Egipat (pročitati prvi post)
- Challenger__
#3976 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Džaba se trudiš Kiki. Ljudi ne shvataju da se sa dolaskom Sisija desila kolosalna geopolitička promjena. Egipat je tada napustio ne samo pozicije Camp Davida, nego se pozicionirao kao niko u arapskom svijetu.
Shvatiće to, sa velikim zakašnjenjem.
Last edited by Challenger__ on 18/05/2015 23:29, edited 1 time in total.
- Kikibombona
#3977 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Nevjerovatno kakav intervju! Procitao sam ga evo peti put!
Svaka mu je za desetku! Fenemoenalno!¨
Da nije bilo ovog covjeka mozda bi se sada mrtvi Egipcani brojali u stotinama hiljada....
Svaka mu je za desetku! Fenemoenalno!¨
Da nije bilo ovog covjeka mozda bi se sada mrtvi Egipcani brojali u stotinama hiljada....
- Kikibombona
#3978 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Pa dovoljno je bilo pratiti zapadnjacke vijesti iz tog perioda da ti sve bude jasno. Zestoka propaganda u korist ihvanijskih terorista. Nije tesko izguglati clanke vodecih zapadnih medija iz tog perioda....Challenger__ wrote:Džaba se trudiš Kiki. Ljudi ne shvataju da je sa dolaskom Sisija desila kolosalna geopolitička promjena. Egipat je tada napustio ne samo pozicije Camp Davida, nego se pozicionirao kao niko u arapskom svijetu.
- Fantassin
#3979 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Challenger__ wrote:Džaba se trudiš Kiki. Ljudi ne shvataju da je sa dolaskom Sisija desila kolosalna geopolitička promjena. Egipat je tada napustio ne samo pozicije Camp Davida, nego se pozicionirao kao niko u arapskom svijetu.
Cekaj ti tvrdis da je Americi bilo na ruku to sto je MB pokusala da preuzme vlast
A sto se tice pomoci
Popular sentiment among secular Egyptians towards the United States has been negatively affected by conspiracy theories, which claim that the U.S. assisted the then-unpopular Muslim Brotherhood in attaining power. However, in a 2014 news story, BBC reported: "The US has revealed it has released $575 million in military aid to Egypt that had been frozen since the ousting of President Mohammed Morsi last year."
Ne zaboravi da je Egipat bio i ostao u saradnji sa zapadom sve do Mursija... kada su njega otjerali sve se ponovno vraca na stari kolosijek.
Last edited by Fantassin on 18/05/2015 23:24, edited 1 time in total.
- Co0l
#3980 Re: Egipat (pročitati prvi post)
I sta pise tu?Da je policija napala miroljubive demonstrante,upala u njihove kampove i pucala na sve sto se micalo.Rezultat toga je 200 ubijenih demonstranata po huntinim izvorima dok drugi izvori tvrde da je broj zrtava medju demonstrantima bio daleko veci.Za broj poginulih policajaca je izvor huntin covjek a cak ni on ne kaze kako su poginuli niti spominje izmisljene teroriste.Barem procitaj vijesti koje sam citiras.To potvrdjuju i ove izjave:Kikibombona wrote:Koji licemjer.....
Evo sta ti kazu mnogi Mursiju naklonjeni izvori..... Moze se izguglati milion clanaka o tom dogadjaju....
Samo na taj dan su ubijena 43 policajca. Ukupno je ubijeno preko 500 vojnika i policajaca od strane ihvanijskih terorista, prema zapadnjackim izvorima...At least 235 people were killed in all, including at least 43 police, and 2,000 wounded
http://www.reuters.com/article/2013/08/ ... 9A20130814
Ovo su bile izuzetno nasilne demonstracije, gdje se pucalo na policiju, bacalo sve i svasta.... Mnogi ihvanijski teroristi su dosli sa ciljem da ubiju policajca i vojnika. Glavom su platili neki nevini ljudi.... Za njihovu smrt najvecu odgovornost snose teroristi.
Da nasi demonstranti pucaju na policiju, momentalno bih se udaljio sa takvih 'protesta'.
Zaista smjesna rasprava sa nekim ko misli da je vojni udar imao za cilj sprjecavanje gradjanskog rata i da su za masakre koji su uslijedili krivi demonstranti.I pored brojnih dokaza i pokazatelja da je i zasto je puc navodjen sa strane.U.S. Secretary of State John Kerry, European Union foreign policy chief Catherine Ashton and U.N. Secretary-General Ban Ki-moon all deplored the use of force and called for the state of emergency to be lifted as soon as possible.
- Challenger__
#3981 Re: Egipat (pročitati prvi post)
- Egipat se nije lako otarasio okova Camp Davida. Lucidno su sagledali sve pukotine u okruženju i svijetu i u pravo vrijeme jednim jedni potezom se oslobodili nekompetntnih budaletina, okova C.D., inercije jednodimenzionalne politike i pozicionirali se multivektorski. Sada su nezaobilazan faktor u regionu, a Boga mi i šire.

______
Politička minijatura milenijuma.

______
- Kikibombona
#3982 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Cool
Pa postavio sam pro-Mursi motivisan clanak i lijepo naznacio.
I tu se navodi da su ubijena 43 policajca. Za vrijeme protesta je ubijen veliki broj policajaca i vojnika.
Ubili su ih teroristi!
Evo i ovdje....
http://www.aljazeera.com/programmes/ins ... 80758.html
Neko je pucao na policiju Cool!
Pa postavio sam pro-Mursi motivisan clanak i lijepo naznacio.
Ubili su ih teroristi!
Evo i ovdje....
http://en.wikipedia.org/wiki/Post-coup_ ... 2%80%9314)500+ killed:[1] (As of March 2014)
252 policemen[citation needed]
187 military personnel[citation needed]
2,600+ civilians killed[2] [3](As of April 2014)
Total:[4]
Killed ~3,143 in various acts of political violence.
- Co0l
#3983 Re: Egipat (pročitati prvi post)
PKK i Nusra su teroristicke organizacije.Fatih to nije,za Šam ne znam,mrsko mi provjeravat a nije toliko ni bitno.Cak i ti si svjestan da bi podrska takvoj jednoj teroristickoj organizaciji kakva je PKK bila blamaza.Challenger__ wrote:Šta se ne može izjednačiti? PKK i Nusra, Šamovi, Fatih? Naravno da ne može. Prve ne podržava Damask, a druge podržava Ankara. Ja, lično, podržavam napore i Ankare protiv PKK i Damaska protiv Nusri, Fatiha i Šamova...Co0l wrote:Nemam ja dvostruke standarde nego ti i tebi slicni po potrebi izjednacavate nesto sto se ne moze izjednaciti.
To se zove principijelnost a pristup tebe i istomišljenika ima svoje ime: licemjerje.
____
Vlada u Ankari i vlada u Damasku ni izbliza nemaju isti legitimitet,da ni ne spominjem brojne ratne zlocine iza kojih stoji ova druga, tako da je to nesto sto se ne moze ni porediti a kamoli izjednaciti.I sama pomisao da se to izjednaci je licemjerje par ekselans a ne principijelnost.Takvim tvrdnjama samo dokazujes vec poznato da se sa principima ni u putu nisi sreo.
- Co0l
#3984 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Naznacio si tvrdnju vladinog covjeka o pogibiji policajca i kao takvu su je novinske agencije prenijele.To ne znaci da se slazu sa njom,nego samo da ga citiraju.A ko je odogovran za ubijanje jasno kazu recenicama poput ove:Kikibombona wrote:Cool
Pa postavio sam pro-Mursi motivisan clanak i lijepo naznacio.I tu se navodi da su ubijena 43 policajca. Za vrijeme protesta je ubijen veliki broj policajaca i vojnika.
Ubili su ih teroristi!
Evo i ovdje....
http://en.wikipedia.org/wiki/Post-coup_ ... 2%80%9314)500+ killed:[1] (As of March 2014)
252 policemen[citation needed]
187 military personnel[citation needed]
2,600+ civilians killed[2] [3](As of April 2014)
Total:[4]
Killed ~3,143 in various acts of political violence.
Izlisno je govoriti da smo ubijanje demonstranata mogli skoro pa uzivo pratiti na TV ekranima i gledati njihove leseve,dok se za broj ubijenih policajaca moramo osloniti na izvore onih koji su ubijali demonstrante.Dakle,iste te policajce. Sta o svemu misle relevantni svjetski zvanicnici (osim Sauda,naravno) jasno je dalje u tekstu koji si citirao.Svakom normalnom bi to bilo dovoljno.Egypt is reeling from a massive security assault on supporters of ousted President Mohamed Morsi.
Wednesday was the single bloodiest day in Egypt since the 2011 revolution, with hundreds left dead.
The deaths occurred when Egyptian security forces moved in to clear two pro-Morsi sit-ins in the capital Cairo.
Citiranje vikipedije je neozbiljno kad su ovakvi dogadjaji u pitanju a cak i tu se vidi ogromna disproporcija u broju zrtava.
Mani se glupih opravdanja i ignorisanja cinjenica i budi covjek i priznaj ono sto je ocito a to je da si alergican na sve sto u sebi ima i najmanji prizvuk islamskog i da si zbog toga spreman gorljivo braniti i najvece zlocince samo ako se bore protiv nekog ko je po tebi islamista.Sta god ti pod tim podrazumijevao.Ako nista barem ces izgledat postenije i bice manje smijesna ova tvoja opravdanja.
- Co0l
#3985 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Vaistinu.Challenger__ wrote:- Egipat se nije lako otarasio okova Camp Davida. Lucidno su sagledali sve pukotine u okruženju i svijetu i u pravo vrijeme jednim jedni potezom se oslobodili nekompetntnih budaletina, okova C.D., inercije jednodimenzionalne politike i pozicionirali se multivektorski. Sada su nezaobilazan faktor u regionu, a Boga mi i šire.
![]()
______

- Kikibombona
#3986 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Cool
Ti ne vjerujes egipatskim izvorima ali apsolutno vjerujes zapadnjackim koji su pro-Mursi rasopolozeni?
Boze, prosipate se kao riza.... Pa i onaj Limeni, kaze zapad na strani Sisija a sve moguce svjetske agencije sirile ihvanijsku propagandu.
Naravno da su zrtve na strani demonstranata vece. Kada se iz mase zapuca na vojnika, on istrese rafal i spasava vlastiti zivot, ne misli previse koliko ce ljudi pogoditi....
Poginulo je preko 500 vojnika i policajaca sto govori da je Egipat bio pred ozbiljnom prijetnjom.
Ti ako mislis da nije toliko ubijeno, molim ponudi dokaz. Svima je vec jasno da si supljator i da ne nudis nikakve dokaze.
Ti ne vjerujes egipatskim izvorima ali apsolutno vjerujes zapadnjackim koji su pro-Mursi rasopolozeni?
Boze, prosipate se kao riza.... Pa i onaj Limeni, kaze zapad na strani Sisija a sve moguce svjetske agencije sirile ihvanijsku propagandu.
Naravno da su zrtve na strani demonstranata vece. Kada se iz mase zapuca na vojnika, on istrese rafal i spasava vlastiti zivot, ne misli previse koliko ce ljudi pogoditi....
Poginulo je preko 500 vojnika i policajaca sto govori da je Egipat bio pred ozbiljnom prijetnjom.
Ti ako mislis da nije toliko ubijeno, molim ponudi dokaz. Svima je vec jasno da si supljator i da ne nudis nikakve dokaze.
- Challenger__
#3987 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Zna on šta je istina ali ga ne interesuje istina. Politika koju podržava u Egiptu je pukla i zato cmizdri na temi. Sve drugo je šuplja.
- Co0l
#3988 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ne vjerujem apriori ni jednom izvoru.Ali ako bih morao birati zdravorazumski izbor bi bio prije vjerovati zapadnjackim nego izvorima vojne hunte koja ne samo da pobije hiljade politickih protivnika nego za njihovu smrt nikom ni ukor ne da a za smrt tri policajca osudi na smrt ili dozivotnu robiju stotine.Zar je bolja ilustracija o kakvoj se vladi radi potrebna!?Kikibombona wrote:Cool
Boze, prosipate se kao riza.... Pa i onaj Limeni, kaze zapad na strani Sisija a sve moguce svjetske agencije sirile ihvanijsku propagandu.![]()
http://www.radiosarajevo.ba/novost/1203 ... i-policije
U ovom clanku (a slicnih je bezbroj iz tog perioda ali necu ih stavljat da ne zatrpam temu) jasno pise kako i na koji nacin su se vrsili napadi na protivnik hunte i da se ne radi uopste o napadima na policiju nego na klasicnu likvidaciju pucanjem u glavu i prsa.Ni govora nema o nekoj samoodbrani i nasumicnom pucanju po demonstrantima.Najzanimljivije od svega je podatak na koji je nacin sam Sisi ustvari izazivao nerede pozivajuci svoje pristalice da izadju na ulice i sukobe se sa protivnicima vojnog udara.To je kljucni dokaz da uloga vojske nije bila da smiri strasti ili stane izmedju dvije suprostavljene strane kako ti pokusavas da ispinujes.
Koliko god broj mrtvih policajaca bio preuvelican,ortodoksna je glupost uopste je koristiti kao opravdanje za nesto jer se radi o dogadjajima koji su se desili znatno poslije vojnog udara.
Posto volis vikipediju evo da ponovim sta pise o Rabaa masakru tamo pa ces vidjeti koliko su huntini izvori preuvelicavali broj mrtvih policajaca i da se vidi o kojim razmjerama zlocina se tu ustvari radilo:
Broj od 43 stradala policajca je provladin dok nezavisni izvor tvrdi da ih je samo 8 poginulo.On 14 August 2013 Egyptian security forces raided two camps of protesters in Cairo: one at al-Nahda Square and a larger one at Rabaa al-Adawiya Square. The two sites had been occupied by supporters of ousted President Mohamed Morsi, who was removed from office by the military after mass street protests against him. The camps were raided after initiatives to end the six week sit-ins failed and as a result of the raids the camps were cleared out within hours.[7] The raids were described by Human Rights Watch as "one of the world’s largest killings of demonstrators in a single day in recent history”.[8] According to Human Rights Watch, a minimum of 817 people and more likely at least 1,000 were killed in Rabaa Square on August 14.[9] According to the Egyptian Health Ministry, 638 people were killed on 14 August, of which 595 were civilians and 43 police officers, with at least 3,994 injured.[5][10][11] The Muslim Brotherhood and National Coalition for Supporting Legitimacy (NCSL) claimed the number of deaths from the Rabaa al-Adawiya Mosque sit-in alone was about 2,600.[6][12] Violent retaliation followed in several cities across the country. The interim government declared a month-long state of emergency in response and curfews were instituted in many areas. The total casualty count made 14 August the deadliest day since the 2011 Egyptian revolution which toppled Morsi's predecessor Hosni Mubarak.[13] The clashes were widely denounced by several world leaders.[14][15]
http://en.wikipedia.org/wiki/August_2013_Rabaa_massacre
Treba li dodati da je vecina zemalja osudile huntine masakre osim sponzora vojnog udara,zaljevskih monarhija?
- Challenger__
#3989 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Hajde sad saspi drvlje i kamenje na huntu u Kijevu. Onu ilegalnu i nelegitimnu, koja na vlast nije došla uz podršku miliona, kao u Kairu, nego uz podršku naoružane manjine, američke ambasade i EU, huntu koja je u hiljadama, avionima, tenkovima i artiljerijom, ubijala sopstvene građane.
Ah, zaboravih, to podržavaš.
- Challenger__
#3990 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ti si se toliko zapetljao da nema tog maga koji te može otpetljati.
- Co0l
#3991 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Varas se.Protiv sam nacina na koji je svrgnut ukrajinski predsjednik,koliko god on bio korumpiran i koliko god izdao data obecanja o priblizavanju Evropi.To sam i pisao na temi o Ukrajini a to sto ti imas pogresne pretpostavke je tvoj problem.Challenger__ wrote:Hajde sad saspi drvlje i kamenje na huntu u Kijevu. Onu ilegalnu i nelegitimnu, koja na vlast nije došla uz podršku miliona, nego naoružane manjine, huntu koja je u hiljadama, avionima, tenkovima i artiljerijom, ubijala sopstvene građane.
Druga je stvar sto sam i protiv ruske agresije,aneksije,i proruskih separatista.
- Challenger__
- walter kurtz
#3993 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Kikibombona wrote:
A Cool kao Moldavka, lafo ne konta....
- Challenger__
- Co0l
#3995 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Zao mi je sto ti to kvari koncepciju ali nije do mene,do koncepcije ti je.Challenger__ wrote:Jah...
- Challenger__
- Kikibombona
#3997 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Pa ti si lud covjek Tita mi.Co0l wrote:Broj od 43 stradala policajca je provladin dok nezavisni izvor tvrdi da ih je samo 8 poginulo.
Pa covjece, da negdje na zapadu ubijes 8 policajaca za jedan dan, izasla bi vojska sa tenkovima na ulice i svaki ludak koji bi se nakon toga usudio protestovati zavrsio bi u cuzi.
Inace, skloniji sam vjerovati egipatskim izvorima koji su vjerovatno naveli imena i slike svakog stradalog policajca i vojnika. Ne moze se tek tako lupati ciframa, ne radi se o desetinama hiljada pa da imas prostor za manipulaciju. Nema mi ovog frenda Egipcanina, ali cim ga ulovim, zamolit cu ga da nadje tacan broj sa imenima stradalih vojnika i policajaca.
Jasno je da ih ima vise stotina poginulih i da se egipatska drzava suocila sa strasnom teroristickom prijetnjom koja nije prezala ni od cega da zadrzi bolesnika na vlasti.
- Challenger__
#3998 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Onako nekompetetne idiote kao što su Mursi i kompanija može želiti Egiptu samo najveći neprijatelj. Nesposobna vlast je najveće zlo koje može zadesiti bilo koju naciju. Pa najnesposobnije BiH političke garniture su za njih svjetska ekspertska elita.
Ja sam zapanjen kako neko može želiti toliko zlo bilo kome na svijetu.
- Kikibombona
#3999 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Znaju oni dobro zasto zale....Challenger__ wrote:Onako nekompetetne idiote kao što su Mursi i kompanija može želiti Egiptu samo najveći neprijatelj. Nesposobna vlast je najveće zlo koje može zadesiti bilo koju naciju. Pa najnesposobnije BiH političke garniture su za njih svjetska ekspertska elita.
Ihvanije su globalni pokret koji je imao pretenzije ovladati islamskim svijetom. Sa Erdoganom i njegovom partijom su ideoloski dosta slicni.... I tako, pojedinci su se ponadali da bi mogla zavladati ihvanijska diktatura.
Taj pokret je 100 puta opasniji od ovih ISILa, Nusri, Islamskih frontova i drugih selefijskih organizacija. Da su pustili korijenje u Egiptu, niko ih ne bi skinuo sa vlasti bez zestokog rata. Dakle, uklonjeni su u pravi cas....
Muslimani od Masreka do Magreba su imali veliku srecu.... Da su ovi zazivili, to bi izazvalo pravi haos na BI.
- Co0l
#4000 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Broj od 8 poginulih policajaca tog dana nisam ja izmislio i iznesen je kao dokaz kako varira od izvora.Ti si skloniji vjerovati onima koi su dokazano masakrirali hiljade i to je tvoja stvar.Kikibombona wrote:Pa ti si lud covjek Tita mi.Co0l wrote:Broj od 43 stradala policajca je provladin dok nezavisni izvor tvrdi da ih je samo 8 poginulo.Cuj samo 8.
![]()
![]()
Pa covjece, da negdje na zapadu ubijes 8 policajaca za jedan dan, izasla bi vojska sa tenkovima na ulice i svaki ludak koji bi se nakon toga usudio protestovati zavrsio bi u cuzi.
Inace, skloniji sam vjerovati egipatskim izvorima koji su vjerovatno naveli imena i slike svakog stradalog policajca i vojnika. Ne moze se tek tako lupati ciframa, ne radi se o desetinama hiljada pa da imas prostor za manipulaciju. Nema mi ovog frenda Egipcanina, ali cim ga ulovim, zamolit cu ga da nadje tacan broj sa imenima stradalih vojnika i policajaca.
Jasno je da ih ima vise stotina poginulih i da se egipatska drzava suocila sa strasnom teroristickom prijetnjom koja nije prezala ni od cega da zadrzi bolesnika na vlasti.
Prica o teroristickoj prijetnji je glupost,nesto poput oruzja za masovno unustenje u Iraku i u nju moze vjerovati samo neko jako maliciozan ili jako neobavjesten.