BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
-
iamia
#401 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
bujrum kod mene kad dodjete.
mozemo ici na bjelasnicu,,
ja ne skijam, ali idem sa djecom na sankanje. znas.. ja sam stariji.. lol
-
iamia
#402 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
.
Last edited by iamia on 25/12/2012 21:41, edited 1 time in total.
-
iamia
#403 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
svaka ti je zlatna . posebno ova:
samo smanji to spominjanje balija. ne volim tu rijec. i ne bih dozvolio ni svom bratu da me tako naziva.
ali inace se potpuno slazem sa tvojim postovima
wajar wrote:Dometi BH dijaspore je biti white collar nadničar u nekoj velikoj svjetskoj kompaniji, slati dijete na koledž i moliti boga da se uda i oženi za imućnije stanovnike zemlje u kojoj živi. Uz to se šalju i neke pare ostarjelim roditeljima, pa kad umru i to će prestati. Hebeš takvu dijasporu i takve ljude...
samo smanji to spominjanje balija. ne volim tu rijec. i ne bih dozvolio ni svom bratu da me tako naziva.
-
iamia
#404 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
wajar wrote:[
Pa isto ti je tako u Americi. Surovi kapitalizam... Ko ima - ima, ko nema - ko ga hebe... I u Sarajevu i u New York-u...
Ne kažem da je to dobro i pozitivno - ali je naša realnost i bosanska i američka... Nema guzovače... Ili zaradi ili ukradi ...
dog eats dog world.
-
jefferson
#405 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Pogresno si ti shvatio moje argumente.iamia wrote:bujrum kod mene kad dodjete.
Ja BiH volim vise od amerike, ali moj je mene put odveo u SAD mojim izborom jer su mi se pruzile mogucnosti da postignem nesto sto bi bilo vrlo tesko u BiH.
Elem, to ne znaci da se ja trebam odrec BiH, boze sacuvaj.
Pa gdje se jos moze skijat kao na vlasicu, svratis kod Ive u vikendicu na kuhano vino, i tu jbg ostanes dok te neko ne spusti
BiH nije crna rupa, ali se dosta ljudi svojski trudi da to od nje napravi!
-
iamia
#406 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
nije mi ni na kraj pameti da zamrzis ameriku; kad je ta zemlja i meni dala mnogo toga.
amerika je platila preko $100 hiljada za moje skolovanje. razne stipendije, skolarine. itd.
vjecno sam joj zahvalan za to.
ali ja sam osjecao melankoliju prema mojoj prvoj domovini, i vratio sam se.
ali nisam se vratio praznih dzepova. tako da ja sebe ne smijem staviti u grupu sa prosjekom.
svako ima svoju odluku. jedan je zivot i svi ga nastojimo zivjeti najbolje onako kako umijemo.
ja ne krivim nikoga ko nece da se vrati u BiH.
ali isto tako ne volim kada se samo crnilo baca na ovu zemlju. ima sjaja, iako veoma malog, ali ima.
i pesimizam je veliki problem kod prosjecnog naseg covjeka u Bosni.
malo samopostovanja, rada i discipline.. i ova bi zemlja mogla imati veliku perspektivu.
amerika je platila preko $100 hiljada za moje skolovanje. razne stipendije, skolarine. itd.
ali nisam se vratio praznih dzepova. tako da ja sebe ne smijem staviti u grupu sa prosjekom.
svako ima svoju odluku. jedan je zivot i svi ga nastojimo zivjeti najbolje onako kako umijemo.
ali isto tako ne volim kada se samo crnilo baca na ovu zemlju. ima sjaja, iako veoma malog, ali ima.
malo samopostovanja, rada i discipline.. i ova bi zemlja mogla imati veliku perspektivu.
-
detroit-mercy
#407 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
http://www.klix.ba/forum/zasto-ne-prote ... 07642.htmliamia wrote:nije mi ni na kraj pameti da zamrzis ameriku; kad je ta zemlja i meni dala mnogo toga.
Mislim da je dobro procitati par postova na ovoj drugoj temi, interesantno je da su i teze stvari izrecene nego na ovoj ali se niko ne ljuti. Niti vidim suplju patriotsku.
Izgleda da se patriotizmom bacamo samo prema ljudima vani, sjaja ima ali je sve to presporo, bojim se da ne bude prekasno.
-
wajar
#408 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Kad čovjek nema izbora u životu, onda radi sa onim što ima. Da nisam bio zaglavljen u Sarajevu, možda bih i ja sa sestrom 92 zdušio, pa fino socijala, pa učenje jezika, pa trajna viza, pa studiranje, pa pasoš neke druge zemlje. Dok se Sarajevo odblokiralo, prošo voz... Ma važno je da je neka Hamša u kalošama i dimijama dobila npr. holandsko državljanstvo, ko da se u Amsterdamu, a ne Mrduši Donjoj rodila... WTF...Eto, to je to, i tu sva prica pocinje i zavrsava. Zato se ja divim ljudima koji imaju snage i volje da u
takvom okruzenju nesto stvaraju, zadnje sto mi pada na pamet jeste da ih kritikujem i nesta njima kao
predlazem. Doduse, posteno bi bilo kad bi oni shvatili zasto veliki broj ljudi ne zeli da se vrati i mozda
zarizikaju da opet sjebu svoj zivot.
S druge strane, kad sam 96 vidio da nemam kud, sa ostalim očajnicima sam počeo da dižem život iz pepela. Radosti su to... Prvi zarađeni pa kupljeni i ugrađeni prozor u kući, moba da se zidovi od granatiranja poprave, prvi poslovi, mali honorari, auto... Jbg. ako živim u evropskoj Palestini, napraviću najbolje od toga... Dosada sam nekako krpio život, pa kako bude, nema većina ni u Americi sigurnost, pa kako će u Bosni... Život ide dalje ...
Slušaj i u Americi kad crncu kažeš nigger, dobiješ po glavi, al kad se između sebe sastanu bude what's up nigger... Tako i mi. U bosanskom jeziku nemamo pogodniji izraz za Bošnjaka licemjera, nečovjeka, smeće, đubre, lopova, gnjidu, ljigavca, zavidnika, pokvarenjaka, velikog vjernika pred narodom, dupelizca, moralnu kurvu itd od balija. Kako da ih zovemo ? Balijice od miljasamo smanji to spominjanje balija. ne volim tu rijec. i ne bih dozvolio ni svom bratu da me tako naziva.
-
iamia
#409 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
@wayer,
ja ne bih dozvolio vlastitom bratu da me zove balija.
ako nastavis koristiti tu rijec, trazit cu od administracije da te sankcionise.
a to ne bih volio, jer mislim da imas par interesantnih stvari da kazes.
pozdrav.
@detroit.,
ja kad pricam sa obicnim stanovikom BiH,(u prodavnici, kad idem na sisanje, na ulici itd,) 98% slucajeva cujem samo kuknjavu, negativnost, pesimizam.
kad neko kao it iz dijaspore isto pocne bacati crnilo, onda osjecam kao da dolijevas ulje na vatru.
problem stanovika BiH nije manjak realnosti. Problem je manjak optimizma.
mnogi ljudi su se vec predali,. i jos kad zamisle da je u drugim drzavama sve bajno; pa tim ljudima dodje da se ubiju.
a nije bajno.
nigdje nije bajno.
uredjena drzava je fatamorgana. to ne postoji nigdje u svijetu.
mi zivimo u 'dog eat dog' svijetu. bori se onako kako znas. nekad (vecinom) padnes,, a nekad i usplivas. to je zivot.
sve ostalo je laz.
ja ne bih dozvolio vlastitom bratu da me zove balija.
ako nastavis koristiti tu rijec, trazit cu od administracije da te sankcionise.
a to ne bih volio, jer mislim da imas par interesantnih stvari da kazes.
pozdrav.
@detroit.,
ja kad pricam sa obicnim stanovikom BiH,(u prodavnici, kad idem na sisanje, na ulici itd,) 98% slucajeva cujem samo kuknjavu, negativnost, pesimizam.
kad neko kao it iz dijaspore isto pocne bacati crnilo, onda osjecam kao da dolijevas ulje na vatru.
problem stanovika BiH nije manjak realnosti. Problem je manjak optimizma.
mnogi ljudi su se vec predali,. i jos kad zamisle da je u drugim drzavama sve bajno; pa tim ljudima dodje da se ubiju.
a nije bajno.
nigdje nije bajno.
uredjena drzava je fatamorgana. to ne postoji nigdje u svijetu.
mi zivimo u 'dog eat dog' svijetu. bori se onako kako znas. nekad (vecinom) padnes,, a nekad i usplivas. to je zivot.
sve ostalo je laz.
- It_is_a_Leclerc
#410 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Sve je tačno rekla ! Naša država, kao sistem, je najgora u Evropi. Mi smo siromašni, izvarani, poubijani, pokradeni, i sad nas još tjeraju da radimo u nekim trgovačkim centrima za 300 KM, kao robovi. Studenti ćute, zabrinuti da sačuvaju pare kako bi kupili šesticu na ovom roku. Penzioneri, jadni, hodajući leševi, nit para za lijekove, nit zdravlja, pa hodaju po cesti u iščekivanju trenutka kad će Bogu na istinu. Radna klasa propala. Nema je.
Šta vi hoćete da kaže ?! Da nismo crna grozna rupa ?! Da smo El Dorado, samo mi to još ne vidimo ?!

Šta vi hoćete da kaže ?! Da nismo crna grozna rupa ?! Da smo El Dorado, samo mi to još ne vidimo ?!
- Lacrosse
#411 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Pa gdje to penzioneri nisu hodajuci lesevi?It_is_a_Leclerc wrote:Sve je tačno rekla ! Naša država, kao sistem, je najgora u Evropi. Mi smo siromašni, izvarani, poubijani, pokradeni, i sad nas još tjeraju da radimo u nekim trgovačkim centrima za 300 KM, kao robovi. Studenti ćute, zabrinuti da sačuvaju pare kako bi kupili šesticu na ovom roku. Penzioneri, jadni, hodajući leševi, nit para za lijekove, nit zdravlja, pa hodaju po cesti u iščekivanju trenutka kad će Bogu na istinu. Radna klasa propala. Nema je.
Ti mislis da se umire jel na rate, s najboljim ljekovima u Americi ja sahranjujem penzionere jer penzioner se sahranjuje u bilo kojoj zemlji, sad da li ce dobiti kemoterapiju od 100 hiljada dollara ili ce umrti zeleci da dobije kemoterapiju od 100 hiljada dollara, to je izbor ljudi koji misle da je zdravlje u parama koje sistem ima.
Radna klasa je propala jer ne radi. Ali ne radi 20 godina. To ce me neko ujveravati kako su fabrile radile 1998 a sad ne rade. Radila saka ljudi koja je izgubljena u vremenu i prostoru, kontala da ce neko za njih razmisljati. A ono nema plata, prodaje se fabrika za scrap metal, u bescijenje...
I odakle vama pravo da se poredite s Europom? Odakle Bosancima pravo da se porede s Europom? Mi nismo Europa. Mi da smo Europa nebi vodili rat 4 godina. Mi nismo u EU. Mi nemamo nista s Europom. Poredi nas s Iranom, Afganistanom, Libijom, SIrijom, Sudanom, Cecenijom, Kasmirom. A ne s evropom. Mi nismo nikad bili zapadna Europa, i ne mozemo se zaliti sto danas kad je situacija jos gora, eto sto danas nismo Zapadna, nismo ni prije bili, htjeli svi da imaju posao, svi da djele, da direktor i cistacica zive u istoj zgradi. Zato nismo nili Zapad. Sad kad postajemo Zapad, pa direktorov sin vozi Ferarija, a cistacica nema sta da jede, sad bi vi da nismo Zapad. Pa koje bi, jel da svi nemamo isto, ili da neki imaju sve, a neki nista?
U Zimbavu 40% ljudi ima AIDS i nezaposlenost je 90%, pa i tamo neko zivi.
Nego, nemojte mi samo kukati vise o Bosni.
Ili idi, ili se bori za sebe. Trece nema. Nemoj mi samo kukati kako nece neko da dodje i rijesi sve za "nas", ili necemo "mi" da rijesimo. Eto sto ti prvi svaki vikend ne uzmes i ides medju Srba, Hrvate, Bosnjake, pa majku mu de nadji ljude s kojima ces ici naprijed i zivjeti zajedno, osnuj stranku da ja iz dijaspore se mogu registrovati po prvi put da za nekog glasam, ili uzmi Zlatu Filipovic pa je registrujte na izborima neka bude predsjednik opstine u kojoj se na nju pucalo, pa dete u bolje svoje sutra.
Ja nisam otisao iz Bosne jer je propala. Ja nisam htjeo sa Srbima da zivim vise. Ali vi koji ste ostali morate. Zato uzmi i uhvati se u kolo, zagrli se, slavi pravoslavne slave, radi sta god hoces. Ili ako ti je tesko to, dodji u emigraciju malo lopatati jedno 12 sati svaki dan, mozda ti bude bolje mentalno, fizicki ne treba mi niko nista reci, rijedak je onaj koji se u Bosni naradio, a jos da je pametan i da se naradio, tu sto si pametniji manje i manje radis, dok nisi toliko pametan da ne radis nista i nikako.
Sam se radjas, sam umires, sam placas racune ili ti samom krce crijeva. I dokle ste god u Bosni a ne van Bosne, kontam da je opet bolje od lopatanja 12 sati, cisecenja hala, igranja nesretnih strengera u strangelandu... ili mozda nije bolje, ali vam je lakse. Ako hoces bolje ali teze, ima opcija da ides na gostovanje u emigraciju, sviju su nas ljepo primili, ja se sjecam kad sam nocivao na podu srecom kuca u koju sam uselio imala karpet s kojim sam se pokrio, a nisam imao telefona kome da se javim, niti suda da u njemu supu ugrijem, prvih 10 dollara potrosenih da kupim 3 para carapa ako ste zeljni toga idite u svoje bolje sutra, samo otpisi jedno 10-15 godina dok ono ne dodje, a i kad prodje tih 10-15 godina postoje godine nakon kojih ne mozes Bosnu prelezati, nego joj se stalno vracas, barem u glavi, u mislima, u kompasu, u GPS-u...
- luckylaka
#412 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
E jarane sada si najebao od mehanicara i inzinjera,sad ces da vidis kako se zivi u Americi samo dok dodju iz trece smjeneLacrosse wrote:Pa gdje to penzioneri nisu hodajuci lesevi?It_is_a_Leclerc wrote:Sve je tačno rekla ! Naša država, kao sistem, je najgora u Evropi. Mi smo siromašni, izvarani, poubijani, pokradeni, i sad nas još tjeraju da radimo u nekim trgovačkim centrima za 300 KM, kao robovi. Studenti ćute, zabrinuti da sačuvaju pare kako bi kupili šesticu na ovom roku. Penzioneri, jadni, hodajući leševi, nit para za lijekove, nit zdravlja, pa hodaju po cesti u iščekivanju trenutka kad će Bogu na istinu. Radna klasa propala. Nema je.
Ti mislis da se umire jel na rate, s najboljim ljekovima u Americi ja sahranjujem penzionere jer penzioner se sahranjuje u bilo kojoj zemlji, sad da li ce dobiti kemoterapiju od 100 hiljada dollara ili ce umrti zeleci da dobije kemoterapiju od 100 hiljada dollara, to je izbor ljudi koji misle da je zdravlje u parama koje sistem ima.
Radna klasa je propala jer ne radi. Ali ne radi 20 godina. To ce me neko ujveravati kako su fabrile radile 1998 a sad ne rade. Radila saka ljudi koja je izgubljena u vremenu i prostoru, kontala da ce neko za njih razmisljati. A ono nema plata, prodaje se fabrika za scrap metal, u bescijenje...
I odakle vama pravo da se poredite s Europom? Odakle Bosancima pravo da se porede s Europom? Mi nismo Europa. Mi da smo Europa nebi vodili rat 4 godina. Mi nismo u EU. Mi nemamo nista s Europom. Poredi nas s Iranom, Afganistanom, Libijom, SIrijom, Sudanom, Cecenijom, Kasmirom. A ne s evropom. Mi nismo nikad bili zapadna Europa, i ne mozemo se zaliti sto danas kad je situacija jos gora, eto sto danas nismo Zapadna, nismo ni prije bili, htjeli svi da imaju posao, svi da djele, da direktor i cistacica zive u istoj zgradi. Zato nismo nili Zapad. Sad kad postajemo Zapad, pa direktorov sin vozi Ferarija, a cistacica nema sta da jede, sad bi vi da nismo Zapad. Pa koje bi, jel da svi nemamo isto, ili da neki imaju sve, a neki nista?
U Zimbavu 40% ljudi ima AIDS i nezaposlenost je 90%, pa i tamo neko zivi.
Nego, nemojte mi samo kukati vise o Bosni.
Ili idi, ili se bori za sebe. Trece nema. Nemoj mi samo kukati kako nece neko da dodje i rijesi sve za "nas", ili necemo "mi" da rijesimo. Eto sto ti prvi svaki vikend ne uzmes i ides medju Srba, Hrvate, Bosnjake, pa majku mu de nadji ljude s kojima ces ici naprijed i zivjeti zajedno, osnuj stranku da ja iz dijaspore se mogu registrovati po prvi put da za nekog glasam, ili uzmi Zlatu Filipovic pa je registrujte na izborima neka bude predsjednik opstine u kojoj se na nju pucalo, pa dete u bolje svoje sutra.
Ja nisam otisao iz Bosne jer je propala. Ja nisam htjeo sa Srbima da zivim vise. Ali vi koji ste ostali morate. Zato uzmi i uhvati se u kolo, zagrli se, slavi pravoslavne slave, radi sta god hoces. Ili ako ti je tesko to, dodji u emigraciju malo lopatati jedno 12 sati svaki dan, mozda ti bude bolje mentalno, fizicki ne treba mi niko nista reci, rijedak je onaj koji se u Bosni naradio, a jos da je pametan i da se naradio, tu sto si pametniji manje i manje radis, dok nisi toliko pametan da ne radis nista i nikako.
Sam se radjas, sam umires, sam placas racune ili ti samom krce crijeva. I dokle ste god u Bosni a ne van Bosne, kontam da je opet bolje od lopatanja 12 sati, cisecenja hala, igranja nesretnih strengera u strangelandu... ili mozda nije bolje, ali vam je lakse. Ako hoces bolje ali teze, ima opcija da ides na gostovanje u emigraciju, sviju su nas ljepo primili, ja se sjecam kad sam nocivao na podu srecom kuca u koju sam uselio imala karpet s kojim sam se pokrio, a nisam imao telefona kome da se javim, niti suda da u njemu supu ugrijem, prvih 10 dollara potrosenih da kupim 3 para carapa ako ste zeljni toga idite u svoje bolje sutra, samo otpisi jedno 10-15 godina dok ono ne dodje, a i kad prodje tih 10-15 godina postoje godine nakon kojih ne mozes Bosnu prelezati, nego joj se stalno vracas, barem u glavi, u mislima, u kompasu, u GPS-u...
-
Emir 7
#413 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Svakakvih gluposti ce insan procitati na ovom forumu tipa "drzavni poslovi i 401k" zesca nabuloza, drzavni poslovi imaju zagarantovanu "penziju" a ne cifutski 401k. Jos nesto realnost americkog penzionera (cast izuzetcima) je da masta o tome kada ce ga unucad posjetiti za bozic.
-
iamia
#414 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
bravo lacrosse,,
pogotovo ono sa zamotavanjem.
karpet je tepih.... lol...
@emir,
zavisi od drzave (ima ih 50) u americi.
vecina drzavnih kompanija nude penziono u vidu garantovanog 401keja.. ali to je to. shvatio si.
pogotovo ono sa zamotavanjem.
karpet je tepih.... lol...
@emir,
zavisi od drzave (ima ih 50) u americi.
vecina drzavnih kompanija nude penziono u vidu garantovanog 401keja.. ali to je to. shvatio si.
-
alanskoda
#415 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
It_is_a_Leclerc wrote:Sve je tačno rekla ! Naša država, kao sistem, je najgora u Evropi. Mi smo siromašni, izvarani, poubijani, pokradeni, i sad nas još tjeraju da radimo u nekim trgovačkim centrima za 300 KM, kao robovi. Studenti ćute, zabrinuti da sačuvaju pare kako bi kupili šesticu na ovom roku. Penzioneri, jadni, hodajući leševi, nit para za lijekove, nit zdravlja, pa hodaju po cesti u iščekivanju trenutka kad će Bogu na istinu. Radna klasa propala. Nema je.
Ma nismo mi crna rupa. Imamo jedan bazen u gradu od 400000 stanovnika.imamo tramvaje od prije 40 godina. Imamo sportske kolektive koji propadaju. Evo danas citam i KK Bosnu trebaju da ugase. Sloboda Dita ne postoji. U gradu nema parka s gleve. Djeca se igraju na ulicama. Saobracajna kultira na nivou. Debeli policajci, koji ne kogu 10 metara potrcati , ali vazno je da je on taj posao dobio preko stele. Vojni peMzioneri sa 30 godina koji brdo mogu odvaliti. Ali nek oni dobiju peMziju a oni koji su citav zivot radili nek se snalaze. Ali vazno je da je dobro ratnim i poratnim profiterima, pa se mozemo diviti voznom parku u Sarajevu.
Imamo drzavu u drzavi.
Covjek bi mogao nabrajati do ujutro. A ovi koji kazu da nije crna rupa nek mi samo kazu jednu pozitivnu stvar. A ne slike mostara, sarajeva nocu itd itd
-
iamia
#416 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
jedna pozitivna stvar ?/ hmmm.. evo ja cu ih nabrojati 10:alanskoda wrote:[
Covjek bi mogao nabrajati do ujutro. A ovi koji kazu da nije crna rupa nek mi samo kazu jednu pozitivnu stvar.
1.) nema poreza na kucu.
2.) nema poreza na bilo koju imovinu.(osim zemlje ako se ne varam)
3.) jednakost u zdrastvu (tj.. svi imaju isto (lose) zdrastvo
4.) djeca od malih nogu uce par svjetskih jezika, od arapskog i engleskog do njemackog.
5.) skijanje je blizu, more je blizu
7.) narod je vecinom ljubazan, i spreman pomoci
8.) nema godisnjeg racunanja poreza.
9.) radnici spremni raditi na crno. cak i odbijaju da budu prijavljeni ako to znaci manja plata. (za poslodavce kao ja to je paradise )
10.) stanarina pogotovo u manjim gradovima je relativno jeftina u poredjenu sa zapadom.
eto to je od mene. vjerovatno jos neko zna paar?
-
jefferson
#417 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Moze se kada se hoce:
http://www.avaz.ba/sport/fudbal/zmajevi ... vica-ravan
Problem BiH su ljudi koji su nas zajahali i ocito nasli recept kako da ostanu na vlasti, tj. prodaju svoj "proizvod" ljudima u BiH.
Oni su izabrani, nije ih niko postavio na to mjesto.
Medjutim, ovo se moze nazvati i porodjajna muka jedne drzave. Svaka drzava nakon rata ima porodjajne muke koje su svojstvene samo toj drzavi. Ono sto je zajednicko svim takvim drzavama je pesimizam nakonr ata, suocavanje sa realnoscu i sl.
Medjutim, indikativno je da npr. ljudi samo gledaju BiH kroz Sarajevo. Nasi politicari se zale kako je BG prije rata uzimao sve, a danas se Sarajevo pretvorilo u jos goru verziju nekadasnjeg Beograda. Sve, ali bas sve institucije su u Sarajevu i nesto u Mostaru i BL. Ali zasto ne bi neke instutucije koje mogu fizicki biti i negdje drugo, pogotovo dana u vrijeme savremenih telekomunikacija, bile izmjestene u Tuzlu, Zenicu, Bihac? I ti gradovi su u BiH i visoke plate u administraciji bi dobro dosle i tim gradovima.
Zenica je dobar primjer. Pogledajte stadion u zenici koji je finansiran skoro u potpunosti parama opcine. Ljudi se zale da je mal ovakav ili onakav, ali je najsavremeniji u BiH, renoviran poslije rata NASIM parama a ne donacijama (Kosevo). Pogledajte saobracajnicu koja se gradi u zenici (GGM). Projekat u koji je usla opcina a ne drzava. Ljudi pricaju o nacelniku u zenici da je ovakav ili onakav, i mnogo toga stoji, ali cinjenica je da ko god dodje nakon njega, ljudi ce ocekivati vise ili bar isto. Znaci paradigma se promjenila u zenici, ljudi ce traziti od buducih nacelnika odgovornost i rad.
E na nivou drzave je problem. Stranke koje su izabrane postavljaju ljude koji su bili najbolji stranacki vojnici a ne ljude koji znaju. Kada pocnemo birati ljude po imenu i prezimenu tada mozemo ocekivati da ce se nesto promjeniti na bolje.
SDA je gurala Nedzada Brankovica 10 godina, covjeka koji sve sto je dirnuo je unistio, i na kraju kao nagradu dobio je premijersko mjesto FBiH, iako je bio jedna od najnepopularnijih licnosti u drzavi. Da je SDA otvoreno rekla koga ce postaviti za premijera prije izbora nikad ne bi pobjedila, jer je Brankovic predstavljao sve najgore sto je proizaslo poslije rata.
Stvari se mogu promjeniti u BiH, i to ce teci polako, uzasno polako, ali ce se promjeniti. Kada dodje stranka kojoj ce PRVI i JEDINI program biti ekonomija, pa tek onda ostalo, tada ce biti bolje.
Za to je potrebna stranka sa totalno drugacijim razmisljanjem i ljudi koji su voljni rizikovati, do tada, sve ce se vrtiti u krug.
I da, u BiH je moguce biti uspjesan. Imam u porodici dva primjera koji su uspjeli uskprkos svemu sto ih okruzuje, a to je zato sto su se bavili svojim poslom i onim sto znaju i u cemu uzivaju!
http://www.avaz.ba/sport/fudbal/zmajevi ... vica-ravan
Problem BiH su ljudi koji su nas zajahali i ocito nasli recept kako da ostanu na vlasti, tj. prodaju svoj "proizvod" ljudima u BiH.
Oni su izabrani, nije ih niko postavio na to mjesto.
Medjutim, ovo se moze nazvati i porodjajna muka jedne drzave. Svaka drzava nakon rata ima porodjajne muke koje su svojstvene samo toj drzavi. Ono sto je zajednicko svim takvim drzavama je pesimizam nakonr ata, suocavanje sa realnoscu i sl.
Medjutim, indikativno je da npr. ljudi samo gledaju BiH kroz Sarajevo. Nasi politicari se zale kako je BG prije rata uzimao sve, a danas se Sarajevo pretvorilo u jos goru verziju nekadasnjeg Beograda. Sve, ali bas sve institucije su u Sarajevu i nesto u Mostaru i BL. Ali zasto ne bi neke instutucije koje mogu fizicki biti i negdje drugo, pogotovo dana u vrijeme savremenih telekomunikacija, bile izmjestene u Tuzlu, Zenicu, Bihac? I ti gradovi su u BiH i visoke plate u administraciji bi dobro dosle i tim gradovima.
Zenica je dobar primjer. Pogledajte stadion u zenici koji je finansiran skoro u potpunosti parama opcine. Ljudi se zale da je mal ovakav ili onakav, ali je najsavremeniji u BiH, renoviran poslije rata NASIM parama a ne donacijama (Kosevo). Pogledajte saobracajnicu koja se gradi u zenici (GGM). Projekat u koji je usla opcina a ne drzava. Ljudi pricaju o nacelniku u zenici da je ovakav ili onakav, i mnogo toga stoji, ali cinjenica je da ko god dodje nakon njega, ljudi ce ocekivati vise ili bar isto. Znaci paradigma se promjenila u zenici, ljudi ce traziti od buducih nacelnika odgovornost i rad.
E na nivou drzave je problem. Stranke koje su izabrane postavljaju ljude koji su bili najbolji stranacki vojnici a ne ljude koji znaju. Kada pocnemo birati ljude po imenu i prezimenu tada mozemo ocekivati da ce se nesto promjeniti na bolje.
SDA je gurala Nedzada Brankovica 10 godina, covjeka koji sve sto je dirnuo je unistio, i na kraju kao nagradu dobio je premijersko mjesto FBiH, iako je bio jedna od najnepopularnijih licnosti u drzavi. Da je SDA otvoreno rekla koga ce postaviti za premijera prije izbora nikad ne bi pobjedila, jer je Brankovic predstavljao sve najgore sto je proizaslo poslije rata.
Stvari se mogu promjeniti u BiH, i to ce teci polako, uzasno polako, ali ce se promjeniti. Kada dodje stranka kojoj ce PRVI i JEDINI program biti ekonomija, pa tek onda ostalo, tada ce biti bolje.
Za to je potrebna stranka sa totalno drugacijim razmisljanjem i ljudi koji su voljni rizikovati, do tada, sve ce se vrtiti u krug.
I da, u BiH je moguce biti uspjesan. Imam u porodici dva primjera koji su uspjeli uskprkos svemu sto ih okruzuje, a to je zato sto su se bavili svojim poslom i onim sto znaju i u cemu uzivaju!
-
alanskoda
#418 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
1. U svakoj normalnoj drzavi se placa porez na kucu. Zato smo u k.... Sto se tice finansijaiamia wrote:jedna pozitivna stvar ?/ hmmm.. evo ja cu ih nabrojati 10:alanskoda wrote:[
Covjek bi mogao nabrajati do ujutro. A ovi koji kazu da nije crna rupa nek mi samo kazu jednu pozitivnu stvar.
1.) nema poreza na kucu.
4.) djeca od malih nogu uce par svjetskih jezika, od arapskog i engleskog do njemackog.
9.) radnici spremni raditi na crno. cak i odbijaju da budu prijavljeni ako to znaci manja plata. (za poslodavce kao ja to je paradise )
10.) stanarina pogotovo u manjim gradovima je relativno jeftina u poredjenu sa zapadom.
2. Isto kao pod 1
3. Bas da su jednaka prava ne bih rekao, zavisi koliko imas u koverti ( osjetio na svojoj kozi)
4. Ovo je smjesno, pa to imaju i u zimbabveu
5. skijanje i more samo elita vidi
6. Nema nisi upisao ili ne znas brojati do 10
7. To nema veze sa ekonomijom. Pitaj nekog da ti bude zirant
8. Zato i jesmo tu gdje jesmo, niko se ne boji porezne , pa garant i ti malo krades drzavu
9. Mozda za tebe ako si poslodavac a cini mi se da jesi, ali za drzavu isto kao i pod 1 ili 2
10. Jest, zato je plata 300 maraka. I da potrosacka korpa je jeftinija u amsterdamu nego u sarajevu. A plate se ne mogu porediti
-
jefferson
#419 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
1. Slazem sealanskoda wrote:1. U svakoj normalnoj drzavi se placa porez na kucu. Zato smo u k.... Sto se tice finansijaiamia wrote:jedna pozitivna stvar ?/ hmmm.. evo ja cu ih nabrojati 10:alanskoda wrote:[
1.) nema poreza na kucu.
2. Isto kao pod 1
3. Bas da su jednaka prava ne bih rekao, zavisi koliko imas u koverti ( osjetio na svojoj kozi)
4. Ovo je smjesno, pa to imaju i u zimbabveu
5. skijanje i more samo elita vidi
6. Nema nisi upisao ili ne znas brojati do 10![]()
![]()
7. To nema veze sa ekonomijom. Pitaj nekog da ti bude zirant
8. Zato i jesmo tu gdje jesmo, niko se ne boji porezne , pa garant i ti malo krades drzavu
9. Mozda za tebe ako si poslodavac a cini mi se da jesi, ali za drzavu isto kao i pod 1 ili 2
10. Jest, zato je plata 300 maraka. I da potrosacka korpa je jeftinija u amsterdamu nego u sarajevu. A plate se ne mogu porediti
2. Slazem se!
3. Itekako!
4. Mislim da u zimbabveu malo vise uce strane jezike!
5. To nije samo do para nego i do opste (ne)kulture zivljenja.
6. Zezno se
7. To je najveca laz nasih ljudi. Jebo ziranta, udji u opcinu ili bilo koju salter salu, jos malo pa ce pucat na ljude.
8. Dio problema. Veci problem su visoki nameti na plate, vjerovatno najveci u evropi, sto gusi privredu i tjera poslodavce da unajmljuju ljude na crno.
9. Isto kao pod 8.
10. Bit ce veca kao i stanarina ako drzava stvori dobar ambijent. Ako drzava svake sedmice salje 6 inspekcija poslodavcima, uzima im 68% plate za zdravstveno koje je katastrofa i sl, nema nista od povecanja plate i zaposlenosti.
-
iamia
#420 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
6.) - mozes platiti saobracajnom policajcu ODMAH kaznu. i jos se mozes cjenkati sa njim. kao eto, nemas trideset, ostala ti samo cvaja. odlicno 
- Ma ja ba
#421 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Kakav narod, takva i policija. Kakva policija, takvi i politicari. Kakvi politicari, takva i drzava.iamia wrote:6.) - mozes platiti saobracajnom policajcu ODMAH kaznu. i jos se mozes cjenkati sa njim. kao eto, nemas trideset, ostala ti samo cvaja. odlicno
Zakljucak - kakav narod, takva i drzava.
Ko voli - neka izvoli. Ko ne, taj si nadje bolje na drugom mjestu.
Sve ovce na broju i vuci siti.
- hrle1976
#422 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Jel se u BiH niko nebavi menkenstvom?
- slobodann
#423 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
BiH je jedna od najlijepsih drzava na svijetu, jos samo da se politicari pobrinu da smanje nezaposlenost na 5% i imamo savrsenu drzavu.
Sve dok se to ne desi, ljudi ce se odseljavati, jer se ne zivi od divnih krajolika, planina, jezera, sume, izletista, nego od lijepe plate, zdravstva, pravosudja, sigurne drzave...
Dakle, jos SAMO ekonomija, i to je prava drzava!
Sve dok se to ne desi, ljudi ce se odseljavati, jer se ne zivi od divnih krajolika, planina, jezera, sume, izletista, nego od lijepe plate, zdravstva, pravosudja, sigurne drzave...
Dakle, jos SAMO ekonomija, i to je prava drzava!
-
Emir 7
#424 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Bit ce bolje ako Bog da kada budemo samostalna i suverena drzava bez entiteta, sa nasom himnom i zastavom za koju je poginulo masa zivota. Bit ce bolje ako Bog da kada izbijemo korupciju iz svih drzavnih struktura, kada ljudi budu dobijali poslove zbog toga jer su kampetenti za tu funkciju, a ne zato jer je doticni/a neciji rodjak ili pak zbog toga jer je musliman/pravoslavac/katolik. Bit ce bolje ako Bog da onda kada svi oni koji su ovu drzavu pokrali budu strogo kaznjeni na javnim mjestima tako da se posalje jasna poruka, ma iz kojeg korpusa oni dolazili (muslimanskog,pravoslavnog ili katolickog). Da bi se sve to desilo nazalost po mojoj procjeni 99% sam siguran da bi rat bio neizbjezan, ali postoji nada u onih 1%. Da i onda ako Bog da kada budemo imali kvalifikovane politicare kojima je u prvom interesu BiH i njeni sugradjani, koji ce se boriti za povratak jadranske obale koju je Djuro Pucar poklonio Crnoj Gori, tako da sa rahatom mozemo izgraditi sopstvenu luku bez ikakvih problema i ucijenjivanja od strane zapadnih komsija.
-
jefferson
#425 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
A de mi reci kad si se ti rodio?Emir 7 wrote:Bit ce bolje ako Bog da kada budemo samostalna i suverena drzava bez entiteta, sa nasom himnom i zastavom za koju je poginulo masa zivota. Bit ce bolje ako Bog da kada izbijemo korupciju iz svih drzavnih struktura, kada ljudi budu dobijali poslove zbog toga jer su kampetenti za tu funkciju, a ne zato jer je doticni/a neciji rodjak ili pak zbog toga jer je musliman/pravoslavac/katolik. Bit ce bolje ako Bog da onda kada svi oni koji su ovu drzavu pokrali budu strogo kaznjeni na javnim mjestima tako da se posalje jasna poruka, ma iz kojeg korpusa oni dolazili (muslimanskog,pravoslavnog ili katolickog). Da bi se sve to desilo nazalost po mojoj procjeni 99% sam siguran da bi rat bio neizbjezan, ali postoji nada u onih 1%. Da i onda ako Bog da kada budemo imali kvalifikovane politicare kojima je u prvom interesu BiH i njeni sugradjani, koji ce se boriti za povratak jadranske obale koju je Djuro Pucar poklonio Crnoj Gori, tako da sa rahatom mozemo izgraditi sopstvenu luku bez ikakvih problema i ucijenjivanja od strane zapadnih komsija.