Ja govorim jednu stvar duze od pola godine: ovdje nema vojnog rijesenja. Nadam se da je to svima jasno sada nakon ovih uspjesnih ofanziva pobunjenika. I nema buducnosti sa Assadom. Sirija kakvu smo poznavali do izbijanja rata vise nece postojati. Ko misli da ce rezim moci poraziti pobunjenike je lud. Ko misli da ce pobunjenici moci uci u Latakiju ili Tartus makar rat trajao jos 10 godina - je isto tako lud.Fantassin wrote:Ja kazem ako SAA bude porazena ili ostane na statusu quo sa pobunjenicima .... i zasluzuju drzavu u kojoj ce da zive.cbrt wrote:Padaju im granične postaje jedna za drugom. Opšta bežanija. Rebeli su zauzeli dve 15 km daleko od prelaza Nasib...ako Tigar uskoro ne dođe da sredi stvar...oh wait...
Sirija
- Opetja033
#39826 Re: Sirija
- asurbanipal
#39827 Re: Sirija
Opetja033 wrote: I nema buducnosti sa Assadom.
S kim ima budućnost ? Ko bi bio na čelu te "nove Sirije" ?
- Opetja033
#39828 Re: Sirija
Po meni kompromisno rijesenje je zadrzavanje postojeceg drzavnog aparata i dijela rezima dok traje tranzicija. Dakle Baath partija i dio alevitske vladajuce elite mora biti dio tranzicije. Nikome nije u interesu da se ponovi greska iz Iraka kada je demontiran kompletan Saddamov aparat i od cega se Irak jos uvijek nije oporavio. U iducoj fazi i formalno decentralizirati vlast, dati neke stepen autonomije Kurdima, alevitima i Druzima kako bi se smirile njihove bojazni. To je kompromisno rijesenje jer niko iz opozicije nece pristati na bilo kakve pregovore koje podrazumijevaju ostanak Assada na vlasti. A Assad ih ne moze poraziti, to je valjda svima sada sasvim jasno. Moras biti bas fanatik ili retardiran pa misliti drugacije.asurbanipal wrote:Opetja033 wrote: I nema buducnosti sa Assadom.
Ili to ili de facto podjela Sirije. Tu je naravno i opcija nastavka rata u kojem nece moci biti definitivnog pobjednika.
- madner
#39829 Re: Sirija
Nema od toga nista, ne mogu ni oni Asada skinut, a on nece sam otic.
- Arteta
#39830 Re: Sirija
U tom slucaju bi Assad morao napustiti drzavu, a mislim da to ne zeli.Opetja033 wrote:Po meni kompromisno rijesenje je zadrzavanje postojeceg drzavnog aparata i dijela rezima dok traje tranzicija. Dakle Baath partija i dio alevitske vladajuce elite mora biti dio tranzicije. Nikome nije u interesu da se ponovi greska iz Iraka kada je demontiran kompletan Saddamov aparat i od cega se Irak jos uvijek nije oporavio. U iducoj fazi i formalno decentralizirati vlast, dati neke stepen autonomije Kurdima, alevitima i Druzima kako bi se smirile njihove bojazni. To je kompromisno rijesenje jer niko iz opozicije nece pristati na bilo kakve pregovore koje podrazumijevaju ostanak Assada na vlasti. A Assad ih ne moze poraziti, to je valjda svima sada sasvim jasno. Moras biti bas fanatik ili retardiran pa misliti drugacije.asurbanipal wrote:Opetja033 wrote: I nema buducnosti sa Assadom.
Ili to ili de facto podjela Sirije. Tu je naravno i opcija nastavka rata u kojem nece moci biti definitivnog pobjednika.
- Opetja033
#39831 Re: Sirija
Ujedno odgovor i @Arteti:madner wrote:Nema od toga nista, ne mogu ni oni Asada skinut, a on nece sam otic.
Sto vise i sto duze tabuti idu u Tartus i Latakiju veca ce opozicija biti prema Assadu u njegovim redovima. Pojavice se neko iz redova rezima ko ce izazvati Assada. Ovo naravno govorim pod uslovom da ne dodje do nekih radikalnih promjena na terenu, tipa rezimskog zauzimanja Halepa i sl. Jer sa ovim zadnjim razvojem situacije neupitno je da Assad gubi autoritet kod svojih. Ljudi, aleviti, iz Latakije otvoreno kritikuju Assada i vojsku po internetu a nisu za opoziciju. To je bilo nezamislivo prije godinu, godinu i pol.
Nisam Bogom dani strateg koji ne grijesi
- madner
#39832 Re: Sirija
To sto kritikuju ne znaci da hoce da se rjese Asada, nego da nece nesposobnu vojsku. Mozda bi neko iz vojske mogao izvesti puc, no opet nema nikakvog razloga da se vjeruje da bi tog covjeka FSA prihvatila.
Ovo mora ici jos par rundi, za godinu dvije ce se vidjet ko ima duzi dah.
Ovo mora ici jos par rundi, za godinu dvije ce se vidjet ko ima duzi dah.
- Arteta
#39833 Re: Sirija
Slazem se s tobom i ja bi volio da se rat zaustavi, ali mislim da nema od toga nista jer nijedna strana to ne zeli.Opetja033 wrote:Ujedno odgovor i @Arteti:madner wrote:Nema od toga nista, ne mogu ni oni Asada skinut, a on nece sam otic.
Sto vise i sto duze tabuti idu u Tartus i Latakiju veca ce opozicija biti prema Assadu u njegovim redovima. Pojavice se neko iz redova rezima ko ce izazvati Assada. Ovo naravno govorim pod uslovom da ne dodje do nekih radikalnih promjena na terenu, tipa rezimskog zauzimanja Halepa i sl. Jer sa ovim zadnjim razvojem situacije neupitno je da Assad gubi autoritet kod svojih. Ljudi, aleviti, iz Latakije otvoreno kritikuju Assada i vojsku po internetu a nisu za opoziciju. To je bilo nezamislivo prije godinu, godinu i pol.
Nisam Bogom dani strateg koji ne grijesi, ovo je moje misljenje i fakat ne vidim na koji drugi nacin rat moze stati jer niti Assad moze povratiti izgubljeni teritorij niti pobunjenici mogu zauzeti kompletnu Siriju. Ili kompromisno prijelazno rijesenje ili nastavak rata u nedogled. A svi su vec dobro umorni od njega - i pobunjenici, i Assadovi i civili.
Asad ne zeli napustiti vlast, a ovi teroristi iz Nusre,ISIL-a i ostale bagre mislim da uopste ne zele da rat stane, a kamoli da se dogovaraju sa cafirima.
-
Plastikaa
#39834 Re: Sirija
Vidim pisete o primirju o podjeli drzave autonomija i ostalo ..... Sve bi to bilo uredno i uredu da ima imalo civilizacije u arapima Dok je FSA I ISILA nema primijra ljudi njihova je ideologija da oni vole vise smrt nego zivot tako da o miru u Siriji i Iraku mozete zaboraviti proliveno je toliko krvi i zatrovan polupismeni narod da na BI nema mira nikad vise.
- Opetja033
#39835 Re: Sirija
Vidi, ovi iz Nusre nisu ludjaci i psihopate. al Joulani je pragmaticna i realna osoba. Plus jos sto su vecinom Sirijci. Mislim da je i ovdje postavljan intervju sa Druzima iz Idliba (ima nekoliko sela u toj regiji gdje su Druzi vecina a koje kontrolise Nusra) i koji govore da nemaju nikakvih problema sa lokalnim pripadnicima al Nusre. Stranci ih maltretiraju, utjeruju u Islam, itd. ali ih ovi lokalni brane. Ne daju npr. da ih bilo ko regrutuje. Ono u sustini ih pustaju na miru.Arteta wrote:Slazem se s tobom i ja bi volio da se rat zaustavi, ali mislim da nema od toga nista jer nijedna strana to ne zeli.Opetja033 wrote:Ujedno odgovor i @Arteti:madner wrote:Nema od toga nista, ne mogu ni oni Asada skinut, a on nece sam otic.
Nisam Bogom dani strateg koji ne grijesi, ovo je moje misljenje i fakat ne vidim na koji drugi nacin rat moze stati jer niti Assad moze povratiti izgubljeni teritorij niti pobunjenici mogu zauzeti kompletnu Siriju. Ili kompromisno prijelazno rijesenje ili nastavak rata u nedogled. A svi su vec dobro umorni od njega - i pobunjenici, i Assadovi i civili.
Asad ne zeli napustiti vlast, a ovi teroristi iz Nusre,ISIL-a i ostale bagre mislim da uopste ne zele da rat stane, a kamoli da se dogovaraju sa cafirima.
Bilo je i informacija da ih Qatar nagovara da i formalno prekinu vezu sa al Qaidom.
Druga stvar je sto se vecina popularnosti Nusre bazira na tome da se bore protiv korupcije i da su efikasni. Velika manjina i medju pristalicama opozicije podrzava ideologiju Nusre ali im prilaze jer su razocarani u druge grupe. Pogledaj klipove iz Idliba, pa ogroman broj boraca Nusre recimo uopce nema bradu.
Mislim da Nusra ne bi bila problem, sto zbog cinjenice da bi - ukoliko bi mir bio na pomolu - njena popularnost opala a mislim da bi i najveci dio hard core pripadnika Nusre, Sirijaca, bio spreman da prihvati demokratsku platformu. Mozda je moj wishful thinking ali mislim da sam u pravu.
ISIL je grupa psihopata, manijaka, ljudskog sljama iz svih dijelova svijeta. Kada je lokalno stanovnistvo u pitanju, njihova popularnost je mnogo veca u Iraku nego u Siriji. Jer u Iraku sunniti nemaju dovoljno jaku alternativu dok ih u Siriji imaju na pretek. Sa zadrzanim drzavnim aparatom, sa iskusnim obavjestajcima, vojnicima i civilnom vlascu novoj sirijskoj prijelaznoj vladi ne bi bio nerijesiv problem da porazi ISIS pa i Nusru. I jedni i drugi se mogu poraziti samo nadom i pravnom sigurnoscu. Oruzjem nikako. Nedostatak jednog i drugog je to sto vuce obicnog Sirijca i Iracanina da im daje podrsku, ne govorim ovdje o fanaticima i sljamu koji dolaze sa Zapada.
Sa druge strane dobar dio alevita podrzava Assada jedino zbog straha (realnog) za svoju buducnost ako bi opozicija pobjedila. Mislim da je samo Assadu i njegovom najblizem okruzenju i ISIS-u u cilju nastavak rata, da bi svi ostali - kako u rezimu tako i u opoziciji jedva cekali neko mirno rijesenje.
- Kareem Abdul
#39836 Re: Sirija
Nemojmo zaboraviti da je Džulani bio Bagdadijev poslušnik i da je njega Bagdadi poslao u Siriju i dao mu dosta sredstava da osnuje Džebatun Nusru.
Ideološki nema velike razlike između Islamske Države i Džebatun Nusre.
- Herr Flick
#39837 Re: Sirija
Kareem Abdul wrote:Nemojmo zaboraviti da je Džulani bio Bagdadijev poslušnik i da je njega Bagdadi poslao u Siriju i dao mu dosta sredstava da osnuje Džebatun Nusru.
Pa normalno da nema,ali opetja pokusava prikazat Nusru kao oslobodioce koji ce donijet demokratiju
- ioannes
#39838 Re: Sirija
Nusra je pragmatična,realna,efikasna,veliki borac protiv korupcije itd. Ko da se o socijalno-demokratskoj partiji radi .Šta čovijek ovde sve neće pročitat 
-
zvizdan
#39839 Re: Sirija
A da ne govorimo da primaju u clanstvo cak i ako nemas bradu. Ipak je to krupan pomak u odnosu na ISIL. Ljudima fakat treba dati sansuioannes wrote:Nusra je pragmatična,realna,efikasna,veliki borac protiv korupcije itd. Ko da se o socijalno-demokratskoj partiji radi .Šta čovijek ovde sve neće pročitat
-
sumirprimus
#39840 Re: Sirija
na osnovu cega?Kikibombona wrote:Ovaj lik do sada nije ofulao, koliko sam ja upratio.... Mozda je na licu mjesta ili ima informacije iz vrha.
Uglavnom, najavljuje da se sprema nesto veliko, mnogo vece od zauzimanja Sindzara ili Gire Sipija....
https://twitter.com/ColdKurd/status/583379253955334144
Ulazak Pesmergi u Siriju!????
E to bi bila drama i gazenje u ISILu!![]()
![]()
Moja prognoza je da bi ih devastirali za maksimalno mjesec dana u tom slucaju!
Insomnia
Mozda su Pesmerge u Parizu trazile dozvolu za ulazak u Siriju?
Ima li ista u FRA novinama o danasnjem sastanku?
Sve moguce glavesine Pesmergi su bile prisutne, nije to tek onako....
hlupas kiki opet hlupas..napamet..
- Kikibombona
#39841 Re: Sirija
Ako Asad ne zavrsi rat u skorije vrijeme, ili ako ne pocne pobjedjivati u toj mjeri da bi se kraj rata mogao nazirati, ne bi bilo cudo da ga rokne neko od njegovih partijskih kolega ili mozda neki general SAA....Opetja033 wrote:
Ujedno odgovor i @Arteti:
- Opetja033
#39842 Re: Sirija
Kikibombona wrote:Ako Asad ne zavrsi rat u skorije vrijeme, ili ako ne pocne pobjedjivati u toj mjeri da bi se kraj rata mogao nazirati, ne bi bilo cudo da ga rokne neko od njegovih partijskih kolega ili mozda neki general SAA....Opetja033 wrote:
To je to. Ili da ga rokne ili da mu "dadne ponudu koju ne moze odbiti".
-
sumirprimus
#39843 Re: Sirija
koji general.koji kolega.to su familijarni klanovi...lojalnost familiji plemenu i klanu iznad je drzave,vjere,bilo cega....isto ko i kod kurda...al nece to pisat na rudawu...valjdaKikibombona wrote:Ako Asad ne zavrsi rat u skorije vrijeme, ili ako ne pocne pobjedjivati u toj mjeri da bi se kraj rata mogao nazirati, ne bi bilo cudo da ga rokne neko od njegovih partijskih kolega ili mozda neki general SAA....Opetja033 wrote:
-
sarajevoxxxx
#39844 Re: Sirija
Pešmerge su možda najozbiljnija vojska trenutno na BI.Osuđuju zločine ma o kome se radilo, jaki, sposobni, imaju viziju, podršku država u regionu.Nema sektaštva, sa svima mogu, ali su i opasnost za sve.sumirprimus wrote:na osnovu cega?Kikibombona wrote:Ovaj lik do sada nije ofulao, koliko sam ja upratio.... Mozda je na licu mjesta ili ima informacije iz vrha.
Uglavnom, najavljuje da se sprema nesto veliko, mnogo vece od zauzimanja Sindzara ili Gire Sipija....
![]()
Insomnia
- Opetja033
#39845 Re: Sirija
Sve si u pravu ali mislim da je @Kiki opet podobro lupio sa ovim rokom od mjesec dana. Smijesno.sarajevoxxxx wrote:Pešmerge su možda najozbiljnija vojska trenutno na BI.Osuđuju zločine ma o kome se radilo, jaki, sposobni, imaju viziju, podršku država u regionu.Nema sektaštva, sa svima mogu, ali su i opasnost za sve.sumirprimus wrote:na osnovu cega?Kikibombona wrote:Ovaj lik do sada nije ofulao, koliko sam ja upratio.... Mozda je na licu mjesta ili ima informacije iz vrha.
![]()
Insomnia
- ioannes
#39846 Re: Sirija
Slažem se..zvizdan wrote:
A da ne govorimo da primaju u clanstvo cak i ako nemas bradu. Ipak je to krupan pomak u odnosu na ISIL. Ljudima fakat treba dati sansu
I ako ne budu ispunili predizborna obećanja,
Odmah ih na sljedećim izborima glasački kazniti
- Fantassin
#39847 Re: Sirija
Peshmerge imaju "uputstva" zapada dokle treba da idu... i ocito je da su prihvatili da postupaju po volji istog sto se moze viditi po kolicini podrske koju dobijaju.. Nece oni nigdje bez da se dogovori to sa Amerikom.
- walter kurtz
#39848 Re: Sirija
Saa jeste uglavnom nesposobna vojska, ali malo koja vojska moze se boriti sa budalama koje idu grlom na noz
-
sumirprimus
#39849 Re: Sirija
ma sila su.s obzirom koliku pomoc imaju...cudi me da jos drzavu nisu napravili.
- Fantassin
#39850 Re: Sirija
Ali se da primjetiti da su mnogo "pametniji" nego na pocetku sukoba... kada su slali tenkove bez ikakve podrske u centar urbane neprijateljske teritorije..walter kurtz wrote:Saa jeste uglavnom nesposobna vojska, ali malo koja vojska moze se boriti sa budalama koje idu grlom na noz