Be|smrt
- hrastov žižak
#401 Re: Be|smrt
ruješ mi planove, bezobrazniče 
-
kojeime
#402 Re: Be|smrt
Ah...hrastov žižak wrote:ruješ mi planove, bezobrazniče
- Kroksica
#403 Re: Be|smrt
Great Cornholio wrote:To je objašnjeno u ovoj pjesmimiskin wrote:broj nije 70 nego je to broj 72.![]()
- Kroksica
#404 Re: Be|smrt
MA to su samo moja razmisljanja, nemoj ti meni vjerovati.nasa wrote:Samo @Kroskice moraces mi ovo razjasniti bolje
Na dosta mjesta se spominje da ce vjernici i vjernice biti jednako nagradjeni a "huri" se prevodi kao lijepa stvorenja krupnih ociju, koliko sam mogla vidjeti da se u bukvalnom prevodu sa arapskog ne spominje njihov spol i pomislih da mogu biti oba. Uostalom, nije mi vala ni bitno kojeg su spola i cija ce nagrada one/i biti, da mi je upast u Dzennet, pa makar kraj vrata sjedila.
Last edited by Kroksica on 13/11/2012 16:57, edited 1 time in total.
- nasa
#405 Re: Be|smrt
Ma to sam se salilakojeime wrote:Ja sa ovom jednom jedva izlazim na kraj, kamoli sa 2 ili vise.miskin wrote:broj nije 70 nego je to broj 72. Taj broj je spomenut u hadisu i on predstavlja broj hurija koji ce imati samo sehid i to je njegova odlika nad drugim ljudima i sto ce mu biti oprosteni svi grijesi sem duga, ovo pripada samo njemu, dok je za ostale insane, obicne, pored njihovih supruga na ovom svijetu biti date 2 hurije
idem i ja u krevet
Nasa, svaka ti dala vode iz bokala. 70. Kako li ces ih dovesti u red da mi je znati. Pogotovo kada ce teci rijeke vina,pa kad se uhvate sa izvora piti. Samo provjeri, da li ce na ahiretu biti prenosa lige prvaka, ako bude, tih 70 ce biti kao da nemas ni jednog.
- nasa
#406 Re: Be|smrt
Kroksica wrote:MA to su samo moja razmisljanja, nemoj ti meni vjerovati.nasa wrote:Samo @Kroskice moraces mi ovo razjasniti bolje![]()
Na dosta mjesta se spominje da ce vjernici i vjernice biti jednako nagradjeni a "huri" se prevodi kao lijepa stvorenja krupnih ociju, koliko sam mogla vidjeti da se u bukvalnom prevodu sa arapskog ne spominje njihov spol i pomislih da mogu biti oba. U ostalom, nije mi vala ni bitno kojeg su spola i cija ce nagrada one/i biti, da mi je upast u Dzennet, pa makar kraj vrata sjedila.
- harač
#407 Re: Be|smrt
Great Cornholio wrote:Ma neće biti dosadno, kako Bogu ne dosadi.
- miskin
-
Great Cornholio
#409 Re: Be|smrt
harač wrote:Great Cornholio wrote:Ma neće biti dosadno, kako Bogu ne dosadi.ipak, on obitava izvan vremena
Otkud ti znaš gdje On obitava
- harač
#410 Re: Be|smrt
to tvrde fanovi. što se mene tiče, on neobitavaGreat Cornholio wrote:harač wrote:Great Cornholio wrote:Ma neće biti dosadno, kako Bogu ne dosadi.ipak, on obitava izvan vremena
Otkud ti znaš gdje On obitava
- vatrogasac
#411 Re: Be|smrt
Bez obzira da li je ovo tvoje parodija i na ahiretu smo izvan vremena. Vrijeme je dimenzija ovog svijeta.harač wrote:Great Cornholio wrote:Ma neće biti dosadno, kako Bogu ne dosadi.ipak, on obitava izvan vremena
-
Great Cornholio
#412 Re: Be|smrt
Vidjećemo đe smo, i šta smo, kad stignemo tamo, sad nam je to nepojmljivo, barem meni.vatrogasac wrote:Bez obzira da li je ovo tvoje parodija i na ahiretu smo izvan vremena. Vrijeme je dimenzija ovog svijeta.harač wrote:Great Cornholio wrote:Ma neće biti dosadno, kako Bogu ne dosadi.ipak, on obitava izvan vremena
-
Avetinho
#413 Re: Be|smrt
Zasto? Na Olimp mozes otici kad god zazelis, nije daleko. Tamo, naime, zive bogovi u koje ja vjerujem.Great Cornholio wrote:Vidjećemo đe smo, i šta smo, kad stignemo tamo, sad nam je to nepojmljivo, barem meni.vatrogasac wrote:Bez obzira da li je ovo tvoje parodija i na ahiretu smo izvan vremena. Vrijeme je dimenzija ovog svijeta.harač wrote:
ipak, on obitava izvan vremena
-
Great Cornholio
#414 Re: Be|smrt
Otiću im jednom na sijelo, kupim jadro keks, pola kile kafe, kilu kocke, sok na razgađanje i fino na Olimp odem, kod bogovaJa Sam Odavle wrote: Zasto? Na Olimp mozes otici kad god zazelis, nije daleko. Tamo, naime, zive bogovi u koje ja vjerujem.
- harač
#415 Re: Be|smrt
zanimljiva opaska; imaš li neki citat za ovo?vatrogasac wrote:Bez obzira da li je ovo tvoje parodija i na ahiretu smo izvan vremena. Vrijeme je dimenzija ovog svijeta.harač wrote:Great Cornholio wrote:Ma neće biti dosadno, kako Bogu ne dosadi.ipak, on obitava izvan vremena
vrijeme nije nezavisno od boga, odnosno bog je stvorio vrijeme, što će reći da je do tada obitavao izvan vremena. moglo bi se onda tvrditi da je obitavao izvan našeg vremena, ali ne i izvan svog (ahiretskog). ali, to bi onda vodilo zaključku da ahiret postoji mimo boga, i nezavisno od njega, te da nije njegov proizvod.
nepostojanje vremena, nadalje, znači da ne postoji ni sadašnjost/prošlost/budućnost, te ne vidim kako iko može postojati u takvom stanju (osim, eto, boga), te u njemu donositi odluke. sve izjave o vječnosti, shodno tome, bile bi kontradikcija, jer vječnost pretpostavlja vrijeme kao kategoriju.
- Kroksica
#416 Re: Be|smrt
Great Cornholio wrote:Otiću im jednom na sijelo, kupim jadro keks, pola kile kafe, kilu kocke, sok na razgađanje i fino na Olimp odem, kod bogovaJa Sam Odavle wrote: Zasto? Na Olimp mozes otici kad god zazelis, nije daleko. Tamo, naime, zive bogovi u koje ja vjerujem.
Kafu i kocku zamotaj u novinu. Obicaj taki.
- vatrogasac
#417 Re: Be|smrt
A ko to može pouzdano opisivati ahiret i na osnovu čega kada se naglašava da ne sliči dunjaluku? Postavljao sam već Durakovićevu studiju o džennetu kao metafori. Kakav je smisao sata ili 'planiranja vremena' ili nemogućnosti starenja u vječnosti, gdje nema smjene dana i noći itd.?harač wrote: zanimljiva opaska; imaš li neki citat za ovo?
Opet gledano iz drugog ugla i tvoja primjedba stoji djelimično jer vjernici ovaj svijet doživljavaju dijelom jednog dužeg procesa, ali ne sigurno od Bing Banga jer je Bog prije njega i ne može se smjestiti u vremenske granice. I u samom Univerzumu vrijeme ne utiče jednako na one na Zemlji kao na one negdje u njegovim dubinama, a kako li je tek na ahiretu. Termin Asr se koristi i za ikindijsko vrijeme koje je pri kraju dana. Er-Razi komentarišuću suru EL-Asr kaže: ''Kao da se ovom zakletvom i ovom surom želi reći: ''Čovječe, do kraja dana ipak je ostalo još malo vremena, pa to vrijeme iskoristi za pokajanje.''
Svakako da ulazimo u područje gajba zbog čega se oko ovog i razišla islamska ulema. Neki kažu da se pod tom riječju misli na vrijeme općenito (ed-dehr), dok drugi tvrde da je Asr samo dio vremena, odnosno tačno precizirani vremenski period. Kako god, ono tamo teško je porediti sa ovim nama poznatim jer bi ono onda bilo kopija ovoga, a rečeno nam je da nije ni blizu pa poređenja nas mogu navesti na krivi put.
- harač
#418 Re: Be|smrt
čini mi se da su slobodna volja i vrijeme nužni sastojci bilo kakvog obećanja raja (pa i pakla). iako ne vidim kako religija može obezbjediti prvo (barem ne u raju), za drugo ne vidim naročit (teološki) problem (to što se ne smjenjuje noć i dan je irelevantno za "postojanje" vremena)
-
kojeime
#419 Re: Be|smrt
Noc i dan su samo polozaji Zemlje u odnosu na Sunce uslovljeni Zemljinom rotacijom. To sa vremenom nema nikakve veze.
- vatrogasac
#420 Re: Be|smrt
Nije ni upotrijebljeno kao sinonim za vrijeme nego kao pojava kojom osjećamo vrijeme. Na ahiretu takvu pojavu ne mogu zamisliti.kojeime wrote:Noc i dan su samo polozaji Zemlje u odnosu na Sunce uslovljeni Zemljinom rotacijom. To sa vremenom nema nikakve veze.
-
kojeime
#421 Re: Be|smrt
Da li je ahiret onda mjesto gdje ne postoje ni dan ni noc? Da li to znaci da postoji mjesto u svemiru za koje ne vaze pravila koja vaze za sva ostala svemirska tijela?. Ili je ahiret nefizicko, nematerijalno mjesto? Ako jeste, onda na ahiretu ne bi mogle postojati materijalne stvari kao sto su hurije i ostalo. Dakle sta je ahiret, neka duhovna kategorija ili materijalno mjesto?vatrogasac wrote:Nije ni upotrijebljeno kao sinonim za vrijeme nego kao pojava kojom osjećamo vrijeme. Na ahiretu takvu pojavu ne mogu zamisliti.kojeime wrote:Noc i dan su samo polozaji Zemlje u odnosu na Sunce uslovljeni Zemljinom rotacijom. To sa vremenom nema nikakve veze.
Jos nesto, po Ajnstajnu vrijeme je jednako prostor. Znaci na ahiretu ne postoji ni prostor?
- vatrogasac
#422 Re: Be|smrt
Ti si živio u majčinu stomaku devet mjeseci, a ovdje ćeš aBda devet decenija. Kvalitet i način jednog (a dva) života se totalno razlikovao. Pokušaj zamisliti kakva te promjena čeka tamo. Ne mislim da ćemo preseliti na drugu planetu i ponoviti sve ovo ovdje isto tamo. Vrijeme i prostor kakvo mi znamo teško je zamislivo tamo. Zašto stalno kod ateista postoji želja povlačenja jednakosti između kreatora i kreacije ili davanja sličnosti? Isto tako i pojavnog dunjaluka sa nepojavnim ahiretom?kojeime wrote:Da li je ahiret onda mjesto gdje ne postoje ni dan ni noc? Da li to znaci da postoji mjesto u svemiru za koje ne vaze pravila koja vaze za sva ostala svemirska tijela?. Ili je ahiret nefizicko, nematerijalno mjesto? Ako jeste, onda na ahiretu ne bi mogle postojati materijalne stvari kao sto su hurije i ostalo. Dakle sta je ahiret, neka duhovna kategorija ili materijalno mjesto?vatrogasac wrote:Nije ni upotrijebljeno kao sinonim za vrijeme nego kao pojava kojom osjećamo vrijeme. Na ahiretu takvu pojavu ne mogu zamisliti.kojeime wrote:Noc i dan su samo polozaji Zemlje u odnosu na Sunce uslovljeni Zemljinom rotacijom. To sa vremenom nema nikakve veze.
Jos nesto, po Ajnstajnu vrijeme je jednako prostor. Znaci na ahiretu ne postoji ni prostor?
-
kojeime
#423 Re: Be|smrt
Nije to kod ateista, u religijama je receno da je Bog stvorio covjeka na svoju sliku. Otuda slicnost izmedju kreatora i kreacije. Ako je ahiret nepojavan, odakle u njemu pojavne stvari. Tih rijeka vina, 70 djevica i ostalih sladostrasnih materijalnih pojava?vatrogasac wrote:Ti si živio u majčinu stomaku devet mjeseci, a ovdje ćeš aBda devet decenija. Kvalitet i način jednog (a dva) života se totalno razlikovao. Pokušaj zamisliti kakva te promjena čeka tamo. Ne mislim da ćemo preseliti na drugu planetu i ponoviti sve ovo ovdje isto tamo. Vrijeme i prostor kakvo mi znamo teško je zamislivo tamo. Zašto stalno kod ateista postoji želja povlačenja jednakosti između kreatora i kreacije ili davanja sličnosti? Isto tako i pojavnog dunjaluka sa nepojavnim ahiretom?
Imas komplet knjiga koje je napisao Karlos Kastaneda. Kastaneda je bio, izmedju ostalog, antropolog koji je proucavao Centralno i Juzno Americka plemena. Dosavsi kod jednog samana u Meksiku, Kastaneda je bio u stanju da leti, da neastaje i nastaje n raznim mjestima, da mijenja oblik u pumu i tako dalje. U stvari, Kastaneda je koristio halucinogene droge, i samo je zamisljao da je sve to bio u mogucnosti uraditi. I kada je pitao tog samana, ovaj mu je odgovorioi poveo se ovakav razgovor: Pita Kastaneda samana" Jesam li letio". Ovaj odgovara "Jesi" "Ali jesam li stvarno, fizicki letio, ili sam samo zamlisljao da letim pod uticajem droge" "Jesi li ti letio" "Jesam" "Onda si letio" "Ali jesam li stvarno letio ili sam zamisllao" "Ako si letio, onda si letio" I tu Kastaneda izbezumljen prestaje da razgovara. Ono sto je saman pokusao reci je to da ako mislis da letis, onda letis, fizicko stanje tvog materijalnog tijela tu ne igra nikakvu ulogu.
Ispade da je ahiret kao uticaj droge, ako si tamo, tamo si, bez obzira da li je tvoje materijalno tijeo tamo. I to je u redu, samo ima jedan problem. Da bi mi ljudi negdje bili po nasim ogranicenim shvatanjima to znaci da su i nasa materijalna tijela na tom mjestu. U suprotnom se desava situacija da ja sjedim u Sarajevu, pricam da sam u tom trenutku na primjer u Parizu, i kao posljedica moje tijelo zavrsava u ludnici. Gdje sam ja, u Parizu ili u ludnici? To ti je problem materijalnog prisustva negdje a duhonvog negdje drugdje. Ako nasa tijela nisu materijalno prisutna na ahiretu, jesmo li tamo, ili smo samo ludi? Ili nadrogirani kao Kastaneda.
-
kojeime
#424 Re: Be|smrt
To je jedan zivot. Moje materijalno tijelo je bilo u stomaku i jednog dana izaslo. Nisam promijenio tijelo, nije moj duh iz tijela koje je u stomaku presao u neko drugo tijelo koje je van stomaka, vec je jedno te isto tijelo iz stomaka, kada je dovoljno naraslo, izaslo vani. To ti je los primjer za tezu o tome da je materijalno tijelo nebitno za ahiret. Znaci ja kroz cijeli zivot imam jedno tijelo. I da bih bio prisutan na ahiretu to isto tijelo mi treba. A kako se na ahiret dolazi nakon smrti, a tijelo nakon smrti trune i nestaje, ne moze se biti nigdje, pa ni na ahiretu ako nemas tijelo.vatrogasac wrote:Ti si živio u majčinu stomaku devet mjeseci, a ovdje ćeš aBda devet decenija. Kvalitet i način jednog (a dva) života se totalno razlikovao. Pokušaj zamisliti kakva te promjena čeka tamo. Ne mislim da ćemo preseliti na drugu planetu i ponoviti sve ovo ovdje isto tamo. Vrijeme i prostor kakvo mi znamo teško je zamislivo tamo. Zašto stalno kod ateista postoji želja povlačenja jednakosti između kreatora i kreacije ili davanja sličnosti? Isto tako i pojavnog dunjaluka sa nepojavnim ahiretom?
- vatrogasac
#425 Re: Be|smrt
kojeime wrote:Nije to kod ateista, u religijama je receno da je Bog stvorio covjeka na svoju sliku. Otuda slicnost izmedju kreatora i kreacije. Ako je ahiret nepojavan, odakle u njemu pojavne stvari. Tih rijeka vina, 70 djevica i ostalih sladostrasnih materijalnih pojava?vatrogasac wrote:Ti si živio u majčinu stomaku devet mjeseci, a ovdje ćeš aBda devet decenija. Kvalitet i način jednog (a dva) života se totalno razlikovao. Pokušaj zamisliti kakva te promjena čeka tamo. Ne mislim da ćemo preseliti na drugu planetu i ponoviti sve ovo ovdje isto tamo. Vrijeme i prostor kakvo mi znamo teško je zamislivo tamo. Zašto stalno kod ateista postoji želja povlačenja jednakosti između kreatora i kreacije ili davanja sličnosti? Isto tako i pojavnog dunjaluka sa nepojavnim ahiretom?
Imas komplet knjiga koje je napisao Karlos Kastaneda. Kastaneda je bio, izmedju ostalog, antropolog koji je proucavao Centralno i Juzno Americka plemena. Dosavsi kod jednog samana u Meksiku, Kastaneda je bio u stanju da leti, da neastaje i nastaje n raznim mjestima, da mijenja oblik u pumu i tako dalje. U stvari, Kastaneda je koristio halucinogene droge, i samo je zamisljao da je sve to bio u mogucnosti uraditi. I kada je pitao tog samana, ovaj mu je odgovorioi poveo se ovakav razgovor: Pita Kastaneda samana" Jesam li letio". Ovaj odgovara "Jesi" "Ali jesam li stvarno, fizicki letio, ili sam samo zamlisljao da letim pod uticajem droge" "Jesi li ti letio" "Jesam" "Onda si letio" "Ali jesam li stvarno letio ili sam zamisllao" "Ako si letio, onda si letio" I tu Kastaneda izbezumljen prestaje da razgovara. Ono sto je saman pokusao reci je to da ako mislis da letis, onda letis, fizicko stanje tvog materijalnog tijela tu ne igra nikakvu ulogu.
Ispade da je ahiret kao uticaj droge, ako si tamo, tamo si, bez obzira da li je tvoje materijalno tijeo tamo. I to je u redu, samo ima jedan problem. Da bi mi ljudi negdje bili po nasim ogranicenim shvatanjima to znaci da su i nasa materijalna tijela na tom mjestu. U suprotnom se desava situacija da ja sjedim u Sarajevu, pricam da sam u tom trenutku na primjer u Parizu, i kao posljedica moje tijelo zavrsava u ludnici. Gdje sam ja, u Parizu ili u ludnici? To ti je problem materijalnog prisustva negdje a duhonvog negdje drugdje. Ako nasa tijela nisu materijalno prisutna na ahiretu, jesmo li tamo, ili smo samo ludi? Ili nadrogirani kao Kastaneda.
U islamu učimo da nismo stvoreni na Božiju sliku. Istina da smo dobili nekoliko svojstava sličnih Njegovim, ali srećom daleko ograničenija. Vidimo, čujemo, znamo...., ali ni blizu kao On.
Kastanedino iskustvo bi moglo biti slično onom u berzehu. Djelimično slično radi nekakvih poređenja u našoj priči. Što se tiče ahireta i njegovih dijelova pa i hurija i ostalog pokušaj odgovore naći u već spominjanoj studiji. Kraće je i meni i tebi.
OGLED O METAFORI DŽENNET