Tema je besmislena. Ne može se spriječiti nikakav "raskol" u Bošnjaka i Bošnjakinja jer on i ne postoji.
Krenimo redom.
Svoje drage zetove te prijatelje i komšije - Srbe i Hrvate nikada nisam nazivala Bosancima niti sam im pokušala to nametnuti. Uvijek sam napadala i napašću one koji bosanskoheregovačke Srbe i Hrvate nazivaju Bosancima pravoslavcima i katolicima izuzev ukoliko se SAMI tako ne izjasne. Onda je situacija jasna - više ne pričamo o Srbima i Hrvatima već o Bosancima.
Zbog čega bi bilo drugačije sa Bošnjacima ? Dakle bilo kog Bošnjaka nazvati Bosancem bez njegovog pristanka je nepotrebno. To je faktički nametanje. Bošnjak je Bošnjak a Bosanac je Bosanac taman da su dva oka u glavi !
U specifičnostima Bosne i Hercegovine ništa nije nemoguće ili začuđujuće.
Isto tako braniti bilo kome da sebe naziva BOSANCEM jer bi kao trebao biti Bošnjak je apsolutno kršenje ljudskih prava. Ostavite te osobe (Bosance i Bosanke) na miru. Ne čekaju oni popis da bi fantomski "naudili" Bošnjacima time što se ne žele izjasniti kao Bošnjaci a vi opet želite da su - Bošnjaci
Taman da je u BiH jedan ili milion i jedan Bošnjak , bošnjačka pozicija je GARANTOVANA Ustavom i nikako ne može biti ugrožena unutar BiH.
Dakle Bošnjaci , Srbi i Hrvati su priča za sebe i konstitutivni su a Bosanci su priča za sebe i svrstavaju se u "ostale". Braniti Bosancima pravo da budu Bosanci zarad "genetskih teorija" je KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA.
Svako ko mi bilo šta nameće - može samo puhati u ruke. Za nametanje je potrebna autokratija makar najblažeg oblika a nje srećom u BiH - nema.
Stoga je tema bespotrebna