Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
uglavnomja

#401 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

ostale cijene :D

hljeb 7-8 km
auto 100 % skuplje
sat parkiranja 10 km
kafa u kafani 7-8 km do 20
piva 25
kila telece plastike 50 km
kutija cigara 25
stancic garsonjera na periferiji u staroj kuci 500.000 km
sendvicic u shopping centru 15-20 km
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#402 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

uglavnomja wrote:ostale cijene :D

hljeb 7-8 km
auto 100 % skuplje
sat parkiranja 10 km
kafa u kafani 7-8 km
piva 25
kila telece plastike 50 km
kutija cigara 25
stancic garsonjera na periferiji u staroj kuci 500.000 km
Vidiš :D Ne uzima se bez razloga u ekonomiji pojam realne plate, a ne nominalne. Dakle, ne koliko KM ili ojra primaš, nego koliko za to možeš kupiti dobara i usluga na tržištu na kojem si. Zato sam i htjela da pokušamo racionalno razmotriti, pa uspoređivati glavni grad sa glavnim gradom, doktora sa doktorom, vukojebinu sa vukojebinom, odnos prema strancu (sa kojim svaka zemlja ima problem manje ili više, ali ima) itd. Ali, kažete da ne može, ok ne može, onda ćemo nastaviti u tonu u kojem smo počeli :D
uglavnomja

#403 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

racionalno, laptop u bosni je 80% plate, a u no 10%
iamia

#404 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

Laptop kupis jednom u tri godine.
KatarinaKosaca

#405 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

uglavnomja wrote:racionalno, laptop u bosni je 80% plate, a u no 10%
Ali, zato vidim, ako pušiš, popušio si :D Mada, mislim da je Norveška iznimka... da je daleko iznad većine europskih zemalja, bar po ekonomskim parametrima... život u Norveškoj, makar i Bosanskog fizikanera mora biti bolji u materijalnom smislu nego u BIH. Sad, dolaze ostali faktori..... koji su individualni ili kako reče dijaspora "nisu heterogeni" :D
KatarinaKosaca

#406 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

iamia wrote:Laptop kupis jednom u tri godine.
Zavisi od laptopa. Ja sam svoj kupila u Madridu prije nekih 12 godina, koštao me moje dvije plaće koje su bile iznadprosječne. Kao stranac ne bih imala taj posao nikad da nije bio usko vezan uz jezik, zato sam imala iznadprosječnu plaću. Imaš i ovdje jeftinih krševa... opet dakle, najbolji laptop sa najboljim laptopom, krš sa kršem treba uspoređivati.
Micaha

#407 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Micaha »

KatarinaKosaca wrote:
iamia wrote: Ali isto tako stoji da su taxisti palamudani, zdravstvo je katastrofa* i neki ljudi rade u BiH za 500 km mjesečno.
To su stvarno realni problemi.
Mi ih prihvatamo.
I možemo o tome kulturno diskutovati.
Samo nemojte seruckasti kako je sve bajno u dijaspori. Većina ljudi i tamo sastavlja kraj sa krajem. Gleda svaki cent.
Umjetnost prezivljavanja je i tamo.
**
Poenta je u ovome:
Ako si bijeda u BiH onda je bolje da ideš vani. I budeš bijeda u dijaspori.
Ali kad dobiješ osnovne stvari za život, kao prvo auto ili LCD , nemoj samo doći ovdje i govoriti da si uhvatio boga za mooda. Ima nas ovdje koji gledamo izvan tih bijednih parametara.
* Vidiš moj muž je nažalost bolestan već godinu dana. Kaže da su bolnice prljave, čaršafi neuredni, podovi zabrinjavajuće prljaci, ALI da je stručnost naših lječnika i sestara daleko bolja nego stručnost njihovih kolega u njegovoj zemlji
** Apsolutno tačno.
Ne znam kakvi su doktori po Spaniji ali ovo o strucnosti bh ljekara je mit i usudujem se reci neistina. BH skolstvo nije u stanju izroditi kvalitetne kadrove (mislim na ozbiljne fakultete tipa masinstvo, medicina, elektrotehnika, fizika...). Ima uvjek par procenata genijalaca ali to nije mjerodavno
iamia

#408 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

ploglamelka wrote:Ne znam da li iko primijeti, ali ljudi u Bosni su umorni od zivota, na licima ne vidis osmjeh i opustenost vec godinama. Ovu razliku mozes vidjeti tek kad odes na neko vrijeme u neku normalniju sredinu. Nisu samo pare u pitanju, to je kolektivno stanje - hrpa prosjaka, smece oko kontejnera, prljavstina... smog od loseg ugljena... ima i nasmijanih i opustenih ali vrlo malo i pitam se kako mogu biti takvi i gledati u sve te nesretne sudbine svaki dan.
......??
WTF ? Da li ja živim u istoj državi ?
Ja sam prošao od Sarajeva i Banjaluke do Bihaca i nisam onoliko trokatnica i sredjenih kuća vidio po sjevernoj evropi a o americi da i ne pričam.

Prosjaka ima u svakom gradu na svijetu.

Ps. Nisam prgavijih njuski vidio od skandinavskih.
Last edited by iamia on 28/02/2013 17:01, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#409 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

Ne znam kakvi su doktori po Spaniji ali ovo o strucnosti bh ljekara je mit i usudujem se reci neistina. BH skolstvo nije u stanju izroditi kvalitetne kadrove (mislim na ozbiljne fakultete tipa masinstvo, medicina, elektrotehnika, fizika...). Ima uvjek par procenata genijalaca ali to nije mjerodavno
Ja sam ti samo rekla mišljenje jednog bolesnog čovjeka koji jeste kompetentan da procijeni i koji koliko god volio BIH i tu se ugodno osjećao ne voli je više nego svoju prvu domovinu. Dalje, sva moja raja koja su završila mašinstvo ili elektrotehniku vani rade u struci.. I samo te profesije i uspijevaju raditi u struci, pri tom mislim na Kanadu, Norvešku i još nekoliko zemalja. Da nismo u stanju proizvesti stručnjake u tim oblastima ne bi valjda tamo uspjeli na tržištu? I ne par genijalaca, nego svaki inžinjer kojeg poznajem. Liječnici u ju es end eju moraju nostrificirati diplomu, ali opet, svaki kojeg znam uspio je to učiniti. Naše školstvo koliko god da je palo, a jeste palo, još uvijek je dobro u usporedbi sa mnogim vani. Iako, opet treba uspoređivati najbolji sa najboljim, travnički sa nekim iz teksaške vukojebine.. nemoj mi sad uspoređivati Jel i Harvard sa fakutletom u Vitezu :D
iamia

#410 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

Doktori jedna priča ali prljave bolnice, hodnici , wc .. Posteljina i casafi. TO SE NE SMIJE TOLERISATI.
Ja sam stvarno zgrozen bosanskim bolnicama.
Imam malu djecu i ako ikad odem iz BiH bit će zbog toga !!
Micaha

#411 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Micaha »

KatarinaKosaca, ne bih se slozio s tobom... Inzinjeri i doktori sto vani traze posao, ta tvoja raja, kad su zavrsili svoje fakultete? Ja pricam o tome da bh skolstvo danas nije u stanju sistematski proizvesti kadrove. Dalje, trziste za inzinjere i doktore po Kanadi i Norveskoj je ogromno, zaista ogromno. Isto tako i po Njemackoj, Svedskoj. A i ljudi koji se usude otisnuti iz maticne zemlje i traziti hljeba u tudini su po definiciji jaci, sposobniji, odlucniji... od prosjeka.
Dalje, i ti sto odu i nadu posao, ispocetka rade za manje pare od domacih kolega. Pa se kasnije dignu ako imaju dovoljno pameti, snage, ambicije... srece.
KatarinaKosaca

#412 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

Micaha wrote:KatarinaKosaca, ne bih se slozio s tobom... Inzinjeri i doktori sto vani traze posao, ta tvoja raja, kad su zavrsili svoje fakultete? Ja pricam o tome da bh skolstvo danas nije u stanju sistematski proizvesti kadrove. Dalje, trziste za inzinjere i doktore po Kanadi i Norveskoj je ogromno, zaista ogromno. Isto tako i po Njemackoj, Svedskoj. A i ljudi koji se usude otisnuti iz maticne zemlje i traziti hljeba u tudini su po definiciji jaci, sposobniji, odlucniji... od prosjeka.
Dalje, i ti sto odu i nadu posao, ispocetka rade za manje pare od domacih kolega. Pa se kasnije dignu ako imaju dovoljno pameti, snage, ambicije... srece.
Pa tako je sa svakim strancem.. u početku za manje pare od domicilnih kolega. Sa razlikom da inžinjeri mogu i imaju priliku za razliku od pravnika, ekonomista, politologa, profesora raznih oblasti itd. Osim toga fakulteti koje si nabrojao nigdje u svijetu ne štancaju masovno kadrove, jer ne samo da traže prirodnu predispoziciju svake individue nego i jako puno odricanja i rada i učenja.
Tako da niti jedna zemlja ne štanca "sistemstski inžinjere", jer da je drugačije ne bi ni postojalo to ogromno tržište za njih koje spominješ.
Ponavljam, školstvo u odnosu na zapadno još uvijek nije loše, mada nije što je bilo..
Micaha

#413 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Micaha »

KatarinaKosaca wrote:
Micaha wrote:KatarinaKosaca, ne bih se slozio s tobom... Inzinjeri i doktori sto vani traze posao, ta tvoja raja, kad su zavrsili svoje fakultete? Ja pricam o tome da bh skolstvo danas nije u stanju sistematski proizvesti kadrove. Dalje, trziste za inzinjere i doktore po Kanadi i Norveskoj je ogromno, zaista ogromno. Isto tako i po Njemackoj, Svedskoj. A i ljudi koji se usude otisnuti iz maticne zemlje i traziti hljeba u tudini su po definiciji jaci, sposobniji, odlucniji... od prosjeka.
Pa tako je sa svakim strancem.. u početku za manje pare od domicilnih kolega. Sa razlikom da inžinjeri mogu i imaju priliku za razliku od pravnika, ekonomista, politologa, profesora raznih oblasti itd. Osim toga fakulteti koje si nabrojao nigdje u svijetu ne štancaju masovno kadrove, jer ne samo da traže prirodnu predispoziciju svake individue nego i jako puno odricanja i rada i učenja.
Tako da niti jedna zemlja ne štanca "sistemstski inžinjere", jer da je drugačije ne bi ni postojalo to ogromno tržište za njih koje spominješ.
Ponavljam, školstvo u odnosu na zapadno još uvijek nije loše, mada nije što je bilo..
Stancaju. Pod stancanjem mislim da ih izbacuju na trziste u velikom broju, ne da ih propustaju kroz fakultete samo da bi ih bilo dovoljno. I onda se, zahvaljujuci i njima, to trziste rada siri. Stvaraju se klasteri, saraduju, privlace nove kreativne i kvalitetne kadrove, jedni druge stimulisu. Naslo bi se i u Bosni kandidata (mislim na te sa prirodnom predispozicijom) da studiraju na masinstvu kad bi bilo privrede koja ce ih usisati. Jedno drugo vuce. A sve to je produkt sistematskog rada.
Keiko

#414 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Keiko »

Ja mislim a je naslov ove teme trebao biti 'Da li je zivot LAKSI u inozemstvu negu u Bosni' pa da se ne svadjamo ovoliko.

@KatarinaKosaca

Prije svega, ne razumijem zbog cega onoliko 'hvatanja' za mojih 2%? Ukoliko je bitno, ja nekoga ko zna ko je bila Katarina Kosaca te si po njoj daje nick na forumu u svakom slucaju ne bih stavila u onih ostalih 98%. Isto tako, jos uvijek stojim da se po mnogo cemu stice dojam sveopce nezainteresiranosti za kulturu. Ocigledno su Sarajlije i Bosanci i Hercegovci koji su ustali protiv zatvaranja Zemaljskog Muzeja ili kojima nije jasno kako Sarajevo moze imati SFF bez da ima kino, itd. nagdlasani od strane onih koje takve stvari ne zanimaju. Poredjenja radi, sta bi se desilo u Londonu kada bi u novinama osvanuo naslov da se zatvara British Museum? Ja licno 'obicne' Britance smatram poprilicno sirovim i nekulturnim ali sam sve jedno uvjerena da to ne bi dopustili bez ozbiljnih posljedica na onog ko bi donio takvu odluku, i to sve bez obzira na ekonomsku superiornost Velike Britanije na Bosnu i Hercegovinu.
Op3r4t0r

#415 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Op3r4t0r »

@Kosaca

cinjenica da su doktori u bosni bolji nego u evropi je smjesna, stara generacija doktora koja je skolu zavrsila u exyu je i mozda nekad bila bolja, to ne znam, ali ono sto znam je da nasa stara generacija doktora nije imala nazalost mogucnost da se usavrsava kao kolege u evropi, a sto se tice nove generacije doktora, e o tome sam jako dobro upoznat jer sam imao priliku licno i personalno da dio medicinskog fakulteta zavrsim u sarajevu pa znam ponesto i o tome kakva je dole situacija a i dio fakulteta ovdje pa znam i kakva je situacija ovdje i mogu ti reci da je ne uporedivo. Sama cinjenica da je moja generacija anatomiju u sarajevu ucila iz knjige cije je poslednje izdanje stampano 1954. godine, da dobro si procitala, mi smo prije 10-12 godina anatomiju ucili iz knjige izdate 1954. godine, to ti sve kaze.
Micaha

#416 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Micaha »

Op3r4t0r wrote:@Kosaca

cinjenica da su doktori u bosni bolji nego u evropi je smjesna, stara generacija doktora koja je skolu zavrsila u exyu je i mozda nekad bila bolja, to ne znam, ali ono sto znam je da nasa stara generacija doktora nije imala nazalost mogucnost da se usavrsava kao kolege u evropi, a sto se tice nove generacije doktora, e o tome sam jako dobro upoznat jer sam imao priliku licno i personalno da dio medicinskog fakulteta zavrsim u sarajevu pa znam ponesto i o tome kakva je dole situacija a i dio fakulteta ovdje pa znam i kakva je situacija ovdje i mogu ti reci da je ne uporedivo. Sama cinjenica da je moja generacija anatomiju u sarajevu ucila iz knjige cije je poslednje izdanje stampano 1954. godine, da dobro si procitala, mi smo prije 10-12 godina anatomiju ucili iz knjige izdate 1954. godine, to ti sve kaze.
Lako se moze izracunati koliko drzavu kosta da se iskoluje jedan kvalitetan doktor. BiH tih para nema. A pogotovo stalna usavrsavanja kroz rad... Neusporedive stvari. Koliko para toliko muzike, od ovoga se ne moze pobjeci.
P.S. Uci li se jos uvjek na Statici kako da se resetka izracuna? :D
vazi

#417 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by vazi »

KatarinaKosaca wrote:
Ja sam ti samo rekla mišljenje jednog bolesnog čovjeka koji jeste kompetentan da procijeni i koji koliko god volio BIH i tu se ugodno osjećao ne voli je više nego svoju prvu domovinu. Dalje, sva moja raja koja su završila mašinstvo ili elektrotehniku vani rade u struci.. I samo te profesije i uspijevaju raditi u struci, pri tom mislim na Kanadu, Norvešku i još nekoliko zemalja. Da nismo u stanju proizvesti stručnjake u tim oblastima ne bi valjda tamo uspjeli na tržištu? I ne par genijalaca, nego svaki inžinjer kojeg poznajem. Liječnici u ju es end eju moraju nostrificirati diplomu, ali opet, svaki kojeg znam uspio je to učiniti. Naše školstvo koliko god da je palo, a jeste palo, još uvijek je dobro u usporedbi sa mnogim vani. Iako, opet treba uspoređivati najbolji sa najboljim, travnički sa nekim iz teksaške vukojebine.. nemoj mi sad uspoređivati Jel i Harvard sa fakutletom u Vitezu :D
Ok , jeste to donekla tako , nadju nasi diplomci posla vani ali nas ljekar, kao i africki ljekari, najcesce rade u hitnoj i nekim drugim sluzbama koje su manje atraktivne za domicilne ljekare tj i tu ih, najcesce, zapdne manja jabuka...
Op3r4t0r

#418 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Op3r4t0r »

Moram napisati jos par zapazanja koja su tragikomicna:

prvo: u nekom ovdje od postova se lik obracao meni i kaze kao sta ja imam raditi ovdje na forumu kad zivim u austriji i volim austriju, kao sto ne idem na njihove forume, tragikomicno je to da je meni koji sam skoro 10 godina na ovom forumu to rekao lik koji je bukvalno na forum registrovao juce i to mi je napisao vec u svom cetvrtom ili petom postu :lol: :lol: :lol:

drugo: da se primjetiti da se na ovoj temi u pricama o ljepotama zivota u bosni isticu dvoje forumasa, katarinakosaca i iamia, prva forumasica je ako sam dobro skontao neko ko je godinama zivio u spaniji i vjerovatno se iz spanije nije vratila praznih djepova, a drugi je lik koji je zivio 20 godina u americi i kako je sam priznao u bosnu se vratio punih djepova i sad su njih dvoje nasli da budu predstavnici ljudi u bosni i da pricaju kako je ustvari u bosni lijepo, zivot je super, onom ko ima para lijepo je bilo gdje.

Iskreno, vas dvoje bi trebalo uopste biti sramota javljati se na ovu temu i pricati kako je u bosni a digli ste guzicu iz nje, nakupili se para po evropi i americi i sad se vratili u bosnu da glumite hadzije tome tu napacenom narodu, ko ste vi ste, jos im vjerovatno i pametujete o tome kako ste vi prosli svijeta i svasta znate, svjetski ljudi, za ovu kosacu ne znam ali sam za ovog amerikanca siguran jer sam njegov profil provalio davno.

trece: meni ce neki levat poput ovog amerikanca govoriti kako je u bosni, guzicu si izvukao kad je bilo najteze, dok su drugi ratovali ti si pare zaradjivao po mcdonaldsu, mene ce levat koji sam vecinu svog zivota proveo u bosni a u tome i kompletan rat (a on u americi) i koji i dan danas mogu u bosnu doci svaki vikend ako hocu jer sam od granice udaljen 3-4 sata voznje, pricati kako je u bosni a on u bosnu dosao prije 4 mjeseca i odmah svu pamet svijeta pokupio

Ljudska glupost nema granica
KatarinaKosaca

#419 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

Nije tebi nitko rekao da šta imaš dolaziti na forum, ali na primjer ja jesam napisala da jeste neobičan psihosocijalni fenomen da se visi na bosanskom forumu objašnjavajući ljudima kako su glupi i nepismeni i kako im je loše. Zaista neka čudna potreba.
Dalje, kako već napisah, tuđe biografije, džepove i osobne stvari je jako neukusno i nepristojno pretresati. Na forumu se diskutira na osnovu napisanog, tomu se replicira ne uplićući u to osobni život forumaša sa "pretpostavljam" ili "vjerovatno".. Ja sam bila u ovoj zemlji i za ovu zemlju kad je bilo najpotrebnije, poslje opet, i dalje podatke iz biografije nemam namjeru da dajem, jer nikoga ja i ne pitam koji i čiji pasoš ima, je li kokuz ili nije, jel prima socijalu po austriji, radi li na baušteli ili je menadžer. Najmanje pretpostavljam.
Dalje, knjiga nije krempita što je svježija da je bolja, a posebno ona iz anatomije, jer sumnjam da je zadnjih godina pronađen neki novi dio ljudskog tijela ili su mu stari Latini dali novo ime :D . tako da ti je teza o knjizi iz anatomije koja je stara... zaista za tezu da znanje ima granicu, a glupost ne.
I kako vidjeh imam još jednu repliku za forumašicu 2%, ali kako mi forum šteka (vidite ni to nam ne valja u Bosni), ostaviću kad profercera...
Ja razumijem, BIH je mlada država, vi ste vani , niste krvarili za ovu zemlju većina, niste stvorili osjećaj patritozma, ljubavi, vezanosti, ali onda pustite ljude koji vole BIH da je vole bez da ih zovete profiterima, da im pretresate džepove i ladice tražeći lovu i strani pasoš, jer je neizmjerno glupo i nepristojno... sve hvaleći se pri tom, humanitarnim radom, pomaganjem, a uskraćujući pravo "dvijema osobama" da bilo šta kažu. Ako je to što je naučeno u tim i takvim uređenim državama.. Nein danke :D
Last edited by KatarinaKosaca on 28/02/2013 22:02, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#420 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

Da, i da čestitam dan nezavisnosti svima koji vole BIH :bih:
pearlica

#421 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by pearlica »

Da znam za one koji dobiju inzinjerske poslove i na osnovu toga dodu na zapad. Ali to nije zbog toga sto su zavrsili neke ”dobre” niti ”cijenjene” fakultete vec zato sto su poslodavaoci desperatni.

Problem je sto je potreba za inzinjerima toliko velika da nema dovoljno ljudi. Pokusas konkurentu oteti par radnika a oni kazu doci ce mo ali ako nam das nasu platu x 3. I ti onda sta ces kako ces primis nekog Bosanca/Hrvara/Srbijanca koji ce raditi za platu /2 jer bolje i on nego niko ili neko ko nije zavrsio tehnicki fakultet. Trpices nekako i to sto ne prica jezik i sto se ne uklapa u sve te socijane seme samo da ima neko da zna ista o inzinjeringu. Toliko o trazenosti nasih fakulteta… pa da su tako trazeni trazili bi i nase politologe i ekonomiste a ne samo inzinjere.

Doktorima koliko znam nigdje ne priznaju BiH diplome vec u svakoj zemlji moraju polagati dodatne ispite koji opet uzmu najmanje 1-2 godine.

Inace mislim da je ploglamelka fino objasnila zasto je otisla iz BiH i na zalost (BiH) tako razmislja vecina normalnih mladih ljudi.
KatarinaKosaca

#422 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

Nije nitko napisao da su "traženi BIH fakulteti", nego da su inžinjeri u poziciji (ne u svim zapadnim zemljama) da rade svoj posao i da liječnici uglavnom uspiju da nostrificiraju diplome.

Fakat, zajednička osobina ove naše formuske dijaspore da ne citira, nego pogrešno prepričava, loše interpretira, pretpostavlja i koristi riječ vjerovatno..

Dakle, nisam napisala "traženo".. nego da nam škole nisu loše iako je obrazovni sistem u silaznoj putanji još uvijek su solidne i to i dalje mislim.. Završen gimnazijalac uglavnom tečno govori engleski. Italijani, Francuzi, tog uzrasta i školovanja ne. Španci ni oni sa faksom... Holandjani, svaka čast, znaju im i čistačice engleski... Belgijanci loše isto..
MirtolaDas

#423 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by MirtolaDas »

Bolji je tamo dje se osjecas kuci. Ostale situacije zahtijevaju neugodne kompromise.
Micaha

#424 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Micaha »

Ovo su vec licna prepucavanja/uvrede i glupo bi bilo nastavljati. Steta interesantne teme. Po meni je dijaspora najperspektivniji dio bh populacije (sad ce napadi :D ) i jaz izmedu dijaspore i stanovnistva u maticnoj zemlji ce se rapidno povecavati. Ne mislim tu na neka neprijateljstva, udaljavanja nego da ce se dijaspora razvijati puno brze. Ne sto su tamo pametniji ljudi nego sto imaju bolje preduslove i sistem ce ih usmjeravati na pravi put.
uglavnomja

#425 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

KatarinaKosaca wrote:Nije nitko napisao da su "traženi BIH fakulteti", nego da su inžinjeri u poziciji (ne u svim zapadnim zemljama) da rade svoj posao i da liječnici uglavnom uspiju da nostrificiraju diplome.

Fakat, zajednička osobina ove naše formuske dijaspore da ne citira, nego pogrešno prepričava, loše interpretira, pretpostavlja i koristi riječ vjerovatno..

Dakle, nisam napisala "traženo".. nego da nam škole nisu loše iako je obrazovni sistem u silaznoj putanji još uvijek su solidne i to i dalje mislim.. Završen gimnazijalac uglavnom tečno govori engleski. Italijani, Francuzi, tog uzrasta i školovanja ne. Španci ni oni sa faksom... Holandjani, svaka čast, znaju im i čistačice engleski... Belgijanci loše isto..
norvezani kao da im je maternji :D

ali su uveli zakon da posao ne moze dobiti ko ne zna norveski, osim u int firmama.
Locked