Ja se protivim takvoj svijesti. Ako imamo ovakvo uredjenje drustva gdje ja izdvajam nemali dio svojeg novca za upravljanje drzavom, za sve drustvene sluzbe, onda moramo na njih izvrsiti pritisak na, kako rece Prpa.ba, ove dzabojede i prilezice da prestanu rasipati NAS novac i pothitno konkretno djeluju na gasenju pozara bez ikakvih floskula i praznih obecanja o buducim ulaganjima. Samo rezultati pa cemo ih po tome ocjenjivati i na ulicama i na izborima!Suzie Q wrote:činjenica jest da prikupljanjem novca ne bi momentalno pomogli ali nisu požari samo sad, požara će biti a ako se nešto ne poduzme stanje u vatrogasnim službama se neće promijeniti
a u slučaju da kiša ne padne i nakon 5 dana će negdje nešto gorjeti, cijela zemlja je pod šumom a vatra se samo širi
ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
- Hajlac
#401 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Last edited by Hajlac on 28/08/2012 11:25, edited 1 time in total.
- O'zone
- Globalni moderator
#402 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Kako?Hajlac wrote:Ja se protivim takvoj svijesti. Ako imamo ovakvo uredjenje drustva gdje ja izdvajam nemali dio svojeg novca za upravljanjem drzavom, za sve drustvene sluzbe, onda moramo na njih izvrsiti pritisak na, kako rece Prpa.ba, ove dzabojede i prilezice da prestanu rasipati NAS novac i pothitno konkretno djeluju na gasenju pozara bez ikakvih floskula i praznih obecanja o buducim ulaganjima. Samo rezultati pa cemo ih po tome ocjenjivati i na ulicama i na izborima!Suzie Q wrote:činjenica jest da prikupljanjem novca ne bi momentalno pomogli ali nisu požari samo sad, požara će biti a ako se nešto ne poduzme stanje u vatrogasnim službama se neće promijeniti
a u slučaju da kiša ne padne i nakon 5 dana će negdje nešto gorjeti, cijela zemlja je pod šumom a vatra se samo širi
- Hajlac
#403 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Mislis dova kao ubleha ili kisa kao prirodni fenomen?O'zone wrote:Koliko god ovo nekome glupo zvučalo al' ovo je jedina stvar koja će prije dati rezultate nego naša vlast.VjecitiStudent wrote:Za 13h je u Begovoj zakazano ucenje kisne dove, ocekuju se aktivno prisustvo svih gore pobrojanih.poznanik wrote:Pa nema samo Hrvatska flotu hidroaviona konstruisanih za bacanje protivpožarne vode, vjerujem da ih mnogo više imaju i druge evropske države, kod kojih sada nema velikih požara. Neshvatljivo mi je da niko iz uprave ovom kriznom situacijom ne insistira na njihovom angažmanu, da niko iz vlasti ne reagira![]()
Pa nema cijene koja bi se, plaćanjem za angažman ovih aviona, mogla uporediti sa štetom koja nastaje izgaranjem onolike šume
![]()
Pa Vlada HNK bi morada sada imati vanredno stanje, Vlada FBiH bi morala imati vanrednu sjednicu, Štab CZ bi morao biti na isturenom komandnom mjestu negdje u blizini ove vatre... Gdje nam je k-dant Civilne zaštite? Gdje je sada Vlast HNK, gdje je vlast Federacije?
- coek
#404 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Upravo tako. Ne moze me niko ubijediti da se sa par telefonskih razgovora ne bi moglo dogovoriti iznajmljivanje kanadera od neke evropske zemlje. Ocigledno je da politicari to nece iz samo njima poznatih razloga.poznanik wrote:Pa nema samo Hrvatska flotu hidroaviona konstruisanih za bacanje protivpožarne vode, vjerujem da ih mnogo više imaju i druge evropske države, kod kojih sada nema velikih požara. Neshvatljivo mi je da niko iz uprave ovom kriznom situacijom ne insistira na njihovom angažmanu, da niko iz vlasti ne reagira![]()
Pa nema cijene koja bi se, plaćanjem za angažman ovih aviona, mogla uporediti sa štetom koja nastaje izgaranjem onolike šume
![]()
Pa Vlada HNK bi morada sada imati vanredno stanje, Vlada FBiH bi morala imati vanrednu sjednicu, Štab CZ bi morao biti na isturenom komandnom mjestu negdje u blizini ove vatre... Gdje nam je k-dant Civilne zaštite? Gdje je sada Vlast HNK, gdje je vlast Federacije?
Koja vlast, koja govna, prosto ne mogu da vjerujem. Znao sam da su losi, ali da su ovako katastrofalni, to nisam znao ...
- poznanik
#405 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
U ovom trenutku, stanovništvo ugroženog područja Glogošnice i konjičkih sela, trebaju blokirati prolaz "crnih limuzina" putem E73. Vjerujem da bi se svi nadležni iz vlasti promptno počeli oglašavati na okolnosti oko požaraHajlac wrote:... Ako imamo ovakvo uredjenje drustva gdje ja izdvajam nemali dio svojeg novca za upravljanjem drzavom, za sve drustvene sluzbe, onda moramo na njih izvrsiti pritisak na, kako rece Prpa.ba, ove dzabojede i prilezice da prestanu rasipati NAS novac i pothitno konkretno djeluju na gasenju pozara bez ikakvih floskula i praznih obecanja o buducim ulaganjima...
- Hajlac
#406 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Da je svijesti u narodu, jbavali bi u facu sve po spisku svi oni koji imaju licni kontakt s odgovornima, hrakali bi im na skupa odijela i cipele!O'zone wrote:Kako?Hajlac wrote:Ja se protivim takvoj svijesti. Ako imamo ovakvo uredjenje drustva gdje ja izdvajam nemali dio svojeg novca za upravljanjem drzavom, za sve drustvene sluzbe, onda moramo na njih izvrsiti pritisak na, kako rece Prpa.ba, ove dzabojede i prilezice da prestanu rasipati NAS novac i pothitno konkretno djeluju na gasenju pozara bez ikakvih floskula i praznih obecanja o buducim ulaganjima. Samo rezultati pa cemo ih po tome ocjenjivati i na ulicama i na izborima!Suzie Q wrote:činjenica jest da prikupljanjem novca ne bi momentalno pomogli ali nisu požari samo sad, požara će biti a ako se nešto ne poduzme stanje u vatrogasnim službama se neće promijeniti
Da je svijesti u narodu, isto bi to radio svim korumpiranim i suodgovornim medijima koji jedva da stidljivo spomenu tu i tamo ovu katastrofu a gluho bilo da prozovu ODGOVORNE.
Da je svijesti u narodu, vec bi bilo pobuna kako u Konjicu, Jablanici, Mostaru tako i u Sarajevu gdje su nam pred nosom najgori od najgorih.
...
Nisam tip govornika za mikrofonom/megafonom, ali sam nekoliko puta ucestvovao u protestima i redovno u krugu svoje raje navodim ih na prave uzroke raspadanja ovog drustva.
- O'zone
- Globalni moderator
#407 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Eeeee da su babi muda.....Hajlac wrote: Da je svijesti u narodu, jbavali bi u facu sve po spisku svi oni koji imaju licni kontakt s odgovornima, hrakali bi im na skupa odijela i cipele!
Da je svijesti u narodu, isto bi to radio svim korumpiranim i suodgovornim medijima koji jedva da stidljivo spomenu tu i tamo ovu katastrofu a gluho bilo da prozovu ODGOVORNE.
Da je svijesti u narodu, vec bi bilo pobuna kako u Konjicu, Jablanici, Mostaru tako i u Sarajevu gdje su nam pred nosom najgori od najgorih.
...
Nisam tip govornika za mikrofonom/megafonom, ali sam nekoliko puta ucestvovao u protestima i redovno u krugu svoje raje navodim ih na prave uzroke raspadanja ovog drustva.
Mi nemamo ništa od toga, imamo samo jezik da tarlahamo dok nas neko mrko ne pogleda i onda začepimo usta i nastavljamo dalje sa pognutom glavom.
-Zemlja gori
-Gorivo izašlo na rekordan nivo po litru 2,60KM
-Cijene komunalija 20% gore
-Rekonstrukcije vlade nema do iza lokalnih izbora
-Užasno smanjen obim poslovanja i izvoza
-Uništena ljetina
-Uništen stočni fond
-Korupcija
-Kriminal
Samo jedan od gore navedenih je dovoljan da u normalnoj zemlji imaš par hiljada ljudi na ulici a kod nas sve ovo skupa nikoga ne tangira. Zato kažem da je bolje da se prestanete nadati da će neko nešto da uradi sjednete popijete kahvu/kafu/kavu zapalite cigaru i sačekate da se majka priroda smiluje i prospe kišu na ove prostore.
- Hajlac
#408 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Nakon ovog ekocida, mogu komotno ugasiti inicijativu za proglasenje Prenja Nacionalnim parkom
Taman da se olaksa provodjenje plana izgradnje autoputa WC preko te planine
Taman da se olaksa provodjenje plana izgradnje autoputa WC preko te planine
-
Suzie Q
#409 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Poznaniče (znam da si najupućeniji) postoji li mogućnost da BiH samostalno ili zajedno sa susjednim zemljama zatraži iz fondova EU novac za nabavku kanadera i dr. kroz neki projekat zajedničkog djelovanja, zaštite okoliša i prirodnih bogatstava i sl?
naravno, ni ovo ne rješava problem odmah ali rješava u budućnosti.
btw. ja sam odavno prestala vjerovati u građansku revoluciju u BiH, a posebno u pomaganje od strane predstavnika vlasti. ni jedno ni drugo se neće dogoditi.
a samo mi recite kakav pritisak treba izvršiti na Vladu koju u većini čine ljudi iz požarom zahvaćenih ili ugroženih područja, ta ne čine federalnu vladu ljudi s marsa pa da nemaju osjećaja nego:
predsjednik Federacije je iz Mostara, premijer iz Konjica, ministar šumarstva i načelnik stožera CZ iz Širokog Brijega, ministar pravde iz Mostara, min. financija iz Tomislavgrada, min. rada i soc. politike iz Posušja, min. kulture iz Stoca, min. trgovine iz Mostara, i šlag na kraju ministrica turizma i okoliša Branka Đurić iz Konjica.
+ ministri Enver Bijedić, Erdal Trhulj, Damir Mašić, Sanjin Halimović - sjedište ministarstva u Mostaru
naravno, ni ovo ne rješava problem odmah ali rješava u budućnosti.
btw. ja sam odavno prestala vjerovati u građansku revoluciju u BiH, a posebno u pomaganje od strane predstavnika vlasti. ni jedno ni drugo se neće dogoditi.
a samo mi recite kakav pritisak treba izvršiti na Vladu koju u većini čine ljudi iz požarom zahvaćenih ili ugroženih područja, ta ne čine federalnu vladu ljudi s marsa pa da nemaju osjećaja nego:
predsjednik Federacije je iz Mostara, premijer iz Konjica, ministar šumarstva i načelnik stožera CZ iz Širokog Brijega, ministar pravde iz Mostara, min. financija iz Tomislavgrada, min. rada i soc. politike iz Posušja, min. kulture iz Stoca, min. trgovine iz Mostara, i šlag na kraju ministrica turizma i okoliša Branka Đurić iz Konjica.
+ ministri Enver Bijedić, Erdal Trhulj, Damir Mašić, Sanjin Halimović - sjedište ministarstva u Mostaru
-
nova_korisnica
#410 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
zasto vojska ceska muda, a ne pomaze vatrogascima??
- skafiskafsnjak
#411 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
ma pomazu, ali na Ruistu i u Konjicu. Ti pozari su izgleda stavljeni pod kontrolu. Tek danas je CZ opcine Jablanica uputila zahtjev za jednim, pa ce vjerovatno u toku dana ici tu .nova_korisnica wrote:zasto vojska ceska muda, a ne pomaze vatrogascima??
-
nova_korisnica
#412 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
aha...a ostali? mislim, sorry...nigdje ne ratujemo trenutno, pa ne vidim razlog da se mobilizira veci broj vojnih lica...oni su ipak "sposobniji" (vjerovatno su imali i neku obuku u takvim situacijama) od obicnog naroda....mislim da odgovorni uopste nisu svjesni posljedica ovih pozara...ekonomskih i ekoloskihL00d wrote:ma pomazu, ali na Ruistu i u Konjicu. Ti pozari su izgleda stavljeni pod kontrolu. Tek danas je CZ opcine Jablanica uputila zahtjev za jednim, pa ce vjerovatno u toku dana ici tu .nova_korisnica wrote:zasto vojska ceska muda, a ne pomaze vatrogascima??
- skafiskafsnjak
#413 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
E ne znam. To je uglavnom sve u defektu. A vala i kad vidim vojsku, koga sve primaju, i oni su u defektu. Et bar danas dobre vijesti u vezi Rusita i Borackog...nadam se da ce se i ovo u Jablanici srediti ..
-
Suzie Q
#414 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
vojska se bez naredbe ne može pokrenuti a u našoj zemlji:nova_korisnica wrote:zasto vojska ceska muda, a ne pomaze vatrogascima??
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ima vrhovno zapovjedništvo i kontrolu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine vrši civilnu kontrolu nad Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.
Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine je zaduženo za cjelokupnu strategiju i politiku obrambenog sustava Bosne i Hercegovine.
Zajednički stožer OS BiH (kojeg čine gore navedeni plus Vijeće ministara) odgovoran je za planiranje, organiziranje i provedbu direktiva i zapovijedi ministra obrane BiH.
Operativno zapovjedništvo OS BiH provodi politike Zajedničkog stožera OS BiH.
Zapovjedništvo za potporu upravlja personalom, logistikom i obukom.
dok se oni organiziraju i okupe izgorjet će i parkovi u centru a kamoli Prenj
-
nova_korisnica
#415 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
ne mogu lopatati kad snijeg padne, ne mogu gasiti pozar, ne mogu ovo ni ono...samo trose dzaba budzetske pare...
- Drvosjeca iz Dejcica
#416 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Dobro evo nakon 17 strana da vidimo ko je spreman podići guzicu, uključujući i mene, da napravimo nešto, barem neki protest sa sljedećim zahtjevima:
1) Tražiti od političkih stranaka na vlasti i opoziciji da se izradi hitan plan rekonstrukcije dobrovoljnih vatrogasnih društava. Tražiti da se kao u onom sistemu uvedu obavezne vježbe CZ barem jednom u dvije godine gdje bi se ljudi obučili osnovama djelovanja i ponašanja u ovakvim i sličnim situacijama. (požari, poplave, zemljotresi...itd)
2) Zahtijevati kao priritet od sadašnje i buduće vlasti nabavku letjelica za gašenje požara a stručnjaci neka procjene da li su to avioni, helikopteri ili oboje.
3) Tražiti usvajanje zakona o mobilizaciji u uslovima prirodne nepogode, katastrofe ili preduprijeđenja istih, ako treba i prisilom. Olakšati nadležnim organima da od državnih i privatnih firmi i organizacija mogu izuzeti potrebnu opremu i tešku mehanizaciju u cilju spriječavanja i ublažavanja posljedica ovakvih katastrofa i stanja.
Na ovo se može sada nadovezati još dosta toga ali evo vjerujem da ovdje ima ljudi od struke koji bi to znali bolje sažeti i iskazati u formi zahtjeva i protesta. Isto tako smatram da bi svaka opština u ovakvim situacijama morala imati punkt gdje bi se ljudi koji to žele dobrovoljno mogli prijaviti i dobiti sve informacije gdje, kako i kada mogu biti uključeni u pomoć gašenju požara. Isto tako pomoć nije samo u gašenju već i u dopremi hrane i osvježenja za one koji gase požare, vjerujem da ima dosta ljudi koji bi pomogli ali njihove fizičke sposobnosti to ne dozvoljavaju. Stvar je vrlo prosta, vjerujte da bi ovo mogao sam organizovati sa par ljudi, samo je potrebna dobra volja i istrajnost koju sve prethodne vlasti od 1995. godine nemaju.
Putavanje od hiljadu milja počinje prvim korakom, kaže stara poslovica.
Ima li nas ili da brišem ovaj svoj post?
1) Tražiti od političkih stranaka na vlasti i opoziciji da se izradi hitan plan rekonstrukcije dobrovoljnih vatrogasnih društava. Tražiti da se kao u onom sistemu uvedu obavezne vježbe CZ barem jednom u dvije godine gdje bi se ljudi obučili osnovama djelovanja i ponašanja u ovakvim i sličnim situacijama. (požari, poplave, zemljotresi...itd)
2) Zahtijevati kao priritet od sadašnje i buduće vlasti nabavku letjelica za gašenje požara a stručnjaci neka procjene da li su to avioni, helikopteri ili oboje.
3) Tražiti usvajanje zakona o mobilizaciji u uslovima prirodne nepogode, katastrofe ili preduprijeđenja istih, ako treba i prisilom. Olakšati nadležnim organima da od državnih i privatnih firmi i organizacija mogu izuzeti potrebnu opremu i tešku mehanizaciju u cilju spriječavanja i ublažavanja posljedica ovakvih katastrofa i stanja.
Na ovo se može sada nadovezati još dosta toga ali evo vjerujem da ovdje ima ljudi od struke koji bi to znali bolje sažeti i iskazati u formi zahtjeva i protesta. Isto tako smatram da bi svaka opština u ovakvim situacijama morala imati punkt gdje bi se ljudi koji to žele dobrovoljno mogli prijaviti i dobiti sve informacije gdje, kako i kada mogu biti uključeni u pomoć gašenju požara. Isto tako pomoć nije samo u gašenju već i u dopremi hrane i osvježenja za one koji gase požare, vjerujem da ima dosta ljudi koji bi pomogli ali njihove fizičke sposobnosti to ne dozvoljavaju. Stvar je vrlo prosta, vjerujte da bi ovo mogao sam organizovati sa par ljudi, samo je potrebna dobra volja i istrajnost koju sve prethodne vlasti od 1995. godine nemaju.
Putavanje od hiljadu milja počinje prvim korakom, kaže stara poslovica.
-
axele
#417 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Pozdrav svima,
zelio bih vam malo poblize docarati sustav i organizaciju vojnih protupozarnih snaga u susjednoj RH.
Sluzbeni naziv je PP NOS - protupozarne namjenski organizirane snage oruzanih snaga RH
Ustroj PP NOS-a OS RH.
U OS RH ustrojene su slijedeće Namjenski organizirane snage (NOS):
* Zapovjedništvo PP NOS OS RH
* NOS-evi iz sastava HKoV-a
* NOSk-evi HRZ i PZO-a
* NOS HRM-a
* Tima za spašavanje iz Bojne za specijalna djelovanja (BSD)
Sastav PP NOS HKoV-a
Iz sastava HKoV-a ustrojena su dva PP NOS-a:
* Vod PP NOS-a sastavljen od pripadnika Gardijske motorizirane brigade i vod PP NOS koji čine pripadnici Gardijske oklopno mehanizirane brigade, koji su iz matičnih vojarni razmješteni na planirane lokacije na Mljetu i Brijunima
Sastav PP NOS HRZ i PZO-a
U sastavu PP NOS HRZ i PZO-a ustrojene su dvije namjenski organizirane skupine (NOSk), u čiji sastav ulazi i pripadajuća zrakoplovno-tehnička potpora:
* Namjenski organizirana skupina zrakoplova (NOSk–1)
o Zapovjedništvo
o Zrakoplovi i zrakoplovno- tehnička potpora
* Namjenski organizirana skupina helikoptera (NOSk–2)
o Zapovjedništvo
o Helikopteri i zrakoplovno – tehnička potpora
Operativna raspoloživost deklariranih snaga HRZ i PZO-a za PP sezonu.:
* 6 x CL-415
* 6 x AT-802 A/F
* 2 x Mi-8 MTV-1
* 1 x Bell 206B
* 1 x PC-9 Pilatus
* 1 x An-32
Sastav PP NOS HRM-a
* Zapovjedništvo PP NOS HRM-a
* 1 brod tipa DBM
* 1 brod tipa DJB
* 2 gumena čamca Leader 599 s posadom
Bojna za specijalna djelovanja
ustrojit će jedan Tim za zadaće službe potrage i spašavanja (Tim SPS).
Tim SPS ima sljedeći sastav:
* 2 planinara
* 1 paramedic
* 1 ronitelj
Koordinacija
Vatrogasno operativno središte (VOS) Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) u Divuljama, zahtjeve za angažiranjem ljudskih i materijalnih resursa PP NOS OS RH dostavlja Zapovjedništvu PP NOS OS RH u Divuljama te nakon prosudbe pristiglih zahtjeva i raspoloživih snaga odlučuje o angažiranju PP snaga OS RH.
Važno je znati da su zrakoplovi i helikopteri početno navalno oruđe. Njihova istinska vrijednost, poglavito zrakoplova je u sposobnosti da:
* napadnu vatru brzo, prije nego što može povećati brzinu kretanja
* interveniraju na požar na mjestima koja su privremeno nedostupna zemaljskim gasiteljima, usporavajući širenje
* bacaju velike količine vode ili kemikalija na vatru u kratkom vremenskom razdoblju i prenose svoj napad brzo s mjesta na mjesto, s ciljem udara na tople točke, zaštite ljudstva i opreme i smirivanje točkastih požara
* učinkovitost gašenja u priobalnim područjima zbog brzog skupljanja i bacanja vode.
Pozdrav,
zelio bih vam malo poblize docarati sustav i organizaciju vojnih protupozarnih snaga u susjednoj RH.
Sluzbeni naziv je PP NOS - protupozarne namjenski organizirane snage oruzanih snaga RH
Ustroj PP NOS-a OS RH.
U OS RH ustrojene su slijedeće Namjenski organizirane snage (NOS):
* Zapovjedništvo PP NOS OS RH
* NOS-evi iz sastava HKoV-a
* NOSk-evi HRZ i PZO-a
* NOS HRM-a
* Tima za spašavanje iz Bojne za specijalna djelovanja (BSD)
Sastav PP NOS HKoV-a
Iz sastava HKoV-a ustrojena su dva PP NOS-a:
* Vod PP NOS-a sastavljen od pripadnika Gardijske motorizirane brigade i vod PP NOS koji čine pripadnici Gardijske oklopno mehanizirane brigade, koji su iz matičnih vojarni razmješteni na planirane lokacije na Mljetu i Brijunima
Sastav PP NOS HRZ i PZO-a
U sastavu PP NOS HRZ i PZO-a ustrojene su dvije namjenski organizirane skupine (NOSk), u čiji sastav ulazi i pripadajuća zrakoplovno-tehnička potpora:
* Namjenski organizirana skupina zrakoplova (NOSk–1)
o Zapovjedništvo
o Zrakoplovi i zrakoplovno- tehnička potpora
* Namjenski organizirana skupina helikoptera (NOSk–2)
o Zapovjedništvo
o Helikopteri i zrakoplovno – tehnička potpora
Operativna raspoloživost deklariranih snaga HRZ i PZO-a za PP sezonu.:
* 6 x CL-415
* 6 x AT-802 A/F
* 2 x Mi-8 MTV-1
* 1 x Bell 206B
* 1 x PC-9 Pilatus
* 1 x An-32
Sastav PP NOS HRM-a
* Zapovjedništvo PP NOS HRM-a
* 1 brod tipa DBM
* 1 brod tipa DJB
* 2 gumena čamca Leader 599 s posadom
Bojna za specijalna djelovanja
ustrojit će jedan Tim za zadaće službe potrage i spašavanja (Tim SPS).
Tim SPS ima sljedeći sastav:
* 2 planinara
* 1 paramedic
* 1 ronitelj
Koordinacija
Vatrogasno operativno središte (VOS) Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) u Divuljama, zahtjeve za angažiranjem ljudskih i materijalnih resursa PP NOS OS RH dostavlja Zapovjedništvu PP NOS OS RH u Divuljama te nakon prosudbe pristiglih zahtjeva i raspoloživih snaga odlučuje o angažiranju PP snaga OS RH.
Važno je znati da su zrakoplovi i helikopteri početno navalno oruđe. Njihova istinska vrijednost, poglavito zrakoplova je u sposobnosti da:
* napadnu vatru brzo, prije nego što može povećati brzinu kretanja
* interveniraju na požar na mjestima koja su privremeno nedostupna zemaljskim gasiteljima, usporavajući širenje
* bacaju velike količine vode ili kemikalija na vatru u kratkom vremenskom razdoblju i prenose svoj napad brzo s mjesta na mjesto, s ciljem udara na tople točke, zaštite ljudstva i opreme i smirivanje točkastih požara
* učinkovitost gašenja u priobalnim područjima zbog brzog skupljanja i bacanja vode.
Pozdrav,
-
axele
#418 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Last edited by axele on 28/08/2012 12:44, edited 2 times in total.
-
Suzie Q
#419 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
kako zamišljaš ovo? peticijom i prikupljanjem potpisa? ja bih sad potpisala pod punim imenom i prezimenom sve sa jmbg,adresom i ostalim.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Dobro evo nakon 17 strana da vidimo ko je spreman podići guzicu, uključujući i mene, da napravimo nešto, barem neki protest sa sljedećim zahtjevima:
...
zadnje informacije su da je ruski helikopter ugasio cijelu jednu stranu šireg spektra požara i da su helikopteri OS BiH dosta pomogli u Konjicu i da bi se do kraja dana mogao požar staviti pod kontrolu.
što se mene tiče, sad ću ruskoj ambasadi kao građanka BiH poslati mail zahvale za ovaj helikopter.
- Drvosjeca iz Dejcica
#420 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Mirnim protestom na ulici, recimo jedna šetnja gradom i okupljanje ispred zgrade Vlade F.BiH. Peticija sa potpisima također. Od nečega se mora krenuti.Suzie Q wrote:kako zamišljaš ovo? peticijom i prikupljanjem potpisa? ja bih sad potpisala pod punim imenom i prezimenom sve sa jmbg,adresom i ostalim.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Dobro evo nakon 17 strana da vidimo ko je spreman podići guzicu, uključujući i mene, da napravimo nešto, barem neki protest sa sljedećim zahtjevima:
...
zadnje informacije su da je ruski helikopter ugasio cijelu jednu stranu šireg spektra požara i da su helikopteri OS BiH dosta pomogli u Konjicu i da bi se do kraja dana mogao požar staviti pod kontrolu.
što se mene tiče, sad ću ruskoj ambasadi kao građanka BiH poslati mail zahvale za ovaj helikopter.
Ovo za mail zahvale je za svaku pohvalu.
- O'zone
- Globalni moderator
#421 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Dobro prijatelju shvatili smo, mi nemamo ništa od ovoga niti ćemo ikad imati mi smo mala političko-ekonomsko-tehnološki zaostala zemlja i nećomo nikad biti u boljoj situaciji možemo biti samo u goroj jer ovdje su se urotili i ljudi i priroda da sve ode u pepeo i dim ili da nestane pod snijegom odnosno u bujici.
-
axele
- Naia
#423 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ova prica ne treba da utihne sa pozarima!
-
axele
#424 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ja vjerujem kad bi se u BIH malo bolje organizirali i ulozili neka sredstva u opremu po slicnom modelu, stvar bi bila puno bolja. Prirodne katastrofe obicno zblizavaju ljude, bez obzira na naciju ili vjeru. Valjda ima nade za bolje sutra.O'zone wrote:Dobro prijatelju shvatili smo, mi nemamo ništa od ovoga niti ćemo ikad imati mi smo mala političko-ekonomsko-tehnološki zaostala zemlja i nećomo nikad biti u boljoj situaciji možemo biti samo u goroj jer ovdje su se urotili i ljudi i priroda da sve ode u pepeo i dim ili da nestane pod snijegom odnosno u bujici.
Nije mi namjera smarati i sl. samo mi je malo cudno i nevjerovatno da kad moja zemlja npr. salje 2 kanadera u Konjic besplatno, taj isti pozar gasi 12 lokalnih BIH vatrogasaca!? Sat rada kanadera kosta oko 15000- eura, a placaju ga porezni obveznici. Bez obzira na to, mislim da uvijek treba pomoci i ovo pozara sta vidim kod vas je prava katastrofa. Nazalost kod nas je isto i nema slobodnih aviona ocito...
- O'zone
- Globalni moderator
#425 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Gdje prestaje sve racionalno počinje BiH. Hrvatska odvoji svoj kanader bez obzira na svoje požare i pošalje u ispomoć u BiH et nako.Rusija daje svoj Helikopter samo da se obezbjedi logistika ovi naši se ufatili za glavu jer helikopter troši 1000 litara na sat-ko će to da plati nema se para mislim...jebi ga!axele wrote:Ja vjerujem kad bi se u BIH malo bolje organizirali i ulozili neka sredstva u opremu po slicnom modelu, stvar bi bila puno bolja. Prirodne katastrofe obicno zblizavaju ljude, bez obzira na naciju ili vjeru. Valjda ima nade za bolje sutra.O'zone wrote:Dobro prijatelju shvatili smo, mi nemamo ništa od ovoga niti ćemo ikad imati mi smo mala političko-ekonomsko-tehnološki zaostala zemlja i nećomo nikad biti u boljoj situaciji možemo biti samo u goroj jer ovdje su se urotili i ljudi i priroda da sve ode u pepeo i dim ili da nestane pod snijegom odnosno u bujici.
Nije mi namjera smarati i sl. samo mi je malo cudno i nevjerovatno da kad moja zemlja npr. salje 2 kanadera u Konjic besplatno, taj isti pozar gasi 12 lokalnih BIH vatrogasaca!? Sat rada kanadera kosta oko 15000- eura, a placaju ga porezni obveznici. Bez obzira na to, mislim da uvijek treba pomoci i ovo pozara sta vidim kod vas je prava katastrofa. Nazalost kod nas je isto i nema slobodnih aviona ocito...
I da! Mi smo ovdje podjelili požare po vjersko-entiteskoj liniji tako da nam se ne mješaju jer anam njihovi požari su anam njihovi i ne tiču se nas.