basar wrote:Tačno ne znam kako da opišem ovaj osjećaj.
Ovako nekako: "nevjerovatno mi je drago što nisam musliman u očima vehabija".
Ko hoće da nas prizna i budemo u dobrim odnosima- super
Ko neće da nas prizna- nećemo mi sad plakati zbog toga, nama je bitno da nas naš Gospodar priznaje,, a za ljude, o tom-potom
Ja, poput velike vecine bosnjackih pripadnika ehlu sunneta - ali i svih ostalih pripadnika ehlu sunneta, vas smatram muslimanima. Naravno, smatram da imate ucenja koja nemaju utemeljenja u Kur'anu i sunnetu ali Boze moj, zbog toga i postoje razlicite prakse.
Vas glavni problem je sto ste stali na stranu Assada. Od tada je i krenula ova antisijska kampanja a od tada ste i ostali bez podrske najveceg dijela vjernickog miljea u BiH.
Ne podrzavam ove pustinjake jer smatram da nemaju adekvatan odgovor na rijesavanje problem Ummeta (u koji i vi spadate). Dovoljno je pogledati standove na sajmovima knjiga koji pripadaju prositskim iil proselefijskim izdavackim kucama pa ce se vidjeti razlika u pristupu tematici. Dok prositski standovi obiluju knjigama savremene tematike, na proselefijskim mozete vidjeti knjige o tome ko ide u Dzennet, ko u Dzehennem i kako se ispravno uzima abdest.
Medjutim doslo je do polarizacije nakon rata u Siriji i ta polarizacija ce se tesko prevazici i u narednim desetljecima. Svojim postupcima i svojom podrskom krvniku i nemuslimanu Basharu - doveli ste do toga da umjereni pripadnici ehlu sunneta na vehabije/selefije gledaju kao na korisne budale koje bi se mogle iskoristiti u strateskoj borbi protiv sirenje vaseg uticaja jer realno na vas se pale vise nego na bilo koju nemuslimansku grupu.
Dakle, zao mi je sto je do ovoga doslo. Uvijek sam vas smatrao i uvijek cu vas smatrati muslimanima. Ali za ovo sto se desava i za sve sto ce se desavati (govorim globalno) - iskljucivu krivicu snosite samo vi.