denzel979 wrote:sanaman wrote:denzel979 wrote:dakle, iranski bdp, prema paritetu kupovne moći, iznosi 830.72 milijardi USD prema mmf-u, 843.86 milijardi usd prema svjetskoj banci (2009.), odnosno 863,5 milijardi usd prema cia-i.prema američkim izvorima iranski izvoz iznosi oko 78.69 milijardi usd, a prema iranskim 94,6 milijarde usd od čega 66,2 milijardi (70%) otpada na naftu i plin odnosno 28,4 milijarde (30%) na ostale proizvode. procjenjuje se da će izvoz potonjih proizvoda premašiti 60 milijardi usd godišnje između 2011. i 2016. godine.
iran je 18. zemlja na svijetu po bdp-u (podatak iz 2010), a sad zamislite gdje bi iran bio da nema sankcija, koje preko 30 godina koce razvoj iranske privrede.
Pa zar se sada nisi sam demantovao... kako cijena nafte iranu ne igra ulogu?
Prema tvom postu 70% iranskog izvoza je nafta/plin...to se prodaje za stranu valutu, dolare,eure. Znaci priliv strane valute ulazi na taj nacin. Da bi mogao kupovati one proizvode koje nemas treba ti strana valuta.
Kako ces povecati ovu stranu valutu? Il ce povecati proizvodnju sto ne znaci da ce i cijena skociti ili ces malo zatezati situaciju kako bi cijena skocila a ti napunio svoj dzep.
Ako im uvedu sankcije da ne izvoze naftu/plin...gdje ce namiriti 80 milijardi dolara/deviza? Kako misle placati ono malo robe/proizvoda sto smiju da uvoze? Iranskom valutom?
prvo da ti odgovorim, sto bi rekli, cisto ekonomski (jedna od opcija). pogledaj ono sto sam boldirao, a ja cu ti navesti staticki podatak iranskog uvoza: prema američkim izvorima iranski uvoz iznosi oko 58.97 milijardi USD, a prema iranskim izvorima 55 milijardi usd. kada uzmemo u obzir postojecu cifru od
28,4 mrd (2010) usd ostalih proizvoda, sa tendencijom rasta na preko
60 mrd usd, dodjemo na brojku od 80 mrd usd, a ako imamo u vidu da iran ne izvozi naftu iskljucivo u zemlje eu i usa, ostaje nam jos pozamasna cifra od izvoza nafte (ovo pisem pod uvjetom embarga na naftu) + cjelokupni iznos izvoza plina, a da ne govorim o preorjentaciji naftnog trzista, ili prodaje nafte preko trecih zemalja po istoj cijeni, gdje bi te zemlje (posrednice) ostvarivale ekstra profit, a sve bi se odrazilo na moj i tvoj novcanik (posto bi neminovno doslo do rasta cijena naftnih proizvoda). da ne spominjem kinu kao nezajazljivog potrosaca energenata (ovdje je opcija i povecanje proizvodnje nafte, uz postojece cijene). dakle, nema govora da ova zatezazanja idu iranu na ruku. ono, kao: "malo mi je sankcija, moze li jos?". nidje veze. zatezanja mogu ici na ruku samo bjelosvjetskim mesetarima, koji spekulisu cijenom nafte i bez geo-politickih zatezanja.
pitanje za tebe - iranski trgovinski suficit iznosi 20 mrd usd, a poznato ti je koliki je nas (bih) deficit. cime mi placamo robu koju uvozimo?!
ja bih volio da mi vidis drzavu koja je po sankcijama ostvarila povecanje svog izvoza od 100%? Primjer iz prakse? Jel vidis sta se Kubom desava...al nemoj me samo pokusavati ubjedjivati kako je njima super. Dalje kako je Srbiji bilo pod embargom?
Sta ce se to povecati i u kom periodu da imas tako pozitivne prognoze, jesu li to iranci sami izracunali? To sto ne izvozi u USA i EU samo ne znaci da ce se drugi otimati za njihovu naftu. A ako mislis na Kinu, ona ima jedan interes kao i svi drugi...NESMETANA ISPORUKA NAFTE I POVOLJNA CIJENA...i nista vise ih ne zanima.
A to sa posrednicima ti ne stoji. Jesi li ikad kupovao npr. dellov racunar? Pa onda potpises za sta ga imas namjeru koristiti i kako ga NECES PRODATI u odredjenje zemlje. Pa ne mislis valjda da su svi glupi pa da se to tako lako zaobidje embargo. To bi onda sve US firme davno uradile. Imas dosta poluga za pritisak na trece drzave.
Elem ne vidm nista sto bi Iranu moglo valjati u ovo zatezanju, samo moze biti donji. A mislim da se takva klima i ambijet stvaraju da ce biti donji. Samo ako misle da ce dobro proci i da je nesto u njihovim rukama, onda se varaju.
Postoje planovi kako bi se nafta drugim putem transportovala a ne kroz hormuski zaljev. Ovo ne moze biti od danas do sutra, ali ideje i planovi postoje. pa bi se i ta poluga iranu oduzela. Ne kontam samo kako misle uci u oruzani sukob i jos da da ne izvuku deblji kraj. Jer kao sto rekoh, niko ne zeli uci u Teheran, al za vratiti u kameno doba, ima nazalost puno alternartiva.
p.s ne mislis valjda bih navoditi kao primjer za nesto