Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Chagalj

#3976 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

dustaban wrote:Mah, pusti Edouououarda.

Sve hoce nesto da ispadne pametan i ubjedljiv a samo potvrdjuje svoju kontradikciju i besmisao religije.

Daklem religija nije VJEROVANJE vec NAVIJANJE. Ne znam da se ljudi biju izmedju sebe zato sto nesto vjeruju ili ne vjeruju, ali bogme palo je itekoliko glava u okrsajima uspaljenih navijaca.

Religija je identicna tome - hajca svoje navijace na one druge jer samo navijacka uspaljenost (mrznja prema protivniku) puni stadione!
problem sa vama jeste sto poistovjecujete islam sa ISISOM, a islam bas onaj izvorni nema veze sa isisom, jer ISIS gazi cast islama svaki dan, i kad bi islam bio samo isis, mnogi bi ga ostavili a ja prvi.

dovoljno ti je reci da za vrijeme poslanika, su krscani i zidovi dolazili u Dzamiju da imaju dijalog sa poslanik i muslimanima, bili tri dana, molili se u dzamiji, poslanik im dozvolio to, i poslije diskusije mirno otisli kuci. a danas ovi kreteni ISIS poklase i muslimane i nemuslimane.

a Allah kaze nema prisile u vjeru. ali oni furaju svoju neku liniju, boli njih briga sta Allah kaze i poslanik.
dustaban

#3977 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

Chagalj wrote:
Sve hoce nesto da ispadne pametan i ubjedljiv a samo potvrdjuje svoju kontradikciju i besmisao religije.
Daklem religija nije VJEROVANJE vec NAVIJANJE. Ne znam da se ljudi biju izmedju sebe zato sto nesto vjeruju ili ne vjeruju, ali bogme palo je itekoliko glava u okrsajima uspaljenih navijaca.
Religija je identicna tome - hajca svoje navijace na one druge jer samo navijacka uspaljenost (mrznja prema protivniku) puni stadione!
problem sa vama jeste sto poistovjecujete islam sa ISISOM, a islam bas onaj izvorni nema veze sa isisom, jer ISIS gazi cast islama svaki dan, i kad bi islam bio samo isis, mnogi bi ga ostavili a ja prvi.
dovoljno ti je reci da za vrijeme poslanika, su krscani i zidovi dolazili u Dzamiju da imaju dijalog sa poslanik i muslimanima, bili tri dana, molili se u dzamiji, poslanik im dozvolio to, i poslije diskusije mirno otisli kuci. a danas ovi kreteni ISIS poklase i muslimane i nemuslimane.
a Allah kaze nema prisile u vjeru. ali oni furaju svoju neku liniju, boli njih briga sta Allah kaze i poslanik.
Ne znam da sam sad pomenuo ISIS, ali hajde kad vec hoces.

Ne znam da li si ti ili neko slican, bas ovdje naveo kako ISIS, parafraziram, nije nista sa onim sta Amerikanci rade!

Ja se naravno slazem s time da Americko maslo nije za ramazana. Amerikanci su jedna SILA koja rijetko kad biva pravedno upotrebljena. Pa sjetimo se samo onih atomskih bombi u Japanu.

Medjutim, koliko god to grubo zvucalo, SILA je nesto s cime se MORAMO pomiriti (na kraju krajeva postoje i prirodne sile, dakle od Boga, koje nas ubijaju) ali ono sa cime se nikako ne mozemo pomiriti jeste MONSTRUOZNO LICNO UBIJANJE. A toga smo se beli nagledali zadnjih dana, odrubljivanje glave postalo svakodnevni nezaobilazni prizor.

Klanje, silovanje, odsjecanje udova, kamenovanje... makar se radilo i o pojedinacnim ubistvima, ostavlja mnogo dublje tragove nego bomba, granata, zemljotres, cunami...

I tu je problem sa ISIS-om i opcenito onim sto se uvrijezilo pod pojmom "islamski terorizam". To je PRIMITIVNO ubijanje koje najvise steti imidzu onoga u cije ime se to ubijanje vrsi. A, htjeli vi to priznati ili ne, ISIS ubija u ime islama!
I zato je ISIS prvenstveno problem muslimana. Ako cete na svaku pomen ISISA uzvracati onim sta Amerikanci rade... nema od toga nista.
Last edited by dustaban on 09/10/2014 10:24, edited 1 time in total.
irac300

#3978 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Chagalj wrote:

Otiđi njima pa im reci da oni nisu vjernici, pokaži im koji klip o motorima i robotima, šta ih čeka u dženetu, da su im sise stavljene zbog estetike i još mnogo toga iz tvoje bogate ponude. Ja ipak mislim da ljudi (ISIS) samo prakticiraju izvornu vjeru, koliko sam upratio, žene uzimaju kao ratni plijen i žene ih (tako stoji uputstvo u Kur'anu), ubijaju nevjernike, šire islam oružjem... Što se stidite njih? To isto su radili njihovi preci prije 1000 i kusur godina, a time se dičite. U čemu je razlika klati u ime vjere prije 1000 godina i danas?
Chagalj

#3979 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

dustaban wrote:
Chagalj wrote:
Ne znam da sam sad pomenuo ISIS, ali hajde kad vec hoces.

Ne znam da li si ti ili neko slican, bas ovdje naveo kako ISIS, parafraziram, nije nista sa onim sta Amerikanci rade!

Ja se naravno slazem s time da Americko maslo nije za ramazana. Amerikanci su jedna SILA koja rijetko kad biva pravedno upotrebljena. Pa sjetimo se samo onih atomskih bombi u Japanu.

Medjutim, koliko god to grubo zvucalo, SILA je nesto s cime se MORAMO pomiriti (na kraju krajeva postoje i prirodne sile, dakle od Boga, koje nas ubijaju) ali ono sa cime se nikako ne mozemo pomiriti jeste MONSTRUOZNO LICNO UBIJANJE. A toga smo se beli nagledali zadnjih dana, odrubljivanje glave postalo svakodnevni nezaobilazni prizor.

Klanje, silovanje, odsjecanje udova, kamenovanje... makar se radilo i o pojedinacnim ubistvima, ostavlja mnogo dublje tragove nego bomba, granata, zemljotres, cunami...

I tu je problem sa ISIS-om i opcenito onim sto se uvrijezilo pod pojmom "islamski terorizam". To je PRIMITIVNO ubijanje koje najvise steti imidzu onoga u cije ime se to ubijanje vrsi. A, htjeli vi to priznati ili ne, ISIS ubija u ime islama!
I zato je ISIS prvenstveno problem muslimana. Ako cete na svaku pomen ISISA uzvracati onim sta Amerikanci rade... nema od toga nista.
ja neznam jeli iko ocrnio islam kroz historiju kao sto su to ISIS uradili
I tu je problem sa ISIS-om i opcenito onim sto se uvrijezilo pod pojmom "islamski terorizam".
ovo je pogresno, islam je cist od terorizma, a to sto neko u ime islama vrsi terorizam, netreba islam kriviti, evo da ti dam primjer, sta mislis neki bolesnici uzmu doktorske mantile i pocnu davati inekcije djeci i tako ih ubijaju, i sad kazemo Doktorski medicinski terorizam prema neduznim narodom. Hocemo li okriviti cijeli medicinski svijet samo zato sto su teoriristi preuzeli doktorske mantile i vrse zla djela, jeli kriva medicina nije, ne nego su krivi pojedinci sto rade ta zla djela. isto tako je i sa isisom, normalan covjek vjernik musliman nemoze nikako ni pod razno ih gotiviti i podrzavati, njihova barbarska zlodjela jer to apsolutno nema uporista u islamu.
dustaban

#3980 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

Chagalj wrote: ... sta mislis neki bolesnici uzmu doktorske mantile i pocnu davati inekcije djeci i tako ih ubijaju, i sad kazemo Doktorski medicinski terorizam prema neduznim narodom. Hocemo li okriviti cijeli medicinski svijet samo zato sto su teoriristi preuzeli doktorske mantile i vrse zla djela, jeli kriva medicina nije, ne nego su krivi pojedinci sto rade ta zla djela. isto tako je i sa isisom, normalan covjek vjernik musliman nemoze nikako ni pod razno ih gotiviti i podrzavati, njihova barbarska zlodjela jer to apsolutno nema uporista u islamu.
A ja ti poredjenja u PM...

Al hajde, recimo da se i to desi. Sta mislis hoce li ijedan doktor kazati nesto u ovom smislu: "taj ubica u bijelom mantilu ne ubija u ime medicine, ali uostalom i INZINJERI UBIJAJU !"

Jebes takvu izjavu. A upravo tako vi komentarisete ovo sto ISIS radi, u prvom dijelu se ogradite od njega, a u drugom ga opravdate... "to nisu pravi muslimani, ali... i amerikanci ubijaju"

E u tome je fol.
Chagalj

#3981 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

irac300 wrote:
Chagalj wrote:

Otiđi njima pa im reci da oni nisu vjernici, pokaži im koji klip o motorima i robotima, šta ih čeka u dženetu, da su im sise stavljene zbog estetike i još mnogo toga iz tvoje bogate ponude. Ja ipak mislim da ljudi (ISIS) samo prakticiraju izvornu vjeru, koliko sam upratio, žene uzimaju kao ratni plijen i žene ih (tako stoji uputstvo u Kur'anu), ubijaju nevjernike, šire islam oružjem... Što se stidite njih? To isto su radili njihovi preci prije 1000 i kusur godina, a time se dičite. U čemu je razlika klati u ime vjere prije 1000 godina i danas?
Ja ipak mislim da ljudi (ISIS) samo prakticiraju izvornu vjeru, koliko sam upratio, žene uzimaju kao ratni plijen i žene ih (tako stoji uputstvo u Kur'anu), ubijaju nevjernike, šire islam oružjem...
ovo je cist dokaz u kolikoj si zabludi.

to nije ni "i" od izvorne vjere, da imalo bolje poznas islam vidio bi koliko su zastranili
žene uzimaju kao ratni plijen i žene ih (tako stoji uputstvo u Kur'anu),
ta pravila su mogla proci prije a ne sad, jer prije kad islamska vojska zauzme neko mjesto, ako poginu muskarci u bitki, i ostanu zene i djeca, to se uzimali kao roblje, ali ne da bi se iskoristavalo nego kako bi im se pomoglo nije bilo nikakvih ustanova da ih zastite , pa se uzimalo kao roblje, a da malo bolje poznas pravila oko robova vidio bi da se moras ponasati prema njima kao braci i sestrama. ali to ti neznas , zato sto si zaedjen mrznjom i zabludama pa nevidis dalje od nosa.

a sto se tice uzimanja roblja sad, to je smijesno, i to je problem u glavama ljudi, sad su druga vremena.

ubijaju nevjernike, šire islam oružjem...
Allah kaze:
U vjeri nema prisile - pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko učini kufr u taguta, a vjeruje u Allaha - drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti. - A Allah sve čuje i zna. (El-Baqara: 256 Kur,an)

ovo je islam, a ne sta ISIS propagira, jeli to treba ISIS da uce Allaha, Muhammed i nas ostale ljude islamu
Što se stidite njih?
zato sto u ime moje vjere cine zlocine a vjera to zabranjiva, a ti kratkovidan pa nevidis to i mislis da su njihova djela u skladu sa izvornim islamom a nisu, eto zbog cega se stidim njih.

To isto su radili njihovi preci prije 1000 i kusur godina, a time se dičite. U čemu je razlika klati u ime vjere prije 1000 godina i danas?
ne mlataraj glupostim, uci malo bolje historiju a manje pisati gluposti ovdje.

da vidimo sta su to nasi preci radili

Na dan oslobođenja Mekke pokazalo se svima ko je i kakav je poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem. ''Svi stanovnici Mekke dobili su opći oprost, unatoč nasilju koje su učinili prema Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovoj da‘vi, i uprkos tome što je muslimanska vojska bila u stanju potpuno ih istrijebiti. Opći oprost im je objavljen dok su, okupljeni oko Kabe, čekali šta će presuditi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. On je upitao: ''Šta mislite šta ću danas uraditi s vama?'' Rekoše: ''Učinit ćeš dobro, ti si plemeniti brat, sin plemenitog brata!'' Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče im: ''Ja vas danas neću koriti. Neka vam Allah oprosti!''(Sallabi, Sira) Ovako jednostavno im je oprostio.

jeli ovo klanje o kojem ti pises da su nasi preci radili???
Towelie

#3982 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Nista novo. Hateisti samo traze izgovor da izjednace ISIS sa Islamom jer tako odgovara njihovoj agendi. Ne zovu se bez razloga "oni koji su prekrili istinu".
irac300

#3983 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Mrzi me da te citiram, držat' ću se samo ovog zadnjeg i tvog savjeta da učim historiju (koja provala) :D, pa da te pitam, kako se to širio islam nakon smrti Muhameda u 7, 8, 9 vijeku? Jesu išli kao djeca cvijeća i bacali pred utvrđene gradove ljubičice i ruže i govorili, dođite nama, pređite na pravu vjeru? ISIS radi samo ono kako doslovno piše u Kur'anu, to što Kur'an u nekim ajetima poziva da se žene uzimaju i žene, a u drugom, nema prisile, pa se ovi jadnici ne mogu odlučiti, te rade ono što njima godi je problem s Kur'anom, a ne tumačenjem.
hopcup

#3984 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by hopcup »

religija je potrebna da se rulja lakše kontroliše i pljačka.
Chagalj

#3985 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

dustaban wrote:
Chagalj wrote: ... sta mislis neki bolesnici uzmu doktorske mantile i pocnu davati inekcije djeci i tako ih ubijaju, i sad kazemo Doktorski medicinski terorizam prema neduznim narodom. Hocemo li okriviti cijeli medicinski svijet samo zato sto su teoriristi preuzeli doktorske mantile i vrse zla djela, jeli kriva medicina nije, ne nego su krivi pojedinci sto rade ta zla djela. isto tako je i sa isisom, normalan covjek vjernik musliman nemoze nikako ni pod razno ih gotiviti i podrzavati, njihova barbarska zlodjela jer to apsolutno nema uporista u islamu.
A ja ti poredjenja u PM...

Al hajde, recimo da se i to desi. Sta mislis hoce li ijedan doktor kazati nesto u ovom smislu: "taj ubica u bijelom mantilu ne ubija u ime medicine, ali uostalom i INZINJERI UBIJAJU !"

Jebes takvu izjavu. A upravo tako vi komentarisete ovo sto ISIS radi, u prvom dijelu se ogradite od njega, a u drugom ga opravdate... "to nisu pravi muslimani, ali... i amerikanci ubijaju"

E u tome je fol.

pusti sad amerikance, mi ovdje opravdavamo islam, mi sa ameriancima necemo opravdati islam, tako da ja nikad nisam rekao ubijaju isisovci ali ubijaju i amerikanci, ne , to je pogresno, mi ovdje opravdavamo islam i cistimo ga od zabludjelih misljenja od koje je islam cist.

isisovci su u mojim ocima isto kao neko ko je uzeo mantil doktora i poceo davati otrovne inekcije, u ime medicine siriti zlo.
Dozer

#3986 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Chagalj wrote:
Dozer wrote::lol: :lol: :lol:
Pa ja pricam o ulju od marihuane koje lijeci rak, a ti podmeces curokot i ulje njegovih sjemenki koje, navodno, takodjer lijeci rak. Ne kontam...
Muha nije znao za kanabis i njegova ljekovita svojstva, pa hajde da utrpamo ono sto jeste spomenuo i tako "potvrdimo" da je Muha ipak sve "znao"?
neznam koliko marihuana lijeci rak ali sigurno ima stete od nje sopzirom da se smatra opojnom drogom.

pa ti izaberi cime ces se liejciti curkutom ili marihuanom Image
Ne znam ni ja koliko marihuana, tj. ulje od iste lijeci rak, ali evo...ljudi svjedoce da lijeci.
A to sto se smatra opojnom drogom je poseban par rukava i dovoljno je samo pogledati kad je ona proglasena takvom, pa onda i zabranjena, a kad se pojavio heroin ;).
Btw, marihuana ne stvara ovisnost, a nikakve negativne nus pojave nikad nisu dokazane na bilo koji nacin. Cak naprotiv, dokazane su razne ljekovite, pogotovo u lijecenje neuroloskih bolesti ;)
A ako je ovo oko ulja o te biljke istina, onda se farmceutskoj mafiji, citostaticima i slicnim medicinskim fabrickim cudima namijenjenim "lijecenju", a nikad i izljecenju raka, crno pise.
Chagalj

#3987 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

irac300 wrote:Mrzi me da te citiram, držat' ću se samo ovog zadnjeg i tvog savjeta da učim historiju (koja provala) :D, pa da te pitam, kako se to širio islam nakon smrti Muhameda u 7, 8, 9 vijeku? Jesu išli kao djeca cvijeća i bacali pred utvrđene gradove ljubičice i ruže i govorili, dođite nama, pređite na pravu vjeru? ISIS radi samo ono kako doslovno piše u Kur'anu, to što Kur'an u nekim ajetima poziva da se žene uzimaju i žene, a u drugom, nema prisile, pa se ovi jadnici ne mogu odlučiti, te rade ono što njima godi je problem s Kur'anom, a ne tumačenjem.
pa da te pitam, kako se to širio islam nakon smrti Muhameda u 7, 8, 9 vijeku?
isto kao sto svako gura demokratiju da svugdje bude demokratija, isto tako su ashabi poslanika gurali islam, da bude islam svugdje, ali nisu nikoga tjerali u islam, nego samo uspostavljali islamska pravedna pravila. Oni su osvajali macem mnoge teritorije ali nikoga nisu tjerali macem u islam jer to vjera zabranjuje.

ISIS radi samo ono kako doslovno piše u Kur'anu, to što Kur'an u nekim ajetima poziva da se žene uzimaju i žene, a u drugom, nema prisile, pa se ovi jadnici ne mogu odlučiti, te rade ono što njima godi je problem s Kur'anom, a ne tumačenjem
ja licno nisam za to da se uzima roblje u danasnjim ratovima, to je moglo ici prije a ne sad, jer sad mozes osnovati ustanove gdje ce biti zbrinuti prezivjeli. isto kao sto sad nemozes putovati kamilama i konjima kao prije.
vremena se mijenjaju.
sigh

#3988 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Chagalj wrote:
ovo je pogresno, islam je cist od terorizma, a to sto neko u ime islama vrsi terorizam, netreba islam kriviti, evo da ti dam primjer, sta mislis neki bolesnici uzmu doktorske mantile i pocnu davati inekcije djeci i tako ih ubijaju, i sad kazemo Doktorski medicinski terorizam prema neduznim narodom. Hocemo li okriviti cijeli medicinski svijet samo zato sto su teoriristi preuzeli doktorske mantile i vrse zla djela, jeli kriva medicina nije, ne nego su krivi pojedinci sto rade ta zla djela. isto tako je i sa isisom, normalan covjek vjernik musliman nemoze nikako ni pod razno ih gotiviti i podrzavati, njihova barbarska zlodjela jer to apsolutno nema uporista u islamu.
Problem je s tim da jednostavno ne postoje ta poredjenja u realnom zivotu. I da zamislimo tako, za bolesnike koje uzimaju doktorske mantile mora postojati nesto zajednicko sto ih motivira da upravo uzmu mantile i inekcije. To je za teroriste Islam. I to se sakupljaju na globalnom planu bez obzira na bilo koji drugi osnov sto ih razlikuje :wink:
irac300

#3989 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Chagalj wrote:
ja licno nisam za to da se uzima roblje u danasnjim ratovima, to je moglo ici prije a ne sad, jer sad mozes osnovati ustanove gdje ce biti zbrinuti prezivjeli. isto kao sto sad nemozes putovati kamilama i konjima kao prije.
vremena se mijenjaju.
Zar Kur'an nije za sva vremena?
statixx

#3990 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

Towelie wrote:Nista novo. Hateisti samo traze izgovor da izjednace ISIS sa Islamom jer tako odgovara njihovoj agendi. Ne zovu se bez razloga "oni koji su prekrili istinu".
Nije li ISIS svojom praksom prekrio istinu? Kakve ateisti imaju veze? Trebate shvatiti da su to problemi unutrasnje prirode. Ko je odgovoran sto su suniti u Iraku ili siti u S. Aarabiji nezadovoljni svojim polozajem. Nemoj prebacivati lopticu.
sigh

#3991 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Kakav apsolutni moral. Dodjem, pobijem ti sve, prezivjele uzmem za roblje, ali se ipak dobro ponasam prema njima sto cini sve uredu sto sam prethodno uradio. Nema veze sto sam uopste dosao i pobio sve. I onda mi se smiju i cude kad kazem da sam kao ateista vise moralan nego danasnje religije :-)
Chagalj

#3992 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

sigh wrote:
Chagalj wrote:
Problem je s tim da jednostavno ne postoje ta poredjenja u realnom zivotu. I da zamislimo tako, za bolesnike koje uzimaju doktorske mantile mora postojati nesto zajednicko sto ih motivira da upravo uzmu mantile i inekcije. To je za teroriste Islam. I to se sakupljaju na globalnom planu bez obzira na bilo koji drugi osnov sto ih razlikuje :wink:
da bi bio potpuno iskren moras uvijek vidjeti dali islam podrzava ono sto oni rade,

recimo ovo

tjeranje ljudi u islam, a Allah kaze nema prisile u vjeru, u cemu je onda problem, zar valjda nebi trebali slijediti sta im Allah kaze a manje po svom nahodjenju???

da bi udarao po islamu moras udarati po ucenjima islama, Kuranu, i hadisu, imali se potpore za ono sto oni rade, a ne kritkovati islam preko za mene nenormalnih muslimana (isis) koje ne slijede pravi islam u njegovom cistom i izvornom duhu.
sigh

#3993 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Towelie wrote:Nista novo. Hateisti samo traze izgovor da izjednace ISIS sa Islamom jer tako odgovara njihovoj agendi. Ne zovu se bez razloga "oni koji su prekrili istinu".
Samo za tvoju informaciju, 20 % muslimana podrzava vjerski ekstremizam i krsenje ljudskih prava samo zbog Islama. Niti jedan ateista nije i ne moze biti kriv za to :wink: Eh sad ti skontaj sto je to tako :thumbup:
Chagalj

#3994 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

irac300 wrote:
Chagalj wrote:
vremena se mijenjaju.
Zar Kur'an nije za sva vremena?
jeste za sva vremena ali imas tu nacine tumacenja Kurana, kao primarno i sekundarno tumacenje Kuranskih ajeta

evo primjer

60.I protiv njih pripremite koliko god možete snage i konja za boj, da biste time zaplašili Allahove i vaše neprijatelje, i druge osim njih – vi ih ne poznajete, Allah ih zna. Sve što na Allahovom putu potrošite naknađeno će vam biti, neće vam se nepravda učiniti.
61.Ako oni budu skloni miru, budi i ti sklon i pouzdaj se u Allaha, jer On, uistinu, sve čuje i sve zna

primarno znacenje jeste pripremi konja, ali sad nevazi to primarno znacenje nego vazi sekundarno znacenje, umjesto konja stavi sta je aktuelno danas, (tenkovi, avioni, borbeni helikopteri, topovi ) itd

ajet bi u sekundarnom znacenju bio ovako nekako

60.I protiv njih pripremite koliko god možete snage i (tenkova, aviona, borbenih helikoptera, topova ) za boj, da biste time zaplašili Allahove i vaše neprijatelje, i druge osim njih – vi ih ne poznajete, Allah ih zna. Sve što na Allahovom putu potrošite naknađeno će vam biti, neće vam se nepravda učiniti.
61.Ako oni budu skloni miru, budi i ti sklon i pouzdaj se u Allaha, jer On, uistinu, sve čuje i sve zna

isto tako stop se tice roblja, neke stvari se nemogu sad raditi kao sto je prije bilo, jer ako bi dosolovno sve radio kao sto Kuran kaze bez nekog sekundarnog znacenja ajeta to bi te odvelo u propast, jer hajde slobodno pripremaj onda mnogo konja za boj protiv aviona, tenkova i topova pa vidi ko ce deblji kraj izvuci.

Sad imaju ustanove koje ce zbrinjavati roblje, (izbjeglice), i nema potrebe za porobljavanjem. da robinja sa tobom zivim u kuci iako si ti duzan da je izdrzavas kao svoju zenu, hranis kao svoju zenu, oblacis kao svoju zenu itd, znaci da ima sva prava kao tvoja zena.

To je problem sa ovim danasnjim muslimanima sto neke stvari tumace primarno a ne sekundarno.
Chagalj

#3995 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

statixx wrote:
Nije li ISIS svojom praksom prekrio istinu? Kakve ateisti imaju veze? Trebate shvatiti da su to problemi unutrasnje prirode. Ko je odgovoran sto su suniti u Iraku ili siti u S. Aarabiji nezadovoljni svojim polozajem. Nemoj prebacivati lopticu.
jesu , i to daleko gore i mracnije nego bilo koji ateista na ovom svijetu, jer ateista se drzi svoje terirtorije, ateizma, dok ovi preotmu (hijacking) tvoju vjeru i pocnu je iskrivljavati i narod pocne da misli da je to prava vjera a nije.
Hvala Bogu pa islam nije kao sto ga oni predstavljaju.
sigh

#3996 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Chagalj wrote: Sad imaju ustanove koje ce zbrinjavati roblje, (izbjeglice), i nema potrebe za porobljavanjem. da robinja sa tobom zivim u kuci iako si ti duzan da je izdrzavas kao svoju zenu, hranis kao svoju zenu, oblacis kao svoju zenu itd, znaci da ima sva prava kao tvoja zena.

To je problem sa ovim danasnjim muslimanima sto neke stvari tumace primarno a ne sekundarno.
A tebi je ok stvaranje izbjeglica, sve dok ce biti zbrinuti u izbjeglistvu ?
sigh

#3997 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Chagalj wrote:
statixx wrote:
jesu , i to daleko gore i mracnije nego bilo koji ateista na ovom svijetu, jer ateista se drzi svoje terirtorije, ateizma, dok ovi preotmu (hijacking) tvoju vjeru i pocnu je iskrivljavati i narod pocne da misli da je to prava vjera a nije.
Hvala Bogu pa islam nije kao sto ga oni predstavljaju.
Znaci bogu su ipak gori ekstremisti nego ateiste. Ja sam mislio da je totalno obrnuto :-D
Chagalj

#3998 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

sigh wrote:
Chagalj wrote: Sad imaju ustanove koje ce zbrinjavati roblje, (izbjeglice), i nema potrebe za porobljavanjem. da robinja sa tobom zivim u kuci iako si ti duzan da je izdrzavas kao svoju zenu, hranis kao svoju zenu, oblacis kao svoju zenu itd, znaci da ima sva prava kao tvoja zena.

A tebi je ok stvaranje izbjeglica, sve dok ce biti zbrinuti u izbjeglistvu ?
pa ako nevolja natjera da, jer islam uvijek propagara defanzivni rat, znaci dozovljeno ti je braniti se od neprijatelja,

Allah kaze u Kur'anu:

I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! Allah, doista, ne voli one koji zapovjedaju kavgu. Bekare:190

osim onih koji se sklone kod nekog plemena s kojim vi imate ugovor o nenapadanju, ili vam dođu, a teško im je da se bore protiv vas ili plemena svog. A da Allah hoće, okrenuo bi ih protiv vas i oni bi se, uistinu, protiv vas borili. Ako vas takvi ostave na miru i ne napadaju vas, i ako vam ponude mir, onda vam Allah ne daje nikakva prava protiv njih. Nisa:90

Ako oni budu skloni miru, budi i ti sklon i pouzdaj se u Allaha, jer On, uistinu, sve čuje i sve zna. Enfal:61

i ako dodje do izbjeglica(robova) u tim defnazivnim ratova, trebaju se zbrinuti.
Chagalj

#3999 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

sigh wrote: Znaci bogu su ipak gori ekstremisti nego ateiste. Ja sam mislio da je totalno obrnuto :-D
po onome sto sam procitao, daleko je gore kad vjernik izopaci islam, kad sazna istinu ali je prevrne i pomuti je, pa vise neznas sta je sta, koliko mi je poznato gore se kaznjava to nego recimo ateizam, jer ateizam, sam po sebi to je neprihvatas da postoji Bog i to je to, dok ovi upoznaju se sa islamom (ako se uopste upoznaju) a sigurno su citali ajete gdje se kaze nema prisile u vjeru pa opet prisiljavaju druge. znaci izopaci pravu vjeru, to bas zasluzuje kaznu.

Biljezi Muslim u svome Sahihu 275 od Ebu Hurejre r.a., od Allahovog Poslanika
alejhi selam poduzi hadis u kojem se navodi da ce se Dzehennem potpaliti sa
trojicom: borcem na Allahovom putu, ucacem Kur'ana i davacem milostinje jer
nisu bili iskreni u svojim djelima. Allahov Poslanik alejhi selam je rekao: "To su
prva stvorenja sa kojima ce se potpaliti Dzehennem na Sudnjem danu
, o Ebu
Hurejre!"

znaci radili su djela kako bi ih drugi vidjeli i pohvalili a ne radi Allahovog zadovljstva.

znaci prvi su muslimani licemjeri koji ce biti stavljeni na vatru u Dzehennemu.

28.O Vjerovjesniče, reci ženama svojim: “Ako želite život na ovome svijetu i njegov sjaj, onda se odlučite, daću vam pristojnu otpremu i lijepo ću vas otpustiti.* #
29.A ako želite Allaha, i Poslanika Njegova, i onaj svijet – pa, Allah je, doista, onima među vama koji čine dobra djela pripremio nagradu veliku.” #
30.O žene Vjerovjesnikove, ako bi koja od vas očit grijeh učinila, kazna bi joj udvostručena bila, a to je Allahu lahko; #

zasto udvostrucena, pa zato sto oni direktno dobijaju istinu preko psolanika ali kad bi se okrenuli od te istine i poceli grijehe ciniti, to bi im izazvalo dvostruku kaznu kod Bogam, jer zna za pravu istinu a opet radi suportno a jos srami sebe i poslanika i islam na taj nacin.
Last edited by Chagalj on 09/10/2014 13:45, edited 1 time in total.
statixx

#4000 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

Pridruzivanje osoba iz Amerike i Australije ISIS-u pokazuje kako religioznost cesto granici sa fanatizmom i ekstremizmom.

Rekao bih da religija nije razlog ratovanja, nego sila koja jaca koheziju nekog drustva na nacin da je vecina clanova spremna poginuti za drugoga (koji praktikuje istu religiju). To je i jedan od razloga njene sveprisutnosti, jer svaka zajednica da bi opstala treba pozrtvovane clanove u slucaju rata sa drugima. To je u proslosti bilo izrazeno kroz religiju gdje se identitet skupine vezao za specifican, njima svojstven mit. Danas su to vise nacije gdje ljudi glorifikuju vlastitu nacionalnost.
Locked