Željko Komšić za Klix.ba: Neka večeras pobijedi Željo
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
StupskaBitanga
#39926 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Selo gori baba komentariše utakmicu
-
hizo ramidovic
#39927 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
a ti mislio na baracka obamu? izvini onda, do mene je...travnik wrote:hizo
Uopće nisam mislio o Komšiću, tako da si badava guslao![]()
p.s.
Ne znam što mi spočitavaš Čovića. Jesam li negdje njega branio? Ili HDZ? Čović je za moju raspravu o ovoj temi validan koliko i Putin, pa eto i njega ubaci malo. Prema tome....
- biske
#39928 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
koje selo gori? dokle su naši na stupu, držimo li još uvijek hladnjaču?StupskaBitanga wrote:Selo gori baba komentariše utakmicuŽeljko Komšić za Klix.ba: Neka večeras pobijedi Željo
- Ali Kemal
#39929 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovako bi trebali da razmisljaju svi Bosanci i Hercegovci!
Besim Spahic
https://www.youtube.com/watch?v=k2g_lvQFIjA
Besim Spahic
https://www.youtube.com/watch?v=k2g_lvQFIjA
- travnik
#39930 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
hizo ramidovic wrote:a ti mislio na baracka obamu? izvini onda, do mene je...travnik wrote:hizo
p.s.
Ne znam što mi spočitavaš Čovića. Jesam li negdje njega branio? Ili HDZ? Čović je za moju raspravu o ovoj temi validan koliko i Putin, pa eto i njega ubaci malo. Prema tome....
Konačno da isto mislimo...
-
hizo ramidovic
#39931 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
jah, jos samo da nam elaboriras na koga si konkretno mislio glede krsenja ustava i sve ce leci na svoje mjesto...travnik wrote:hizo ramidovic wrote:a ti mislio na baracka obamu? izvini onda, do mene je...travnik wrote:hizo
p.s.
Konačno da isto mislimo...
- Mister Yes
#39932 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Brisel centar NATO pakta i EU. Šta je civilizacija ako ne Brisel i Belgija? A gle čuda i tamo se nacrtala neka linija i neka podjela. Civilizacija štaš. Nekakvih vlada hejbet. Te vlada regije, te vlada jezičkog područja, te vlada ova, te vlada ona. Šta ti je civilizacijamadner wrote:Problem je sto civilizacijske vrijednosti kao sto su gradjanska prava i princip da u demokratskom svijetu svaki glas treba vrijediti isto predstavljaju za neke naznake unitarizma i nacionalizma.
To se desi kada se nose etnicke naocale i svijet gleda kroz iste.
Ironija je sto se trazi razumjevanje za poziciju Hrvata bez da se shvati pozicija gradjana.
- madner
#39933 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jos kada bi znao o cemu pricas, bilo bi fino.
Vrijedi li glas nekog Flamanca manje u drugoj regiji?
Ili ti, nema problema da prepisemo Belgijsko rjesenje.
Vrijedi li glas nekog Flamanca manje u drugoj regiji?
Ili ti, nema problema da prepisemo Belgijsko rjesenje.
-
StupskaBitanga
#39934 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
odavno smo mi zaleđenibiske wrote:koje selo gori? dokle su naši na stupu, držimo li još uvijek hladnjaču?StupskaBitanga wrote:Selo gori baba komentariše utakmicuŽeljko Komšić za Klix.ba: Neka večeras pobijedi Željo
-
155_mm
#39935 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
pa zar nije Stolac najbolji primjer kako se hrvati odnose prema ne hrvatima tamo gdje imaju vlast.travnik wrote:Profulao si. U cijelom ZHK živi 1 promil nehrvata, a slično je bilo i 1991. Tako da taj kanton nije primjer odnosa prema drugim, kao što nije, na primjer, Goraždanski kanton za Hrvate jer ih tamo da popune pola zagrade od dva kata. Osim toga, zar stvarno Grude trebaju biti primjer kako trebaju izgledati odnosi u BiH!? Nemam ništa protiv Gruda, ali zar to nije malo smješno?oakville wrote:Možeš li nam nešto reći o poziciji nehrvata u ZHK (treći entitet, jedno te isto, samo se kanton zove), pa onda recimo drugim stvarima, čisto da vidimo kako stvari izgledaju na terenu?travnik wrote:"Hrvat zatraži nešto što mu po zakonu pripada, a ne što mu treba dodijeliti , to se odmah naziva treći entitet. To je ispod svake razine”. V. Bevanda
To je bit SDP budalaštine oko trećeg entiteta. Želja za kršenjem Ustava i zaobilaženjem kantona, a onda ako ne'ko to spomene, po automatizmu je za treći. Glupost! Treći entitet nikom nije u interesu, a vjerojatno najmanje Hrvatima. To je predizborni trik kojeg je godinama koristio HDZ kako bi prekrili svoje promašaje, a sada to isto radi SDP, kako bi plašio građane, diskreditirao političke suparnike, kršio Ustav i provodili politiku centralizacije FBiH.
Kako se živi tamo gdje su H većina? Isto kao i gdje su drugi. Prividna ravnopravnost. Jedino što je H manje i na manjim područjima su većina, pa mogu i manje drugima pokazivati politiku ravnopravnosti.
Barem sa moje srane, osuda HDZ-ovske promašene politike, nacionalizma i sl. nije bio problem. Koliko vidim, niti kod većine na ovom forumu. Poskok i slične nacinalističke projekta sada ostavljam po strani. Također, nije ni problem ni osuditi neke pokušaje razgradnje države, ali je ovdje problem kada se kritizira unitaristička politika, preglasavanje i jeftini politički trikovi iz SA.
Interesantno, kada netko kritikuje SDP, SDA i sl., po bilo kojem osnovu, čak i kada nema etničkih konotacija, a kao Hrvat je, ovi, inače što ne broje krvna zrnca..članovi koalicije protiv "torova"
![]()
multi-kulti vitezovi
![]()
po automatizmu spominju HDZ, uvredljivi termini za hercegovce i sl. Ne znam zbog čega, jer zašto onda oni guraju u "tor", zašto forsiraju etničko i sl., kada su kao protiv toga.
-
Hafis
#39936 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Koja je razlika između Stoca i Bugojna, osim što je u Stocu ostvaren veći povratak protjeranih?
- travnik
#39937 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hafis wrote:Koja je razlika između Stoca i Bugojna, osim što je u Stocu ostvaren veći povratak protjeranih?
Ogromna razlika. Iz Bugojna su Hrvati dobrovoljno otišli jer su bojali da će Vrbas poplaviti, pa na vrijeme kofere spakovali i tako....a onih 19, za koje se još i dan danas traga,vjerojatno su zakasnili sa evakuacijom i Vrbas ih sustigao, tamo negdje oko stadiona, dok su iz Stoca Bošnjaci protjerani.
- travnik
#39938 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
155_mm
Da si pročitao moj post, pitanje ne bi postavio, jer sam ti već u postu na to odgovorio. Malo ulare razmakni.
Da si pročitao moj post, pitanje ne bi postavio, jer sam ti već u postu na to odgovorio. Malo ulare razmakni.
- Mister Yes
#39939 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
madner wrote: Vrijedi li glas nekog Flamanca manje u drugoj regiji?
Svaki glas vrijedi jednako u svakoj regiji ali su nadležnosti podjeljene pri čemu svaki narod ima zaštitu. Čak i svako govorno područje ima zaštitu.
Belgijsko rješenje je bukvalno idealno za nas. Sve prepisati od slova do slova.madner wrote:Ili ti, nema problema da prepisemo Belgijsko rjesenje.
-
155_mm
#39940 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
nista ti nisi odgovorio nego si poceo po onoj "ma ko nas bre zavadi" i "svi smo mi isti". koja jadna kopija SPC i SANU.travnik wrote:155_mm
zato jos jednom: zar nije Stolac primjer kako se hrvati odnose prema nehrvatima kad imaju vlast nad njima?
prvo da se to rijesi pa ce se onda po zelji kolege forumasa Hafiza da se uporedi sta se dogadjalo u ove dvije prijeratne bosnjacke vecinske opstine od 1992 pa do danas. ima tu tema: zdravstvo, skolstvo, obnova u ratu porusenih vjerskih i kulturnih objekata itd. .....
- djonko brajs
#39941 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
jednom sam se u briselu vozio autobusom iz grada u predgrađe. u gradu pričaju francuski a u predgrađima holandski. kad smo izzasli van granica grada brisela vozac autobusa vise nije htio da se sluzi francuskim jezikom. rekao je samo da poslije ove crte on vise ne mora ako nece ni da zine na francuskom.Mister Yes wrote:madner wrote: Vrijedi li glas nekog Flamanca manje u drugoj regiji?
Svaki glas vrijedi jednako u svakoj regiji ali su nadležnosti podjeljene pri čemu svaki narod ima zaštitu. Čak i svako govorno područje ima zaštitu.
Belgijsko rješenje je bukvalno idealno za nas. Sve prepisati od slova do slova.madner wrote:Ili ti, nema problema da prepisemo Belgijsko rjesenje.
-
155_mm
#39942 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
jos samo fali da jedna ta belgijska etnicka grupa izvrsi genocid na nekoj drugoj i prisvoji taj dio teritorije kao svoju vekovnu zemlju. mozda bi bosni vise odgovaralo drzavno uredjenje u ruandi.Mister Yes wrote:madner wrote: Vrijedi li glas nekog Flamanca manje u drugoj regiji?
- Mister Yes
#39943 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne sumnjam da je u prošlosti i tamo bilo svašta. Kao i svuda u svijetu. Ali pametni ljudi se fokusiraju na budućnost a ne na prošlost.155_mm wrote:
jos samo fali da jedna ta belgijska etnicka grupa izvrsi genocid na nekoj drugoj i prisvoji taj dio teritorije kao svoju vekovnu zemlju.
-
Hafis
#39944 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A zašto ne bih poredio?rotary wrote:Zasto poredis te dvije po popisu iz 1991 godine vecinske bosnjacke opcine?Hafis wrote:Koja je razlika između Stoca i Bugojna, osim što je u Stocu ostvaren veći povratak protjeranih?
Slučaj je više nego idealan za poređenje, i to upravo iz današnjeg vremena.
U Stocu imamo veliku bošnjačku povratničku populaciju, u Bugojnu relativno i apsolutno ipak manju, ali ona postoji.
E sad dolazi pitanje na ovaj već pomalo dosadni stereotip: po kojim su to parametrima stolački Bošnjaci diskriminirani, (a bugojanski Hrvati naravno nisu - jer naravno - gdje će to biti u multietničara, ta mi smo zna se - ''humani i merhametli i nemamo nacionalista'').
Stoga, realno govoreći: obje povratničke populacije, i u Stocu i u Bugojnu su u potpuno istom položaju
Isticati Stolac za primjer diskriminacije a prešućivati recimo Bugojno je providno navijački, da se izrazim ovdje popularnim izrazom - fašistički, a može i torovski (valja li ova
''Tlačenje'' manjina je rasprostranjena pojava u ovoj državi i to je na žalost realnost ovog društva. Do nekih boljih vremena tako će i ostati.
- Havatar
#39945 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tacno zato su manjine i tuzile i dobile presudu u slucaju Sejdic-Finci . Medjutim tu ponovo stupa na scenu tlacenje manjina posto jedan konstitutivni narod misli da su oni vazniji od manjina i onda sprecavaju sprovodjenje odluke kojoj se ukida jedan vid tlacenja manjina forsirjuci pricu o trecem entitetu i njihovom pitanju .Hafis wrote:''Tlačenje'' manjina je rasprostranjena pojava u ovoj državi i to je na žalost realnost ovog društva. Do nekih boljih vremena tako će i ostati.
- Skijaš
#39946 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
U BiH se ne zna šta je čije, odnosno nema svima prihvatljivog modela podjele.Mister Yes wrote:Belgijsko rješenje je bukvalno idealno za nas. Sve prepisati od slova do slova.
- djonko brajs
#39947 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
pa gdje je u politici svima sve prihvatljivo. kakav je to argument?
-
sumirprimus
#39948 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Razlika izmedjubelgije i bih je u tome sto i flamanac i valonac navijaju za belgijsku repku,za razliku od bh kvislinga
-
oakville
#39949 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
KOliko se sjećam za Stolac vrijedi presuda - znaš ona - Tuđman i HDZ, čitaj cijelo hrvatsko vođstvo, skupa s bratijom iz hercegovine izvršilo udruženi zločinački poduhvat s ciljem istrebljenja nehrvata, u Stocu pretežno bošnjaka. .Hafis wrote:A zašto ne bih poredio?rotary wrote:Zasto poredis te dvije po popisu iz 1991 godine vecinske bosnjacke opcine?Hafis wrote:Koja je razlika između Stoca i Bugojna, osim što je u Stocu ostvaren veći povratak protjeranih?
Slučaj je više nego idealan za poređenje, i to upravo iz današnjeg vremena.
U Stocu imamo veliku bošnjačku povratničku populaciju, u Bugojnu relativno i apsolutno ipak manju, ali ona postoji.
E sad dolazi pitanje na ovaj već pomalo dosadni stereotip: po kojim su to parametrima stolački Bošnjaci diskriminirani, (a bugojanski Hrvati naravno nisu - jer naravno - gdje će to biti u multietničara, ta mi smo zna se - ''humani i merhametli i nemamo nacionalista'').
Stoga, realno govoreći: obje povratničke populacije, i u Stocu i u Bugojnu su u potpuno istom položaju
Isticati Stolac za primjer diskriminacije a prešućivati recimo Bugojno je providno navijački, da se izrazim ovdje popularnim izrazom - fašistički, a može i torovski (valja li ova)
''Tlačenje'' manjina je rasprostranjena pojava u ovoj državi i to je na žalost realnost ovog društva. Do nekih boljih vremena tako će i ostati.
Možeš li nam pokazati sličnu presudu za ABiH u Bugojnu s osudom vezanom za istrebljenje hrvata, tako da nam poređenje bude pravilno?
-
sumirprimus
#39950 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To st8 si t7 tur7sticki obiso belgiju ne daje ti za pravo da ovde valjasgluposti.rotary wrote:To je fenomenalno, nigdje nisam vidio vise drzavnih zastava objesenih od gradjana, kao u Briselu. Bas sam se zadesio bio im je neki praznik, a jebote, ono zgrada veca, na prozorima sve i jedan stan ima belgijsku zastavu.sumirprimus wrote:Razlika izmedjubelgije i bih je u tome sto i flamanac i valonac navijaju za belgijsku repku,za razliku od bh kvislinga