Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
madner wrote:Porediti nas rat sa ovim nije na mjestu, sve strane u BiH su daleko vise ljudi mobilisali nego u Siriji.
Cijela Bih bi imala jedan korpus da je u Siriji.
To je istina.....
Ali, nemoguce je da ISIL u Siriji ima 20 000 borca. To je prosto nemoguce, osim ako ih fakat meleki ne pomazu.
Neko iz nekog razloga siri lazi i propagandu....
I cifra od 50 000 je mala s obzirom na teritorij koji kontrolisu i otvorene frontove, ali je po meni prilicno realna.... Nema sanse da imaju manje od 40 000.
Da Armija BiH uleti sa kolicinom oruzja koje imaju dole ne bi se zaustavili do Kuala Lumpura.
Salu na stranu, ali majke mi za ove Kurde i Arape mi smo svi Rambo i Terminator. Tamo cuju jedan pucanj i bjeze. Najjaci i dalje onaj jedan sto gleda kroz dvogled dok ga gadjaju PAM-om, a vec peta godina rata. A da ne pricam o tome da maltene nigdje nisam vidio rovove, transeje, minirana polja itd. Pa samo da stave nekoliko protutenkovskih mina ne bi bilo vise samoubilackih napada kamionima. Ili prepreke na cesti. Jok.
I onda cujem ovdje likove sto glorificiraju iste te levate.
madner wrote:Porediti nas rat sa ovim nije na mjestu, sve strane u BiH su daleko vise ljudi mobilisali nego u Siriji.
Cijela Bih bi imala jedan korpus da je u Siriji.
To je istina.....
Ali, nemoguce je da ISIL u Siriji ima 20 000 borca. To je prosto nemoguce, osim ako ih fakat meleki ne pomazu.
Neko iz nekog razloga siri lazi i propagandu....
I cifra od 50 000 je mala s obzirom na teritorij koji kontrolisu i otvorene frontove, ali je po meni prilicno realna.... Nema sanse da imaju manje od 40 000.
kralju pogledaj jos jenom djej isil,na mapi,desno tamo gdje se crni je vecinom pustinja....
Inace gubitkom Nassiba rezim je izgubio kontrolu i nad zadnjim granicnim prijelazom sa Jordanom koji je bio u njihovim rukama. Odavno rezim nije imao gorih 10 dana, situacija se moze porediti samo sa onom na pocetku rata po pitanju teritorijalnih gubitaka.
sumirprimus wrote:
kralju pogledaj jos jenom djej isil,na mapi,desno tamo gdje se crni je vecinom pustinja....
Haj da ti odgovorim jednom posto vidim da sam ti drag
Uzet cemo kao primjer kvart u Damasku, Hajr el Asvad koji kontrolise ISIL.
Kvart ima 100 000 stanovnika, dakle ogroman je. Sta mislis koliko tu imaju boraca ako se zna da su okruzeni neprijateljskom SAA i pobunjenicima?
Koliko bi boraca trebali imati da bi napali i zauzeli veliki dio kvarta Jarmuk koji ima 150 000 stanovnika?
Imaj na umu da je ISILu u Damasku potrebna znacajna logisticka ispomoc, jer se nalaze duboko na neprijateljskom teritoriju. Potrebne su patrole koje ce odrzavati 'javni red i mir', citava jedna infrastruktura....
Il vi mislite da su ISILovci supermeni pa da uspjevaju parirati neprijateljskim snagama koje preko 500 000 vojnika u Iraku i Siriji. 30 000 lavova islamskog hilafeta protiv 500 000 kjafira, munafika, musarika....
I tih 20 000 u Siriji, brojka koju ste izvalili.... Mozda bi i bilo moguce da ti ljudi ne spavaju i ne odmaraju, da su svi uvijek na frontu... Da ne partoliraju gradovima koje drze, da ne odrzavaju 'javni red i mir' itd itd...
Samo Peti korous je imao 10 000 vojnika, u maloj bihackoj regiji... Vi ovdje tvrdite da ISIL na teritoriju cijele Sirije nema 20 000, a sam Hajr el Asvad i Jermuk u Damasku su duplo veci od Bihaca i okoline.
Aha,sad si od svojih procjena presao na procjene kurdskog zvanicnika.Ne zna se ko je objektivniji
Kolege drage, ISIS-ovci, koliko znam osim svojih clanova u borbi imali borce pripadnike lokalnih Sunitskih plemena, barem u Iraku. E sad koliko je tih boraca ostalo i kako je to u Siriji ko zna.
Dali neko zna jesu li vrsili mobilizaciju, barem na teritoriji njihove "drzave"?
Charles Lister @Charles_Lister · 36m 36 minutes ago
Victorious #Idlib joint force “Jaish al-Fateh” has launched a final push on Al-Mastoumeh Base: stand-off bombardment & ground force attacks.
Charles Lister @Charles_Lister · 36m 36 minutes ago
PT: Reports already suggest limited #Syria Army withdrawals. Mastoumeh is the biggest base in #Idlib - its fall looks all but inevitable.
Izgleda da se upravo događa ono o čemu je @opetja033 pisao. Navodno se vojska povlači iz Mastouma baze!?
Ima li ko kakvih informacija?
U toku žestoke borbe 4 tenka su im pripadnici Džejš El-Fetha uništili oko Mastomeh, u Hami isto tako počela vojna operacija sirijske opozicije da se skine pritisak sa idliba
Kina se uključila u borbu protiv daiša. Tako javljaju neki kineski blogeri. Ne navodi se u kom obim ali glavnina aktivnosti se svodi na izviđačko obaviještajnu djelatnost.
Vidim da nitko nije napisao nešto o Nassib graničnom prijelazu.
- Nakon višednevnih pregovora između Jordanaca i predstavnika pobunjenika, Jordanci su dali zeleno svjetlo. Zašto se ovo uopšte desilo ?
Prošle godine su pobunjenici zauzeli odnosno prekinuli komunikaciju Sirijskoj vojsci prema gradu Daari, zauzimanjem Al Mayadina i Nassib grada http://wikimapia.org/#lang=en&lat=32.57 ... 6&z=13&m=b
- Preostao je bio još samo granični prijelaz, koji je bogami povelik, problem je bio taj što je u njemu bilo previše Sirijskih vojnika, dok je u isto vrijeme prijelaz bio zatvoren, te su Jordanci zaprijetili. U Decembru prošle godine je ponovo otvoren, da bi opet u Februaru ove godine bio ponovo zatvoren nakon svađe Sirijske vlade i Jordanaca, većina Sirijske vojske je ušla u Jordan.
- Prije 5 dana su pobunjenici dobili zeleno svjetlo, i nisu mnogo čekali da pokrenu akciju.
Pobunjenici su učestvovali sa 4 grupe, i Al Nusrom (mada sumnjam, al sam vidio slike kako poziraju). Tokom sukoba, koji su trajali 3 dana, poginulo je najmanje 15 pobunjenika (vjerovatno i Al Nusra ima gubitke) i najmanje 11 pripadnika Sirijske vojske.