Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
arzuhal

#3976 Re: Danasnji "feminizam"

Post by arzuhal »

belfy wrote:
arzuhal wrote: Ciljano slagati?
zar postoji slucajno laganje?
Pa na tome i radimo, na objašnjenju pojma "modifikacije istine", mene je to zainteresovalo (žena će, da bi održala vezu tako što neće povrijediti ego partnera, modificirati istinu o broju muškaraca s kojima je imala odnos). Razumijem i podržavam onu "sve što govorimo mora biti istina, ali ne moramo kazati svu istinu". Ali bilo kakvo izvrtanje istine, ako to podrazumijeva ta "modifikacija", odbacujem, i to ne "čak i kada se radi o malom djetetu" (šta znaju djeca), nego baš tada ili najviše tada, biću koje beskrajno vjeruje svojoj majci ili ocu.
Čovjek, koji je za mene moralni uzor, vidio je ženu kako doziva dijete da dođe kuću govoreći mu:"Hodi da ti nešto dadnem!", ali se dijete zaigralo i nije htjelo kući. Pitao ju je:"Da ti je došlo, šta bi mu dala?". "Hurmu", rekla je. "Dobro je onda, jer da si ga time samo namamila u kuću a ne bi mu dala što si rekla, to bi ti bilo upisano kao laž."
A opet, prihvatit ću laž u tri slučaja: da se sačuva mir između bračnih partnera (dakle dvoje koje su već u braku pa neka "manja" laž bude sredstvo da se izbjegne veće zlo, a ne dvoje koji su eventualno pripremaju za brak pa da bi ga ostvarili lažu jedno drugome bilo šta), da bi se pomirili dvoje zavađenih prijatelja i da se prevari neprijatelj u ratu.
Ali ja svakako putujem drukčijom orbitom pa ovo moje javljanje nema nekog efekta, osim kontraefekta... :mrgreen:
arzuhal

#3977 Re: Danasnji "feminizam"

Post by arzuhal »

annoy wrote:
Hakiz wrote:
A istina je da je sa nama muškarcima veoma lako. Kada je jednu staru ženu, stariju od 80, novinarka emisije o lakim životnim temama pitala o tome kako je ona sa svojim mužem uspjela da ima sretan brak duži od 60 godina njen odgovor je bio jednostavan. I u njemu je sadržano svo znanje i sva mudrost koji su ženama potrebni da manipulišu muškarcima. Dakle, kaže bakica:

"Jednostavno kćeri. Daj mu da jede, daj mu da jebe i mir u kući".
:lol:
Zna baba :D

Ja svog volim tetositi i imponirati mu :plete:
Ovo isto vrijedi i za odnos muškaraca prema ženama. I to je zaista tako, istine su veoma jednostavne ali ljudi nisu, vole da komplikuju i prave belaje.
Bloo
Globalna šefica

#3978 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Bio bi interesantan socijalni eksperiment kada bi odlučili 5 dana da govorimo istinu, samo istinu i ništa osim istine, so help me God... :-D
bluesjunior

#3979 Re: Danasnji "feminizam"

Post by bluesjunior »

Bloo wrote:Bio bi interesantan socijalni eksperiment kada bi odlučili 5 dana da govorimo istinu, samo istinu i ništa osim istine, so help me God... :-D
ih ih siguran sam da već poznaješ ljude koji tako žive...samo malo optimizma...
arzuhal

#3980 Re: Danasnji "feminizam"

Post by arzuhal »

Bloo wrote:Bio bi interesantan socijalni eksperiment kada bi odlučili 5 dana da govorimo istinu, samo istinu i ništa osim istine, so help me God... :-D
Da li je cilj govoriti istinu ili prešutati laž, odnosno da li je cilj samo da se ne izrekne neka laž u tih 5 dana? Ako je ovo drugo onda i s 5 dana zavezanog jezika bi bio uspješan eksperiment. Ali, složismo se prije hiljadu godina već, s ljudima ne ide tako :mrgreen:
arzuhal

#3981 Re: Danasnji "feminizam"

Post by arzuhal »

dupli
Bloo
Globalna šefica

#3982 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Da li je cilj govoriti istinu ili prešutati laž, odnosno da li je cilj samo da se ne izrekne neka laž u tih 5 dana? Ako je ovo drugo onda i s 5 dana zavezanog jezika bi bio uspješan eksperiment. Ali, složismo se prije hiljadu godina već, s ljudima ne ide tako :mrgreen:
Zavezanog jezika odjednom kao pripadnik društva koje ovisi o komunikaciji? Sci fi. Nemoguće za izvesti.

Na umu imadoh sve vrste istine. Kada te mama pita da li joj haljina lijepo stoji i pogleda te očima punih nade, kada te brat ili sestra pita da li ti je mrsko da im pomogneš oko zadaće,djevojka/momak zamoli da ideš sa njima u kino na film koji ne bi ni u ludilu odgledao da nije ljubavi, nadređeni o tome da li će ti smetati da obaviš nešto poslovno a isto se kosi možda sa tvojim moralnim načelima ili pak smatraš da nije tvoja dužnost, ali ti stvarno treba taj posao...
MaD_ProfessoR

#3983 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MaD_ProfessoR »

dupli
Last edited by MaD_ProfessoR on 20/06/2018 09:58, edited 1 time in total.
jefff

#3984 Re: Danasnji "feminizam"

Post by jefff »

Feminizam je kad te treba nalupa.
MaD_ProfessoR

#3985 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MaD_ProfessoR »

Aoida wrote:

Zasto je uopste bitno diskutovati o broju prethodnih partnera?
Obje strane su imale neki vid drustvenog zivota prije stupanja u zajednicki odredjeni vid veze.
Muskarac ako pita, pita zato sto je nesiguran. A nesiguran je zbog svog ega.
Pa da se ne bi povrijedio muskarcev ego (jer ne psotoji osjetljivija svtar na planeti zemlji), zena (kojoj je stalo do partnera, bar minimalno) modifikuje istinu.

Mišljenja sam da je nužno imati otvoren i iskren odnos sa osobom za koju se odlučiš da ti bude životni partner, iz prostog razloga što je najzdraviji temelj budućeg odnosa - barem jedan od temelja- znati što je taj partner bio prije nego što je sreo tebe, a to uključuje i taj broj partnera.
Čemu modifikovanje istine?
Ako izabranik/ca nije u stanju podnijeti i prihvatiti ono što si bio/la (ergo - ono što te je oblikovalo da budeš osoba sadašnja koju je sreo/la), to će vrlo vjerovatno biti pogrešna osoba za tebe u konačnici.

Zbog ovoga se ne slažem da muškarac pita zbog nesigurnosti, zbog ega. Barem ne svaki. To je puka generalizacija.
Muškarčev ego najosjetljivija stvar na planeti? heh
Bloo
Globalna šefica

#3986 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

MaD_ProfessoR wrote: Ako izabranik/ca nije u stanju podnijeti i prihvatiti ono što si bio/la (ergo - ono što te je oblikovalo da budeš osoba sadašnja koju je sreo/la), to će vrlo vjerovatno biti pogrešna osoba za tebe u konačnici.
Zbog ovoga se ne slažem da muškarac pita zbog nesigurnosti, zbog ega. Barem ne svaki. To je puka generalizacija.
JEste da je pop kultura, ali sjetih se riječi pjesme All of me Johna Legenda:
'Cause all of me
Loves all of you
All your perfect imperfections
Give your all to me
I’ll give my all to you
odnosno mi svi dolazimo sa određenim prtljagom u svaki odnos, te se određene stvari mogu mijenjati (neki stavovi, mišljenja, navike...) tokom zajedničkog života, ali lična prošlost ne može niti treba. Take it or leave it.
Bitno je možda naći nekoga, što je Rujana Jeger napisala - sa komplementarnim manama.
Last edited by Bloo on 20/06/2018 10:06, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#3987 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

dupli
MaD_ProfessoR

#3988 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MaD_ProfessoR »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
Zavezanog jezika odjednom kao pripadnik društva koje ovisi o komunikaciji? Sci fi. Nemoguće za izvesti.

Na umu imadoh sve vrste istine. Kada te mama pita da li joj haljina lijepo stoji i pogleda te očima punih nade, kada te brat ili sestra pita da li ti je mrsko da im pomogneš oko zadaće,djevojka/momak zamoli da ideš sa njima u kino na film koji ne bi ni u ludilu odgledao da nije ljubavi, nadređeni o tome da li će ti smetati da obaviš nešto poslovno a isto se kosi možda sa tvojim moralnim načelima ili pak smatraš da nije tvoja dužnost, ali ti stvarno treba taj posao...
Sa istinom je kao i sa laži, što češće posežeš sa njom, postaje lakše izgovoriti je i živjeti u njoj.

Dobra stvar sa istinom je što ne moraš pamtiti šta si slagao :mrgreen: taj osjećaj je oslobađajući
annoy

#3989 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

MaD_ProfessoR wrote:

Mišljenja sam da je nužno imati otvoren i iskren odnos sa osobom za koju se odlučiš da ti bude životni partner, iz prostog razloga što je najzdraviji temelj budućeg odnosa - barem jedan od temelja- znati što je taj partner bio prije nego što je sreo tebe, a to uključuje i taj broj partnera.
Čemu modifikovanje istine?
Ako izabranik/ca nije u stanju podnijeti i prihvatiti ono što si bio/la (ergo - ono što te je oblikovalo da budeš osoba sadašnja koju je sreo/la), to će vrlo vjerovatno biti pogrešna osoba za tebe u konačnici.

Slazem se za iskrenost, da moram te informacije "modificirati" za partnera, ne bih s njim ni bila

I meni je sasvim razumljivo zanimati se za partnerovu seksualnu proslost. Ne sad do te mjere da mu brojis sve sto je ikad pogledao, ali zanimati se kakav potencijalni partner ima stav o seksu i pristup, i kako se po tom pitanji ponasao dosad, je sasvim normalno, a i svakog kom je stalo do svog reproduktivnog zdravlja bi trebalo zanimati barem otprilike kakve su bile seksualne navike onoga s kim planira dijeliti intimu. Naravno, nema garancije da ces cuti istinu, ali razumljivo je zeljeti znati.
Na kraju krajeva, svatko za sebe bira onog s kim ce leci, i svatko ima potpuno pravo formirati kriterije i ono sto ocekuje od osobe s kojom ce svoju intimu podijeliti, tko smo mi da nekom drugom dociramo sto bi trebao ili sto ne bi trebao
MaD_ProfessoR

#3990 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MaD_ProfessoR »

modificiranje istine = eufemizam za obmane i laži
:mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3991 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Osjećam se kao u društvu svetaca :mrgreen: niko ne laže - nikad, ne krade, ne petlja, uvijek govore istinu.... :mrgreen:

Još samo da se blaga božja svjetlost spusti iznad glava i obasja nas kao u onoj gromozornoj TV seriji Touched by an angel
annoy

#3992 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

Lazem kad me pita koliko sam palacinki pojela
triconja

#3993 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

Moš mislit ja u stvarnosti govorim oko 99% istine (ovo 1% lazem u slucaju kad se salim i tako to). Naravno ovdje ubrajam i to sto nekad izbjegnem rec istinu pa nista ne odgovorim :lol:
triconja

#3994 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

annoy wrote: :thumbup:

Nemamo svi isti pogled na seks i ne postoji samo jedan ispravan pristup, svatko ima pravo na svoje kriterije i na to da zeli partnera koji gleda na seks na isti nacin. Tko uopce ima pravo se staviti u poziciju da kaze moje gledanje je ispravno a tvoje nije nego si zatucan i nesiguran, i svi bi trebali gledati na seks kao ja :roll: Ja imam svoje kriterije i stvarno me nije briga sta sebi netko drugi trazi kod potencijalnog partnera. Uopce nemam problem s time da sam kod nekoga diskvalificirana, a cini mi se da se takve teze guraju bas zato sto netko ima :D

Edit: jedino sto ne volim su licemjeri s dvostrukim kriterijima
Nisam mislio da je jedino moje vidjenje tih stvari ispravno, vise sam ciljao na pojavu da se namecu svoji pogledi ostalima. Slicno je kad neko ne vjeruje ni u sta pa tusi i daje argumente sto je to dobro, ili neki turbo vjernik koji daje argumente da je dobro vjerovat, mislim bolje bi bilo rec namece svoje misljenje tebi. Isto tako je i sa ovom stvari, svi se pravdaju i hoce da nametnu svoje misljenje drugima (a pogotovo ovi sa "viskom" seksualnih partnera) jer postoji misljneje u mahali da je dosta partnera lose. :thumbup:
triconja

#3995 Re: Danasnji "feminizam"

Post by triconja »

Bloo wrote:Osjećam se kao u društvu svetaca :mrgreen: niko ne laže - nikad, ne krade, ne petlja, uvijek govore istinu.... :mrgreen:

Još samo da se blaga božja svjetlost spusti iznad glava i obasja nas kao u onoj gromozornoj TV seriji Touched by an angel
Mene kad pitaju kakav je mobite, haljina, jelo, picka materina, ja kaem nako. I kad pitaju sto je nako kazem ne postoji nista savrseno (ili dobro) i naljute se na mene :lol:
annoy

#3996 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

triconja wrote: Nisam mislio da je jedino moje vidjenje tih stvari ispravno, vise sam ciljao na pojavu da se namecu svoji pogledi ostalima. Slicno je kad neko ne vjeruje ni u sta pa tusi i daje argumente sto je to dobro, ili neki turbo vjernik koji daje argumente da je dobro vjerovat, mislim bolje bi bilo rec namece svoje misljenje tebi. Isto tako je i sa ovom stvari, svi se pravdaju i hoce da nametnu svoje misljenje drugima (a pogotovo ovi sa "viskom" seksualnih partnera) jer postoji misljneje u mahali da je dosta partnera lose. :thumbup:
Nisam ni htjela rec da ti to cinis, zapravo se slazem s tobom :D
Ah, jutro je
MaD_ProfessoR

#3997 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MaD_ProfessoR »

triconja wrote:
Bloo wrote:Osjećam se kao u društvu svetaca :mrgreen: niko ne laže - nikad, ne krade, ne petlja, uvijek govore istinu.... :mrgreen:

Mene kad pitaju kakav je mobite, haljina, jelo, picka materina, ja kaem nako. I kad pitaju sto je nako kazem ne postoji nista savrseno (ili dobro) i naljute se na mene :lol:
moj odgovor je obično; tebi dobar, meni dobar, neću ja to nosat :D
arzuhal

#3998 Re: Danasnji "feminizam"

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:

S jedne strane, mnoge od tih i takvih primjera možemo učiniti na način da izbjegnemo laž ali i ne kažemo svu istinu, na pitanje "smeta li ti?" možemo odgovoriti sa "uradiću to čim prije" i sl. gdje neću reći da mi ne smeta ako mi stvarno smeta, tako ću izbjeći i laž i istinu koja bi nanijela "štetu" - uzimam samo kao neki primjer.
A s druge strane ipak smo svjesni da nisu sve stvari jednake težine, pa tako ni laži ili istine s njima u vezi. Ako i slažemo, nije isto slagati mamu da joj lijepo stoji haljina i partnera ako će ta laž, bude li otkrivena, trajno srušiti odnos , odnosno unijeti trajnu mrvu sumnje koja će sve urušiti (ne mislim ovdje na spominjani broj partnera nego bilo šta ozbiljno).
S treće strane, ako se posegne za lažima, držim da to treba biti učinjeno vrlo rijetko i baš odvagano, sa željom da se izbjegne neko veće zlo, i sa spremnošću na sve posljedice te laži.

Kada već spominješ te "životne sitnice" kao primjere izražavanja neistine, kaže tvoj Nietzsche u jednom aforizmu (pokušavam da ga citiram što vjernije, po sjećanju):"Istina među ženama? Pored svih njihovih kremica, pudera, maskara i šminke?" :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3999 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

arzuhal wrote: S jedne strane, mnoge od tih i takvih primjera možemo učiniti na način da izbjegnemo laž ali i ne kažemo svu istinu, na pitanje "smeta li ti?" možemo odgovoriti sa "uradiću to čim prije" i sl. gdje neću reći da mi ne smeta ako mi stvarno smeta, tako ću izbjeći i laž i istinu koja bi nanijela "štetu" - uzimam samo kao neki primjer.
A s druge strane ipak smo svjesni da nisu sve stvari jednake težine, pa tako ni laži ili istine s njima u vezi. Ako i slažemo, nije isto slagati mamu da joj lijepo stoji haljina i partnera ako će ta laž, bude li otkrivena, trajno srušiti odnos , odnosno unijeti trajnu mrvu sumnje koja će sve urušiti (ne mislim ovdje na spominjani broj partnera nego bilo šta ozbiljno).
S treće strane, ako se posegne za lažima, držim da to treba biti učinjeno vrlo rijetko i baš odvagano, sa željom da se izbjegne neko veće zlo, i sa spremnošću na sve posljedice te laži.

Kada već spominješ te "životne sitnice" kao primjere izražavanja neistine, kaže tvoj Nietzsche u jednom aforizmu (pokušavam da ga citiram što vjernije, po sjećanju):"Istina među ženama? Pored svih njihovih kremica, pudera, maskara i šminke?" :mrgreen:
Pa to je onda modificiranje istine.
Naravno, niko nije govorio o tome da je sve jednako, ali laž je i dalje laž. Jer ponekad ne možeš da prešutiš nešto i prisiljen si da odgovoriš, to ne čini laž manje lažnom.

Niko nije ni potencirao ovdje ako sam dobro primjetila da odnose i život generalno treba zasnivati na lažima, ali učini mi se da atmosfera ovdje koja se kreirala implicira da niko u životu nije rekao niti jednu laž osim baš onih krupnih, životno presudnih...a zapravo stalno lažemo i to nesvjesno.
Zapravo boravimo i komuniciramo na jednom mediju koji nam to i dozvoljava (username) i potencira (kreiranje željene projekcije u virtuelnom prostoru).

Da li će laž koju si spomenuo u svojoj zadnjoj rečenici imati posljedice ako se ne otkrije? Ili pak neke druge (grižnja savjesti iako se možda onaj koji ju je izrekao tješi da je to učinjeno da se izbjegne veće zlo). Zapravo, pošto nema nekih smjernica šta je veće zlo u našim ličnim univerzumima, ovaj tvoj naputak se može jako široko shvatiti i primijeniti. Ono tšo je meni veće zlo, ne mora i tebi biti jer je sve stvar subjektivne percepcije.

Eh, Niče, stari usidjelac slomljenog srca....da li bi pratio Arijadnu u labirint svoga uma i srca da nije artificijelno uljepšana magijom šminke?
arzuhal

#4000 Re: Danasnji "feminizam"

Post by arzuhal »

Bloo wrote:Pa to je onda modificiranje istine.
Naravno, niko nije govorio o tome da je sve jednako, ali laž je i dalje laž. Jer ponekad ne možeš da prešutiš nešto i prisiljen si da odgovoriš, to ne čini laž manje lažnom.
Ja sam zato i pitao šta je to "modificiranje istine", da razjasnimo koliko se može. Ako ne izreknem laž, a uradim nešto preko svoje volje, to nije laž, na to sam mislio.
Tačno je da je laž uvijek laž, ali ipak postoji suštinska razlika i vrlo bitan uvjet između toga da li smo i kada smo prisiljeni is/koristiti laž i slagati (o tome koji su sve oblici prisile i neslobode se da pričati) i s/lagati kada nismo prisiljeni. Ovdje se ne javljam kao advokat laganju, utvrđujemo neke stvari.
Post Reply