Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Locked
hAZNADAR

#3976 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by hAZNADAR »

madner wrote:
hAZNADAR wrote:
madner wrote:Snaga inkluzije Bosnjastva se moze jasno viditi po procentu nemuslimana koji se tako izjasnjavaju.
Koliko ja vidim - ima Bosnjaka ateista i agnostika.

Ali reci iskreno - da smo slucajno izabrali bosansko ime umjesto bosnjackog - da je tako Sabor intelektualaca odlucio i 25 godina se to ime promoviralo u skolstvu, medijima, politici,... - mislis li stvarno da bi bio nesto drugaciji procenat?

Popis ne pokazuje koliko ima Bosnjaka, Bosanaca,... - vec pokazuje koliko je onih koji nisu Srbi i Hrvati.

Njihov broj je isti bez obzira sta mi izabrali za sebe i koliko bili inkluzivni.
Ima, koliko je katolika i pravoslavaca?
Dok ce Bosancima jezik biti isti, no religija vjerovatno bez apsolutne vecine.

Da je vodio drugaciju politiku bio bi veci. Nije poenta Bosnjastva u Bosni inkluzija nego ogranicavanje od drugih, ma kakvi god ti drugi bili kada je bilo biti ili ne biti.

Dovoljno je pogledati kampanju. Bosnjak - bosanski - islam. Ovaj treci dio je taj koji jasno porucuje ko nije pozeljan.

Popis pokazuje koja je strategija Bosnjackog vodstva. Zato kazem da posto su dobili podrsku, treba sacekati sada rezultate.
Ja sam skeptican kada vidim kakve su prognoze davali za vanjskopoliticke dogadjaje u zadnjoj deceniji, no sta je tu je.
Pusti ti tu suplju. Pitanje je bilo jasno - dali bi procenti bili drugaciji da smo izabrali bosansko ime umjesto bosnjackog?

Bosnjastvo nije ogranicavanje od drugih vec jedino sto nam je bilo preostalo. Sta smo to trebali uraditi pa da budemo inkluzivni i da se ne ogradjujemo od drugih? Sta god da smo izabrali a da nije Srbin, srpski ili Hrvat, hrvatski,... bi bilo ogradjivanje po tvojoj logici.

Jos jednom - da li bi ovi procenti na popisu bili drugaciji da smo se drugacije nazvali?
vade_mecum

#3977 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by vade_mecum »

mO k3 wrote:
vade_mecum wrote:
mO k3 wrote:Ova priča o nepismenosti nikuda ne vodi i nije relevantna u ovome trenutku postoje drugi problemi o kojima ne bi trebali samo da pričate nego i da učinite nešto ....
Nepotizam , korupcija , qurac palac
kao npr koji?
Sta koji ?
pa kazes nepismenost nije relevantna i nije strasan problem jer postoji i drugi problemi. ja te pitam koji su to problemi?
madner

#3978 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by madner »

Vec sam ti odgovorio, samo ti se ne svidja odgovor.
mO k3

#3979 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mO k3 »

vade_mecum wrote:
mO k3 wrote:
vade_mecum wrote: kao npr koji?
Sta koji ?
pa kazes nepismenost nije relevantna i nije strasan problem jer postoji i drugi problemi. ja te pitam koji su to problemi?
Jelde šališ se sa mnom :mrgreen:

Čitaj sta sam napisao ..
hAZNADAR

#3980 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by hAZNADAR »

escobar__ wrote:Dakle, zaključci nakon verbalnih dijareja onih jedva 2% populacije, samoprozvanih intelektualaca, kvazi-elite i gotive su sljedeći:

-Bošnjaci odgovorni za rat
-Bošnjaci odgovorni za potencijalnu podjelu zemlje
-Bošnjaci odgovorni za 3% nepismenih
-Bošnjaci odgovorni zbog prelaska 50% čime postaše apsolutna većina u BiH
-BiH ne postoji osim na papiru

Sramno! Fuj.
da nastavim:
Bosnjaci primitivni nacionalisti, fasisti, ovce koje su prihvatile SDA ime izmisljeno u nekom hotelu, turski dupelizsci koji su izabrali ime prijevoda na turski, slave samo sultane , historiju datiraju od osmanlija, promoviraju megalomaniju i cine iste greske kao Srbi u YU, nepismeni, zaguljeni, skart,..

Bosanstvo politicki ne postoji. Za dvije decenije se nije uradilo ama bas nista po tom pitanju a nije bilo zabranjeno. U neku ruku se opravdava kao eto nacin nekog zajednistva gdje bi Srbi i Hrvati prihvatili takvu identifikaciju pa da mi od sebe pocnemo i dadnemo prostor za to.
Ali istovremeno im je jasno da Srbi, Hrvati nece nikada prestati to biti.

Zakljucak - Bosanci u ovom tumacenju imaju svoj smisao i postojanje samo unutar bosnjackog korpusa. Gdje se sve svodi na stereotip i izigravanje neke vise klase. Buduci da im je samim jasno kako bi Bosanstvo proslo u Banjaluci - ostaju gradovi sa bosnjackom vecinom gdje mogu sa visine posmatrati na nas ostale i tumaciti nas kao manje pametne, manje pismene. Gradska raaja vs ljakse, moderan vs papak,... je bio i ostao top, vrhunac ovog fenomena.
Lincoln-Burrows

#3981 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Lincoln-Burrows »

hAZNADAR wrote: Pusti ti tu suplju. Pitanje je bilo jasno - dali bi procenti bili drugaciji da smo izabrali bosansko ime umjesto bosnjackog?

Bosnjastvo nije ogranicavanje od drugih vec jedino sto nam je bilo preostalo. Sta smo to trebali uraditi pa da budemo inkluzivni i da se ne ogradjujemo od drugih? Sta god da smo izabrali a da nije Srbin, srpski ili Hrvat, hrvatski,... bi bilo ogradjivanje po tvojoj logici.

Jos jednom - da li bi ovi procenti na popisu bili drugaciji da smo se drugacije nazvali?
Bilo što da se izabralo bilo bi isto jer uz taj naziv koji se izabere idu i dvije druge posljedične stvari.

'nacionalnost bošnjak jezik bosanski i vjera islam'

Zar to nije išlo po javnim TV servisima?
I sad se neki čude kako nema Bošnjaka pravoslavaca.
mO k3

#3982 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mO k3 »

Jedan mali podatak uvez orgijanja o analfabetismu

Njemačka ima 4% , sta reci na to
Connaisseur Karlin

#3983 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Connaisseur Karlin »

hAZNADAR wrote: da nastavim:
Bosnjaci primitivni nacionalisti, fasisti, ovce koje su prihvatile SDA ime izmisljeno u nekom hotelu, turski dupelizsci koji su izabrali ime prijevoda na turski, slave samo sultane , historiju datiraju od osmanlija, promoviraju megalomaniju i cine iste greske kao Srbi u YU, nepismeni, zaguljeni, skart,..

Bosanstvo politicki ne postoji. Za dvije decenije se nije uradilo ama bas nista po tom pitanju a nije bilo zabranjeno. U neku ruku se opravdava kao eto nacin nekog zajednistva gdje bi Srbi i Hrvati prihvatili takvu identifikaciju pa da mi od sebe pocnemo i dadnemo prostor za to.

Zakljucak - Bosanci u ovom tumacenju imaju svoj smisao i postojanje samo unutar bosnjackog korpusa. Gdje se sve svodi na stereotip i izigravanje neke vise klase. Buduci da im je samim jasno kako bi Bosanstvo proslo u Banjaluci - ostaju gradovi sa bosnjackom vecinom gdje mogu sa visine posmatrati na nas ostale i tumaciti nas kao manje pametne, manje pismene. Gradska raaja vs ljakse, moderan vs papak,... je bio i ostao top, vrhunac ovog fenomena.
Ovo se konstatno ponavlja,dobila sam utisak da se sve etnicko-nacionalne grupe osjecaju iksompleksirano :D
Zasto imate kompleks nize vrijednosti?
mO k3

#3984 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mO k3 »

Connaisseur Karlin wrote:

Ovo se konstatno ponavlja,dobila sam utisak da se sve etnicko-nacionalne grupe osjecaju iksompleksirano :D
Koji to mi ?
vade_mecum

#3985 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by vade_mecum »

mO k3 wrote:
vade_mecum wrote:
mO k3 wrote: Sta koji ?
Jelde šališ se sa mnom :mrgreen:

Čitaj sta sam napisao ..
"nepotizam,korupcija,kurac palac" mi ne djeluje narocito ubjedljvo kod arugmentacije prethodne tvrdnje ali dobro. zar ne mislis da su nepismenost i neobrazovanje pogodno tlo za nepotizam, korupciju i kurac palac kao i da zemlje sa visokim procentom pismenih i obrazovanih ljudi imaju ubjedljivo najnizi stepen korupcije?
VjecitiStudent

#3986 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by VjecitiStudent »

mO k3 wrote:Jedan mali podatak uvez orgijanja o analfabetismu

I 16% stanovnika koji nisu rođeni u Njemačkoj.
bole1st

#3987 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by bole1st »

hAZNADAR wrote:
Bosanstvo itetako ima smisla, ali samo ako ga svi prihvate. Slucaj je isti kao u "prisoners dilema", to jest ako se niko ne oda nacionalizmu, svima je bolje.

Samo je ovdje stvar jos jednostavnija, jer Bosnjaci pouzdano znaju da je drugi zatvorenik odavno izdao i da je varijanta suradnje definitivno otpala. U tom slucaju zrtvovanje za zajednicki interes nema nikakvog smisla i zato Bosnjacima jedino ostaje da gledaju svoj interes.

Sudeci po popisu, to je svima jasno osim kvazi-intelektualcima kojima smeta bosnjastvo jer se jos uvijek naivno nadaju najpovoljnijoj varijanti bosanstva koja nece doci.
hAZNADAR

#3988 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by hAZNADAR »

Chmoljo wrote:
hAZNADAR wrote: Imamo velik broj politickih partija, gdje svako propagira sto hoce, imamo izbore,.. zar to nije sloboda odlucivanja. Imamo pravo da se deklarisemo kako hocemo - zadnjih 25 god nije bilo zabranjeno propagirati bilo koje ime pa ni Bosansko.
je li treba sad da vadim kvotove o pišanju, kmečanju, nazovanjem saloncima, đikanima i sličnim stvarima? ono, možeš reći šta hoćeš, ali budi spreman na posljedice :D super sloboda :D

da se razumijemo, ne dramim, nije ovo nešto toliko strašno, niti opasno. ali je vrlo degutantno i vidi se da ta sloboda ne postoji u dosta glava.
Sloboda je uvijek postojala ove dvije decenije. Sloboda da se bosansko ime predlozi, promovira. Bilo u medijima, parlamentu, peticija, javna tribina,.. a od toliko politickih partija niko nije stavio to u fokus.
Dakle - ne moze se reci da je problem u nedostatku slobode. Bosansko ime nije dobilo na znacaju iz vise razloga:

- prvo sto to znaci nesto posve drugo i asocira na kulturolosku i regionalnu pripadnost.
- drugo sto sami protagonisti nisu nista poduzeli po tom pitanju,
- trece sto imamo ovo ime drzave sastavljeno od dvije imenice i tu je nezahvalno izvlaciti skracenice.
- sto je i pticama na grani jasno da to nece proci nikada u Banjaluci, Sirokom,.. pa se time i gubi smisao trazenja nekog zajednickog naziva koji bi nas zblizio umjesto udaljio.

Bosnjastvo se dakle tumaci kao nacin odvajanja, seprisanja, udaljavanja,... a zaboravlja se da se Srbima i Hrvatima mozes pribliziti samo ako se imenujes kao oni. Jer oni nece nikada odustati od svog srpstva i hrvatstva - pa kako god da se nazovemo a da to nije Srbin ili Hrvat - to ce eto znaciti nase maksuz i namjerno udaljavalje.

Buduci da bosanstvo politicki ne postoji, da ne postoji nikakva vizija ideja,... sve se svodi samo na stereotip i trend umisljene elite. Svima je jasno da Bosanstvo nece proci u Banjaluci i da Srbi to nece prihvatiti kao svoj identitet - pa hebote - brisali su i taj prefiks iz imena gradova.
Znaci sva se poenta Bosanstva svodi na bosnjacki korpus - i da tu postoje kao neka vrsta pametnije, obrazovanije, modernije,.. elite. Ispravi me ako grijesim.
Last edited by hAZNADAR on 02/07/2016 18:39, edited 1 time in total.
Lincoln-Burrows

#3989 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Lincoln-Burrows »

VjecitiStudent wrote:
mO k3 wrote:Jedan mali podatak uvez orgijanja o analfabetismu

I 16% stanovnika koji nisu rođeni u Njemačkoj.
Htio upravo napisati.
Ne baš taj podatak o 16% nego o nepismenima kiji čine većinom useljenici.
arzuhal

#3990 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by arzuhal »

Lincoln-Burrows wrote: I sad se neki čude kako nema Bošnjaka pravoslavaca.
Image

Urnebesnim šalama nikad kraja...
mO k3

#3991 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mO k3 »

@ vade mecum
Napisa ranije u Njemačkoj ima 5% analfabeta i opet nema korupcije ko kod nas , moje mišljenje je da je to mentaliteta nepotizam , korupcija ....
asker

#3992 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by asker »

mO k3 wrote:
bh.tornjak wrote:na casu matematike uciteljica pita ucenike:
Koliko je 2+3 ???
Mujo : PET....!!!
Mato : PET....!!!
Djordje: CETIRI.....!!!

Uciteljica: Mujo,Mato....bravo....odgovor je tacan.
a na to ce Djordje:
To je nevazeci rezultat,ja sam preglasan... :D
:lol:
:thumbup:
Oplakah :)
:lol: :thumbup:

Kad mi ne ispade Islamska Deklaracija iz ruku
omar little

#3993 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by omar little »

korupciju generira sistem a ne mentalitet.
SkyLimit

#3994 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by SkyLimit »

Brčko 18 hiljada Srba po onim popisu pred rat, a sad po ovom zadnjem 28 hiljada.

Svojevremeno je Alija I. poslao pismo Carlu Bildtu i Leightonu Smithu(komadant IFOR - a) u kojem je stajalo:
[quote]
Srbi nemaju pravo da svoje nesretne sunarodnike, koje su bez ikakvog opravdanog razloga pokrenuli iz njihovih domova, nastanjuju u grad Brčko...

...Njihovo nastanjivanje u Brčko predstavlja dvostruku povredu Dejtonskog dogovora.

Želim vas uvjeriti u našu odlučnost da naša prava koja se tiču grada Brčkog - osiguramo.[/quote][/b]

I Srbi povlače strateške poteze. Sa istočne strane se na Brčko nadovezuju Bijeljina, Ugljevik, Lopare i Zvornik, danas homogen prostor sa 150 000 Srba, a još se naslanjaju na granicu sa Srbijom. A u samom Brčkom kako sam već napisao 28 000 Srba. A s druge strane vreba Banja Luka.

Nemojte zaboraviti da je u vojno - strateškom smislu Brčko najvažnije područje u državi, ko drži Brčko drži i Bosnu i Hercegovinu.
Last edited by SkyLimit on 02/07/2016 17:57, edited 1 time in total.
mO k3

#3995 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mO k3 »

asker wrote:
mO k3 wrote:
bh.tornjak wrote:na casu matematike uciteljica pita ucenike:
Koliko je 2+3 ???
Mujo : PET....!!!
Mato : PET....!!!
Djordje: CETIRI.....!!!

Uciteljica: Mujo,Mato....bravo....odgovor je tacan.
a na to ce Djordje:
To je nevazeci rezultat,ja sam preglasan... :D
:thumbup:
Oplakah :)
:lol: :thumbup:

Kad mi ne ispade Islamska Deklaracija iz ruku
Ja ih prodajem po eBayu idu ko halva ;)
hAZNADAR

#3996 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by hAZNADAR »

Connaisseur Karlin wrote:

Uopce nemam. Svi smo mi imali u razredu, skoli, na poslu, u ulici, u kaficu gdje izlazimo,... iskustva sa ljudima koji su sebe smatrali nesto boljim, pametnijim,.. koji su bili prepotentni. Da li si takve ismijavala, zalila, kritikovala,... ili si osjecala kompleks nize vrijednosti?

Tako je i ovdje. Ono sto neprestano citam crno na bijelo od Bosanaca je da sebe smatraju pametnijim, obazovanijim, modernijima,.. i to kritikujem. Smetalo ti ili ne, i ma kakve psihoanalize izvlacila iz toga.
General War

#3997 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

Gojeni H wrote:
General War wrote: Eto ga, opet bosnjacko srbovanje...matica, istorija, granica.
Nisam pricao o "cistoj krvi", jos cistijeg naroda, namijenjenom nebu za nebeski narod, "genetskom otpadu" ... za takvu vrstu spike se obratiti na adresu u Beogradu.

Ja sam samo govorio o istom pravu za sva 3 konstitutivna naroda, te o historijskim faktima.

Onima koji imaju problem s tim zaista ne mogu pomoci ... osim reci "reci NE sovinizmu".
A ja govorim o buducnosti ove zemlje...neko ko se definise Bosanjak-islam -bosanski je samo jedna grupa ljudi, naravno da i druge dvije moraju da se pitaju koje imaju isti postulat popisivanja...Ja sam te molio da budes Bosanac-gradjanin, covjek. Mogao se izbjeci i civilni rat i u americi, nece niko da bude na jugu normalan, necemo ni mi na sjeveru i hajmo podvuc crtu nek se hebu.
mO k3

#3998 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mO k3 »

omar little wrote:korupciju generira sistem a ne mentalitet.
Ok ok i sta činiti ?
hAZNADAR

#3999 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by hAZNADAR »

bole1st wrote:
hAZNADAR wrote:
Bosanstvo itetako ima smisla, ali samo ako ga svi prihvate. Slucaj je isti kao u "prisoners dilema", to jest ako se niko ne oda nacionalizmu, svima je bolje.

Samo je ovdje stvar jos jednostavnija, jer Bosnjaci pouzdano znaju da je drugi zatvorenik odavno izdao i da je varijanta suradnje definitivno otpala. U tom slucaju zrtvovanje za zajednicki interes nema nikakvog smisla i zato Bosnjacima jedino ostaje da gledaju svoj interes.

Sudeci po popisu, to je svima jasno osim kvazi-intelektualcima kojima smeta bosnjastvo jer se jos uvijek naivno nadaju najpovoljnijoj varijanti bosanstva koja nece doci.
Ma ne nadaju ni sami.
Nekada sam i sam bio vatreni protagonist Bosanstva. Jer sam imao nadu da je to ime koje moze zbliziti. Buduci da se i mnogi Srbi iz Banjaluke isto bez problema identifikuju sa tim nazivom u regionalnom smislu, pa eto - mislio sam da se time moze dati prostor za buduce generacije.
Ali te buduce generacije ne samo da nemaju volju za icim zajednickim - vec su i ekstremniji od starijih koji su ratovali.
I tako sam napustio tu ideju i pomirio se sa realnoscu. Medjutim - jos imam i medju prijateljima a i u familiji deklarisanih Bosanaca i znam kako razmisljaju. I oni nemaju nadu da ce to ime biti nesto sto zblizava narode i da postoji ikakvo moguce zajednicko.
Bosanstvo im se svodi, kao mnogima ovdje na forumu samo na izigravanje elite.
Eto da se ibrete papcima, seljacinama, nacionalistima, primitivcima,... i svoje samopouzdanje popravljaju time sto misle da su bolji.
Bosanstvo je nekada imalo sansu da postane jako, da bude dio politike ili kulture,...
Danas vise ne i sve se svodi samo na stereotip.
piupiu

#4000 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by piupiu »

mO k3 wrote:@ piupiu
Nije da je moguće nego će biti tako , sjećam se toga i neka je bio predmet ismijavanja , u svemu tome neka se zahvali svoj roditeljima koji su ga tako odgojili
Ama, ne možeš kriviti i kažnjavati dijete za obrazovanje i odgoj koji su mu dati, ni za okruženje u kojem je odraslo. Dijete ništa od toga nije izabralo. I ko je to ismijavanjem proširio dječije (i uopšte nečije) vidike?
Locked