ja jedini najlon koji sam skino je bio s vodokotlica...mad_max_ba wrote:eh jeste poskidali te najlone
Auto salon Kramar - vasa iskustva
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ranger
#3976 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
- mad_max_ba
#3977 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
jel pucketaloranger wrote:ja jedini najlon koji sam skino je bio s vodokotlica...mad_max_ba wrote:eh jeste poskidali te najlone
- Bakir1
- StipuGaNime
#3979 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
emko1234 wrote:Osiguranje kad plati totalnu štetu prekine polisu. Ne uzima auto sebi niti je obavezno da osiguranik auto uništi. Oni svakako ne plaćaju 100% nego uračunaju vrijednost ostataka kod uništenog auta, pored svih ostalih stvari.
A osiguranik onda može raditi s autom šta želi, tako da ta priča da je ovaj X zbog ove štete završio na presi nema nikakvog smisla. Prvo jer ovo nije totalna šteta, a drugo, što bi se neko odrekao auta od 100 000eura.
Osiguranje plati popravak, auto se regularno proda ko auto koje je bilo udareno. Nemojte izmišljati i pričati nebuloze.
Nije tacno. Ako si dobio odstetu za vozilo(pricam o EU) a osiguravajuca kuca proglasila vozilo kao totalna steta(kod nas bi to sastavljali) ,vozilo MORA da ide pod presu .
Ne moze se vise registrovati,ne mozes dobiti odjavu vozila da bi ga mogao voziti za export.
-
condy
#3980 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Da bi se procjenila šteta kao totalna šteta, mora biti totalna šteta, a ono na slici i pticama na grani je jasno da nije totalna šteta. 
- Bakir1
#3981 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
ja ptica pa mi nije jasno, po cemu se procjenjuje?
vidis tablice na tom autu? znaci vlasnistvo BMW-a ili nekog holdinga satelitskog. oni ne prodaju popravljena auta, cija vrijednost opravke, obrati paznju ovo je bitno za totalnu štetu, prelazi 50% vrijednosti vozila
vidis tablice na tom autu? znaci vlasnistvo BMW-a ili nekog holdinga satelitskog. oni ne prodaju popravljena auta, cija vrijednost opravke, obrati paznju ovo je bitno za totalnu štetu, prelazi 50% vrijednosti vozila
-
condy
#3982 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Ptico, totalna šteta je kad sa aspekta oštećenja vozila, popravka nije moguća ili kad sa popravka vozila prelazi tržišnu vrijednost vozila, umanjenu za vrijednost ostatka. U konkretnom slučaju nije ni jedno ni drugo.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3983 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
condy wrote:Da bi se procjenila šteta kao totalna šteta, mora biti totalna šteta, a ono na slici i pticama na grani je jasno da nije totalna šteta.

14000$ procjenjena šteta, 18000$ vrijednost vozila... totalka
ide na prodaju, možda i u bosni završi
imaš aukcije ovakvih
- Bakir1
#3984 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
nemoj se praviti pravnik za ova pitanja ako poznajes pravo u nekom drugom aspektu price, 51% totalna šteta.condy wrote:Ptico, totalna šteta je kad sa aspekta oštećenja vozila, popravka nije moguća ili kad sa popravka vozila prelazi tržišnu vrijednost vozila, umanjenu za vrijednost ostatka. U konkretnom slučaju nije ni jedno ni drugo.
-
condy
#3985 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
To nije slučaj kod onog voziala jer je ono novo vozilo.mk ultra wrote:condy wrote:Da bi se procjenila šteta kao totalna šteta, mora biti totalna šteta, a ono na slici i pticama na grani je jasno da nije totalna šteta.
14000$ procjenjena šteta, 18000$ vrijednost vozila... totalka
ide na prodaju, možda i u bosni završi![]()
imaš aukcije ovakvih
-
Seyfo
#3986 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Na temi o Kramaru doktorirali štete.
Kako li samo čiča Kramar zadovoljno trlja ruke čitajući...svi kupuju kod njega a on o štetama, rastavljanju i sastavljanju ima tri doktorata

Kako li samo čiča Kramar zadovoljno trlja ruke čitajući...svi kupuju kod njega a on o štetama, rastavljanju i sastavljanju ima tri doktorata
-
condy
#3987 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Nemoj ni ti napamet pričat, i pri tome biti da kažem totalno neiskrenBakir1 wrote:nemoj se praviti pravnik za ova pitanja ako poznajes pravo u nekom drugom aspektu price, 51% totalna šteta.condy wrote:Ptico, totalna šteta je kad sa aspekta oštećenja vozila, popravka nije moguća ili kad sa popravka vozila prelazi tržišnu vrijednost vozila, umanjenu za vrijednost ostatka. U konkretnom slučaju nije ni jedno ni drugo.
- Bakir1
#3988 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
vidi eso ako je to napisao sto jeste vjerovatno je tako, vidi drugi put dok se otvorio poklopac rezervoara auto ima stetu malo veci nego sto je golim okom vidljivo...

-
tempuser
#3989 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
I jope nagadjanje klixove ekspertne grupe.condy wrote:Da bi se procjenila šteta kao totalna šteta, mora biti totalna šteta, a ono na slici i pticama na grani je jasno da nije totalna šteta.
- StipuGaNime
#3990 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Nije ni ovo tacno.condy wrote:Da bi se procjenila šteta kao totalna šteta, mora biti totalna šteta, a ono na slici i pticama na grani je jasno da nije totalna šteta.
Nedavno od kolege supruga sa svojim Subaruom nasukala se na neko drugo vozilo,odnosno nabila se na kuku.Kuka probila hladnjak,nabila malo mjenjac iz nosaca,hauba se nije mogla otvarati uglavnom smijesna steta iz pogleda veselih bosanaca. Mi sjedimo i neki rostilj bio,njega zovu iz osiguravajuce kuce kaze totalna steta. Lik se obradovao jer u biti dobio je novce koje realno nije mogao dobiti da ga je prodavao.
Ako ce popravka u konacnici iznositi vise nego neki odredjeni iznos postotka vozila,proglasava se totalna steta
Otisao,pokusao da skine gume sa felgama,rekli mu ako skines odbijamo ti od cijene pa izvoli.
Subaru otisao pod presu,on dobio isplatu novca.
-
emko1234
#3991 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
NEISTINA.StipuGaNime wrote:emko1234 wrote:Osiguranje kad plati totalnu štetu prekine polisu. Ne uzima auto sebi niti je obavezno da osiguranik auto uništi. Oni svakako ne plaćaju 100% nego uračunaju vrijednost ostataka kod uništenog auta, pored svih ostalih stvari.
A osiguranik onda može raditi s autom šta želi, tako da ta priča da je ovaj X zbog ove štete završio na presi nema nikakvog smisla. Prvo jer ovo nije totalna šteta, a drugo, što bi se neko odrekao auta od 100 000eura.
Osiguranje plati popravak, auto se regularno proda ko auto koje je bilo udareno. Nemojte izmišljati i pričati nebuloze.
Nije tacno. Ako si dobio odstetu za vozilo(pricam o EU) a osiguravajuca kuca proglasila vozilo kao totalna steta(kod nas bi to sastavljali) ,vozilo MORA da ide pod presu .
Ne moze se vise registrovati,ne mozes dobiti odjavu vozila da bi ga mogao voziti za export.
Očigledno nemaš pojma o štetama i obračunu štete.
Totalna šteta se proglašava kad ne postoji ekonomska isplativost u popravci oštećenog auta. I to je svugdje na svijetu tako.
Ekonomska isplativost konkretno znači da je vozilo toliko uništeno da prema kalkulacijama na osnovu kojih osiguranja obračunavaju štetu ( programi Audatex i Eurotex kod nas ) ne postoji opravdanost te popravke. Po katalogu naravno, jer programi na osnovu broja šasije oštećenog vozila, gledaju cijenu orginalnih dijelova a ne zamjenskih.
Primjer : x6m nov 125k eura, star pola godine, slupan. Nakon pola godine se obračunava amortizacija na starost vozila (osnovni parametar), poslije toga se uzimaju ostali kao što je stanje vozila, ponuda - potražnja za tim modelom, kilometraža, vrijednost ostatka vozila u dijelovima. Kad se to sve unese u kalkulaciju dođeš do cifre. Dakle osiguranje ti nakon totalke nikad ne isplaćuje trržišnu cijenu vozila nego kataloški obračunati iznos koji je uvijek niži od cijene datog vozila u datom momentu na tržištu.
Obzirom da je tako, ne postoji mogućnost da ti te ostatke vozila koje ti ne isplate, nego ih uračunaju u sumu koju ti ne isplate, oduzmu. Jer su te već zakinuli prilikom obračuna, kad bi ti vozilo u ostacima (olupinu) oduzeli, oštetili bi te duplo. A to se nigdje ne radi.
Mozda postoji neka vrsta kaska u kojem se može ugovoriti i da ti se ti ostaci slupanog auta isplate, ali to moze biti samo neko dodatno ugovoranje na polici. Nikako standard.
A sve ovo znam jer sam imao haman totalnu štetu na službenom autu. Nisam bio zadovoljan, iznos mi bio nerealan, i onda sam se raspitivao. Advokati, vještaci i slični. Princip je svugdje isti kod full kaska.
-
tempuser
#3992 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Strucnjaci, u kalkulacijama vas jebe nekoliko stvar. Prva ovo je promotivno vozilo koje nema cijenu vozila za redovnu prodaju, drugo udareno pa popravljeno se ne moze na isti nacin koristiti u promotivne svrhe, trece promotivno vozilo je osigurano vani i niko od prisutnih eksperata nema pojma kakvi uslovi u tom slucaju vaze.
-
emko1234
#3993 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Jebe tebe par stvari. Između ostalih te jebe i to što ne uzimaš u obzir to da kod nas posluju grupacije tipa Agrama, Wienera, Uniqe, Grawea kojima su matične zemlje zemlje koje su u EU.
Uniqin kasko u BiH je isto ko i u Austriji, Poljskoj, Rusiji, Italiji. Radi se o istom proizvodu. Način obračuna štete je regulisan na nivou grupacije. Oni samo od Agencije za nadzor osiguranja u FBiH traže saglasnost da na taj način posluju i da im krovna kuća (Agencija) potvrdi uslove, pravilnik, dopunske uslove i slično.
Ista stvar je i s ostalim.
A to što je auto promotivno, to nema nikave veze. Možda mu je kasko samo skuplji jer tj postoji neka doplata kao što ima renta car, taxi, uber auta i slično, obzirom da se koristi u promotivne svrhe, i svaka šuga može doći i tražiti da vozi auto od 600 konja.
Uniqin kasko u BiH je isto ko i u Austriji, Poljskoj, Rusiji, Italiji. Radi se o istom proizvodu. Način obračuna štete je regulisan na nivou grupacije. Oni samo od Agencije za nadzor osiguranja u FBiH traže saglasnost da na taj način posluju i da im krovna kuća (Agencija) potvrdi uslove, pravilnik, dopunske uslove i slično.
Ista stvar je i s ostalim.
A to što je auto promotivno, to nema nikave veze. Možda mu je kasko samo skuplji jer tj postoji neka doplata kao što ima renta car, taxi, uber auta i slično, obzirom da se koristi u promotivne svrhe, i svaka šuga može doći i tražiti da vozi auto od 600 konja.
- StipuGaNime
#3994 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
A dobro,pa sta sam ja bio drugacije rekao? Za razliku od tebe koji pises kilometarske postove. Ako osiguranje isplati totalnu stetu na vozilu,bez obzira da li ti bio zadovoljan iznosom ili ne,vozilo IDE POD PRESU.emko1234 wrote:NEISTINA.StipuGaNime wrote:emko1234 wrote:Osiguranje kad plati totalnu štetu prekine polisu. Ne uzima auto sebi niti je obavezno da osiguranik auto uništi. Oni svakako ne plaćaju 100% nego uračunaju vrijednost ostataka kod uništenog auta, pored svih ostalih stvari.
Očigledno nemaš pojma o štetama i obračunu štete.
Totalna šteta se proglašava kad ne postoji ekonomska isplativost u popravci oštećenog auta. I to je svugdje na svijetu tako.
Ekonomska isplativost konkretno znači da je vozilo toliko uništeno da prema kalkulacijama na osnovu kojih osiguranja obračunavaju štetu ( programi Audatex i Eurotex kod nas ) ne postoji opravdanost te popravke. Po katalogu naravno, jer programi na osnovu broja šasije oštećenog vozila, gledaju cijenu orginalnih dijelova a ne zamjenskih.
Primjer : x6m nov 125k eura, star pola godine, slupan. Nakon pola godine se obračunava amortizacija na starost vozila (osnovni parametar), poslije toga se uzimaju ostali kao što je stanje vozila, ponuda - potražnja za tim modelom, kilometraža, vrijednost ostatka vozila u dijelovima. Kad se to sve unese u kalkulaciju dođeš do cifre. Dakle osiguranje ti nakon totalke nikad ne isplaćuje trržišnu cijenu vozila nego kataloški obračunati iznos koji je uvijek niži od cijene datog vozila u datom momentu na tržištu.
Obzirom da je tako, ne postoji mogućnost da ti te ostatke vozila koje ti ne isplate, nego ih uračunaju u sumu koju ti ne isplate, oduzmu. Jer su te već zakinuli prilikom obračuna, kad bi ti vozilo u ostacima (olupinu) oduzeli, oštetili bi te duplo. A to se nigdje ne radi.
Mozda postoji neka vrsta kaska u kojem se može ugovoriti i da ti se ti ostaci slupanog auta isplate, ali to moze biti samo neko dodatno ugovoranje na polici. Nikako standard.
A sve ovo znam jer sam imao haman totalnu štetu na službenom autu. Nisam bio zadovoljan, iznos mi bio nerealan, i onda sam se raspitivao. Advokati, vještaci i slični. Princip je svugdje isti kod full kaska.
Takvo vozilo NIJE DOZVOLJENO popravljati,nije ga moguce registrovati i odjaviti za izvoz. Pricam o EU
-
emko1234
#3995 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Bio rekao.
Pročitaj ponovo post. Auto ne ide pod presu ni u kojem slučaju jer ti prilikom obračuna štete uračunaju slupano auto koje ostaje TEBI. Dakle, ako ti to uračunaju, i isplate ti manje, ne mogu ti još uzeti auto.
Tako da nismo isto napisali.
Pročitaj ponovo post. Auto ne ide pod presu ni u kojem slučaju jer ti prilikom obračuna štete uračunaju slupano auto koje ostaje TEBI. Dakle, ako ti to uračunaju, i isplate ti manje, ne mogu ti još uzeti auto.
Tako da nismo isto napisali.
-
tempuser
#3996 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Koga sta jebe se odrazava na duzinu pismenog sastava, a samo ove dvije recenice su dovoljne da se vidi kakve gluposti valjas. Ostalo nije vrijedno komentara.emko1234 wrote: A to što je auto promotivno, to nema nikave veze. Možda mu je kasko samo skuplji jer tj postoji neka doplata kao što ima renta car, taxi, uber auta i slično, obzirom da se koristi u promotivne svrhe, i svaka šuga može doći i tražiti da vozi auto od 600 konja.
Najbitnije, udarci i popravke uticu na karakteristike promotivnog i testnog vozila i dovode u pitanje njegovu svrhu. Auto sa pomjerenim mostom ne moze vise biti promotivno auto.
Promotvna auta (bas kao i za rent-a-car) se kupuju po povlastenim uslovma, u druge svrhe se ne mogu koristiti niti se mogu prodavati redovnim putem. Steta na tom autu nema isti odnos prema cijeni kao kod redovno kupljenog vozila.
Sad saberi 2 + 2.
.
-
condy
#3997 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
@stipuganime
Nije tako.
Npr.
Vrijednost na dan nastanka štete vozila je 150 kKM
Vrijednost ostatka vozila poslije štete 100 kKM.
Procjena popravke 10 ili 30 ili 60 kKM. U kojem slučaju je totalka ?
Ako je vrijednost osigurane stvari na dan nastanka štete, umanjene za vrijednost ostatka oštećenog vozila, manja od troškova popravke, iznos štete se određuje kao totalna šteta.
https://www.triglav.ba/savjetujemo/kako ... ni-totalku
Mislim da je relevantniji ovaj link, nego priča jarana uz roštilj
Nije tako.
Npr.
Vrijednost na dan nastanka štete vozila je 150 kKM
Vrijednost ostatka vozila poslije štete 100 kKM.
Procjena popravke 10 ili 30 ili 60 kKM. U kojem slučaju je totalka ?
Ako je vrijednost osigurane stvari na dan nastanka štete, umanjene za vrijednost ostatka oštećenog vozila, manja od troškova popravke, iznos štete se određuje kao totalna šteta.
https://www.triglav.ba/savjetujemo/kako ... ni-totalku
Mislim da je relevantniji ovaj link, nego priča jarana uz roštilj
Last edited by condy on 26/06/2018 14:49, edited 1 time in total.
-
preludezalude
#3998 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
StipuGaNime
Sta si navalio pricati o EU a mi nismo u EU. Prilicno sam siguran da osiguravajuce kuce love u mutnom sa isplatama kada proglase totalnu stetu. Evo primjer iz prve ruke kako se desavalo meni. Imao sam udes i nastradao je lijevi prednji blatobran, lijeva vrata, felga iskrivljena, iskrivljen lafet i pukla guraca. Auto je bilo apsolutno popravljivo ali osiguranje je proglasilo totalnu stetu. U njihovom dopisu je pisalo da je vozilo po kataloskoj vrijednosti vrijedno 4500KM i kad se izuzmu iskoristivi dijelovi oni procjenjuju 2500KM. Nisam bio zadovoljan sa ponudom i posaljem im zalbu ali preko advokata. Naravno, cim se advokat upleo oni mijenjaju pricu i slijedeca ponuda je bila 3500KM plus 300KM za slepanje vozila. To prihvatim i naravno da je vozilo ostalo meni jer je vozilo moje i nije na prodaju.
Tako da ta prica oko totalne stete, iskoristivih dijelova i ostavljanja auta osiguravajucoj kuci je lov u mutnom od strane osiguravajucih kuca a sve u svrhu sto manje isplate.
Sta si navalio pricati o EU a mi nismo u EU. Prilicno sam siguran da osiguravajuce kuce love u mutnom sa isplatama kada proglase totalnu stetu. Evo primjer iz prve ruke kako se desavalo meni. Imao sam udes i nastradao je lijevi prednji blatobran, lijeva vrata, felga iskrivljena, iskrivljen lafet i pukla guraca. Auto je bilo apsolutno popravljivo ali osiguranje je proglasilo totalnu stetu. U njihovom dopisu je pisalo da je vozilo po kataloskoj vrijednosti vrijedno 4500KM i kad se izuzmu iskoristivi dijelovi oni procjenjuju 2500KM. Nisam bio zadovoljan sa ponudom i posaljem im zalbu ali preko advokata. Naravno, cim se advokat upleo oni mijenjaju pricu i slijedeca ponuda je bila 3500KM plus 300KM za slepanje vozila. To prihvatim i naravno da je vozilo ostalo meni jer je vozilo moje i nije na prodaju.
Tako da ta prica oko totalne stete, iskoristivih dijelova i ostavljanja auta osiguravajucoj kuci je lov u mutnom od strane osiguravajucih kuca a sve u svrhu sto manje isplate.
-
tempuser
#3999 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Pazi kako kvotas, ovo nisam ja napisao...condy wrote:tempuser wrote: Ako ce popravka u konacnici iznositi vise nego neki odredjeni iznos postotka vozila,proglasava se totalna steta
-
condy
#4000 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Vidi stvarnotempuser wrote:Pazi kako kvotas, ovo nisam ja napisao...condy wrote:tempuser wrote: Ako ce popravka u konacnici iznositi vise nego neki odredjeni iznos postotka vozila,proglasava se totalna steta
Ispravio sam post.