Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#401 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

last mohicans wrote: Sva tvoja priča i "argumenti" padaju u vodu ko kula od karata.
:shock: Zar vjernici smiju da igraju karata? Haram?
MyTao

#402 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

last mohicans wrote:
MyTao wrote:
last mohicans wrote:Napad je najbolja odbrana. Dajete neozboljne odgovore. Kad nemate prave odgovre i argumente počinjete sa filozofiranjem i razglabanjem u nedogled. Ako priznajete tu neku silu vi vjerujete u Boga i tačka. Ne morate ga tako zvati. Smatrajte se poraženim u ovoj diskusiji koja nije imala za cilj ima li ili nema Boga.
Haha... Univerzumom vladaju zakoni fizike... oni poznati nama a mozda i neki s kojim nismo upoznati. gravitacija je definitivno jedan od tih zakona... E=MC^2 je isto tako zakon koji vazi svud u univerzumu.
Gravitacija daje i zivot na zemlji, daje kišu,vjetrove, bilje i sve živo, stvara život ? Ko je na kraju uspostavio te savršene zakone fizike, oni sami sebe postavili?
Ne znam čemu haha, ni na jedno pitanje nisi ponudio konkretan odgovor. Sva tvoja priča i "argumenti" padaju u vodu ko kula od karata.
Gravitacija postoji i na mjesecu... a nema ni kise ni bilja ni zivota... kako to?

Najbolje da se i ja deklerisem porazenim jer ovo nevodi nigdje :D
last mohicans

#403 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by last mohicans »

fatamorgana wrote:
last mohicans wrote: Sva tvoja priča i "argumenti" padaju u vodu ko kula od karata.
Da u slobodno vrijeme kartamo po casinu. Ko je reako da sam vjernik,možda samo dobro poznajem tematiku. To je poređenje, kakve to veze ima sad sa mojim pitanjima. To govori koliko ste nemoćni.
fatamorgana

#404 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

last mohicans wrote:
fatamorgana wrote:
Da u slobodno vrijeme kartamo po casinu. Ko je reako da sam vjernik,možda samo dobro poznajem tematiku. To je poređenje, kakve to veze ima sad sa mojim pitanjima. To govori koliko ste nemoćni.
Osjećam se poraženo i nemoćno .... ne znam dal' se i drugi slično osjećaju? :?
burekdzijabezmesa

#405 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by burekdzijabezmesa »

last mohicans wrote:Napad je najbolja odbrana. Dajete neozboljne odgovore. Kad nemate prave odgovre i argumente počinjete sa filozofiranjem i razglabanjem u nedogled. Ako priznajete tu neku silu vi vjerujete u Boga i tačka. Ne morate ga tako zvati. Smatrajte se poraženim u ovoj diskusiji koja nije imala za cilj ima li ili nema Boga.
nisi odgovorio, zašto moliti ako je sve unaprijed određeno?! (tema nije ni sila gravitacije ni neka sila koju ti forsiraš)

i ja ti nisam ateista nego antiteista, zato se dobro pripremi
last mohicans

#406 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by last mohicans »

burekdzijabezmesa wrote:
nisi odgovorio, zašto moliti ako je sve unaprijed određeno?! (tema nije ni sila gravitacije ni neka sila koju ti forsiraš)

Nebitno kako se deklariraš. Već šta poričeš. Prvi ste počeli sa skretanjima sa teme. Ljudi su vam pokušali objasniti u u mnogim postovima, a vi to ne prihvatate. Bilo je riječi da je poslanik prepisivao od Grka. Neka mi objasne kako je prepisao i ostale stvari koje sam postavi u postu, ako koje je nauka u prošlom stoljeću tek obrazložila, pa i ti isti mi odgovori na isto? Kad negiraju Boga, neka daju dokaz za postojanje svega.
last mohicans

#407 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by last mohicans »

[

Gravitacija postoji i na mjesecu... a nema ni kise ni bilja ni zivota... kako to?

Najbolje da se i ja deklerisem porazenim jer ovo nevodi nigdje :D[/quote]

Nije mjesec Božijom odredbom uzet kao planeta na koju su ljudi nastanjeni, već Zemlja koja isto tako bila pustara, dok je On nije učinio plodnom za nastaniti se. Jasno stoji na mnogo mjesta u Kur'anu.
fatamorgana

#408 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

last mohicans wrote: Kad negiraju Boga, neka daju dokaz za postojanje svega.
Pa opipaš brate, :wink:
rage_guy

#409 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by rage_guy »

Jedini koji je dao bilo kakav odgovor na pitanje iz uvodnog posta je onaj sto je spominjao teoriju relativiteta i odvojene sisteme. :lol: :run:
last mohicans

#410 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by last mohicans »

fatamorgana wrote:
Ironija i smijeh su prvi znak slabosti i nemoći. Kad mi date valjane odgovore. Onda ću i ja vama.
fatamorgana

#411 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

last mohicans wrote:
fatamorgana wrote:
Ironija i smijeh su prvi znak slabosti i nemoći. Kad mi date valjane odgovore. Onda ću i ja vama.
Pa ja nisam nikakav "vama", kontaš? ;-)
burekdzijabezmesa

#412 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

last mohicans wrote:
burekdzijabezmesa wrote:

Nebitno kako se deklariraš. Već šta poričeš. Prvi ste počeli sa skretanjima sa teme. Ljudi su vam pokušali objasniti u u mnogim postovima, a vi to ne prihvatate. Bilo je riječi da je poslanik prepisivao od Grka. Neka mi objasne kako je prepisao i ostale stvari koje sam postavi u postu, ako koje je nauka u prošlom stoljeću tek obrazložila, pa i ti isti mi odgovori na isto? Kad negiraju Boga, neka daju dokaz za postojanje svega.
nije na ovoj temi niko da bi dokazao ili negirao imaginarnog. to je pod broj jedan.

pod broj dva, ti i tebi slični jednostavno nemate odgovor na najjednostavnije pitanje(postavljeno u naslovu teme), dakle na najjednostavnije pitanje ne postoji adekvatan odgovor (a ako neko u školi nije naučio zakon gravitacije to je onda nešto čime ja ne želim da se bavim).

ti nemaš nijedan dokaz za ono što tvrdiš u prethodnim postovima, i niko nije, kao što ti tvrdiš, dao odgovore na postavljeno pitanje(teme), stalno se vrtite oko istog, dakle pišete o tome kako je sve nastalo i ko sa svim tim upravlja, odakle vama uopšte ideja a kamoli dokaz da neko uopšte upravlja bilo čime?

ponavljam, pitanje pokretača teme je jednostavno, i nismo mi tu da dajemo odgovore, vi ste tu da pokušate da date odgovor i to vam uopšte ne ide.
MyTao

#413 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

last mohicans wrote:[

Nije mjesec Božijom odredbom uzet kao planeta na koju su ljudi nastanjeni, već Zemlja koja isto tako bila pustara, dok je On nije učinio plodnom za nastaniti se. Jasno stoji na mnogo mjesta u Kur'anu.[/quote]

u Indiji vjeruju da je sve Krava stvorila... JASNO stoji u njihovim knjigama... sta cemo sad???
fatamorgana

#414 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

MyTao wrote:

u Indiji vjeruju da je sve Krava stvorila... JASNO stoji u njihovim knjigama... sta cemo sad???
DŽe ima kupit' ta knjiga, i imal' slika? :D
Last edited by fatamorgana on 22/12/2012 00:27, edited 1 time in total.
last mohicans

#415 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by last mohicans »

MyTao wrote:
last mohicans wrote:[

Nije mjesec Božijom odredbom uzet kao planeta na koju su ljudi nastanjeni, već Zemlja koja isto tako bila pustara, dok je On nije učinio plodnom za nastaniti se. Jasno stoji na mnogo mjesta u Kur'anu.

u Indiji vjeruju da je sve Krava stvorila... JASNO stoji u njihovim knjigama... sta cemo sad???[/quote]
Ti vjeruj kao i Musaov narod.
last mohicans

#416 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by last mohicans »

Zato što bi rekao ono što je već kazano. Neću da se ponavljam. Postavljaču teme se nisam ni obraćao,već onim koji negiraju postojanje Boga. To postavljač ni na jednom mjestu nije negirao. Postavlja se pitanje zašto je i htio da postavi takvu temu,iako se deklarira kao vjernik, ako se ne varam. Možda je samo postavio da bi mi ovdje bezveze razglabali,a usuštini mu je jasno.
Da bi shvatili moj i odgovore mnogih ovdje treba pojmiti Boga i sve ono što se zove kada i kader, da se sve zbiva i događa po Božijem određenju. Moli se Bogu da bi mu bili zahvalni na njegovim blagodatima,pa se kaže "kad bi samo jednu Božiju blagodat pokušali izbrojati,takoreći izmejeriti njenu veličinu, ne biste u tome uspjeli". Molimo se ne da bi samo ušli u raj,jer niko neće ući u raj najprije zbog svojih djela,već zbog Božije milosti. A to ne znači da se ne treba moliti. Moliš se i robuješ Gospodaru, jer ti je dao dvije noge, ruke, oči, organe koji su savršeno organizirani itd... Svrha molitve je približavanje Gospodaru, komunikacija s Njim, takoreći neraskidiva veza. Ko god misli da Mu ne treba biti zahvalan, neka se ne moli i tačka. Imat će se kad kajati. Opet se vraćate na naslov teme, a ovi što sam im se obratio ništa mi nisu rekli.
Last edited by last mohicans on 22/12/2012 00:49, edited 2 times in total.
last mohicans

#417 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by last mohicans »

burekdzijabezmesa
Pa šta to funkcioniše bez upravljanja. :? Navedi bilo šta, čuj odakle nam ideja da svime neko upravlja. Pa upravlja samo sobom. Jesi li ti zaposlen, je li tvoja firma sama upravlja sobom ili je neko vodi. To je za mene nepojmljivo, pođi samo od tako male i jednostavne stvaria, a ne sile zakona, jednog cijelog sistema koji upravlja sam sobom. :-) Pa u eri smo računara, pa koji to upravlja sam sobom bez podrške i pomoći čovjeka?
miskin

#418 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by miskin »

fatamorgana wrote:
MyTao wrote:

DŽe ima kupit' ta knjiga, i imal' slika? :D
Jel moze video, ako ne bude slika, samo ne garantujem za kvalitet slike, mislim da je VGA kamera. :D
capitano10

#419 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by capitano10 »

Ljudi koji znaju da ne znaju su u ogromnoj prednosti nad onima koji misle da znaju. :D

I ja sam prije imao svoje sumnje, ali sam počeo da čitam, razmišljam.. na kraju sam skontao koliko sam bio glup i neobrazovan.. :D

Ljudi često pričaju iz neznanja.. "Ono što mi znamo je samo jedna kap - što ne znamo je okean."

Plivaj amigo, plivaj.Korisno je, a i zdravo je. :D
burekdzijabezmesa

#420 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

last mohicans wrote: Da bi shvatili moj i odgovore mnogih ovdje treba pojmiti Boga i sve ono što se zove kada i kader, da se sve zbiva i događa po Božijem određenju.
ako je tako onda nema potrebe da mu se moliš, sve ti je već isplanirao, i dobro i loše, to je onda potpuno beskorisno trošenje vremena koje se može potrošiti na mnogo produktivnije stvari.

a to što navodiš da će se neko kajati poslije, te prijetnje više "ne pale" kod ljudi koji razmišljaju svojim mozgom a ne kako im je neko davno nekad napisao ili rekao, nema poslije, poslije ne postoji, tako da nema čega da se kaješ, niti od čega da se bojiš, forsiranje utjerivanja straha je čini se još jedini preostali adut onih koji su u tom filmu
capitano10

#421 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by capitano10 »

Što se tiče sudbine, zamisli primjer.

Dobiješ naređenje da voziš brzi voz na liniji Sarajevo-Hamburg.Znači, tebi je naređeno da odvezeš voz u Hamburg i ti kreneš.
Ali ti kod sebe imaš komande kojim možeš taj voz odvesti u Frankfurt ili Essen. :D
Eh sad, ako se oglušiš na naređenje, tj. zadatak da voz odvezeš do Hamburga, bićeš kažnjen ili ukoren od strane nadređenog.
swanfilter

#422 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by swanfilter »

Vidim, misljenja su oprecna kada je ova tema u pitanju.

Mene onda zanima kako to da je samo na nasem planetu nastao ovako bujan zivot dok na obliznjim planetima se tako trudimo naci makar jednu cesticu koja dokazuje taj isti zivot? Zasto na ostalim planetima, ako se Zemlja evolucijom razvijala milijone godina, ta ista evolucija nije napravila ama bas nista?

Mislim, milijoni godina i da je sav taj zivot samo kod nas? Misljenja sam, da bi zivot mogao biti razvijen u bilo kakvom obliku i na drugim planetima da se je svemir ili samo nas Solarni sistem razvijao evolucijom. Prevelika slucajnost da smo samo mi takve srece.

U praksi nisam vjernik, obrazovan sam i razgledan, ali bas zbog ove cinjenice ne vjerujem u evolucijski razvoj jer je previse slucajan ... I to samo kod nas .. :-)
last mohicans

#423 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by last mohicans »

burekdzijabezmesa wrote:
last mohicans wrote: Da bi shvatili moj i odgovore mnogih ovdje treba pojmiti Boga i sve ono što se zove kada i kader, da se sve zbiva i događa po Božijem određenju.
ako je tako onda nema potrebe da mu se moliš, sve ti je već isplanirao, i dobro i loše, to je onda potpuno beskorisno trošenje vremena koje se može potrošiti na mnogo produktivnije stvari.

a to što navodiš da će se neko kajati poslije, te prijetnje više "ne pale" kod ljudi koji razmišljaju svojim mozgom a ne kako im je neko davno nekad napisao ili rekao, nema poslije, poslije ne postoji, tako da nema čega da se kaješ, niti od čega da se bojiš, forsiranje utjerivanja straha je čini se još jedini preostali adut onih koji su u tom filmu
Tačno da ti je ispalnirano i dobro i loše, ali ti kreiraš i jedno i drugo. Kako ne shvaćaš, ako nemaš dobrog, prevagnut će ti loše. Prosto i jednostavno. Molitva jeste nešto što je dobro djelo, a i obaveza koja je ljudima određena. Ali, da se razumijemo nisu samo molitve dobra djela. Dobra djela su i sve ono drugo što se smatra dobrim a što ljudi čine, tipa pomnaganje bolesnim, siromašnim, pomoći nekom u nevolji, sklonuti granu s puta i to je dobro djelo itd. Sigurno i ti imaš kao i svaki čovjek dobrih djela i karakteristika, ali molitva to upotpunije i briše loša djela. Nisu to pretnje nikakve, to su parafrazirane kur'anske riječi, da će se kajati oni koji poriču. Ti apsolutno imaš pravo da ne vjeruješ u to. To je tvoj izbor. Ja nikoga ne mogu koriti, ni poslanik nije korio, samo je pozivao. Da je posljedni adut, nije tačno, ja sam ti iznio desetine činjenica koje govore da posalnik nije tvorac Božije riječi, jer apsolutno nije mogao imati znanje o iznesenim činjenicama.
last mohicans

#424 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by last mohicans »

swanfilter wrote:Vidim, misljenja su oprecna kada je ova tema u pitanju.

Mene onda zanima kako to da je samo na nasem planetu nastao ovako bujan zivot dok na obliznjim planetima se tako trudimo naci makar jednu cesticu koja dokazuje taj isti zivot? Zasto na ostalim planetima, ako se Zemlja evolucijom razvijala milijone godina, ta ista evolucija nije napravila ama bas nista?

Mislim, milijoni godina i da je sav taj zivot samo kod nas? Misljenja sam, da bi zivot mogao biti razvijen u bilo kakvom obliku i na drugim planetima da se je svemir ili samo nas Solarni sistem razvijao evolucijom. Prevelika slucajnost da smo samo mi takve srece.

U praksi nisam vjernik, obrazovan sam i razgledan, ali bas zbog ove cinjenice ne vjerujem u evolucijski razvoj jer je previse slucajan ... I to samo kod nas .. :-)
Teorija evolucije je u većini zemalja odbačena kao neosnovana, još 90 tih godina. I u američkom obrazovnom sistemu se većinom odbacuje, na znam sad od države do države, jer to kod njih može varirati.
odr0n

#425 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

last mohicans wrote:
burekdzijabezmesa wrote:

Tačno da ti je ispalnirano i dobro i loše, ali ti kreiraš i jedno i drugo. Kako ne shvaćaš, ako nemaš dobrog, prevagnut će ti loše. Prosto i jednostavno. Molitva jeste nešto što je dobro djelo, a i obaveza koja je ljudima određena. Ali, da se razumijemo nisu samo molitve dobra djela. Dobra djela su i sve ono drugo što se smatra dobrim a što ljudi čine, tipa pomnaganje bolesnim, siromašnim, pomoći nekom u nevolji, sklonuti granu s puta i to je dobro djelo itd. Sigurno i ti imaš kao i svaki čovjek dobrih djela i karakteristika, ali molitva to upotpunije i briše loša djela. Nisu to pretnje nikakve, to su parafrazirane kur'anske riječi, da će se kajati oni koji poriču. Ti apsolutno imaš pravo da ne vjeruješ u to. To je tvoj izbor. Ja nikoga ne mogu koriti, ni poslanik nije korio, samo je pozivao. Da je posljedni adut, nije tačno, ja sam ti iznio desetine činjenica koje govore da posalnik nije tvorac Božije riječi, jer apsolutno nije mogao imati znanje o iznesenim činjenicama.
Zar opet ovo. :-) Naravno da nije mogao imati znanje, te da nije tvorac tvrdnji kao ni bog, ali zato jesu Grci. - http://www.klix.ba/forum/zasto-moliti-a ... l#p8063806
Post Reply