Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Dozer

#3976 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

pirpa wrote:mogu misliti koliko ih je samo @dozer ohladio :lol: :lol: naklon do poda heroju :thumbup:
nisam znao da smo imali snajpere kalibra 12,7 mm
Ma to su pravili nesto u CNP-u od cijevi PAM-a. Nisu bile cemu, ali su sluzile svrsi onima koji su ih koristili.
A sto se tzv. Strijele tice, kao i ostalih detalja poput tzv. Dzingsa, te tih nekakvih nebuloza o broju ubijenih - nidje veze. Klasicno novinarsko senzacionalisticko preseravanje i prenapuhavanje.
Za Dzingsa nikad nisam cuo, a jos manje za taj famozni "snajperski tim od 50 ljudi"... Pa u cijelom gradu nije bilo sve zajedno 50 snajperskih pusaka ba, zajedno s tim lovackim karabinima kakav i ona drzi u ruci, a ljudi koji su tu vrtu oruzja znali koristi je bilo jos manje :lol: :lol:

Za nju, takodjer, nikad nisam cuo da je imala bilo kakvo kodno ime, a pogotovo ne Strijela, i ovaj clanak je jedino mjesto gdje se to ikada moglo procitati, a cuti - nigdje :lol: :lol: :lol:
pirpa

#3977 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by pirpa »

Dozer wrote: Ma to su pravili nesto u CNP-u od cijevi PAM-a. Nisu bile cemu, ali su sluzile svrsi onima koji su ih koristili.
A sto se tzv. Strijele tice, kao i ostalih detalja poput tzv. Dzingsa, te tih nekakvih nebuloza o broju ubijenih - nidje veze. Klasicno novinarsko senzacionalisticko preseravanje i prenapuhavanje.
Za Dzingsa nikad nisam cuo, a jos manje za taj famozni "snajperski tim od 50 ljudi"... Pa u cijelom gradu nije bilo sve zajedno 50 snajperskih pusaka ba, zajedno s tim lovackim karabinima kakav i ona drzi u ruci, a ljudi koji su tu vrtu oruzja znali koristi je bilo jos manje :lol: :lol:

Za nju, takodjer, nikad nisam cuo da je imala bilo kakvo kodno ime, a pogotovo ne Strijela, i ovaj clanak je jedino mjesto gdje se to ikada moglo procitati, a cuti - nigdje :lol: :lol: :lol:
E cuj pravili od cijevi PAM,a :D mogu samo misliti kakav je trzaj imala. odmah dobijes 5 dana ljekarske postede :lol:
vjerujem da je clanak novinarsko prenapuhavanje, samo me interesuje odakle joj M76 sa nocnom optikom . ipak je 92 god. skoro pa pocetak rata
pirpa

#3978 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by pirpa »

veoma moguce, htjeli od nje da naprave sarajevsku lyudmilu pavlichenko :)

nego, znate li jesu li nasi ikad dohakali snajperisti sa kromolja koji je terorisao naselje Jezero ?
znam da su ga jedno vrijeme francuski i kanadski snajperista ganjali, al nisam upoznat njihovim ucinkom :D
Ramzess Veliki

#3979 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

pirpa wrote:
Dozer wrote: Ma to su pravili nesto u CNP-u od cijevi PAM-a. Nisu bile cemu, ali su sluzile svrsi onima koji su ih koristili.

E cuj pravili od cijevi PAM,a :D mogu samo misliti kakav je trzaj imala. odmah dobijes 5 dana ljekarske postede :lol:
vjerujem da je clanak novinarsko prenapuhavanje, samo me interesuje odakle joj M76 sa nocnom optikom . ipak je 92 god. skoro pa pocetak rata
Dobro si to primijetio za pasivni nišan na pušci iza stolice. Uz to i pasivni dvogled na stolu ... meni se čini da tu nisu čista posla.
Uz to žensku nikad nisam vidjeo, niti čuo za nju.
Ramzess Veliki

#3980 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

pirpa wrote:mogu misliti koliko ih je samo @dozer ohladio :lol: :lol: naklon do poda heroju :thumbup:
Bilo je nekakvog željeza koje se povadilo iz Zemaljskog muzeja, pa su puškari od toga pravili svakakve gluposti.
U principu korist nikakva, a vjerovatnoća da nastradaš velika.
Prva taktička jednometka 12,7 mm je zarobljena tokom sukoba sa HVO u Hercegovini, i tad je to bilo čudo neviđeno. MIslim da je bila bez zatvarača i nekorisna. Prvih nekoliko komada koje je nabavila naša logistika stiglo je u ljeto '94-te, jedna je bila u Konjicu. Nažalost takve puške nisu išle uvježbanim strijelcima, nego su se davale po SDA tehnologiji biranja kadrova - podobnim glasačima, tako da - žali Bože para za njih.
pirpa

#3981 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by pirpa »

Ramzess Veliki wrote: Dobro si to primijetio za pasivni nišan na pušci iza stolice. Uz to i pasivni dvogled na stolu ... meni se čini da tu nisu čista posla.
sigurno da nisu cista posla, mogu razumjeti da je medijska patka.djevojka moze biti i neka kuharica koja su iskoristili za clanak al M76 sa pasivnim nisanom. pitanje onda koja jedinica je imala taj snajper .... mogu biti i ševe :D
Ramzess Veliki

#3982 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:
Ma to su pravili nesto u CNP-u od cijevi PAM-a. Nisu bile cemu, ali su sluzile svrsi onima koji su ih koristili.

Džings ... sreli smo ga sa nekom grupicom, njih 3-4 momka na Dobrinji. Zauzeli pozu, kao nešto su posebno, gradski snajperisti, o njima ide članak u Slobodnoj Bosni ... Na pitanje znaju li koristiti puške odgovaraju sa - "Mi vadimo krompire po Gavrića brdu".
Na to ide izazivački metak od jednog starog lovca u dimnjak na 300 metara sa komentarom - "Potvrdi".
Džings nišani ... nišani ... smiruje dah ... puca ... ode kugla ko zna gdje. Ovaj deda komentariše - "E sad ti vjerujem da vadite krompire po brdima ..." Deda podigne karabin i potvrdi rupu. Džings i ekipa se više nisu pojavili.

A snajperski tim ... ;-)
Ne postoji takva vojna formacija, mada legende kažu da je postojala takva jedinica. Čuo sam za nju od nekih šumskih vila dok sam tragao za Kamenom Mudraca ... :oops: I rekoše da legenda treba ostati legendom ...
Ramzess Veliki

#3983 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

pirpa wrote:
Ramzess Veliki wrote: Dobro si to primijetio za pasivni nišan na pušci iza stolice. Uz to i pasivni dvogled na stolu ... meni se čini da tu nisu čista posla.
sigurno da nisu cista posla, mogu razumjeti da je medijska patka.djevojka moze biti i neka kuharica koja su iskoristili za clanak al M76 sa pasivnim nisanom. pitanje onda koja jedinica je imala taj snajper .... mogu biti i ševe :D
U tom slučaju sigurno ne bi bila fotografisana. Mislim da je čista novinarska patka.
pirpa

#3984 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by pirpa »

Ramzess Veliki wrote: U tom slučaju sigurno ne bi bila fotografisana. Mislim da je čista novinarska patka.
clanak je patka, nego ciji je snajper :mrgreen:
Ramzess Veliki

#3985 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

pirpa wrote:
Ramzess Veliki wrote: U tom slučaju sigurno ne bi bila fotografisana. Mislim da je čista novinarska patka.
Možda Specijalna MUP-a. Oni su tada imali nešto dobre opreme.
karanana

#3986 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

posudili od unprofora za photo session.
aldinjo

#3987 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by aldinjo »

Ramzess Veliki wrote:
pirpa wrote:
U tom slučaju sigurno ne bi bila fotografisana. Mislim da je čista novinarska patka.
Da nije ona što su je srbi spominjali po njihovim forumima a bavila se streljaštvom prije rata, inače srpske nacionalnosti, poslije rata radila u OHR-u?
pirpa

#3988 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by pirpa »

aldinjo wrote: Da nije ona što su je srbi spominjali po njihovim forumima a bavila se streljaštvom prije rata, inače srpske nacionalnosti, poslije rata radila u OHR-u?
Slobodanka Sakotic
aldinjo

#3989 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by aldinjo »

pirpa wrote:
aldinjo wrote: Da nije ona što su je srbi spominjali po njihovim forumima a bavila se streljaštvom prije rata, inače srpske nacionalnosti, poslije rata radila u OHR-u?
Slobodanka Sakotic
Una Žeger.
zigson

#3990 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by zigson »

https://www.youtube.com/watch?v=7UJlU2_wzwk
jel ovo na 5:00 "crna strela" ?
Ramzess Veliki

#3991 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

... postojala je jedna jedinica snajperista-komandosa.

Jedinica je rasformirana u ljeto 1994-te.
Nekako s proljeća

#3992 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

Image
Image

Mogli bi se prebaciti na područje Dobrinje i (anti) snajpersko djelovanje. Može i na dobrinjskoj temi, mada je prikladnije ovdje.
Seawolf

#3993 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

Nekako s proljeća wrote:Image
Nisu na ovoj karti linije razdvajanja nikako dobro nacrtane.

Ispade da su cijelo Aerodromsko naselje i cijela Dobrinja I i Dobrinja IV, kao i crkva na Veljinama, bili na teritoriji koju je kontrolisala Armija RBiH, a znaš dobro da nije bilo tako.
Nekako s proljeća

#3994 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Stoji primjedba u smislu borbenih linija razgraničenja , ali dok ne nađemo bolju i ova može poslužiti. Svakako metak prelazi linije.
Dozer

#3995 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

pirpa wrote:
Hajd' ne budalite :lol:
PASP-ove s pasivama je imao MUP, tj. Specijalna, a bilo ih je i u Lastama. Ta slika je napravljena na Stupu, i taj PASP nije njen, nego je tu pocaljen za potrebe snimanja,
tako da je taj PASP bio - nas :D. Njena skapu je bila ona koju drzi u rukama.
Ramzess Veliki wrote: Džings ... sreli smo ga sa nekom grupicom, njih 3-4 momka na Dobrinji. Zauzeli pozu, kao nešto su posebno, gradski snajperisti, o njima ide članak u Slobodnoj Bosni ... Na pitanje znaju li koristiti puške odgovaraju sa - "Mi vadimo krompire po Gavrića brdu".
Na to ide izazivački metak od jednog starog lovca u dimnjak na 300 metara sa komentarom - "Potvrdi".
Džings nišani ... nišani ... smiruje dah ... puca ... ode kugla ko zna gdje. Ovaj deda komentariše - "E sad ti vjerujem da vadite krompire po brdima ..." Deda podigne karabin i potvrdi rupu. Džings i ekipa se više nisu pojavili.

A snajperski tim ... ;-)
Ne postoji takva vojna formacija, mada legende kažu da je postojala takva jedinica. Čuo sam za nju od nekih šumskih vila dok sam tragao za Kamenom Mudraca ... :oops: I rekoše da legenda treba ostati legendom ...
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Da nije ona što su je srbi spominjali po njihovim forumima a bavila se streljaštvom prije rata, inače srpske nacionalnosti, poslije rata radila u OHR-u?
Da.
Seawolf

#3996 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

Nekako s proljeća wrote:Stoji primjedba u smislu borbenih linija razgraničenja , ali dok ne nađemo bolju i ova može poslužiti. Svakako metak prelazi linije.
Problem karte je što neke pozicije sa kojih su snajperisti VRS-e ubijali ljude po Dobrinji, ne samo da nisu označene, nego su te lokacije, zbog pogrešno ucrtanih linija razdvajanja, prikazane kao da su na teritoriji pod kontrolom ARBiH.
Nekako s proljeća

#3997 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Kontam, imaš li neki prijedlog kako da na šemi, skici, karti ili mapi markiramo ispravno linije razdvajanja i na njima pozicije snajperskog-antisnajperkog djelovanja.
Dozer

#3998 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Mislim da je nekada davno ranije postavljana ta slika, ili slike...ne sjecam se vise...
Nekako s proljeća

#3999 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Nema je, znam da si i ti sam postavljao neke pozicije ka gore od ''keca''. Mišljenja sam da bi ti mogao pokriti taj dio, @Ramzes dole oko aerodromskog, ja bih ''peticu'' , @troka bi mogao Nedzariće... a evo i @morski vuk bi nam se pridružio. Opet, za volje vam.
Ramzess Veliki

#4000 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Nekako s proljeća wrote:Kontam, imaš li neki prijedlog kako da na šemi, skici, karti ili mapi markiramo ispravno linije razdvajanja i na njima pozicije snajperskog-antisnajperkog djelovanja.
Lako. Samo počni šarat bez ikakvog reda i nećeš pogriješiti ... :lol: :lol: :lol:
Dobrinja je bila takva da bi Zajcev fasovao promahu u glavi već prve sedmice. :run:
Post Reply