Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
amazon
#401 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Ajoj kako tupite pilu
Nacija, Bosansko Hercegovacka, cine je razliciti narodi..nacija Svicarska, cine je razliciti narodi..nacija USA, cine je razliciti narodi..sta je tu tesko svatiti...
-
dragan.s
#402 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Postoje građani Republike Srbije (ili državljani svejedno) i oni jesu Srbijanci bez obzira kako se etnički i vjerski izjašnjavaju. Pripadnici su nacije Republike Srbije. Ista stvar sa Hrvatskom ili bilo kojom državom na svijetu.Samir_01 wrote: Tvoj je problem sto ne mozes da prihvatis da ne postoje nikakvi Srbijanci... vec samo Srbi i ostali... isto tako u Hrvatskoj ne postoje nikakvi Hrvatijanci, vec Hrvati i ostali...
Bosanski pašaluk nije isto što i današnja BiH. I kakve veze ima administrativna podjela Osmanskog carstva sa pitanjima nacije i etnosa? Nešto bilo, sad više nije.Za vrijeme Turskog carstva je cijeli Sandzak bio dio Bosne, cak i dio Kosova tako da i danas imas naselje "Bosnjacka mahala" u Kosovskoj Mitrovici.
Ko ovdje govori o odvajanju?I u Srbiji i Hrvatskoj imas nacionalne manjine pa ne vidim da to daje pravo tim nacionalnim manjinama da se odvoje od Srbije ili Hrvatske. Kod nas na Balkanu je to potpuno nebitno... narodnost i nacionalnost je odavno izjednacena.
Pitanja nacija/narod/etnos i definicije istih se svako malo povlače po ovim forumima i rasprave su u dlaku iste. Nema to veze sa krizom identiteta, više ima veze sa usvojenim pogrešnim premisama i nedostatkom obrazovanja.Pravite dramu oko nebitnih detalja samo da ne bi morali da se izjasnjavate nacionalno zbog svoje krize identiteta, a to maskirate nekim patriotizmom i "mogucim posljedicama" ako se nacionalnost i narodnost izjednace...
-
dragan.s
#403 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Ma ništa, ali džaba ti to njima pričaš.amazon wrote:Ajoj kako tupite piluNacija, Bosansko Hercegovacka, cine je razliciti narodi..nacija Svicarska, cine je razliciti narodi..nacija USA, cine je razliciti narodi..sta je tu tesko svatiti...
-
lafony
#404 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
nacija bosanac ,pa to nigdje ne pise niti je prihvaceno.samo - ovo je dokaz kolko su bosnjaci-bosanci-muslimani zbunjeni ne radi drugih ,kako se u zadnje vrijeme spominje ,projekata iz susjedstva ,nego zbog svojih nerasciscenih racuna unutar svog korpusa.godinama se preko tv-kanala provlaci termin bosanac pa kad su se hercegovci poceli pitati:" a gdje smo tu mi" onda se pojavio termin bosanac i hercegovac , narocito je prednjacio u toj prici senad hadzifejzovic.naravno da ce se onaj deda na vrh brda pored kalesije pitat , pa dobro sta sam ja sad , bosanac, bosnjak , musliman.i tako dosao popis a deda zbunjen , ne zna gdje udara , on ne zna sta je (bosanac il bosnjak il musliman) , bosnjacki vrh uhvatila panika , ne znaju kako da se vade pa im opet krivi hrvati i srbi i ko biva njihovi projekti.amazon wrote:Ajoj kako tupite piluNacija, Bosansko Hercegovacka, cine je razliciti narodi..nacija Svicarska, cine je razliciti narodi..nacija USA, cine je razliciti narodi..sta je tu tesko svatiti...
-
breuer
#405 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
pa hajde nam molim te daj neki valjan izvor tih tvrdji, da se prestaneš umarati. zar nije lakše razdvojiti te pojmove lingvistički na naciju i narod, a ne naciju (teritorijalno) i naciju (etnički)cyprus wrote:Jedno je nacija kao država, a nešto sasvim drugo je nacija kao narod... Samo je lingvistika u pitanju... Svaki narod predstavlja zasebnu kulturnu naciju, dok svaka država predstavlja teritorijalnu naciju... Lagano se umaram ponavljajući...
Ono što je pogrešno, pa čak i opasno, jeste pokušavanje vršenja neke fuzije između jednog i drugog pojma i nametanje toga kao univerzalnog principa... Na taj način nastaje etnoteritorijalizacija, koja obično u sebi nosi zločinački karakter...
zar nije logičnije čuti da na svijetu postoji približno 6000 naroda ili etnija koji su grupisani u približno 200 nacija ili da postoji 2000 etničkih nacija koje su grupisane unutar 200 nacija
-
amazon
#406 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Evo jos jednom i necu viselafony wrote:nacija bosanac ,pa to nigdje ne pise niti je prihvaceno.samo - ovo je dokaz kolko su bosnjaci-bosanci-muslimani zbunjeni ne radi drugih ,kako se u zadnje vrijeme spominje ,projekata iz susjedstva ,nego zbog svojih nerasciscenih racuna unutar svog korpusa.godinama se preko tv-kanala provlaci termin bosanac pa kad su se hercegovci poceli pitati:" a gdje smo tu mi" onda se pojavio termin bosanac i hercegovac , narocito je prednjacio u toj prici senad hadzifejzovic.naravno da ce se onaj deda na vrh brda pored kalesije pitat , pa dobro sta sam ja sad , bosanac, bosnjak , musliman.i tako dosao popis a deda zbunjen , ne zna gdje udara , on ne zna sta je (bosanac il bosnjak il musliman) , bosnjacki vrh uhvatila panika , ne znaju kako da se vade pa im opet krivi hrvati i srbi i ko biva njihovi projekti.amazon wrote:Ajoj kako tupite piluNacija, Bosansko Hercegovacka, cine je razliciti narodi..nacija Svicarska, cine je razliciti narodi..nacija USA, cine je razliciti narodi..sta je tu tesko svatiti...
- cyprus
#407 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
To je organizacija koja okuplja nacije (države)... Ona nema veze sa nacijama (etničkim grupama)...JoseMujica wrote:stvarnost su United Nations....nađi naciju koja tamo sjedi a da nije država
- cyprus
#408 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Ne postoje interne kulturne nacije... Kulturna nacija nije teritorijalno ograničena, iako i to može biti slučaj, ali uglavnom nije... Većina kulturnih nacija je danas rasprostranjena preko postojećih državnih granica... Isti slučaj je i sa Bošnjacima, Srbima i Hrvatima...Dozer wrote:Ti i ja se, u sustini, i slazemo i razumijemo. Jedino mi se cini da ti (zlo)namjerno i tendenciozno zaobilazis cinjenicno stanje koje se tice upravo teritorijalne, tj. drzavne nacije. B, H i S mogu biti "interne" kulturne nacije, ali samo u okviru, odnosno unutar BiH. Medjutim, i ti i ja znamo da se oni ne kite tim terminom s tom svrhom, nego upravo ciljaju da onu drugu, tj. drzavnu/teritorijalnu. Koja je poenta praviti se blesav?
I ti, kao i ja, znas da smo mi svi iz BiH medjunarodno priznati kao bosanskohercegovacka nacija, skraceno Bosanska (neko upita "A Hercegovci", pa da se i to zna - kad se kaze "Bosanci", i Hercegovci se podrazumijevaju, logicno).
Vrlo dobro znas da nasa delegacija pri UN-u predstavlja bosanskohercegovacku drzavu i naciju, a kroz to i sve narode i gradjane BiH. Identicna je stvar i sa sportskim reprezentacijama.
I ja mislim da se ja i ti razumijemo oko ovoga, mada meni nije jasno zašto tebi toliko smeta to što se Bošnjaci, Srbi i Hrvati nazivaju nacijama, kad imaju svako pravo na to, kao i svaka druga etnička grupa na svijetu... Bitno je samo da se zna da njihova nacionalnost nije isto što i državna nacionalnost.
- cyprus
#409 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Postavljao već dva puta na ovoj temi, samo stranicu-dvije unazad:breuer wrote:pa hajde nam molim te daj neki valjan izvor tih tvrdji, da se prestaneš umarati. zar nije lakše razdvojiti te pojmove lingvistički na naciju i narod, a ne naciju (teritorijalno) i naciju (etnički)cyprus wrote:Jedno je nacija kao država, a nešto sasvim drugo je nacija kao narod... Samo je lingvistika u pitanju... Svaki narod predstavlja zasebnu kulturnu naciju, dok svaka država predstavlja teritorijalnu naciju... Lagano se umaram ponavljajući...
Ono što je pogrešno, pa čak i opasno, jeste pokušavanje vršenja neke fuzije između jednog i drugog pojma i nametanje toga kao univerzalnog principa... Na taj način nastaje etnoteritorijalizacija, koja obično u sebi nosi zločinački karakter...![]()
zar nije logičnije čuti da na svijetu postoji približno 6000 naroda ili etnija koji su grupisani u približno 200 nacija ili da postoji 2000 etničkih nacija koje su grupisane unutar 200 nacijaili kako ti zvuči čuti da američku naciju tvori približno nekih stotinjak, pazi sad, NACIJA
http://www.klix.ba/forum/asimilacija-bi ... 1#p8149961
http://www.klix.ba/forum/asimilacija-bi ... 5#p8196635
Ah, sad šta bi bilo lakše i logičnije, već je drugi par opanaka od onoga kako jeste... Više puta sam dao mišljenje da je najlogičnije izbaciti pojam 'nacija' iz upotrebe, zato što ne označava ništa što drugim terminima nije označeno... A kako je u isto vrijeme i homonim i dvostruki sinonim za državu i etničku grupu, bezveze samo izaziva pomutnju među većinom ljudi...
Last edited by cyprus on 31/01/2013 00:43, edited 2 times in total.
-
breuer
#410 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
ma znam ali to su izvori na engleskom jeziku, a već smo zaključili da je problem lingvističke prirode, pa me zanima kako je to obrađeno kod nas i na našim jezicima...ako uopšte imacyprus wrote:breuer wrote:pa hajde nam molim te daj neki valjan izvor tih tvrdji, da se prestaneš umarati. zar nije lakše razdvojiti te pojmove lingvistički na naciju i narod, a ne naciju (teritorijalno) i naciju (etnički)cyprus wrote:Jedno je nacija kao država, a nešto sasvim drugo je nacija kao narod... Samo je lingvistika u pitanju... Svaki narod predstavlja zasebnu kulturnu naciju, dok svaka država predstavlja teritorijalnu naciju... Lagano se umaram ponavljajući...
Ono što je pogrešno, pa čak i opasno, jeste pokušavanje vršenja neke fuzije između jednog i drugog pojma i nametanje toga kao univerzalnog principa... Na taj način nastaje etnoteritorijalizacija, koja obično u sebi nosi zločinački karakter...![]()
zar nije logičnije čuti da na svijetu postoji približno 6000 naroda ili etnija koji su grupisani u približno 200 nacija ili da postoji 2000 etničkih nacija koje su grupisane unutar 200 nacijaili kako ti zvuči čuti da američku naciju tvori približno nekih stotinjak, pazi sad, NACIJA
Postavljao već dva puta na ovoj temi, samo stranicu-dvije unazad:
http://www.klix.ba/forum/asimilacija-bi ... 1#p8149961
- cyprus
#411 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Izvori na našim jezicima idu još manje u prilog tvom stajalištubreuer wrote:ma znam ali to su izvori na engleskom jeziku, a već smo zaključili da je problem lingvističke prirode, pa me zanima kako je to obrađeno kod nas i na našim jezicima...ako uopšte ima
Dakle, poenta je: nije pogrešno reći da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati nacije, ali jeste moguće to pogrešno protumačiti.
-
breuer
#412 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Ma nemam ja stajališta već govorim kako osjećam da je pravilnije. Mene ne zanimaju mišljenja ljudi na Balkanu glede toga, već ako postoji kakvo stručnije izvorište, al vjerovatno ne. Tačno je da se u engleskom jeziku poistovjećuje ethnicity i nation, ali ja opet imam potrebu da jasno diferenciram ta dva pojma i u lingvističkom smislu i ne mislim da time griješim. Jednostavno mi je jasnije i lakše.cyprus wrote:Izvori na našim jezicima idu još manje u prilog tvom stajalištubreuer wrote:ma znam ali to su izvori na engleskom jeziku, a već smo zaključili da je problem lingvističke prirode, pa me zanima kako je to obrađeno kod nas i na našim jezicima...ako uopšte imaKod nas se pojam nacije pretežno veže uz etničku grupu, što je naravno nepotpuno (iz razloga koje sam već mnogo puta pojasnio).
Dakle, poenta je: nije pogrešno reći da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati nacije, ali jeste moguće to pogrešno protumačiti.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#413 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
nije meni mrsko ponoviticyprus wrote:To je organizacija koja okuplja nacije (države)... Ona nema veze sa nacijama (etničkim grupama)...JoseMujica wrote:stvarnost su United Nations....nađi naciju koja tamo sjedi a da nije država
Ne egzistiraju nacije-države na temelju moga i tvoga forumskog šupljiranja već na pravnim odrednicama i međunarodnim ugovorenim odnosima. Ako je u međunarodnom pravu nacija=država šta više o tome imamo šupljirati? Još malo ćete ovdje kakiti da su i mjesne zajednice nacije
Mislim možemo se lagati, ali čisto u funkciji zadovoljenja sopstvenog ega....već sam naveo primjer kako je je već u našim jezicima takva politička frustracija pretočena u konstruiranu stvarnost pa su u hrvatskom United Nations preveli kao Ujedinjene narode
- Dozer
#414 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Gdje pise i gdje je prihvaceno da su u BiH Bosnjaci, Hrvati i Srbi - nacije?@lafocy
nacija bosanac ,pa to nigdje ne pise niti je prihvaceno
I - to je to!@amazon
Bosansko Hercegovacka nacija, Bosnjak je narodnost, a musliman je religijska odrednica..
Ma, drug, ne smeta meni to sto se oni tako nazivaju, nego mi smeta ljudska glupost, neobrazovanost, nepostojanje zelje da se bar nesto nauci i shvati nego se samo blesavo klima glavama na sve sto kaze neki od "vodja", a ni taj vodja nema 3 ciste u glavi niti sam razumije o cemu prica (u vecini slucajeva). I sam upravo kazes - bitno je znati da njihova "nacionalnost" nije isto sto i "drzavna nacionalnost", a drzavna nacionalnost je, u stvari, jedina relevantna nacionalnost za bilo sta u svijetu.@cyprus
I ja mislim da se ja i ti razumijemo oko ovoga, mada meni nije jasno zašto tebi toliko smeta to što se Bošnjaci, Srbi i Hrvati nazivaju nacijama, kad imaju svako pravo na to, kao i svaka druga etnička grupa na svijetu... Bitno je samo da se zna da njihova nacionalnost nije isto što i državna nacionalnost.
I to i jeste sustina svega o cemu ja ovdje pisem - izbaciti termin "nacija" koji se koristi za Bosnjake, Hrvate i Srbe u BiH (ionako je protivustavno), ostaviti samo "narod" (sto je jedino ispravno i tako i pise u Ustavu), i gotova stvar.@cyprus
Ah, sad šta bi bilo lakše i logičnije, već je drugi par opanaka od onoga kako jeste... Više puta sam dao mišljenje da je najlogičnije izbaciti pojam 'nacija' iz upotrebe, zato što ne označava ništa što drugim terminima nije označeno... A kako je u isto vrijeme i homonim i dvostruki sinonim za državu i etničku grupu, bezveze samo izaziva pomutnju među većinom ljudi...
Onda bi bilo neuproedivo lakse ljudima objasniti sta su, ko su i odakle su, tj. - bosanskohercegovacke nacije, bosnjacke, hrvatske ili srpske narodnosti i religije ko koje vec jeste. To su 3 kategorije, i to 3 odvojene kategorije, pri cemu je prva automatska i u skladu s imenom drzave rodjenja i predaka, druga je nasljedna u skladu s roditeljima, a moze biti i izborna ako su roditelji iz dvije etnicke/narodne grupe, i treca je totalno proizvoljna i zavisi od volje svakog pojedinca.
Ali - to se nece desiti jer upravo na toj pomutnji postojeci vlastodrsci i jesu vlastodrsci. Nece se oni tako lako odreci tako mocnog manipulativnog alata.
U medjuvremenu, ovako izgledamo mi iz BiH u ocima svijeta. I to po - nacionalnosti.
https://www.cia.gov/library/publication ... /2110.html
http://geography.about.com/library/weekly/aa030900a.htm
http://www.englishclub.com/vocabulary/w ... nality.htm
http://www.guavastudios.com/downloads/n ... lities.txt
http://www.nationsonline.org/oneworld/f ... europe.htm
-
lafony
#415 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
I to i jeste sustina svega o cemu ja ovdje pisem - izbaciti termin "nacija" koji se koristi za Bosnjake, Hrvate i Srbe u BiH (ionako je protivustavno), ostaviti samo "narod" (sto je jedino ispravno i tako i pise u Ustavu), i gotova stvar.
Onda bi bilo neuproedivo lakse ljudima objasniti sta su, ko su i odakle su, tj. - bosanskohercegovacke nacije, bosnjacke, hrvatske ili srpske narodnosti i religije ko koje vec jeste. To su 3 kategorije, i to 3 odvojene kategorije, pri cemu je prva automatska i u skladu s imenom drzave rodjenja i predaka, druga je nasljedna u skladu s roditeljima, a moze biti i izborna ako su roditelji iz dvije etnicke/narodne grupe, i treca je totalno proizvoljna i zavisi od volje svakog pojedinca.
za Hrvate i Srbe iz BiH je i nacija i narodnost jedno te isto i to je gotova stvar.Ocito Bosnjaci nisu raskrstili s tim sto ih dodatno zbunjuje a ako imaju neki skriveni cilj bezveze trose energiju
- cyprus
#416 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Ne samo to... Pojam 'nacija' treba izbaciti i iz konteksta države... Dakle, taj pojam ne upotrebljavati nikako... Ljudi ga ne razumiju! 99% ljudi (uključujući i učesnike ove rasprave) ga ne razumije!Dozer wrote:I to i jeste sustina svega o cemu ja ovdje pisem - izbaciti termin "nacija" koji se koristi za Bosnjake, Hrvate i Srbe u BiH (ionako je protivustavno), ostaviti samo "narod" (sto je jedino ispravno i tako i pise u Ustavu), i gotova stvar.
Ali - to se nece desiti jer upravo na toj pomutnji postojeci vlastodrsci i jesu vlastodrsci. Nece se oni tako lako odreci tako mocnog manipulativnog alata.
U medjuvremenu, ovako izgledamo mi iz BiH u ocima svijeta. I to po - nacionalnosti.
https://www.cia.gov/library/publication ... /2110.html
http://geography.about.com/library/weekly/aa030900a.htm
http://www.englishclub.com/vocabulary/w ... nality.htm
http://www.guavastudios.com/downloads/n ... lities.txt
http://www.nationsonline.org/oneworld/f ... europe.htm
A ova priča od nekih mi izgleda ovako: 'Ne lažite da su jaja ono što izlegu ptice i druge životinje. Svi znamo da su jaja sastavni dio muda i to su jedina relevantna jaja na svijetu.'
- JoseMujica
#417 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
i ja bih se složio da bi najboli put bio razdvojiti naciju i državu, međutim to danas nije moguće jer je to dvoje izjednačeno normativima i praksom intrenacional law-a ili opet kako su kod nas pogrešno preveli međunarodnog (internacionalnog ili međudržavnog prava)
ps
već se vidi na samom prevodu praktičnih i temeljnih pojmova politologije i prava koliko je političko-ideološki iskrivljena naša stvarnost...nije ni čudo što smo propast
ps
već se vidi na samom prevodu praktičnih i temeljnih pojmova politologije i prava koliko je političko-ideološki iskrivljena naša stvarnost...nije ni čudo što smo propast
- cyprus
#418 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Dobro Jose, jel ti misliš da postoje višenacionalne države ili smatraš da je to naša izmišljotina?
- JoseMujica
#419 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
postoje multiikulturne države, a ne višenacionalne ...ovo višenacionalne je naša pogrešna upotreba pojmova
danas su skoro sve države-nacije multikulturne jer se polagano pokušava liberalizirati monokulturno određenje nacije. Da pojasnim, pri tome mislim na određenje njenog sadržaja putem jedne, nacionalne kulture, odnosno jednog kulturnog obrasca za sve njene državljane. Sva priča o etniji i etničkoj naciji jeste zapravo flash back ili bumerang ideja XIX stoljeća unutar postmodernizma iliti postnacionalizma. A i to se desilo, i bilo moguće, upravo unutar ove postmodernističke tendencije napuštanja biopolitičkog monokulturalizma političke zajednice moderne, a što je otvorilo politički prostor, do tada, neostvarenim ambicijama malih kultura koje traže političku jednakost i mogu je dobiti samo ako postanu priznate države-nacije....a uzročno-posljedično to znači samo jedno = fotelju u UN-u.
recimo da možda najzanimljivi model za proučavanje ovog fenomena država-nacija i nekih umjerenih win-win pravno-političkih rješenja može biti UK of GB and NI
danas su skoro sve države-nacije multikulturne jer se polagano pokušava liberalizirati monokulturno određenje nacije. Da pojasnim, pri tome mislim na određenje njenog sadržaja putem jedne, nacionalne kulture, odnosno jednog kulturnog obrasca za sve njene državljane. Sva priča o etniji i etničkoj naciji jeste zapravo flash back ili bumerang ideja XIX stoljeća unutar postmodernizma iliti postnacionalizma. A i to se desilo, i bilo moguće, upravo unutar ove postmodernističke tendencije napuštanja biopolitičkog monokulturalizma političke zajednice moderne, a što je otvorilo politički prostor, do tada, neostvarenim ambicijama malih kultura koje traže političku jednakost i mogu je dobiti samo ako postanu priznate države-nacije....a uzročno-posljedično to znači samo jedno = fotelju u UN-u.
recimo da možda najzanimljivi model za proučavanje ovog fenomena država-nacija i nekih umjerenih win-win pravno-političkih rješenja može biti UK of GB and NI
- cyprus
#420 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Dobro, da li onda možda znaš kako glasi službeni naziv države Bolivije?JoseMujica wrote:postoje multiikulturne države, a ne višenacionalne ...ovo višenacionalne je naša pogrešna upotreba pojmova...
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#421 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Evo, znam ja:
Estado Plurinacional de Bolivia (Plurinational State of Bolivia)
Op, cvrc...šta ćemo sad
Estado Plurinacional de Bolivia (Plurinational State of Bolivia)
Op, cvrc...šta ćemo sad
-
breuer
#422 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Ja, sta cemo? Nista naravno 
- JoseMujica
#423 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
to multinacionalna se odnosi na domorodačka plemena i nema veze sa pojmom nacija o koem mi ovdje raspravljamo. To je samo još jedan izgubljeni prevod na periferiji civilizacije
hajte mi samo nabrojite te Bolivijske nacije
hajte mi samo nabrojite te Bolivijske nacije
-
lafony
#424 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
postoje evo u bosni , a zasto , pa zato sto su ukljucene i vjere , znaci sama po sebi bih je neobicna , u svici je manje vise jedna vjera pa je njima lako se nazivat svicarcima, dok u bosni cim spomenes naciju bosanac , svaki hrvat i srbin ce rec eno ih muslimani tj.bosnjaci tj.bosanci tj. islam oce nas krscane da prevari ili muslimani nesto mute ili bosnjaci kao muslimani (islam)zele preko nazovi nacije bosanac da preuzmu ekskluzivitet nad bosnom u kojoj smo i mi rodjeni i imamo ista prava.JoseMujica wrote:postoje multiikulturne države, a ne višenacionalne ...ovo višenacionalne je naša pogrešna upotreba pojmova
-
breuer
#425 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?
Ha? Prvo sve monoteističke vjere su skoro istelafony wrote:postoje evo u bosni , a zasto , pa zato sto su ukljucene i vjere , znaci sama po sebi bih je neobicna , u svici je manje vise jedna vjera pa je njima lako se nazivat svicarcima, dok u bosni cim spomenes naciju bosanac , svaki hrvat i srbin ce rec eno ih muslimani tj.bosnjaci tj.bosanci tj. islam oce nas krscane da prevari ili muslimani nesto mute ili bosnjaci kao muslimani (islam)zele preko nazovi nacije bosanac da preuzmu ekskluzivitet nad bosnom u kojoj smo i mi rodjeni i imamo ista prava.
Švicarci su ljudi koji i pored činjenice da pričaju potpuno različitim jezicima!!! dakle romanskim i germanskim!, pripadaju istoj naciji i ponose se time - mnogo različito u odnosu na Balkan!
Švicarci su danas u mnogome okrenuti sekularizmu i vjeru drže uz svoju osobenost i u najmanjoj mogućoj mjeri - to je mnogo drugačije nego na Balkanu
I nisu to nikakve manje vise slicne vjere, vec pokreti unutar krscanskog bloka zbog kojih se nekad u proslosti krvarilo, što je danas naravno stvar samo prošlosti.