Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VjecitiStudent

#3976 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Ministar nije baš zadovoljan ovim kontrolama zato što, kako kaže, timovi na terenu konstatuju stanje, ali ne poduzimaju radnje u smislu isključenja i slično.
- Ovih dvadesetak potrošača koji su otkriveni nisu ni na kakav način sankcionisani.
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sara ... setak-dana
Taman posla, da sankcionišeš bega Budnju, pa da više nikad ne budeš direktor.

Image
Dozer

#3977 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Najbolje je saopstenje koje danima filuju, da ce u nocnim satima od D. Malte do Bascarsije biti smanjen pritisak.

Tako je bilo, sa smanjenim pritiskom, zadnje dvije godine, ali sad - od 23:15-23:30 je smanjen pritisak, a od 00:00 nema ni kapi na cesmama. I to je bas onda kada je meni licno ta voda najpotrebnija jer se tada picanim :D

E pa, u skladu s tim, tj. u skladu s onim stavkama ugovora po kojima je ViK duzan osigurati konstantnu isporuku usluge, tj. vode, i ja se ponasam - nema vode kad mi treba, nema ni placanja kad njima treba. Za sad im nisam platio zadnja 2 racuna, necu ni ovaj, i tako ce biti sve dok ne budem imao vodu kad meni treba, a ne kad se ViK-u cefne da mi je pusti. Odjebaus!

O visini racuna koje nabija zrak u cijevima necu ni pricati...

A beg Budnjo ne da ima duga "kol'ko hosh", nego ima i 3-4 nelegalna prikljucka. Pa kad mu dodju da to poukidaju, onda se sakupe Budnjici i prijete kako ce zauzeti Bacevo i oni pustati vodu kad je njima cejf. Logicno, ljudi iz ViK-a se pokupe, obavijeste centralu, a centrala (SDA) to onda samo gurne u stranu. Ipak je Budnjo njihov taldzija ;)
Capsicum

#3978 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Capsicum »

To "smanjen pritisak" je suplja. Meni je smanjen pritisak preko dana, kad ima vode, a navece to njihovo "smanjen pritisak" znaci da se voda zavrne skroz. Jedva da je preko dana dovoljan pritisak da plinski bojler moze da se aktivira da zagrije vodu. Ako smanje jos, vjerovatno ce otpasti mogucnost tusiranja i koristenja masine za pranje sudja...

Uspori kiso, zamutices nam vrela... :izet:
Dozer

#3979 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Ovo kopiram s druge teme, a zapravo pripada ovdje. Treba da se zna zasto, izmedju ostalog, danas imamo stanje s vodom kakvo imamo...
VjecitiStudent wrote:
Japanci nudili da to urade za 60 miliona, grace period od 10 godina i kamatu od 1%.
Kanton je ponudu ocijenio kao skupu.

Deset godina poslije ...
'Mi trenutno imamo kratkoročni program za 2013.-2016. godinu gdje je planirana rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže u dužini od 80 kilometara na onim dijelovima koji su najugroženiji i gdje imamo gubitke od 2 do 10 sekundnih litara vode", rekao je ministar Petrović i dodao da je planirano da se gubici vode u četiri godine smanje za oko 5% po godini.

Vrijednost ovog četverogodišnjeg projekta, po njegovim riječima, je oko 56 miliona KM. Procjena vrijednost desetogodišnjeg projekta je oko 320 miliona KM. U programu se nalaze neophodni radovi kao što su zamjena vodovodne i kanalizacione mreže, rekonstrukcija mjerno-regulacione opreme i sl.
Preciznije - Nasi su trazili donaciju od 20 mliona DEM da obnove PPOV, a Japanci su onda o svom trosku poslali tim inzinjera da naprave studiju izvodljivosti (logicno, ljudi ne daju nista na nevidjeno), a koja se i danas spominje na website-u ViK-a (naravno, nije je moguce i vidjeti). Ovo sam vec i ranije napisao par puta, ali nije lose ponoviti...
Dosao je tim od ukupno 11 ljudi, raznih inzinjera, i boravili su u Butilama skoro 4 mjeseca. Cak i svoju laboratoriju za testiranja vode dovukli sa sobom i testirali svu vodu u cijelom gradu, sto pitku, sto otpadnu. Tada su, te 1999., nasima u ViK-u i MIP-u rekli da imamo oko 50% FIZICKIH gubitaka pitke vode na mrezi, dakle vode koja curi na cijevima i odlazi u nepovrat.
Ta studija je zavrsena nekada u septembru 1999. i Japanci su ponudili da potpuno obnove PPOV u Butilama, od najmanjeg sarafa, pa do dodavanja novih nedostajucih objekata po zadnjim tadasnjim standardima. Cijena svega toga je bila 76 miliona DEM, u sta je uracunato i 10% na ime nepredvidjenih troskova, koji su se mogli pojaviti, a i nisu morali (i vjerovatno ne bi, jer su to, ipak, Japanci), sto znaci da je to u startu bilo manje za 7,6 miliona DEM.

Zasto je to onda islo kao ponuda za kredit? Jednostavno - jer Japanska vlada, po njihovom zakonu, ne moze donirati vise od 20 miliona.
I onda, nasima ponude sljedece uslove:
- 76 miliona DEM na 30 godina uz 1% kamate,
- 10 godina grace perioda uz 1% kamate,
- Mogucnost otpisa ostatka duga nakon grace perioda i 15 godina otplate (sto bi se i desilo).
Drugim rijecima, posto u svojoj zemlji ne mogu opravdati donaciju vecu od 20 miliona, oni su nam dali ovakve uslove i time bi nam, zapravo, donirali puno vise od 20 trazenih miliona.

Ljudi iz ViK-a, dakle struka, koji znaju sta je sve to i sta to znaci, a to su tada bili Pilavdzic, kao generalni direktor, Drace (kanalizacija) i Drekovic (pitka), objerucke su prihvatili sve to i stavili svoje potpise. Medjutim, i nazalost, oni nisu bili ti koji su odlucivali (kao sto to nije tako ni danas), nego je to bio Kanton, tj. tada guverner KS koji je to trebao delegirati na Parlament KS, tj. Mujezinovic, tj. SDA.

To nikada nije delegirano na Parlament, a razlog je sljedeci - s obzirom na uslove koje su Japanci ponudili, oni su bili ti koji bi upravljali tim sredstvima i nadgledali izvodjenje radova, odnosno ta sredstva ne bi bila samo isporucena nasima, pa da oni onda to prave i upravljaju time.
I ovo je Mujezinovic tada jasno i glasno rekao Japancima, bukvalno - Ako mi ne mozemo time upravljati, onda nismo zainteresovani.

Iz istog razloga, i na bukvalno identican nacin i pod istim uslovima, nasi su tada odbili i 100 miliona DEM za projekta pitke vode "Crna rijeka".
Sve te pare Japanci su onda automatski preusmjerili na Kosovo.

Danasnji rezultat te i takve politike SDA tada jeste da se sve fekalije Sarajeva u Butilama izlijevaju direktno u Miljacku, a 50m kasnije direktno u Bosnu.
Ovo gore, ta "procjena" da je danas dovoljno 56 miliona KM da se to sredi je naprosto netacna. 56 miliona EUR bi bila ispravnija cifra. Nazalost, vise nikad nam Japanci za te namjene nece ponuditi uslove koje su nam nudili tada, a veliko je pitanje da li bi nam uopste za to dali bilo sta i pod bilo kojim uslovima.

I sad, koliko god mene ovdje neko pljuvao i prozivao ovakvim ili onakvim jer sve ovo adresiram na SDA - slobodno. To ne mijenja cinjenicno stanje, a ono je upravo ovakvo kako je opisano.
VjecitiStudent

#3980 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Dozer wrote:I sad, koliko god mene ovdje neko pljuvao i prozivao ovakvim ili onakvim jer sve ovo adresiram na SDA - slobodno. To ne mijenja cinjenicno stanje, a ono je upravo ovakvo kako je opisano.
Nema potrebe da te bilo ko proziva za SDA, kad se sam direktor Vodovoda deklariše kao SDA

Image
Dozer

#3981 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Ma znam, ali poenta je da nas je upravo ta SDA dovela u ovakvo stanje s vodom. Niko drugi.
Ljudi s vizijom, stratezi, preduzetni, veliki planeri...sposobni do bola. Za sebe.
Last edited by Dozer on 12/10/2015 12:29, edited 1 time in total.
maxell_sarajevo

#3982 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by maxell_sarajevo »

The BEN10 wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:ma samo vodomjer, tesko je sa papcima u zgradi izac na kraj, kucepazitelj šošon par ekselans ima u stanu petoro, pa prijavljen on i baba mu jebem mu pleme. I reko sam mu u facu šta ti glumiš, pet vas živi u stanu a prijavio si dvoje papak jedan. Pratim onaj spisak stanara na zajedničkoj potrošnji, svaki mjesec sve manji, a meni račun isti ili veći. E nećete vala mamu vam.

Plaćao sam za dvoje 20 maraka, sad plaćam 8 KM, vodomjer se otplatio u godinu dana sa ugradnjom.
Ma ništa zajednička potrošnja ba, samo ugradiš vodomjer. Nema šanse da prosječna 4-člana porodica može potrošit mjesečno više od 20 KM vode. Pa to je preko 14 000 litara.

Ima sanse, nas troje u stanu, svaki mjesec potrosnja vode bila oko 16 m3, zadnji mjesec 20m3 :-) Bojler od 50l tako da nema kupanja po sat vremena, preko dana nas nema u kuci svi na poslu...
Zvao VIK da bazdiraju sat, samo se nasmijali i spustili slusalicu.
Dozer

#3983 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

To ti je malo do zraka nakon redukcije. Bas fino vidis koliko zrak "ne vrti" sat :D
VjecitiStudent

#3984 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

maxell_sarajevo wrote: Ima sanse, nas troje u stanu, svaki mjesec potrosnja vode bila oko 16 m3, zadnji mjesec 20m3 :-) Bojler od 50l tako da nema kupanja po sat vremena, preko dana nas nema u kuci svi na poslu...
Ako dobro razumijem, sami ste na vodomjeru?
maxell_sarajevo

#3985 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by maxell_sarajevo »

VjecitiStudent wrote:
maxell_sarajevo wrote: Ima sanse, nas troje u stanu, svaki mjesec potrosnja vode bila oko 16 m3, zadnji mjesec 20m3 :-) Bojler od 50l tako da nema kupanja po sat vremena, preko dana nas nema u kuci svi na poslu...
Ako dobro razumijem, sami ste na vodomjeru?
Da, vlastiti vodomjer.
Dozer

#3986 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Imam ja havera, stanuje na 20-om, i ugradio ne 1 nego 2 vodomjera, jer ima dvije vertikale.
Snimao je nedavno kako se vodomjeri vrte ujutro kada puste vodu... skoro 4 min. je pipa bila otvorena, vodomjer vinta k/o lud, a vode ni kapi da potece...
Trazicu mu snimak, pa postaviti.
hizo ramidovic

#3987 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by hizo ramidovic »

pa normalnoje dacese vodo mijer okretat kadide vaduh kroznjega alneznam ucemuje tuj problem patakose okrece svadze ane samo usarajvu znaci dato nije dovika znaci dase pojedinci nemaju sta zalit navik znaci dajeto dotog uredzaja koi mijeri ane dovika
neki

#3988 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by neki »

Dozer wrote:Ovo kopiram s druge teme, a zapravo pripada ovdje. Treba da se zna zasto, izmedju ostalog, danas imamo stanje s vodom kakvo imamo...
VjecitiStudent wrote:
Japanci nudili da to urade za 60 miliona, grace period od 10 godina i kamatu od 1%.
Kanton je ponudu ocijenio kao skupu.

Deset godina poslije ...
'Mi trenutno imamo kratkoročni program za 2013.-2016. godinu gdje je planirana rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže u dužini od 80 kilometara na onim dijelovima koji su najugroženiji i gdje imamo gubitke od 2 do 10 sekundnih litara vode", rekao je ministar Petrović i dodao da je planirano da se gubici vode u četiri godine smanje za oko 5% po godini.

Vrijednost ovog četverogodišnjeg projekta, po njegovim riječima, je oko 56 miliona KM. Procjena vrijednost desetogodišnjeg projekta je oko 320 miliona KM. U programu se nalaze neophodni radovi kao što su zamjena vodovodne i kanalizacione mreže, rekonstrukcija mjerno-regulacione opreme i sl.
Preciznije - Nasi su trazili donaciju od 20 mliona DEM da obnove PPOV, a Japanci su onda o svom trosku poslali tim inzinjera da naprave studiju izvodljivosti (logicno, ljudi ne daju nista na nevidjeno), a koja se i danas spominje na website-u ViK-a (naravno, nije je moguce i vidjeti). Ovo sam vec i ranije napisao par puta, ali nije lose ponoviti...
Dosao je tim od ukupno 11 ljudi, raznih inzinjera, i boravili su u Butilama skoro 4 mjeseca. Cak i svoju laboratoriju za testiranja vode dovukli sa sobom i testirali svu vodu u cijelom gradu, sto pitku, sto otpadnu. Tada su, te 1999., nasima u ViK-u i MIP-u rekli da imamo oko 50% FIZICKIH gubitaka pitke vode na mrezi, dakle vode koja curi na cijevima i odlazi u nepovrat.
Ta studija je zavrsena nekada u septembru 1999. i Japanci su ponudili da potpuno obnove PPOV u Butilama, od najmanjeg sarafa, pa do dodavanja novih nedostajucih objekata po zadnjim tadasnjim standardima. Cijena svega toga je bila 76 miliona DEM, u sta je uracunato i 10% na ime nepredvidjenih troskova, koji su se mogli pojaviti, a i nisu morali (i vjerovatno ne bi, jer su to, ipak, Japanci), sto znaci da je to u startu bilo manje za 7,6 miliona DEM.

Zasto je to onda islo kao ponuda za kredit? Jednostavno - jer Japanska vlada, po njihovom zakonu, ne moze donirati vise od 20 miliona.
I onda, nasima ponude sljedece uslove:
- 76 miliona DEM na 30 godina uz 1% kamate,
- 10 godina grace perioda uz 1% kamate,
- Mogucnost otpisa ostatka duga nakon grace perioda i 15 godina otplate (sto bi se i desilo).
Drugim rijecima, posto u svojoj zemlji ne mogu opravdati donaciju vecu od 20 miliona, oni su nam dali ovakve uslove i time bi nam, zapravo, donirali puno vise od 20 trazenih miliona.

Ljudi iz ViK-a, dakle struka, koji znaju sta je sve to i sta to znaci, a to su tada bili Pilavdzic, kao generalni direktor, Drace (kanalizacija) i Drekovic (pitka), objerucke su prihvatili sve to i stavili svoje potpise. Medjutim, i nazalost, oni nisu bili ti koji su odlucivali (kao sto to nije tako ni danas), nego je to bio Kanton, tj. tada guverner KS koji je to trebao delegirati na Parlament KS, tj. Mujezinovic, tj. SDA.

To nikada nije delegirano na Parlament, a razlog je sljedeci - s obzirom na uslove koje su Japanci ponudili, oni su bili ti koji bi upravljali tim sredstvima i nadgledali izvodjenje radova, odnosno ta sredstva ne bi bila samo isporucena nasima, pa da oni onda to prave i upravljaju time.
I ovo je Mujezinovic tada jasno i glasno rekao Japancima, bukvalno - Ako mi ne mozemo time upravljati, onda nismo zainteresovani.

Iz istog razloga, i na bukvalno identican nacin i pod istim uslovima, nasi su tada odbili i 100 miliona DEM za projekta pitke vode "Crna rijeka".
Sve te pare Japanci su onda automatski preusmjerili na Kosovo.

Danasnji rezultat te i takve politike SDA tada jeste da se sve fekalije Sarajeva u Butilama izlijevaju direktno u Miljacku, a 50m kasnije direktno u Bosnu.
Ovo gore, ta "procjena" da je danas dovoljno 56 miliona KM da se to sredi je naprosto netacna. 56 miliona EUR bi bila ispravnija cifra. Nazalost, vise nikad nam Japanci za te namjene nece ponuditi uslove koje su nam nudili tada, a veliko je pitanje da li bi nam uopste za to dali bilo sta i pod bilo kojim uslovima.

I sad, koliko god mene ovdje neko pljuvao i prozivao ovakvim ili onakvim jer sve ovo adresiram na SDA - slobodno. To ne mijenja cinjenicno stanje, a ono je upravo ovakvo kako je opisano.
Na precistacu u Butilama se vec neko vrijeme vrsi rekonstrukcija i prosirivanje. Radi se prilicno intenzivno..
O'zone
Globalni moderator

#3989 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

Znate kako se mi ono zajebajemo pa govorimo "još malo pa će nam i zrak početi naplaćivati" e pogodite šta..... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Dozer

#3990 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

neki wrote:
Na precistacu u Butilama se vec neko vrijeme vrsi rekonstrukcija i prosirivanje. Radi se prilicno intenzivno..
Vjeruj mi na rijec - bez minimalno 60 miliona KM taj precistac se ne moze dovesti u bilo kakvu funkciju koja bi mogla procesirati dotok fekalija iz grada.

Da li se zna sta se konkretno radi tamo? Sta se tacno prosiruje kad je tamo sve sruseno jos u ratu i, koliko znam, vecina tamo postojecih objekata mora biti reizgradjena...? Da li se postavljaju predresetke? Aerizatori? Separatori? "Pakeri" za "muljne kolace"?

Bez svega ovoga - nista od toga.
A to sto su se sad, k'o fol, aktivirali na tom precistacu, samo je mazanje ociju EU. Jer - ako negdje postoji takav precistac, on mora biti u 100%-oj funkciji da bi se ispunili EU Eko uslovi za pristup ;)
O'zone
Globalni moderator

#3991 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

Šta kažu i Vodovoda? Jesu se zamutili izvori?
Dozer

#3992 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Nije jos voda stigla do njihA :D
AmirBaa

#3993 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by AmirBaa »

Evo koliko vec kisa pada, otprilike 2 sedmice svako malo fino padne. Ali djaba, prije 00:00 zavrnu pipu. Govna obicna
Dozer

#3994 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Pa vidis da su se usutili. Sad se iscekuje sljedece saopstenje, a ono ce uslijediti za par dana, cim se Miljacka digne za pola metra, i glasice nesto poput - Nazalost, neminovne prethodne redukcije radi nedostatka vode su uzrokovale dodatna ostecenja na cjevovodima, tako da smo sada prinudjeni da i dalje odrzavamo redukcije i smanjen oritisak kako ne bi doslo do jos vecih kvarova i curenja na mrezi.

Zivi bili, pa vidjeli :D
vješalica

#3995 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vješalica »

Dozer wrote:Pa vidis da su se usutili. Sad se iscekuje sljedece saopstenje, a ono ce uslijediti za par dana, cim se Miljacka digne za pola metra, i glasice nesto poput - Nazalost, neminovne prethodne redukcije radi nedostatka vode su uzrokovale dodatna ostecenja na cjevovodima, tako da smo sada prinudjeni da i dalje odrzavamo redukcije i smanjen oritisak kako ne bi doslo do jos vecih kvarova i curenja na mrezi.

Zivi bili, pa vidjeli :D
pa sa tim se i prave problemi kako zrak ostaje u cijevima tako kad dođe voda bude veći pritisak na truhle cijevi i one tako pucaju
Dozer

#3996 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Pa znam ja to, ali samo kazem da ce im to biti sljedece opravdanje za nastavak redukcija. Nema veze sto ce se voda preljevati na izvoristima :D
Valja ustediti na struji za pumpe, a i osigurati dovoljne kolicine za Budnjine i Holywoodove bazene :D
Logovan

#3997 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Logovan »

AmirBaa wrote:Evo koliko vec kisa pada, otprilike 2 sedmice svako malo fino padne. Ali djaba, prije 00:00 zavrnu pipu. Govna obicna
Ma da ne znam koliko kiše da padne, opet bi bile redukcije, jasno k'o dan. Zna se pravi problem ovog maltretiranja.
mali_balon

#3998 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mali_balon »

Da Bogda ne imali vode za gasulenje mater im njihovu ....
nosara

#3999 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nosara »

Logovan wrote:
AmirBaa wrote:Evo koliko vec kisa pada, otprilike 2 sedmice svako malo fino padne. Ali djaba, prije 00:00 zavrnu pipu. Govna obicna
Ma da ne znam koliko kiše da padne, opet bi bile redukcije, jasno k'o dan. Zna se pravi problem ovog maltretiranja.
Voda mora bit skuplja od zlata... Bosna je saharska drzava, to je sasvim ok... A i redukcije bi se svele na mjeru do max. 12 sati dnevno...
karanana

#4000 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by karanana »

ama cista suplja. jebla ih kisa.
Post Reply