TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
semirsar

#3976 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

da, skoro pa svi imaju taj problem, medjutim ne i ja, prije nego kupim tv dobrano se zarovim po gugljetu i recenzijama ovo ono i kalibracijama, pa kad tv dodje tad ide oni najlaksi dio, postavke :thumbup:
najlakse je kupit aparat i posli drugima jbvt mater :mrgreen:
MTV

#3977 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Jbg drug to su osnove. Normalno da se mora slika boje, kontrast, osvjetljenje nastimat. Kad sam svoj TV uzeo slika je bila malo je rec govno i na LoLi i na YT. Onda kad se stimalo i nastimalo RTV Vogosca mi je bila ko FHD a HRT ko 4K kanal. :lol: :mrgreen:
CooK

#3978 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

MTV wrote:Jbg drug to su osnove. Normalno da se mora slika boje, kontrast, osvjetljenje nastimat. Kad sam svoj TV uzeo slika je bila malo je rec govno i na LoLi i na YT. Onda kad se stimalo i nastimalo RTV Vogosca mi je bila ko FHD a HRT ko 4K kanal. :lol: :mrgreen:
Hahah :lol:
Radar71

#3979 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Radar71 »

Kod mene ovaj http://www.lg.com/rs/televizori/lg-40UH630V
moze li me neko uputiti na najbolje postavke i to :D
i šta mogu s ovim HDR pro :roll:
fala unaprijed
silent hill

#3980 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by silent hill »

CooK wrote:@semirsar Napomenu ti mene. :) DVB-C tuner u Sony i Samsung televizorima je bolji od tunera u Telemach-ovim Cisco resiverima i bolje izgleda slika preko modula nego preko resivera. Cesto se vodi o tome polemika na Telemach temi a i ja sam jedno vrijeme mislio da je isto ali tek kada sam uporedio vidio sam da je zaista bolja slika preko TV tunera.
Nema dileme, Q6F je bolji od XE85. :wink:
EDIT: Pomijesao sam Q6 i Q7, Q6 ima 50Hz panel za razliku od 100Hz koji ima XE85 a sve ostalo je slicno tako da je bolji izbor XE85.

vidim svi pričaju u ovom XE85...našao sam u imtec-u ovaj model
http://imtec.ba/4k-ultra-hd-televizori/ ... -2016.html

da li postoji neka razika između XE i XD serije osim u godini proizvodnje?

za razliku od mobilmedia ovaj je preko 300km jeftiniji, samo eto nije XE vec XD
CooK

#3981 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

@silent hill
Itekako da postoji razlika i to ogromna, XE85 je sa VA panelom a XD85 sa IPS panelom, XE85 ima 10 bitni panel a XD85 10 bita postize sa FRC(8 bita+FRC), kod XE85 je malo sredjenija stabilnost i brzina androida. Sve ostalo je vise-manje isto.
CooK

#3982 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Radar71 wrote:Kod mene ovaj http://www.lg.com/rs/televizori/lg-40UH630V
fala unaprijed
Ovo je jedan od rijetkih LG televizora sa VA panelom(Samsung proizvodjac panela). Ja zaista ne znam postavke za LG sa VA panelom jer je 99% LG LED televizora sa njihovim IPS panelom pa me oni kao brend ne interesuju i ne znam njihov izbornik. Proguglaj malo, vjerovatno ima negdje na netu a ako ne nadjes javi se pa cu ti ja poslati linkove za kalibraciju brightnessa i kontrasta i to je najbitnije a intenzitet boja ces nastimati sam po svom ukusu. HDR pro znaci da ti je TV kompatibilan sa HDR 10 sadrzajem.
zippoo87

#3983 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zippoo87 »

semirsar wrote:
zippoo87 wrote:prije 15-20 dana mi je ovdje neko rekao da probam screen mirroring na TVu (sony w705c) ali nisam imao laptopa
danas sam probao tu funkciju i odlicno radi...bukvalno preslika cijeli ekran sa laptopa na tv ...i testirao sam gledanje filma (FHD) i streamanje utakmice i nema nikakvog kasnjenja
prvi put sam uzivao u gledanju filma na tvu kako treba,jer sam titlove nastimao na velicinu na koja meni odgovara a i slika je vrhunska...boje prikazuje bas prirodno
takodjer,da se ukljucim malo u pricu oko panela...kada sam gledao film i na filmu ima ona traka i bukvalno nisam mogao razlikovati okvir televizora sa bojom te trake ( okvir je crne boje) a gledao sam sa ugasenim svjetlom...crna je bas crna i uopste nema probijanja svjetlosti
mere i tako, samo preslikati, a mere i zasebno svaki ekran, na tv film mjuza tekma, dok na lapasu nesto drugo kuckat, uglavnom, merak pravi :thumbup:
kako preko screenmirrora u zaseban ekran...nisam bas nesto puno caprkao,najvaznije mi je bilo da vidim moze li router gurati prijenos podataka u dovoljnoj brzini
kako ovaj dio,ili cu ipak sam nadoci caprkajuci :D

@cook
hah malo smo se pofajtali,jer sam ja pisao o jednoj stvari a ti o drugoj,za koju ja nisam ni znao,tacnije znao sam ali je nisam koristio tako...nego sam radio cast preko youtubea i nekih drugih aplikacija
a sto se tice komentara o panelima,samo sam htio naglasiti da je drasticna razlika izmedju ips i VA,tako da nema sanse da se ne primjeti...jedino ako neko nije imao drugaciji tv,pa da i ne zna da moze biti drugacije :D
Radar71

#3984 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Radar71 »

CooK wrote:
Radar71 wrote:Kod mene ovaj http://www.lg.com/rs/televizori/lg-40UH630V
fala unaprijed
Ovo je jedan od rijetkih LG televizora sa VA panelom(Samsung proizvodjac panela). Ja zaista ne znam postavke za LG sa VA panelom jer je 99% LG LED televizora sa njihovim IPS panelom pa me oni kao brend ne interesuju i ne znam njihov izbornik. Proguglaj malo, vjerovatno ima negdje na netu a ako ne nadjes javi se pa cu ti ja poslati linkove za kalibraciju brightnessa i kontrasta i to je najbitnije a intenzitet boja ces nastimati sam po svom ukusu. HDR pro znaci da ti je TV kompatibilan sa HDR 10 sadrzajem.
Ako ti nije problem te linkove.
Zahvaljujem.
CooK

#3985 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

@Radar71
Brightness(svjetlina, black level) stimas tako sto smanjis brightness do kraja i onda povecavas dok ne pocnu migati samo linije od 17 do 25.
https://m.youtube.com/watch?v=8b3CUm8j4DE
Contrast(kontrast, white level) stimas tako sto povecas kontrast do kraja i onda smanjujes dok ne pocnu migati samo linije od 230 do 245. Prije je bilo uvrijezeno misljenje da bi trebale da migaju samo linije od 230 do 234 i to je neki minimum ali se posle skontalo da ima podataka i u ekstremno svijetlim scenama pa ako se previse poveca kontrast ti podaci se gube(npr bijeli oblak bi bio samo komad bijele boje bez nijansiranja)
https://m.youtube.com/watch?v=zwKFQl2U7Nk
Ako ima nesto nejasno napisi.
Radar71

#3986 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Radar71 »

CooK wrote:@Radar71
Brightness(svjetlina, black level) stimas tako sto smanjis brightness do kraja i onda povecavas dok ne pocnu migati samo linije od 17 do 25.
https://m.youtube.com/watch?v=8b3CUm8j4DE
Contrast(kontrast, white level) stimas tako sto povecas kontrast do kraja i onda smanjujes dok ne pocnu migati samo linije od 230 do 245. Prije je bilo uvrijezeno misljenje da bi trebale da migaju samo linije od 230 do 234 i to je neki minimum ali se posle skontalo da ima podataka i u ekstremno svijetlim scenama pa ako se previse poveca kontrast ti podaci se gube(npr bijeli oblak bi bio samo komad bijele boje bez nijansiranja)
https://m.youtube.com/watch?v=zwKFQl2U7Nk
Ako ima nesto nejasno napisi.
Hvala puno
Nisu bile kako treba
shalla

#3987 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

Što se tiče Telemacha, 1000% je bolja slika preko CAM modula nego preko receivera, prvih nekoliko dana kad sam kupio TV sam koristio receiver i nakon što su mi donijeli CAM golim okom se vidi razlika, plus što je Sonyjev EPG 2X ljepši od onog Ciscovog ;-)
Što se tiče ovih kalibracija, već smo pričali o tome i ja ću opet samo reći da kalibracija mog Sonyja i moje custom štimanje nebo i zemlja, voli seljak valjda da šljašti pa to ti je :lol:
semirsar

#3988 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

zippoo87 wrote:
semirsar wrote:
zippoo87 wrote:prije 15-20 dana mi je ovdje neko rekao da probam screen mirroring na TVu (sony w705c) ali nisam imao laptopa
danas sam probao tu funkciju i odlicno radi...bukvalno preslika cijeli ekran sa laptopa na tv ...i testirao sam gledanje filma (FHD) i streamanje utakmice i nema nikakvog kasnjenja
prvi put sam uzivao u gledanju filma na tvu kako treba,jer sam titlove nastimao na velicinu na koja meni odgovara a i slika je vrhunska...boje prikazuje bas prirodno
takodjer,da se ukljucim malo u pricu oko panela...kada sam gledao film i na filmu ima ona traka i bukvalno nisam mogao razlikovati okvir televizora sa bojom te trake ( okvir je crne boje) a gledao sam sa ugasenim svjetlom...crna je bas crna i uopste nema probijanja svjetlosti
mere i tako, samo preslikati, a mere i zasebno svaki ekran, na tv film mjuza tekma, dok na lapasu nesto drugo kuckat, uglavnom, merak pravi :thumbup:
kako preko screenmirrora u zaseban ekran...nisam bas nesto puno caprkao,najvaznije mi je bilo da vidim moze li router gurati prijenos podataka u dovoljnoj brzini
podesis u postavkama laptopa u dijelu za zaslon, izaberes da ti prosiri na oba uredjaja i koji ti je primarni, odnosno glavni.
Kod mene tv drugi a zaslon od laptopa glavni, ali sve mozes povuci na tv ekran i mnogo ugodnije raditi na fullhd (lapas mi neke glupe reze) :mrgreen:
ocito si putem hdmi spojio jer preko wifi ipak bude malo kasnjenja, ali za gledanje filma sasvim nebitno sve je na vrijeme i zvuk i slika i titl :thumbup:
semirsar

#3989 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

shalla wrote:Što se tiče Telemacha, 1000% je bolja slika preko CAM modula nego preko receivera, prvih nekoliko dana kad sam kupio TV sam koristio receiver i nakon što su mi donijeli CAM golim okom se vidi razlika, plus što je Sonyjev EPG 2X ljepši od onog Ciscovog ;-)
Što se tiče ovih kalibracija, već smo pričali o tome i ja ću opet samo reći da kalibracija mog Sonyja i moje custom štimanje nebo i zemlja, voli seljak valjda da šljašti pa to ti je :lol:
nije ni kod mene sve kako oni kazu, ali ipak ne sljasti tol'ko :lol:
zippoo87

#3990 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zippoo87 »

semirsar wrote:
zippoo87 wrote:
semirsar wrote: mere i tako, samo preslikati, a mere i zasebno svaki ekran, na tv film mjuza tekma, dok na lapasu nesto drugo kuckat, uglavnom, merak pravi :thumbup:
podesis u postavkama laptopa u dijelu za zaslon, izaberes da ti prosiri na oba uredjaja i koji ti je primarni, odnosno glavni.
Kod mene tv drugi a zaslon od laptopa glavni, ali sve mozes povuci na tv ekran i mnogo ugodnije raditi na fullhd (lapas mi neke glupe reze) :mrgreen:
ocito si putem hdmi spojio jer preko wifi ipak bude malo kasnjenja, ali za gledanje filma sasvim nebitno sve je na vrijeme i zvuk i slika i titl :thumbup:
pa znam druze preko hdmi...to je zicano...ja sam mislio na funkciju screen mirroring
to preko hdmi znam,tako mi je povezan lcd sa kompom u drugoj sobi a i monitor,pa kada gledam film ili utakmicu,bacim sliku na lcd a monitor koristim i dalje,to je preko opcije "project" pa extend
preko screen mirroringa i meni kasni jedno pola sekunde

jbte ja ispado ovdje ko kakva neznalica,pisem oko ovih banalnih stvari a ustvari kontam da imate neke cake a vi meni govorite kako da spojim tv i komp kablom :D
znao sam i za screen mirroring i prije...samo sto ga nisam koristio na ovaj nacin kao danas...
CooK

#3991 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

@zippoo87
Hahhaha... Ocigledno te zeza covjek, vjerovatno se sjeca koliko si bio popizdio onda kada su ti predlagali da spojis sa hdmi-om pa te sad malo bode. :D :evil:
A eto sad imas ono sto ti je onda predlozeno, prikaz desktopa svog laptopa na TV-u bez kabla a ako hoces screen mirror extended desktopa i to se moze uraditi pa proguglaj malo ili pogledaj na youtube-u i ako ne skontas javi se pa cu ti ja objasniti.
semirsar

#3992 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

Image
aj valja, ti mu objasni, men' se spava :mrgreen:
CooK

#3993 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Pa kad si vec poceo mogao si i zavrsiti, valja i meni bolan nekad spavati. :) :D
Last edited by CooK on 27/11/2017 01:26, edited 1 time in total.
zippoo87

#3994 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zippoo87 »

semirsar wrote:Image
aj valja, ti mu objasni, men' se spava :mrgreen:
drug,ti si promasio cijeli fudbal :P
tj.slikom si pokazao ono sto sam ja napisao
a napisao sam ides na "project pa extend" a sta extend znaci nego "prosiri" :D
p.s. a meni se valja kupati sada :D
semirsar

#3995 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

ma nijesam drug, kad si vec povezan sa tv putem wifi imas ovu opciju da nariktas na lapasu, win 10 u mene mi, ne znam u tebe sta je :lol:
ti cijelo vrijeme vezujes ovu opciju samo za hdmi a imades ti to i na bezicno povezivanje pa meres misonjom sarati po dva razlicita desktopa i pozadine razlicite rezolucije... u mene star lapas vise od tri godine pa ponekad ne vidi tv i ime mu njegovo pa moradNem rovit po postavkama i hardware nanovo pisat i brisat ali ne smeta kad je krajnji uzitak perfektan :mrgreen:
jbg, ti se okupo a meni valja sada led strugat sa avta :skoljka:
shalla

#3996 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

Došao neki update za Sony, sinoć ga skinuo i instalirao ali sam otišao spavati pa pojma nemam šta je, 99% neki sigurnosni patchevi...
Melisa84

#3997 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Melisa84 »

Hoću da kupim tv dijagonale 65". Koji mi vi preporučujete do 2200 EUR?
zomri

#3998 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Melisa84 wrote:Hoću da kupim tv dijagonale 65". Koji mi vi preporučujete do 2200 EUR?
rekao bih neki OLED ali ih kod nas nema u toj dijagonali za te pare. 55'' bi se već mogao dobiti.
ako kupujete van BiH to je već druga priča.
r_faruk

#3999 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by r_faruk »

http://streamable.com/dfxl2

evo ne bi mi mrsko postaviti :)
kada mijenjam kanale drzim strelicu na daljinskom konstantno pritisnutu.
prvi tv je philips, drugi je sony i treci je LG, zaboravio sam koji su modeli u pitanju.
prema cijeni:
sony, philips, LG ako je potrebno naci cu o kojim modelima se radi, a i spominjali smo na temi (za televizore LG i sony).

dakle, ide mi na zivce spor odziv tv-a, kada zelim preletiti 15-ak kanala, na sony-u i philips-u mi treba vjecnost.... smatram da za televizore koji kostaju preko 1000 KM to ne smije biti slucaj.

Cjenovno:
sony cca 1500 KM
philips cca 1200 KM
LG cca 800 KM

sony i philps su kupljeni par godina prije LG-a
zippoo87

#4000 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zippoo87 »

pa tako su napravljeni...to nije nista strasno
mene samo zanima ko jos prebacuje kanale drzanjem konstantno strelice i recimo sa 0 ganjanje 50tog kanala
ukucas broj kanala i to je to,prebaci :D

ja sam na prvu mislio da ti imas spor odziv u smart modu...a to vec zavisi od jacine procesora u televizoru i ispeglanosti OSa
meni to nije nikakav problem,tacnije nije nesto sto bi me odvuklo ili privuklo nekom televizoru da kupim
Post Reply