Pusti ti tu suplju. Pitanje je bilo jasno - dali bi procenti bili drugaciji da smo izabrali bosansko ime umjesto bosnjackog?madner wrote:Ima, koliko je katolika i pravoslavaca?hAZNADAR wrote:Koliko ja vidim - ima Bosnjaka ateista i agnostika.madner wrote:Snaga inkluzije Bosnjastva se moze jasno viditi po procentu nemuslimana koji se tako izjasnjavaju.
Ali reci iskreno - da smo slucajno izabrali bosansko ime umjesto bosnjackog - da je tako Sabor intelektualaca odlucio i 25 godina se to ime promoviralo u skolstvu, medijima, politici,... - mislis li stvarno da bi bio nesto drugaciji procenat?
Popis ne pokazuje koliko ima Bosnjaka, Bosanaca,... - vec pokazuje koliko je onih koji nisu Srbi i Hrvati.
Njihov broj je isti bez obzira sta mi izabrali za sebe i koliko bili inkluzivni.
Dok ce Bosancima jezik biti isti, no religija vjerovatno bez apsolutne vecine.
Da je vodio drugaciju politiku bio bi veci. Nije poenta Bosnjastva u Bosni inkluzija nego ogranicavanje od drugih, ma kakvi god ti drugi bili kada je bilo biti ili ne biti.
Dovoljno je pogledati kampanju. Bosnjak - bosanski - islam. Ovaj treci dio je taj koji jasno porucuje ko nije pozeljan.
Popis pokazuje koja je strategija Bosnjackog vodstva. Zato kazem da posto su dobili podrsku, treba sacekati sada rezultate.
Ja sam skeptican kada vidim kakve su prognoze davali za vanjskopoliticke dogadjaje u zadnjoj deceniji, no sta je tu je.
Bosnjastvo nije ogranicavanje od drugih vec jedino sto nam je bilo preostalo. Sta smo to trebali uraditi pa da budemo inkluzivni i da se ne ogradjujemo od drugih? Sta god da smo izabrali a da nije Srbin, srpski ili Hrvat, hrvatski,... bi bilo ogradjivanje po tvojoj logici.
Jos jednom - da li bi ovi procenti na popisu bili drugaciji da smo se drugacije nazvali?