Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Skijaš

#39826 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

oitija wrote:Bosnjaci i Albanci moraju se drzati zajedno. Zajedno mozemo u buducnosti sjebati Srbe ali totalno. Jer Srbija tone demografski. Mislim prirastaj negativan za 40.000 godisnje je ludilo. Albanci demografski rastu jos uvijek i to ce uvijek tako biti. To je narod koji dobiva mnogo djece. Zato moramo njihovu demografiju iskorisititi zdan zajednicki cilj a to je slom Srbije i srpstva na balkanu. Turski i arapski kapital i geopoliticki uticaji su u tome dobro dosli.
Svako onaj ko rješenje vidi u slamanju Srba kao naroda, nije bolji od Miloševića ili Šešelja.
oitija

#39827 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oitija »

Srbi su sami sebe slomili. Demografski padaju godisnje za 46.000. Ko im je kriv? 6 srebrenica dozive za jednu godinu a albanci dobiju 6 srebrenca.
Skijaš

#39828 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

oitija wrote:Srbi su sami sebe slomili. Demografski padaju godisnje za 46.000. Ko im je kriv? 6 srebrenica dozive za jednu godinu a albanci dobiju 6 srebrenca.
To je tema za sebe, reagovao sam na tvoje nebuloze o nekakvom albansko-bošnjačkom sjebavanju Srba. Onaj kome je to prihvatljivo nije bolji od šovinista iz srpskog korpusa jer svaki je šovinizam isti i jednako je odvratan.
Basvod

#39829 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

Skijaš wrote:
Agresivnije uplitanje međunarodnog faktora je svakako neophodno, drago mi je da se slažemo oko toga. Ovdje je sve nametnuto i da se čekalo na dogovor, danas BiH ni zastavu ne bi imala.
Zar je u nekom periodu BiH bila bez zastave?
Skijaš

#39830 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Basvod wrote:
Skijaš wrote:
Agresivnije uplitanje međunarodnog faktora je svakako neophodno, drago mi je da se slažemo oko toga. Ovdje je sve nametnuto i da se čekalo na dogovor, danas BiH ni zastavu ne bi imala.
Državne zastave na graničnim prelazima nije bilo godinama.

http://www.independent.co.uk/news/outsi ... 42950.html
wyoming

#39831 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by wyoming »

Skijaš wrote:
Forum u svakom slučaju nije mjesto gdje se može doći do takvog kompromisa ali kao što je dokazano neka vojna baza sa visokim zidovima svakako jeste.
sta je tebi medjunarodni faktor, koje zemlje?

btw. zemlja kojoj zastava mora biti nametnuta od strane stranog faktora - pišaji je. nema hljeba od toga. treba pravit republiku bosnu gdje su bosnjaci vecina i gdje nema spora oko zastave.

zapravo, svaka drzava u kojoj bar 90% ljudi nije za tu i takvu zastavu nije odrziva.
Sinapsa

#39832 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sinapsa »

wyoming wrote:
Skijaš wrote:
Forum u svakom slučaju nije mjesto gdje se može doći do takvog kompromisa ali kao što je dokazano neka vojna baza sa visokim zidovima svakako jeste.

btw. zemlja kojoj zastava mora biti nametnuta od strane stranog faktora - pišaji je. nema hljeba od toga. treba pravit republiku bosnu gdje su bosnjaci vecina i gdje nema spora oko zastave.

zapravo, svaka drzava u kojoj bar 90% ljudi nije za tu i takvu zastavu nije odrziva.
Bumo videli....
Sinapsa

#39833 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sinapsa »

oitija wrote:Bosnjaci i Albanci moraju se drzati zajedno. Zajedno mozemo u buducnosti sjebati Srbe ali totalno. Jer Srbija tone demografski. Mislim prirastaj negativan za 40.000 godisnje je ludilo. Albanci demografski rastu jos uvijek i to ce uvijek tako biti. To je narod koji dobiva mnogo djece. Zato moramo njihovu demografiju iskorisititi zdan zajednicki cilj a to je slom Srbije i srpstva na balkanu. Turski i arapski kapital i geopoliticki uticaji su u tome dobro dosli.
Dakle, neprijatelj moga neprijatelja je moj prijatelj.
Dobra analiza...Znao sam ja da cemo ih moci dobiti samo visokom tehnologijom...

Skijaš

#39834 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

wyoming wrote:
Skijaš wrote:
OHR, OSCE, EU, NATO, igrači koji su odgovorni za nametanje postojećeg sistema.
Danas u manjem entitetu postoji više povratničkih zajednica koje su okupljene u grozdove ili se naslanjaju na FBiH. Negdje se radi o dva ili tri naseljena mjesta i ponegdje su izolovana, ali negdje se radi o grupama od desetak i više što u polupraznom Podrinju itekako ima težinu. Isto važi za pretežno hrvatske sredine po srednjoj Bosni. Ili ti misliš da bi se ljudi pomirili sa tvojim prijedlogom da službeno postanu manjina ? Mislim, shvataš li ti kakve gluposti pišeš u vrijeme dok opština Banja Luka mora mijenjati grb zbog činjenice da je dosadašnji imao obilježje samo srpskog naroda ? Kakva podjela ?
Održivost zemlje se ne dovodi u pitanje tvojim odnosom prema zastavi nego tvojim kapacitetom da ugroziš postojanje zemlje. Ekonomskim, vojnim, političkim. A kapacitet velikosrba je u stalnom opadanju, Dodik je svojim pljačkaškim pohodom, aerodromima, talovima sa likovima poput Stankovića, Škrbića i Kusturice uradio više na sabotaži eventualne secesije nego Paddy Ashdown sa svojim dekretima. Čovjek je finansirao SkySrpske, malog Šušnjara, svjetsko prvenstvo u raftingu i djeluje kao da se trudio što brže i što kreativnije obogaljiti manji entitet a da to ipak djeluje kao mačo srbovanje. Čime to danas može prijetiti ? Dodatnim zaduživanjem kod komercijalnih banaka ?

Evo ja se ne sjećam da sam ikad rekao nešto pozitivno o njemu, ali ako je izbor između njega i SDS-a, puno je bolje na čelu manjeg entiteta imati profitera koji je u ratu švercovao i koji srbovanje koristi kako bi sinu i drugovima davao višemilionske kredite iz budžeta, nego ideologijom zadojene nacionaliste iz SDS-a. Odnosno, kada Dodik baci zastavu BiH sa stola, to je mala cijena za njegovo bacanje para na izgradnju preskupog (i bez mosta na Savi beskorisnog) autoputa. Štaviše, ako je to cijena, treba mu svaki dan dati po jednu zastavu BiH kako bi pred kamerama izgledao ono pravo zajeban.
Basvod

#39835 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

Skijaš wrote:
Basvod wrote:
Skijaš wrote:
Državne zastave na graničnim prelazima nije bilo godinama.

http://www.independent.co.uk/news/outsi ... 42950.html
Nije bilo jer Srbi nisu postovali zakon. Razumljivo i zasto.
Al zastavu je BiH i tada imala.

BTW nemas ni sad zastavu BiH na mnogim mjestima gdje bi je po zakonu trebalo biti.

Zastava treba biti u srcu, ako nije u srcu nema smisla.

Sto se tice grba BL, pa promjenila je i RS grb, zastavu, himnu. Ne vidim neku razliku nakon tog dogadjaja, umjesto ocila stave srpsku trobojku u tjeraj dalje.
Last edited by Basvod on 24/03/2014 07:48, edited 2 times in total.
wyoming

#39836 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by wyoming »

ma u pravu si ti. moye se natezati sa dodikom i dodicima i narednih 50 godina. moze ga se na kraju i savladati.

ja samo tvrdim da postoje bitnije stvari od cjelovite bosne. to sto je tebi cjelovita bosna br 1. prioritet, ja mislim da je to jedna iracionalna ideologija koja idealizira drzavu. meni je bitnije kakva je drzava nego kolika je. i u tom smislu natezanje sa dodikom je gubljenje vremena. jer kad na kraju bosnjaci pobjede i drugi odustanu, da mozda ce zemlja biti veca ali u svakom drugom smislu bice u zaostatku.
Banksy

#39837 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

Mister Yes wrote:
Banksy wrote: Da su želja i potreba Bošnjaka da imaju svoju nacionalnu državu bez da je dijele sa bilo kime zaista tako jake, imali bi je oni davno, ovako ili onako, ne brini.
Ne brinem. Fol je u tome što se nadaju demografijom da dobiju cijelu BiH ili barem cijelu Federaciju. To je jedini razlog zašto se protive podjeli zemlje. Govorim o političkim liderima naravno. Već ovaj popis pokazuje da sve ne ide po planu. Ipak tek će sljedeći pokazati trendove. A tada..... :run:
Bošnjački politički lideri imaju plan, bilo kakav? Bojim se da im daješ kredita više nego zaslužuju ... :mrgreen:

Uopće i promišljati da Bošnjaci imaju plan jake demografije ili plan agresije na ostale narode nakon što i pređu tih famoznih 50 % može samo budala, oprosti. Ili neko iz ta druga dva naroda, a nacionalističkih, a možda i prikriveno šovinističkih sklonosti. Neko sličan Bojanu Bajiću, recimo.

Bosna i Hercegovina se treba čuvati Dodika i Srbije, Čovića i Hrvatske, i prije svih međunarodne zajednice i njenih kratkoročnih, dnevnih ciljeva. Bošnjaci su tu zadnja briga.
hizo ramidovic

#39838 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Banksy wrote:
Mister Yes wrote:
Banksy wrote: Da su želja i potreba Bošnjaka da imaju svoju nacionalnu državu bez da je dijele sa bilo kime zaista tako jake, imali bi je oni davno, ovako ili onako, ne brini.
Ne brinem. Fol je u tome što se nadaju demografijom da dobiju cijelu BiH ili barem cijelu Federaciju. To je jedini razlog zašto se protive podjeli zemlje. Govorim o političkim liderima naravno. Već ovaj popis pokazuje da sve ne ide po planu. Ipak tek će sljedeći pokazati trendove. A tada..... :run:
Bošnjački politički lideri imaju plan, bilo kakav? Bojim se da im daješ kredita više nego zaslužuju ... :mrgreen:

Uopće i promišljati da Bošnjaci imaju plan jake demografije ili plan agresije na ostale narode nakon što i pređu tih famoznih 50 % može samo budala, oprosti. Ili neko iz ta druga dva naroda, a nacionalističkih, a možda i prikriveno šovinističkih sklonosti. Neko sličan Bojanu Bajiću, recimo.

Bosna i Hercegovina se treba čuvati Dodika i Srbije, Čovića i Hrvatske, i prije svih međunarodne zajednice i njenih kratkoročnih, dnevnih ciljeva. Bošnjaci su tu zadnja briga.
tip, definitivno, nije sav svoj.
toliko kontradikcije u svom pisanju rijetko se moze naci.
stice se dojam da nekad pise pod terapijom a nekad bez...
Skijaš

#39839 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

wyoming wrote:ma u pravu si ti. moye se natezati sa dodikom i dodicima i narednih 50 godina. moze ga se na kraju i savladati.

ja samo tvrdim da postoje bitnije stvari od cjelovite bosne. to sto je tebi cjelovita bosna br 1. prioritet, ja mislim da je to jedna iracionalna ideologija koja idealizira drzavu. meni je bitnije kakva je drzava nego kolika je. i u tom smislu natezanje sa dodikom je gubljenje vremena. jer kad na kraju bosnjaci pobjede i drugi odustanu, da mozda ce zemlja biti veca ali u svakom drugom smislu bice u zaostatku.
Bosnu i Hercegovinu cjelovitom ne drži nekakva vezanost za državu, nego nepostojanje svima prihvatljivog modela podjele. Ne možeš funkcionisati na osnovu parametara s početka devedesetih i Bošnjake tretirati kao nejako pleme koje mora prihvatiti podjelu kakvu žele Karadžićevi i HDZ a čuditi se njihovom otporu tvom takvom nastupu.

Nas koji iskreno volimo ovu zemlju ima u svim narodima, ali mi vama koji bi da dijelite ipak nismo prepreka nego su vam prepreka vaši apetiti za teritorijom. I tako će ostati, blokiraćete društvo i sjebavati nove generacije jer vam je jako, jako stalo da se na što većem komadu zemlje nameće samo identitet vašeg naroda, a za blokade ćete kriviti nas koji ukazujemo na to da svima prihvatljivog modela podjele nema. Bez da uopšte razmotrite gdje to možda vi griješite.
ILVIIR

#39840 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ILVIIR »

wyoming wrote:ma u pravu si ti. moye se natezati sa dodikom i dodicima i narednih 50 godina. moze ga se na kraju i savladati.

a da li zaista mislis, kad bi imali jednu skoro cisto bosnjacku drzavu, okruzenu rs-om i herceg bosnom, zatim hrvatskom i srbijom, da bi nam bilo bolje i da bi sa "novim komsijama" dizali do neba ekonomski propsreritet nase te "nove, manje drzave"?

ja ipak mislim da se nista ne bi promjenilo sto se toga tice.. :D
(ovi cyber konvertiti nicu kao gljive poslije kise)
Hafis

#39841 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Banksy
Bosna i Hercegovina se ne treba čuvati samo Dodika i Čovića (i pobrojanih država), već također i vrlo snažnih centralističkih i unitarističkih tendencija, koje očito nisu ništa naučile iz nedavne povijesti dramatičnog raspada bivše države.
Banksy

#39842 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

Hafis wrote:
Banksy
Bosna i Hercegovina se ne treba čuvati samo Dodika i Čovića (i pobrojanih država), već također i vrlo snažnih centralističkih i unitarističkih tendencija, koje očito nisu ništa naučile iz nedavne povijesti dramatičnog raspada bivše države.
Nedavnu povijest dramatičnog raspada bivše države pisali su destruktivci i separatisti, ne centralisti i unitaristi, stoga su ovi prvi ti za koje vrijedi ovaj nauk.
Glede centralističkih i unitarističkih tendencija, one, nažalost, nisu tako jake, a posljednja u tom pravcu, ona 100 %BiH, završila je neslavno upravo zbog međunarodne zajednice koja mnogo žešće i promptnije odgovara na takva razmišljanja i sasijeca ih u korijenu, nego na ona koja idu u pravcu disolucije zemlje. Ili prevedeno, draže im je imati nestabilnu BiH pod stalnim tenzijama, a preko čega mogu prelamati i ostvarivati svoje interese, nego pomoći da se iskreira jedna čvrsta, sigurna i stabilna država kakva bi BiH trebala biti.
Blizanac

#39843 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Blizanac »

Hafis wrote:
Banksy
Strah od takvih snaga je potpuno iracionalan i uglavnom se koristi u propagandne svrhe, jer u Bosni i Hercegovini ne postoji niti jedna politička stranka/partija sa većinskim bošnjačkim članstvom (na koje aludiraš) koja je prešla izborni prag a koja u svom programu ima unitarno i centralizovano uređenje BiH.
Hafis

#39844 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Blizanac wrote: Strah od takvih snaga je potpuno iracionalan i uglavnom se koristi u propagandne svrhe, jer u Bosni i Hercegovini ne postoji niti jedna politička stranka/partija sa većinskim bošnjačkim članstvom (na koje aludiraš) koja je prešla izborni prag a koja u svom programu ima unitarno i centralizovano uređenje BiH.
Svakako da postoje i to su u većini. Počevši od krupnijih poput SDP, SBiH pa do onih sitnijih poput BPS i dr.
Blizanac

#39845 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Blizanac »

Hafis wrote:
Blizanac wrote: Strah od takvih snaga je potpuno iracionalan i uglavnom se koristi u propagandne svrhe, jer u Bosni i Hercegovini ne postoji niti jedna politička stranka/partija sa većinskim bošnjačkim članstvom (na koje aludiraš) koja je prešla izborni prag a koja u svom programu ima unitarno i centralizovano uređenje BiH.
Svakako da postoje i to su u većini. Počevši od krupnijih poput SDP, SBiH pa do onih sitnijih poput BPS i dr.
To si pročitao u njihovim programima ili je to tvoje subjektivno mišljenje?
Itakoto

#39846 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Itakoto »

Tako je "doktore". Naravno da je to cilj svih nas Bosnjaka. I meni je draze da mi Sarajevo odlucuje vec ja. :D

Da niste bili tako iskljucivi sa Ne-Hrvatima u takozvanoj Herceg-Bosni ja ti garantujem da bi Bosnjaci Hercegovine bili za neku, doduse dosta blazu vrstu samouprave. Ali ne, vi ste kidisali sa Hrvatskim Vijecima Obrane, hrvatskim drevnim gradovima, hrvatskim krizevima po brdima sto je 1993. eskaliralo i u hrvatskim logorima. :roll:
hizo ramidovic

#39847 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Hafis wrote:
uobicajeno guslanje i prdez naseg uvazenog 'dotora', a inace dokazano vrhunskog c/p majstora.
dakle,
sdp kaze ovako:
'Bosna i Hercegovina treba biti decentralizirana država sa visokim stepenom regionalne i lokalne samouprave, inspirirana evropskim konceptom regionalizacije.'
sda veli ovako:
SDA se zalaže za uređenje Bosne i Hercegovine kao Republike – pravne, građanske, demokratske i regionalizirane države sa tri nivoa vlasti – lokalni, regionalni i državni i teritorijalnom organizacijom na temelju ekonomskih, geografskih i historijskih kriterija.
dok nam vrla sbih kaze ovo:
'Model decentralizovane BiH sa najmanje pet regija u kojoj etnički faktor nije primarni princip decentralizacije
sastavni je dio programske orijentacije SBiH od njenog osnivanja'
no, ono sto naseg 'doktora', jednako kao i svojevremeno njegovog ideoloskog ucitelja ft, handri u oci jeste onaj princip da 'etnicki faktor nije primarni princip/kriterij decentralizacije/regionalizacije'...
oitija

#39848 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oitija »

Hercegovacki Giganti su to.

Najvecu ekonomiju u bih imaju iako nigdje fabrika njihovih osim AM

Najvecu cunu imaju a vec 15 godina negativni prirodni prirastaj.

Bitno je da je njima lijepo dok pisu nebuloze. Spasit ce ih Hrvatska Vojska.

Dobro bi bilo da stvore zajednicku instituciju sa RS om:

"Udrzuenje nerotkinja herceg srpske
Hafis

#39849 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Jao ekipe :)
Tri u jedan...ne znaš koji je smiješniji :mrgreen:
hizo ramidovic

#39850 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Hafis wrote:Jao ekipe :)
Tri u jedan...ne znaš koji je smiješniji :mrgreen:
dubokoumno i pronicljivo, nema sta...
Locked