Direktor na sjednici rece da grad snosi 23 KM od ukupno 80 KM
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Casual's
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#39702 Re: Zeničani
Eto Kanal Bolnica nek bude 2 marke, a u Beču cijeli dan gradski prijevoz (busevi, podzemna i tramvaj) koristiš za 1 euro.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#39703 Re: Zeničani
E jebiga sad
..koliki budžet ima Beč?
- Casual's
#39704 Re: Zeničani
Ja u Becu dnevnu platio 7€ 
- avenija
#39705 Re: Zeničani
Ali niko te radnike u Becu neoptuzuje i ne gasi im firmu jer su neprofitabilni nego im se iz budzeta uplati sve ono da bi bili na nuli. Kod nas ljudi voze na istinim osnovama socijalnim a ne komercijalnim i jos im se postavlja uslov da budu na nuli sto je neizvodivo da su direktori Tesla, Pitagora ili Ajnstajn.Jimmy McNulty wrote: ↑16/01/2020 16:44 Eto Kanal Bolnica nek bude 2 marke, a u Beču cijeli dan gradski prijevoz (busevi, podzemna i tramvaj) koristiš za 1 euro.
Samo na penzionerima se moze izracunati veoma lagano koliko izgube. Ali to trebaju da rade ljudi koji su placeni i izabrani da rjesavaju probleme gradjana ukljucujuci i javni prevoz a ne ti ili ja.
Postoje gradovi i drzave na zapadu i u okruženju koji su ovo prosli prije 30 godina. Ne moze subvencija biti 300 000 KM ili 3 KM po glavi stanovnika. Neka malo istraze.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#39708 Re: Zeničani
Druze promasio si ceo fudbal, nismo pricali o profitabilnosti nego o dubiozi. Dubioza nastaje tako sto radnici kradu gorivo, rezervne dijelove, tuse karte na crno, a to im sve dozvoljava uprava kako bi radnici zazmirili na njihove krimi radnje.
Javne usluge nigdje nisu napravljene zbog profita, ni u Beču ni u Cirihu ni u Torontu gradski prevoz ne donosi profit, ali isto tako tamosnji radnici ne hodaju sa crijevima i kanisterima oko sopstvenih autobusa.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
- avenija
#39710 Re: Zeničani
Nastaje li dubioza nastaje kada Nadzorni odbor izgubi sve firme poput Mittala, Preventa, Rudnika i tako nanese milionsku stetu preduzecu._BataZiv_0809 wrote: ↑16/01/2020 18:41Druze promasio si ceo fudbal, nismo pricali o profitabilnosti nego o dubiozi. Dubioza nastaje tako sto radnici kradu gorivo, rezervne dijelove, tuse karte na crno, a to im sve dozvoljava uprava kako bi radnici zazmirili na njihove krimi radnje.
Javne usluge nigdje nisu napravljene zbog profita, ni u Beču ni u Cirihu ni u Torontu gradski prevoz ne donosi profit, ali isto tako tamosnji radnici ne hodaju sa crijevima i kanisterima oko sopstvenih autobusa.
Bilo kako bilo i ko god je kriv Zenica ce izgleda ostati i bez javnog prevoza i izgubiti jos jednu odliku grada.
- ExNihilo
#39711 Re: Zeničani
Pa ako već porediš, poredi cijenu godišnje s godišnjom, mjesečne s mjesečnom, a ne cijenu koju kod njih dobiješ kad kupiš godišnju sa našom jednokratnom.Jimmy McNulty wrote: ↑16/01/2020 18:13Na dnevnim i sedmičnim zakidaju turiste, ali godišnja je 365 eura.
Sedmična je 17 ja mislim, a u jednom pravcu koja važi sat vremena je 1.60.
I cijena u jednom smjeru je 2.4 EUR.
- ExNihilo
#39712 Re: Zeničani
Da se cijene postave tržišno, tek bi onda propali. Ni Kinez ne radi za 1 dolar dnevno jer mu se radi već što je alternativa nula dolara dnevno.avenija wrote: ↑16/01/2020 15:06Javni prevoz ne moze biti profitabilan ako u sebi ima socijalnu komponentu kao nas javni prevoz(kanal bolnica 1 KM, penzionerska jedna voznja kosta 10 feninga, skolarci placaju 50 feninga itd. To je svjesno tako napravljeno da gradjani imaju jeftin javni prevoz a minus ce se nadoknaditi iz budzeta._BataZiv_0809 wrote: ↑16/01/2020 00:39 Daj im sad pare da izmire sva dugovanja i krenu od nule, nacin na koji rade ce ih dovest do dubioze vrlo brzo...
Da bi ti malo bilo jasnije o cemu se radi, mnogi gradovi na zapadu imaju skroz besplatan prevoz, zadnji takav primjer je Luxemburg, zamisli sada da optuzis radnike i firmu koja je zaduzena za prevoz da posluju u minusu a oni uopste ne naplacuju karte nego citav trosak prevoza/plata/doprinosa je osiguran iz budzeta.
Zenicatrans ne posluje na komercijalnoj osnovi nego na socijalnoj, da posluju po stvarnim komercijalnim cijenama, svake godine bi bili u debelom plusu. Zato bi karta penzionerska bila realnih 400 KM Kanal Bolnica 2 KM, djacka umjesto 30-40-50 KM mnogo skuplja, RVI i ostale grupe bi placali puni iznos itd.Nadam se da ti je malo jasnije da ovako postavljena firma i na ovim osnovama ne moze poslovati u plusu bez pomoci iz budzeta. Kako budzet raste i kako traje tranzicija trebali bi ici prema tome da za 20 godina prevoz bude besplatan a da se svi troskovi placaju iz budzeta a da grad ima besplatan, tacan i moderan prevoz. Kod nas je suprotno za raliku od modernih i naprednih gradova.
Ugasiti javni prevoz jednog grada je ogromna i nevjerovatna odluka po mom misljenju i sve to kada usvajas akcione planove zeleni grad koje prepisujemo od uredjenih zapadnih drzava i gradova. Planova u kojim je javni prevoz kljucna osnova.
- Zaitsev
#39713 Re: Zeničani
Hajd malo, ali samo malo ukljuci mozak. Ili si imao tezak dan, ili pises iz Stockholma... Sta god da je, uz duzno postovanje, malo udahni, zazmiri, budi svjestan gdje zivis (kreni od najosnovnijih stvari, svega sto se tice), pa onda opet napisi da se u Beču namiri razlika iz budzeta da bi sve bilo na nuli.avenija wrote: ↑16/01/2020 17:14Ali niko te radnike u Becu neoptuzuje i ne gasi im firmu jer su neprofitabilni nego im se iz budzeta uplati sve ono da bi bili na nuli. Kod nas ljudi voze na istinim osnovama socijalnim a ne komercijalnim i jos im se postavlja uslov da budu na nuli sto je neizvodivo da su direktori Tesla, Pitagora ili Ajnstajn.Jimmy McNulty wrote: ↑16/01/2020 16:44 Eto Kanal Bolnica nek bude 2 marke, a u Beču cijeli dan gradski prijevoz (busevi, podzemna i tramvaj) koristiš za 1 euro.
Samo na penzionerima se moze izracunati veoma lagano koliko izgube. Ali to trebaju da rade ljudi koji su placeni i izabrani da rjesavaju probleme gradjana ukljucujuci i javni prevoz a ne ti ili ja.
Postoje gradovi i drzave na zapadu i u okruženju koji su ovo prosli prije 30 godina. Ne moze subvencija biti 300 000 KM ili 3 KM po glavi stanovnika. Neka malo istraze.
Onda sve to opet procitaj, pa ako i dalje budes imao isto misljenje, dobro se osamari pa ispocetka sve ponovi.
Ako pak, i dalje budes imao iste misli, napisi pa cemo onda nesto pokusati...
Kad spominjes gradove i drzave na zapadu, budi svjestan da istih ima i na istoku.
Sjeveru.
Jugu.
Jest fino sjesti i praviti utopiju tastaturom...
- avenija
#39714 Re: Zeničani
Minus je minus i na zapadu i na istoku.
Ako neko preveze 5000 penzionera dnevno po cijeni 20 feninga(djake, rvi i ostale kategorije necu nabrajati, ) pa i duze od 30 kilometara naravno da nikad nece izaci iz minusa bio u Beču, Krakovu ili Izmiru.
Meni je svejedno, nikog nemam u Zenicatransu, a i zivim u centru pa mi ni ne trebaju njihove usluge ali vidjeti cemo za koji mjesec pljuvanja na kasabu kako nema javni prevoz i kako su privatnici skupi. Samo malo sacekajmo
Mnogi ce onda zeničani sjesti pa doooobro dobrooo razmisliti jesu li oni bas toliko jedini bili pametni od svih da ugase javni prevoz.
Ako neko preveze 5000 penzionera dnevno po cijeni 20 feninga(djake, rvi i ostale kategorije necu nabrajati, ) pa i duze od 30 kilometara naravno da nikad nece izaci iz minusa bio u Beču, Krakovu ili Izmiru.
Meni je svejedno, nikog nemam u Zenicatransu, a i zivim u centru pa mi ni ne trebaju njihove usluge ali vidjeti cemo za koji mjesec pljuvanja na kasabu kako nema javni prevoz i kako su privatnici skupi. Samo malo sacekajmo
Mnogi ce onda zeničani sjesti pa doooobro dobrooo razmisliti jesu li oni bas toliko jedini bili pametni od svih da ugase javni prevoz.
- ExNihilo
#39715 Re: Zeničani
Pa direktor Zenicatransa jučer kaže da ga boli qrz šta će biti s firmom, samo daj pare, a mi ovdje treba da se sekiramo.
-
smartXL
#39716 Re: Zeničani
Bilo Zenicatransa ili ne, prijevoza će biti. Pa i u Sarajevu gradski prijevoz obavlja Gras i Centrotrans. Cak šta vise, Centrotransa je par klasa iznad Grada, po usluzi.
- Sanjarko
#39717 Re: Zeničani
Hoce li bit +, poskupljenje ili isto kao dosad. Pitam radi stare. Ponekad se vozari i autobusima i taksijima.
- anex
- Nindža revizor
#39718 Re: Zeničani
U oba slučaja, bilo da vozi Bisstours ili Zenicatrans, prijevoz će poskupiti.
- anex
- Nindža revizor
#39719 Re: Zeničani
I ja sam mišljenja da sve što je truhlo treba baciti...pa makar to i moj RMU bio...
Ne treba se jadni radnik boriti da bi direktori imali gdje krasti...
-
channel10
#39720 Re: Zeničani
-
smartXL
#39721 Re: Zeničani
To nije problem zatvorit a kao bore se za ZT. Ne da niko pare iz svog džepa, a tudjim se lako kurcit. Politika...
- Distortion
#39722 Re: Zeničani
Uvale se ljudi preko stranke u JP ZT, vecina stranacki poltroni cije porodice glasaju za stranku, krades to JP godinama, tuzis ga i dobijas presudu. Sve to JP ZT plati i svi sute, izvlace pare i stvari se bacaju pod tepih.
Sad kad je doslo do grla, gdje je tesko vratiti preduzece na zdrave noge, pritisni grad nek dadne par miliona. Pri tom se kao svi trebamo suosjecat sa radnicima koji su tuzili firmu, izvlacili pare, krali gorivo (cast izuzecima).
Sta cemo s ljudima koji rade kod privatnika za iste ili manje pare i ne smiju se žalit vec sute i rade?
Godinama su bile neregularnosti u ZT, ali sve se guralo pod tepih. Imas vecinu u vijecu, bio je rahmetli Smajlovic koji je odlucivao o svemu i sutili su. Gdje su nadzorni odbori svih ovih godina? Ko je sve bio direktor i koliko je koji direktor napravio gubitka?
Nije ok da dobijes 3 miliona a da nisi napravio plan kako da stabilizujes preduzece. Ako nisi sposoban da to uradis onda daj ostavku pa nek se neko drugi prihvati posla.
Sad kad je doslo do grla, gdje je tesko vratiti preduzece na zdrave noge, pritisni grad nek dadne par miliona. Pri tom se kao svi trebamo suosjecat sa radnicima koji su tuzili firmu, izvlacili pare, krali gorivo (cast izuzecima).
Sta cemo s ljudima koji rade kod privatnika za iste ili manje pare i ne smiju se žalit vec sute i rade?
Godinama su bile neregularnosti u ZT, ali sve se guralo pod tepih. Imas vecinu u vijecu, bio je rahmetli Smajlovic koji je odlucivao o svemu i sutili su. Gdje su nadzorni odbori svih ovih godina? Ko je sve bio direktor i koliko je koji direktor napravio gubitka?
Nije ok da dobijes 3 miliona a da nisi napravio plan kako da stabilizujes preduzece. Ako nisi sposoban da to uradis onda daj ostavku pa nek se neko drugi prihvati posla.
- kamberovica polje
#39723 Re: Zeničani
Tri mrtvaca u dva dana... 
- Sanjarko
#39724 Re: Zeničani
Da nisu lesevi onih poginulih u nesreci, sto je se auto survalo u Bosnu. Neko mi juce rekao da je se za ovaj jedan mislilo da jest.
Last edited by Sanjarko on 18/01/2020 17:36, edited 2 times in total.
- kamen spoticanja
#39725 Re: Zeničani
Omera nasli u sahtu
navodno ga neko udario autom i ubacio u šaht
navodno ga neko udario autom i ubacio u šaht