Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#3951 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Tibra, TIbra... :thumbup:
Vlasnik Tibra Pacifica BiH duguje više od 9 miliona KM, UIO bezuspješno pokušava naplatiti sredstva
mayab

#3952 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mayab »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Tibra, TIbra... :thumbup:
Vlasnik Tibra Pacifica BiH duguje više od 9 miliona KM, UIO bezuspješno pokušava naplatiti sredstva
Tipično za drzavu gdje je sve korumpirano, on je nečiji igrač i nema nista od toga...
i onda se lafo neki od tzv.političara čudi što mladi odlaze odavde čim mogu :run:
suza81

#3953 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by suza81 »

A duguje jos milione poreza... Tibra jeste pravi urbicid i kad god prolazim pored kontejneri su prepuni i smece je svuda okolo. Jedina prednost sada je bas dobra putna komunikacija. Stup je prodihao kako je zavrsena petlja i kruzni i izlaz na autoput. Meni licno je to najbitnija stavka kod odabira nekretnine. Zadesim se nekada na potezu Skenderija- Nedzarici popodne i hoce srcka da me strefi. Mic po mic od semafora do semafora. I zamisljam kako neko to podnosi svaki dan.. To je svakodnevni stres koji umanjuje kvalitet zivota. I kontam na sta ce to jos liciti kad se usele sve one Nove Otoke i Butmir prekoputa izgradi... Ono imam stancinu ali malo je teze doci do njega :-x
Jedino onaj nastavak izgradnje ceste Stup-Pofalici da izbalansira saobracaj.. Kad li planiraju to zavrsavat?
Drvosjeca iz Dejcica

#3954 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

mayab wrote:
Tipično za drzavu gdje je sve korumpirano, on je nečiji igrač i nema nista od toga...
i onda se lafo neki od tzv.političara čudi što mladi odlaze odavde čim mogu :run:
Ma znam kao i kladionice i sve ostalo. Sutra će reći kako je ovo njemu namješteno jer je Hrvat, Bošnjak, Srbin...itd.
imim

#3955 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by imim »

Koliko veze ima Tibra sa pojavom ogromnih količina smeća ispred zgrada? To je valjda nadležnost JKP Rad? Dalje, ne može Tibra birati stanare koji će im živjeti tu. Nije da ih branim, nego konkretno tema "smeće", je odraz društva i ljudi koji se naseljavaju. Gledam u Novoj Otoci svaki dan, nevjerovatno je gdje sve stanari odlažu smeće. Ljudi su postavili žardinjere ispred ulaza, za one ukrasne borove. To je stajalo par dana prazno, bez borova, i u roku 24h su obje žardinjere bile prekrcate smećem. Znači kesu smeća iz stana papak odloži u žardninjeru. Zatim u ulazu ispod sandučića. U liftu. You name it.
Dalje, ima sigurno cca 10 kontejnera oko ove dvije zgrade koje su useljene, i ti kontejneri su prepuni smećem. Nisam još upratila, ali po slobodnoj procjeni, to smeće se odvozi jednom sedmično, što je nedopustivo na ovoliku količinu stanara.
Haris.ba

#3956 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

imim wrote:Koliko veze ima Tibra sa pojavom ogromnih količina smeća ispred zgrada? To je valjda nadležnost JKP Rad? Dalje, ne može Tibra birati stanare koji će im živjeti tu. Nije da ih branim, nego konkretno tema "smeće", je odraz društva i ljudi koji se naseljavaju. Gledam u Novoj Otoci svaki dan, nevjerovatno je gdje sve stanari odlažu smeće. Ljudi su postavili žardinjere ispred ulaza, za one ukrasne borove. To je stajalo par dana prazno, bez borova, i u roku 24h su obje žardinjere bile prekrcate smećem. Znači kesu smeća iz stana papak odloži u žardninjeru. Zatim u ulazu ispod sandučića. U liftu. You name it.
Dalje, ima sigurno cca 10 kontejnera oko ove dvije zgrade koje su useljene, i ti kontejneri su prepuni smećem. Nisam još upratila, ali po slobodnoj procjeni, to smeće se odvozi jednom sedmično, što je nedopustivo na ovoliku količinu stanara.
Tema je već stotinu puta prežvakana. Niko ne čita.

Smeće se ne drži bliže ulazima u Tibri zato što to i nije urbanistički planirano, ne radi se o državnim putevima između zgrada, kamioni ne mogu da prolaze od svukuda parkiranih auta...
I kontejneri su izmješteni na prvu blizu javnu parcelu. Samo narodu mrsko hodati da baci smeće.

Nije da branim Rad, ali uvijek ima problema u broju kontejnera i položaju u sistemu kakav je naš u novim naseljima. Treba malo vremena da se to naštima. Nema više da se gleda kuda se narod kreće kad izađe iz zgrade, pa da mu smeće bude usput baciti. Kakvi smo - dobro i kontejnere imamo.
sunceKOtepsija

#3957 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sunceKOtepsija »

mayab wrote:
Image
Brajkovićev Meso-Impex d.o.o. nalazi se na prvom mjestu kada je riječ o dugovanjima fizičkih i pravnih osoba iz carinskog postupka UIOBiH
kako sam skonto dvije su odvojene kompanije, a ova sto trguje s mesom nisu placali poreze
suza81

#3958 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by suza81 »

imim wrote:Koliko veze ima Tibra sa pojavom ogromnih količina smeća ispred zgrada? To je valjda nadležnost JKP Rad? Dalje, ne može Tibra birati stanare koji će im živjeti tu. Nije da ih branim, nego konkretno tema "smeće", je odraz društva i ljudi koji se naseljavaju. Gledam u Novoj Otoci svaki dan, nevjerovatno je gdje sve stanari odlažu smeće. Ljudi su postavili žardinjere ispred ulaza, za one ukrasne borove. To je stajalo par dana prazno, bez borova, i u roku 24h su obje žardinjere bile prekrcate smećem. Znači kesu smeća iz stana papak odloži u žardninjeru. Zatim u ulazu ispod sandučića. U liftu. You name it.
Fuj jest narod stoka! Cini mi se da vise kulture ima u manjim bh gradovima, nego u glavnom.

Ima i odgovornosti investitora sto nije obezbjedio adekvatnu infrastrukturu, adekvatan razmak izmedju zgrada da kamion za smece moze proci i dovoljan broj javnih parking mjesta da se ne parkira na toj saobracajnici. Odgovoran je i onaj ko mu je to dozvolio. Sto li npr. Alipasino ili Dobrinja nema taj problem pretrpanosti, prenaseljenosti...? Znam sve... Pare, kapitalizam, bezakonje... Ne znam kako se neki ljudi mogu pogledati u ogledalo. Ovaj mi se grad sve vise gadi.
imim

#3959 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by imim »

Haris.ba wrote:
Tema je već stotinu puta prežvakana. Niko ne čita.

Smeće se ne drži bliže ulazima u Tibri zato što to i nije urbanistički planirano, ne radi se o državnim putevima između zgrada, kamioni ne mogu da prolaze od svukuda parkiranih auta...
I kontejneri su izmješteni na prvu blizu javnu parcelu. Samo narodu mrsko hodati da baci smeće.

Nije da branim Rad, ali uvijek ima problema u broju kontejnera i položaju u sistemu kakav je naš u novim naseljima. Treba malo vremena da se to naštima. Nema više da se gleda kuda se narod kreće kad izađe iz zgrade, pa da mu smeće bude usput baciti. Kakvi smo - dobro i kontejnere imamo.
Sve to stoji, samo ja ne garantujem da bi većina odlagala smeće u kontejner, taman da mu ga pred ulaz instaliraš. Kontejneri na jednoj strani u Novoj Otoci, su svima usput. Ne možeš da ne prođeš pored njega. ili pješke, ili autom. U naselju gdje sam prije živjela, kontejneri su bili poprilično udaljeni od nekih zgrada i haustora. To tako stoji od kad je i tih zgrada, zadnjih 80 godina. Nikad nije niko ostavio kesu smeća negdje na putu. Raja koja ide autom i kojoj je to malo dalje, fino kesu u auto, i izbaci je onako u prolazu iz auta u kontejner.
Nepass

#3960 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

Kod nas su 4 kontejnera na dvije zgrade i nikad nema smeca okolo, nisam upratio koliko puta rad dolazi. Jedino sto se cuke penju i iznose smece pa se razbaca okolo.
bumerangss

#3961 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bumerangss »

Nepass wrote:Sinoc bio na tv neki predstavnik mz stup 2. Bune se jer je planirano jos zgrada da se pravi i spominje da je prije 50g obecana skola tom naselju. Imaju problem sa odvozom smeca iz tibre, kanalizacija izljeva jer su citavu zgradu samo spojili na postojece cjevi sto nije dovoljno itd itd
Na kojem kanalu i u koliko sati je bilo to da vratim da pogledam jer imam moju tv
Nepass

#3962 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

Pink bh ne znam koja emisija, slucajno naletio
Bilo nekad iza 20h
Tomahawk11
Globalni moderator

#3963 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

Mene je neka stoka u petak s Tibre na Otoci cikom od cigarete pogodila.
Mahinalno sam u tom momentu podigao ruku iznad glave, kad me nesto sprzi u ruku...pogledam, ono cik od cigarete...dignem pogled, nema nikog.
Inace se vec mogu vidjeti gace, kondomi, kutije od cigareta, mrve hljeba i tako to....ljepota.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3964 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

tibra ti je ovo ono daj da ja kupim stan pa ćemo kasnije razmišljati o posljedicama
:D
isto je u svakom segmentu života na balkanu
jednostavno nemamo taja analitički um kao ostali narodi... npr nijemci ili amerikanci

jeste li gdledali one travel programe gdje neka irkinja u kijevu ima tri opcije za stan

ja se počnem smijati što je sve ljudima bitno :lol: :lol: :lol:
onda skontam da sam levat

ljudi sve odvagaju kad IZNAJMLJUJU STAN
a ne kad KUPUJU

za obitelji su najbitniji
odnos blizine vrtića/škole sa blizinom posla roditelja
okućnica i tereni za igranje...
odnos cijene s onim što se nudi
ma nema... sve... sve se gleda

to je kad ljudi znaju cijeniti sebe i svoj novac

a naš čovjek daj da kupim nov stan da nisam više podtsnanar...
a da svi kalkuliraju i čekaju bolje... propala bi i itibra i takvi levati
Tomahawk11
Globalni moderator

#3965 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

Pa dobro, trziste je takvo i ono diktira ponudu i potraznju.
Takva je svijest ljudi.
Tesko da mozes pobjeci od papaka gdje god da kupis stan.
Nepass

#3966 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

Kod nas je stanar iznio predlog da uposlimo portira da gleda ko ce uci :D
Reko kralju trebaju ti tri smjene, ko ce placati tri covjeka po 500? Doprinosi?
Uzmi stan u bosmalu i imaces portira.
Haris.ba

#3967 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Nepass wrote:Kod nas je stanar iznio predlog da uposlimo portira da gleda ko ce uci :D
Reko kralju trebaju ti tri smjene, ko ce placati tri covjeka po 500? Doprinosi?
Uzmi stan u bosmalu i imaces portira.
Pa što pokvari čovjeku posao? :D

A ko vam to plaza po ulazu da treba sad i portir?
Nepass

#3968 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

Jos niko ali zbog ovog slucaja miljacka i hidranti poceli se idejama razbacivati. Izbacili sanduce za reklame pred haustor da ne ulaze ovi sto djele reklame :D
tutku

#3969 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tutku »

Posto procitah na klixu da su pocele pripreme sa izgradnjom sarajevo towera, a vidim da na njihovoj stranici jos nema nikakvih sluzbenih cijena ili stanova sa kvadraturama, zna li neko kad se mogu ocekivati takve informacije?
Gandra_1

#3970 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gandra_1 »

tutku wrote:Posto procitah na klixu da su pocele pripreme sa izgradnjom sarajevo towera, a vidim da na njihovoj stranici jos nema nikakvih sluzbenih cijena ili stanova sa kvadraturama, zna li neko kad se mogu ocekivati takve informacije?
Najbolje da ih direktno kontaktiraš.. Ja kako sam cuo od osobe koja je rezervisala stan da je vec 60% prodato..
Haris.ba

#3971 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Izvinjavam se zbog uleta, ali samo da primjetim da bruka ljudi u gradu samo priča o toj zgradi, i svi pretresaju slamarice i prave finansijsku konstrukciju da tamo kupe stan. Hladno mogu tri zgrade iste napraviti - i izgleda sve bi planulo.

Najprimamljivije ljudima je mogućnost unutrašnje raspodjele soba (pored lokacije). I to je nešta što smatram odličnim uvođenjem na naše tržište. Možda investitori sada prihvate slične projekte. Ako tržište traži trosobne stanove od 55 kvadrata - što da ne.
Ostaje samo pitanje hoće li se tržište zasititi Nove Otoke, Miljacke, Veneta, i kakosevećzoveButmirovprojekatnaOtociMeandar. Možda im padne cijena. Mada sumnjam.
Last edited by Haris.ba on 07/03/2017 08:19, edited 2 times in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#3972 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

Sigurno da bi.
Mnogi bi dao (i dace) gace sa guzice samo da se tu uglavi.
agent_zero

#3973 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by agent_zero »

Nepass wrote:Jos niko ali zbog ovog slucaja miljacka i hidranti poceli se idejama razbacivati. Izbacili sanduce za reklame pred haustor da ne ulaze ovi sto djele reklame :D
Prolazim jučer maltom pored jednog haustora i zvoni lik s kačketom i torbom i veli na intefron "reklameee!" i neko od stanara mu hladno otvori :-)
VladaFBiH

#3974 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

Tomahawk11 wrote:Mene je neka stoka u petak s Tibre na Otoci cikom od cigarete pogodila.
Mahinalno sam u tom momentu podigao ruku iznad glave, kad me nesto sprzi u ruku...pogledam, ono cik od cigarete...dignem pogled, nema nikog.
Inace se vec mogu vidjeti gace, kondomi, kutije od cigareta, mrve hljeba i tako to....ljepota.
ovo je normala jer pušaći ne smatraju da je čik smeće i bacaju ga svuda...
VladaFBiH

#3975 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

Nepass wrote:Jos niko ali zbog ovog slucaja miljacka i hidranti poceli se idejama razbacivati. Izbacili sanduce za reklame pred haustor da ne ulaze ovi sto djele reklame :D
iskreno ta mi se ideja sviđa - koji klinac imaju ulaziti u haustor i zatrpavati ga smećem
Post Reply