bunk wrote: ↑18/12/2019 12:50
kluz franjo wrote: ↑18/12/2019 11:36
...
Zavisno od ukupne izlaznosti rezultati na nivou FBiH (lična procjena za 2020.):
SDA/HDZ zbirno: 320 - 340 hiljada
SDP/NS/NiP zbirno: 240 - 260 hiljada
PDA/A-SDA/SPiD/SBB/HDZ90: 150 - 170 hiljada
ostale stranke zbirno: 200 - 240 hiljada
A gdje sda izgubila birace?
Jedan " gigant" je napustio uoci izbora u Sa napravio stranku sda osvojila par iljada vise nego na prethodnim..
Jos veci gigant izaso u Tz uoci izbora osnovo stranku i uzeo vlast...sda opstala i prevazisla..
Cijenim optimizam i vjecitu zelju da se protivnika baci na koljena ali mislim da je taj voz prosao...
Cuj da zbirno hdz i sda uzmu samo 100k glasova vise od kifle,kojovica i niksica...da ne spominjem zasto se nisu odvojili sdp i sbb kao izgledna predizborna koalicija na opcinskim..
Doduse priznajem da postoji mogucnost da ja to odavde iz ruralije u kombinaciji sa mojim neznanjem mozda i ne vidim kako bi trebalo..
Doktori nauka iz prijedora,brckog,bijeljine te experti sa ucilista u travniku ili vitezu....
Da mi je vidjeti pisa test svih koji se bave politikom.
Tipujem da bi nerd arnaut izdominiro

Doduse licni favoriti su mu mi Djonlagic i onaj iz Gs kako mu ime...ah da Bajrovic.
Kolega, evo da zanemarimo ovu papazjaniju sa "doktorima nauka, nerdovima, ruralijom i sl.", nego da ozbiljno shvatim barem dio pitanja.
Shvatam da Vas i srce i oko u čitavom mom upisu privuklo prvenstveno ka SDA, pa da objasnim moju procjenu.
Ako se pogledaju rezultati izbora u prošlosti može se zaključiti da je na lokalnim izborima mnogo niži stepen ukupne mobilizacije biračkog tijela SDA i HDZ. Sa jedne strane je odaziv iz birača iz inostranstva mnogo niži, a sa druge strane je disperzija glasova na lokalnom nivou mnogo veća.
Takođe je vidljivo da je na lokalnim izborima HDZ-u u Čitluku i SDA-u u Kalesiji mnogo teže mobilisati biračko tijelo standardnim temama "majorizacije, trećeg entiteta i sl.", a što ove dvije stranke maherski rade.
Sve to zajedno, uz evidentni izostanak bilo kakvih rezultata ovih "stožernih" stranaka u proteklom periodu, me dovodi do procjene da će njihov ukupni izborni rezultat biti nešto niži nego npr. u 2018. - kantonalne liste.
Ako mislite da sam Vas puno "zakinuo" - Vi dopišite listića koliko vam treba.
Predizborna koalicija SDP-SBB ni sa puno bunike nije izgledna.
Sa druge strane mi se Vaše favorizovanje Đonlagića i Bajrovića čini logičnim i jasnim.
Eto, pozdrav. I da ne zaboravim, evo ga jedan samo za Vas....