Sirija

Locked
DuckZz

#39701 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Image

Isti lik koji je ovo objavio, objavio je i ovo na facebooku ...
Image

Gdje je Sirijska vojska ? Dokle će uhljupi iz NDF-a držat gradove pod kontrolom.
Last edited by DuckZz on 01/04/2015 00:30, edited 2 times in total.
Co0l

#39702 Re: Sirija

Post by Co0l »

Ma vec je postalo dosadno raskrinkavati konstantne lazi forumskih propagandista :zzzz:
DuckZz

#39703 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Ne kontam šta je fazon takvog pisanja ? Haj da je sukob tek poceo, pa pokušava da nabaci koje mišljenje, al prošlo je 5 godina, Sirijska vojska stalno negdje napreduje, šta je problem da se to napiše ako se već podržava takva strana ? Previše se gledaju Paralele pa valjda se samo o takvim stvarima razmišlja, onim nebitnim.
jastuk1

#39704 Re: Sirija

Post by jastuk1 »

moke_31 wrote:
walter kurtz wrote:Zapad je krenuo naprijed onog trenutka kada se rijesio okova crkve
Muslimanima je krenulo nizbrdo kad su zapostavili vjeru a time i nauku i sve ostalo što ide uz to...
Apsolutno tačno i kroz razne periode u istoriji hiljadu puta dokazano na svim kontinentima i među svim kulturama.
DuckZz

#39705 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Evo ako on ne želi onda ću ja.

Sirijska vojska povratila kontrolu nad 3 brda zapadno od Zabadanija i time vratila pobunjenike u težak položaj gdje bivaju skoro okruženi. Također su povratili 2 sela istocno od Saburaha (Hama provincija), tacnije sela Al Mabujah i Zanuba. Pro-vladine stranice su objavile imena 20 poginulih vojnika, također je potvrđeno da je prilikom upada, odnosno zauzimanja 2 sela od strane terorista, ubijeno najmanje 20 civila koji su bili pomiješani sa vojskom. O tome su pisali i pobunjenicki izvori, gdje su naveli da se radi o cak 40 civila, od kojih ima i nemuslimana.

Broj poginulih pripadnika IS-a nije poznat.
walter kurtz

#39706 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

Co0l wrote:
walter kurtz wrote:@Cool ti jos vjerujes u arapsko proljece :run:
Nije pitanje u sta ko vjeruje nego ko sta zna a znamo svi da ISIL-a,Nusri i slicnih nije bilo prvih godina rata.Iako i sada ogromna vecina pobunjenika u Siriji su Sirijci.
Ej cool tu pricu pricaj jastuku solaru saxxu i drugima inteligentan si ti znas i sam da je arapsko proljece najmanje usrecilo arape i iz cije kuhinje je izaslo
sarajevoxxxx

#39707 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Turski Crveni polumjesec poslao medicinsku pomoć za bolnicu ''Hilal'' u Idlibu

Image
Challenger__

#39708 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Svašta s tobom. Turska je i osvojila grad, sada treba da ga izdržava. Ha ja.
Co0l

#39709 Re: Sirija

Post by Co0l »

walter kurtz wrote:
Co0l wrote:
walter kurtz wrote:@Cool ti jos vjerujes u arapsko proljece :run:
Nije pitanje u sta ko vjeruje nego ko sta zna a znamo svi da ISIL-a,Nusri i slicnih nije bilo prvih godina rata.Iako i sada ogromna vecina pobunjenika u Siriji su Sirijci.
Ej cool tu pricu pricaj jastuku solaru saxxu i drugima inteligentan si ti znas i sam da je arapsko proljece najmanje usrecilo arape i iz cije kuhinje je izaslo
Ja uopste ne spominjem 'Arapsko proljece' nego ove dvije nepobitne cinjenice iz prethodnog posta.
walter kurtz

#39710 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

Co0l wrote: Ja uopste ne spominjem 'Arapsko proljece' nego ove dvije nepobitne cinjenice iz prethodnog posta.
i te jadne sirijce na strani "revolucije" znamo ciji novac je nalozio ;-)
Co0l

#39711 Re: Sirija

Post by Co0l »

walter kurtz wrote:
Co0l wrote: Ja uopste ne spominjem 'Arapsko proljece' nego ove dvije nepobitne cinjenice iz prethodnog posta.
Ma ta prica da su Sirijci neciji placenici i da su se pobunili na tudji mig je odavno deplasirana.Imaju podrsku sa strane,to niko ne spori,imaju je i protivnici,jer je svijet globalno selo i ni jedan sukob vise nije samo lokalne prirode,ali da je samo to u pitanju ovo ne bi trajalo ni 5 mjeseci a kamoli 5 godina.
walter kurtz

#39712 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

Co0l wrote:
walter kurtz wrote:
Ma ta prica da su Sirijci neciji placenici i da su se pobunili na tudji mig je odavno deplasirana.Imaju podrsku sa strane,to niko ne spori,imaju je i protivnici,jer je svijet globalno selo i ni jedan sukob vise nije samo lokalne prirode,ali da je samo to u pitanju ovo ne bi trajalo ni 5 mjeseci a kamoli 5 godina.
kao ni assadova vlast ;-)
Co0l

#39713 Re: Sirija

Post by Co0l »

walter kurtz wrote:
Co0l wrote: Ma ta prica da su Sirijci neciji placenici i da su se pobunili na tudji mig je odavno deplasirana.Imaju podrsku sa strane,to niko ne spori,imaju je i protivnici,jer je svijet globalno selo i ni jedan sukob vise nije samo lokalne prirode,ali da je samo to u pitanju ovo ne bi trajalo ni 5 mjeseci a kamoli 5 godina.
kao ni assadova vlast ;-)
Niko nikad nije ni rekao da je svo sirijsko stanovnistvo protiv Asada.
walter kurtz

#39714 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

Co0l wrote:
nije ni trećina, a manjina da određuje većini ne ide ;-)
walter kurtz

#39715 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

istok hame
Image
cbrt

#39716 Re: Sirija

Post by cbrt »

DuckZz wrote:Image
Isto je objavio i Hadi Abddalah još dok su se vodile borbe u gradu kako je muzej prazan...
Co0l

#39717 Re: Sirija

Post by Co0l »

walter kurtz wrote:
Co0l wrote:
nije ni trećina, a manjina da određuje većini ne ide ;-)
Ne odredjuju im u Damasku i Latakiji nista.
Kareem Abdul

#39718 Re: Sirija

Post by Kareem Abdul »

https://www.youtube.com/watch?v=L7NOuHcqhCw

Pobunjenici u Idlibu ruše spomenik Ibrahima Hananoa jednog od boraca za nezavisnost Sirije od Francuske uprave a prije toga i za nezavisnost Arapa od Osmanlijske uprave.

Valjda su ga zamijenili za Hafeza Assada.

A možda i nisu.
salik79

#39719 Re: Sirija

Post by salik79 »

Image
Activities of the First International Conference of Imam Muhammad Said Ramadan al-Bouti kicked off Monday at Damascus University on the second anniversary of his martyrdom.
Dr. Mohammad Said Ramadan al-Bouti, a prominent Islamic scholar, was martyred on March 21, 2013 after a suicide terrorist blew himself up at al-Iman Mosque in Damascus while the late martyr was giving a religious lesson.
Minister of Awkaf (Religious Endowments) Mohammad Abdul-Sattar al-Sayyed said the martyr was “a true proponent of the right version of Islam and a pioneer in envisioning the future of the homeland and the nation.”
He said Shaikh al-Bouti was “well versed in religious knowledge.”
مؤتمر 2
Minister of Higher Education Mohammad Amer al-Mardini highlighted the deceased’s place and importance. “He left behind a prolific output of scientific and literary works,” he pointed out.
President of the Levant Scholars’ Union Mohammad Tawfik Ramadan al-Bouti said Imam al-Bouti was assassinated “because he wanted a stop to bloodshed,” pointing out that “the sedition-mongers who destroyed infrastructure, mosques and schools of religious teaching use Islam as a cover.”
مؤتمر 3
Scholars and religious figures were unanimous in their speeches as regards al-Bouti’s good attributes, considering that he is “an irreparable loss.”
madner

#39720 Re: Sirija

Post by madner »

Jao teorija. Osmansko carstvo je bilo jedno od najcafirskijih muslimanskih konstrukcija, malo ko je bio ostriji prema religiji od sultana.

Nusra je bila tu i prije pocetka rata u Siriji.
Rampage

#39721 Re: Sirija

Post by Rampage »

moke_31 wrote:
walter kurtz wrote:Zapad je krenuo naprijed onog trenutka kada se rijesio okova crkve
Muslimanima je krenulo nizbrdo kad su zapostavili vjeru a time i nauku i sve ostalo što ide uz to...

Ih kad im sada Nusra akademici vrate nauku, gdje će im biti kraj:)
Opetja033

#39722 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Opozicija zapocela napad na Nasib, granicni prijelaz Sirije i Jordana na jugu Dare.

P.S. Je li moguce da je stanje na terenu bilo ovakvo u aprilu prosle godine, tj prije maltene tacno godinu dana?

Image
Kikibombona

#39723 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Opetja

Nije nikad bilo ovako....

Na ovoj mapi su Daraja, Hajr el Asvad, Babila i druga predgradja Damaska obojena u crveno sto ne odgovara istini. Pobunjenicki kvartovi na sjeveru Damaska isto tako nisu oznaceni. U Zabadaniju pobunjenici nikada nisu bili u tako losoj poziciji. U Hami i Homsu su kontrolisali veci teritorij nego je tu oznaceno. U Dari isto tako. Pustinju ne kontrolise niko....

Pobunjenici imaju siri teritorij za kretanje od ovog koji se prikazuje na mapama. Linije u ruralnim i nenaseljenim podrucjima nisu cvrste kao sto su bile kod nas. Sirija je velika drzava u odnosu na broj vojnika sa kojim raspolazu obje strane. Nemoguce je pokrivati tako veliki teritorij. Dakle, dosta je tu nicije zemlje kroz koju se provlace po potrebi jedni i drugi. Sta mislis kako bi se drugacije Istocna Guta snabdjevala ogromnim kolicinama oruzja. Posto je SAA jaca na cistini, veoma lako ovladavaju nenaseljenim podrucjima koja pobunjenici koriste iskljucivo kao logisticke rute.... Dakle, ne zadrzavaju se, taj teritorij prepustaju sirijskoj armiji. Pozicije u gradovima su druga prica. Tu se gine za svaki metar. Pobunjenici insistiraju na urbanoj borbi jer je SAA mnogo jaca na cistini.
Opetja033

#39724 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:Opetja

Nije nikad bilo ovako....

Na ovoj mapi su Daraja, Hajr el Asvad, Babila i druga predgradja Damaska obojena u crveno sto ne odgovara istini. Pobunjenicki kvartovi na sjeveru Damaska isto tako nisu oznaceni. U Zabadaniju pobunjenici nikada nisu bili u tako losoj poziciji. U Hami i Homsu su kontrolisali veci teritorij nego je tu oznaceno. U Dari isto tako. Pustinju ne kontrolise niko....
Ma i meni je ovo bilo nelogicno ali jbg godine cine svoje. Ne znam uvije sta je bilo juce kod nas a kamoli prije godinu u Siriji. :mrgreen: Za zapad Sirije se odmah moze da karta nije tacna, cak i ko je povrsno pratio sirijski sukob. Ono za sta nisam bio siguran jeste Dara, Kuneitra i istok Sirije.
Kikibombona

#39725 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:
Ma i meni je ovo bilo nelogicno ali jbg godine cine svoje. Ne znam uvije sta je bilo juce kod nas a kamoli prije godinu u Siriji. :mrgreen: Za zapad Sirije se odmah moze da karta nije tacna, cak i ko je povrsno pratio sirijski sukob. Ono za sta nisam bio siguran jeste Dara, Kuneitra i istok Sirije.
Tada su se vodile borbe za Dzasim, Inhil i Navu.... Ovdje je oznaceno da SAA kontrolise svaku lokaciju ba kojoj su bili prisutni.

Doduse, tada je pozicija za SAA u Dari bila neuporedivo bolja nego je sada. Tada su bili prisutni u pomenuta tri grada, sada ih tamo nema nikako. Jos su izgubili i Haru, te jos neke gradove...
Locked