Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#3976 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Moram iskreno priznati, teže mi je pratiti konverzaciju Smrcka, staje i salika, nego Dijalog u paklu između Monteskjea, Guattarija i Heideggera
arzuhal

#3977 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Bloo wrote:Moram iskreno priznati, teže mi je pratiti konverzaciju Smrcka, staje i salika, nego Dijalog u paklu između Monteskjea, Guattarija i Heideggera
Ti si dobra...Ja nakon tri pasusa Ljubinkinog monologa flupnem...
salik79

#3978 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

staje wrote:Ko je medju top 17 Jel ovaj Krmak Homeini, lanetullahi alejh?
Nemoj nam više klipova sa šiiskih kanala, pliiz.
Jok, krmak koji te je uveo u "islam". Znaci, vehabijski kanali da, sijski jok?!Po kojem pravilu?! Nije ti ovo ni n-um, ni islambosna.
staje

#3979 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

Bloo wrote:Moram iskreno priznati, teže mi je pratiti konverzaciju Smrcka, staje i salika, nego Dijalog u paklu između Monteskjea, Guattarija i Heideggera
Mi smo se sa šiijama razišli oko Boga.
Dok mi dozivamo i molimo se Allahu, oni to isto rade sa Husejnom, Fatimom, Zejnebom itd...
Dok mi smatramo da samo Allah upravlja svemirom, ovi tokmaci smatraju da njihovi imami to rade.
Dok mi idemo masovno na Kabu, oni imaju svoju Kerbelu.
Dok mi, dok mi... Vako bi smo mogli do sutra. Uglavnom razlika je u vjerovanju, a ne političke prirode.
I pogrešno je to što fataš ove stvari i pokušavaš da svariš. Treba krenuti od osnova prema krupnijim stvarima.
Idemedosumom

#3980 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Eve ga vehabije

staje

#3981 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

salik79 wrote:
Jok, krmak koji te je uveo u "islam". Znaci, vehabijski kanali da, sijski jok?!Po kojem pravilu?! Nije ti ovo ni n-um, ni islambosna.
Ovo je kad Bošnjaci pošiize. Teška dijagnoza.
salik79

#3982 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

staje wrote:
salik79 wrote:
Ovo je kad Bošnjaci pošiize. Teška dijagnoza.

:lol: :lol: :lol: :roll: :roll: :roll: :-) :-) :-)
Smrcak15

#3983 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

salik79 wrote: Nema, argumenti su ti, kao i uvijek, na nivou. :roll:

Pitas o cemu ja to? Pa naravno, kada su vam ugradjivali matrice, to vam nisu ni spominjali:

Image
Image

Sejh Ahmed el Kubeisi, jedan od 500 najuticajnijih/najistaknutijih alima:

Treba li jos? Usput, ako zelis, mogu ti postaviti slike naziva ulica i dzamija u Iranu, koje nose imena hazreti Omera, Ebu Bekra,....

Mo's mislit', u svojoj "prciji" sije dozvolise to!? :oops:

i dalje se vodite pricom chija je supa slanija, sto je dokaz koliko plitko razmisljate , valjda ozbiljna osoba daje prirotet stvarima koje uticu na tvoj spas, a Ovako sporedne stvarima , neka njima Allah sudi na sudnjem danu ko je koga zakacio itd

Nama sunijama, Alija je covjek kojem je obecan dzennet, covjek koji je jedan od najblizi ashaba poslaniku, i Muavija se nikako nemoze sporediti sa njim...znaci nevazno je to sto pita Muavija, MUavija se zakacio sa Alijom pa zato i pita.....

da se bira strana koga slijediti svaki sunija sce krenuti za alijom u ovom slucaju. kad imas da biras muaviju i aliju.

covjce boziji, ti se bavis glupim temama , to sto su se zakacili Muavija i Alija, hoces li ti biti pitan za to na sudnem danu, NECES, pa sta onda razbijas glavu oko ovih gluposti onda??

vi ljudi nemate mudrosti ni zehricu u sebi cim energiju trosite na ove gluposti.

najbolji primjer sunije i shije po pitanu ovih stvari je

vojska vrsi napad na grad ili selo, sjedi sunija u kuci kod prozora i cuva strazu, drzi pusku i ceka neprijatelja i gleda kako shije jedu supu, pa izmedju sebe dignu halabuku, jooj meni supa nije slana, ovaj drugi kaze meni je bas preslana, ova treci meni je ok, pa pocne svadja sto je neslana, a ovaj drugi ko mu je presolio...sunija zagalmi, ljudiiiiiiiiiiiiii , neprijatelj nam je pred vratima, a oni ni da se okrenu prema njemu nego pocnu proklinjati i teorije zavjere kovati ko je presoluio supu a ko nije dosolio, pa pocnu mora da je onaj sunija tamo kod prozora itd itd

ko je ovdje mudar, razuman i racionalan a ko ne

pa sunija koji je na mjestu jer je situacija takva i logicno je da ce mudar covjek fokusirati se na odbranu zivota i svega ostalog od neprijatelja, dok ne mudri ljudi ce iako im se o glavi radi oni ce i dalje svadjati chija supa je slanija za stolom, a naprijetalj pred vratima.

eh to je slika i prilika sunija i shija danas. a vidim ti si medju shijama u ovoj grupi koja ne rezonuje mudro ni pametno nego se glodje chija supa je slanija. vidis kako te sejtan vuce za nos da se bakces sa glupostima od koji h neces nikakve koristi imati, a cak sta vise moze da se i zasluzi kazna Preko ovakvih stvari.
Last edited by Smrcak15 on 23/01/2018 12:20, edited 1 time in total.
staje

#3984 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

Idemedosumom

#3985 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Ako ima kakve omladine koja nije sigurna, ovo vam je vehabijski ahlak. :)
arzuhal

#3986 mod-comment

Post by arzuhal »

Nastojte da iznosite valjane argumente u korist jedne ili druge strane (ajeti, hadisi, stavovi uleme i sl) o kojima se da diskutovati, a izbjegavajte vrijeđanje, etiketiranje, stavljanje video-klipova u kojima jedni skaču i vrište a drugi se kandžijaju i sl. kao "krunske argumente" pro et contra jer ovakvih zapaljivih i prljavih rasprava smo se dovoljno nagledali...

Inače ide mandal, brisanje postova a zaslužnima nagradna putovanja.
:sax:
славянин

#3987 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

staje wrote:
Znaci da sumiramo, "pitat ce u dzehenemu dje su vehabije - smatratli su na dunjaluku naboljim Allahovim stvorenjima najbolja stvorenja" znaci vehabije su najbolja Allahova stvorenja - staje ti rece da nisi vehabija :lol:

evo ti jedan klip ovako od ateista/agnostika
:lol:
staje

#3988 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

Idemedosumom wrote:
Ako ima kakve omladine koja nije sigurna, ovo vam je vehabijski ahlak. :)
To je ahlak i pravednosti, najbolje i najblaže što se može reći za psihopatu Homeinija.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#3989 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Nurudin »

Smrcak15 wrote:
Nurudin wrote:Kako to da, kad god Muhamed nešto poželi, recimo ženu od svog posinka , objave se ajeti kojima se poništava praksa posvajanja
ili bilo kakve rodbinske veze koja je uspostavljena na taj način, samo da bi Muhamed mogao da oženi ženu od svog posinka?
Kakve koristi muslimani danas imaju od tih ajeta ili uopće koja je to potreba i svrha za "božanskom intervencijom" čovječanstvu
da im se kaže kroz taj primjer "od sad možete da oženite žene koje su vaša posvojena djeca oženila" ?!
Objektivno, meni ta intervencija liči isključivo na pogodovanje Muhamedovim strastima.
o cemu ti to??

pa Zejd se rastavio , pa je Muhammed tek onda ozenio sa njom.
To je bilo incestoozno kod arapa, a i danas je u našoj kulturi.
Elem, pitanje je vrlo jasno dragi moji alimi : koja je svrha za čovječanstvo ta božija intervencija kojom dokida prepreku da se oženi
bivša žena od posinka?
Što je to toliko važno za čovječanstvo da se moralo uvrstiti u tako jednu Objavu ? Kome je to osim Muhamedu i eventualno još nekom
ko ne može da kontroliše svoje spolne nagone moglo da koristi ?
staje

#3990 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by staje »

славянин wrote:
staje wrote:
Znaci da sumiramo, "pitat ce u dzehenemu dje su vehabije - smatratli su na dunjaluku naboljim Allahovim stvorenjima najbolja stvorenja" znaci vehabije su najbolja Allahova stvorenja - staje ti rece da nisi vehabija :lol:

evo ti jedan klip ovako od ateista/agnostika
:lol:
Pogledaj do kraja. Ne treba se zaljetat, što bi Pape reko.
djkurt

#3991 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by djkurt »

Samo da jednu stvar razjasnimo.

JA NISAM NI ŠIJA NI SUNI NI VEHABIJA NI IDIŠ NI SEKTAŠ NI OVAJ ILI ONAJ, JA SAM SAMO MUSLIMAN.

Kad svi budete na ovaj način razmišljali, svima će nam bolje biti, do tada lijepo se patimo ovako.
salik79

#3992 Re: mod-comment

Post by salik79 »

arzuhal wrote:Nastojte da iznosite valjane argumente u korist jedne ili druge strane (ajeti, hadisi, stavovi uleme i sl) o kojima se da diskutovati, a izbjegavajte vrijeđanje, etiketiranje, stavljanje video-klipova u kojima jedni skaču i vrište a drugi se kandžijaju i sl. kao "krunske argumente" pro et contra jer ovakvih zapaljivih i prljavih rasprava smo se dovoljno nagledali...

Jesam li valjano argumentovao? Hvala.
arzuhal

#3993 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Nurudin wrote: To je bilo incestoozno kod arapa, a i danas je u našoj kulturi.
Elem, pitanje je vrlo jasno dragi moji alimi : koja je svrha za čovječanstvo ta božija intervencija kojom dokida prepreku da se oženi
bivša žena od posinka?
Što je to toliko važno za čovječanstvo da se moralo uvrstiti u tako jednu Objavu ? Kome je to osim Muhamedu i eventualno još nekom
Odgovor je vrlo jednostavan, vrli pitče: Muhammed je važan. Kao Poslanik koji je uzor svim ljudima, milost svim svjetovima i poslanik cijelom čovječanstvu, za čije slijeđenje je vezana ispravnost vjerovanja i djelovanja. S muslimanske tačke gledanja, odnosno vjerovanja da je Kur'an objava Allahova, u tome vidimo oslobađanje Muhammeda, alejhi-selam, od optužbi koje će mu upućivati ljudi, od Meke i Medine iz sedmog stoljeća pa do Sarajeva i Bihaća u dvadeset i prvom stoljeću.
Towelie

#3994 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Nurudin wrote:
Smrcak15 wrote:
Nurudin wrote:Kako to da, kad god Muhamed nešto poželi, recimo ženu od svog posinka , objave se ajeti kojima se poništava praksa posvajanja
ili bilo kakve rodbinske veze koja je uspostavljena na taj način, samo da bi Muhamed mogao da oženi ženu od svog posinka?
Kakve koristi muslimani danas imaju od tih ajeta ili uopće koja je to potreba i svrha za "božanskom intervencijom" čovječanstvu
da im se kaže kroz taj primjer "od sad možete da oženite žene koje su vaša posvojena djeca oženila" ?!
Objektivno, meni ta intervencija liči isključivo na pogodovanje Muhamedovim strastima.
o cemu ti to??

bivša žena od posinka?
Naime, prema predajama, Muha je jednom priliom video Zejdovu zenu oskudno obucenu kad je hteo doci kod Zejda u posetu, i ona mu se tu svidela, reagovala je njegova muskost, takoreci. :-D Kasnije, Allah objavljuje ajete da je on moze i ozenit kad je Zejd razvede, afkors. Dig'o se Muhamedu na neku tudju zenu i odmah eto ajeta o tome koji dolaze bas Muhamedu. How convenient! :D

Uistinu je Allax milostiv, narocito prema svom zemaljskom predstavniku. :P
arzuhal

#3995 Re: mod-comment

Post by arzuhal »

salik79 wrote:
arzuhal wrote:Nastojte da iznosite valjane argumente u korist jedne ili druge strane (ajeti, hadisi, stavovi uleme i sl) o kojima se da diskutovati, a izbjegavajte vrijeđanje, etiketiranje, stavljanje video-klipova u kojima jedni skaču i vrište a drugi se kandžijaju i sl. kao "krunske argumente" pro et contra jer ovakvih zapaljivih i prljavih rasprava smo se dovoljno nagledali...

Jesam li valjano argumentovao? Hvala.
Nevezano sad konkretno za tebe, nego je upućeno svima (uključujući i tebe)...

...ko god naredni bude kvotao moderatorsko upozorenje - bilo da pokaže duhovitost ili što ima nešto koncizno da saopšti, razlog je nebitan - neka računa na heftični ban.

salik79

#3996 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

Smrcak15 wrote:
salik79 wrote: Nema, argumenti su ti, kao i uvijek, na nivou. :roll:

Pitas o cemu ja to? Pa naravno, kada su vam ugradjivali matrice, to vam nisu ni spominjali:

Image
Image

Sejh Ahmed el Kubeisi, jedan od 500 najuticajnijih/najistaknutijih alima:

Treba li jos? Usput, ako zelis, mogu ti postaviti slike naziva ulica i dzamija u Iranu, koje nose imena hazreti Omera, Ebu Bekra,....

Mo's mislit', u svojoj "prciji" sije dozvolise to!? :oops:

i dalje se vodite pricom chija je supa slanija, sto je dokaz koliko plitko razmisljate , valjda ozbiljna osoba daje prirotet stvarima koje uticu na tvoj spas, a Ovako sporedne stvarima , neka njima Allah sudi na sudnjem danu ko je koga zakacio itd

Nama sunijama, Alija je covjek kojem je obecan dzennet, covjek koji je jedan od najblizi ashaba poslaniku, i Muavija se nikako nemoze sporediti sa njim...znaci nevazno je to sto pita Muavija, MUavija se zakacio sa Alijom pa zato i pita.....

da se bira strana koga slijediti svaki sunija sce krenuti za alijom u ovom slucaju. kad imas da biras muaviju i aliju.

covjce boziji, ti se bavis glupim temama , to sto su se zakacili Muavija i Alija, hoces li ti biti pitan za to na sudnem danu, NECES, pa sta onda razbijas glavu oko ovih gluposti onda??

vi ljudi nemate mudrosti ni zehricu u sebi cim energiju trosite na ove gluposti.

najbolji primjer sunije i shije po pitanu ovih stvari je

vojska vrsi napad na grad ili selo, sjedi sunija u kuci kod prozora i cuva strazu, drzi pusku i ceka neprijatelja i gleda kako shije jedu supu, pa izmedju sebe dignu halabuku, jooj meni supa nije slana, ovaj drugi kaze meni je bas preslana, ova treci meni je ok, pa pocne svadja sto je neslana, a ovaj drugi ko mu je presolio...sunija zagalmi, ljudiiiiiiiiiiiiii , neprijatelj nam je pred vratima, a oni ni da se okrenu prema njemu nego pocnu proklinjati i teorije zavjere kovati ko je presoluio supu a ko nije dosolio, pa pocnu mora da je onaj sunija tamo kod prozora itd itd

ko je ovdje mudar, razuman i racionalan a ko ne

pa sunija koji je na mjestu jer je situacija takva i logicno je da ce mudar covjek fokusirati se na odbranu zivota i svega ostalog od neprijatelja, dok ne mudri ljudi ce iako im se o glavi radi oni ce i dalje svadjati chija supa je slanija za stolom, a naprijetalj pred vratima.

eh to je slika i prilika sunija i shija danas. a vidim ti si medju shijama u ovoj grupi koja ne rezonuje mudro ni pametno nego se glodje chija supa je slanija. vidis kako te sejtan vuce za nos da se bakces sa glupostima od koji h neces nikakve koristi imati, a cak sta vise moze da se i zasluzi kazna Preko ovakvih stvari.
Stani malo, kako sada, zar nisi pitao ko je rekao, ko je proklinajo itd?! Dobio si odgovor. 120 godina s mimbera, a uveo Muavija. Sada ti to nije bitno, ali ti je krunski dokaz necijeg imana stav prema ashabima i Aisi. A ne znas da je konsenzus da je kjafir onaj ko. vrijedja nekoga iz Ehli Bejta...
Last edited by salik79 on 23/01/2018 12:37, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#3997 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Nurudin wrote: Elem, pitanje je vrlo jasno dragi moji alimi : koja je svrha za čovječanstvo ta božija intervencija kojom dokida prepreku da se oženi
bivša žena od posinka?

Muškarcima generalno. :mrgreen:

:run:
Last edited by Bloo on 23/01/2018 12:45, edited 1 time in total.
Smrcak15

#3998 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:
Smrcak15 wrote:
o cemu ti to??

bivša žena od posinka?
Što je to toliko važno za čovječanstvo da se moralo uvrstiti u tako jednu Objavu? Kome je to osim Muhamedu i eventualno još nekom
, a i danas je u našoj kulturi.
nije to incesuidno kad adoptirano dijete se ozeni sa nekom djevojkom pa se rastave, ti nemas nikakve veze sa tom, da si blizak rod, tako da je sa te strane dozovljeno.

koja je svrha za čovječanstvo ta božija intervencija kojom dokida prepreku da se oženi
bivša žena od posinka?
zato sto nema smetnje
Što je to toliko važno za čovječanstvo da se moralo uvrstiti u tako jednu Objavu?
zato sto je situacija takva izbila, pa je rijeseno objavom.
kada se rastave, da.

Objektivno, meni ta intervencija liči isključivo na pogodovanje Muhamedovim strastima
nije to, nego je ovo razlog

nego zato sto je Muhamemd ozenio Zejda sa Zejnebom, pa kad su se rastavili on se osjecao odgovoran za ovaj brak koji je ipak zavrsio kako je zavrsio, pa je zato ozenio Zejnebu bin Dzahs.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#3999 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote: To je bilo incestoozno kod arapa, a i danas je u našoj kulturi.
bivša žena od posinka?
Odgovor je vrlo jednostavan, vrli pitče: Muhammed je važan. Kao Poslanik koji je uzor svim ljudima, milost svim svjetovima i poslanik cijelom čovječanstvu, za čije slijeđenje je vezana ispravnost vjerovanja i djelovanja. S muslimanske tačke gledanja, odnosno vjerovanja da je Kur'an objava Allahova, u tome vidimo oslobađanje Muhammeda, alejhi-selam, od optužbi koje će mu upućivati ljudi, od Meke i Medine iz sedmog stoljeća pa do Sarajeva i Bihaća u dvadeset i prvom stoljeću.
Zaista, bez želje da nešto prcam nekoga, pitanje je zdravorazumsko .
Kako može Muhamedov sexualni apetit (teško da je u pitanju ljubav, ne možeš se baš toliko puta zaljubiti) biti od tolike važnosti
za čovječanstvo ?
arzuhal

#4000 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote: Elem, pitanje je vrlo jasno dragi moji alimi : koja je svrha za čovječanstvo ta božija intervencija kojom dokida prepreku da se oženi
bivša žena od posinka?

Muškarcima generalno. :mrgreen:

:run:
De, života ti, kvotaj ovo lijepo, kad se ne opasah djedovim eksplozivom i raznesoh pred KŠC-om...
Post Reply