Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ateista

#39976 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

veselinovic wrote: 30/08/2022 07:02 Član 60
(1) Vozač kojem je dat znak za preticanje s njegove lijeve strane dužan je da pomjeri vozilo
ka desnoj ivici kolovoza.
(2) Vozač ne smije da povećava brzinu kretanja vozila dok ga drugo vozilo pretiče.
(3) Ako zbog nedovoljne širine kolovoza ili njegovog stanja preticanje nije moguće bez
ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja, vozač vozila koje se kreće sporije od vozila koja se
kreću neposredno iza njega dužan je da pomjeri svoje vozilo što više udesno, a ako to nije
dovoljno, čim to bude moguće, da zaustavi svoje vozilo na pogodnom mjestu da bi propustio
brža vozila.
:thumbup:
Ko ce to objasniti onome ko je navikao kao konj samo pravo da gleda, nema pojma sta se desava iza njega i oko njega, slucajno da povremeno retrovizor pogleda.
Ateista

#39977 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Naslovnica wrote: 30/08/2022 05:29
Dozer wrote: 29/08/2022 22:30
Pa, ako on nece da pretice sporaca ispred sebe, onda je i on uzrocnik kolone. I da, svako kada ga se pretice duzan je da uspori i propusti brze vozilo, uioliko nema dovoljno prostora ispred njega.
A ukoliko ispred njega nema dovoljno orostora u koji moze stati drugo vozilo, to znaci da ne drzi dovoljno rastojanje.

Ja sam nekad davno tako lika nabio u podzid desno, gore na Bradini, 200m prije novog kruznog toka, iz pravca Konjica. Tada je na tom pravcu bila isprekidana. Preticem ga, lik vozi 40, Felacio 1.3 kod mene, nas 4 u autu, dosao uporedo s njim, a kloc po gasu (G2, naravno), i nesto se kezi. Uredno ga trznem desno, a on u bijegu cijelom desnom stranom.po zidu. Otpade mu zadnja karambolka, struganje, koci, batrga se s volanom.... i ostade na cesti.

Ili, prije par godina na onoj cesti izmedju Pluzina i granice. Stignem kloca u Passatu, vozi 40-50. Kako ga stigoh, dize ga na 70-80 na svakom pravcu od 50m, a onda na okuci 30-40. Polomi se on po cesti samo da ga ne preteknem, 2-3x umalo ne izleti iz krivine. Ocito ne zna voziti, a ne zna ni cestu. Prodjem ga na prvom pravcu nakon brane i mosta, nije znao da je tu duzi pravac. I onda kloc opet uspori na svojih 40-50. Nenadjebivo.....
Niko nije dužan da ti usporava kada ti pretičeš, osim ako si pod rotacijom.
Ako nema dovoljno mjesta to znači da ljudi ne drže razmak, ali isto tako to znači da nisi smio otpočeti preticanje.
Ja ti nikada neću ubrzati kada pretičeš, ali neću ni usporiti, osim ako ne uletiš u makazice.
Ja fakat ne mogu da vjerujem šta pojedinci ovdje pišu.
Vidi, ako krenemo od samog pocetka, prvi i glavni problem u ovoj situaciji je kad neko svojom brzinom usporava saobracaj i pri tome ne ostavlja zakonsko odstojanje i time prostor onome ko bi ga pretekao. To je osnovni uzrok problema i prvi prekrsaj koji je napravljen i koji je doveo do svega. Ja ne kazem da zakonski glesano i ja nisam napravio prelrsaj sto sam preticao u tom momentu, ali kada jedno pola sata guslamo izmedju 30 i 40 na magistrali, prvo zbog idiota koji vozi tu labudicu i ne pada mu na pamet da se skloni na neko prosirenje ili pravcu da propusti kolonu koju je napravio, a drugo zbog idiota koji i pored dosta pravaca nemaju namjeru da je preteknu vec voze iza i pri tome ne drze propisano odstojanje, covjek vise popizdi i odlucim krenuti iako nema prostora, racunajuci na minimum zdravog razuma kod drugih.
Dakle, korijen svih problema je nedrzanje razmaka, hajd to sto nece da preticu je njihovo pravo, ali da se drzi razmak nikakvog problema ne bi bilo.
Ateista

#39978 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 29/08/2022 23:29
Ateista wrote: 29/08/2022 22:33
Haj ne lupaj, nikakvu crnu hroniku ne punim niti sam ikad ikog ugrozio.
Svi nesto moralisu a malo ko u potpunosti postuje sve propise, mo meni nije problem stati iza toga, drugi sute.
Stvar je vrlo jednostavna, kad bi ljudi samo bili vise kolegijalni sve bi bilo bolje, ali ne, nekima je ispod casti da ga neko pretekne pa ce ubrzavati, nece ostaviti prostor za preticanje i slicno, a poslije drugi krivi.
Moralisat ćemo sve dok praviš sranja po cesti. Tako ti je. Kad ja budem pravio slična sranja, slobodno i ti meni morališi.
Obrati se onima koji prave sranja, na pogresnoj si adresi.
Ateista

#39979 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Dozer wrote: 29/08/2022 22:57
mahalas505 wrote: 29/08/2022 22:48

A drzis li ti dovoljno rastojanje kad hoces nekog da preteknes? Mozda hoce neko i tebe da pretekne, ima neko brzi i od tebe.
Kad hocu da preticem, to pocinjem s 4-5m. Pridjem na to. Ostalo je razmak 9-10m.
Ako vidim da je neko iza mene vec krenuo u preticanje, i ako vidim da nece moci proci i mene i onoga ispred mene, vratim se i pustim gas da moze uci iapred mene. Sta je problem?

Ali, za ovo treba biti svjestan kompletne situacije na cesti. I ispred, i iza sebe. Bar 50% danasnjih vozaca nemaju pojma sta se desava iza njih, i ovo odgovorno tvrdim jer to vidim.
Ovo boldirano je na zalost potpuno tacno, ljudi misle da trebaju gledati samo ispred sebe i da ih se ostalo ne dotice...
mahalas505

#39980 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

(3) Ako zbog nedovoljne širine kolovoza ili njegovog stanja preticanje nije moguće bez
ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja, vozač vozila koje se kreće sporije od vozila koja se
kreću neposredno iza njega dužan je da pomjeri svoje vozilo što više udesno, a ako to nije
dovoljno, čim to bude moguće, da zaustavi svoje vozilo na pogodnom mjestu da bi propustio
brža vozila.
Problem je malo sto radnju preticanja ne bi ni trebao zapoceti:

Član 61
5) ako poslije izvršenog preticanja ili obilaženja ne bi ponovo mogao da zauzme položaj na saobraćajnoj traci kojom se kretao prije preticanja ili obilaženja, i to bez ometanja ili ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju, osim kad za preticanje ili obilaženje koristi saobraćajnu traku koja je zabranjena za saobraćaj vozila iz suprotnog smjera;
Ateista

#39981 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

mahalas505 wrote: 30/08/2022 08:20
brža vozila.
Problem je malo sto radnju preticanja ne bi ni trebao zapoceti:

Član 61
5) ako poslije izvršenog preticanja ili obilaženja ne bi ponovo mogao da zauzme položaj na saobraćajnoj traci kojom se kretao prije preticanja ili obilaženja, i to bez ometanja ili ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju, osim kad za preticanje ili obilaženje koristi saobraćajnu traku koja je zabranjena za saobraćaj vozila iz suprotnog smjera;
To je tacno, ali ko je u ovom slucaju po tebi prvi napravio problem od kojeg je sve krenulo?
Naslovnica

#39982 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Ateista wrote: 30/08/2022 07:23
Naslovnica wrote: 30/08/2022 05:29
Niko nije dužan da ti usporava kada ti pretičeš, osim ako si pod rotacijom.
Ako nema dovoljno mjesta to znači da ljudi ne drže razmak, ali isto tako to znači da nisi smio otpočeti preticanje.
Ja ti nikada neću ubrzati kada pretičeš, ali neću ni usporiti, osim ako ne uletiš u makazice.
Ja fakat ne mogu da vjerujem šta pojedinci ovdje pišu.
Vidi, ako krenemo od samog pocetka, prvi i glavni problem u ovoj situaciji je kad neko svojom brzinom usporava saobracaj i pri tome ne ostavlja zakonsko odstojanje i time prostor onome ko bi ga pretekao. To je osnovni uzrok problema i prvi prekrsaj koji je napravljen i koji je doveo do svega. Ja ne kazem da zakonski glesano i ja nisam napravio prelrsaj sto sam preticao u tom momentu, ali kada jedno pola sata guslamo izmedju 30 i 40 na magistrali, prvo zbog idiota koji vozi tu labudicu i ne pada mu na pamet da se skloni na neko prosirenje ili pravcu da propusti kolonu koju je napravio, a drugo zbog idiota koji i pored dosta pravaca nemaju namjeru da je preteknu vec voze iza i pri tome ne drze propisano odstojanje, covjek vise popizdi i odlucim krenuti iako nema prostora, racunajuci na minimum zdravog razuma kod drugih.
Dakle, korijen svih problema je nedrzanje razmaka, hajd to sto nece da preticu je njihovo pravo, ali da se drzi razmak nikakvog problema ne bi bilo.
Ja razumijem tvoj pogled, ali je pogrešan i opasan.
Kada bi svi kretali u preticanje iz razloga i na način na koji si ti opisao, na cesti bi bio duplo veći haos nego što jeste.
Naslovnica

#39983 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Ateista wrote: 30/08/2022 07:13
(1) Vozač kojem je dat znak za preticanje s njegove lijeve strane dužan je da pomjeri vozilo
ka desnoj ivici kolovoza.
(2) Vozač ne smije da povećava brzinu kretanja vozila dok ga drugo vozilo pretiče.
brža vozila.
Ko ce to objasniti onome ko je navikao kao konj samo pravo da gleda, nema pojma sta se desava iza njega i oko njega, slucajno da povremeno retrovizor pogleda.
Jarane, nisi smio započeti preticanje.
kloniran

#39984 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

mahalas505 wrote: 29/08/2022 21:06
kloniran wrote: 07/08/2022 10:33 Ovo ti je kad papak napiše svoju verziju priče i kad navede priču na svoj mlin, a priča je sve samo ne takva, jel tako sivi peugeot 308, T64-A-01x.
Papak ne kaže da je nekoliko puta preticao kolonu, što je zabranjeno, još u krivinama.

Ja sam bio onaj kojeg si zgurao s ceste svojim divljačkim ponašanjem i nisi preticao jedno vozilo i nije bilo prostora da uposte pretices, i nije bilo na tjentistu nego par stotina metara prije Broda u Foci jer si nakon svog divljackog ponasanja skrenuo i stao na Neskovic pumpi.
Ovo pisem zbog toga sto sam nedavno isao dionicom Foca - Sarajevo, i to je malo reci uzas kako se vozi. Ja stvarno ne znam kako ljudi uspiju preteci 50 auta i to na dozvoljen nacin da toj dionici. Mislim mozda ima 10 dionica sa isprekidanom linijom i to neke imaju 100m. I onda ova vecina sto hoce da preteknu dodju ti maltene 5m od gepeka, i onda cekaju neku sansu da preteknu, a vamo govore o nekom odstojanju da se treba odrzavati.
Vidi nek pise sta hoce, odstojanje se drzalo tamam koliko treba za stanje na cesti i brzinu kolone kojom se ista kretala.
Ja ne mogu uticati na kamikaze na cesti, i nisam im duzan rezervisati prostor koliki je njima dovoljan da bi se izvukli iz riicnih preticanja, bitan mi je onaj ispred mene i iza mene, a tu je bilo dovoljno odstojanje između vozila, jer nismo imali lancani, a naglo se kocilo, a njega vidio tek kad me je krenuo gurati sa ceste, da je bio iza mene i krenuo preticati, druga bi prica bila.
Dionica puta je toliko siroka da su se u nekoliko slucajeva kamion koji je pravio problem i automobili iz suprotnog smjera zaustavljali da bi se mogli sigurno mimoici.

Sam kazes vozis se tim dionicama, onda znas i stanje i mentalitet tih sto preticu ko kamikaze i gdje sve preticu, i kakvih sve scena bude.

Al da zavrsimo temu jer stvarno mi se ne raspravlja, ako sam ja los vozac a on upravu, neka sam, meni je cast biti tako los vozac.
Do sad me niko nije izgurao s ceste kao ovaj, niti sam ja bilo kome napravio neku neugodnu situaciju na cesti, jer me nema potrebe preticati.

Ko god podrzava doticnog, zelim mu da mu isti napravi istu situaciju na cesti, pa nek onda raspravljaju ko je upravu.

Odjava.
profatr

#39985 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by profatr »

Najčešće su dva problematična tipa vozača:
1. Debili koji voze sprije od ostalih jer drugačije ne mogu ili ne znaju ili oboje, a iz nekog meni čudnovatog razloga smatraju da kada ih netko pretekne to ugrožava njihov ego.
2. Debili koji se ponašaju kao da su sami na cesti, nekako se dočepali vozilice sa puno konja i tko je sada kao oni, jurcaju ulijeću u makaze i pokupe nekog ni krivog ni dužnog.
Svi ostali tipovi vozača su ok, kakva nas je većina ovdje.
mahalas505

#39986 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

Ateista wrote: 30/08/2022 08:23 To je tacno, ali ko je u ovom slucaju po tebi prvi napravio problem od kojeg je sve krenulo?
Ja sam reagovao na tvoju izjavu da nisi nikad nikoga ugrozio, a vamo postoje ljudi koji misle drugacije.
Posto sam i sam odvezao tu dionicu, vjerovatno jedna od gorih u BiH, ja vidim dva najveca problema tu, preticanje i drzanje odstojanja.

Zakon je malo nedefinisan sto se tice drzanja odstojanja, i po meni trebalo bi to promjeniti, i recimo uvesti ovo pravilo od 2 sekunde.
Član 96
Vozač je dužan da drži potrebno rastojanje kad se kreće iza drugog vozila, tako da ne ugrožava bezbjednost saobraćaja.
Ateista

#39987 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

mahalas505 wrote: 30/08/2022 08:41
Ateista wrote: 30/08/2022 08:23 To je tacno, ali ko je u ovom slucaju po tebi prvi napravio problem od kojeg je sve krenulo?
Ja sam reagovao na tvoju izjavu da nisi nikad nikoga ugrozio, a vamo postoje ljudi koji misle drugacije.
Posto sam i sam odvezao tu dionicu, vjerovatno jedna od gorih u BiH, ja vidim dva najveca problema tu, preticanje i drzanje odstojanja.

Zakon je malo nedefinisan sto se tice drzanja odstojanja, i po meni trebalo bi to promjeniti, i recimo uvesti ovo pravilo od 2 sekunde.
Član 96
Vozač je dužan da drži potrebno rastojanje kad se kreće iza drugog vozila, tako da ne ugrožava bezbjednost saobraćaja.
Ali nisam nikog ugrozio, on je taj koji je mene ugrozio time sto ne drzi odstojanje a usporava saobracaj, ne prati saobracaj oko sebe i slicno.
nlt

#39988 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nlt »

Skoro na ograničenju 80 lik ide jedno 30. Kolona ogromna, ljudi pretiču i na punoj i u krivini samo da mogu normalno da nastave put
I znači ovaj ovakvom vožnjom nikoga ne ugrožava?
mahalas505

#39989 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

Ateista wrote: 30/08/2022 08:45 Ali nisam nikog ugrozio, on je taj koji je mene ugrozio time sto ne drzi odstojanje a usporava saobracaj, ne prati saobracaj oko sebe i slicno.
Da li se ti uvjerio da se mozes bezbjedno vratitu u isti polozaj u saobracajnoj traci kao sto si imao i prije preticanja?
nlt wrote: 30/08/2022 08:47 Skoro na ograničenju 80 lik ide jedno 30. Kolona ogromna, ljudi pretiču i na punoj i u krivini samo da mogu normalno da nastave put
Po tebi traktor se ne bi smio kretati magistralom?
Ateista

#39990 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

kloniran wrote: 30/08/2022 08:31
mahalas505 wrote: 29/08/2022 21:06

Ovo pisem zbog toga sto sam nedavno isao dionicom Foca - Sarajevo, i to je malo reci uzas kako se vozi. Ja stvarno ne znam kako ljudi uspiju preteci 50 auta i to na dozvoljen nacin da toj dionici. Mislim mozda ima 10 dionica sa isprekidanom linijom i to neke imaju 100m. I onda ova vecina sto hoce da preteknu dodju ti maltene 5m od gepeka, i onda cekaju neku sansu da preteknu, a vamo govore o nekom odstojanju da se treba odrzavati.
Vidi nek pise sta hoce, odstojanje se drzalo tamam koliko treba za stanje na cesti i brzinu kolone kojom se ista kretala.
Ja ne mogu uticati na kamikaze na cesti, i nisam im duzan rezervisati prostor koliki je njima dovoljan da bi se izvukli iz riicnih preticanja, bitan mi je onaj ispred mene i iza mene, a tu je bilo dovoljno odstojanje između vozila, jer nismo imali lancani, a naglo se kocilo, a njega vidio tek kad me je krenuo gurati sa ceste, da je bio iza mene i krenuo preticati, druga bi prica bila.
Dionica puta je toliko siroka da su se u nekoliko slucajeva kamion koji je pravio problem i automobili iz suprotnog smjera zaustavljali da bi se mogli sigurno mimoici.

Sam kazes vozis se tim dionicama, onda znas i stanje i mentalitet tih sto preticu ko kamikaze i gdje sve preticu, i kakvih sve scena bude.

Al da zavrsimo temu jer stvarno mi se ne raspravlja, ako sam ja los vozac a on upravu, neka sam, meni je cast biti tako los vozac.
Do sad me niko nije izgurao s ceste kao ovaj, niti sam ja bilo kome napravio neku neugodnu situaciju na cesti, jer me nema potrebe preticati.

Ko god podrzava doticnog, zelim mu da mu isti napravi istu situaciju na cesti, pa nek onda raspravljaju ko je upravu.

Odjava.
Kakvo taman odstojanje, vozis izmedju 30 i 40, usporavas saobracaj, iako nisi na celu kolone i napravio iatu, samim tim sto ne pretices ti usporavas saobracaj. Ako to vec radis, duzan si drzati distancu da te neko moze preteci, ne samo da ne lupis u nekog ispred sebe.
To sto se par puta moralo stati se desilo na par mjesta, ispade da sam tu preticao, a preticao sam tamo gdje je bilo sirine i duzine za preticanje jednog ili dva auta sto je zakonski dozvoljeno, koliko god ti tvrdio da nije, tako da ako sam i pretekao jos jefno auto skupa sa tobom, imao sam pravo na to i trebao si to vidjeti i pratiti.
Ako me stvarno nisi vidio dok nisam krenuo na desnu stranu, onda jesi katastrofalno los vozac i bolje ti je da ne vozis nikako sa takvim pracenjem saobracaja i takvim reakcijama.

To da li ima potrebe preticati ili ne nije tvoja stvari, ako je isprekidana linija ja imam pravo da preticem, nije tvoje da odlucujes o tome ko ima potrebe preticati a ko ne.
Iako to nije bio slucaj, razmisli malo da moze neko nekog voziti u bolnicu i slicno, nije tvoje da se tim bavis zasto neko zuri i jeli opravdano.
Ateista

#39991 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

nlt wrote: 30/08/2022 08:47 Skoro na ograničenju 80 lik ide jedno 30. Kolona ogromna, ljudi pretiču i na punoj i u krivini samo da mogu normalno da nastave put
I po nekima ce biti kriv onaj koji pretice, a ne idiot koji je napravio kolonu.
Ateista

#39992 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

mahalas505 wrote: 30/08/2022 08:58
Ateista wrote: 30/08/2022 08:45 Ali nisam nikog ugrozio, on je taj koji je mene ugrozio time sto ne drzi odstojanje a usporava saobracaj, ne prati saobracaj oko sebe i slicno.
Da li se ti uvjerio da se mozes bezbjedno vratitu u isti polozaj u saobracajnoj traci kao sto si imao i prije preticanja?
Po tebi traktor se ne bi smio kretati magistralom?
Vec sam to objasnio, pored ovakvih koji ne drze odstojanje, bio bih osudjen da vozim u koloni dok god oni ne naprave odstojanje, sto je nikad. Kad krenem logicno je da ce napraviti prostor.
Traktor ako se vec krece magistralom bi trebao stati i propustiti kolonu kad se napravi.
Bloo
Globalna šefica

#39993 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bloo »

Lik vozi putnicko vozilo?

Mozda ima neki problem, ali onda bi trebao da ukljuci sva cetiri da signalizira.

Čak i najsporiji sporaći sa strahom od brzine ne bi išli 30 gdje je ograničenje 80. Naravno da onda ugrozava saobracaj. Da li je iko kontaktirao policiju i prijavio?
Gimli sin Gloinov

#39994 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Gimli sin Gloinov »

po svemu ovome sam zakljucio da je ateista kamikaza na cesti
mahalas505

#39995 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

Ateista wrote: 30/08/2022 09:02 Vec sam to objasnio, pored ovakvih koji ne drze odstojanje, bio bih osudjen da vozim u koloni dok god oni ne naprave odstojanje, sto je nikad. Kad krenem logicno je da ce napraviti prostor.
Pa nije bas logicno, predpostavka je majka svih zajeba. Ne mozes ti predpostaviti da ce neko napraviti prostor, ako ga nije bilo ni kad si poceo preticati, razliciti ljudi razlicito reaguju.

Nedavno se desila situacija gdje me je covjek preticao, fino naisao kamion iz suprotnog smjera, ja na kocnicu da pustim ovog ispred sebe, ovaj sto je preticao isto na kocnicu. Sreca da sam skontao da je taj poceo da koci, pa sam popustio kocnicu, pa se ovaj ubacio iza mene.
black

#39996 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by black »

prije metar u guzicu.... :mrgreen:
Ateista

#39997 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

mahalas505 wrote: 30/08/2022 09:10
Ateista wrote: 30/08/2022 09:02 Vec sam to objasnio, pored ovakvih koji ne drze odstojanje, bio bih osudjen da vozim u koloni dok god oni ne naprave odstojanje, sto je nikad. Kad krenem logicno je da ce napraviti prostor.
Pa nije bas logicno, predpostavka je majka svih zajeba. Ne mozes ti predpostaviti da ce neko napraviti prostor, ako ga nije bilo ni kad si poceo preticati, razliciti ljudi razlicito reaguju.

Nedavno se desila situacija gdje me je covjek preticao, fino naisao kamion iz suprotnog smjera, ja na kocnicu da pustim ovog ispred sebe, ovaj sto je preticao isto na kocnicu. Sreca da sam skontao da je taj poceo da koci, pa sam popustio kocnicu, pa se ovaj ubacio iza mene.
Sta mislis da sam trebao, do sarajeva voziti za njima 30-40?
Ma dajte vise, svi nesto moralisu a vecina bi se u datoj situaciji odlucila na isto.
Ateista

#39998 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Gimli sin Gloinov wrote: 30/08/2022 09:06 po svemu ovome sam zakljucio da je ateista kamikaza na cesti
E ako si ti to zakljucio onda mora da je tako. :thumbup:
darius_maximus

#39999 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by darius_maximus »

Ateista wrote: 30/08/2022 08:59
Kakvo taman odstojanje, vozis izmedju 30 i 40, usporavas saobracaj, iako nisi na celu kolone i napravio iatu, samim tim sto ne pretices ti usporavas saobracaj. Ako to vec radis, duzan si drzati distancu da te neko moze preteci, ne samo da ne lupis u nekog ispred sebe.
To sto se par puta moralo stati se desilo na par mjesta, ispade da sam tu preticao, a preticao sam tamo gdje je bilo sirine i duzine za preticanje jednog ili dva auta sto je zakonski dozvoljeno, koliko god ti tvrdio da nije, tako da ako sam i pretekao jos jefno auto skupa sa tobom, imao sam pravo na to i trebao si to vidjeti i pratiti.
Ako me stvarno nisi vidio dok nisam krenuo na desnu stranu, onda jesi katastrofalno los vozac i bolje ti je da ne vozis nikako sa takvim pracenjem saobracaja i takvim reakcijama.

To da li ima potrebe preticati ili ne nije tvoja stvari, ako je isprekidana linija ja imam pravo da preticem, nije tvoje da odlucujes o tome ko ima potrebe preticati a ko ne.
Iako to nije bio slucaj, razmisli malo da moze neko nekog voziti u bolnicu i slicno, nije tvoje da se tim bavis zasto neko zuri i jeli opravdano.
Ja samo ne kontam kako je:
- vozač A vozio 30-40 i usporio saobraćaj
- vozač A držao neodgovarajuće rastojanje pri toj brzini, tako da se vozač B nije uspio uključiti nakon preticanja

To bi značilo da je ispred vozača A bio neko ko je vozio također 30-40.
Doduše, sve i da je čitava kolona guslala 30-40, vozač B ne smije započeti preticanje dok nije siguran da ga može završiti.
Uzdati se u znanje, reakcije, itd. drugih vozača je, bez uvrede, glupo.

Možda je neko početnik, možda vozi već 6 sati pa je umoran, možda je starija osoba sa sporijim refleksima, itd.
Možda vozač B započne preticanje, a auta iza vozača A instintivno ubrzaju tako da vozač A ne može da uspori jer su ga "pritisla" auta iza njega.
nlt

#40000 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nlt »

Bloo wrote: 30/08/2022 09:03
Lik vozi putnicko vozilo?

Mozda ima neki problem, ali onda bi trebao da ukljuci sva cetiri da signalizira.

Čak i najsporiji sporaći sa strahom od brzine ne bi išli 30 gdje je ograničenje 80. Naravno da onda ugrozava saobracaj. Da li je iko kontaktirao policiju i prijavio?
Normalno putnički vozilo. Kontam dedo neki pa hajde, a ono neki lik možda 40 godina ima
Post Reply