betametazon wrote:fidoremilienko wrote:betametazon wrote:Ma prasina je normalna stvar i to je najmanji problem.
Problem je sto se do prije dvije godine nije znalo kako ce se razvijati situacija sa peletom. Trziste je naglo naraslo + izvozna potraznja i imamo to sto imamo. Kao i sve drugo u zivotu i za ovo postoji neka granica do koje je isplativo placati povecanu cijenu, nakon te granice ljudi ce se odlucivati na alternative i cao. Ja sam prosle godine bio na granici da uzmem kotao na cumur ili konvektore...u principu sam blizi konvektorima jer ti kod kotla na cumur treba i cumura i drva i unosenja i skladistenja i iznosenja luga...
Jebo majku odakle ti nabavljas ove info?
Kako vama nije jasno, tona peleta u DEU kosta 250 EUR i to onog najboljeg. Ljudi ljudski kako pusite tu pricu sa izvozom. Pa gdje se to izvozi? U Italiju mozda? Tona peleta u Italiji je 170 EUR. Tona u Sloveniji j eoko 200 EUR. Pa kod nas su te cijene bile, tona bila izmedju 400 i 450 KM.
Pa dobro sta rade a njim? Od mase pelatara i ko zna koliko tona proizvedenih ti vec na ljeto nemas od koga vise narucit, sta proizvedu ga pa ga zakopaju u zemlju? Kome bi se isplatilo radit godinu dana a da ga ne prodaje, ne znam...jbt iz sad u aprilu iz novog grada sa prevozom 330 KM a prije dvije godine u novembru bio oko 290 KM...
Veci I kvalitetni proivodjaci izvoze, ovde prodaju losiju kvalitetu, plus mali proizvodjaci.
Cijenu su porasle zbog vece potraznje, vide da mogu prodat skuplje I nisu ludi da prodaju jeftinije, ne kontam kakve veze ima koliki su troskovi proizvodnje, sa prodajnom cijenom.
Ja danas da nadjem bicikl na putu I nista me ne kosta, sutra bi gledao da ga prodam najskuplje moguce, I tako bi svako normalan.
A da troskovi nisu porasli, I to je upitno, nafta +10%,struja za industr.+3%, drvo trupci pa I piljevina +10-30% zavisno od vrste drveta, radna snaga +10-20%, tako da su I ukupni troskovi proizbodnje veci u ukupnom iznosu oko 10-20%.
Ipak presudno je koliko su ljudi spremni placati, sve dok ima dovoljno musterija koje ce dati 300/t, cijena nece padati.
Nema tu puno mudrosti.