Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
piplica
Grijem se na: Ćumur

#3976 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

sarajevo999999 wrote:
piplica wrote:
sarajevo999999 wrote:E cuj molim te 300 maraka za pola godine i to 70 m2. Nisi se ti ni ogrijao druze moj, samo si prezivio zimu. Ako se hoces dobro ugrijati rjesenje je pec na drva, s tim da grijes sprat kuce i moze ti biti 10-12 metara x 60 km. Ali ima mana sto treba drvo unijeti u kucu pa vatru naloziti, kome je i to zahmetli onda struja, nema druge. Svakako sam se grijao i idealna kombinacija 10 metara drva+tona uglja navece da cuva vatru.
Što me nasmija čovjek :)
Za Bosanca je i dan-danas auto iz snova VW, tvrdimo da smo pametniji od pola planete, toboze snalazljivi...i da ne nabrajam više.

Znaš kad je neki čovjek vidio Merlina kako se izležava na nekoj Sa planini i dobaci mu "jelde Dino nema nigdje k'o u Bosni?", a ovaj će "to sam i ja mislio dok sam kokuz bio".
Svoj ti pos'o
Neznanje je teško breme, jako teško!
sarajevo999999

#3977 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sarajevo999999 »

Uf jel dzamije ti
ketronsd1

#3978 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

piplica wrote:
sarajevo999999 wrote:E cuj molim te 300 maraka za pola godine i to 70 m2. Nisi se ti ni ogrijao druze moj, samo si prezivio zimu. Ako se hoces dobro ugrijati rjesenje je pec na drva, s tim da grijes sprat kuce i moze ti biti 10-12 metara x 60 km. Ali ima mana sto treba drvo unijeti u kucu pa vatru naloziti, kome je i to zahmetli onda struja, nema druge. Svakako sam se grijao i idealna kombinacija 10 metara drva+tona uglja navece da cuva vatru.
Za Bosanca je i dan-danas auto iz snova VW, tvrdimo da smo pametniji od pola planete, toboze snalazljivi...i da ne nabrajam više.

Znaš kad je neki čovjek vidio Merlina kako se izležava na nekoj Sa planini i dobaci mu "jelde Dino nema nigdje k'o u Bosni?", a ovaj će "to sam i ja mislio dok sam kokuz bio".
I to golf dvojka :D
Nego da vas usput pitam.
Radim donji sprat i mislio sam estrish da uradim. Ovaj sto
Će raditi kaže da ima čovjeka koji radi podno i kaze starom da bi za negdje oko 60 mkv polaganje i crijeva koštala oko 800 KM
Meni je to jako malo
Sta kazu kolege forumasi
piplica
Grijem se na: Ćumur

#3979 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

ketronsd1 wrote:
piplica wrote:

I to golf dvojka :D
Nego da vas usput pitam.
Radim donji sprat i mislio sam estrish da uradim. Ovaj sto
Će raditi kaže da ima čovjeka koji radi podno i kaze starom da bi za negdje oko 60 mkv polaganje i crijeva koštala oko 800 KM
Meni je to jako malo
Sta kazu kolege forumasi
Pa u odnosu na cijene van BiH sigurno je malo, ali ovdje je to mjesečna plata.
ketronsd1

#3980 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Ma razumijem sasvim da je dole razmišljanje za cijenu drugačije nego se ja bojim da mi ne urade kako treba
Stoga je ta moja konstatacija da mi je malo
Tahta

#3981 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Tahta »

pitanje za poznavalace inverter tehnologije:
U pitanju je kuća koja ima 5 malih soba (od 9 do 14 kvadrata) + hodnik + kupatolo. fasada stiropor stolarija nova plastika.
Zagrijavao bi inverter klimama manjih kapaciteta ali ih treba bar 3 optimalno 4.
Moje piatnje je za jeftine klime tipa Gree ,Crypton, Beko, i sl mogu li odgovoriti zahtjevu i kakva su iskustva, savjeti, prijedlozi
rovac13

#3982 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Od tih jeftinih ja bi jedino gree uzeo u razmatranje.......ali je opet diskutabilno da li se isplati.....jer sad imas i japance koji kostaju oko 1000KM gore-dole.......s tim sto su to ulazni modeli.

Fujitsu su odlicne klime......uz mitsubishi,daikin toshibu sami spadaju u vrh ponude........a posto je izasao novi model iz standard serije LMC.......dosadasnji standard model LEC je na rasprodaji........sedmica ili devetka kostaju oko 800-900 KM.......mislim da trenutno nema bolje za te pare.........tim vise sto modeli LEC ne spadaju u jeftine ulazne modele.......nego su klasa vise.

Jedino je mozda problem naci jel gdje ostalo jos koji komad.
Tahta

#3983 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Tahta »

rovac13 wrote:Od tih jeftinih ja bi jedino gree uzeo u razmatranje.......ali je opet diskutabilno da li se isplati.....jer sad imas i japance koji kostaju oko 1000KM gore-dole.......s tim sto su to ulazni modeli.

Fujitsu su odlicne klime......uz mitsubishi,daikin toshibu sami spadaju u vrh ponude........a posto je izasao novi model iz standard serije LMC.......dosadasnji standard model LEC je na rasprodaji........sedmica ili devetka kostaju oko 800-900 KM.......mislim da trenutno nema bolje za te pare.........tim vise sto modeli LEC ne spadaju u jeftine ulazne modele.......nego su klasa vise.

Jedino je mozda problem naci jel gdje ostalo jos koji komad.
gdje da potražim Fujitsu kolko vidim na google predstavnik u sarajevu nema, imate li kakv prijedlog može i na PP
rovac13

#3984 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nije tajna......fujitsu rade frigo klima mostar.......top frigo mostar.......servis covic isto dole negdje.......bilo je i u sarajevu samo zam zaboravio kako se zovu......top frigo radi po cijeloj bih
nexteen

#3985 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Fujitsu klima uređaj zidni inverter ASYG12LLCC - sa montazom 1200km .. bas tamo gde ti je napisao @rovac
BarbaDue

#3986 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by BarbaDue »

Jedno pitanje, ako neko ima iskustva. Interesuje me kakva je firma "Toplota" Visoko? Jesu li nekome razvodili grijanje? Takođe me interesuje kvalitet radijatora "Mastaš"?
_Reds_

#3987 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

Nedavno su mi montirali Invertor Panasonic RE18QKE.

I nije bila priključena na struju. Priključio na struju i evo citav an probavam ali klima jednostavno ne puse hladan zrak ?? Jel problem u klimi ili je od mene, staim u rezim COOL ili DRY ali nista, puse ko obicni ventilator.
Last edited by _Reds_ on 18/07/2015 22:45, edited 1 time in total.
rovac13

#3988 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Stavis cool.......spusti temp na najnize......ako ne puse hladno zovi majstore ne radi klima
_Reds_

#3989 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

rovac13 wrote:Stavis cool.......spusti temp na najnize......ako ne puse hladno zovi majstore ne radi klima
Ma stavio na 16 je najmanje i nista samo puse obicni zrak, i sad do cega je to???

Da nema kakav fazon prebacanja na njoj samoj ??

I valja li cemu ovaj invertor ??
rovac13

#3990 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja nebi nista dirao....nek majstori vide zasto ne hladi.

Panasonic bi trebao biti dobar uredjaj........svi ga svrstavaju u nekakvu kategoriju odma iza top proizvodjaca (toshiba,mitsubishi,fujitsu,daikin)........vjerujem da je to bolja klima od lg samsung i raznih kineza.........a serija panasonica RE nije najbolja njihova serija ali nije ni najlosija.......tako da je i to ok........ako je made in malezija trebalo bi bit ok(samo da nije made in kina,na kineskim je znalo bit problema).........jedino .......ne znam jel se meni cini ili je po skupa........ja koliko vidim ona je preko 2000KM.......a za te pare se kupi top serija fujitsu mitsubishi.......sto je ipak klasa za sebe.
maliq53

#3991 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maliq53 »

Zanima me da li ima neko preporučit' neki dobar servis da mi pregleda klimu.Naime, kada stavim klimu u mode za hlađenje pojavi se neko šištanje koje se ne manifestuje odma već počne recimo ako tek upalim klimu tek nakon nekih 3 minuta se pojavi to šištanje i ne prestaje dok ne ugasim.Šištanje se najviše čuje tačno kod onog otvora od unjutrašnje jedinice gdje ulaze cijevi možda 2-3 cm unutar tog otvora.Što se tiče hlađenja, klima hladi tako da ne bi rekao da nema plina ili šta već; nego jednostavno ima to neko šištanje i čini mi se da bi moglo biti do cijevi kako su savijene ili nešto tome slično.Stoga ako ima neko preporučit servis da mi malo to pregleda ali i da provjeri stanje plina čisto iz predostrožnosti jer evo već dvije godine se grijem na klime ( dva sprata od tri) i zaista me dobro služe...
Nogatrans

#3992 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nogatrans »

Za raju koja se bolje razumije u Inveretere,koja je inverter klima za preporuku radi se o dvije prostorije u kojoj su vrata uvijek otvorena i ukupna kvadratura je oko 30metara kvadratni. Prozori i vrata su novi Pvc dok nemam izolaciju na kuci u smislu stiropora nego je samo fasada. Dvije zime sam se grijao na konvektore jedan od 2kw i drugi od 1,5kw i najveci racun mi je bio u Januaru 240km. Pa ako moze preporuka i radnje koje drze te inverter klime.

Hvala
_Reds_

#3993 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

Rovac,

Koliko vremena treba ovoj mojoj klimi da obori temperaturu za stepen, ako hladi 35 kvadrata, visine 2.5 m ??

Pri vanjskim temperaturama kakvi su ovih dana ??
rovac13

#3994 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nisam mjerio termometrom........ali na ovim temperaturama ja svoje cim upalim za minut moras bjezat ispred nje jer izgleda ledeno..........inverter krece naglo samo kad ga tek upalis.......kad ostavis da radi stalno onda se ujednaci pa polaganije samo odrzava
rovac13

#3995 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Uzmi dva termometra (najbolje ista).......sa jednim mjeri temperaturu odozgo na usisu zraka u unutarnju jedinicu.......a s drugim mjeri dole na izduvu........pa javi kakva je situacija.......moralo bi bit lijepe razlike :-D
rovac13

#3996 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

_Reds_ wrote:Koliko vremena treba ovoj mojoj klimi da obori temperaturu za stepen, ako hladi 35 kvadrata, visine 2.5 m ??
Ovako to izgleda matematicki........vrlo jednostavno.

-Tvoja klima....unutarnja jedinica u brzini hi duva odnosno protok zraka joj je 16,30 m3/min
-tvoj prostor je 35m2 ...visina 2,5m.......zapremina je 87,5 m3 zraka.

Rezultat :

Za 5,36 minuta klima probaci kroz sebe sav zrak iz tvoje prostorije.

Odnosno ako ti je delta T (razlika temp na usisu i izduvu) 5 stepeni..........znaci za 5,36 minuta temp sobe bi se morala spustit za 5 stepeni.

Tom logikom dalje mozes sam sebi racunat.........nadam se da sam pojednostavio koliko toliko .
_Reds_

#3997 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

Znaci da moja klima ne radi kako treba, jer ne moze ni za dva sata da obori temperaturu u prostoriji vise od 2 stepena.
nexteen

#3998 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

To da li klima radi kako treba ili ne ne meri se tako .. Izmeri temperaturu gore na ulazu unutrasnje jedinice , i onda izmeri na izduvu pa ce ti @rovac reci da li je to OK ili ne .. Smanji temp na minimum , duvanje na max i ocitaj to ..
rovac13

#3999 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ma nije ok.............ja bi do sad 20 puta nazvao majstore........tako dobra i skupa klima.........ta klima ima snage na grijanju skoro kao nocria,a u hladjenju je jaca od nocrie.........i na max duva jace od nocrie........posto nocriu imam i znam kako radi........taj panasonic treba da raznosi cim ga upalis.......to je mocan uredjaj..........nema se tu sta cekat da pocne hladit.........moze biti do majstora da nisu nesto obavili kako treba.......ko je montirao.......ako sam dobro razumio oni su namontirali i otisli a da nisu probali.......pa si poslije spojio struju kad ono ne radi dobro.
_Reds_

#4000 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

Ma stan je komplet renoviran. Pa prilikom montaže je sva struja bila raskopčana. I kad je montirana nije odmah probana.

Ma dolazili juče, nisam bio tu, punili gas, kao bilo do gasa, jer uopce nije puhala hladno, ali opet meni nesto nije ok nikako.

Sutra iztestiram ovo sto si naveo. Danas stavim na 16 i sve na max, trzim termometar ispod nje, i uopce nece da padne sa 28 stepeni, tj. u biti padne ono po 0.1 stepeni svakih 10tak minuta.

U biti puno hladnije mi puse klima u autu.

Samo ne znam sta bi sad mogao biti problem.
Post Reply