Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Seawolf wrote:
Najučinkovitiji SCR sistem će biti onaj koji će ukloniti potrebu za EGR-om.
To već imaju kod IVECO-a, na velikim motorima.
Imaju ali koliko znam Euro VI ne uzima u obzir hladni rad motora? Plus je pitanje veličina samog sustava, kako to upakirati.
Ovaj gore rad je baš vezan uz to da SCR radi i kod manjih temperatura. I opet ima NSC/LNT (ima stvarno dosta imena) da se pokrije hladan radi motora. Vidim da su Nijemci isto to mahom radili kod Euro 6d TEMP motora.
PSA ima drugačije rješenje na novom 1.5 HDI, a njega im isporučuje Faurecia.
No kao što sam rekao. Ivecov 2.3 motor za LCV program u Dailyu je prvi Euro 6d ready motor u jednom LCV-u. Ipak tu su granice štetnih plinova veće, čini mi se za 50%, nego kod automobila.
Ne sviđa mi se što su im sve fotografije u stvari CGI. Pa pogledaj na ovome Jeepu iz Kine detalja iz Italije, mislim čak Vatikan tj. Trg sv. Petra.
Nego u Italiji prodaja idilična:
1 Fiat Panda 10331
2 Fiat Tipo 5011
3 Fiat 500 4854
4 Fiat 500X 4839
5 Volkswagen Golf 4800
6 Citroen C3 4582
7 Volkswagen Polo 4415
8 Fiat 500L 4406
9 Lancia Ypsilon 4185
10 Ford Fiesta 4117
Čak FCA jako dobro stoji u Francuskoj i Španjolskoj. No zato u Njemačkoj potop. Nit Stelvio ni Compass ne donose prodaju, čak i pada. Meni iskreno tu ništa nije jasno. Doduše kada gledam njemački test prema recimo francuskom ili talijanskom za jedan Stelvio onda kao da gledam u paralelni svemir.
Dobro, to je ocekivano. Na Ger trzistu nemaju sansi. Malo nesto 500 i to je to. Bitno je da se probiju na trzista UK, Beneluksa, Francuske i Skandinavije.
To je tako, nema mijenjanja.
Problem je sto FCA (Jeep i Alfa Romeo prije svega) ima losu prodaju na istocno-evropskim trzistima (Poljska, Češka, Mađarska) tj tržištima koja će u budućnosti sigurno gutati vece kolicine automobila zbog rasta standarda.
U Turskoj je Alfa takodje sa losom prodajom (2017 minus 50% u odnosu ma 2016, januar 2018 minus 70% u odnosu na januar 2017), Jeep se nesto malo digao. Za Alfu je tu problem zapremina motora, jer sve sto je iznad 1800 ccm podlijeze nenormalnim davanjima. Iz tog razloga su veoma popularni BMW 316i, C180, A4 1.4 TFSI uz neki sportski look, tj poseban paket opreme.
Ma niđe veze, neće džemperko nikada pristati na ovo, a ne bi ni ja...da prodaš sve i ugušiš vremenom brend i identitet...bolje da se ide u JV varijantu, a to je ono što džemperko odavno traži...
Primjeri Volva, Jaguar - Land Rovera su pokazali da ne mora doci do gasenja brenda. Kod FCA bi prezivjeli Alfa Romeo, Jeep, RAM, Fiat, Maserati i mozda Dodge. Chysler i Lancia su vec zavrsena prica. MM, Comau bi sigurno prosirili svoje poslovanje i na ostale grane privrede.
Volvo i Jaguar su ipak neka vrsta premiuma, sumnjam recimo da bi FIAT dugo preživio pod Kinezima ili bi ga samo ograničili na Evropu, a u ostalim dijelovima svijeta bi bio rebrandiran Kinez...meni je opcija spajanja logična ili privlačenja još nekih marki pod kišobran FCA, tipa Suzuki, jer je već bilo priče o tome i sarađivali su ranije...
Da je neka hablesina poslala ponudu i ja bih se nasmijao,ali kad ti ponudu pošalje frajer koji je najveći dioničar Daimlera onda se moraš zapitati.
Ne mora doći do gašenja brendova,Kinezi su veoma dobri u poslu,nisu budale da bacaju milijarde u vazduh.
Fiat ima takav imidž (osim modela 500 i 500X) da se na tržištu može pozicionirati izmedju Dacie i Citroena/Škode/Seata npr. Mozda se mi necemo sloziti sa tim, ali je tako. Fiat ima dobre osnove u Južnoj Americi, Mediteranu i Turskoj. Po meni Fiat bi trebao da ima i model koji ce biti konkurent Suziki Vitari, Dusteru i Renault Kadjaru, dakle dva light SUV modela povoljne cijene privlačnog dizajna.
Trenutno Fiat moze da zaboravi proboj na trzista Indije, Kine i Afrike (saradnja sa kineskim i indisjkim partnerima). Nekoliko puta su pokusali, ali je prodaja uvijek bila na nivou statisticke greske.
"Srećni smo što imamo porodicu 500, koju smo proširili, videćete u našim budućim planovima da je to naš fokus u Evropi. FIAT Panda je takođe i dalje interesantna. Ali Tipo, bez obzira na uspešnu prodaju i vrednost koju donosi, nisam optimista. Velika je gužva na tržištu u tom sektoru i nije mnogo profitabilan. To je možda bio deo na kojem je FIAT tradicionalno dobro stajao, ali možda bi trebalo da krenemo dalje. Čak vidim Latinsku Ameriku kao značajniju za brend od Evrope"
Nadam se da će otići sa funkcije. Hvala mu za sve sto je pozitivno uradio, ali koncept napustanja trzista ako ne mozes da budes konkurentan sigurno nije pravac. Od Fiata svojim nerezonskim odlukama napravice nesto kao Mini porodicu, 500 i 500X. Pitanje je da li je 500X interesantan za trzista van Italije, jer se vec biljezi pad prodaje, a retro stil više nije in.
Sumjam da će se usuditi na to...da je iole pametan, bolje je i da se Tipo počne prodavati u J. Americi, a ne da prave posebne jeftinjake za tamošnje tržište...
Naslov dobro kaže, Fiat ostavlja prostor drugim markama u Evropi.
Tržište Evrope definitivno treba jeftinije modele, što je Tipo i pokazao, a to potvrđuju i Suzuki i Dacia. Škoda, Seat, Citroen i sl su se cjenovno približili ostalim proizvođačima i Fiat ima priliku da iskoristi taj prostor.
Porodica 500 neka bude podbrend, a Panda, Tipo, SUV kao konkurencija Dusteru i Vitari sigurno imaju prostor da budu profitabilni.
Nisam siguran da Fiat ima taj prostor da sa nižom cijenom privuče kupce jer Škoda, Seat, Kia, vozila iz PSA grupacije u tom cjenovnom rangu Tipa imaju svoja vozila za ponuditi. Rapid, Ibiza, C-Elysee, P 301, Ceed....sve su tu negdje cijenom kao Tipo. Svaki segment tržišta veliki igrači su pokrili nema praznine da se ubaciš