Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#401 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Upravo, svi od nas traže neke argumente koje smo iznijeli do sada 1000 puta. Ajd vi nešto recite u svoju korist.
Mi, nas, ovo ja zovem opsesija...
Sa_u_srcu

#402 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by Sa_u_srcu »

johntra wrote:Da čujemo koji su tvoji argumenti, jer smo mi sve što smo imali reći, rekli na nekoliko prethodnih strana ove teme...po čemu je A3 bolji od Alfe 159?

Prvo mislim da Alfa 159 i Audi a 3 nisu isti rang automobila, A4 mislim da je u konkurenciji sa Alfom 159, no dobro, tema su ova dva auta...pa cu ti ja reci svoje misljenje...moj otac je imao alfu 147, koju sam i ja koristio i necu reci da je lose auto, ali kada me pocela zezati i kvariti se, nije bilo lijeka za nju...mislim da je moj otac najvise novca u historiji izgubio upravo na tom modelu, od ulaganja to toga da mu je cijena pala za 4 godine, preko 6 milja maraka...eh onda sam ja sebi uzeo golfa 4 2000 godina, i to auto iskreno me zezalo kao i Alfa od oca, mozda malo manje ali tu su negdje...prodao sam i tog golfa i prije otprilike 2 godine otisao u Njemacku i dovezao a3 2005 godinu 1.9 tdi, s line sa 150 hiljada na satu...vjerovao ili ne...sada je na satu oko 210 hiljada, i za taj period ti mogu reci, da to auto osim ulja i tog redovnog servisa, nista nije otislo...samo ulje i gorivo i to je to...auto je u perfektnom stanju, niti sta skripi, niti se sta cuje, utegnut je kao nijedno auto koje sam do sada vozio...zato moj glas ide za audi...iz licnog iskustva....
A mislim da ono da ti odgovorim kao seljak...:) porediti kompaniju kao Audi i kvalitet Audija sa talijanskom Alfom, po meni je vise nego smijesno... dovezi ti meni alfu sa 210 hiljada na satu 159, 2005 godiste, ja cu tebi audija svog, pa sam odluci koje ja auto po tebi kvalitetnije...
goran16v

#403 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote: Kakav cir na zelucu, kakva briga za parking i kakva mogucnosat kradje kad auto ima zastitu?
a to kao nikad nisi čuo da je neko auto sa bilo kakvom vrstom zaštite odvučeno? pardon, ukradeno, da ne bude bukvalno da su ga odvukli, mada je bilo i takvih slučajeva... jedina zaštita je kasko, ali svi znamo kako naša osiguranja izlaze u susret vlasnicima takvih vozila...
Naravno da sam cuo, ali sam cuo de krade sve odreda sto vrijedi radi otkupa, tako da ti se rizik svede na isto, manje interesantan auto bez zastite vs. vise interesantan auto sa zastitom.
Sa pravom zastitom ga mogu samo fizicki odnijeti.
BTW kad si vec tu, :-D , ova se prica okrenula da se radi u skupljem autu koji drzi cijenu i koji se krade (VW stranka), a sta cemo o npr. skupljem autu koji se ne krade tipa Auris i Avensis?
johntra

#404 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

Pa takva auta ostanu samo skupa, bez ikakvih dodatnih ulaganja, osim kaska, koji je i zakonski obavezan...Dok, se modeli koji se najviše kradu, a znamo koji su, osim kaska, štite i dodatnim sigurnosim zaštitama, što njihovu cijenu odmah diže u startu...
po pitanju otkupa, i u tim slučajevima se uglavnom kradu skupi automobili, za koje lopovi mogu tražiti veće cijene otkupa...jeftinije automobile manje kradu, jer su svjesni da za njih ne mogu uzeti veliku lovu, a rizik mu je isti kao da krade skuplje auto...a još tu postoji i opcija da se vlasnik neće povinovati njihovim zahtjevima, te će im ostaviti auto... :D
romeomoraprezivjeti

#405 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by romeomoraprezivjeti »

Sa_u_srcu wrote:
johntra wrote:Da čujemo koji su tvoji argumenti, jer smo mi sve što smo imali reći, rekli na nekoliko prethodnih strana ove teme...po čemu je A3 bolji od Alfe 159?

Prvo mislim da Alfa 159 i Audi a 3 nisu isti rang automobila, A4 mislim da je u konkurenciji sa Alfom 159, no dobro, tema su ova dva auta...pa cu ti ja reci svoje misljenje...moj otac je imao alfu 147, koju sam i ja koristio i necu reci da je lose auto, ali kada me pocela zezati i kvariti se, nije bilo lijeka za nju...mislim da je moj otac najvise novca u historiji izgubio upravo na tom modelu, od ulaganja to toga da mu je cijena pala za 4 godine, preko 6 milja maraka...eh onda sam ja sebi uzeo golfa 4 2000 godina, i to auto iskreno me zezalo kao i Alfa od oca, mozda malo manje ali tu su negdje...prodao sam i tog golfa i prije otprilike 2 godine otisao u Njemacku i dovezao a3 2005 godinu 1.9 tdi, s line sa 150 hiljada na satu...vjerovao ili ne...sada je na satu oko 210 hiljada, i za taj period ti mogu reci, da to auto osim ulja i tog redovnog servisa, nista nije otislo...samo ulje i gorivo i to je to...auto je u perfektnom stanju, niti sta skripi, niti se sta cuje, utegnut je kao nijedno auto koje sam do sada vozio...zato moj glas ide za audi...iz licnog iskustva....
A mislim da ono da ti odgovorim kao seljak...:) porediti kompaniju kao Audi i kvalitet Audija sa talijanskom Alfom, po meni je vise nego smijesno... dovezi ti meni alfu sa 210 hiljada na satu 159, 2005 godiste, ja cu tebi audija svog, pa sam odluci koje ja auto po tebi kvalitetnije...
Hajde ti meni dovezi tog svog audia,a ja cu tebi svog citroena sa 300 000Km na satu,pa da vidimo koji je bolji?! :D
johntra

#406 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

Sa_u_srcu wrote:
ne moram ja tebi ništa dovoditi, pun mobile.de takvih auta i sa kilometražom još većom od te, pa gle čuda, ne prodaju se budzašto...znači, kvalitet postoji i on je cijenjen, pogotovo u poređenju sa starijim Alfama...
dalje, vjerujem u te slučajeve da se Alfa 147 kvarila, ali kao što vidimo kvarila se i kao bilo koje auto tog godišta ili misliš da Audi A3 prve generacije nije imao problema? imao je naravno, vjerovatno manje od Alfe, ali nije bezgrešno auto, kako mnogi ovdje misle...
treća stvar, meni je ova tema glupa od početka, a to je reklo jedno 90 posto ljudi koji su ovdje ostavili post, jer se upoređuje nešto što je neusporedivo...čime ćemo zaključiti da je Alfa 159 bolje auto od Audija A3, isto kao što je Audi A6 bolje auto od Alfe 159...
Sa_u_srcu

#407 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by Sa_u_srcu »

johntra wrote:
Sa_u_srcu wrote:
ne moram ja tebi ništa dovoditi, pun mobile.de takvih auta i sa kilometražom još većom od te, pa gle čuda, ne prodaju se budzašto...znači, kvalitet postoji i on je cijenjen, pogotovo u poređenju sa starijim Alfama...
dalje, vjerujem u te slučajeve da se Alfa 147 kvarila, ali kao što vidimo kvarila se i kao bilo koje auto tog godišta ili misliš da Audi A3 prve generacije nije imao problema? imao je naravno, vjerovatno manje od Alfe, ali nije bezgrešno auto, kako mnogi ovdje misle...
treća stvar, meni je ova tema glupa od početka, a to je reklo jedno 90 posto ljudi koji su ovdje ostavili post, jer se upoređuje nešto što je neusporedivo...čime ćemo zaključiti da je Alfa 159 bolje auto od Audija A3, isto kao što je Audi A6 bolje auto od Alfe 159...

I meni je tema glupa totalno, postoje razliciti ljudi sa razlicitim ukusima...neko voli Alfu, i njen dizajn, koji je prelijep, a neko voli Audi i taj svabski smek i kvalitet.... Vjerujem da postoje i Alfe koje su perfektne ili Audi koji se kvare, kao i svako auto, i nacina na koji se on vozi ili odrzava...ali iz licnog iskustva ja bih i uvijek cu izabrati audi ispred alfe, jer bar na nasem podneblju a i sire, bolje drzi cijenu, vise je cijenjen...manje ces novca izgubiti na njemu i slicno...ali svi smo mi razliciti ljudi...tako da uzmi kume ono sto ti smatras da ce tebe ispunjevati kada sjednes u to auto...i neces pogrijesiti...ako ti se svidja alfa vise od audija, uzmi je i gotovo...mozes je uvijek zamijeniti...
Ja sam samo napisao licno iskustvo vezano za Audi, i sto se mene tice, ja ne mjenjam marku vise, dok me ne razocara kao sto je to uradio Golf...:D
goran16v

#408 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

johntra wrote:Pa takva auta ostanu samo skupa, bez ikakvih dodatnih ulaganja, osim kaska, koji je i zakonski obavezan...Dok, se modeli koji se najviše kradu, a znamo koji su, osim kaska, štite i dodatnim sigurnosim zaštitama, što njihovu cijenu odmah diže u startu...
po pitanju otkupa, i u tim slučajevima se uglavnom kradu skupi automobili, za koje lopovi mogu tražiti veće cijene otkupa...jeftinije automobile manje kradu, jer su svjesni da za njih ne mogu uzeti veliku lovu, a rizik mu je isti kao da krade skuplje auto...a još tu postoji i opcija da se vlasnik neće povinovati njihovim zahtjevima, te će im ostaviti auto... :D
Pa o tome ti govorim, ne mora znaciti da ae svaki skupi auto krade i da ne treba dati, sta ja znam 20k KM za 5 god starog Avensisa koji se nije kvario i nije realno ocekivati neke uvale kad ga kupis, kad mozes kupiti jeftiniji auto u koji se ulagalo.
Po cemu je, ljepote ti, kasko zakonski obavezan?
Vjeruj mi, lupovu je bitna cifra koju auto vrijedi i koliko moze traziti za otkup, boli njega jel to AR stara 3 god ili Audi star 7 ako isto vrijede tj ako su skupi, a jedan nema zastitu.
johntra

#409 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

Nisam se dobro izrazio za kasko, to jeste nisam naveo da je kasko obavezan za kupovinu auta na lizing, a kako vidimo, lizing je sve popularniji model kupovine novih automobila kod nas i to pogotovo tih skupljih modela...naravno, ne kupuje se sve na lizing..
normalno da je lopovu bitna cifra, ali kad si zadnji put čuo informaciju da je nekome ukradena Alfa, a da se nije radilo o nekoj ciljanoj krađi ili slično? mislim, i ptice na grani znaju koja su auta tražena i koja se lako kradu, te od kojih lopov najbolje može omastiti brk...
goran16v

#410 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

johntra wrote: treća stvar, meni je ova tema glupa od početka, a to je reklo jedno 90 posto ljudi koji su ovdje ostavili post, jer se upoređuje nešto što je neusporedivo...čime ćemo zaključiti da je Alfa 159 bolje auto od Audija A3, isto kao što je Audi A6 bolje auto od Alfe 159...
Tema jest glupa, ali i tvoj zakljucak ekstremno nelogican. Auti se ne mogu porediti klasom to je tacno i po tom parametru 159-ka moze biti bolja, ali cu te vratiti na pocetak i na stvar koju si sam potvrdio poslije 20 strana natezanja. Ako kostaju isto ili priblizno auti se itekako mogu porediti kao auti u cjelini, odnosno kao proizvod koji ima cijenu. Ako manji auto nize klase kosta jednako ili vise kao veci auto vise klase kako onda moze biti losiji?????
Ne mozes porediti ni teretni kombi sa putnickim autom bez obzira na cijenu, ali je glupo reci da je kombi bolji samo zato sto je x klasa vise, a pri tome kosta manje ili isto od putnicko auta. Ljudi su ljetos pokupovali putnickih Opela Vivara sa 30 i nesto hiljada maraka, za tu cifru nisi mogao kupiti nikakvu Insigniu i sad treba tvrditi da je Vivaro bolji jer je veci? Tako je i zakljucak da je 159-ka bolja od A3 samo samo zato sto je klasa vise - glupa.
Da li je 159-ka bolja od A3 zbog drugih stvari ili nije mimo velicine je jedna stvar, u to ne bih ulazio jer sam 159-ku vozio mjesec dana prije 3 god, a A3 mislim svega par puta vrlo krtako, a cijena je tu prilicno meritorna referenca za to koji je bolji, a da je bolja samo zato sto je auto klasu vece - nema nikakve logike.
Last edited by goran16v on 29/11/2012 15:47, edited 2 times in total.
Sa_u_srcu

#411 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by Sa_u_srcu »

johntra wrote:Nisam se dobro izrazio za kasko, to jeste nisam naveo da je kasko obavezan za kupovinu auta na lizing, a kako vidimo, lizing je sve popularniji model kupovine novih automobila kod nas i to pogotovo tih skupljih modela...naravno, ne kupuje se sve na lizing..
normalno da je lopovu bitna cifra, ali kad si zadnji put čuo informaciju da je nekome ukradena Alfa, a da se nije radilo o nekoj ciljanoj krađi ili slično? mislim, i ptice na grani znaju koja su auta tražena i koja se lako kradu, te od kojih lopov najbolje može omastiti brk...

Ima i za takve stvari lijek...ako kupujes auto od cirka 18000 KM onda trebas biti dovoljno pametan i uraditi zeder i dobar alarm tipa CObra...i onda moze svaki lopov stati pored auta i plakati... 8-) a Kasko nije nikakva zastita, samo iznos kojim neces pokriti kradju auta...zato je 1000 Km ulaganja itekako pametna investicija...
goran16v

#412 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

johntra wrote:Nisam se dobro izrazio za kasko, to jeste nisam naveo da je kasko obavezan za kupovinu auta na lizing, a kako vidimo, lizing je sve popularniji model kupovine novih automobila kod nas i to pogotovo tih skupljih modela...naravno, ne kupuje se sve na lizing..
Ne znam koliko poznajes materiju ali gro skupih auta koja se pordaju fiz. licima se proda za kes, leasing koriste pravna lica, i fiz. lica koji kupuju srednje skupa/jeftina auta.
citroen xm

#413 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
Kad kažem NAS mislim na ljude koji u ovoj temi brane Alfu. Nije nikakva opsesija. Ne razdvajam ljude po autima u stvarnom životu, samo sam rekao za ljude sa različitim stavovima u ovoj temi. A činjenica je da ti i par ostalih koji tvrde isto kao ti stalno traže da ljubitelji Alfe ili nekog drugog proizvođača nešto dokazuju. Dok kada mi pitamo vas onda vješto izbjegavate odgovore koji vam ne odgovaraju. Al dobro, da završimo sa ovom pričom već jednom jer se čovjek(pokretač teme) valjda već odlučio.
goran16v wrote: Prvo, eto ti ces mi reci citajuci forume jel trebalo sta da crkne na 140k km!
Drugo, sa spominjes narednih 140k km, tj 280k km ukupno, a komentar ti je bio da ce usreciti novog vlasnika kad kupi auto na 140k km. Odluci se o cemu razgovaramo.
Trece, po tvojoj logici ja bih trebao da mijenjam selene, krajnice, kugle ausupuhe, sto svavako ubrajam u redovno odrzavanje, prije nego sto im dodje vrijeme zamjene, a bar na mom autu malo toga dodje do tih 140k km, samo da bi ti kao sljedeci vlasnik bolje prosao. Taj crtani nigdje neces gledat...
A jebo ga ti, ja mislim da ti mene odlično razumiješ samo se nekada namjerno praviš malo blentav. Ja sam rekao da ti pričaš kao da se ni narednih 140000 km ništa neće desiti. Hoće, počeće se masovno kvariti već od 160000, ako se i do tada nije svašta nešto pokvarilo. Ja ti opet kažem nije bitno da li je nešto kvar ili redovno održavanje, dijelovi se moraju mijenjati a oni iziskuju novac. Da li je tebi utješno što ti neko kaže da je redovno održavanje kada kupiš auto na kome u narednih 20000 sve izmjeniš. Naravno da niko neće sređivati auto za prodaju, ali u toku eksplatacije se treba voditi računa o autu, a ne trljati dok može i dok pali. A ono "nisam šarafa zamjenio za 2 godine" upravo govori o tom korišćenju auta dok ne stane.
goran16v

#414 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
goran16v wrote:
Kad kažem NAS mislim na ljude koji u ovoj temi brane Alfu. Nije nikakva opsesija. Ne razdvajam ljude po autima u stvarnom životu, samo sam rekao za ljude sa različitim stavovima u ovoj temi. A činjenica je da ti i par ostalih koji tvrde isto kao ti stalno traže da ljubitelji Alfe ili nekog drugog proizvođača nešto dokazuju. Dok kada mi pitamo vas onda vješto izbjegavate odgovore koji vam ne odgovaraju. Al dobro, da završimo sa ovom pričom već jednom jer se čovjek(pokretač teme) valjda već odlučio.
Naravno da je opsesija...
Ajd malo bolje procitaj gdje sam ja trazio ikakav dokaz. Ja sam samo pitao po kojoj logici se iznose neke tvrdnje koje se mogu odnopsiti na bilo koja 2 auta, kao sto su da se 2 auta, kao auti ne mogu porediti a kostaju isto, i da jedan auto mora biti bolji od drugog samo zato sto je klasa vise, a pri tome kosta jednako ili manje, jer jednostavno nema nikakve logike da nesto manje i losije kosta jednako ili vise od necega bolje i veceg
Last edited by goran16v on 29/11/2012 16:01, edited 1 time in total.
johntra

#415 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

@goran...mislio sam da smo razgraničili tu priču odavno, tako da ne vidim zašto je tvrdnja da je Alfa 159 bolja, samo zato što je veća od A3, glupa...napisali smo isto tako da to nije jedina stvar zašto je neko veće auto bolje od manjeg, kao što smo napisali da u nekim slučajevima manje auto može biti bolje od većeg, ali znamo o čemu se tu radi...

hajmo ovako postaviti stvari, vezane za ovu temu, i da poredimo 159 sa 1,9 JTD motorom i Audi A3 1,9 TDI..složit ćemo se da su to automobili sa srednjim paketima opreme i sličnim motorima, što znači da manji nikako nije mogao biti skuplji od većeg...dalje, uzet ćemo za primjer da ova Alfa sigurno ima neke stvari serijski u opremi, koje kod A3 ne postoje nikako, ili se doplaćuju, a to je opet dokaz da je 159 bolja...o veličini ne želim ni pričati, kao ni o komforu i udobnosti, kao ni ležanju na cesti, jer su te stvari na strani većeg auta...i šta onda da pričamo dalje?
usporedba kombi i automobil je totalno neuporediva, da si rekao MPV vs putničko auto, pa i nekako...

što se tiče lizinga, ne može se reći da je on zanemarljiv u kupovini automobila, ali nije kao kredit naravno, a i srednje skupa auta se pofino kradu...mada ima dosta i skupih auta koje se kupuju na lizing, nema veze radi li se o fizičkom ili pravnom licu, kao što vidimo na raznim parkinzima lizing kuća...
emko1234

#416 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by emko1234 »

jos jedna tema koja ce otici u nedogled jer ovdje postoje dvije frakcije ljudi i kao i par podgrupa.
postoje oni koji vole francuze i talijane, i oni koji vise vole svabe.
ne drzim goranu stranu. al realno gledajuci covjek vam svima zadaje zadacu s objektivnim postovima sto pojedincima ovdje ide na K jer nemaju znanja za kvalitetne replike pa ko padobranci upadnu s kojim postom s vremena na vrijeme.

johntra* imao si kiks na pocetku kad si konstatovao to sto si konstatovao ( da manje auto, tj auto nize klase ne moze nikako bit kvalitetnije od auta vise klase) daj sad konacno da stavimo tacku na to.
covjek je odlucio da ce uzet audija. tema je glupa od starta. besmislena.
kako vam nije vise zamorno vodit jednu te istu pricu milion puta?
i smijesno mi je sto je neko napisao kako vw produkti nisu kvalitetni zato sto svi vw majstori u sarajevu imaju posla. glupo gledanje i stav. svi majstori koji prave vw imaju posla zato sto vw program ima najvise svojih proizvoda na nasim cestama.
mozemo li dalje s temom il cemo opet pocet pricu o istoriji alfe i audija, uspjesima na reliju, dtm-u (lupam), nagradama i slicnim pizdarijama?
goran16v

#417 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

@johntra
Pa ti tako postavljas vrslo usko stvar,i 159-ka je bolja jer je veca i cao! Auto ne moze biti bolji samo zato sto je veci, to jednostavno nije istina i imas mali milion primjera, a naveli smo ih dosta, da nije tako, a eto zadnjim postom i sam priznajes.
Naravno da se necu ni s cim sloziti apriori, a pogotovo ne sa zakljuccima na osnovu tvojh misljenja, preferencija, simpatija, pisanja napamet i predpostavki. Ako uopste postoji neki relevantan argument tvrdnju da je nesto bolje ili losije, bez obzira da li je to auto ili pegla, onda je to cijena, pa jedini prihvatljiv argument tvrdnji da je 159-ka bolja od A3 je dokaz da 159-ka kosta vise od A3 istog godista ekvivalentnog motora i opreme, jer tvrdnja da je auto bolji iskljucivo zbog velicine i opreme nema nikakvog smisla jer postoji nesto sto se zove kvalitet. To sto ti tvrdis je jednako trdnji da je npr kineski Briliance ili ne daj boze nikome Geely ili Maple sa ful opremom bolji od svakog europskog ili japanskog auta nize klase na osnovnom opremom. Kad taj argument regulisemo mozemo dalje... Ako se 159-ka ispostavi skuplja onda nema dalje price sta je bolje. Ako nekog bude ceskalo koji je brend uopsteno bolji neka na isti nacin upredi auta ekvivalentnih klasa,oprema i motora i dobice odgovor.
johntra

#418 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by johntra »

goran16v wrote:Pa ti tako postavljas vrslo usko, stvari 159-ka je bollaj jer je veca i cao! Auto ne moze biti bolji samo zato sto je veci, to jednostavno nije istina i imas mali milion primjera, a naveli smo ih dosta, da nije tako, a eto ovim postom i sam priznajes.
Naravno da se necu ni s cim sloziti apriori, a pogotovo ne sa zakljuccima na osnovu tvojh misljenja, pisanja napamet i predpostavki. Ako uopste postoji neki relevantan argument tvrdnji da je nesto bolje ili losije onda je to cijena, pa jedini prihvatljiv argument trdnji da je 159-ka bolja od A3 je dokaz da 159-ka kosta vise od A3 istog godista ekvivalentnog motora i opreme, jer tvrdnja da je auto bolji iskljucivo zbog velicine i opreme nema nikakvog smisla jer postoji nesto sto se zove kvalitet. To sto ti tvrdis je jednako trdnji da je npr kineski Briliance ili ne daj boze nikome Geely ili Maple sa ful opremom bolji od svakog europskog ili japanskog auta nize klase na osnovnom opremom. Kad taj argument regulisemo mozemo dalje...
pa na osnovu čega još da kažem da je Alfa 159 bolja od A3? na osnovu postavke zvijezda na nebu?
daj, nemoj i ti pretjerivati, nego fino reci da je ovo od početka bilo neuporedivo i da je tema bila glupa u startu...emko je barem indirektno rekao da je 159 bolja od A3, jer je i njemu to logično, samo si ti sad u usporedbu početo stavljati i kombije, šta će biti sljedeće? avioni?

da rasložim na proste faktore zahtjev čovjeka, koji je btw, već kupio auto:
A159 prednosti: veličina, oprema, motor, komfor, udobnost, vožnja, cijena...
A3 prednosti: kvalitet (iako se sa tim ne slažem jer je 159 vraški kvalitetno auto u enterijeru, a ne fali mu kvalitete i na mnogim bitnim sklopovima)
goran16v

#419 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

johntra wrote: pa na osnovu čega još da kažem da je Alfa 159 bolja od A3? na osnovu postavke zvijezda na nebu?
daj, nemoj i ti pretjerivati, nego fino reci da je ovo od početka bilo neuporedivo i da je tema bila glupa u startu...emko je barem indirektno rekao da je 159 bolja od A3, jer je i njemu to logično, samo si ti sad u usporedbu početo stavljati i kombije, šta će biti sljedeće? avioni?

A3 prednosti: kvalitet (iako se sa tim ne slažem jer je 159 vraški kvalitetno auto u enterijeru, a ne fali mu kvalitete i na mnogim bitnim sklopovima)
Ne znam na osnovu cega, samo si napisao da je bolja jer je veca. Pa daj cijenu da vidimo koji je skuplji, daj linkove sa oglasa, ne mislis valjda da cu ti vjerovati na rijec (sifra: Astra Sedan)?
Ako imam odredjenu svotu u rukama i vidim da za tu cifru mogu kupiti stvar X i stvar Y iste namjene naravno da ih mogu porediti.
Upravo si napisao najbitniju stvar, kvalitet je najbitniji za to da li je auto bolji ili losiji, a ne velicina ili oprema, kvalitet, a kvalitet se odnosi i na opremu u na motor i na cijenu!
Last edited by goran16v on 29/11/2012 17:06, edited 1 time in total.
ifas

#420 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by ifas »

goran16v wrote:
johntra wrote: pa na osnovu čega još da kažem da je Alfa 159 bolja od A3? na osnovu postavke zvijezda na nebu?

Ne znam na osnovu cega, samo si napisao da je bolja jer je veca. Pa daj cijenu da vidimo koji je skuplji, daj linkove sa oglasa, ne mislis valjda da cu ti vjerovati na rijec (sifra: Astra Sedan)?
Upravo si napisao najbitniju stvar, kvalitet je najbitniji za to da li je auto bolji ili losiji, a ne velicina ili oprema, kvalitet!
znaci a3 ne moze vode polit a klasi bmwu kecu itd niti se moze zvati premium?
citroen xm

#421 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
Ako imam odredjenu svotu u rukama i vidim da za tu cifru mogu kupiti stvar X i stvar Y iste namjene naravno da ih mogu porediti.
Upravo si napisao najbitniju stvar, kvalitet je najbitniji za to da li je auto bolji ili losiji, a ne velicina ili oprema, kvalitet, a kvalitet se odnosi i na opremu u na motor i na cijenu!

A ko kaže da je A3 uopšte i nijansku kvalitetniji od AR159. Naravno da nije ni nijansu. Opet izvlačiš samo ono što tebi odgovara. Vidi šta je čovjek naveo posle stavke kvalitet.
goran16v

#422 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

ifas wrote: znaci a3 ne moze vode polit a klasi bmwu kecu itd niti se moze zvati premium?
Pogledaj cijene pa ce ti se sve reci.
emko1234

#423 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by emko1234 »

po meni, da bi manje auto bilo kvalitetnije i bolje od veceg, mora bit dosta skuplje.
tesko je reci da je recimo golf 7 koji kosta isto ko jedna kia optima kvalitetnije auto.
dakle ako je polovan a3 cijenom isti ko polovna 159ka, ako uzmemo u obzir da svabe izuzetno drze cijenu ovdje a talijani ne, te ako uzmemo da je taj a3 ko nov vjerovatno bio jeftiniji od te iste 159ke, logicno mi je da je alfa u tom slucaju kvalitetnija.
to je auto iz 2005 a alfa je iz 2007, lupam. onda vjerovatno ima neku srednju opremu, dok su nerijetko te alfe full.
situacija bi bila drugacija da pricamo o audiju a3 koji je ko nov imao cijenu ko ta alfa ili je cak bio i skuplji.
ja stvarno vjerujem da unutar istog modela i razlicitih varijanti ima razlika u kvaliteti i zavrsnoj obradi. zato sam pitao johtntru jer misli da je ista zavrsna obrada jednog osnovnog a4 i jednog rs4 il s4. ne moze me niko isto ubijedit da su isti materijali koristeni u proizvodnji jedne a3 1.6 attraction i jednog 2.0t ambition koji ima jos 10 000 maraka vrijednosti u doplatama. mozda jesu u osnovi, tipa materijali od kojih se pravi sasija i karoserija. al materijali u unutrasnjosti, osim table, cisto sumnjam da su isti.
ifas

#424 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by ifas »

goran16v wrote:
ifas wrote: znaci a3 ne moze vode polit a klasi bmwu kecu itd niti se moze zvati premium?
Pogledaj cijene pa ce ti se sve reci.
pa pogledaj i ti ... alfa ko i audi ako nije i skuplja ona giulietta kako se vec zove
goran16v

#425 Re: Alfa Romeo 159 ili Audi a3 - prijedlozi

Post by goran16v »

citroen xm wrote:

A ko kaže da je A3 uopšte i nijansku kvalitetniji od AR159. Naravno da nije ni nijansu. Opet izvlačiš samo ono što tebi odgovara. Vidi šta je čovjek naveo posle stavke kvalitet.
Ja ti kazem je kvalitetniji i to ne za nijasnu nego za koliko hoces. Moj argument je sljedeci:
Nije mi bilo mrsko pa sam na mobile.de ukucao audo 2007 god, dizel presao do 100k km
Najjeftinija AR 159 autom. klima, alufelge, god 2007, 1,9 JTDm, 150 KS presla ispod 91k km, crna, ovo-ono koju sam nasao je 7.400 EUR sa MSWT
Audi 1,9 TDI 105 KS, dakle sa slabijim motorom i sa slicnom opremom (cak nema alufelge), presao 100k km je 8.900 EUR, odnosno 1500 EUR skuplji.
Ovo je moj argument, koji je tvoj?
p.s. Mozda je tebi sveto slovo sve sto johntra napise pa slijepo vjerujes, meni nije.
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/al ... age=100000

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/au ... age=100000
Post Reply