Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

18mn97

#39526 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by 18mn97 »

Ismijavanje nekoga na osnovu fizickog izgleda je uvijek bila odlika mentalnih patuljaka.
mali_balon

#39527 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by mali_balon »

kakavdanakneiskustvu wrote: 22/04/2025 15:19 poenta je da se za npr. osuđenog kriminalca napiše da je to, kriminalac, za ćelavu osobu da je ćelava jer je ćelava, za alkoholičara da je to,alkoholičar, i ako je neko mršav, da je mršav a ne lagati da je super razvijen ko tarzan, ili ako je neko debel da ga ne lažemo da je ko tarzan kad nije.

čemu lagati?ja imam stomačinu, i je li mi neko treba lagati da sam ko tarzan? pa imam ogledalo.
Opet ti vrijedjas....
mali_balon

#39528 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by mali_balon »

Studije su napisane o kortizolu tkz hormoni stresa.....ne moras biti izjelica tj jesti puno da bi se udebljao....naravno hrana pridonosi ali i stres.....neko moze biti na vodi i hljebu i opet Imati 150kg ako ne podnosi stres....itd.....
kakavdanakneiskustvu

#39529 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by kakavdanakneiskustvu »

18mn97 wrote: 22/04/2025 15:31 Ismijavanje nekoga na osnovu fizickog izgleda je uvijek bila odlika mentalnih patuljaka.
tačno.

samo što onaj koji za debelu osobu napiše da je debela, time nikoga ne ismijava, nego iznosi činjenice golim okom vidljive
ultima_palabra

#39530 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ultima_palabra »

kakavdanakneiskustvu wrote: 22/04/2025 15:19 poenta je da se za npr. osuđenog kriminalca napiše da je to, kriminalac, za ćelavu osobu da je ćelava jer je ćelava, za alkoholičara da je to,alkoholičar, i ako je neko mršav, da je mršav a ne lagati da je super razvijen ko tarzan, ili ako je neko debel da ga ne lažemo da je ko tarzan kad nije.

čemu lagati?ja imam stomačinu, i je li mi neko treba lagati da sam ko tarzan? pa imam ogledalo.
Ama sta mu ja imam pisati, ima ogledalo pa nek se pogleda. Sebi je debeo, nije meni.
kakavdanakneiskustvu

#39531 Re: Popularne stvari koje ne kontam

ultima_palabra wrote: 22/04/2025 17:29

Ama sta mu ja imam pisati, ima ogledalo pa nek se pogleda. Sebi je debeo, nije meni.
Da sebi je debel. Priča je počela o napadima na komentar na društvenim mrežama u kojemu je neko napisao da je neka žena koja jeste debela, baš to,debela a ne neki mudroserski izrazi,plus size,punija.
¤ jelena ¤

#39532 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ¤ jelena ¤ »

Johoooj....kad naleti Lila na Halila da vidiš kako ,,mudroserski izraz" postaje mudar izbor riječi u bogomdanom trenutku.... :lol:

Ali, neka...nek svako bira težinu načina na koji će uhvatiti korak s vremenom, sve u skladu sa svojim potencijalima jal karakterom. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#39533 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Velkoski »

a što ja imam nekoj random ženi na internetu govoriti da je debela? šta misliš da idemo tako od profila do profila i govorimo ljudima da su ružni, klempavi, mršavi, tupavi? :D

kako bilo šta od ovoga utiče na moj život zapravo? doduše, možda sam samo WOKE :-x :|
¤ jelena ¤

#39534 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ¤ jelena ¤ »

Svašta danas stane pod plašt.... iskrenosti. :lol:

hm, ovo i nije baš smiješno.
kakavdanakneiskustvu

#39535 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Velkoski wrote: 22/04/2025 19:12 a što ja imam nekoj random ženi na internetu govoriti da je debela? šta misliš da idemo tako od profila do profila i govorimo ljudima da su ružni, klempavi, mršavi, tupavi? :D

kako bilo šta od ovoga utiče na moj život zapravo? doduše, možda sam samo WOKE :-x :|
čovjek napisao u komentaru na dr. mrezi da zena,nekakav foto model valjda nije punija, nije plus size nego debela. nakon toga napadi na ličnoj osnovi vidi sebe, svaka zena je lijepa, nije debela nego punija.

a zena fakat debela. kako opisati debelog muškarca nego reći da je debel? otkad je to postalo uvreda?
Laertes

#39536 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Laertes »

A je li uvreda i mimo woke ideologije reći nekome da je nepismen jer kaže "debel" umjesto "debeo"? :mrgreen:
mali_balon

#39537 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by mali_balon »

kakavdanakneiskustvu wrote: 22/04/2025 19:30
Velkoski wrote: 22/04/2025 19:12 a što ja imam nekoj random ženi na internetu govoriti da je debela? šta misliš da idemo tako od profila do profila i govorimo ljudima da su ružni, klempavi, mršavi, tupavi? :D

čovjek napisao u komentaru na dr. mrezi da zena,nekakav foto model valjda nije punija, nije plus size nego debela. nakon toga napadi na ličnoj osnovi vidi sebe, svaka zena je lijepa, nije debela nego punija.

a zena fakat debela. kako opisati debelog muškarca nego reći da je debel? otkad je to postalo uvreda?
Pa ti si daleu rekao da je fat bald fuck
kakavdanakneiskustvu

#39538 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Laertes wrote: 22/04/2025 19:34 A je li uvreda i mimo woke ideologije reći nekome da je nepismen jer kaže "debel" umjesto "debeo"? :mrgreen:
Danas je svašta nešto uvreda,ne smiješ osuđenom kriminalcu reci da je kriminalac,tuzice te zbog nanošenja duševne boli
¤ jelena ¤

#39539 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ¤ jelena ¤ »

Ma, smiješ, bolan! Nisi woke zdapi pa da ne smiješ!
kakavdanakneiskustvu

#39540 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Nije lijepo,nije preporučljivo,nije prihvatljivo,jer je to navodno uvreda.

Osjetiti će se čovjek uvrijedjenim zbog toga
¤ jelena ¤

#39541 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ¤ jelena ¤ »

Hajdebogati, kad moš debelu ženu navodno uvrijedit, što ne bi mogo i tog osuđenog kriminalca.
kakavdanakneiskustvu

#39542 Re: Popularne stvari koje ne kontam

a znači uvreda je debeloj osobi napisati da je debela?
Hakiz

#39543 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

Pogledajte šta Ricky Gervais, Rowan Atkinson, George Carlin i slični kažu o uvredama. A posebno šta kaže Stephen Fry.

Interesantno je da se o tome šta je uvreda raspravlja na forumu na kojem su uvrede standardni način komunikacije.

Neko napiše nešta pogrešno. Forumaš ima sljedeće mogućnosti:

1. Da ne komentariše.
2. Da komentariše tako što će napisati "To nije tačno, evo zbog čega..."
3. Da napiše, "Lupetaš, glup si, to je pravo glupo..." ili neku, po njihovom (pogrešnom) mišljenju duhovitu, opasku koja, zapravo, znači isto.

Forumaši često i rado biraju opciju 3. Želja i potreba da se sopstvena vrijednost potvrđuje ne objektivnim objašnjenjem u čemu je komentarisani pogriješio nego uvredom te osobe govori o nesigurnosti, aroganciji, ukratko karakteru onoga koji komentariše.
Hendrix

#39544 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hendrix »

Najjace mi je sto sam ja skinuo kile prije skoro 30 godina a i dan danas mi to neki ljudi spominju. Ono jarane jesi bio velik ovo ono.

Elem nije meni frka zvati debelog covjeka debelim nego to nase direktno u facu srpdanje i nasladjivanje.

Recimo pola tih sto su mene podjebavali u srednjoj su sada u toj kategoriji i ja bih trebo sad njih da zajebavam. Ali ja znam da je to patnja ba ma koliko se oni pravili veseli. Nositi kile je sranje pogotovo u kasnijim godinama.
Hendrix

#39545 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hendrix »

kakavdanakneiskustvu wrote: 22/04/2025 21:34 a znači uvreda je debeloj osobi napisati da je debela?
Da li pises nekome s naocalama da ne vidi nista? Mrsavoj osobi da je uzasno mrsava? Celavom da je celo?

Naravno da je uvreda u kontekstu da nekome spominjes njegovu fizicku manu, ko god da je kriv za nju.
SmokingMan

#39546 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by SmokingMan »

Lejla Sebić prekopirala uveliko prisutan trend rasplamsavanja strasti na Instagramu, i predstavila ga kao "inovativni projekat". :lol:
iClass

#39547 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by iClass »

Ne znam je li neko spominjao ovo na temi

Ali su tako nekim ženama na zapadu pokazivali debele žene i pitali za mišljenje, one naravno kako bi bile politički korektne dijele komplimente "prelijepa je", "ništa joj ne fali", "baš je zgodan"...

Kasnije kada su istim tim ženama rekli da liče na te debele, ove se naljutile i pitale "šta me vrijeđaš" :lol:
darius_maximus

#39548 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by darius_maximus »

Hendrix wrote: 22/04/2025 10:02 Kao neko ko je izgubio 40-50kg, mislim da mogu dati relevantno misljenje na ovu temu. Prvo sto vam mogu reci, podjebavanje debelih ljudi je supacki i to je jedna od odlika naseg naroda, balkana uglavnom. Ta zloba ljudi i zelja da te zajebaje kada izgledas gore ili slabije od njih je nesto sto sam dozivljavao skoro citavo djetinjstvo. Nije to samo debljina, isto je bilo i kad imas naocale, ili mozda mucas, puno si visok ili nizak. Bilo sta sto je drugacije od prosjeka.

Kao dijete roditelja koji su bili "gurmani" nisam bas imao izbora, jednostavno neke familije vole da izraze ljubav kroz hranu. Godina za godinom, nakupi se kilaza i onda dodjes u srednju skolu i postanes meta sprdnje sa svih strana. Deba, guza, krmak, bure...sve sam to ja bio godinama u skoli. I najbolji prijatelji, u trenucima nesuglasice uvijek su potezali na staru dobru temu...sta ti seres debeli. Uvijek. Pa i familija nista bolja nije bila, amidza mi je dao nadimak vezan za debljinu koji me i dan danas prati. Psiholoska tortura je bila svakodnevna, i totalno nepotrebna. Bio sam ja vrlo svjestan da sam debel ali nije to tako lako skinuti kako se misli i kad te nude hranom povazdan. I onda ti ljudi to ponavljaju non stop svaki jebeni dan.

Jednog dana mi je ono doslo 5 do 12 i preko jedne zime sam sletio preko 40kg, mozda i 50kg. Ljudi me nisu prepoznavali na ulici, sok u skoli kada smo poceli nositi kratke rukave jer u jaknama se bas nije primjetilo koliko sam spao. I onda problem nastao, kako sad da me podjebavaju. Nema vise debe...guze...krmka. Ostadose bez redovne lake mete srpdnje. Postadose i ljubomorni na mene jer odjednom se i cure zainteresovase za mene, otkud sad ovo. I onda su smislili novi fol, da sam na teskim drogama. To je ta zloba naseg naroda, mora nesto da smisli. Starog mi zaustavljali na ulici pitali jesam li narkoman, idem li na odvikavanje i tako dalje. Jedva sam cekao da krenem na fakultet i jednostavno izbrisem te ljude iz svog zivota. Tako sam od ''debe'' postao ''igla'', jer su svi poceli da sire pricu da sam na heroinu. Poceo sam i da dzogiram tada i dizem tegove, ljudi pricali da sam puko pa trcim okolo. Ovo je sve bilo prije interneta, instagrama i fitnesa kao cool stvari. Trcati okolo po mom komsiluku je znacilo da si puko, nisi dobar.

Dosta se podcjenjuje stres i cinjenica da neki ljudi jedu kada su pod stresom. Ja sam taj tip, neko place, neko pushi...pije, neko ne uzme zalogaj a ja jedem. Doduse strogo kontrolisem taj nagon sada ali jbg svako ima svoje metdoe. Ali jebe se ikome za to u Bosni, vazno je podjebavati, siriti zobu i toskicnu pricu. Znam ja vrlo dobro da debljina nije dobra za zdravlje, da je secer tihi ubica... ali i pushaci znaju da cigara nije izvor zdravlja.

Poenta mog posta nije pravdanje debelih ljudi i prekomjernog zderanja, nego cinjenica da nas narod voli lake mete da podjebaje. Drago mu kad nekog vidi nakon par godina a on se udebljo, razvalio se. Pa nema nista ljepse nego tracati o tome. Odma mu u facu stresti, stas se razvalio jarane. Zene jos gore, hej jest se udebljala pa sta joj je... i sve tako, ali ono u facu nema tu milosti. Psiholoski rat je nasa specijalnost. Mene ta neka urodjena zloba pravo nervira, a bio sam meta nje toliko godina. Pustite se tudjeg izgleda, svi imamo mane, prvo malo sebe pogledajte.
Pazi, ispast ću nesenzitivan, ali ispade da su te ljudi i komentari na kraju natjerali da smršaš.
Dugoročno ti je sigurno bolje nego da si se nastavio debljati.

Što se ostalog tiče, mislim da nisi upravu.
Nema puno ljudi koji o našem narodu ima gore mišljenje od mene (barem mislim), ali ovo nije samo naša odlika.
Mislim da je to povezano s tim da ljudi generalno ne vole da nešto odudara, jer nije dobro za zajednicu, evolucijski.
A djeca su svugdje jako, jako, okrutna.

Od malih nogu nosim naočale, tako da sam se rano počeo učiti nositi s raznim komentarima.
Što se debljine tiče, odgovaram otprilike ovako (bez obzira je li u plus ili minus): Jebi ga, našem narodu ne možeš valjati. Kad se udebljaš, trebao bi malo probušiti kašiku, a kad smršaš, jel' te to žena ne pazi. Džaba.
I onda malo šuplje još i produžiš dalje.

I ponavljam, niko ne priča o tome da psihološki treba maltretirati djecu.
Ja sam već rekao da bi pretila djeca trebala imati obavezne časove sporta i prehrambene planove, jer nisu ona kriva.
Roditelji bi trebali biti dovoljno pametni da shvate da će njihovo debelo dijete biti predmet podjebavanja i nešto preventivno uraditi po tom pitanju (da ne govorim o zdravstvenim posljedicama).

Međutim, da se odrasla osoba ibreti ako joj neko ne kaže da je to ok ili da nije debela nego "plus-size" je glupost.
Ne treba paziti na to da li dovoljno reklama i filmova sadrži debele osobe, da se ne bi osjećale isključeno (mislim, stvarno?).
Debela osoba, kao i pušač, treba da zna da je to njen izbor koji će drugi nekad komentarisati i jebajiga.
darius_maximus

#39549 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by darius_maximus »

SmokingMan wrote: 22/04/2025 23:07 Lejla Sebić prekopirala uveliko prisutan trend rasplamsavanja strasti na Instagramu, i predstavila ga kao "inovativni projekat". :lol:
You can find more on my OF link below. :lol:
SmokingMan

#39550 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by SmokingMan »

darius_maximus wrote: 22/04/2025 23:41
SmokingMan wrote: 22/04/2025 23:07 Lejla Sebić prekopirala uveliko prisutan trend rasplamsavanja strasti na Instagramu, i predstavila ga kao "inovativni projekat". :lol:
You can find more on my OF link below. :lol:

Sačekaj barem deceniju kada bi to moglo da postane "virtualna" svakodnevnica u Smart homes. :D
Post Reply