BH predstavnici na OI

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Locked
Hemera

#401 Re: BH predstavnici na OI

Post by Hemera »

Čak 12 sportista koji su rođeni u Bosni i Hercegovini će biti predstavnici pet drugih zemalja u Londonu samo u individualnim sportovima. Olimpijski komitet za ovakvu situaciju nema ama baš nikakvo opravdanje.

Krenut ćemo sa bivšim viceprvakom Evrope u dizanju tegova Almirom Velagićem koji će u Londonu predstavljati Njemačku. Ovo će za Velagića biti druge Olimpijske igre, a rođen je 22.08.1981.godine u Livnu.

Za Austriju će u Londonu u hrvanju grčko-rimskim stilom u kategoriji do 84kg nastupiti Amer Hrustanović. Hrustanović je rođen 11.06.1988.godine u Zvorniku.

Sloveniju u stolnom tenisu u Londonu će predstavljati Bojan Tokić. Tokić je rođen 13.01.1981.godine u Jajcu.

Ostalih devet sportista više nebrigom naših institucija, nego ljubavi prema susjednim zemljama nastupaju za Hrvatsku i Srbiju.

Međugorci Marin Čilić i Ivan Dodig predstavljat će Hrvatsku na teniskom turniru. O njima i njihovim razlozima igranja za Hrvatsku već dovoljno puta smo čuli jednu, te istu priču.

U bacanju kugle za Hrvatsku će nastupiti rođeni Dervenčanin Nedžad Mulabegović(04.02.1981.), dok će predstavnik Hrvatske u kajaku biti i Bišćanin Dinko Mulić(08.09.1983). I Muliću i Mulabegoviću su ovo druge Olimpijske igre.

Zanimljiv je podatak da su sva četvorica Olimpijaca koji će u Pekingu nastupiti za Hrvatsku bili reprezentativci Bosne i Hercegovine. Mulić je bio za našu zemlju i četvrti na Evropskom juniorskom prvenstvu, ali ni tada država nije prepoznala njegov talenat. U svojim izjava Mulić je kazao da ni u Hrvatskoj nema mjesta za trening, ali dobija finansijsku podršku države. Svakako da Mulić u BiH takav vid podrške nebi imao, jer dok naši političari podjele novce među sobom za sport ne ostane ništa.

Za Hrvatsku umjesto Blanke Vlašić u skoku u vis će nastupiti Ana Šimić, djevojka koja je 05.05.1990.godine rođena u Gradačcu.

Tu se nalazi i četvero sportista koji će nastupiti za Srbiju.
Kajakaš Milenko Zorić je bronzani sa Evropskog prvenstva u disciplini kanu K-4 1000 m. Rođen je 02.04.1989.godine u Sanskom Mostu.

Radoje Đerić rođeni Trebinjac ponosno kaže da je Hercegovac, da voli svoje Trebinje, svoj narod i da svojim nastupom predstavlja i ljude iz svoje države. Ovaj veslač je rođen 1991.godine u Trebinju.

Srbiju će u streljaštvu predstavljati Andrea Arsović, djevojka koja je 1987.godine rođena u Drvaru.

Vršnjak Andreje Arsović je i Đorđe Marković, koji će predstavljati Srbiju u plivanju, a rođeni je Sarajlija.

Mislili ste da se tu završava naša priča, nažalost ne, ima još. Iznad smo se osvrnuli na individualne sportove, a u ekipnim situacija je još gora. Hrvatsku će u Londonu predstavljati košarkašica Anđa Jelavić(Tomislavgrad), košarkaš Luca Ivanković(Čapljina), rukometaši Denis Buntić i Mirko Alilović(Ljubuški), Ivana Jelčić(Mostar) i Maida Arslanagić(Banja Luka), a Hrvatsku zastavu na otvaranju ponijet će rukometni golman Venio Losert.

Reprezentaciji Srbije smo dali četvero odbojkaša: Saša Starović(Gacko), Sanja Starović(Trebinje), Brankica Mihajlović(Brčko), te Jelena Blagojević(Olovo), a tu je rukometaš Dobrivoje Marković koji je rođen u Tesliću. U rukometnoj reprezentaciji Crne Gore naći će se Sarajka Ana Radović.

#402 Re: BH predstavnici na OI

Post by skenderija04 »

iz zadnje klupe wrote:Kazu da pametniji popusta, eto nek vam bude, nema boljih sportista os nas, samo nas zeza drzava, ocigledno ova tema budi puno strasti, ja zavrsavam sa ucescem na ovoj temi a BIH zelim da nekad u buducnosti kada budemo gledali na ovu olimpijadu, jedino se sjecamo kao one na kojoj smo bili vrlo losi sto se vise nikad nije ponovilo !
Ne primaj bas tako ovu raspravu . Ja se slazem da je za SFRJ bilo pojedinacnih medalja jako puno i da Bosanci nisu bas bili vodeci u medju osvajacima. Ipak kada pogledas te medalje ,izvlaci ce zakljucak da je i tada ulaganje bilo vazno ali da SFRJ i nije bila neki veliki ulagac. Pogledas i vidis da su sve ali bas sve pojedinacne medalje od 1968 - 1988 bile u sportovima koji su neka vrsta makljaze. Boks, hrvanje dzudo.. Znaci najjeftiniji za ulaganje. Druga vrsta su bili veslaci sto je bio rad dva centra u Vojvodini i Slavoniji. Opet uspjeh pojedinaca/entuzijasta a ne sistema. Sto se tice Bazicnih sportova, tri imena: Miroslav Cerer, Djurdja Bjedov i stari Leon Stukelj koji je nastupao za prvu Jugoslaviju. Znaci, i prije nije bilo znacajnijih ulaganja, ali uz kolektivne sportove, par borilackih sportova i veslanje naguras na 10-12 medalja. Zdravlje sporta se vidi u prisustvu u gimnastici, plivanju i atletici, a za to treba rada , velikog odricanja i ulaganja od strane drzave. Balkanac, ma kako mu se zvale drzave, nikada nije bio uspjesan u tim sportovima.
So What!

#403 Re: BH predstavnici na OI

Post by So What! »

skenderija04 wrote:
iz zadnje klupe wrote:Kazu da pametniji popusta, eto nek vam bude, nema boljih sportista os nas, samo nas zeza drzava, ocigledno ova tema budi puno strasti, ja zavrsavam sa ucescem na ovoj temi a BIH zelim da nekad u buducnosti kada budemo gledali na ovu olimpijadu, jedino se sjecamo kao one na kojoj smo bili vrlo losi sto se vise nikad nije ponovilo !
Ne primaj bas tako ovu raspravu . Ja se slazem da je za SFRJ bilo pojedinacnih medalja jako puno i da Bosanci nisu bas bili vodeci u medju osvajacima. Ipak kada pogledas te medalje ,izvlaci ce zakljucak da je i tada ulaganje bilo vazno ali da SFRJ i nije bila neki veliki ulagac. Pogledas i vidis da su sve ali bas sve pojedinacne medalje od 1968 - 1988 bile u sportovima koji su neka vrsta makljaze. Boks, hrvanje dzudo.. Znaci najjeftiniji za ulaganje. Druga vrsta su bili veslaci sto je bio rad dva centra u Vojvodini i Slavoniji. Opet uspjeh pojedinaca/entuzijasta a ne sistema. Sto se tice Bazicnih sportova, tri imena: Miroslav Cerer, Djurdja Bjedov i stari Leon Stukelj koji je nastupao za prvu Jugoslaviju. Znaci, i prije nije bilo znacajnijih ulaganja, ali uz kolektivne sportove, par borilackih sportova i veslanje naguras na 10-12 medalja. Zdravlje sporta se vidi u prisustvu u gimnastici, plivanju i atletici, a za to treba rada , velikog odricanja i ulaganja od strane drzave. Balkanac, ma kako mu se zvale drzave, nikada nije bio uspjesan u tim sportovima.
Realno gledajući Jugoslavia i nije bila neka Bogzna jaka olimpijska nacija. U 60 godina učešća na Olimpijadama tj. 16 Olimpijskih igara Jugoslavija je osvojila ukupno 87 medalja, a od toga najviše među njima Slovenci, a zatim Srbi i Hrvati. Mi smo u rangu sa Albancima pošto je mnogo Albanaca nastupalo, ali i osvajalo medalje.

Individualno gledajući, Sadik Mujkić i Refik Memišević su osvojili medalje, a od ostalih tu ima dosta fudblaera, košarkaša, rukometaša i Raza Mujanović.
skenderija04

#404 Re: BH predstavnici na OI

Post by skenderija04 »

I Focanka Jasna Fazlic kasnije Lupulescu :lol:
Hemera

#405 Re: BH predstavnici na OI

Post by Hemera »

Jasna Fazlić-Rather stoni tenis,ekipno.

stigli ste me nema vezz :-D
skenderija04

#406 Re: BH predstavnici na OI

Post by skenderija04 »

Hemera wrote:Jasna Fazlić-Rather stoni tenis,ekipno.

stigli ste me nema vezz :-D
Ma kad se zagrebe nadje se... Dobra tema :lol:
BISCANIN2

#407 Re: BH predstavnici na OI

Post by BISCANIN2 »

Da bi imao sportove moras imati skole ,klubove , da bi imao skole klubove moras imati i terene ,a sve to kad imas onda moras i polaznike .Kad imas polaznike onda moras imati i trenere koji ce od polaznika napraviti sportase.
A kad imas sportase onda moras imati strucnjake koji ce uz adkvatne treninge ishranu ,nacin zivota i psiholsku pomoc stvoriti vrhunske sportase , a vjerovali ili ne to jako puno kosta.
A onda uz rad ,disciplinu ,rad, odricanje ,rad ,specijalizacije ,rad ,usavrsavanja,rad ,rad,psiholog takmicenje,rad ,pa rad , mozemo ocekivat rezultate.
Nama treba Sve ono sto danas u bosni nema ,glupo je ocekivat da BIH UKUPNO na plivaca potrosi 1000 km a usa ili australija 200000 onda ocekujemo rezultate.Jedan manji i siromasnji grad na zapadu ima vise zatvorenih bazena nego čitava bih skupa .
Talenat je samo 5% tako kazu ,znaci nemoramo imati ,mesija, phelpsa ali mozemo imati nekog ko se moze boriti za bronzu .Sad i sport za vrijeme juge nebo i zemlja.
Mali mi je na prošlom evropskom prvenstvu bio 8 mjesto u show dancu duo mladji juniori 36 zemalja u solo je bio 4 ali tu je bilo samo 9 takmicara , ovo je plod iskljucivo treninga mjesecima po dva puta dnevno ,nacina ishrane ,discipline itd .
Da bi bio bolji mora da se usavršava i još više trenira , prevazišli su balkanske okvire i sad na usavrsavanje mora ici dalje .A to mene opet košta .Ukratko Bosna i sport dvije suprotnosti .
Tkd

#408 Re: BH predstavnici na OI

Post by Tkd »

Imaš jedan sport, nebitno sada koji. Grad od 100.000 stanovnika, a nakon silnih plakata itd odazove se njih čak 10 za treniranje.

I ja sam uvijek govorio treba infrastruktura, temelji. Pisao sam o tome na prethodnim stranicama, no moramo shvatiti da je došlo vrijeme kada omladina preferira treninge preko compa gdje igraju tu fudbala, tenisa, košarke, nego da izađu van i to rade.
It_is_a_Leclerc

#409 Re: BH predstavnici na OI

Post by It_is_a_Leclerc »

Sve je to uredu. Ali kad i oni koje imamo treniraju, daju svoje najbolje partije kako bi dobili poziv u reprezentaciju, a onda se tamo neki načelnik općine Odžak koji između riješavanja sanitarne problematike u svojoj općini i obilaženja lokalnih restorana sjeti baviti i svojom odbojkaškom funkcijom, odluči jednostavno - ne prijaviti tu reprezentaciju za kvalifikacije i tako je praktički zakucati na zadnje mjesto evropskih selekcija, pa čak im i ne dati prilike ni da dokažemo suprotno, e onda je to problem države - države u kojoj je lokalni magnat predsjednik biciklističkog, načelnik općine odbojkaškog, a ministar financija košarkaškog saveza !
Tkd

#410 Re: BH predstavnici na OI

Post by Tkd »

Država je naravno najveći krivac. Rekoh već prije, u nas ovo nije država nego stranka. Nevjerovatno je šta trpimo, ali biti će ako Bog da bolje.

Da, jeste, sve je to u redu, no moraš priznati da ima mnogo sličnih slučajeva. Recimo, mi smo trenirali odmah poslije plivačkog kluba . Ima njih oko 30-40 sigurno djece , niko stariji od 12 godina sigurno. Treniraju na "suhom". Jedno je sticati snagu, tehniku šta su već trenirali tu, no ne mogu nikako u potpunosti napredovati bez vode. Plivač bez vode :run:

Treba mlade podsticati da se nešto trenira. S treningom dolazi i odgoj, učiš se disciplini, poštivanju. Bolje to, nego da te uči kafana kako da se opijaš misleći da si neko i ništa, a ustvari si niko i ništa.
Suzie Q

#411 Re: BH predstavnici na OI

Post by Suzie Q »

nažalost, 1992. godine je odlučeno da sve olimpijske medalje bivše Jugoslavije pripadnu Srbiji pa se prema tome cijela Srbija zadala u propagandu oko osvajanja 100-te medalje na ovim OI.

odvratno je i čitati liste medalja gdje u srbijanske uspjehe ubrajaju Dražena Petrovića, Matu Parlova, Krešu Ćosića, Dražena Dalipagića, Razija Mujanović itd itd

a što je najžalosnije, Hrvatska se oko ovoga "na sva zvona" spori sa Srbijom i traži da joj se vrate medalje dok Olimpijski komitet BiH niti šta traži niti poduzima
Malik Urcic

#412 Re: BH predstavnici na OI

Post by Malik Urcic »

Bogat sportski dan za bh olimpijce, imamo dva takmicara na borilistima. Fazlija puca u 10h, dok Mesic baca kuglu u 11h. Sretno im :bih:

P.S. Od 10h - 11h sklonite se na sigurno :D
Tkd

#413 Re: BH predstavnici na OI

Post by Tkd »

Suzie Q wrote:nažalost, 1992. godine je odlučeno da sve olimpijske medalje bivše Jugoslavije pripadnu Srbiji pa se prema tome cijela Srbija zadala u propagandu oko osvajanja 100-te medalje na ovim OI.

odvratno je i čitati liste medalja gdje u srbijanske uspjehe ubrajaju Dražena Petrovića, Matu Parlova, Krešu Ćosića, Dražena Dalipagića, Razija Mujanović itd itd

a što je najžalosnije, Hrvatska se oko ovoga "na sva zvona" spori sa Srbijom i traži da joj se vrate medalje dok Olimpijski komitet BiH niti šta traži niti poduzima

Ma ko će ti to . Lijenost je čudo.
It_is_a_Leclerc

#414 Re: BH predstavnici na OI

Jel ima neko link za Fazliju ?

Trenutno je 23. od 50.
palermo

#415 Re: BH predstavnici na OI

Post by palermo »

It_is_a_Leclerc wrote:Jel ima neko link za Fazliju ?

Trenutno je 23. od 50.
Probaj na ovom linku

http://www.eurovisionsports.tv/london2012/index.html

strijelicom ideš dok ne dođeš na sport koji želiš i klikneš
Malik Urcic

#416 Re: BH predstavnici na OI

Post by Malik Urcic »

Ma ne prenose nigdje ove kvalifikacije, jedino mozes pratiti na oficijalnoj stranici.
Trenutno je 45. od 50 takmicara. Promasio 9 krugova. :(
Tkd

#417 Re: BH predstavnici na OI

Post by Tkd »

Samo da ne ubije nekoga. :lol:
Last edited by Tkd on 03/08/2012 10:49, edited 1 time in total.
It_is_a_Leclerc

#418 Re: BH predstavnici na OI

Hmm.. Zanimljivo.. Al' ja mislim da ovo nije poredano po plasmanu jer kod Fazlije piše da ima 381 poen što je više od ovih što su na vrhu gore
Malik Urcic

#419 Re: BH predstavnici na OI

Post by Malik Urcic »

It_is_a_Leclerc wrote:Hmm.. Zanimljivo.. Al' ja mislim da ovo nije poredano po plasmanu jer kod Fazlije piše da ima 381 poen što je više od ovih što su na vrhu gore
Poredak ide od najmanje promasenih pa dole. Vidis ovaj prvi (Bjelorus), nije jos ni jedan masio, i ima dobre sanse da izjednaci svjetski rekord od 600 krugova.
Tkd

#420 Re: BH predstavnici na OI

Post by Tkd »

evo mene wrote:Zaista je došlo vrijeme da se upitamo, ko je Branislav Brane Crnogorac, trener svih trenera, funkcioner svih funkcija, budžetski korisnik svih budžeta???

Oplakah :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:thumbup:
It_is_a_Leclerc

#421 Re: BH predstavnici na OI

Malik Urcic wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Hmm.. Zanimljivo.. Al' ja mislim da ovo nije poredano po plasmanu jer kod Fazlije piše da ima 381 poen što je više od ovih što su na vrhu gore
Poredak ide od najmanje promasenih pa dole. Vidis ovaj prvi (Bjelorus), nije jos ni jedan masio, i ima dobre sanse da izjednaci svjetski rekord od 600 krugova.
Kužim... Malo me zbunile ove brojke što stoje pored imena :)

Hvala :)
karanana

#422 Re: BH predstavnici na OI

Post by karanana »

znaci 45. je. nije 23.?
ja se ponado, reko mozda bi se mogla bronza uzeti.
amko76

#423 Re: BH predstavnici na OI

Post by amko76 »

evo mene wrote:Zaista je došlo vrijeme da se upitamo, ko je Branislav Brane Crnogorac, trener svih trenera, funkcioner svih funkcija, budžetski korisnik svih budžeta???
Ne pokreći tabu teme :) Brišite ovo brzo.
Leftist

#424 Re: BH predstavnici na OI

Post by Leftist »

Kad posaljemo sportistu a ne politicara na olimpijadu mozda postignemo i kakav zapazen rezultat (uz duzno postovanje prema Fazlijinim prijasnim rezultatima danas mu je glavna preokupacija politika i sdp u kojem vrsi vise funkcija kao i zastupnicka funkcija).
Hemera

#425 Re: BH predstavnici na OI

Post by Hemera »

Kemal Mešić u prvom bacanju 19,49m.
Locked