Dešavanja u Srbiji

zrakomlat

#39901 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zrakomlat »

Joj kad uleti Cmoljejman Veličanstveni pa sabljom zareda :D
vatrogasac

#39902 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vatrogasac »

славянин wrote: Meanwhile in France :lol:
Image
Ne kontam šta je ovo? Silicijska dolina?
славянин

#39903 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by славянин »

vatrogasac wrote:
славянин wrote: Meanwhile in France :lol:
Image
Ne kontam šta je ovo? Silicijska dolina?
Za sredjovjekovni nas lijepi vilajet spejs satl eto sta je ...
vatrogasac

#39904 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vatrogasac »

славянин wrote: Za sredjovjekovni nas lijepi vilajet spejs satl eto sta je ...
Aha, to?

славянин

#39905 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by славянин »

vatrogasac wrote:
славянин wrote: Za sredjovjekovni nas lijepi vilajet spejs satl eto sta je ...
Aha, to?

E sad pogledaj kada su te utvrde napravljene i ko ih je pravio (vecinu sa tih slikica)

Kada je utvrđenje sagrađeno nije poznato, predpostavlja se u 13. ili u prvoj polovini 14. vijeka. Prvi put Doboj se spominje u pismu Dubrovčana od 28. 6. 1415. godine. U Doboju je 1449. godine postignut sporazum između bosanskog kralja Stjepana Tomaša i Ugarske o zajedničkom vojnom nastupu protiv Osmanlija. Sredinom 15. vijeka ovo podrušje bilo je poprište bosanske, mađarske i turske strane da bi konačno 1476. ušlo u sastav turske države. Nakon pada i Mađarske u turske ruke ovo područje gubi strateški značaj.

Ostrozac Tvrđava je u posjedu knezova Babonića-Blagajskih (knezovi Ostroški). Prelazi pod vlast Antuna Bakšića 1552. Pada u ruke Osmanlija 1577

Samo jedan primjercic dalje da ne idem.... Te lijepe tvrdjave nam Kraljevi nasi a ne nametnici ostavise
horkesh

#39906 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by horkesh »

славянин wrote:
Vilajet_Bosna wrote:

baš, Rusima drago, a da se Tuci ne dosEte. :-)

https://www.youtube.com/watch?v=8OVfTZN5IU8&t=1504s

24:30
Zamolio bi te makar kada vec pricas o necemo ... da makar ono osnovno skolsko obrazovanje steknes o temi.Znaci Trobojka Ruska, zato je i Hr,Slo,Ceska,Srbija imaju a Jugoslavija imala... a :lol: pomijesale ti se boje... :lol:
Trobojka jeste ruska, a kasnije su tu trobojku preuzele pojedine, ali ne sve, slavenske nacije, s varijacijama na temu.

Zastava je, inače, prvo uvedena u rusku mornaricu po uzoru na holandsku, samo je promijenjen raspored boja.

Sredinom 19. vijeka, tokom buđenja nacionalnih pokreta, trobojka je prihvaćena kao panslavenska zastava.

Spomenuo si i Češku, ali njihova zastava nije zasnovana na ruskoj trobojci. Plavi trokut je dodan da bi se razlikovala od poljske zastave.
Vilajet_Bosna

#39907 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Vilajet_Bosna »

Ne kontam jesi li ozbiljan s tim ili se zajebajes ali to što si napisao nas, da prostis, i jebe kao državu i narod.Za razliku od ostatka svijeta narod nenaviko raditi, samo guzovace. Kahva, cigar, sabur, polahko, biće ako je suđeno i tako...
:lol:
kakav ba ostatak svijeta? eto svi se satraše u cijelom svijetu samo u Bosni lezihljebovići.
za cigar se slažem. to treba sankcionisat haman ko i alkohol. nisu džaba Turci grohnuli, čim su se tog luksuza i peksinluka iz današnje Latinske Amerike dokopali :D
славянин

#39908 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by славянин »

horkesh wrote:
Trobojka jeste ruska, a kasnije su tu trobojku preuzele pojedine, ali ne sve, slavenske nacije, s varijacijama na temu.

Zastava je, inače, prvo uvedena u rusku mornaricu po uzoru na holandsku, samo je promijenjen raspored boja.

Sredinom 19. vijeka, tokom buđenja nacionalnih pokreta, trobojka je prihvaćena kao panslavenska zastava.

Spomenuo si i Češku, ali njihova zastava nije zasnovana na ruskoj trobojci. Plavi trokut je dodan da bi se razlikovala od poljske zastave.
Greska za Cesku moja... (mislio sam na slovacku :D )

Image
Ako kazemo "original" Ruska ili da idemo do Sv.Dzordza na bijelom konju na crvenom stitu Muskovije.

Nasuprot tvrdnje da je to Ruska zastava i naveo sam da je trobojka prihvacena kao panslavenska a ne kopija Ruske zastave jer je period prihvacanja u tako maloj vremenskoj razlici od toga kada su je Rusi uzeli kao nacionalnu zastavu da je malo smijesno tvrditi da su ostali kopirali "vekovnu rusku zastavu"
Last edited by славянин on 27/11/2018 00:37, edited 1 time in total.
vatrogasac

#39909 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vatrogasac »

славянин wrote: E sad pogledaj kada su te utvrde napravljene i ko ih je pravio (vecinu sa tih slikica)

Kada je utvrđenje sagrađeno nije poznato, predpostavlja se u 13. ili u prvoj polovini 14. vijeka. Prvi put Doboj se spominje u pismu Dubrovčana od 28. 6. 1415. godine. U Doboju je 1449. godine postignut sporazum između bosanskog kralja Stjepana Tomaša i Ugarske o zajedničkom vojnom nastupu protiv Osmanlija. Sredinom 15. vijeka ovo podrušje bilo je poprište bosanske, mađarske i turske strane da bi konačno 1476. ušlo u sastav turske države. Nakon pada i Mađarske u turske ruke ovo područje gubi strateški značaj.

Ostrozac Tvrđava je u posjedu knezova Babonića-Blagajskih (knezovi Ostroški). Prelazi pod vlast Antuna Bakšića 1552. Pada u ruke Osmanlija 1577

Samo jedan primjercic dalje da ne idem.... Te lijepe tvrdjave nam Kraljevi nasi a ne nametnici ostavise
Kako ti slabo poznaješ historiju, uvijek su na ruševinama starih tvrđava građene nove, a i njih zub vremena je uništavao. Na kakvoj građevini Husein kapetan je sagradio svoju Kulu i šta je sa nje bilo do kraja 20 stoljeća kada se počinje obnavljati za potrebe turizma. Samo dio.
славянин

#39910 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by славянин »

vatrogasac wrote:
Kako ti slabo poznaješ historiju, uvijek su na ruševinama starih tvrđava građene nove, a i njih zub vremena je uništavao. Na kakvoj građevini Husein kapetan je sagradio svoju Kulu i šta je sa nje bilo do kraja 20 stoljeća kada se počinje obnavljati za potrebe turizma. Samo dio.
Ajd sada procitaj unazad 20 postova pa razmisli.
Vilajet_Bosna

#39911 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Vilajet_Bosna »

rekoh tema je pa...

SARAJEVO BI DA RAZORUŽA DODIKOVO OBEZBEĐENJE: NE DAJU IM DA NOSE ORUŽJE U PREDSEDNIŠTVU BiH! Nešto se opasno smera?!

https://informer.rs/vesti/politika/4097 ... asno-smera

možda planiraju opet hranit lavove sa nejači. :cry:
vatrogasac

#39912 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vatrogasac »

славянин wrote:
vatrogasac wrote:
Ajd sada procitaj unazad 20 postova pa razmisli.
Stvarno ne znaš historiju. Nisi ništa naučio iz propale kineske kulturne revolucije. Civilizacije se nadograđuju baštineći sve dobro prije njih.
vatrogasac

#39913 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vatrogasac »

Vilajet_Bosna wrote:rekoh tema je pa...

SARAJEVO BI DA RAZORUŽA DODIKOVO OBEZBEĐENJE: NE DAJU IM DA NOSE ORUŽJE U PREDSEDNIŠTVU BiH! Nešto se opasno smera?!

https://informer.rs/vesti/politika/4097 ... asno-smera

možda planiraju opet hranit lavove sa nejači. :cry:
Pa jeste zanimljivo da niko nije prokomentarisao približavanje Tirane i Prištine. S pravom prvi puta Informer je zabrinut. :mrgreen:

A ne mogu nikako da ne vežu Kosovo za Bosnu. Ucjena...prijetnja...nešto jeste.

Image
horkesh

#39914 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by horkesh »

славянин wrote:
horkesh wrote:

Greska za Cesku moja... (mislio sam na slovacku :D )

Image
Ako kazemo "original" Ruska ili da idemo do Sv.Dzordza na bijelom konju na crvenom stitu Muskovije.

Nasuprot tvrdnje da je to Ruska zastava i naveo sam da je trobojka prihvacena kao panslavenska a ne kopija Ruske zastave jer je period prihvacanja u tako maloj vremenskoj razlici od toga kada su je Rusi uzeli kao nacionalnu zastavu da je malo smijesno tvrditi da su ostali kopirali "vekovnu rusku zastavu"
Period je oko 150 godina, ne bih to nazvao malom vremenskom razlikom. Prvi put se ruska trobojka zavijorila na samom kraju 17. vijeka, a panslavenska trobojka je kao takva prihvaćena sredinom 19. vijeka. Među prvima ju je još ranije prihvatila Srbija, samo zaokrenuvši boje ruske zastave.

Ne znam šta želiš reći s tom zastavom? Trobojka je prvi put uvedena, kao što sam rekao, kao zastava ruske mornarice. Međutim, postala je toliko popularna da je vremenom istisnula sve druge zastave. Službeno je ozvaničena tek 1883. godine, znači i nakon Srbije.

Sasvim sigurno nije Rusija zasnovala svoju zastavu na nekim panslavenskim bojama, ako to pokušavaš reći.
Vilajet_Bosna

#39915 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Vilajet_Bosna »

koliko je situacija ozbiljna pokazuje i činjenica da prvi put čini mi se vidim informerovu naslovnu stranu bez obavezne estradne umetnice (ako ne računamo ovu dole stidljivo u levom ćošku uguranu) umetnute negde sa strane sa silikonkama napumpanom labrnjom i naslovom: squirtala sam dok me besumično kandžijao po guzi strunom od gusala. :D
zrakomlat

#39916 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zrakomlat »

Vilajet_Bosna wrote:koliko je situacija ozbiljna pokazuje i činjenica da prvi put čini mi se vidim informerovu naslovnu stranu bez obavezne estradne umetnice (ako ne računamo ovu dole stidljivo u levom ćošku uguranu) umetnute negde sa strane sa silikonkama napumpanom labrnjom i naslovom: squirtala sam dok me besumično kandžijao po guzi strunom od gusala. :D
:lol: :lol: :thumbup:
славянин

#39917 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by славянин »

horkesh wrote:
Period je oko 150 godina, ne bih to nazvao malom vremenskom razlikom. Prvi put se ruska trobojka zavijorila na samom kraju 17. vijeka, a panslavenska trobojka je kao takva prihvaćena sredinom 19. vijeka. Među prvima ju je još ranije prihvatila Srbija, samo zaokrenuvši boje ruske zastave.

Ne znam šta želiš reći s tom zastavom? Trobojka je prvi put uvedena, kao što sam rekao, kao zastava ruske mornarice. Međutim, postala je toliko popularna da je vremenom istisnula sve druge zastave. Službeno je ozvaničena tek 1883. godine, znači i nakon Srbije.

Sasvim sigurno nije Rusija zasnovala svoju zastavu na nekim panslavenskim bojama, ako to pokušavaš reći.
Zelim reci da slavenske zemlje nisu kopirale nesto sto je etablirano kao Rusko nego da su prihvatile “novu” Slavensku zastavu - sama cinjenica da je ista zvanicno prihvacena u Rusiji poslije Srbije govori da je ta zastava bila zasnovana na “novoj” ideji panslavizma a ne kopiranju Ruske zastave i pokusavanjem “biti Rus” kao sto se spocitava od vilajetovaca ovde.
daddy-kool

#39918 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by daddy-kool »

славянин wrote:
Zelim reci da slavenske zemlje nisu kopirale nesto sto je etablirano kao Rusko nego da su prihvatile “novu” Slavensku zastavu - sama cinjenica da je ista zvanicno prihvacena u Rusiji poslije Srbije govori da je ta zastava bila zasnovana na “novoj” ideji panslavizma a ne kopiranju Ruske zastave i pokusavanjem “biti Rus” kao sto se spocitava od vilajetovaca ovde.
Znači, rasna zastava?
stakasa

#39919 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by stakasa »

nenadivan wrote:
stakasa wrote:
nenadivan wrote:Srbija je 1912 osvojila Kosovo, tu mitsku zemlju. Zatekla je "Arnaute", ljude s repom, maltene. Računali su kako će oni nekako volšebno nestati. Bilo ih je previše za nestajanje. Uvedena je vojna uprava - kao ratno stanje, slično.
Srbi hoće Kosovo, ali neće Albance. Čist nonsens. Mislim da se previše drame pravi oko Kosova, i da ona služi da se prikriju pravi problemi. Sad kad bi Vučić i priznao Kosovo on bi opet dobio na izborima, ali ne bi više imao nikakav povod za dramu i više bi se moralo pričati o pravim problemima. Srbija treba da se bori da se tim Srbima omogući bolji život, a Kosovo je riješeno pitanje, već odavno
Hvala! Mislis da je ovo stav dobrog djela naroda, da ne bi doslo do nekih nemira kada bi npr Vucic priznao Kosovo, da su se ljudi jednostavno pomirili s tim da je to gotova prica?
Mislim da ne bi došlo ni do kakvih posebnih nemira i demonstracija jer Vučić kontroliše većinu desne opozicije, lijeva i ne postoji a centar se ne bi mnogo bunio
Eventualno Obradović da nešto poduzme i njemu bi za dizanje rejtinga to došlo ko kec na 10,
A narod - pa kada je narod sam izlazio da demonstrira?
Ipak je Kosovo prekrupan orah da bi bilo paravan za ekonomske i slicne probleme, ne drzi ova prica vodu, bice taj razlaz malo dramaticniji
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#39920 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Challenger_ »

daddy-kool wrote:Znači, rasna zastava?
Jadan ne bio, nisu Sloveni nikakva zasebna rasa.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#39921 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by pici »

Vučić: Ne pada mi na pamet voditi Srbe da ratuju za Mostar ili Sarajevo

Gostujući na RTS-u istakao je značaj učenja lekcija iz prošlosti.

"Ja da vodim Srbe da ratuju za Mostar, Sarajevo ili ne znam šta, na pamet mi ne pada. Neću u tome učestvovati nikada. Mi moramo naučiti i sagledati sve svoje teške lekcije iz prošlosti. Ako nismo tada razumjeli, srce nas je vuklo drugačije, za to moramo platiti cijenu i sada voditi odgovornu politiku", dodao je.
https://www.klix.ba/vijesti/regija/vuci ... /181127002
daddy-kool

#39922 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by daddy-kool »

Namjera formiranja panslavizma je upravo takva. Pandan pangermanizmu.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Panslavizam
Panslavizam (panslavenski pokret) bio je oblik pan-pokreta. Pojavio se početkom 19. stoljeća kao romantični nacionalizam. Cilj mu je bio kulturno, vjersko i političko jedinstvo svih Slavena u Europi.

Politička je i kulturna ideja i pokret, koji je težio ujedinjavaju svih slavenskih naroda, polazeći od pretpostavke da oni tvore jednu etničku cjelinu.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#39923 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Challenger_ »

To nema blage veze sa "rasom". I Germani i Sloveni su etnolingvistička skupina indoevropskih naroda, iste rase.
Banksy

#39924 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Banksy »

"Ja da vodim Srbe da ratuju za Mostar, Sarajevo ili ne znam šta, na pamet mi ne pada. Neću u tome učestvovati nikada. Mi moramo naučiti i sagledati sve svoje teške lekcije iz prošlosti. Ako nismo tada razumjeli, srce nas je vuklo drugačije, za to moramo platiti cijenu i sada voditi odgovornu politiku", dodao je.
Lijepa izjava.
Sad, morao bi zauvijek začepiti usta oko svih komentiranja političkih procesa u Bosni, pa da mu se zaista i povjeruje.
LBVIEW

#39925 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by LBVIEW »

I sta kaze Vucko:" drugi oslobadjali nase etnicke prostore". Pa da, linija Kavvobag-Kavvovac-Vivvovitica, serpski Dubrovnik.... :mrgreen:
Last edited by LBVIEW on 27/11/2018 13:23, edited 2 times in total.
Post Reply