Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
fidoremilienko

#3976 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by fidoremilienko »

betametazon wrote:Ma prasina je normalna stvar i to je najmanji problem.
Problem je sto se do prije dvije godine nije znalo kako ce se razvijati situacija sa peletom. Trziste je naglo naraslo + izvozna potraznja i imamo to sto imamo. Kao i sve drugo u zivotu i za ovo postoji neka granica do koje je isplativo placati povecanu cijenu, nakon te granice ljudi ce se odlucivati na alternative i cao. Ja sam prosle godine bio na granici da uzmem kotao na cumur ili konvektore...u principu sam blizi konvektorima jer ti kod kotla na cumur treba i cumura i drva i unosenja i skladistenja i iznosenja luga...
Jebo majku odakle ti nabavljas ove info? :-)

Kako vama nije jasno, tona peleta u DEU kosta 250 EUR i to onog najboljeg. Ljudi ljudski kako pusite tu pricu sa izvozom. Pa gdje se to izvozi? U Italiju mozda? Tona peleta u Italiji je 170 EUR. Tona u Sloveniji j eoko 200 EUR. Pa kod nas su te cijene bile, tona bila izmedju 400 i 450 KM.
betametazon

#3977 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

fidoremilienko wrote:
Problem je sto se do prije dvije godine nije znalo kako ce se razvijati situacija sa peletom. Trziste je naglo naraslo + izvozna potraznja i imamo to sto imamo. Kao i sve drugo u zivotu i za ovo postoji neka granica do koje je isplativo placati povecanu cijenu, nakon te granice ljudi ce se odlucivati na alternative i cao. Ja sam prosle godine bio na granici da uzmem kotao na cumur ili konvektore...u principu sam blizi konvektorima jer ti kod kotla na cumur treba i cumura i drva i unosenja i skladistenja i iznosenja luga...

Kako vama nije jasno, tona peleta u DEU kosta 250 EUR i to onog najboljeg. Ljudi ljudski kako pusite tu pricu sa izvozom. Pa gdje se to izvozi? U Italiju mozda? Tona peleta u Italiji je 170 EUR. Tona u Sloveniji j eoko 200 EUR. Pa kod nas su te cijene bile, tona bila izmedju 400 i 450 KM.
Pa dobro sta rade a njim? Od mase pelatara i ko zna koliko tona proizvedenih ti vec na ljeto nemas od koga vise narucit, sta proizvedu ga pa ga zakopaju u zemlju? Kome bi se isplatilo radit godinu dana a da ga ne prodaje, ne znam...jbt iz sad u aprilu iz novog grada sa prevozom 330 KM a prije dvije godine u novembru bio oko 290 KM...
PulleNo1

#3978 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by PulleNo1 »

bumerangss wrote:
rovac13 wrote:
hekaton wrote:* nikad nam nije bilo toplije
Sa kojim grijanjem vam nije bilo dovoljno toplo :?
Ok je centralno grijanje kod višeclane porodice gdje morate zagrijavati 2 3 4 ... prostorije ali ocito bolji konfor je sa centralnim na lož-ulje, na plin a najkonfornije na struju (inverter) ali.. nema boljeg užitka od grijanja na drva :D barem meni jer imam norveško jotul pec koja nema lužare i to mnogi smatraju manom jer se mora lopaticom izvaditi lug ali to je jednom u 7 8 9 dana jer tako dobro sve sagori da je luga malo jer pec je "aktivna" tj u njoj je žar 24h dnevno jer upravo to sto nema lužare je plus jer zrak odozdo ne struji i ne "izgara" brzo drvo nego naložiš navece u 22:00 i smanjis kružni otvor na vratima na minimum kroz koji jedino zrak može da udje i zato žar bude sacuvan do ujutro do 8 9 10 sati kad ujutru ustaneš ili se vratiš sa posla da se ne moraš za*ebavati sa potpaljivanjem nego samo otvoriš taj kolut na vratima da povuce zrak i odmah vidiš kako se usijaju "žiške" i samo staviš biljke i odma plane a prostorija je tako topla cijelu noc da i na -20 ja spavam u boksericama ispod dormea :D

Mislim da cijena te peci govori sve jer je nova u peniju 706 KM a na piku polovna je od 200 do 400 KM

Ono sto je prednost što na njoj nema limarije pa je mojoj punih 26 godina, onoliko koliko je kod mene jer se kao dijete sjecam da smo u ratu u nju kroz tu rupicu na vratima ugurali tanki gorionik pa odvrcali plin toliko da bi se pec usijala da bi ugrijali cijeli sprat jer je tad plin bio djebe :skoljka:

Izgledom je tako lijepa da je ljeti stavim u hodnik ispog ogledala i na nju heklanu krpu i vaznu cvijeca

U jesen i u proljece se grijem na struju tj na onaj uljani radijatir od 12 rebara ali to samo ujutru i navece a cim je i dnevna temperatura ispod nule tad se na radijator ne moreš ugrijati a struja pići pa ja naložim pocetkom novembra a ugasim vatru sredinim marta, dakle po 3 3 mjeseca vatra se ne gasi (kao visoka pec u Zenici :-D ) sa par izuzetaka kda me nema u kuci po 15 18 sati koliko pec može "sacuvati" žar a to je rijetkost. Za ta 3 mjeseca potrošim oko 4 metra iscjepanih bukovih drva jer kad na tom krugu otvarajuci "rupicu" sebi doziraš koliko ce brzo da gori jer ako je hladno otvoriš više da se vatra razbukti a ako je manje hladno onda smanjiš taj otvor kroz koji ulazi zrak i vatra tad samo tinja ali je pec i i dalje dovoljno vrela da grije.

Ko ne vjeruje neka progugla za tu pec :thumbup:
21 godinu ložili tu peć ... nakon prelaska na pelet lijepo sam je ušuškao u garaži ... "za nedaj Bože" ... odlična peć
saimidin

#3979 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by saimidin »

betametazon wrote:
fidoremilienko wrote:

Pa dobro sta rade a njim? Od mase pelatara i ko zna koliko tona proizvedenih ti vec na ljeto nemas od koga vise narucit, sta proizvedu ga pa ga zakopaju u zemlju? Kome bi se isplatilo radit godinu dana a da ga ne prodaje, ne znam...jbt iz sad u aprilu iz novog grada sa prevozom 330 KM a prije dvije godine u novembru bio oko 290 KM...
Veci I kvalitetni proivodjaci izvoze, ovde prodaju losiju kvalitetu, plus mali proizvodjaci.
Cijenu su porasle zbog vece potraznje, vide da mogu prodat skuplje I nisu ludi da prodaju jeftinije, ne kontam kakve veze ima koliki su troskovi proizvodnje, sa prodajnom cijenom.
Ja danas da nadjem bicikl na putu I nista me ne kosta, sutra bi gledao da ga prodam najskuplje moguce, I tako bi svako normalan.
A da troskovi nisu porasli, I to je upitno, nafta +10%,struja za industr.+3%, drvo trupci pa I piljevina +10-30% zavisno od vrste drveta, radna snaga +10-20%, tako da su I ukupni troskovi proizbodnje veci u ukupnom iznosu oko 10-20%.
Ipak presudno je koliko su ljudi spremni placati, sve dok ima dovoljno musterija koje ce dati 300/t, cijena nece padati.
Nema tu puno mudrosti.
betametazon

#3980 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

Naravno, to o cemu ti govoris je neka najosnovnija ekonomija, i ako u nekoj bransi postoji extra profit onda ces vidjeti kako raste broj ponudzaca dok ae ne sodje do nekw granice rentabilnosti (pogledaj malinare, smiljare i sl, sta se desilo). Da je tako jeftino organizovati masovnu proizvodnju i zaradjivati 100,00 KM/t imao bi ti jos 50 proizvodjaca ali...ali isto tako i ta teorija "otkupljuju ga konstantno dvije godine ali ga drze negdje" mi ne pije vode. Po mojoj procjeni barem 5x se povecala samo domaca potraznja u zadnje dvije godine...
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#3981 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

Teško će se povećati broj proizvođača, ipak je početna investicija prevelika.
Ko misli ostati na peletu treba se psihološki pripremiti da skupo plaća za nekvalitet.
2014-te smo plaćali tonu ( 5000-5500 kWh ) 220- 240 KM, a sad 3500-4000 kWh plaćamo 300-330 KM što je preračunato skoro dvostruko više.
BarbaDue

#3982 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by BarbaDue »

Zovem Kovan da vidim za pelet, nema šanse ih dobiti.
rovac13

#3983 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Mozda se ne mogu javit od posla :D

Image

Litar krvi litar benzina :lol:
CooK

#3984 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

Bio na sajmu u Gracanici, opste razocarenje. Prazni standovi, ponuda dobrog peleta nikakva, samo jela i smrca. Zali Boze vremena, goriva i novca sto potrosih bezveze. Duplo bolja ponuda na internetu i u trgovinama.
peletiisamopelet

#3985 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by peletiisamopelet »

CooK wrote:Bio na sajmu u Gracanici, opste razocarenje. Prazni standovi, ponuda dobrog peleta nikakva, samo jela i smrca. Zali Boze vremena, goriva i novca sto potrosih bezveze. Duplo bolja ponuda na internetu i u trgovinama.
Posto je pelet na sajmu i ko prodaje?!
adoadop

#3986 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

peletiisamopelet wrote:
CooK wrote:Bio na sajmu u Gracanici, opste razocarenje. Prazni standovi, ponuda dobrog peleta nikakva, samo jela i smrca. Zali Boze vremena, goriva i novca sto potrosih bezveze. Duplo bolja ponuda na internetu i u trgovinama.
Hajde ko je bio, dajte detaljne informacije.
Neko u ranijim postovima obeća da će nas informisati.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#3987 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Slo Burner »

adoadop wrote:
peletiisamopelet wrote:
Nisam bio danas. Sutra informacije
turbofolk

#3988 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by turbofolk »

Informacije od ljudi koji su bili, posjetili štand Kovana i Radiala.
Dakle Kovan 290 KM bez prevoza, ima ga samo za korisnike Kovanovih kotlova, zavisno od jačine peći odrede ti koliko maksimalno peleta ti mogu poslati.
Radial, uz obećanje da će pelet biti istog kvaliteta kao i ove zime (a meni je recimo bio dobar - pisao sam o tome), cijena 310 KM sa prevozom, ali ne znam do koje kilometraže. Ako ujagmim vremena i zamaksuzim se otići do Gračanice posjetit ću i štand Obrt komerca i Trgovira (ako izlažu) pa vam javiti.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#3989 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Slo Burner »

turbofolk wrote:Informacije od ljudi koji su bili, posjetili štand Kovana i Radiala.
Dakle Kovan 290 KM bez prevoza, ima ga samo za korisnike Kovanovih kotlova, zavisno od jačine peći odrede ti koliko maksimalno peleta ti mogu poslati.
Radial, uz obećanje da će pelet biti istog kvaliteta kao i ove zime (a meni je recimo bio dobar - pisao sam o tome), cijena 310 KM sa prevozom, ali ne znam do koje kilometraže. Ako ujagmim vremena i zamaksuzim se otići do Gračanice posjetit ću i štand Obrt komerca i Trgovira (ako izlažu) pa vam javiti.
Trgovir nece da kaze cijene, sto je bas cudno s obzirom da izlazu na sajmu jel :D. Cijena kod Obrt komerca je 330,00. Za obrt komerc je kvalitet bas pouzdan, znas sta da ocekujes, sa radialom je malo na srecu. Gadi se meni ovo sa peletom malo sve, ne bih ga nikom preporucio ko vec nije kupio pec.
Filter

#3990 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

jbga druze, ljudi se ubise da nadju pelet sa vecim procentom jelovine.
imas na temi dosta postova i rasprava o tome
betametazon

#3991 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

Kupih 3t po 280 KM, prevoz me na srecu izasao 40 KM, sveukupno 293,33 KM po toni sa prevozom...nisam navikao.kupovati ogrijev i izlagat se troskovima ovako rano... :roll: ali ne bih ni onog ganjanja u 10 i 11 mjesecu po 400 KM i vise... :roll:
shlauf

#3992 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

betametazon wrote:Kupih 3t po 280 KM, prevoz me na srecu izasao 40 KM, sveukupno 293,33 KM po toni sa prevozom...nisam navikao.kupovati ogrijev i izlagat se troskovima ovako rano... :roll: ali ne bih ni onog ganjanja u 10 i 11 mjesecu po 400 KM i vise... :roll:
Sad razbijam glavu i kontam gdje si kupio, gdje živiš pa te tako malo došsao prevoz
betametazon

#3993 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

Pa zato naglasih da sam imao srecu s prevozom, prevezao mi jedan komsija koji je kad sam ga kontaktirao taj dan vec bio u tom mjestu sa kamionom pa je fakticki samo u jednom pravcu bio prevoz. Prije toga, jedan drugi komsija mi je rekao 80 KM jer ima manji kamion pa bi morao 2 puta da ide, ne moze mu stat sve odjednom...a relacija nije velika (Ilijas - Visoko) :)
Nadzorna_ploca

#3994 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

I ja jucer kupio 4,2 tone Radiala. 310t sa prevozom 40 kilometara. Garantuju kvalitet. Plus sam na preporuku isao. Sredinom jula dostava. Kovan valjda vise ne prima narudzbe.
harkan69

#3995 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by harkan69 »

Poz.
Juce uspio uplatit 5t u kovanu, iako je info na sajmu da neprimaju vise uplate, ceko nesto vise od 2 sata da uplatim. Mogu samo reci bruka I sramota sta nam rade dok pec ne prodaju med I mlijeko a onda se snalazi. :sad: :-) Ona druga izlozbena mjesta na sajmu ili su zatvorena ili nema vise sve rasprodano. Vidim svjet hvata pomalo panika...
:bih:
daddo_

#3996 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by daddo_ »

harkan69 wrote:Poz.
Juce uspio uplatit 5t u kovanu, iako je info na sajmu da neprimaju vise uplate, ceko nesto vise od 2 sata da uplatim. Mogu samo reci bruka I sramota sta nam rade dok pec ne prodaju med I mlijeko a onda se snalazi. :sad: :-) Ona druga izlozbena mjesta na sajmu ili su zatvorena ili nema vise sve rasprodano. Vidim svjet hvata pomalo panika...
Kakva su vasa iskustva sa kvalitetom Kovanovog peleta?
Ja sam prosle godine probao par vreca i bio je solidan, ali sam se iznenadio nedavno kod komsije. Narucio je njihov pelet proslo ljeto i unaprijed uplatio da bi mu pelet isporucili u martu. Pelet dolazi u providnim vrecama a kvalitet nevjerovatno los. Toliko los da za pola dana rada peci se nakupi puno loziste sljake. Kontaktirao Kovan i jedva uspio vratiti pelet uz obrazlozenje da za novu narudjbu ne mogu garantovati kvalite.
Stvarno covjek vise ne zna gdje kupiti i kome vjerovati.

Ima li neko sikustva sa Bexa Peletom iz Hrasnice?
harkan69

#3997 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by harkan69 »

daddo_ wrote:
harkan69 wrote:Poz.
Kakva su vasa iskustva sa kvalitetom Kovanovog peleta?
Ja sam prosle godine probao par vreca i bio je solidan, ali sam se iznenadio nedavno kod komsije. Narucio je njihov pelet proslo ljeto i unaprijed uplatio da bi mu pelet isporucili u martu. Pelet dolazi u providnim vrecama a kvalitet nevjerovatno los. Toliko los da za pola dana rada peci se nakupi puno loziste sljake. Kontaktirao Kovan i jedva uspio vratiti pelet uz obrazlozenje da za novu narudjbu ne mogu garantovati kvalite.
Stvarno covjek vise ne zna gdje kupiti i kome vjerovati.

Ima li neko sikustva sa Bexa Peletom iz Hrasnice?
Kovanov pellet trosim vec 4 sezone, nikad nikakvih problema nije bilo. Zadnje dvije preuzimo u Olovu, vrece sa njihovim logom kvalitet odlican. Cuo sam da se svjet zali na taj u vrecama bez oznaka I da ima jako losa iskustva, sta je u pitanju stvarno neznam.
LP
Kondenzator

#3998 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

Narucio 4 tone mi bones 1300 KM s prevozom.

Nemam iskustva s njihovim. Ako bude los moja zadnja sezona grijanja na pelet
CooK

#3999 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

adoadop wrote:
peletiisamopelet wrote:
Ma katastrofa ba sajam. Ovi dobri proizvodjaci vecinom nece da kazu cijenu a ovi smecarski traze po 300KM. Obrt komerc trazi po meni neprihvatljivih 330KM i to je jedina cijena koju sam saznao za kvalitetan pelet. Katastrofa ba, kao da je decembar a ne april. Jeb'o me pelet i pec na pelet i kad predjoh na njega.
almirkoba

#4000 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by almirkoba »

što se tiče sajma po meni, koriste situaciju i kupe profit koji su kupili drugi, po meni opravdano... mislim da će ići kasnije jeftinije...po meni planirano jel su imali feedback o tim korisnicima..

obzirom da sam već kupio i složio pelt za sl sezonu i to kovan ja prezadovoljan ako uzmem u obzir da legalno ne mogu kupiti kovanov jel nemam kovan peć, moram čekati neki rok isporuke koji može biti i januar :shock: i trenutnu cijenu peleta koja je bila na sajmu...
Post Reply