jeste, najbolja zastita vase investicije
Automobilizam - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
- B6Redhell
#39677 Re: Automobilizam - All about
Ovi domaci ameri kad navrnu preko ljeta u bosnu. Bude strašna
Otimačina za automatike u renta car-u
i opet ih redovno hLupaju i udese prave..
Otimačina za automatike u renta car-u
i opet ih redovno hLupaju i udese prave..
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#39678 Re: Automobilizam - All about
nikakvo cudo, kad se omladina danas lozi na mobilne vise nego na auta; jos, u Americi vlasnistvo automobila medu omladinom je u drasticnom padu iz godine u godinu sto je svakako uzokovano tom urbanom - mobitel kulturom kao i pojavom Ubera i takvih servisa, kad se do auta dolazi preko telofona ili kakvom internet preplatom za auto...
medutim, tako se stvara kultura debila koji nemaju predstave ni o cemu, osim mozda o cesticama iz virtualnog svijeta
medutim, tako se stvara kultura debila koji nemaju predstave ni o cemu, osim mozda o cesticama iz virtualnog svijeta
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#39679 Re: Automobilizam - All about
tehnologija napreduje... ja vjerujem da za 20-30 godina vise nece biti auto skola. ljudi jednostavno nece imati potrebu da voze sami.corolla02 wrote: ↑08/05/2020 02:41 nikakvo cudo, kad se omladina danas lozi na mobilne vise nego na auta; jos, u Americi vlasnistvo automobila medu omladinom je u drasticnom padu iz godine u godinu sto je svakako uzokovano tom urbanom - mobitel kulturom kao i pojavom Ubera i takvih servisa, kad se do auta dolazi preko telofona ili kakvom internet preplatom za auto...
medutim, tako se stvara kultura debila koji nemaju predstave ni o cemu, osim mozda o cesticama iz virtualnog svijeta![]()
voziti auto kako ga mi sada vozimo ce toj generaciji biti dozvoljeno samo na nekom poligonu.
i mi stariji cemo imati ta auta koja "samostalno" voze za svakodnevnicu ali cemo sigurno sacuvati koji model sa volanom za izlete.
naravno da ce jos biti starih auta po cesti ali sve manje i manje...
sta vi mislite o ovome?
-
tempuser
#39680 Re: Automobilizam - All about
Sve su to realne opcije, ali kad pogedaš unazad, od pojave prvog auta prije nekih 135 godina, što je 2 generacije ljudi na zemlji, uprkos svom tehnološkom napretku, mehanika, fizika, hemija, goriva, struja, komunikacije, vještačka inteligencija itd, osnovni koncept, motor, 4 točka i volan kojim upravlja ljudska ruka, je ostao nepromjenjen do danas. S te strane sam skeptik da će se nešto radikalno za naših života promjeniti.parappa wrote: ↑08/05/2020 08:52tehnologija napreduje... ja vjerujem da za 20-30 godina vise nece biti auto skola. ljudi jednostavno nece imati potrebu da voze sami.corolla02 wrote: ↑08/05/2020 02:41 nikakvo cudo, kad se omladina danas lozi na mobilne vise nego na auta; jos, u Americi vlasnistvo automobila medu omladinom je u drasticnom padu iz godine u godinu sto je svakako uzokovano tom urbanom - mobitel kulturom kao i pojavom Ubera i takvih servisa, kad se do auta dolazi preko telofona ili kakvom internet preplatom za auto...
medutim, tako se stvara kultura debila koji nemaju predstave ni o cemu, osim mozda o cesticama iz virtualnog svijeta![]()
voziti auto kako ga mi sada vozimo ce toj generaciji biti dozvoljeno samo na nekom poligonu.
i mi stariji cemo imati ta auta koja "samostalno" voze za svakodnevnicu ali cemo sigurno sacuvati koji model sa volanom za izlete.
sta vi mislite o ovome?
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#39681 Re: Automobilizam - All about
prije vise od dvije godine sam vozio teslu s sa full autopilot funkcijom i bio sam odusevljen kako samostalno "vozi".tempuser wrote: ↑08/05/2020 09:11Sve su to realne opcije, ali kad pogedaš unazad, od pojave prvog auta prije nekih 135 godina, što je 2 generacije ljudi na zemlji, uprkos svom tehnološkom napretku, mehanika, fizika, hemija, goriva, struja, komunikacije, vještačka inteligencija itd, osnovni koncept, motor, 4 točka i volan kojim upravlja ljudska ruka, je ostao nepromjenjen do danas. S te strane sam skeptik da će se nešto radikalno za naših života promjeniti.parappa wrote: ↑08/05/2020 08:52tehnologija napreduje... ja vjerujem da za 20-30 godina vise nece biti auto skola. ljudi jednostavno nece imati potrebu da voze sami.corolla02 wrote: ↑08/05/2020 02:41 nikakvo cudo, kad se omladina danas lozi na mobilne vise nego na auta; jos, u Americi vlasnistvo automobila medu omladinom je u drasticnom padu iz godine u godinu sto je svakako uzokovano tom urbanom - mobitel kulturom kao i pojavom Ubera i takvih servisa, kad se do auta dolazi preko telofona ili kakvom internet preplatom za auto...
sta vi mislite o ovome?
vozili smo oko 400 km autoputom u njemackoj... i nikad odmornije nisam dosao. taj teslin autopilot je izasao 2015. mogu misliti kakve dodatne funkcije ima najnovija verzija.
voznja po autoputu je svakako dosadna tako da bi uvijek birao opciju "autopilot" da mogu.
-
UmaX
#39682 Re: Automobilizam - All about
Super je to, al to sto nisi "ukljucen" u voznju znaci da ti pada koncentracija (pada svakako na autoputu), al s tim autopilotom si ko suvozac. A ja znam po sebi razliku kad sam vozac i suvozac, ogromna je.
Da se razumijemo nisam protiv modernih sistema, ali mislim da valjaju samo sto se prevencije sudara tice, dakle tipa da auto samo naglo zakoci jer ce tvoja reakcija bit prekasna. I to je sve.
Da se razumijemo nisam protiv modernih sistema, ali mislim da valjaju samo sto se prevencije sudara tice, dakle tipa da auto samo naglo zakoci jer ce tvoja reakcija bit prekasna. I to je sve.
-
tempuser
#39683 Re: Automobilizam - All about
Koliko god tehnika da napreduje mislim da ce uvijek postojati potreba za osjecajem ruke na volanu i noge na gasu jer je sve osim toga isto sto i putovanje vozom + strepnja hoce li IA zakazati!
- basicm
#39684 Re: Automobilizam - All about
U ljudskoj prirodi je imati prevozno sredstvo u vlasnistvu i nadmetati se sa okolinom u posjedovanju boljeg i kvalitetnijeg primjerka. Nekad prije, konja vranca alata dorata itd, rasnog brzog, pa kicenje tih konja, sve je to preslo na aute. Tesko da ce se to iskorjeniti.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#39685 Re: Automobilizam - All about
ma to je postalo trend zadnjih 20 godina,prije su druge stvari imale vrijednost.znam dosta ljudi koji su bili dobrostojeci 80 ih i 90 ih godina,ali su vozali bezvezne aute,tipa folcika,stojadin ,golf 1... ali su imali lijepe kuce na moru i vikendice na planini...basicm wrote: ↑08/05/2020 15:29 U ljudskoj prirodi je imati prevozno sredstvo u vlasnistvu i nadmetati se sa okolinom u posjedovanju boljeg i kvalitetnijeg primjerka. Nekad prije, konja vranca alata dorata itd, rasnog brzog, pa kicenje tih konja, sve je to preslo na aute. Tesko da ce se to iskorjeniti.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: 508 SW
#39686 Re: Automobilizam - All about
Ima i danas takvih ljudi.
Znam jednog, ima firmu, multimilionski prihodi, 50 radnika, a vozi Passat 6 vrijednosti 10k. Doduše, djeci je kupio dobra auta, njemu kaze ne treba bolje
Znam jednog, ima firmu, multimilionski prihodi, 50 radnika, a vozi Passat 6 vrijednosti 10k. Doduše, djeci je kupio dobra auta, njemu kaze ne treba bolje
-
Melo15
#39687 Re: Automobilizam - All about
Mislim da u sloveniji vec ovo guraju, doduse jos uvijek u malim kolicinama, ali da auta budu ko ona bicikla sto su kod nas ubacili. Otkljucas karticom, odes na destinaciju, zakljucas, platis "voznju" i ne brines sta ce biti s autom jer ga moze koristiti ko hoce, nije tvoje...Mislim da ce to zazivjeti prije nego autonomna vozila.
-
UmaX
#39688 Re: Automobilizam - All about
U Minhenu je DriveNow bas popularan, vidim njihove aute u skoro svakoj ulici.
https://www.drive-now.com/en
https://www.drive-now.com/en
-
tempuser
#39689 Re: Automobilizam - All about
Bil se Drive Now-om moglo do Rogatice ili Ilovace?
- amar1994
- corolla02
#39691 Re: Automobilizam - All about
sve je to OK, nemam nista protiv napretka auto industrije, ali svijest prosjecnog vlasnika me zabrinjaje, tj ne iznenadjuje;parappa wrote: ↑08/05/2020 08:52
tehnologija napreduje... ja vjerujem da za 20-30 godina vise nece biti auto skola. ljudi jednostavno nece imati potrebu da voze sami.
sta vi mislite o ovome?
sta hocu reci, nove generacije i percepcija svijesti kod istih, svi znaju za konacni proizvod ali kako se dolazi do tok istog proizvoda, malo ih zna ili vode racuna o tome, a da bi bio kompletan u nekom odredjenom polju ili profesiji, ono jednostavno moras znati za neki vremenski process koji stoji iza tog proizvoda i generalno kako su se stvari razvijale periodicno; Znaci, ono bilo bi lijepo da poznajes osnove samog proizvoda ako ga vec koristis, u ovom slucaju auta jer u protivnom najcesce postajes debil, tj. osoba kojoj neki slucajni prolaznik moze levatit ili prodati nesto sto nije; recimo rog pod svijecu
Naravno, ovo je podforum o vozilima mada se isto se odnosi i na ostale dijelove zivota...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#39692 Re: Automobilizam - All about
Ko ce ga izlevatiti, ode u salon, placa mjesecnu rentu za auto ili mjesecni najam ovo dijeljenje vozila i bog te veselio, nit servisa ni guma ni nicega, a u slucaju dijeljenja ni za parking ne brine... 
-
UmaX
- hopi
#39695 Re: Automobilizam - All about
šta se treba vidjeti? 
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
- nepass1
#39697 Re: Automobilizam - All about
Ne znam da sam u zadnje vrijeme vidio vise korozije na autu u pokretu
- B6Redhell