ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
MAN-lion's coach
#3977 Re: ZOBS
Rekoh gore lijepo da radnja preticanja ima svoju definiciju u Zakonu, a ne u "Pravilniku". I zaista nigdje ne piše da se ta radnja isključivo odnosi na "preticanje motornih vozila", već vozila. Jer VOZILA kao POJAM imaju svoju definiciju u važećem Zakonu.nemezis wrote:Je li ti zezaš ili šta? Pišeš da apsolutno nigdje ne piše "preticanje motornog vozila" a postavljaš sliku gdje piše "zabrana pretjecanja svih motornih vozila"? Dakle, ovaj znak koji si postavio se odnosi na zabranu preticanja "motornih vozila" a ne "vozila". Naravno, ni to nije aktuelno o čemu ćemo kasnije. Jesi li ti uopšte pratio gdje pominjem Zakon a gdje Pravilnik?MAN-lion's coach wrote:Također, i preticanje ima svoju definiciju, i kompletan odjeljak koji tretira tu radnju u saobraćaju. I nigdje, apsolutno nigdje, ne piše "preticanje motornog vozila", nego "preticanje vozila".
Znak je pridodat kao prilog, pobliže precizirano za koga je zabrana preticanja, a ne općenito radnja preticanja koja se odnosi na sva vozila.
Znači poenta je u tome da ne znaš razliku između radnje preticanja, i znaka zabrane preticanje motornih vozila.
Taj znak piše šta označava, ne označava preticanje "vozila na motorni pogon", nego motornih vozila.nemezis wrote: Što se tiče tabli:
Nije mi jasno šta ovime želiš reći? Je li znaš, a ja sam upravo to napisao u mom postu, da je taj dio mijenjan i da je termin "motorna vozila" promijenjen u "vozila na motorni pogon"? Znači, taj znak označava cestu gdje je zabranjeno preticanje "vozila na motorni pogon".
Dakle, ja sam htio ozbiljnu priču gdje bi nešto rekli oni koji su detaljno pročitali relevantne propise a ne dječije nadmudrivanje.
Prvo zaboravi slobodu vrijeđanja u diskusiji iste sekunde. Pojmove dječijih nadmudrivanja ostavi za svoje društvo u kojem imaš takvu slobodu izražavanja.
"Hronologija" izmjena pojmova i značenja je irelevantna, bespotrebna i nevažna jer postoje važeći termini i kao takvi se primjenjuju u praksi.
- vješalica
#3978 Re: ZOBS
znak samo.poblize je definiso zabrane preticanja moornih vozila npr kao ovaj drugi kamiona ali to ne znaci da ne mozes oreticati neko drugo vozilo
a sam pojam preticanje kao radnje u saobracaju je nestodrugo
mozes preticati nanpjesackom neko vozilo
i to je prekrsaj
a ne mora.to.biti motorno vozilo.nego samo vozilo
to je poenta price
a kako se.prije zvalo je vise nevazno jer kako kaze forumas sad.je vazeca definicija motorno vozilo sto je i logicnije
i to je prekrsaj
to je poenta price
a kako se.prije zvalo je vise nevazno jer kako kaze forumas sad.je vazeca definicija motorno vozilo sto je i logicnije
-
nemezis
#3979 Re: ZOBS
Ti uopste ne kontas sta je tema. Znam ja da je u Zakonu rečeno sta je preticanje ali Pravilnik opisuje znak koji oznacava zabranu preticanja vozila na motorni pogon a zadnje izmjene Zakona su ukinule pojam "vozila na motorni pogon" a Pravilnik, koliko znam, nije mijenjan. Dakle, ponavljam, taj znak oznacava zabranu preticanha "vozila na motorni pogon" a ne "motornih vozila". Ti imas tekst Pravilnika ali bila je izmjena tog Pravilnika koja je upravo promijenila to "motorna vozila" u "vozila na motorni pogon" a ti to izgleda ne znas?MAN-lion's coach wrote:Rekoh gore lijepo da radnja preticanja ima svoju definiciju u Zakonu, a ne u "Pravilniku". I zaista nigdje ne piše da se ta radnja isključivo odnosi na "preticanje motornih vozila", već vozila. Jer VOZILA kao POJAM imaju svoju definiciju u važećem Zakonu.nemezis wrote:Je li ti zezaš ili šta? Pišeš da apsolutno nigdje ne piše "preticanje motornog vozila" a postavljaš sliku gdje piše "zabrana pretjecanja svih motornih vozila"? Dakle, ovaj znak koji si postavio se odnosi na zabranu preticanja "motornih vozila" a ne "vozila". Naravno, ni to nije aktuelno o čemu ćemo kasnije. Jesi li ti uopšte pratio gdje pominjem Zakon a gdje Pravilnik?MAN-lion's coach wrote:Također, i preticanje ima svoju definiciju, i kompletan odjeljak koji tretira tu radnju u saobraćaju. I nigdje, apsolutno nigdje, ne piše "preticanje motornog vozila", nego "preticanje vozila".
Znak je pridodat kao prilog, pobliže precizirano za koga je zabrana preticanja, a ne općenito radnja preticanja koja se odnosi na sva vozila.
Znači poenta je u tome da ne znaš razliku između radnje preticanja, i znaka zabrane preticanje motornih vozila.
Taj znak piše šta označava, ne označava preticanje "vozila na motorni pogon", nego motornih vozila.nemezis wrote: Što se tiče tabli:
Nije mi jasno šta ovime želiš reći? Je li znaš, a ja sam upravo to napisao u mom postu, da je taj dio mijenjan i da je termin "motorna vozila" promijenjen u "vozila na motorni pogon"? Znači, taj znak označava cestu gdje je zabranjeno preticanje "vozila na motorni pogon".
Dakle, ja sam htio ozbiljnu priču gdje bi nešto rekli oni koji su detaljno pročitali relevantne propise a ne dječije nadmudrivanje.
Prvo zaboravi slobodu vrijeđanja u diskusiji iste sekunde. Pojmove dječijih nadmudrivanja ostavi za svoje društvo u kojem imaš takvu slobodu izražavanja.
"Hronologija" izmjena pojmova i značenja je irelevantna, bespotrebna i nevažna jer postoje važeći termini i kao takvi se primjenjuju u praksi.
-
nemezis
#3980 Re: ZOBS
Sta si ti ovime u stvari htio reci? Pravilnik odreduje znakove, znak o kojem se prica je znak koji oznacava put gdje je zabranjeno preticati "vozila na motorni pogon" jer je u momentu donošenja tih izmjena taj pojam postojao u Zakonu. Zadnjim izmjenama je taj pojam brisan a Pravilnik, koliko znam, nije.mijenjan. Nemoj biti advokat nekome ako ne poznaješ materiju. Recimo, dok je u Pravilniku znak oznacavao zabranu preticanja "motornih vozila", traktori nisu bili "motorna vozila" te se znak nije odnosio na njih dok nije Pravilnik promijenjen na nacin da znak oznacava zabranu preticanna "vozila na motorni pogon.vješalica wrote:znak samo.poblize je definiso zabrane preticanja moornih vozila npr kao ovaj drugi kamiona ali to ne znaci da ne mozes oreticati neko drugo vozilo
i to je prekrsaj
to je poenta price
- vješalica
#3981 Re: ZOBS
ovaj znak sto je gore stavljen zabrane preticanja je iz pravilnika iz 2007 godine i lijepo pise motornih vozila
a zoobs je iz 2017
u cemj je uopce poenta rasprave kad ti ocito nisi u toku sa izmjenama i sl.?
a zoobs je iz 2017
-
nemezis
#3982 Re: ZOBS
vješalica wrote:ovaj znak sto je gore stavljen zabrane preticanja je iz pravilnika iz 2007 godine i lijepo pise motornih vozila
a zoobs je iz 2017
Sta cemo sada?(1) U članu 29. tač. 5), 11), 21) i 32), i u članu 36. tačka 11) Pravilnika o saobraćajnim znakovima i signalizaciji na cestama, načinu obilježavanja radova i prepreka na cesti i znakovima koje učesnicima u saobraćaju daje ovlašćena osoba, ("Službeni glasnik BiH", broj 16/07), riječi: "motorna vozila", u odgovarajućem padežu, zamjenjuju se riječima: "vozila na motorni pogon", u odgovarajućem padežu.
- vješalica
#3983 Re: ZOBS
pa sta sad ako je u zoobsu izbrisan pojam vozilo na motorni pogon,znaci da vise ne vrijedi znak ako ga preteknes jer u pravilniku ne stoji motorno vozilo,vec pojam koji ne postoji?
cak i ako tako pise vozilo jeste na motorni pogon jer koisti motor sopstveni da se pokrece osim onih invalidskih kolica
btw zakon je jaci od pravilnika
a prvilnik realno mora biti uskaldjen sa zakonom samo poblize definise ono sto je u zakonu precizno navedeno
cak i ako tako pise vozilo jeste na motorni pogon jer koisti motor sopstveni da se pokrece osim onih invalidskih kolica
btw zakon je jaci od pravilnika
a prvilnik realno mora biti uskaldjen sa zakonom samo poblize definise ono sto je u zakonu precizno navedeno
-
nemezis
#3984 Re: ZOBS
Znači, sa "nema pojma" i "nisi u toku sa izmjenama" si došao na "pa šta sad". Pa ništa, ako ti se ne diskutuje a ti zaobiđi.vješalica wrote:pa sta sad ako je u zoobsu izbrisan pojam vozilo na motorni pogon,
Ne, ko je to rekao? Ja nisam. Ja sam jasno napisao "može tema za diskusiju" i "kako sada tumačiti". To što ti imaš potpuno drugo shvatanje diskusije je nešto drugo.vješalica wrote: znaci da vise ne vrijedi znak ako ga preteknes jer u pravilniku ne stoji motorno vozilo,vec pojam koji ne postoji?
Znači, ne znaš da tako piše a znaš da nemam pojma?vješalica wrote: cak i ako tako pise
Koje vozilo jeste na motorni pogon? Postoji definicija vozila (koja ne uključuje motor) i definicija motornog vozila. Šta sada znači tvoja izjava "vozilo jeste na motorni pogon..." ako definicija vozila u Zakonu ne uključuje motorni pogon?vješalica wrote: vozilo jeste na motorni pogon jer koisti motor sopstveni da se pokrece osim onih invalidskih kolica
Kakve veze ovo ima sa mojim pitanjem za diskusiju? Koja to tačno rečenica iz Zakona "nadjačava" koju rečenicu iz Pravilnika, a vezano za ovo što sam ja pisao?vješalica wrote: btw zakon je jaci od pravilnika
Bravo, jedna tačna izjava. Samo, šta znači "mora", htio si reći "treba" jer evo vidimo da ipak ne "mora".vješalica wrote: a prvilnik realno mora biti uskaldjen sa zakonom
Ne, Pravilnik propisuje ono što je Zakon definisao da se propisuje prvilnikom. Pravilnikom se i propisuje upravo ono što nije "precizno navedeno" u Zakonu, jer da je precizno navedeno Pravilnik ne bi ni bio potreban. Recimo, vezano za temu koju sam započeo, Zakon uopšte ne propisuje niti izgled niti značenje saobraćajnih znakova što znači da izgled znaka nije "precizno naveden" u Zakonu nego je upravo u Pravilniku "precizno naveden".vješalica wrote: samo poblize definise ono sto je u zakonu precizno navedeno
- vješalica
#3985 Re: ZOBS
jos jedan forumski heroj koji ce se posvadjati u ubjedjenju da ne pise u zakonu vozilo a motorni pogon i traziti da ne plati kaznu kad bude postupao protivno znaku
-
nemezis
#3986 Re: ZOBS
Znači, nemas nikakav valjan argument, nisi informisan o sadrzaju propisa, a nešto bi rekao? Nisi znao da u Pravilniku stoji "vozilo na motorni pogon", zasto sada pominjes Zakon kada tamo jasno stoji da se definicija vozila na motorni pogon brise? Sta ti uopste pokusavas reci?vješalica wrote:jos jedan forumski heroj koji ce se posvadjati u ubjedjenju da ne pise u zakonu vozilo a motorni pogon i traziti da ne plati kaznu kad bude postupao protivno znaku
Last edited by nemezis on 07/02/2018 06:58, edited 1 time in total.
-
nemezis
#3987 Re: ZOBS
Gledano uopste na propise, da, sve mora pisati. Da bi nesto bilo prekrsaj, negdje mora pisati da je to prekršaj i mora biti propisana sankcija. Jesi li ti ikada procitao neki zakon ili pravilnik? Je li znas da je u Zakonu o ZOBS-u, na primjer, data definicija bicikla. Sta mislis zasto kada, po tebi, svi znamo sta je bicikl?vješalica wrote:to je podzakonski akt jadan ne bio i kao takav ima nizu pravnu.snagu od zakonanemezis wrote: Kakve veze ovo ima sa mojim pitanjem za diskusiju? Koja to tačno rečenica iz Zakona "nadjačava" koju rečenicu iz Pravilnika, a vezano za ovo što sam ja pisao?
".
pravilnik
kontas?ne kontas jer mentalitetu poput tebe sve mora pisati a to je opcepoznata stvar k kojoj se neuki ljudi ne trebaju posebno poducavati jer misle da slobodnim tumacenjem moraju biti u pravu
Objasni, koja to recenica, vezano za temu, iz Zakona "nadjacava" koju rečenicu iz Pravilnika i koju tvoju tvrdnju podupire? Jesi li uopste sposoban argumentovano reci bilo sta vezano za temu?
- newklear
#3988 Re: ZOBS
http://www.sluzbenilist.ba/page/akt/CL23gRPvNnY=
Član 4.
U članu 238. stav (1) tačka 24) briše se.
Može se voziti bez kacige?
Član 4.
U članu 238. stav (1) tačka 24) briše se.
Može se voziti bez kacige?
-
made_in_sarajevo
#3989 Re: ZOBS
Kad je auto registrovano na firmu, da li vlasnik koji i koristi auto moze dati nekom drugom da vozi bez papira, putnih naloga, kakav je prelazak granice kad je vlasnik firme za volanom,a kakav ako neko drugi vozi?
- drug_profi
#3990 Re: ZOBS
Samo onaj ko je upisan u putni nalog moze voziti, koliko ja znam.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#3991 Re: ZOBS
teretni ili putnicki?made_in_sarajevo wrote:Kad je auto registrovano na firmu, da li vlasnik koji i koristi auto moze dati nekom drugom da vozi bez papira, putnih naloga, kakav je prelazak granice kad je vlasnik firme za volanom,a kakav ako neko drugi vozi?
- Bakir1
#3992 Re: ZOBS
putnicki moze bez problema, niko ne trazi radnu knjizicu
cak u slucaju da je lizing vlasnik ne traze ono odobrenje za koristenje
cak u slucaju da je lizing vlasnik ne traze ono odobrenje za koristenje
-
made_in_sarajevo
#3993 Re: ZOBS
putnicko je. prvi put se direktno susrecem sa putnickim na firmi, teretno znam da treba kilometar papira i putni nalog.bitanga_sa_otesa wrote:teretni ili putnicki?made_in_sarajevo wrote:Kad je auto registrovano na firmu, da li vlasnik koji i koristi auto moze dati nekom drugom da vozi bez papira, putnih naloga, kakav je prelazak granice kad je vlasnik firme za volanom,a kakav ako neko drugi vozi?
kakva je procedura vozanja po RS-u isto kad je vlasnik za volanom ili vlasnik firme da auto npr. bratu da vozi,a vlasnik nije sa njim u autu.
pokusavao sam sinoc brzinski po google naci, ali pretezno izbaci privatno vozilo u sluzbene svrhe kad se koristi.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#3994 Re: ZOBS
koliko se sjecam za putnicki ne treba nista,vozis ga kao da je tvoje ,ali nisam odavno vozio sluzbene aute ,bakir ce ti to bolje znati.made_in_sarajevo wrote:
putnicko je. prvi put se direktno susrecem sa putnickim na firmi, teretno znam da treba kilometar papira i putni nalog.
kakva je procedura vozanja po RS-u isto kad je vlasnik za volanom ili vlasnik firme da auto npr. bratu da vozi,a vlasnik nije sa njim u autu.
pokusavao sam sinoc brzinski po google naci, ali pretezno izbaci privatno vozilo u sluzbene svrhe kad se koristi.
- Optimist
#3995 Re: ZOBS
Putnicko ti ne treba nista niti ti iko trazi. Isao sam i preko granice, imao sam putni nalog za svaki slucaj ali mi ga niko nije trazio. Samo ono standardno, pasos, saobracajna i zeleni karton.
- Travnički Noćni Šetač
#3996 Re: ZOBS
Dobra je tema za diskusiju...nemezis wrote:Može tema za diskusiju?
Hronologija zakona o saobracaju i pravilnika i znakovima, vezano za preticanje, ide otprilike ovako.
Zakon definiše, izmedju ostalih, pojmove "motorno vozilo", "vozilo na motorni pogon" i "traktor", prema kojima traktor nije motorno vozilo.
Pravilnik definise znak za zabranu preticanja "motornih vozila" koji se, zbog toga sto traktor nije motorno vozilo, valjda nije odnosio na traktor.
Pravilnik se mijenja na nacin da se riječi "motorno vozilo" mijenja u "vozilo na motorni pogon" čime se znakom zabrane preticanja zabranjuje preticanje "vozila na motorni pogon" te se zabrana odnosi i na traktor.
Zakon se mijenja na nacin da se potpuno brise definicija pojma "vozilo na motorni pogon".
Pravilnik se, koliko znam, nije mijenjao.
Kako sada tumaciti znak "zabrana preticanja vozila na motorni pogon"?
Član 9. stav 1 tačka 30 : Motorno vozilo - prvenstvena namjena za prevoz lica/ tereta ili vuču priključnog vozila osim vozila na šinama i pomoćnih pješačkih sredstava
Član 9. stav 1 tačka 71: Traktor je motorno vozilo konstruisano da vuče, potiskuje ili nosi izmjenljiva oruđa , odnosno da služi za pogon takvih oruđa ili za vuču priključnih vozila
Po ovome, kao i po onome što sam vidio u radnim grupama za izmjenu ZOOBSa, traktor i dalje ne spada u kategoriju vozila na koje se primjenjuje znak zabrane preticanja, naravno pod uslovom da se radnja preticanja izvrši tako da se prethodno utvrdi da se radnja može obaviti bez opasnosti za ostale učesnike u saobraćaju, jer u svojoj definiciji traktor nema prvenstvene namjene kakve imaju motorna vozila...
...
Vjerujem da ima suprotnih mišljenja i to je ok , ali hajmo probat bez vrijeđanja...
-
Dzontra_Volta
#3997 Re: ZOBS
Nemoj Tita ti! Bilo je već nekoliko stranica diskusije o ovome, udavili više.Travnički Noćni Šetač wrote:Dobra je tema za diskusiju...nemezis wrote:Može tema za diskusiju?
Hronologija zakona o saobracaju i pravilnika i znakovima, vezano za preticanje, ide otprilike ovako.
Zakon definiše, izmedju ostalih, pojmove "motorno vozilo", "vozilo na motorni pogon" i "traktor", prema kojima traktor nije motorno vozilo.
Pravilnik definise znak za zabranu preticanja "motornih vozila" koji se, zbog toga sto traktor nije motorno vozilo, valjda nije odnosio na traktor.
Pravilnik se mijenja na nacin da se riječi "motorno vozilo" mijenja u "vozilo na motorni pogon" čime se znakom zabrane preticanja zabranjuje preticanje "vozila na motorni pogon" te se zabrana odnosi i na traktor.
Zakon se mijenja na nacin da se potpuno brise definicija pojma "vozilo na motorni pogon".
Pravilnik se, koliko znam, nije mijenjao.
Kako sada tumaciti znak "zabrana preticanja vozila na motorni pogon"?
- Travnički Noćni Šetač
#3998 Re: ZOBS
Ok... neću više... valjda... 
-
vauvau
#3999 Re: ZOBS
Traktor nije motorno vozilo otkad to
Ja što sam vidio traktora svi su imali motor
Ja što sam vidio traktora svi su imali motor
- Travnički Noćni Šetač
#4000 Re: ZOBS
Ko je rekao da nije motorno vozilo ?