hljeb 7-8 km
auto 100 % skuplje
sat parkiranja 10 km
kafa u kafani 7-8 km do 20
piva 25
kila telece plastike 50 km
kutija cigara 25
stancic garsonjera na periferiji u staroj kuci 500.000 km
sendvicic u shopping centru 15-20 km
Vidišuglavnomja wrote:ostale cijene![]()
hljeb 7-8 km
auto 100 % skuplje
sat parkiranja 10 km
kafa u kafani 7-8 km
piva 25
kila telece plastike 50 km
kutija cigara 25
stancic garsonjera na periferiji u staroj kuci 500.000 km
Ali, zato vidim, ako pušiš, popušio siuglavnomja wrote:racionalno, laptop u bosni je 80% plate, a u no 10%
Zavisi od laptopa. Ja sam svoj kupila u Madridu prije nekih 12 godina, koštao me moje dvije plaće koje su bile iznadprosječne. Kao stranac ne bih imala taj posao nikad da nije bio usko vezan uz jezik, zato sam imala iznadprosječnu plaću. Imaš i ovdje jeftinih krševa... opet dakle, najbolji laptop sa najboljim laptopom, krš sa kršem treba uspoređivati.iamia wrote:Laptop kupis jednom u tri godine.
Ne znam kakvi su doktori po Spaniji ali ovo o strucnosti bh ljekara je mit i usudujem se reci neistina. BH skolstvo nije u stanju izroditi kvalitetne kadrove (mislim na ozbiljne fakultete tipa masinstvo, medicina, elektrotehnika, fizika...). Ima uvjek par procenata genijalaca ali to nije mjerodavnoKatarinaKosaca wrote:* Vidiš moj muž je nažalost bolestan već godinu dana. Kaže da su bolnice prljave, čaršafi neuredni, podovi zabrinjavajuće prljaci, ALI da je stručnost naših lječnika i sestara daleko bolja nego stručnost njihovih kolega u njegovoj zemljiiamia wrote: Ali isto tako stoji da su taxisti palamudani, zdravstvo je katastrofa* i neki ljudi rade u BiH za 500 km mjesečno.
To su stvarno realni problemi.
Mi ih prihvatamo.
I možemo o tome kulturno diskutovati.
Samo nemojte seruckasti kako je sve bajno u dijaspori. Većina ljudi i tamo sastavlja kraj sa krajem. Gleda svaki cent.
Umjetnost prezivljavanja je i tamo. **
Poenta je u ovome:
Ako si bijeda u BiH onda je bolje da ideš vani. I budeš bijeda u dijaspori.
Ali kad dobiješ osnovne stvari za život, kao prvo auto ili LCD , nemoj samo doći ovdje i govoriti da si uhvatio boga za mooda. Ima nas ovdje koji gledamo izvan tih bijednih parametara.
** Apsolutno tačno.
......??ploglamelka wrote:Ne znam da li iko primijeti, ali ljudi u Bosni su umorni od zivota, na licima ne vidis osmjeh i opustenost vec godinama. Ovu razliku mozes vidjeti tek kad odes na neko vrijeme u neku normalniju sredinu. Nisu samo pare u pitanju, to je kolektivno stanje - hrpa prosjaka, smece oko kontejnera, prljavstina... smog od loseg ugljena... ima i nasmijanih i opustenih ali vrlo malo i pitam se kako mogu biti takvi i gledati u sve te nesretne sudbine svaki dan.
Ja sam ti samo rekla mišljenje jednog bolesnog čovjeka koji jeste kompetentan da procijeni i koji koliko god volio BIH i tu se ugodno osjećao ne voli je više nego svoju prvu domovinu. Dalje, sva moja raja koja su završila mašinstvo ili elektrotehniku vani rade u struci.. I samo te profesije i uspijevaju raditi u struci, pri tom mislim na Kanadu, Norvešku i još nekoliko zemalja. Da nismo u stanju proizvesti stručnjake u tim oblastima ne bi valjda tamo uspjeli na tržištu? I ne par genijalaca, nego svaki inžinjer kojeg poznajem. Liječnici u ju es end eju moraju nostrificirati diplomu, ali opet, svaki kojeg znam uspio je to učiniti. Naše školstvo koliko god da je palo, a jeste palo, još uvijek je dobro u usporedbi sa mnogim vani. Iako, opet treba uspoređivati najbolji sa najboljim, travnički sa nekim iz teksaške vukojebine.. nemoj mi sad uspoređivati Jel i Harvard sa fakutletom u VitezuNe znam kakvi su doktori po Spaniji ali ovo o strucnosti bh ljekara je mit i usudujem se reci neistina. BH skolstvo nije u stanju izroditi kvalitetne kadrove (mislim na ozbiljne fakultete tipa masinstvo, medicina, elektrotehnika, fizika...). Ima uvjek par procenata genijalaca ali to nije mjerodavno
Pa tako je sa svakim strancem.. u početku za manje pare od domicilnih kolega. Sa razlikom da inžinjeri mogu i imaju priliku za razliku od pravnika, ekonomista, politologa, profesora raznih oblasti itd. Osim toga fakulteti koje si nabrojao nigdje u svijetu ne štancaju masovno kadrove, jer ne samo da traže prirodnu predispoziciju svake individue nego i jako puno odricanja i rada i učenja.Micaha wrote:KatarinaKosaca, ne bih se slozio s tobom... Inzinjeri i doktori sto vani traze posao, ta tvoja raja, kad su zavrsili svoje fakultete? Ja pricam o tome da bh skolstvo danas nije u stanju sistematski proizvesti kadrove. Dalje, trziste za inzinjere i doktore po Kanadi i Norveskoj je ogromno, zaista ogromno. Isto tako i po Njemackoj, Svedskoj. A i ljudi koji se usude otisnuti iz maticne zemlje i traziti hljeba u tudini su po definiciji jaci, sposobniji, odlucniji... od prosjeka.
Dalje, i ti sto odu i nadu posao, ispocetka rade za manje pare od domacih kolega. Pa se kasnije dignu ako imaju dovoljno pameti, snage, ambicije... srece.
Stancaju. Pod stancanjem mislim da ih izbacuju na trziste u velikom broju, ne da ih propustaju kroz fakultete samo da bi ih bilo dovoljno. I onda se, zahvaljujuci i njima, to trziste rada siri. Stvaraju se klasteri, saraduju, privlace nove kreativne i kvalitetne kadrove, jedni druge stimulisu. Naslo bi se i u Bosni kandidata (mislim na te sa prirodnom predispozicijom) da studiraju na masinstvu kad bi bilo privrede koja ce ih usisati. Jedno drugo vuce. A sve to je produkt sistematskog rada.KatarinaKosaca wrote:Pa tako je sa svakim strancem.. u početku za manje pare od domicilnih kolega. Sa razlikom da inžinjeri mogu i imaju priliku za razliku od pravnika, ekonomista, politologa, profesora raznih oblasti itd. Osim toga fakulteti koje si nabrojao nigdje u svijetu ne štancaju masovno kadrove, jer ne samo da traže prirodnu predispoziciju svake individue nego i jako puno odricanja i rada i učenja.Micaha wrote:KatarinaKosaca, ne bih se slozio s tobom... Inzinjeri i doktori sto vani traze posao, ta tvoja raja, kad su zavrsili svoje fakultete? Ja pricam o tome da bh skolstvo danas nije u stanju sistematski proizvesti kadrove. Dalje, trziste za inzinjere i doktore po Kanadi i Norveskoj je ogromno, zaista ogromno. Isto tako i po Njemackoj, Svedskoj. A i ljudi koji se usude otisnuti iz maticne zemlje i traziti hljeba u tudini su po definiciji jaci, sposobniji, odlucniji... od prosjeka.
Dalje, i ti sto odu i nadu posao, ispocetka rade za manje pare od domacih kolega. Pa se kasnije dignu ako imaju dovoljno pameti, snage, ambicije... srece.
Tako da niti jedna zemlja ne štanca "sistemstski inžinjere", jer da je drugačije ne bi ni postojalo to ogromno tržište za njih koje spominješ.
Ponavljam, školstvo u odnosu na zapadno još uvijek nije loše, mada nije što je bilo..
Lako se moze izracunati koliko drzavu kosta da se iskoluje jedan kvalitetan doktor. BiH tih para nema. A pogotovo stalna usavrsavanja kroz rad... Neusporedive stvari. Koliko para toliko muzike, od ovoga se ne moze pobjeci.Op3r4t0r wrote:@Kosaca
cinjenica da su doktori u bosni bolji nego u evropi je smjesna, stara generacija doktora koja je skolu zavrsila u exyu je i mozda nekad bila bolja, to ne znam, ali ono sto znam je da nasa stara generacija doktora nije imala nazalost mogucnost da se usavrsava kao kolege u evropi, a sto se tice nove generacije doktora, e o tome sam jako dobro upoznat jer sam imao priliku licno i personalno da dio medicinskog fakulteta zavrsim u sarajevu pa znam ponesto i o tome kakva je dole situacija a i dio fakulteta ovdje pa znam i kakva je situacija ovdje i mogu ti reci da je ne uporedivo. Sama cinjenica da je moja generacija anatomiju u sarajevu ucila iz knjige cije je poslednje izdanje stampano 1954. godine, da dobro si procitala, mi smo prije 10-12 godina anatomiju ucili iz knjige izdate 1954. godine, to ti sve kaze.
Ok , jeste to donekla tako , nadju nasi diplomci posla vani ali nas ljekar, kao i africki ljekari, najcesce rade u hitnoj i nekim drugim sluzbama koje su manje atraktivne za domicilne ljekare tj i tu ih, najcesce, zapdne manja jabuka...KatarinaKosaca wrote:Ja sam ti samo rekla mišljenje jednog bolesnog čovjeka koji jeste kompetentan da procijeni i koji koliko god volio BIH i tu se ugodno osjećao ne voli je više nego svoju prvu domovinu. Dalje, sva moja raja koja su završila mašinstvo ili elektrotehniku vani rade u struci.. I samo te profesije i uspijevaju raditi u struci, pri tom mislim na Kanadu, Norvešku i još nekoliko zemalja. Da nismo u stanju proizvesti stručnjake u tim oblastima ne bi valjda tamo uspjeli na tržištu? I ne par genijalaca, nego svaki inžinjer kojeg poznajem. Liječnici u ju es end eju moraju nostrificirati diplomu, ali opet, svaki kojeg znam uspio je to učiniti. Naše školstvo koliko god da je palo, a jeste palo, još uvijek je dobro u usporedbi sa mnogim vani. Iako, opet treba uspoređivati najbolji sa najboljim, travnički sa nekim iz teksaške vukojebine.. nemoj mi sad uspoređivati Jel i Harvard sa fakutletom u VitezuNe znam kakvi su doktori po Spaniji ali ovo o strucnosti bh ljekara je mit i usudujem se reci neistina. BH skolstvo nije u stanju izroditi kvalitetne kadrove (mislim na ozbiljne fakultete tipa masinstvo, medicina, elektrotehnika, fizika...). Ima uvjek par procenata genijalaca ali to nije mjerodavno
norvezani kao da im je maternjiKatarinaKosaca wrote:Nije nitko napisao da su "traženi BIH fakulteti", nego da su inžinjeri u poziciji (ne u svim zapadnim zemljama) da rade svoj posao i da liječnici uglavnom uspiju da nostrificiraju diplome.
Fakat, zajednička osobina ove naše formuske dijaspore da ne citira, nego pogrešno prepričava, loše interpretira, pretpostavlja i koristi riječ vjerovatno..
Dakle, nisam napisala "traženo".. nego da nam škole nisu loše iako je obrazovni sistem u silaznoj putanji još uvijek su solidne i to i dalje mislim.. Završen gimnazijalac uglavnom tečno govori engleski. Italijani, Francuzi, tog uzrasta i školovanja ne. Španci ni oni sa faksom... Holandjani, svaka čast, znaju im i čistačice engleski... Belgijanci loše isto..