Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Mister Yes

#39726 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Havatar wrote:Nisu glasaci SDP bili sve lijevi glasaci posto je vecina bila onih koji su pali na demagogiju da ce se zivjeti bolje i ti glasaci ce glasati ko na ovim izborima bude imao najbolju demagosku ponudu tj. kome budu povjerovali da moze da im omoguci ono sto je realno nemoguce za njega ce glasati. Posto je DF slab sa ekonomijom i ekonomskim programom i tu ne nudi nista (ne nudi nista ni kad su druge stvari u pitanju osim toga sto objasnjava da nije pravi Valter onaj sto se vratio na proslim izborima nego da je on pravi Valter) ti glasaci idu vecinom SDA i manjim dijelom SBB i drugim opozicionim strankama.
E eto nek je SDA jak sa ekonomijom i ekonomskim programom :lol:

Mnogi računaju na stranačku infrastrukturu. Ali da je to danas manje bitno vidjeli smo nekidan u Srbiji. DS je imala infrastrukturu i bila moćna stranka. Ali sada ih nema nigdje. Danas je puno važnija demagogija koja narodu može ponuditi nadu u smislu poštenja i pravde. Tako je Vučić osvojio Srbiju a na taj fol poštenja i pravde može i Komšić osvojiti BiH. To jest ovaj bošnjački dio BiH. Jer narodu je dosta svega i hoće PRAVDU više od bilo čega drugog.
Havatar

#39727 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Havatar »

Mister Yes wrote:
Havatar wrote:Nisu glasaci SDP bili sve lijevi glasaci posto je vecina bila onih koji su pali na demagogiju da ce se zivjeti bolje i ti glasaci ce glasati ko na ovim izborima bude imao najbolju demagosku ponudu tj. kome budu povjerovali da moze da im omoguci ono sto je realno nemoguce za njega ce glasati. Posto je DF slab sa ekonomijom i ekonomskim programom i tu ne nudi nista (ne nudi nista ni kad su druge stvari u pitanju osim toga sto objasnjava da nije pravi Valter onaj sto se vratio na proslim izborima nego da je on pravi Valter) ti glasaci idu vecinom SDA i manjim dijelom SBB i drugim opozicionim strankama.

Mnogi računaju na stranačku infrastrukturu. Ali da je to danas manje bitno vidjeli smo nekidan u Srbiji. DS je imala infrastrukturu i bila moćna stranka. Ali sada ih nema nigdje. Danas je puno važnija demagogija koja narodu može ponuditi nadu u smislu poštenja i pravde. Tako je Vučić osvojio Srbiju a na taj fol poštenja i pravde može i Komšić osvojiti BiH. To jest ovaj bošnjački dio BiH. Jer narodu je dosta svega i hoće PRAVDU više od bilo čega drugog.
SDA nije jak sa ekonomijom i ekonomskim programom ali moze dosta da obeca a tu se radi o ljudima kojima je potrebno da ih neko uvjeri da ce biti bolje. Komsic ne moze da privuce nikoga posto se ponasa skorz neaktivno , da moze ne bi izlazio iz sobe a kamoli isao medju birace , klasicni trut i ne moze niko sa tako mrtvom energijom da privuce glasace niti da se predstavi kao neki spasioc . Osim toga on uopste ne govori o pravdi i na tu pricu igra SBB a ne DF dok DF radi sve isto sto je na proslim izborima, Igmanski mars , Valter i slicne gluposti, nudi izlizanu pricu koja je narodu dosadila i mnogo ljudi koji su mislili da glasaju za njega su presli i sada podrzavaju NS, SBB i SDA.
Skijaš

#39728 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:Željko mi je drag i ne mislim da je glup (kao što neki misle) ali imam dojam da bi pravio iste greške koje je pravio SDP to jest da ne bi pristajao na kompromise i ne bi prihvatao realnost današnje BiH i njenu relnu podjelu na 3 konstitutivna naroda.
BiH nije podijeljena na tri konstitutivna naroda nego na dva entiteta. To što ti propagiraš etnoteritorijalizaciju, ne obavezuje druge da to rješenje prihvate kao "realnost".
wyoming

#39729 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by wyoming »

pravda u smislu kaznjavanja lopova. ali, lopovi na vlasti uvijek vjesto izopače priču u to kako je republika srpska uzrok čak i ekonomske nepravde i dok se ne ukine - nema hapšenja lopva, nema nikakve druge pravde. sa ovom ideologijom svi racunaju dobiti izbore, na ovoj prici su zlaja i zejlko dobili izbore na bosanskoj patriotskoj prici.

ali dokad ce glasaci u bosni biti toliko glupi? jel mislite da je zeljko u stanju bilo sta da uradi a da to nije bosanska-nacionalisticka demagogija. mislite li da on moze, hoce i zna da pohapsi mafijaše, dovede investitore, restrukturira javne kompanije? nema teorije niti u najvećem ludilu.

dakle, opet će glasači dati glas onome za koga misle da može najbolje da ošteti republiku srpsku a taj ce da dođe na vlast i nastavi da krade ili da izigrava ikebanu dok drugi oko njega kradu sve pričajući kako ništa ne može zbog ustava...
Styling

#39730 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Mister Yes wrote:

Samo sto Zeljko nema mogunosti kakve je imao Vucic, jer je Vucic i prije izbora ucestvovao u vlasti i zapoceo hapsenja. Tim hapsenjima i katarskim milionima za "Beograd na vodi" je kupio javnost. I, naravno, pricom o EU.
Zeljko i da je u vlasti, sumnjam da bi imao petlje da bilo koga uhapsi i pokaze narodu malo volje da nesto pokrene.
Baboolal

#39731 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Baboolal »

Mister Yes wrote:
Baboolal wrote: Ne znam je li primjereno pitati, ali, koga podrzava Mr. Yes? Za koga bi glasao, imajuci u vidu dugorocni interes Bosnjaka, a i ostalih?
NIsam još odlučio ali ima vremena do izbora. Do sada sam uvijek glasao za SDP ali su me strašno razočarali prije svega svojom nekompaktibilnošću sa realnošću u BiH. Radončić mi se gadi i zamjeram mu ove prošlomjesečne proteste i paljevinu ali me djelimično privlači pomisao da bi možda bio spreman na kompromise koji su nužni u ovoj zemlji. Željko mi je drag i ne mislim da je glup (kao što neki misle) ali imam dojam da bi pravio iste greške koje je pravio SDP to jest da ne bi pristajao na kompromise i ne bi prihvatao realnost današnje BiH i njenu relnu podjelu na 3 konstitutivna naroda. SDA sam uvijek smatrao lopovskom organizacijom ali me i kod njih privlači ideja da će možda bolje surađivati sa Srbima i Hrvatima to jest da će biti bolje prilagođeni realnosti BiH. Ovu političku anarhiju i nestabilnost koju smo imali zadnje 4 godine iz razloga što SDP nije htjeo prihvatiti realnost u BiH, ne bih poželio više ikada. Dakle trenutno sam najbliži SDA.
Hvala.
Na slicno pitanje do slicnog zakljucka su dolazili neki moji sagovornici iz RSa, normalni Srbi (nenacionalisti, ili barem ja ne primjetih nacionalizam u nasim neredovnim interakcijama) pa cak i Bosnjaci. Suoceni sa Dodikovim pristupom politici zasnovanom na guranju radikalnih (i Bosnjacima neprihvatljivih) ideja da bi se podigle medjunacionalne tenzije (a sve u svrhu lakseg hapanja), a u odsustvu ostvarljivih alternativa - kazu mi ljudi glasace za SDS. :run:
Pitam se je li povratak "drzavotvornim" strankama pravi nacin da da se pokrenemo sa mrtve tacke. Hoce li nam razdvajanje u torove pomoci da se preobrazimo u normalnije(a) drustvo(a). Ne znam....
Skijaš

#39732 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
Skijaš wrote:
OK, dakle predviđaš da će SDA pored sadašnja 23 mandata dobiti još 11 i imati oko 34. Hvala na pojašnjenju.
Ma ja. U tome će ih onemogućiti Želja Komšić i njegov neumoljivi DF.
Nisam bio sarkastičan, samo sam sažeo tvoje predviđanje i zahvalio ti se na pojašnjenju. Mislim da griješiš ali oktobar nije tako daleko.

Osim toga, ako SDA ne dobije dovoljno mandata da sa HDZ-om dijeli tal, postoji li neka rezervna opcija ? Nije valjda da ulazak HDZ-a u entitetsku vlast zavisi od izbornog rezultata SDA ?
Skijaš

#39733 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Baboolal wrote:Hoce li nam razdvajanje u torove pomoci da se preobrazimo u normalnije(a) drustvo(a). Ne znam....
Nema potrebe da teoretišeš o opravdanosti podjele ako nisi u stanju predložiti svima prihvatljiv model podjele. Da je moguć dogovor oko toga gdje bi ti torovi počinjali i završavali se, to bi već bilo završeno. Ali u onakvom ratu i sa onakvim odnosom snaga biti prisiljen na formiranje mješovitih kantona a nadati se nekoj konačnoj podjeli u miru, pa to su djetinjarije.
Ali Kemal

#39734 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ali Kemal »

Styling wrote:Samo sto Zeljko nema mogunosti kakve je imao Vucic, jer je Vucic i prije izbora ucestvovao u vlasti i zapoceo hapsenja. Tim hapsenjima i katarskim milionima za "Beograd na vodi" je kupio javnost. I, naravno, pricom o EU.
Zeljko i da je u vlasti, sumnjam da bi imao petlje da bilo koga uhapsi i pokaze narodu malo volje da nesto pokrene.
Zeljko je promasaj i gubljenje vremena. Bosnjaci trebaju da iznjedre lidera koji ce da pokrene stvari iz ucmalosti i razbije tabue. To nije mogao da bude Radoncic prije svega jer on nije Bosanac, on je dosao iz druge drzave, nema on mentalitet Bosanca, po meni nema pravo ni na drzavljanstvo, a osim toga to ne moze ni da bude tajkun.
Smijesno je da neko ko se super obogatio ljudima nudi spas u drustvu koje je brutalno opljackano i ta pljacka je osnovni razlog trenutnog stanja.
Prema tome podmetati Zeljka ili uzdati se u Fahru je samo produzetak agonije. SDA takodje tesko moze da bilo sta promijeni dok je Bakira i starog naslijedja, SBB je eliminisana, ostaje SDP koji ne odustaje od podmetanja, tako da za sada jednostavno nema bosnjacke stranke koja bi mogla da uvede reforme neophodne za progres.
Bosnjaci jedini mogu da Bosnu odvedu u boju buducnost. Srbi i Hrvati nemaju kapacitet za tako nesto, ali to ne znaci da Bosnjaci zbog toga mogu da vladaju sa druga dva naroda, upravo suprotno moraju da postuju interese druga dva naroda, jer je to i njihov najveci interes.
Igra na sve ili nista, sasvim sigurno je nista.
Mister Yes

#39735 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote:
Mister Yes wrote:Željko mi je drag i ne mislim da je glup (kao što neki misle) ali imam dojam da bi pravio iste greške koje je pravio SDP to jest da ne bi pristajao na kompromise i ne bi prihvatao realnost današnje BiH i njenu relnu podjelu na 3 konstitutivna naroda.
BiH nije podijeljena na tri konstitutivna naroda nego na dva entiteta. To što ti propagiraš etnoteritorijalizaciju, ne obavezuje druge da to rješenje prihvate kao "realnost".
Vlast je podjeljena između tri konstitutivna naroda i to je tako šljakalo dok SDP nije došao na ideju da sjebe taj sistem i u predsjedništvu BiH i u vladi Federacije. Naravno uz aplaudiranje svih nas. Pokazalo se kao teška greška i gubitak vremena (4 godine).
Mister Yes

#39736 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote:Nema potrebe da teoretišeš o opravdanosti podjele ako nisi u stanju predložiti svima prihvatljiv model podjele.
Mnogo si opterećen granicama i kartama. Bolesno rekao bih. Vidiš teritorijalne podjele i tamo gdje se ne spominju. Čovjek je govorio o razdvajanju u torove u smislu glasanja za nacionalne stranke a ne za kvazi socijaldemokratske poput SDP-a i SNSD-a. Bar sam ga ja tako shvatio. U slučaju federacije to bi značilo svakom njegova kvota u organima vlasti i mirna Bosna.
Max Bunker

#39737 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Max Bunker »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/becirovi ... /140318090

Jel' neko zna o kakvim se amandmanima radi?
Hafis

#39738 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Max Bunker
A o kakvim bi se moglo raditi obzirom tko ih je predložio.
Ne znam otkud mu ''smjelosti'' da išta predlaže poslje onolikog povuci-potegni i kraha pregovora.
Klasična predizborna: k'o eto ''smislio sam genijalno rješenje za S-F, samo ona lopina Čović je to vaninstitucionalno blokirala.
Styling

#39739 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Hafis wrote:
Max Bunker
A o kakvim bi se moglo raditi obzirom tko ih je predložio.
Ne znam otkud mu ''smjelosti'' da išta predlaže poslje onolikog povuci-potegni i kraha pregovora.
Klasična predizborna: k'o eto ''smislio sam genijalno rješenje za S-F, samo ona lopina Čović je to vaninstitucionalno blokirala.
A, zar nije?
Hafis

#39740 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Normalno da nije.
Jer da se u suštini stvarno radi o konkretnom prijedlogu SDP-a, ( ajoš ako je prije toga dobio i suglasnost nekog njihovog partnera), normalno da Čova ne bi mogao to blokirati jer bi se digla i kuka i motika u Sarajevu.
A ovako...ovo je samo sitna prdimahovina koja služi za sitno podjebavanje i stjecanje pokojeg političkog poenčića dobro uzdrmanom SDP-u.
Nije vrijedno održavanje sjednice, obzirom na troškove.
Danguba

#39741 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

kada ti nista u zivotu ne prolazi, ostaje ti da i druge sprecavas u radu... :D
wyoming

#39742 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by wyoming »

Skijaš wrote:
Baboolal wrote:Hoce li nam razdvajanje u torove pomoci da se preobrazimo u normalnije(a) drustvo(a). Ne znam....
Nema potrebe da teoretišeš o opravdanosti podjele ako nisi u stanju predložiti svima prihvatljiv model podjele. Da je moguć dogovor oko toga gdje bi ti torovi počinjali i završavali se, to bi već bilo završeno. Ali u onakvom ratu i sa onakvim odnosom snaga biti prisiljen na formiranje mješovitih kantona a nadati se nekoj konačnoj podjeli u miru, pa to su djetinjarije.
ali podjela se vec desila. pretvaranjem da nije ne mjenja se realnost.
Danguba

#39743 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

wyoming wrote:
Skijaš wrote:
zamisljanjem da jeste covjek se fino osjeca... :D

ja te podjele ne osjecam jedino znam da onaj tunel na bradini razdvaja bosnu od hercegovine. :oops:
spreca

#39744 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by spreca »

wyoming wrote:
Skijaš wrote:
granica je I.....BIH :lol:
spreca

#39745 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by spreca »

:thumbup: :lol:

Bosanac u Čačku tražio prevod sa srpskog

Vozač iz Prijepolja Maid Bašović i Čačku odbio da izjavu da na srpskom i tražio izuzeće sudije za prekršaje, kao i tumača za bosanki jezik.

Foto: Cafe.ba

Saobraćajna policija u Čačku podnijela je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Maida Bašovića iz Prijepolja, tereteći ga da je 2. marta 2013. u 8.25 sati , vozeći kamion drumom kroz Međuvršje, preticao kolonu vozila u punoj liniji.
Sa braniocem i sugrađaninom, advokatskim pripravnikom Milanom Drobranjakovićem, okrivljeni se pojavio 26. februara u Prekršajnom sudu u Čačku, pred sudijom Draganom Grujovićem, ali je tokom ispitivanja koje je trajalo 20 minuta izjavio i ostao uporan da ne razumije ni riječ srpskog jezika, piše “Politika”.

Istovremeno, Bašović se tokom ispitivanja pozivao na Ustav Republike Srbije, žaleći se da su mu uskraćena prava koja garantuje najviši akt u državi.

Na početna pitanja sudije, okrivljeni je ćutao. Branilac je objasnio da okrivljeni nije u stanju da odgovara zbog toga što ne razumije srpski jezik i želi da koristi ustavno pravo da se prekršajni postupak na njemu maternjem, bosanskom jeziku.

Branilac je predložio da sud omogući okrivljenom da koristi pravo na upotrebu jezika tako što bi mu se u postupku obezbijedilo prevođenje ovlašćenog sudskog tumača.

Na pitanje sudije da li branilac zna bosanski jezik, on je odgovorio odrično. Sudija je potom rekao da on zna bosanski jezik, pa da okrivljeni može dati odbranu na svom maternjem jeziku, na šta je okrivljeni rekao “ne razumijem”.

Na opasku sudije da mu se okrivljeni obratio na tečnom srpskom jeziku, okrivljeni je odgovorio “To nije srpski jezik”.

Sudija je predložio i da se postupak vodi na engleskom jeziku, jer su se i okrivljeni i advokat izjasnili da znaju engleski, okrivljeni je rekao ne može.

Na pitanje sudije kako je razumio pitanje, okrivljeni je odgovorio “preveo mi je branilac”.

Sudija je potom tražio da okrivljeni nekim dokumentom dokaže da je pripadnik bosanske nacionalne manjine, a advokat je potom zatražio izuzeće sudije jer ovaj pokušava da utvrdi nacionalnu pripadnost okrivljenog , što smatra ugrožavanjem nacionalnih i manjinskih prava.

Potpisuje se zapisnik na srpskom, pisan ćirilicom. Na prijedlog branioca da potpiše zapisnik, okrivljeni izjavljuje da ne može da potpiše nešto što ne razumije, piše “Politika”.
Skijaš

#39746 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

wyoming wrote:
Skijaš wrote:
Najteže je bilo one zime sa devedeset treće na devedeset četvrtu, od tada stisak oko vrata moje zemlje postepeno popušta samo što ti to ili ne vidiš ili ignorišeš. I taj će se trend nastaviti. Danas recimo imamo situaciju da ulazak HDZ-a u entitetsku vlast zavisi od izbornog rezultata SDA, a nekoć je HDZ bio faktor koji je imao svoje granične prelaze u srednjoj Bosni. Dalje etnoteritorijalizacije neće biti a i elementi postojeće će biti eliminisani.
Lug

#39747 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Lug »

spreca wrote::thumbup: :lol:

Vozač iz Prijepolja Maid Bašović i Čačku odbio da izjavu da na srpskom i tražio izuzeće sudije za prekršaje, kao i tumača za bosanki jezik.

Saobraćajna policija u Čačku podnijela je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Maida Bašovića iz Prijepolja, tereteći ga da je 2. marta 2013. u 8.25 sati , vozeći kamion drumom kroz Međuvršje, preticao kolonu vozila u punoj liniji.
Sa braniocem i sugrađaninom, advokatskim pripravnikom Milanom Drobranjakovićem, okrivljeni se pojavio 26. februara u Prekršajnom sudu u Čačku, pred sudijom Draganom Grujovićem, ali je tokom ispitivanja koje je trajalo 20 minuta izjavio i ostao uporan da ne razumije ni riječ srpskog jezika, piše “Politika”.

Istovremeno, Bašović se tokom ispitivanja pozivao na Ustav Republike Srbije, žaleći se da su mu uskraćena prava koja garantuje najviši akt u državi.

Na početna pitanja sudije, okrivljeni je ćutao. Branilac je objasnio da okrivljeni nije u stanju da odgovara zbog toga što ne razumije srpski jezik i želi da koristi ustavno pravo da se prekršajni postupak na njemu maternjem, bosanskom jeziku.

Branilac je predložio da sud omogući okrivljenom da koristi pravo na upotrebu jezika tako što bi mu se u postupku obezbijedilo prevođenje ovlašćenog sudskog tumača.

Na pitanje sudije da li branilac zna bosanski jezik, on je odgovorio odrično. Sudija je potom rekao da on zna bosanski jezik, pa da okrivljeni može dati odbranu na svom maternjem jeziku, na šta je okrivljeni rekao “ne razumijem”.

Na opasku sudije da mu se okrivljeni obratio na tečnom srpskom jeziku, okrivljeni je odgovorio “To nije srpski jezik”.

Sudija je predložio i da se postupak vodi na engleskom jeziku, jer su se i okrivljeni i advokat izjasnili da znaju engleski, okrivljeni je rekao ne može.

Na pitanje sudije kako je razumio pitanje, okrivljeni je odgovorio “preveo mi je branilac”.

Sudija je potom tražio da okrivljeni nekim dokumentom dokaže da je pripadnik bosanske nacionalne manjine, a advokat je potom zatražio izuzeće sudije jer ovaj pokušava da utvrdi nacionalnu pripadnost okrivljenog , što smatra ugrožavanjem nacionalnih i manjinskih prava.

Potpisuje se zapisnik na srpskom, pisan ćirilicom. Na prijedlog branioca da potpiše zapisnik, okrivljeni izjavljuje da ne može da potpiše nešto što ne razumije, piše “Politika”.
:lol: :thumbup: :lol:
cyprus

#39748 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cyprus »

Bosanac? Bošnjak možda :mrgreen:
vee-jay

#39749 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
ranger

#39750 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ranger »

kakva majmuncina ccc
Locked