najlakse je kupit aparat i posli drugima jbvt mater
TV uređaji - sve o tome
Moderator: Benq
- semirsar
#3976 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
da, skoro pa svi imaju taj problem, medjutim ne i ja, prije nego kupim tv dobrano se zarovim po gugljetu i recenzijama ovo ono i kalibracijama, pa kad tv dodje tad ide oni najlaksi dio, postavke
- MTV
#3977 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Jbg drug to su osnove. Normalno da se mora slika boje, kontrast, osvjetljenje nastimat. Kad sam svoj TV uzeo slika je bila malo je rec govno i na LoLi i na YT. Onda kad se stimalo i nastimalo RTV Vogosca mi je bila ko FHD a HRT ko 4K kanal.

-
CooK
#3978 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
HahahMTV wrote:Jbg drug to su osnove. Normalno da se mora slika boje, kontrast, osvjetljenje nastimat. Kad sam svoj TV uzeo slika je bila malo je rec govno i na LoLi i na YT. Onda kad se stimalo i nastimalo RTV Vogosca mi je bila ko FHD a HRT ko 4K kanal.![]()
- Radar71
#3979 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Kod mene ovaj http://www.lg.com/rs/televizori/lg-40UH630V
moze li me neko uputiti na najbolje postavke i to
i šta mogu s ovim HDR pro
fala unaprijed
moze li me neko uputiti na najbolje postavke i to
i šta mogu s ovim HDR pro
fala unaprijed
-
silent hill
#3980 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
CooK wrote:@semirsar Napomenu ti mene.DVB-C tuner u Sony i Samsung televizorima je bolji od tunera u Telemach-ovim Cisco resiverima i bolje izgleda slika preko modula nego preko resivera. Cesto se vodi o tome polemika na Telemach temi a i ja sam jedno vrijeme mislio da je isto ali tek kada sam uporedio vidio sam da je zaista bolja slika preko TV tunera.
Nema dileme, Q6F je bolji od XE85.
EDIT: Pomijesao sam Q6 i Q7, Q6 ima 50Hz panel za razliku od 100Hz koji ima XE85 a sve ostalo je slicno tako da je bolji izbor XE85.
vidim svi pričaju u ovom XE85...našao sam u imtec-u ovaj model
http://imtec.ba/4k-ultra-hd-televizori/ ... -2016.html
da li postoji neka razika između XE i XD serije osim u godini proizvodnje?
za razliku od mobilmedia ovaj je preko 300km jeftiniji, samo eto nije XE vec XD
-
CooK
#3981 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
@silent hill
Itekako da postoji razlika i to ogromna, XE85 je sa VA panelom a XD85 sa IPS panelom, XE85 ima 10 bitni panel a XD85 10 bita postize sa FRC(8 bita+FRC), kod XE85 je malo sredjenija stabilnost i brzina androida. Sve ostalo je vise-manje isto.
Itekako da postoji razlika i to ogromna, XE85 je sa VA panelom a XD85 sa IPS panelom, XE85 ima 10 bitni panel a XD85 10 bita postize sa FRC(8 bita+FRC), kod XE85 je malo sredjenija stabilnost i brzina androida. Sve ostalo je vise-manje isto.
-
CooK
#3982 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ovo je jedan od rijetkih LG televizora sa VA panelom(Samsung proizvodjac panela). Ja zaista ne znam postavke za LG sa VA panelom jer je 99% LG LED televizora sa njihovim IPS panelom pa me oni kao brend ne interesuju i ne znam njihov izbornik. Proguglaj malo, vjerovatno ima negdje na netu a ako ne nadjes javi se pa cu ti ja poslati linkove za kalibraciju brightnessa i kontrasta i to je najbitnije a intenzitet boja ces nastimati sam po svom ukusu. HDR pro znaci da ti je TV kompatibilan sa HDR 10 sadrzajem.Radar71 wrote:Kod mene ovaj http://www.lg.com/rs/televizori/lg-40UH630V
moze li me neko uputiti na najbolje postavke i to![]()
i šta mogu s ovim HDR pro![]()
fala unaprijed
-
zippoo87
#3983 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
kako preko screenmirrora u zaseban ekran...nisam bas nesto puno caprkao,najvaznije mi je bilo da vidim moze li router gurati prijenos podataka u dovoljnoj brzinisemirsar wrote:mere i tako, samo preslikati, a mere i zasebno svaki ekran, na tv film mjuza tekma, dok na lapasu nesto drugo kuckat, uglavnom, merak pravizippoo87 wrote:prije 15-20 dana mi je ovdje neko rekao da probam screen mirroring na TVu (sony w705c) ali nisam imao laptopa
danas sam probao tu funkciju i odlicno radi...bukvalno preslika cijeli ekran sa laptopa na tv ...i testirao sam gledanje filma (FHD) i streamanje utakmice i nema nikakvog kasnjenja
prvi put sam uzivao u gledanju filma na tvu kako treba,jer sam titlove nastimao na velicinu na koja meni odgovara a i slika je vrhunska...boje prikazuje bas prirodno
takodjer,da se ukljucim malo u pricu oko panela...kada sam gledao film i na filmu ima ona traka i bukvalno nisam mogao razlikovati okvir televizora sa bojom te trake ( okvir je crne boje) a gledao sam sa ugasenim svjetlom...crna je bas crna i uopste nema probijanja svjetlosti
kako ovaj dio,ili cu ipak sam nadoci caprkajuci
@cook
hah malo smo se pofajtali,jer sam ja pisao o jednoj stvari a ti o drugoj,za koju ja nisam ni znao,tacnije znao sam ali je nisam koristio tako...nego sam radio cast preko youtubea i nekih drugih aplikacija
a sto se tice komentara o panelima,samo sam htio naglasiti da je drasticna razlika izmedju ips i VA,tako da nema sanse da se ne primjeti...jedino ako neko nije imao drugaciji tv,pa da i ne zna da moze biti drugacije
- Radar71
#3984 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ako ti nije problem te linkove.CooK wrote:Ovo je jedan od rijetkih LG televizora sa VA panelom(Samsung proizvodjac panela). Ja zaista ne znam postavke za LG sa VA panelom jer je 99% LG LED televizora sa njihovim IPS panelom pa me oni kao brend ne interesuju i ne znam njihov izbornik. Proguglaj malo, vjerovatno ima negdje na netu a ako ne nadjes javi se pa cu ti ja poslati linkove za kalibraciju brightnessa i kontrasta i to je najbitnije a intenzitet boja ces nastimati sam po svom ukusu. HDR pro znaci da ti je TV kompatibilan sa HDR 10 sadrzajem.Radar71 wrote:Kod mene ovaj http://www.lg.com/rs/televizori/lg-40UH630V
moze li me neko uputiti na najbolje postavke i to![]()
i šta mogu s ovim HDR pro![]()
fala unaprijed
Zahvaljujem.
-
CooK
#3985 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
@Radar71
Brightness(svjetlina, black level) stimas tako sto smanjis brightness do kraja i onda povecavas dok ne pocnu migati samo linije od 17 do 25.
https://m.youtube.com/watch?v=8b3CUm8j4DE
Contrast(kontrast, white level) stimas tako sto povecas kontrast do kraja i onda smanjujes dok ne pocnu migati samo linije od 230 do 245. Prije je bilo uvrijezeno misljenje da bi trebale da migaju samo linije od 230 do 234 i to je neki minimum ali se posle skontalo da ima podataka i u ekstremno svijetlim scenama pa ako se previse poveca kontrast ti podaci se gube(npr bijeli oblak bi bio samo komad bijele boje bez nijansiranja)
https://m.youtube.com/watch?v=zwKFQl2U7Nk
Ako ima nesto nejasno napisi.
Brightness(svjetlina, black level) stimas tako sto smanjis brightness do kraja i onda povecavas dok ne pocnu migati samo linije od 17 do 25.
Contrast(kontrast, white level) stimas tako sto povecas kontrast do kraja i onda smanjujes dok ne pocnu migati samo linije od 230 do 245. Prije je bilo uvrijezeno misljenje da bi trebale da migaju samo linije od 230 do 234 i to je neki minimum ali se posle skontalo da ima podataka i u ekstremno svijetlim scenama pa ako se previse poveca kontrast ti podaci se gube(npr bijeli oblak bi bio samo komad bijele boje bez nijansiranja)
- Radar71
#3986 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Hvala punoCooK wrote:@Radar71
Nisu bile kako treba
- shalla
#3987 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Što se tiče Telemacha, 1000% je bolja slika preko CAM modula nego preko receivera, prvih nekoliko dana kad sam kupio TV sam koristio receiver i nakon što su mi donijeli CAM golim okom se vidi razlika, plus što je Sonyjev EPG 2X ljepši od onog Ciscovog
Što se tiče ovih kalibracija, već smo pričali o tome i ja ću opet samo reći da kalibracija mog Sonyja i moje custom štimanje nebo i zemlja, voli seljak valjda da šljašti pa to ti je
Što se tiče ovih kalibracija, već smo pričali o tome i ja ću opet samo reći da kalibracija mog Sonyja i moje custom štimanje nebo i zemlja, voli seljak valjda da šljašti pa to ti je
- semirsar
#3988 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
podesis u postavkama laptopa u dijelu za zaslon, izaberes da ti prosiri na oba uredjaja i koji ti je primarni, odnosno glavni.zippoo87 wrote:kako preko screenmirrora u zaseban ekran...nisam bas nesto puno caprkao,najvaznije mi je bilo da vidim moze li router gurati prijenos podataka u dovoljnoj brzinisemirsar wrote:mere i tako, samo preslikati, a mere i zasebno svaki ekran, na tv film mjuza tekma, dok na lapasu nesto drugo kuckat, uglavnom, merak pravizippoo87 wrote:prije 15-20 dana mi je ovdje neko rekao da probam screen mirroring na TVu (sony w705c) ali nisam imao laptopa
danas sam probao tu funkciju i odlicno radi...bukvalno preslika cijeli ekran sa laptopa na tv ...i testirao sam gledanje filma (FHD) i streamanje utakmice i nema nikakvog kasnjenja
prvi put sam uzivao u gledanju filma na tvu kako treba,jer sam titlove nastimao na velicinu na koja meni odgovara a i slika je vrhunska...boje prikazuje bas prirodno
takodjer,da se ukljucim malo u pricu oko panela...kada sam gledao film i na filmu ima ona traka i bukvalno nisam mogao razlikovati okvir televizora sa bojom te trake ( okvir je crne boje) a gledao sam sa ugasenim svjetlom...crna je bas crna i uopste nema probijanja svjetlosti
Kod mene tv drugi a zaslon od laptopa glavni, ali sve mozes povuci na tv ekran i mnogo ugodnije raditi na fullhd (lapas mi neke glupe reze)
ocito si putem hdmi spojio jer preko wifi ipak bude malo kasnjenja, ali za gledanje filma sasvim nebitno sve je na vrijeme i zvuk i slika i titl
- semirsar
#3989 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
nije ni kod mene sve kako oni kazu, ali ipak ne sljasti tol'koshalla wrote:Što se tiče Telemacha, 1000% je bolja slika preko CAM modula nego preko receivera, prvih nekoliko dana kad sam kupio TV sam koristio receiver i nakon što su mi donijeli CAM golim okom se vidi razlika, plus što je Sonyjev EPG 2X ljepši od onog Ciscovog![]()
-
zippoo87
#3990 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
pa znam druze preko hdmi...to je zicano...ja sam mislio na funkciju screen mirroringsemirsar wrote:podesis u postavkama laptopa u dijelu za zaslon, izaberes da ti prosiri na oba uredjaja i koji ti je primarni, odnosno glavni.zippoo87 wrote:kako preko screenmirrora u zaseban ekran...nisam bas nesto puno caprkao,najvaznije mi je bilo da vidim moze li router gurati prijenos podataka u dovoljnoj brzinisemirsar wrote: mere i tako, samo preslikati, a mere i zasebno svaki ekran, na tv film mjuza tekma, dok na lapasu nesto drugo kuckat, uglavnom, merak pravi
Kod mene tv drugi a zaslon od laptopa glavni, ali sve mozes povuci na tv ekran i mnogo ugodnije raditi na fullhd (lapas mi neke glupe reze)![]()
ocito si putem hdmi spojio jer preko wifi ipak bude malo kasnjenja, ali za gledanje filma sasvim nebitno sve je na vrijeme i zvuk i slika i titl
to preko hdmi znam,tako mi je povezan lcd sa kompom u drugoj sobi a i monitor,pa kada gledam film ili utakmicu,bacim sliku na lcd a monitor koristim i dalje,to je preko opcije "project" pa extend
preko screen mirroringa i meni kasni jedno pola sekunde
jbte ja ispado ovdje ko kakva neznalica,pisem oko ovih banalnih stvari a ustvari kontam da imate neke cake a vi meni govorite kako da spojim tv i komp kablom
znao sam i za screen mirroring i prije...samo sto ga nisam koristio na ovaj nacin kao danas...
-
CooK
#3991 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
@zippoo87
Hahhaha... Ocigledno te zeza covjek, vjerovatno se sjeca koliko si bio popizdio onda kada su ti predlagali da spojis sa hdmi-om pa te sad malo bode.
A eto sad imas ono sto ti je onda predlozeno, prikaz desktopa svog laptopa na TV-u bez kabla a ako hoces screen mirror extended desktopa i to se moze uraditi pa proguglaj malo ili pogledaj na youtube-u i ako ne skontas javi se pa cu ti ja objasniti.
Hahhaha... Ocigledno te zeza covjek, vjerovatno se sjeca koliko si bio popizdio onda kada su ti predlagali da spojis sa hdmi-om pa te sad malo bode.
A eto sad imas ono sto ti je onda predlozeno, prikaz desktopa svog laptopa na TV-u bez kabla a ako hoces screen mirror extended desktopa i to se moze uraditi pa proguglaj malo ili pogledaj na youtube-u i ako ne skontas javi se pa cu ti ja objasniti.
- semirsar
#3992 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

aj valja, ti mu objasni, men' se spava
-
CooK
#3993 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Pa kad si vec poceo mogao si i zavrsiti, valja i meni bolan nekad spavati.

Last edited by CooK on 27/11/2017 01:26, edited 1 time in total.
-
zippoo87
#3994 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
drug,ti si promasio cijeli fudbalsemirsar wrote:
aj valja, ti mu objasni, men' se spava
tj.slikom si pokazao ono sto sam ja napisao
a napisao sam ides na "project pa extend" a sta extend znaci nego "prosiri"
p.s. a meni se valja kupati sada
- semirsar
#3995 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
ma nijesam drug, kad si vec povezan sa tv putem wifi imas ovu opciju da nariktas na lapasu, win 10 u mene mi, ne znam u tebe sta je
ti cijelo vrijeme vezujes ovu opciju samo za hdmi a imades ti to i na bezicno povezivanje pa meres misonjom sarati po dva razlicita desktopa i pozadine razlicite rezolucije... u mene star lapas vise od tri godine pa ponekad ne vidi tv i ime mu njegovo pa moradNem rovit po postavkama i hardware nanovo pisat i brisat ali ne smeta kad je krajnji uzitak perfektan
jbg, ti se okupo a meni valja sada led strugat sa avta
ti cijelo vrijeme vezujes ovu opciju samo za hdmi a imades ti to i na bezicno povezivanje pa meres misonjom sarati po dva razlicita desktopa i pozadine razlicite rezolucije... u mene star lapas vise od tri godine pa ponekad ne vidi tv i ime mu njegovo pa moradNem rovit po postavkama i hardware nanovo pisat i brisat ali ne smeta kad je krajnji uzitak perfektan
jbg, ti se okupo a meni valja sada led strugat sa avta
- shalla
#3996 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Došao neki update za Sony, sinoć ga skinuo i instalirao ali sam otišao spavati pa pojma nemam šta je, 99% neki sigurnosni patchevi...
-
Melisa84
#3997 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Hoću da kupim tv dijagonale 65". Koji mi vi preporučujete do 2200 EUR?
- zomri
#3998 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
rekao bih neki OLED ali ih kod nas nema u toj dijagonali za te pare. 55'' bi se već mogao dobiti.Melisa84 wrote:Hoću da kupim tv dijagonale 65". Koji mi vi preporučujete do 2200 EUR?
ako kupujete van BiH to je već druga priča.
-
r_faruk
#3999 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
http://streamable.com/dfxl2
evo ne bi mi mrsko postaviti
kada mijenjam kanale drzim strelicu na daljinskom konstantno pritisnutu.
prvi tv je philips, drugi je sony i treci je LG, zaboravio sam koji su modeli u pitanju.
prema cijeni:
sony, philips, LG ako je potrebno naci cu o kojim modelima se radi, a i spominjali smo na temi (za televizore LG i sony).
dakle, ide mi na zivce spor odziv tv-a, kada zelim preletiti 15-ak kanala, na sony-u i philips-u mi treba vjecnost.... smatram da za televizore koji kostaju preko 1000 KM to ne smije biti slucaj.
Cjenovno:
sony cca 1500 KM
philips cca 1200 KM
LG cca 800 KM
sony i philps su kupljeni par godina prije LG-a
evo ne bi mi mrsko postaviti
kada mijenjam kanale drzim strelicu na daljinskom konstantno pritisnutu.
prvi tv je philips, drugi je sony i treci je LG, zaboravio sam koji su modeli u pitanju.
prema cijeni:
sony, philips, LG ako je potrebno naci cu o kojim modelima se radi, a i spominjali smo na temi (za televizore LG i sony).
dakle, ide mi na zivce spor odziv tv-a, kada zelim preletiti 15-ak kanala, na sony-u i philips-u mi treba vjecnost.... smatram da za televizore koji kostaju preko 1000 KM to ne smije biti slucaj.
Cjenovno:
sony cca 1500 KM
philips cca 1200 KM
LG cca 800 KM
sony i philps su kupljeni par godina prije LG-a
-
zippoo87
#4000 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
pa tako su napravljeni...to nije nista strasno
mene samo zanima ko jos prebacuje kanale drzanjem konstantno strelice i recimo sa 0 ganjanje 50tog kanala
ukucas broj kanala i to je to,prebaci
ja sam na prvu mislio da ti imas spor odziv u smart modu...a to vec zavisi od jacine procesora u televizoru i ispeglanosti OSa
meni to nije nikakav problem,tacnije nije nesto sto bi me odvuklo ili privuklo nekom televizoru da kupim
mene samo zanima ko jos prebacuje kanale drzanjem konstantno strelice i recimo sa 0 ganjanje 50tog kanala
ukucas broj kanala i to je to,prebaci
ja sam na prvu mislio da ti imas spor odziv u smart modu...a to vec zavisi od jacine procesora u televizoru i ispeglanosti OSa
meni to nije nikakav problem,tacnije nije nesto sto bi me odvuklo ili privuklo nekom televizoru da kupim