Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- ZonFon
#401 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
Nama treba rekonstrukcija stadiona, ne da bi se kurcili drugima nego da bi mogli dobiti licencu za ligu i evropska takmicenja za 2 sezone. UEFA je postrozila kriterije po pitanju stadiona pa moramo imati minimum 3 000 natkrivenih sjedecih mjesta (ovo vazi i za nasu ligu). U slucaju izborenih grupnih faza nekog od takmicenja nama treba stadion 4. kategorije (nisam siguran 3 ili 4), a takav stadion nema u BiH. Medjutim nas mentalitet je stao na nivou "ma pustice nas UEFA".
- Dino777
#402 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
Minimalno 4 zvjezdice trebaju a Kosevo je najbolji bh stadion sa Bilinim poljem - 3 zvjezdice
- lijek-za-sve
#403 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
Pa o tome i ja govorim,da smo u zadnjih 5-10 radili kako treba nebi nas sad trebao niko ucjenjivati,na kraju krajeva i zasto bi.
Ali kod nas bi svi da preko noci vrate ulozeno,pa ne moze.I sutra bi na bila kriva UEFA i ko sve ne a ne mi sami.Zato ja sve ovo pricam uradi kako treba ili nemoj nikako.
Ali kod nas bi svi da preko noci vrate ulozeno,pa ne moze.I sutra bi na bila kriva UEFA i ko sve ne a ne mi sami.Zato ja sve ovo pricam uradi kako treba ili nemoj nikako.
- Grean
#404 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
Trend megalomanske teznje za velikim stadionima se drasticno promijenio zadnjih godina u Evropi.
Niko ne vise ne razmislja o jednoj utakmici sa Real Madridom koja dodje ili ne dodje vec gledaju da postignu i odrze ugodjaj na utakmicama svoje lige. Nemali je broj primjera u zapadnoj Evropi gdje su se klubovi sporili sa gradom zbog pravljenja novih vecih stadiona, klubovi su u tome vidjeli prijetnju za ubijanje atmosfere.
Cak i oni najveci su ispusili, primjer Arsenal koji je selidbom na Emirates (koji zovu biblioteka od milja zbog atmosfrere) izgubio puno od one atmosfere koju su imali.
Ima i suportnih primjera, Espanjol koji sam zapamtio po tome sto su dok su igrali na Olimpijskom stadionu u Barceloni morali pokrivati cijelu tribinu iza gola sa onim velikim platnom na kojima su nacrtani gledaoci
. Istovremeno genijalan ali i otuzan potez. Izgledalo je svakako ljepse nego gledati u prazne tribine ali je i govorilo o tome da je stadion predimenzioniran. Danas Espanjol igra na novom, puno manjem i uz to natkrivenom stadionu i koji je ispunjen makar 80% za svaku utakmicu. Puno ljepse doci na takvu atmosferu nego da je isti broj ljudi na onom starom Olimpijskom.
Garantujem da bi u slucaju FKS posjeta porasla za najmanje 20% da je stadion kapaciteta 16-18 hiljada. Kad dodjes, osjetis da ima zivota dobijes zelju da dodjes i sljedeci put. Ovako cak i kad je i 10 000 cini se otuzno i poluprazno a da ne pricam o 5-6 hiljada koje bi na stadionu dimenzija 16 000 (Mariborov stadion npr) izgledalo sasvim solidno.
Niko ne vise ne razmislja o jednoj utakmici sa Real Madridom koja dodje ili ne dodje vec gledaju da postignu i odrze ugodjaj na utakmicama svoje lige. Nemali je broj primjera u zapadnoj Evropi gdje su se klubovi sporili sa gradom zbog pravljenja novih vecih stadiona, klubovi su u tome vidjeli prijetnju za ubijanje atmosfere.
Cak i oni najveci su ispusili, primjer Arsenal koji je selidbom na Emirates (koji zovu biblioteka od milja zbog atmosfrere) izgubio puno od one atmosfere koju su imali.
Ima i suportnih primjera, Espanjol koji sam zapamtio po tome sto su dok su igrali na Olimpijskom stadionu u Barceloni morali pokrivati cijelu tribinu iza gola sa onim velikim platnom na kojima su nacrtani gledaoci
Garantujem da bi u slucaju FKS posjeta porasla za najmanje 20% da je stadion kapaciteta 16-18 hiljada. Kad dodjes, osjetis da ima zivota dobijes zelju da dodjes i sljedeci put. Ovako cak i kad je i 10 000 cini se otuzno i poluprazno a da ne pricam o 5-6 hiljada koje bi na stadionu dimenzija 16 000 (Mariborov stadion npr) izgledalo sasvim solidno.
- lijek-za-sve
#405 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
Ma nemozes naci parking kad je 5000 ljudi na prvenstvenoj a uz to se jos potrefi sa posjetom u KCUS-u e ne da dodje 10000+.Grean wrote:Trend megalomanske teznje za velikim stadionima se drasticno promijenio zadnjih godina u Evropi.
Ima i suportnih primjera, Espanjol koji sam zapamtio po tome sto su dok su igrali na Olimpijskom stadionu u Barceloni morali pokrivati cijelu tribinu iza gola sa onim velikim platnom na kojima su nacrtani gledaoci. Istovremeno genijalan ali i otuzan potez. Izgledalo je svakako ljepse nego gledati u prazne tribine ali je i govorilo o tome da je stadion predimenzioniran. Danas Espanjol igra na novom, puno manjem i uz to natkrivenom stadionu i koji je ispunjen makar 80% za svaku utakmicu. Puno ljepse doci na takvu atmosferu nego da je isti broj ljudi na onom starom Olimpijskom.
I onih 5000 razmisli doci sljedeci put radi parkinga plus natkrivenost i kad sve saberes,daljinu svima parking i natkrivenost pa nas i previse ima .
- tataćusak
#406 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
Grean wrote:Trend megalomanske teznje za velikim stadionima se drasticno promijenio zadnjih godina u Evropi.
Ima i suportnih primjera, Espanjol koji sam zapamtio po tome sto su dok su igrali na Olimpijskom stadionu u Barceloni morali pokrivati cijelu tribinu iza gola sa onim velikim platnom na kojima su nacrtani gledaoci. Istovremeno genijalan ali i otuzan potez. Izgledalo je svakako ljepse nego gledati u prazne tribine ali je i govorilo o tome da je stadion predimenzioniran. Danas Espanjol igra na novom, puno manjem i uz to natkrivenom stadionu i koji je ispunjen makar 80% za svaku utakmicu. Puno ljepse doci na takvu atmosferu nego da je isti broj ljudi na onom starom Olimpijskom.
Ovo i ja isto mislim. Kad sođe na Haseta 10 milja, sablasno prazno. Da je manji stadion + natkrivene tribine to bi bila mjera. Naša uprava iz nekog razloga fura priču oko Koševa, vjerovatno imaju neke dobre razloge za to i treba im vjerovati jbg. zaslužili su
- lijek-za-sve
#407 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
ja vas opet pitam ako ce te da pravite manji ili isti stadio na istom mjestu sta mislite sa parking mjestima? Pa sad kad dodje 5000 je problem ,sta bi sutra sa 10000 kad bude manji i natkriven?meni jedno bez drugog ne ide...i natkrivenost i parking bez obzira na kapacitet i tacka.
-
NuraharuN
#408 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
Nema sad neka tacna formula za odrediti idealan kapacitet stadiona, ali treba imati i neke brojke na umu. Grad Sarajevo, ukljucujuci i neka bliza mjesta iz kojh se moze bez vecih problema doci na utakmicu, ima otprilike 500.000 ljudi. Recimo da njih pola navija za Sarajevo; to je 250.000. Koliko onda ima smisla imati neki ogroman stadion sa 40,000 mjesta ili vise?
Isto tako vazno pitanje: kolika je prosjecna posjecenost klubova sa slicnom bazom navijaca i slicnim standardom zivota? U regionu su daleko najuspjesniji Hajduk i Zvezda, kod kojih se brojka vrti na oko 10.000. Mislim da je Hajduk najrelevantniji ovdje, jer je baza navijaca slicna; iako je Sarajevo veci grad, mi ga dijelimo sa gradskim rivalom, tako da je broj tu negdje. Ako uzmemo u obzir da oni privuku tih svojih 9.000 nakon toliko godina dominacije Dinama (tj da bi izgledalo bolje da oni dominiraju), onda mislim da je nas neki realni maksimum do 15.000. I to je, da budemo jasni, jako optimisticno, jer ja se ne sjecam kad smo uvezali prosjek od vise od 7.000 preko vise od par utakmica.
Isto tako vazno pitanje: kolika je prosjecna posjecenost klubova sa slicnom bazom navijaca i slicnim standardom zivota? U regionu su daleko najuspjesniji Hajduk i Zvezda, kod kojih se brojka vrti na oko 10.000. Mislim da je Hajduk najrelevantniji ovdje, jer je baza navijaca slicna; iako je Sarajevo veci grad, mi ga dijelimo sa gradskim rivalom, tako da je broj tu negdje. Ako uzmemo u obzir da oni privuku tih svojih 9.000 nakon toliko godina dominacije Dinama (tj da bi izgledalo bolje da oni dominiraju), onda mislim da je nas neki realni maksimum do 15.000. I to je, da budemo jasni, jako optimisticno, jer ja se ne sjecam kad smo uvezali prosjek od vise od 7.000 preko vise od par utakmica.
Last edited by NuraharuN on 08/03/2015 16:59, edited 1 time in total.
- Mračajski proto
#409 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
Kakav je teren? Ima li koja fotkica?
- lijek-za-sve
#410 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
ja opet pitam da se sve i napravi takav stadion i dodje od toga 20-24000 barem pola ljudi gdje ce oni parkirati i koliko ranije na tekmu trebaju krenuti ako su na dobrinji,stupu,ilidzi ili hadzicima a da ne kazem negdje jos dalje?nije samo problem stadion velicina i natkrivenost vec izmedju ostalog i taj j..eni parking....NuraharuN wrote:Nema sad neka tacna formula za odrediti idealan kapacitet stadiona, ali treba imati i neke brojke na umu. Grad Sarajevo, ukljucujuci i neka bliza mjesta iz kojh se moze bez vecih problema doci na utakmicu, ima otprilike 500.000 ljudi. Recimo da njih pola navija za Sarajevo; to je 250.000. Koliko onda ima smisla imati neki ogroman stadion sa 40,000 mjesta ili vise?
Onda jos zadnja stvar. Reprezentacija protiv Amerike nije uspjela da ispuni ovakvo Kosevo. Ni mi protiv Borussije nismo uspjeli da ispunimo stadion do zadnjeg mjesta. A to su ipak bile "najvece" utakmice: u "vecim" kao protiv Zelje, Helsingborga, i slicnim, broj je tipicno oko 15-20.000. Mozda ce biti lakse sa kvalitetnijim stadionom i boljim fudbalom, ali realno, jako je tesko dostici 30.000 gledaoca na Kosevu. Da ne duljim vise, mislim da bi stadion sa jedno 20-24.000 mjesta bio mjera.
- lijek-za-sve
#411 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
ma nece se guzvati jer sad ni 1000-2000 ne mogu parkirati a kamoli 10+,pa primjer ti je BBI uvijek pun jos kakve su cijene 1h a da ne govorim iza 20 00leškarenje wrote:Ne idu svi autima na tekmusve da napravimo stadion od 30 000 sa svim pratecim stvarima koje idu,opet nece svi imati gdje parkirati,opet ce se guzvati po poznatim mjestima oko stadiona
-
NuraharuN
#412 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
Na tim nekim skicama sto su postavili na Sport x2 uopce nije bilo atletske staze, tako da se nadam da bi rekonstrukcija koju oni imaju na umu bila temeljna. Onda bi se valjda mogao izgraditi i neki parking.
Isto tako bi pomoglo kad bi se mogao obezbjediti neki malo bolji transport. Mozda neke ekstra bus linije iz centra grada na dan utakmice.
Isto tako bi pomoglo kad bi se mogao obezbjediti neki malo bolji transport. Mozda neke ekstra bus linije iz centra grada na dan utakmice.
- ZonFon
#413 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
PA na onim skicama je planiran dvoetazni parking ako sam dobro "procitao" skicu.NuraharuN wrote:Na tim nekim skicama sto su postavili na Sport x2 uopce nije bilo atletske staze, tako da se nadam da bi rekonstrukcija koju oni imaju na umu bila temeljna. Onda bi se valjda mogao izgraditi i neki parking.
- lijek-za-sve
#414 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
nek se napravi pa cemo vidjeti sta ce biti a sta ne,a u oko zgrada ili groblja ne moze stati puna vozila i to moraju doci 2-3 prije i pitanje je ako je tekma u vrijeme posjete KCUS-u da li naci mjesta ili ne ...
- Maharadza
#415 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
Pa ne moraš parkirati odmah do tribine 'ebo ga ti, produžiš malo i parkiraš na onom parkingu odmah niže okretaljke za trole jezero, pored medicinske škole, super parking, uvijek mjesta i nikakvih problema.lijek-za-sve wrote:nek se napravi pa cemo vidjeti sta ce biti a sta ne,a u oko zgrada ili groblja ne moze stati puna vozila i to moraju doci 2-3 prije i pitanje je ako je tekma u vrijeme posjete KCUS-u da li naci mjesta ili ne ...
- lijek-za-sve
#416 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
ma mogu ja parkirati i na skenderiji nikakav problem pa pjeske do AFH,ali ako mislis na ljude koji stanuju malo duze to i nije neko rijesenje
ali ako mislimo da dolazi vise ljudi na tekme od nas bolesnika moramo razmisljati i o tome
ali ako mislimo da dolazi vise ljudi na tekme od nas bolesnika moramo razmisljati i o tome
- U_kost
- Mračajski proto
#418 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
Jesu vam zinule guzice, brate slatki. 
- Logovan
#419 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
Ma meni nešto 12 hiljada malo. Ne bi mi se sviđalo kada bi imali stadion sa tolikim kapacitetom. Dođe derbi, kone dobiju recimo 3 milje ulaznica, a nama ostane "samo" 9. Malo brate, premalo. Meni bi recimo bila mjera nekih 20 hiljada.tataćusak wrote: Pa znaš kako Dinamo Kijev ima dva stadiona, jedan čini mi se oko 12 hiljada i onaj veliki od 80 hiljada. Jbg ja dijelim mišljenje ovih ljudi da nama, realno, ne treba veći stadion od 12 hiljada za naše lige. Onih par utakmica u Evropi se mogu igrati i na Hasetu ako ikad bude ispunjavao uslove.
- Maharadza
#420 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
I zatražiš petobanku po karti, mislim kad su nama mogli cenera uzimati za onaj betonski Džehennem onda možemo i njima za pravi ugođaj!leškarenje wrote:Das im 5% i vozdrica,ko i svugdje u svijetu.
- _Reds_
#421 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
Prvo na AFH je parking uvijek problem kad je veca utakmica. Parkira ko gdje stigne. Kad se završi utakmica do Skenderije ti treba bar pola sata.
Kad imaš stadion na Otoci pola ljudi ne bi dolazilo autom. Neki pješke, neki tramvajem, jer je stadion uz glavnu džadu.
Nadalje srušiš Visafon, napraviš parking podzemni na nekoliko etaža, i tamo lijevo od džamije se mogu praviti parkinzi.
Onodje gje Vistafon, se moze napraviti, hotelcic sa trznim centrom, i eto stalnih prihoda, na ekstra lokaciju, uz glavnu dzadu opet.
Eh sad malo o AFH, i ovim pričama o Real Madridu. Prvo spustite se na zemlju, mi igramo sa Obarskom, a vi pričate o Real Madridu. Znat li koliko bi koštalo samo održavanje jednog stadiona od 40.000.
Imaš stadion od 20k, i svaka Evropska utakmica je pun ko šibica,ludilo, karte možeš nabijati jer znaš da će se prodati, samim time bi puno više ljudi uzimalo godišnje karte. A cilj svih klubova je što više prodanih godišnjih karata.
Na Koševu ne možeš iskoristiti ni tribine, da ispod njih napraviš poslovne prostore, pa da ih izdaješ, jer je stadion ukopan u zemlju. Helem nejse, neka mi nego pokaže biznis plan rekonstrukcije i održavanja AFH ako bi bio isplativ, i eto i ja sam za novo Koševo, ali mislim da takav papir nika vijdeti neću.
I još koja ovim sanjačima stadiona od 40.000, da pitam šta se dešava sa Arenama u kolonim (sporstim dovranama)?? Propadaju samo tako, jer je njihovo održavanje neisplativo, ispune se par puta godišnje. I spustite se malo opet na zemlju, Sarajevo je za evropske okvire mali grad.
Kad imaš stadion na Otoci pola ljudi ne bi dolazilo autom. Neki pješke, neki tramvajem, jer je stadion uz glavnu džadu.
Nadalje srušiš Visafon, napraviš parking podzemni na nekoliko etaža, i tamo lijevo od džamije se mogu praviti parkinzi.
Onodje gje Vistafon, se moze napraviti, hotelcic sa trznim centrom, i eto stalnih prihoda, na ekstra lokaciju, uz glavnu dzadu opet.
Eh sad malo o AFH, i ovim pričama o Real Madridu. Prvo spustite se na zemlju, mi igramo sa Obarskom, a vi pričate o Real Madridu. Znat li koliko bi koštalo samo održavanje jednog stadiona od 40.000.
Imaš stadion od 20k, i svaka Evropska utakmica je pun ko šibica,ludilo, karte možeš nabijati jer znaš da će se prodati, samim time bi puno više ljudi uzimalo godišnje karte. A cilj svih klubova je što više prodanih godišnjih karata.
Na Koševu ne možeš iskoristiti ni tribine, da ispod njih napraviš poslovne prostore, pa da ih izdaješ, jer je stadion ukopan u zemlju. Helem nejse, neka mi nego pokaže biznis plan rekonstrukcije i održavanja AFH ako bi bio isplativ, i eto i ja sam za novo Koševo, ali mislim da takav papir nika vijdeti neću.
I još koja ovim sanjačima stadiona od 40.000, da pitam šta se dešava sa Arenama u kolonim (sporstim dovranama)?? Propadaju samo tako, jer je njihovo održavanje neisplativo, ispune se par puta godišnje. I spustite se malo opet na zemlju, Sarajevo je za evropske okvire mali grad.
-
Labirint
#422 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
Misliš "daš im kiflu ako slaviš rodjendan" ?leškarenje wrote:Das im 5% i vozdrica,ko i svugdje u svijetu.
- Zavatoni
#423 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
Nas dom je na Kosevu u centru grada...to je pitanje tradicije i identiteta...ovo je isto kao da raspravljate o promjeni naziva kluba!!!
- Maharadza
#424 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
Logično, uvijek ideš tamo gdje ti je bolje! 
- Logovan
#425 Re: Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".
Nije isto. Promjenu naziva kluba, možeš dovesti u vezu sa promjenom boje, ali nikako ne možeš sa promjenom stadiona. Juve, Arsenal, Bayern, itd, su promijenili stadion. Isto će učiniti i Liverpool, Milan, Inter, itd.Zavatoni wrote:Nas dom je na Kosevu u centru grada...to je pitanje tradicije i identiteta...ovo je isto kao da raspravljate o promjeni naziva kluba!!!