Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
safran

#3976 Re: Bášča

Post by safran »

Vakat je kad je zemlja spremna. Kod mene npr. nije vakat - zemlja je još premokra. Bijeli luk koji prošle godine nismo vadili je krenuo ko u priči. Čupice se zelene na sve strane. Njih ćemo raščupati i rasaditi pa da vidimo hoće li ga biti ove godine. Pikirani paradajz u plasteniku je konačno došao sebi - trebalo mu je samo par sunčanih dana. Danas prepikirah kalifornijsko čudo, purple beauty a rotund mi još tuhinjaju - još nisu izbacile prvi par listova. Paprike i patlidžan su mi baš spore. Paradajz - ko korov, samo ga ubaci u zemlju - imam tovar za preprikirati ali vremena slabo. Dobili smo danas još jednu zečicu ali ova je neka rasna, navodno je čistokrvni orijaš ali neki šareni. Vidjećemo, po šapama obećava. Stare zeke su se uštelile - izađu, malo popasu, optrče krug oko kuće i onda šmugnu u svoju garsonijeru. Cuke će, kako vidim, biti problem ove godine. Čim se pojavimo eto ih na ručak. Danas se pojavila i jedna kuja koja očito negdje ima leglo. Fino me strah da će se jedan dan pojaviti sa njih 4-5 malih u pratnji. Šta raditi? Ne mogu ih sve prehraniti a ne mogu ni glavu okrenuti. A oni se navikli - i prilično su fini, dođu, ne smetaju, ne prilaze stolu, nama priđu ako ih zovneš. Baš su kulturni ali brate što je puno puno je. Valjda će uskoro i pravi vikendaši aktivnije da se pojavljuju pa da malo rasporedimo teret.
Mu'min

#3977 Re: Bášča

Post by Mu'min »

kerima1 wrote:Zar nije vakat bilo sijanju krompira,moji cak smatraju da su i okasnili :-)
Draga Kerima

ne čekam ja zbog neke više filozofije već činjenice da nije isfrezano. mjesecima kiša nije stajala, sad eto čekamo bar 10 dana sunca da se osuši inače onaj efendija neće sa traktorom niučiju njivu.
Ratarka

#3978 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:
kerima1 wrote:Zar nije vakat bilo sijanju krompira,moji cak smatraju da su i okasnili :-)
Draga Kerima

ne čekam ja zbog neke više filozofije već činjenice da nije isfrezano. mjesecima kiša nije stajala, sad eto čekamo bar 10 dana sunca da se osuši inače onaj efendija neće sa traktorom niučiju njivu.
safran wrote:Vakat je kad je zemlja spremna. Kod mene npr. nije vakat - zemlja je još premokra.
mi imamo isti problem, mislila sam vani ovaj vikend mrkvu, luk, persun - ali nema frezanja dok se ne prosusi, valjda ce do iduceg vikenda ostati ovako lijepo, onda ce valjda htjeti
safran wrote: Danas se pojavila i jedna kuja koja očito negdje ima leglo. Fino me strah da će se jedan dan pojaviti sa njih 4-5 malih u pratnji. Šta raditi? Ne mogu ih sve prehraniti a ne mogu ni glavu okrenuti. A oni se navikli - i prilično su fini, dođu, ne smetaju, ne prilaze stolu, nama priđu ako ih zovneš. Baš su kulturni ali brate što je puno puno je. Valjda će uskoro i pravi vikendaši aktivnije da se pojavljuju pa da malo rasporedimo teret.
a oko ovoga.... mi imamo svoja dva psa, pa nam dodju i neki "neciji", nahranimo kad odlazimo, nikad kada smo tu, ali vrlo cesto ih uredno rastjeram, a kad posijem vani mislim da ce im to biti redovan tretman, jednostavno ih je previse....
daddo_

#3979 Re: Bášča

Post by daddo_ »

Mu'min wrote:
Draga Kerima

Kod mene prosle sedmice covjek isfrezao posto se fino zemlja isusila poslije kisa. U subotu posadio krompir a komso kaze da kasnim posto je on to zavrsio prije 15-20 dana.
Ove sedmice se sadi u plastenik paradajz, paprika i krastavac. Paradajza sam dio kupi a dio cu svog rasada stavit pa cemo vidjeti razliku.
bizet

#3980 Re: Bášča

Post by bizet »

safran wrote:Vakat je kad je zemlja spremna. Kod mene npr. nije vakat - zemlja je još premokra. Bijeli luk koji prošle godine nismo vadili je krenuo ko u priči. Čupice se zelene na sve strane. Njih ćemo raščupati i rasaditi pa da vidimo hoće li ga biti ove godine. Pikirani paradajz u plasteniku je konačno došao sebi - trebalo mu je samo par sunčanih dana. Danas prepikirah kalifornijsko čudo, purple beauty a rotund mi još tuhinjaju - još nisu izbacile prvi par listova. Paprike i patlidžan su mi baš spore. Paradajz - ko korov, samo ga ubaci u zemlju - imam tovar za preprikirati ali vremena slabo. Dobili smo danas još jednu zečicu ali ova je neka rasna, navodno je čistokrvni orijaš ali neki šareni. Vidjećemo, po šapama obećava. Stare zeke su se uštelile - izađu, malo popasu, optrče krug oko kuće i onda šmugnu u svoju garsonijeru. Cuke će, kako vidim, biti problem ove godine. Čim se pojavimo eto ih na ručak. Danas se pojavila i jedna kuja koja očito negdje ima leglo. Fino me strah da će se jedan dan pojaviti sa njih 4-5 malih u pratnji. Šta raditi? Ne mogu ih sve prehraniti a ne mogu ni glavu okrenuti. A oni se navikli - i prilično su fini, dođu, ne smetaju, ne prilaze stolu, nama priđu ako ih zovneš. Baš su kulturni ali brate što je puno puno je. Valjda će uskoro i pravi vikendaši aktivnije da se pojavljuju pa da malo rasporedimo teret.
aj moja safran doci ce i ti pravi vikendasi i bice vam lakse....dok se fino ponasaju i ne remete vas mir ne tjeraj ih, ako kad sta imas da im bacis da pojedu ti baci, sevap je, pogotovo kuje dok doje mlade ili dok su skotne.....ne moras ti sebi uzeti za obavezu da ih sve prehranjujes, koliko mozes i kad mozes, ni Bog ni narod te ne duze da ucinis vise od tog
vrtlar

#3981 Re: Bášča

Post by vrtlar »

kerima1 wrote:Dok dodje taj cvjecar pitaj Gugleta malo :wink:
Cuj salje bastovanke na gogleta pa bona ja se slomi da okupim ovdje bastovanke a ona ih salje na gugleta.Svaka koja dodje nova ja trcim da se javim a ti tako.Sta ce nam tema basta bez lijepih bastovanki.E zato sto si poslala ratarku na gogleta dabogda ti rodio paradajz da ne znas sta ces sa njim ;-) :D :mrgreen: :lol: :-D
vrtlar

#3982 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Za ove nase bastovanke jedan recept

kg spinata,brasno,ulje,so paprika,luk tikvice,(napomena za ratarku ne zaboravi jaja a za oticon nalakiraj nokte ne ide bez laka mijesanje)sve smutiti i kad se sve smuti bacite u smece.znas koji zeljanik. :mrgreen: sad ce biti :x odoh ja :run:
matic.ivan

#3983 Re: Bášča

Post by matic.ivan »

super koristan forum :-)

Ja sada sadim ruze "penjacice", nada se da se brzo penju i brzo rastu :-)
zippoo87

#3984 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

evo da se i ja ukljucim u ovu temu ;)

ja sam jucer posadio sve,kod mene je zemlja kamenita,prosusi se za 2-3 sata,tako da je jucer ujutro uzorano (oko 7 sati),mi dosli popodne,isfrezali (imam mali kultivator),napravio lijehe i proparkao retke za krompira ,odma posadili krompir i zagrnuli a mati je sadila luk (dobila je najgori posao :D )

posadjena je jos mrkva i tikvice
ranije je posadjena rasada paradajza a i posadio sam zelenu salatu,persun i spinat prije mjesec pod najlon,niklo je sve fino,jucer sam skinuo najlon,nije vise potreban,otoplilo je

danas isto imam u planu malo raduckati,imam nekoliko sadnica jagode,planiram je presaditi i mozda krastavice posaditi,ako im nadjem prikladno mjesto,jer kod kuce i nemam bas puno prostora (imam ali tu bude cvijece,ima travnjak,sjedi se tu )

eto ako mi naumpadne uslikati sta,postaviti cu koju sliku
Mu'min

#3985 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Dobrodošli novi članovi ivan i zippoo.
Kako se razvija agro-fitnes u Gračanici? Lijepo nas je vidjeti i raznih ćoškova BiH. ;)
zippoo87

#3986 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Mu'min wrote:Dobrodošli novi članovi ivan i zippoo.
Kako se razvija agro-fitnes u Gračanici? Lijepo nas je vidjeti i raznih ćoškova BiH. ;)
a zavisi od domacina i domacice hehe
nekima je sve mrsko a neki vole pojesti domace,svojim radom proizvedeno

ja sadim povrce otkad znam za sebe,cijeli zivot i u zivotu nisam kupio krompira i luka a i ostale kulture slabo jedem dok ne budu domace,posebno ne volim onaj plasticni paradajz a ni domaci iz plastenika,iskljucivo volim onaj sto prirodno sazrije

imam ja puno zemlje ali se to ne obradjuje,malo vrtlica ,mozda pola dunuma i to je to,bude sasvim dovoljno nama sto sa te parcele uberemo
kerima1

#3987 Re: Bášča

Post by kerima1 »

vrtlar wrote:
Cuj salje bastovanke na gogleta pa bona ja se slomi da okupim ovdje bastovanke a ona ih salje na gugleta.Svaka koja dodje nova ja trcim da se javim a ti tako.Sta ce nam tema basta bez lijepih bastovanki.E zato sto si poslala ratarku na gogleta dabogda ti rodio paradajz da ne znas sta ces sa njim ;-) :D :mrgreen: :lol: :-D
Amin da mi rodi,hvala na lijepom blagoslovu :)
Hej moja Ratarka jel ti rece seka Kerima il pitaj Kerimu il gogleta,nema od ovog cvjecara neke fajde :cry: :-?
kerima1

#3988 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Dobrodošli novi članovi ivan i zippoo.
i od mene dobro dosli.
Ratarka

#3989 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:
vrtlar wrote:
Amin da mi rodi,hvala na lijepom blagoslovu :)
Hej moja Ratarka jel ti rece seka Kerima il pitaj Kerimu il gogleta,nema od ovog cvjecara neke fajde :cry: :-?
da se ja oko toga sekiram ko bi grasak u maju brao :lol: :lol: :lol:
kerima1

#3990 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Zovi nas u berbu graska da ti pomognemo. :lol: :lol:
Ja danas pikirala moje dajzeke(tepam im sta cu to su moji ljubomci od povrca)
sour cherry

#3991 Re: Bášča

Post by sour cherry »

ja sam jucer posadio sve,kod mene je zemlja kamenita,prosusi se za 2-3 sata,tako da je jucer ujutro uzorano (oko 7 sati),mi dosli popodne,isfrezali (imam mali kultivator),napravio lijehe i proparkao retke za krompira ,odma posadili krompir i zagrnuli a mati je sadila luk (dobila je najgori posao :D )
Što najgori?Znači i ja imala najgori posao :D
Last edited by sour cherry on 15/04/2013 21:40, edited 1 time in total.
Mu'min

#3992 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Šta mislite da li će od ovoga šta biti? :-D

Image

Jedina 2 sjemena proklila. Na kraju sam ovo manje bacio i ostavio samo ovo duže sa slike.
To je paradajz samo za info.
Last edited by Mu'min on 15/04/2013 21:42, edited 1 time in total.
sour cherry

#3993 Re: Bášča

Post by sour cherry »

E kerima zna o paradajzima.Ako iko zna,ona zna.
Mu'min

#3994 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Slikao sam iz razloga da pokažem kako je paradajz žilav.
Prošle godine ista priča sa 1 sadnicom i to baš ovom sortom. :)
Bi će zanimljivo pratiti razvoj i poslije u slikama kroz čitavu sezonu objaviti ako Bog da.
Ratarka

#3995 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:Zovi nas u berbu graska da ti pomognemo. :lol: :lol:
sad ja hocu sliku pikiranih :)
kerima1

#3996 Re: Bášča

Post by kerima1 »

sour cherry wrote:E kerima zna o paradajzima.Ako iko zna,ona zna.
Srce moje slatko ja sam ti bila ucenik kod Mu"mina i nekih hrvatica,sad ja idem fol uporedo sa njima. :-D
Mu"min i moji su bili svi takvi blesavi,izduzili se sto me najgore strah kad sam ih vadila iz zemlje da sam im onakvima tankima pocupala korijenje. :sad:
kerima1

#3997 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ratarka wrote:
kerima1 wrote:Zovi nas u berbu graska da ti pomognemo. :lol: :lol:
sad ja hocu sliku pikiranih :)
Ne stavljaju mi se slike,ejr kad god stavim niko nista na moje slike. :sad: :cry:
sour cherry

#3998 Re: Bášča

Post by sour cherry »

Srce moje slatko ja sam ti bila ucenik kod Mu"mina i nekih hrvatica,sad ja idem fol uporedo sa njima. :-D
MashaAllah,ja ću za tobom dok se još obučim. :-D
Mu'min

#3999 Re: Bášča

Post by Mu'min »

kerima1 wrote:Srce moje slatko ja sam ti bila ucenik kod Mu"mina
Opa, ti to mene povećili. :lol:
kerima1 wrote:Mu"min i moji su bili svi takvi blesavi,izduzili se sto me najgore strah kad sam ih vadila iz zemlje da sam im onakvima tankima pocupala korijenje. :sad:
Eno ga već sada mašala neda se, trga se... :) Ako Bog da preživi da vidimo kako će se boriti kroz 2013. :)
kerima1

#4000 Re: Bášča

Post by kerima1 »

sour cherry wrote:
MashaAllah,ja ću za tobom dok se još obučim. :-D
Samo pitaj,ako ti je vec mrsko citati ispocetka temu.Od Mu"mina sam naucila nikad ne ulaziti medju paradajz dok su mokra zemlja i sadnice sve dok se dobro ne osuse.Izmlatis ih dok prolazis,a biljka ioanko osjetljiva na vlagu.Hajde sad ti nastavi Mumine da poducimo seku Shery glavnim pravilima.
Post Reply