Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
vee-jay

#39751 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

Naravno danas, kako traži i presuda 'Sejdić-Finci', treba osigurati i ravnopravnost svih građana, bez obzira na nacionalnost. Ta posebna vrsta federalizma, koja je možda specifična za prostor na kojem živimo i povijesna i politička iskustva koja imamo, pokazuju da se i te kako može živjeti zajedno, bez obzira na različite identitete. Zajednički identitet se ne može nametnuti ili stvoriti silom, on se stvara autohtono. Da biste ostvarili svoje interese vrlo često morate razumjeti, pa i prihvatiti interese onih koji s vama dijele isti prostor. Suvremena politika više nije igra potpune pobjede i potpunog poraza, nego dogovora koji je podjednako dobar za sve..
Izjavi Ivo Josipovic za Klix i ostade ziv :-)

a) Kako on sa recenice o presudi Sedjci-Finci preskoci u federalizam?

b) Kako to da je federalizacija dokaz da se i te kako moze zivjeti zajedno? Ako je tako, zasto je Hrvatska napustila Jugu? Ili ako je federalizacija bila tako dobra, hajmo onda unitarizirati BiH i napraviti federalizaciju izmedju HR-BiH-SR.
hizo ramidovic

#39752 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

vee-jay wrote: Izjavi Ivo Josipovic za Klix i ostade ziv :-)

b) Kako to da je federalizacija dokaz da se i te kako moze zivjeti zajedno? Ako je tako, zasto je Hrvatska napustila Jugu? Ili ako je federalizacija bila tako dobra, hajmo onda unitarizirati BiH i napraviti federalizaciju izmedju HR-BiH-SR.
ne treba raditi federalizaciju drzava, vec unutarnju federalizaciju hrvatske: dalmacija-dalmatincima, dubrovacka repoblika-dubrovcanima, istra-talijanima, slavonija-slavoncima, krajina-srbima...
u tako definisanim entitetima/republikama (koje imaju i svoje povijesno utemeljenje) moglo bi se mozda i kvalitetnije zivjeti nego sada....
Hafis

#39753 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Ode i Josipović u hercegćetnike.
A inače, stvarno je teško dosegnuti parametre koje je Mesić zadao, tako da iskreno sumnjam da će se slijedećih nekoliko godina pojaviti neki ''pošteni'' hrvatski političar po mjeri patriJota. A inače Mesić Anelca je ruku na srce, bio stvarno nenadjebiv igrač - od komuniste, nacionaliste do antifašiste - tri u jedan.

Dok cjelokupan normalan demokratski svijet zagovara centralizaciju, unitarizam i jačanje države, što je vidljivo iz centralistički težnji mnogobrojnih regija u Eu (Katalonija, Škotska, Venecija, Normandija, Korzika, Tirol. i dr.) ovaj ordinirani kamenjarac Josipović zagovara nekave ''federalizacije'' što se kosi s multietničkim, građanskim, sekularnim, jedinstvenim i ostalim postulatima.
seln

#39754 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Hafis wrote:Ode i Josipović u hercegćetnike.
A inače, stvarno je teško dosegnuti parametre koje je Mesić zadao, tako da iskreno sumnjam da će se slijedećih nekoliko godina pojaviti neki ''pošteni'' hrvatski političar po mjeri patriJota. A inače Mesić Anelca je ruku na srce, bio stvarno nenadjebiv igrač - od komuniste, nacionaliste do antifašiste - tri u jedan.

Dok cjelokupan normalan demokratski svijet zagovara centralizaciju, unitarizam i jačanje države, što je vidljivo iz centralistički težnji mnogobrojnih regija u Eu (Katalonija, Škotska, Venecija, Normandija, Korzika, Tirol. i dr.) ovaj ordinirani kamenjarac Josipović zagovara nekave ''federalizacije'' što se kosi s multietničkim, građanskim, sekularnim, jedinstvenim i ostalim postulatima.
Laprdalo momce uz tamburu,
gledala ga Ivka sa cardaka.... :-)
To sto ti spominjes nisu demokratske tendencije, vec nacionalizam i separatizam.Skotska donekle ima pravo, jer je dobrovoljno usla u uniju, a ostali se pozivaju na neka "istorijska prava", iako je npr. Venecija bila u KuK monarhiji.
A Tirol...vjerovatno mislis Juzno Tirol, povijesnicaru?
hizo ramidovic

#39755 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

eto ti sad i referenduma u zap 'ercegovini.
'oce da se otcijepe od mrske i nametnute bih...po intrukcije i upute idu kod precednika u bl
Danguba

#39756 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

hizo ramidovic wrote:
vee-jay wrote: Izjavi Ivo Josipovic za Klix i ostade ziv :-)

ne treba raditi federalizaciju drzava, vec unutarnju federalizaciju hrvatske: dalmacija-dalmatincima, dubrovacka repoblika-dubrovcanima, istra-talijanima, slavonija-slavoncima, krajina-srbima...
u tako definisanim entitetima/republikama (koje imaju i svoje povijesno utemeljenje) moglo bi se mozda i kvalitetnije zivjeti nego sada....

citas li ti uopce sta drugi pisu ili samo pises po sablonu.

ljudi fino kazu da to sto josipovic predlaze drugima neka prvo primijeni u svojoj kuci.
vama ne moze pomoci ni stotinu gardijskih a kamoli neki violinista.
vas vatikan, jerusalem, meka...je u sarajevu a dok to ne shvatite ostaje vam kmecanje, kmecanje i opet kmecanje

:serbo:

:D
Hafis

#39757 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

''vama'', ''vas'', ''shvatite''.....i bla bla. Uvijek mi se obraćaš kao da sam množina.

Ali evo da i ja probam kako to izgleda:
Josipović VAM govori zato što mu se može, da VAS pripremi, zato što će tako vjerojatno i biti.
Zamisli kada bi VAŠ Bakir Alijin davao slične izjave za Hrvatsku? okle muda :lol:

A dok to ne shvatite ostaju VAM prosvjedi, prosvjedi i opet prosvjedi...a da i plenumi.

P.S.
Ide me ovo, mogu ti reći kume :D
vee-jay

#39758 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

ovo zivo bice se zove: Calliphoridae

Image

podsjeca me na jednog forumasa.
Hafis

#39759 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Mene na dvojicu-trojicu :)
hizo ramidovic

#39760 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

to ti je ta cuvena majorizacija: mozes svakome reci sta 'oces, jer imas muda
zna covjek...
zavrzlama

#39761 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

Hafis wrote:''vama'', ''vas'', ''shvatite''.....i bla bla. Uvijek mi se obraćaš kao da sam množina.

Ali evo da i ja probam kako to izgleda:
Josipović VAM govori zato što mu se može, da VAS pripremi, zato što će tako vjerojatno i biti.
Zamisli kada bi VAŠ Bakir Alijin davao slične izjave za Hrvatsku? okle muda :lol:

A dok to ne shvatite ostaju VAM prosvjedi, prosvjedi i opet prosvjedi...a da i plenumi.

P.S.
Ide me ovo, mogu ti reći kume :D
Prica klasicno izmanipulisanog hrvata...ZASTO?...zato sto mnogi hrvati i srbi u BIH svoju snagu ne mjere svojom snagom i brojnoscu,nego snagom susjednih macehinskih drzava....zato danas umjesto 860 000 hrvata ,imamo pola manje,umjesto 1,3 miliona srba,danas ispod 1 miliona..upravo zbog prijetnji vlastitoj drzavi (BIH) i bosnjacima onim tamo srbijancima i hrvatima koji zive van BIH...moj @Hafise ne trudi se bolan da BIH hrvate pravis nacionalnom manjinom,kad im je bog i ustav dao da budu ravnopravni sa ostalim narodima u BIH na svakom njenom pedlju,jer bosnjaci ako se okrenu potpuno sebi tek su onda najebali,jer BIH ce opstati svakako volio je ko ili ne volio...
Hafis

#39762 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

zavrzlama"
Prica klasicno izmanipulisanog hrvata...ZASTO?...zato sto mnogi hrvati i srbi u BIH svoju snagu ne mjere svojom snagom i brojnoscu,nego snagom susjednih macehinskih drzava....zato danas umjesto 860 000 hrvata ,imamo pola manje,umjesto 1,3 miliona srba,danas ispod 1 miliona..upravo zbog prijetnji vlastitoj drzavi (BIH) i bosnjacima onim tamo srbijancima i hrvatima koji zive van BIH...
Priča klasičnog izmanipuliranog Bošnjaka, kakvih je na žalost mnogo. Zašto?
Izgleda i ti imaš svastikinu zaovu koja radi u Centru za gusto prebrojavanje rezultat popisa, pa nam ovdje djeliš male tajne.
uostalom ništa netočno nisam napisao, tako da me ne moraš prepadati stopom rasta stanovništva u Sarajevu.
moj @Hafise ne trudi se bolan da BIH hrvate pravis nacionalnom manjinom,kad im je bog i ustav dao da budu ravnopravni sa ostalim narodima u BIH na svakom njenom pedlju,jer bosnjaci ako se okrenu potpuno sebi tek su onda najebali,jer BIH ce opstati svakako volio je ko ili ne volio...[
Hade molim te, onasko u par rečenica konačno mi demistificiraj taj termin ''ravnopravni sa ostalim narodima u BIH na svakom njenom pedlju''.
Pa koliko vidim mi smo ravnopravni na papiru, u realnoj politici baš i nismo. I sad ti svako nastojanje da se to nekako popravi smatraš nečim lošim, tj. pretvaranjem u manjinu''.

Koji je znači tvoj savjet: ako ti izaberu opet nekog Sejdu (Komšu, Vlajkija), ili instaliraju kakvog Budimira, ili ''Hrvata'' Nerkeza za ambasadsora - šuti i poklopi se jer si tako ipak ravnopravan. Šta bi da nema ni tog, čak ni tih fikusa?
Ili opet: A opet ako se buniš, pretvaraš svoj narod u manjinu jer ćemo se mi okrenuti sebi a onda ste tek najebali.

Ne pali ta kume više. Rahat patnja, kmečanje i prosvjedi. Pa kome dosadi.
oitija

#39763 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oitija »

Ovi Hrvati su toliko postali jadni da u svakoj izjavi vide treci entitet. Gdje je se to spominjao treci entitet?

I cak i da Josipovic tako nesto zagovara; bez pritanka Bosnjaka nema nista od toga braco. Vas Hrvata ima 20% u FBIH a od tih zivi 50% u srednjoj Bosni (koja je vecinski Bosnjacka), Zepcu, Posavini, Tuzli, Sarajevu i Brckom.

Dakle toliko ste "istanjeni" i sjebani da vas mozemo prciti u guzu kako zelimo. I to vam upravo i radimo. Jedino sto vi mozete reci je:"Zasto nas prcite u guzu?" :D

:zoka:
Hafis

#39764 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Evo imamo i homića na forumu :)
oitija

#39765 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oitija »

Nemisli se bukvalno. :lol:
Hafis

#39766 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Ali nešto baš i ne vidim to ''prčenje'' ili kako ga već zoveš. Ja bih prije rekao suprotno.
Jebe vas pomalo u zadnje vrijeme krtoz VM Bevanda, a Čova kroz parlament i kroz Sejdić Finci.... a o Živku i Lijanovićima da i ne govorim. A šta će tek poslije jeseni biti.
Ne znam kume, mada se fino samoohrabrivati...samo nema ti tu neke vele jebačine.
oitija

#39767 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oitija »

Ma to ti je wishfull thinking. Kada jedan narod postane svjestan da nema vise nikakve instrumente da dobije ono sto zeli; onda se pocinje sa wishfull thinking. Sto rece drug Skijash, imalis te prije 20 godina granicu herceg Bosne u Kiseljaku sa vasom vojskom na istoj granici. Tu si trebao da pokazes putovnicu Herceg Bosne. Evo pogledaj gdje ste sada. Molite za neki tv kanal na Hrvatskom jeziku, bez saveznika u svijetu, u suverenoj drzavi.

Jednim pogledom na mapu BiH postaje jasno da 50% Hrvata zivi u vecinskim Bosnjackim podrucijama. Dakle sta se tu moze? Nemoze apsolutno nista.

Image
oitija

#39768 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oitija »

hercegovacki giganti...

:lol:
Hafis

#39769 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

oitija wrote: Image
Nije loše, pola federacije :D Bez kladionica
oitija

#39770 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oitija »

Koji giganti hercegovacki... :lol:

Hafis

#39771 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Bogami, ja bih se na tvom mjestu već pobrinuo za kakvu ratkapu.
Hoće ovi i pobrkati spol, omakne im se :D
zavrzlama

#39772 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

Hafis wrote:
zavrzlama"
Prica klasicno izmanipulisanog hrvata...ZASTO?...zato sto mnogi hrvati i srbi u BIH svoju snagu ne mjere svojom snagom i brojnoscu,nego snagom susjednih macehinskih drzava....zato danas umjesto 860 000 hrvata ,imamo pola manje,umjesto 1,3 miliona srba,danas ispod 1 miliona..upravo zbog prijetnji vlastitoj drzavi (BIH) i bosnjacima onim tamo srbijancima i hrvatima koji zive van BIH...
Priča klasičnog izmanipuliranog Bošnjaka, kakvih je na žalost mnogo. Zašto?
Izgleda i ti imaš svastikinu zaovu koja radi u Centru za gusto prebrojavanje rezultat popisa, pa nam ovdje djeliš male tajne.
]koji koristi hrvatske izvore(biskupska konferencija) o broju hrvata u BIH,statistiku zadnjih izbora ...itd..
uostalom ništa netočno nisam napisao, tako da me ne moraš prepadati stopom rasta stanovništva u Sarajevu.
moj @Hafise ne trudi se bolan da BIH hrvate pravis nacionalnom manjinom,kad im je bog i ustav dao da budu ravnopravni sa ostalim narodima u BIH na svakom njenom pedlju,jer bosnjaci ako se okrenu potpuno sebi tek su onda najebali,jer BIH ce opstati svakako volio je ko ili ne volio...[
Hade molim te, onasko u par rečenica konačno mi demistificiraj taj termin ''ravnopravni sa ostalim narodima u BIH na svakom njenom pedlju''.
Pa koliko vidim mi smo ravnopravni na papiru, u realnoj politici baš i nismo. I sad ti svako nastojanje da se to nekako popravi smatraš nečim lošim, tj. pretvaranjem u manjinu''.
Lideri hrvata u BIH ne zele da hrvati budu ravnopravni na svakom pedlju BIH,jer HRHB nije stvarana da bi hrvati bili ravnopravni na svakom pedlju BIH ,njih ne interesuje teritorija koju su velikosrbi okupirali,njih ne inetresuje teritorija koju nisu okupirali od bosnjaka,inetresuje ih samo dio zapadne hercegovine...
Koji je znači tvoj savjet: ako ti izaberu opet nekog Sejdu (Komšu, Vlajkija), ili instaliraju kakvog Budimira, ili ''Hrvata'' Nerkeza za ambasadsora - šuti i poklopi se jer si tako ipak ravnopravan. Šta bi da nema ni tog, čak ni tih fikusa?
Ili opet: A opet ako se buniš, pretvaraš svoj narod u manjinu jer ćemo se mi okrenuti sebi a onda ste tek najebali.
Moj savjet je milion puta recen...Istinski priznavanje BIH i prava svih na svakom pedlju BIH bez vjerskog i etnickog zapisavanja teritorije jednonacionalnim prefiksima..
Ne pali ta kume više. Rahat patnja, kmečanje i prosvjedi. Pa kome dosadi.
Nista rahat patnja se nastavlja ,BIH je tu podjele nema,a unutar nje cemo se handriti :D
Danguba

#39773 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

Čović: Nisam zadovoljan trećim entitetom

http://www.klix.ba/vijesti/bih/covic-is ... /140321116
:lol: :lol:

ne bih ni ja bio zadovoljan...ne ide pa ne ide... :D
Zvonko Jurišić za Klix.ba: Čović traži entitet za sebe, a ne za bh. Hrvate

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) i zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta BiH dr. Zvonko Jurišić kazao je u razgovoru za Klix.ba, komentirajući prijedlog Dragana Čovića o neophodnosti podjele Federacije BiH na tri teritorijalne jedinice, da čelnik Hrvatske demokratske zajednice BiH traži entitet za sebe i svoje ljude, a ne za bh. Hrvate.

"HDZ BiH nam cijelo vrijeme plasira razne ideje o unutrašnjem organiziranju FBiH. To je, prije svega, ideja stvaranja većinskog hrvatskog entiteta u FBiH jer po razmišljanjima, prije svega HDZ BiH, nije bitno koliki je taj entitet i gdje bi se prostirao, nego je bitno da obuhvati cijelu zapadnu Hercegovinu, dio Livanjskog kantona i dio Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK). Kako onda riješiti problem dijela Hrvata koji ne žive na tom području? Zadnji popis je pokazao da Hrvata u Bosni ima više nego je Hrvata u Hercegovini, na prostorima koje sam spomenuo. Riječ je, dakle, o stvaranju entiteta za njih, a ne za Hrvate", kazao je Jurišić za Klix.ba.

Preuređenje RS

Jurišić dodaje kako su, ipak, u HDZ BiH duboko svjesni da ne mogu dobiti treći entitet

Podsjeća na ranije izjave čelnika HDZ da su u Sarajevu "ostali samo oni koji nisu imali gdje otići i koji su mentalno ograničeni i nemaju moć prosuđivanja", što je bila poruka Hrvatima u Sarajevu.

On smatra da treba da se govori o administrativnom uređenju cijele BiH. Također, to treba da vodi i funkcionalnijoj FBiH koja će moći da se samofinansira, a ne da stvara ogromne dugove.

"Teško se živi u FBiH. Toliko da možemo proglasiti bankrot. Ideja stvaranja tri jedinice unutar FBiH je, prije svega, ideja stvaranja etnički čistih područja, kao što neki nastoje. Mi smo govorili o dvije veležupanije u FBiH, i u skorije vrijeme ćemo raditi na afirmiranju te ideje. Ali, isto tako, u etničko očišćenoj Republici Srpskoj HDZ BiH ne problematizira ni problem Hrvata, niti izbor dopredsjednika RS, taj ih dio ne zanima zbog prijateljskih odnosa Čovića i Dodika, da se ne bi narušila ta prijateljska osovina. Mislim da treba preustrojiti i RS, ako već govorimo o preustroju FBiH", smatra Jurišić.

Zbog takvog odnosa, prema Jurišiću, Čovića i njegove ljude ne shvataju više ozbiljno ni u međunarodnoj zajednici. Prije svega jer se, kako kaže Jurišić, vežu i za određene kriminalne radnje.

"Njih ne interesira opće dobro, općehrvatsko, već njihov interes", kazao je.

Nove snage

Dodaje kako većina bh. Hrvata ne bi ni znala gdje je zakinuta u FBiH kada bi ih pitali gdje je problem u FBiH. Dovoljno je, kaže on, reći da Hrvati od rata imaju predsjednika FBiH, funkciju koja može biti utjecajna.

Nadalje, tvrdi da je Čović svjestan da na ovim Općim izborima nijedna bošnjačka ili probosanska stranka neće ponuditi i izglasati svojeg kandidata iz hrvatskog naroda za člana Predsjedništva BiH.

"Ustvari kroz ovaj kvazi Hrvatski naorodni sabor nastoji ovladati kompleometnom hrvatskom političkom scenom, radi ostvarivanja svojih interesa", rekao je Jurišić.

Kazao je kako Opći izbori u oktobru ove godine trebaju BiH donijeti "nove snage koje će imati snage stati u kraj kriminalu u korupciji, te privilegije svesti na najmanju mjeru". Političari se, veli, trebaju prije svega pozabaviti ekonomijom, a ne nacionalnim pitanjima, jer od ekonomije se živi
spreca

#39774 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by spreca »

ma 'tace Jurisic....nema on certifikata :lol: :lol: :lol:
Danguba

#39775 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

spreca wrote:ma 'tace Jurisic....nema on certifikata :lol: :lol: :lol:
ostade mi na vrh jezika... :lol:
Locked