Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
LBVIEW

#3976 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by LBVIEW »

Novak20 wrote:
LBVIEW wrote: Ma svakako, ADZ bi kao promijenio al' ne daju Bosnjaci. :D
Nego, uljudbo, ko/tko je dao nazive ulicama? :izet:
:lol: :lol: :lol:

I rahmetli Busuladžić je bio uljudbeni Hrvat. Promijeniste li ime školi ?
Kako bilo, ne kmecimo k'o vi da nam drugi ne daju. :lol: :lol: Koja komedija od uljudbe. :lol: :lol:
kakavdanakneiskustvu

#3977 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by kakavdanakneiskustvu »

mozda da se napravi anketa na ovoj temi da vidimio šta svekoliko forumsko pucanstvo misli treba li bilo koja škola u državi imati ime po ovom ustaskom simpatizeru?
Gojeni H

#3978 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:
To su vrijednosti o kojima djeca treba da uče na Danu škole. :thumbup: Nego, zašto da bude iz bošnjačkog naroda? Je l' se to zezaš, Gojeni? hAZNADAR je dobro spomenuo Emerika Bluma. Taj čovjek predstavlja sve u šta bi se djeca trebala ugledati. Što se ne bi neka škola zvala po Staki Skenderovoj? Danas kad nam raste broj nepismenih žena u državi i to bi bila više nego dobra poruka. Ja bih jednu školu nazvala po Maksi Despiću, onaj njegov testament je svakako zaslužio da se k'o pionirska zakletva ponavlja po školama. :D
Zezam se ba. Emerik Blum :thumbup:
ušće

#3979 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by ušće »

U ovoj državi jedno sto godina unaprijed treba sve škole i ulice da nose brojčane nazive ...prva, druga ...hiljadu i prva ...
Nit će komšije zaboraviti Draže ...nit će susjedi zaboraviti Ante ...nit će Bošnjaci zaboraviti Mustafe ...nit će Jugonostaligičari zaboraviti Titiće...
megaman4

#3980 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by megaman4 »

Gojeni H wrote:
piupiu wrote:
To su vrijednosti o kojima djeca treba da uče na Danu škole. :thumbup: Nego, zašto da bude iz bošnjačkog naroda? Je l' se to zezaš, Gojeni? hAZNADAR je dobro spomenuo Emerika Bluma. Taj čovjek predstavlja sve u šta bi se djeca trebala ugledati. Što se ne bi neka škola zvala po Staki Skenderovoj? Danas kad nam raste broj nepismenih žena u državi i to bi bila više nego dobra poruka. Ja bih jednu školu nazvala po Maksi Despiću, onaj njegov testament je svakako zaslužio da se k'o pionirska zakletva ponavlja po školama. :D
Zezam se ba. Emerik Blum :thumbup:
Despici su bili ugledna sarajevska porodica i zasluzili su svoje mjesto u ovom gradu. Ne znam, mozda grijesim?

Emerik blum je slavno ime ne samo Sarajeva i BiH, nego i sire. Sramota je da jedan anonimus kao sto je Aziza Sacirbegovic ima prednost u gradu, u odnosu na bluma, koji je sa svojim ljudima stvorio najveceg privrednog giganta kojeg je ova zemlja ikada imala - Energoinvest koji je imao oko 50.000 zaposlenih sa svim RO zajedno.

Danasnji kokosari pokusavaju ga ugasiti.
dječak sa šibicama

#3981 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by dječak sa šibicama »

koliko ja to kontam, problem je sto skola nosi ime doticnog gospodina, a ulica na Kosevu nije problem?

Image
piupiu

#3982 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by piupiu »

megaman4 wrote:Despici su bili ugledna sarajevska porodica i zasluzili su svoje mjesto u ovom gradu. Ne znam, mozda grijesim?

Emerik blum je slavno ime ne samo Sarajeva i BiH, nego i sire. Sramota je da jedan anonimus kao sto je Aziza Sacirbegovic ima prednost u gradu, u odnosu na bluma, koji je sa svojim ljudima stvorio najveceg privrednog giganta kojeg je ova zemlja ikada imala - Energoinvest koji je imao oko 50.000 zaposlenih sa svim RO zajedno.

Danasnji kokosari pokusavaju ga ugasiti.
Ugledna, da. Kao i Jeftanovići, oni što su napravili Hotel Evropu (Glišu, pravitelja, su zvali zendjil-Sarajlija :mrgreen:). Ali Makso i njegova porodica su bili posebni. Kod njih su se u kući odigravale prve pozorišne predstave u kojima su igrali Makso i njegov brat. U tu porodicu udala se i prva BeHa vajarka, rodom iz Zagreba, Iva Despić. Njen muž bio je Aleksandar Despić posljednji vlasnik kuće u kojoj se danas nalazi Muzej pozorišne umjetnosti i književnosti u Sarajevu, koju su Despići poklonili gradu. Ali da se vratimo Maksi... Otidjite u Despića kuću, ako niste bili i imate priliku, zanimljivo je. Znači, testament! :D
Kada mi dođe suđeni dan i ostavim ovaj laživi svijet, neka moji srodnici i prijatelji ovako izvrše moju posljednju želju i volju, da drugačije ne bude, nego ovako po mojoj želji:

1. Imam u mome dolafu sve što treba za pogreb, a to je košulja i gaće, čarape, u čemu sam se kupao u Jordanu, i jedna boca svete vode sa Jordana, da mi umiju obraz i ruke.

2. Jedan bijeli, nebojadisan sanduk, pod glavu jedan jastuk napunjen talašom i više ništa, da me pokriju po licu sa jednim bijelim pokrovom donijetim sa Jerusalima, tespilj i ikonu na prsa i onda je sve gotovo. Odmah da se stavi kapak od sanduka i zaklopi da me niko ne gleda i od mene pravi izložbu.

3. Pred ikone na pod prostre se serđaza Špirina i sanduk na podu na serđazi, više glave na crnom tabaku jedan čirak, jedna svijeća i kadionica kućna, bakrena, neću da se uzima tuđa srebrna.

4. Po kapku sanduk da se pokrije, ima jedan veliki pokrov jerusalimski bijeli i klinčića (rajsingli) da se pripne po kapku, da ne spada.

5. Svaki prijatelj kod kuće koji dođe, neka se samo prekrsti i da ne sjedi pored mene mrtva.

6. Pošto budem spremljen, kroz tri-četiri sahata da me odnesu u crkvu i ostave da u crkvi prenoćim. Dva ili tri siromaha neka budu u crkvi za dobru nagradu.

7. U crkvu neka dođu kola crna sa dva konja treće klase, sveštenik samo jedan u crnoj odeždi, petero djece sa čiracima u crnim odeždama.

8. Jedan krst drveni više glave na grobu da se usadi, sa natpisom „Hadžija Makso Despić“, bez crnog šlajera na krstu i bez ikakvog cvijeća.

9. Kod kuće uveče da niko ne dolazi da sjedi i puši, pije kafu, đumbuse otvara, smije se i vrištati kao da je svadba i veselje – to ne čine divljaci u Africi, što se radi u nas u Sarajevu, kada mrtvac leži u kući. U pametnog naroda ko dođe na sažaljenje ni kafa se ne pije.

10. Posmrtnice da se ne prave nikako, da se javlja svoj Evropi: Umro je Makso Despić – to je budalasta moda.

11. U crkvi da se podijeli rodbini u ruke ima 66 svijeća sa Jerusalima, koje su bile zapaljene na Hristovu grobu, onom svetom vatrom koja se iznosi sa Hristova groba svake godine na Veliku Subotu, u pola dana.

12. Crninu za mnom kao žalost niko da ne nosi.

13. Šest fijakera treba da se rodbina vrati sa groblja.

14. Ima običaj, da mrtvaca obriče, berber ga obrije, namaže ga pudrom, nabijeli, obraze narumeni i gubice namaže karminom, obuku mu frak i cipele od laka, crne pantole – kao da se spremio na bal, sačuvaj Bože! – To se kod Maksa dogoditi neće.

15. Na kola cvijeće i vijenci ne smiju se metati i kititi.

16. Četiri parastosa u godini, po Pravoslavlju, učiniti i to sva četiri na grobu, a kod kuće ne smije biti nikakav skup ni gozba. Kroz mojih 60 godina mladoga života u Maksinoj kući je svake godine najmanje 100 persona i više sjedilo, bivala formalna pozorišta, davale se predstave sa vojničkom muzikom, kako bi bolje goste svoje zadovoljio. Svemu na ovome lažnome svijetu ima svršetak i kraj. Zato Makso u miru da počiva u grobu svome. „Nakuco se čaša, napjevo pjesama, napio se raja sa mednih usana, slasti nema kojoj sam ja prašto, pa ako mi gori duša – barem ima zašto!“ Makso je proveo ovaj laživi svijet u svakom veselju i izobilju 60 godina (sada mu je 84), putujući obišao pola svijeta, nauživao se svake slasti i ljepote – malo da će ko skončati svoj život tako kao Makso. Maksi je Bog dao sva blaga ovoga svijeta u sretnoj njegovoj djeci i porodu, koje ostavlja poslije sebe, pa da i oni budu dika i ponos na uslugu srpskome narodu.

Poslije moje smrti ostavljam sirotinji, bez razlike vjere – onoj sirotinji da se podijeli, koja ne prosi po sokaku, nego onima, koji na godine sjede kod kuće nemoćni, stari i bolesni iz kuće ne izlaze.

Veliki Petar, car ruski, obuče jednom prosjačke haljine, uzme štap u ruke i prosio je osam dana. Kada se vratio u dvor, donio je sitno 200 rubalja, pa reče ženi, carici: „Da bijah još osam dana prosjak, ostao bih posve u prosjacima – dobro se živi, svijet daje, a brige nikakve!“.

Srpskoj sirotinji 1000 (hiljadu) dinara – društvu Kola srpskih sestara.

Rimokatoličkoj sirotinji 500 (pet stotina) dinara.

Muslimanskoj sirotinji 500 (pet stotina) dinara – društvu Merhamet.

Jevrejskoj sirotinji 500 (pet stotina) dinara – društvu Societad de visitar dollentes.

Ovo je moja naredba i služi samo za mene, a neka bude pouka svakome živome bratu i prijatelju, koji bude imao svijesti i razuma u glavi.

Čelovjek jako trava,

Dni jego jako cvet –

selni tako procvatet.

Amin

Pisano u Sarajevu 29. marta 1921. godine Gospodnje.
kakavdanakneiskustvu

#3983 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

ušće wrote:U ovoj državi jedno sto godina unaprijed treba sve škole i ulice da nose brojčane nazive ...prva, druga ...hiljadu i prva ...
Nit će komšije zaboraviti Draže ...nit će susjedi zaboraviti Ante ...nit će Bošnjaci zaboraviti Mustafe ...nit će Jugonostaligičari zaboraviti Titiće...

moze i tako,ali postoje osobe koje zdravom razumu ne bi trebale smetati,npr. emerik blum,ili ako vec treba neko iz doba WW2 neko ko se borio na antifasistickoj strani
ušće

#3984 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by ušće »

kakavdanakneiskustvu wrote:
ušće wrote:U ovoj državi jedno sto godina unaprijed treba sve škole i ulice da nose brojčane nazive ...prva, druga ...hiljadu i prva ...

moze i tako,ali postoje osobe koje zdravom razumu ne bi trebale smetati,npr. emerik blum,ili ako vec treba neko iz doba WW2 neko ko se borio na antifasistickoj strani
Nije Emerik Blum sam stvorio Energoinvest ,ali jeste jedan od naj zalužnijih ...Ne treba niko ni iz jednog rata ...Ostavimo ono o čemu ne možemo čak ni mirno razgovarati a kamoli se dogovoriti za neku tamo budućnost ...Hajdemo za promjenu odgojiti par hiljada vrsnih stručnjaka u svim oblastima života i njima prepustiti da se dogovore o budućnosti...
cyprus

#3985 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by cyprus »

Neko spomenu Staku Skenderovu... Fakat, zašto neka škola ne bi nosila ime po njoj? Rijetko ko je učinio toliko za obrazovanje u Sarajevu, kao ona... Međutim, jok... I onu ulicu što je imala, i to su ukinuli... Valjda u sklopu programa "dosta nam je Miloša Obilića i cara Dušana" :oops: Tako i Staka završi na smetljištu zajedno sa mrskim carevima i vojvodama... Ne pomaže ni to što je Topal Osman paša slao svoju djecu u njenu školu...

Doduše, sve primamljivija mi se čini ideja da se škole nazivaju isključivo neutralnim imenima - ja bih najradije po naseljima u kojima se nalaze... Ovako, koga god da staviš, uvijek će biti diskusija ko zaslužuje, ko ne zaslužuje, ko je podoban, ko nije, jel valjo ko čovjek, il nije...
MuaDib

#3986 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by MuaDib »

cyprus wrote:Neko spomenu Staku Skenderovu... Fakat, zašto neka škola ne bi nosila ime po njoj? Rijetko ko je učinio toliko za obrazovanje u Sarajevu, kao ona... Međutim, jok... I onu ulicu što je imala, i to su ukinuli... Valjda u sklopu programa "dosta nam je Miloša Obilića i cara Dušana" :oops: Tako i Staka završi na smetljištu zajedno sa mrskim carevima i vojvodama... Ne pomaže ni to što je Topal Osman paša slao svoju djecu u njenu školu...

Doduše, sve primamljivija mi se čini ideja da se škole nazivaju isključivo neutralnim imenima - ja bih najradije po naseljima u kojima se nalaze... Ovako, koga god da staviš, uvijek će biti diskusija ko zaslužuje, ko ne zaslužuje, ko je podoban, ko nije, jel valjo ko čovjek, il nije...
Sve što je ukazivalo i onda na Otomansku zaostalost na Balkanu, je antiislamska i islamofobna zavjera, protiv Bošnjačkih prosvjetitelja.
Čudi me da je i Mis Irbina ostala u živortu, jer se i po ovom forumu razvlačila kao mrziteljica muslimana. Nema nama pomoći dok je ova teletni na vlasti.
BAK-eV

#3987 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by BAK-eV »

cyprus wrote:Neko spomenu Staku Skenderovu... Fakat, zašto neka škola ne bi nosila ime po njoj? Rijetko ko je učinio toliko za obrazovanje u Sarajevu, kao ona... Međutim, jok... I onu ulicu što je imala, i to su ukinuli... Valjda u sklopu programa "dosta nam je Miloša Obilića i cara Dušana" :oops: Tako i Staka završi na smetljištu zajedno sa mrskim carevima i vojvodama... Ne pomaže ni to što je Topal Osman paša slao svoju djecu u njenu školu...

Aha!

Pa da samo gradovi sa 80% i vise Bosnjaka nemaju skole po njihovim velikanima, vec Prvu, Drugu, Trecu ... a ostali neka slave svoje.
Nece moci!
sadie_forever

#3988 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by sadie_forever »

Imam Mehmed Handzic,koji je cak i suradjivao sa Mustafom ima odavno svoju skolu

Cak je i reis Dzemaludin Causevic bio domoljub a i on ima skolu

Sto jedino Mustafa smeta? :zoka:
LBVIEW

#3989 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by LBVIEW »

Pa, jebi ga, Obilicu, Dusanu i vojvodama i nije mjesto u Sarajevu, pogotovo ne, nakon sto su Karadzicevi Srbi, vecito ugrozeni, a ovi nazivi o tome naravno i svjedoce :D , poveli "otadzbinski" rat u kojem su prekrstili i posrbili tamo gdje su mogli sve sto su htjeli.
A prosvjetitelji, svakako trebaju imati spomen, ma kako se zvali.
vatrogasac

#3990 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by vatrogasac »

sadie_forever wrote: Sto jedino Mustafa smeta? :zoka:
Bila je galama koju je poticala Radio Slobodna Evropa i oko škole "Husein Đozo" u Goraždu pa se smirila.

Valjda da se ugodi slobodarskom i mirotvoračkom Izraelu. To što su oni pozdravili ovo glasanje meni daje jedan drugi išaret. :wink:
Ned071

#3991 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Ned071 »

Gojeni H wrote:
MuaDib wrote:Umjesto po M.B., škola je trebala dobiti ime po Pravednicima među narodima iz BiH. Onim ljudima koji su u ono vrijeme gledali kako da spasu nedužan svijet, a ne piskarala da je pobjeda sila Osovine presudna za opstanak islama. To su:

Evo ko su oni:

...

KORKUT DERVIŠ - Sarajevo
...
:thumbup: Al' da bude iz bosnjackog naroda. :oops: Na primjer - boldirano ime?
hmhm... bas neki dan listam zanimljivu tiskovinu... hrvat muslimanski glasnik, godina 1943... slika pavelića, slika starčevića i među desetak autora članaka unutra i Korkut... analogno busuludžiću, ustaša i apologeta zar ne?
Gojeni H

#3992 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:...

1. Imam u mome dolafu sve što treba za pogreb, a to je košulja i gaće, čarape, u čemu sam se kupao u Jordanu, i jedna boca svete vode sa Jordana, ...]
Eeee, kakve je Bosna nekad pravoslavce imala ...
Connaisseur Karlin

#3993 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Connaisseur Karlin »

piupiu wrote:
Ugledna, da. Kao i Jeftanovići, oni što su napravili Hotel Evropu (Glišu, pravitelja, su zvali zendjil-Sarajlija :mrgreen:). Ali Makso i njegova porodica su bili posebni. Kod njih su se u kući odigravale prve pozorišne predstave u kojima su igrali Makso i njegov brat. U tu porodicu udala se i prva BeHa vajarka, rodom iz Zagreba, Iva Despić. Njen muž bio je Aleksandar Despić posljednji vlasnik kuće u kojoj se danas nalazi Muzej pozorišne umjetnosti i književnosti u Sarajevu, koju su Despići poklonili gradu. Ali da se vratimo Maksi... Otidjite u Despića kuću, ako niste bili i imate priliku, zanimljivo je. Znači, testament! :D
Kada mi dođe suđeni dan i ostavim ovaj laživi svijet, neka moji srodnici i prijatelji ovako izvrše moju posljednju želju i volju, da drugačije ne bude, nego ovako po mojoj želji:

1. Imam u mome dolafu sve što treba za pogreb, a to je košulja i gaće, čarape, u čemu sam se kupao u Jordanu, i jedna boca svete vode sa Jordana, da mi umiju obraz i ruke.

2. Jedan bijeli, nebojadisan sanduk, pod glavu jedan jastuk napunjen talašom i više ništa, da me pokriju po licu sa jednim bijelim pokrovom donijetim sa Jerusalima, tespilj i ikonu na prsa i onda je sve gotovo. Odmah da se stavi kapak od sanduka i zaklopi da me niko ne gleda i od mene pravi izložbu.

3. Pred ikone na pod prostre se serđaza Špirina i sanduk na podu na serđazi, više glave na crnom tabaku jedan čirak, jedna svijeća i kadionica kućna, bakrena, neću da se uzima tuđa srebrna.

4. Po kapku sanduk da se pokrije, ima jedan veliki pokrov jerusalimski bijeli i klinčića (rajsingli) da se pripne po kapku, da ne spada.

5. Svaki prijatelj kod kuće koji dođe, neka se samo prekrsti i da ne sjedi pored mene mrtva.

6. Pošto budem spremljen, kroz tri-četiri sahata da me odnesu u crkvu i ostave da u crkvi prenoćim. Dva ili tri siromaha neka budu u crkvi za dobru nagradu.

7. U crkvu neka dođu kola crna sa dva konja treće klase, sveštenik samo jedan u crnoj odeždi, petero djece sa čiracima u crnim odeždama.

8. Jedan krst drveni više glave na grobu da se usadi, sa natpisom „Hadžija Makso Despić“, bez crnog šlajera na krstu i bez ikakvog cvijeća.

9. Kod kuće uveče da niko ne dolazi da sjedi i puši, pije kafu, đumbuse otvara, smije se i vrištati kao da je svadba i veselje – to ne čine divljaci u Africi, što se radi u nas u Sarajevu, kada mrtvac leži u kući. U pametnog naroda ko dođe na sažaljenje ni kafa se ne pije.

10. Posmrtnice da se ne prave nikako, da se javlja svoj Evropi: Umro je Makso Despić – to je budalasta moda.

11. U crkvi da se podijeli rodbini u ruke ima 66 svijeća sa Jerusalima, koje su bile zapaljene na Hristovu grobu, onom svetom vatrom koja se iznosi sa Hristova groba svake godine na Veliku Subotu, u pola dana.

12. Crninu za mnom kao žalost niko da ne nosi.

13. Šest fijakera treba da se rodbina vrati sa groblja.

14. Ima običaj, da mrtvaca obriče, berber ga obrije, namaže ga pudrom, nabijeli, obraze narumeni i gubice namaže karminom, obuku mu frak i cipele od laka, crne pantole – kao da se spremio na bal, sačuvaj Bože! – To se kod Maksa dogoditi neće.

15. Na kola cvijeće i vijenci ne smiju se metati i kititi.

16. Četiri parastosa u godini, po Pravoslavlju, učiniti i to sva četiri na grobu, a kod kuće ne smije biti nikakav skup ni gozba. Kroz mojih 60 godina mladoga života u Maksinoj kući je svake godine najmanje 100 persona i više sjedilo, bivala formalna pozorišta, davale se predstave sa vojničkom muzikom, kako bi bolje goste svoje zadovoljio. Svemu na ovome lažnome svijetu ima svršetak i kraj. Zato Makso u miru da počiva u grobu svome. „Nakuco se čaša, napjevo pjesama, napio se raja sa mednih usana, slasti nema kojoj sam ja prašto, pa ako mi gori duša – barem ima zašto!“ Makso je proveo ovaj laživi svijet u svakom veselju i izobilju 60 godina (sada mu je 84), putujući obišao pola svijeta, nauživao se svake slasti i ljepote – malo da će ko skončati svoj život tako kao Makso. Maksi je Bog dao sva blaga ovoga svijeta u sretnoj njegovoj djeci i porodu, koje ostavlja poslije sebe, pa da i oni budu dika i ponos na uslugu srpskome narodu.

Poslije moje smrti ostavljam sirotinji, bez razlike vjere – onoj sirotinji da se podijeli, koja ne prosi po sokaku, nego onima, koji na godine sjede kod kuće nemoćni, stari i bolesni iz kuće ne izlaze.

Veliki Petar, car ruski, obuče jednom prosjačke haljine, uzme štap u ruke i prosio je osam dana. Kada se vratio u dvor, donio je sitno 200 rubalja, pa reče ženi, carici: „Da bijah još osam dana prosjak, ostao bih posve u prosjacima – dobro se živi, svijet daje, a brige nikakve!“.

Srpskoj sirotinji 1000 (hiljadu) dinara – društvu Kola srpskih sestara.

Rimokatoličkoj sirotinji 500 (pet stotina) dinara.

Muslimanskoj sirotinji 500 (pet stotina) dinara – društvu Merhamet.

Jevrejskoj sirotinji 500 (pet stotina) dinara – društvu Societad de visitar dollentes.

Ovo je moja naredba i služi samo za mene, a neka bude pouka svakome živome bratu i prijatelju, koji bude imao svijesti i razuma u glavi.

Čelovjek jako trava,

Dni jego jako cvet –

selni tako procvatet.

Amin

Pisano u Sarajevu 29. marta 1921. godine Gospodnje.
genijalno , procitah sa zadovoljstvom i nasmijah se sa zadovoljstvom :thumbup:

pravilo pod borjem dva :lol: :-D :thumbup:

Svaki grad i selo bi trebali postovati svoje gradjane koji su dopirnjeli razovju grada, umjesto da se isto ime vrti u 3 ili 6 gradova u BiH :-D
kakavdanakneiskustvu

#3994 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

ušće wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

Nije Emerik Blum sam stvorio Energoinvest ,ali jeste jedan od naj zalužnijih ...Ne treba niko ni iz jednog rata ...Ostavimo ono o čemu ne možemo čak ni mirno razgovarati a kamoli se dogovoriti za neku tamo budućnost ...Hajdemo za promjenu odgojiti par hiljada vrsnih stručnjaka u svim oblastima života i njima prepustiti da se dogovore o budućnosti...

znaci da zaboravimo na antifasiste koje smo imali i na koje trebamo biti ponosni?
umjerenaNaoblaka

#3995 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by umjerenaNaoblaka »

sadie_forever wrote:Imam Mehmed Handzic,koji je cak i suradjivao sa Mustafom ima odavno svoju skolu

Ako je "odavno", onda ti je pamcenje kao u zlatne ribice. Tek od nove skolske 2017/18 je privatna osnovna skola dobila naziv po njemu.
sadie_forever

#3996 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by sadie_forever »

umjerenaNaoblaka wrote:
sadie_forever wrote:Imam Mehmed Handzic,koji je cak i suradjivao sa Mustafom ima odavno svoju skolu

Ako je "odavno", onda ti je pamcenje kao u zlatne ribice. Tek od nove skolske 2017/18 je privatna osnovna skola dobila naziv po njemu.
A dzemaludin Causevic? Husein Djozo?
cyprus

#3997 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by cyprus »

Džemaludin je koliko sam skonto bio OK ko reis i čovjek, ali ne razumijem zašto bi se škola nazivala po reisu... Isto ko i po svetom Savi :-)

A Husein Đozo je još gori slučaj od Mustafe... Što što mu je Tito prešao preko toga ne znači da treba škole imenovat po njemu... Al taki vakat, štaš...
Heller

#3998 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Heller »

Connaisseur Karlin wrote:
piupiu wrote:
    genijalno , procitah sa zadovoljstvom i nasmijah se sa zadovoljstvom :thumbup:

pravilo pod borjem dva :lol: :-D :thumbup:

Svaki grad i selo bi trebali postovati svoje gradjane koji su dopirnjeli razovju grada, umjesto da se isto ime vrti u 3 ili 6 gradova u BiH :-D
    Hadži Makso :mrgreen:
    Banksy

#3999 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Banksy »

piupiu wrote:
    Ali da se vratimo Maksi... Otidjite u Despića kuću, ako niste bili i imate priliku, zanimljivo je. Znači, testament! :D
    Odličan tekst :thumbup: Makso bio mudar čovjek... I očito jako umoran od ljudi.
    John Cleese

#4000 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by John Cleese »

Banksy wrote:
    piupiu wrote:Ali da se vratimo Maksi... Otidjite u Despića kuću, ako niste bili i imate priliku, zanimljivo je. Znači, testament! :D
    Odličan tekst :thumbup: Makso bio mudar čovjek... I očito jako umoran od ljudi.
    Ma komplikuje bez'ze - ja cu trazit da me kremiraju i fajront :|
    I sve cu ostavit sebi, k'o Pantelija Topalovic.
    Locked