Škoda all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
artur morgan

#3951 Re: Škoda all about

Post by artur morgan »

Nemam iskustva sa tim modifikacijama i promjenama mapa tako da ne bi o tome nesto pricao. Generalno nisam za to. Ono sto je jos vazno, takvo auto je modifikovano, nije uradjen atest, nisu odobrene modifikacije, odnosno to se ne bi ni smjelo raditi jer je protivzakonito.
hopi

#3952 Re: Škoda all about

Post by hopi »

artur morgan wrote: 06/12/2024 10:45 Nemam iskustva sa tim modifikacijama i promjenama mapa tako da ne bi o tome nesto pricao. Generalno nisam za to. Ono sto je jos vazno, takvo auto je modifikovano, nije uradjen atest, nisu odobrene modifikacije, odnosno to se ne bi ni smjelo raditi jer je protivzakonito.
Malo realnosti. Ne ugrađuje se tu motor na mlazni pogon pa da se treba bojati. Diže se za 20 30 KS i nešto Nm.
Stavlja se druga mapa koja je svakako namijenjena za taj auto i postoji kao takva.
I to sve postoji tj ista je mapa na identičnom vozilu, sa istim mjenjačem, istim kočnicama, gumama ovjesom itd.
artur morgan

#3953 Re: Škoda all about

Post by artur morgan »

hopi wrote: 06/12/2024 10:50
artur morgan wrote: 06/12/2024 10:45 Nemam iskustva sa tim modifikacijama i promjenama mapa tako da ne bi o tome nesto pricao. Generalno nisam za to. Ono sto je jos vazno, takvo auto je modifikovano, nije uradjen atest, nisu odobrene modifikacije, odnosno to se ne bi ni smjelo raditi jer je protivzakonito.
Malo realnosti. Ne ugrađuje se tu motor na mlazni pogon pa da se treba bojati. Diže se za 20 30 KS i nešto Nm.
Stavlja se druga mapa koja je svakako namijenjena za taj auto i postoji kao takva.
I to sve postoji tj ista je mapa na identičnom vozilu, sa istim mjenjačem, istim kočnicama, gumama ovjesom itd.
Razumijem ali ako i jeste tako kako pises, i dalje to nije dozvoljeno raditi.

Cesto ljudi kazu popio sam pivo a ne flasu vina, sta ima veze mogu voziti. Realno pivo i flasa vina nije isto :-D Alkohol i voznja ne idu, i nije bitno sta i koliko je neko popio.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3954 Re: Škoda all about

Post by sime_cipol »

Zašto davati par stotina € za dobrog i provjerenog covjeka da ti uradi novu mapu za 1.5 TSI sa 115 KS, zar nije bolje odmah kupiti isti motor fabrickih 150 KS :?
skafiskafsnjak

#3955 Re: Škoda all about

Post by skafiskafsnjak »

Ako to uradis, hoces i atest uraditi?
basicm

#3956 Re: Škoda all about

Post by basicm »

Nisam ni znao da ima 1.5 tsi 85kw. Malo je to za octaviu.
hopi

#3957 Re: Škoda all about

Post by hopi »

skafiskafsnjak wrote: 06/12/2024 11:36
Njet. Nea šanse. A da kažem i zašto.
U sistemu gdje se voze krševi, auta koja su poluispravna neispravna, kojima plavi dim na leru izlazi a na jači gas izbacuje oblak, neispravnih kočnica guma itd, (lista je poduga), neispravne signalizacije (što je nešto najosnovnije) ovo pitanje mapiranja predstavlja tek vrh ledenog Brijega.
Tek kada se uspostavi sistem i kuća krene od temelja praviti tj od osnovnih elemenata, ja ću prvi rado biti na listi atestiranja za "čipiran" auto tj stavljanje druge mape. Evo potpisujem odmah.
A do tada, ako mi se naravno da prilika jer ovo hipotetski govorim, bi rado stavio jaču mapu, neatestirao, ostavio u saobraćajnoj slabiji motor i nastavio sretan voziti.
hopi

#3958 Re: Škoda all about

Post by hopi »

sime_cipol wrote: 06/12/2024 11:35 Zašto davati par stotina € za dobrog i provjerenog covjeka da ti uradi novu mapu za 1.5 TSI sa 115 KS, zar nije bolje odmah kupiti isti motor fabrickih 150 KS :?
Pa zar rekoše da nema tog od 150KS. Možda sam i nešto fulao, kada sam ja išao gledati bio je samo osnovni od 150KS, ovog od 115KS nisu ni nudili.
skafiskafsnjak

#3959 Re: Škoda all about

Post by skafiskafsnjak »

hopi wrote: 06/12/2024 11:47

U sistemu gdje se voze krševi, auta koja su poluispravna neispravna, kojima plavi dim na leru izlazi a na jači gas izbacuje oblak, neispravnih kočnica guma itd, (lista je poduga), neispravne signalizacije (što je nešto najosnovnije) ovo pitanje mapiranja predstavlja tek vrh ledenog Brijega.
Tek kada se uspostavi sistem i kuća krene od temelja praviti tj od osnovnih elemenata, ja ću prvi rado biti na listi atestiranja za "čipiran" auto tj stavljanje druge mape. Evo potpisujem odmah.
A do tada, ako mi se naravno da prilika jer ovo hipotetski govorim, bi rado stavio jaču mapu, neatestirao, ostavio u saobraćajnoj slabiji motor i nastavio sretan voziti.
E upravo se to tako i desava jer ima stotine hiljada takvih kao ti :bih:
artur morgan

#3960 Re: Škoda all about

Post by artur morgan »

hopi wrote: 06/12/2024 11:48
sime_cipol wrote: 06/12/2024 11:35 Zašto davati par stotina € za dobrog i provjerenog covjeka da ti uradi novu mapu za 1.5 TSI sa 115 KS, zar nije bolje odmah kupiti isti motor fabrickih 150 KS :?
Pa zar rekoše da nema tog od 150KS. Možda sam i nešto fulao, kada sam ja išao gledati bio je samo osnovni od 150KS, ovog od 115KS nisu ni nudili.
Škoda OCTAVIA SPO 1.5 TSI mHEV DSG 150 KS_APOLO ISPORUKA ODMAH! (65 500 KM)
https://olx.ba/artikal/64938209
dulekrele

#3961 Re: Škoda all about

Post by dulekrele »

hopi wrote: 06/12/2024 11:48
Naravno da ima.
hopi

#3962 Re: Škoda all about

Post by hopi »

skafiskafsnjak wrote: 06/12/2024 11:50

E da ti fino kažem da se ne dešava zbog mene. I čisto sumnjam da baš ima stotine hiljada mapiranih auta u BIH.
Ja sam za sistem, i u potpunosti ga poštujem zbog čega sam znao i najebati za razliku onog ko ga ne poštuje. I naravno lošije proći u životu.
Hoćeš sistem, ok slažem se u potpunosti, počni ga praviti od osnovnih elemenata. Kuću jbte počneš od temelja ne od krova, tako i ovo.
Kada se sistem uspostavi, ja sam spreman prvi biti na tapeti za moje propuste po pitanju tehničke ispravnosti auta. Do tada će biti poduga lista drugih vozača koji će svoja auta također morati dovesti u red.
Btw ovo sve hipotetski govorim, ja nisam kupio Oktaviju, a i da jesam tada je bilo samo sa 150Ks.
kravamuzara

#3963 Re: Škoda all about

Post by kravamuzara »

hopi wrote: 06/12/2024 11:58
E da ti fino kažem da se ne dešava zbog mene. I čisto sumnjam da baš ima stotine hiljada mapiranih auta u BIH.
Ja sam za sistem, i u potpunosti ga poštujem zbog čega sam znao i najebati za razliku onog ko ga ne poštuje. I naravno lošije proći u životu.
Hoćeš sistem, ok slažem se u potpunosti, počni ga praviti od osnovnih elemenata. Kuću jbte počneš od temelja ne od krova, tako i ovo.
Kada se sistem uspostavi, ja sam spreman prvi biti na tapeti za moje propuste po pitanju tehničke ispravnosti auta. Do tada će biti poduga lista drugih vozača koji će svoja auta također morati dovesti u red.
Btw ovo sve hipotetski govorim, ja nisam kupio Oktaviju, a i da jesam tada je bilo samo sa 150Ks.
Ima u bosni stotine hiljada auta sa modifikovanim softverom, ali sa dpf off :lol:
artur morgan

#3964 Re: Škoda all about

Post by artur morgan »

I kazu da su uradili pravu stvar sa dpf off :-D
hopi

#3965 Re: Škoda all about

Post by hopi »

OK ima stotine hiljada. Krenimo eto praviti sistem, ja sam fakat spreman biti prvi sa svojim autom.
Ali onda svi ostali nakon mene.
skafiskafsnjak

#3966 Re: Škoda all about

Post by skafiskafsnjak »

hopi wrote: 06/12/2024 11:58
Mislio sam i na te sto vozaju neispravna auta i slicno. I oni sigurno kazu, kad moze taj i taj, mogu i ja, briga me. Kad on popravi, i ja cu.
hopi

#3967 Re: Škoda all about

Post by hopi »

Ja i, validan je argument.
Pa šta ja kao ne smijem izvaditi dpf a vamo bogaljima Izalzi bojni otrov na auspuf? Pa bio je onaj takso (OK znam nisu mjerilo za ništa) ne možeš sjesti u auto koliko smrdi plavi dim ulazi u kabinu a vani na da ne govorim.
Napravi sistem, spriječi njega da vozi, pa onda mene bez dpfa. Krenimo redom, ja opet kažem ja prvi pristajem.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3968 Re: Škoda all about

Post by konektovan »

Ljepota je voziti bez dpf-a.. :mrgreen:
skafiskafsnjak

#3969 Re: Škoda all about

Post by skafiskafsnjak »

Ma ja. Ne valja sistem ne valja nista …. Pa ne valjate ni vi. Ne mozete cekati da se svi promjene, pa onda eto i vi.

Kao sto sam rekao, zato i jeste takva situacija, jer se gleda drugi i opravdava se postupak
rusmir.ba

#3970 Re: Škoda all about

Post by rusmir.ba »

hopi wrote: 06/12/2024 10:32
skafiskafsnjak wrote: 06/12/2024 10:25
hopi wrote: 06/12/2024 10:11 Kako misliš ne piše da ne smiješ? Pa logično mi je da ne smiješ tek tako mijenjati softver. Ako hoću uraditi ću, moje auto mogu raditi s njime šta hoću, rizik onda ja preuzimam.
A opet kažem, nije baš da se havarije motora i veći kvarovi tek tako dešavaju u prve 3 godine.
Rizik rizik, pa šta, preuzimam ga ako hoću, nemoj onda ništa raditi u životu, kupovati auta stanove može riknuti motor može pući cijev od vode može ovo ono. Ne mogu stavrno tako živjeti, radim šta mi je ćejf i ćao.
Pa mislim tako sto si i napisao. Tvoj auto , smijes raditi sta god hoces. Za vecinu ljudi je to glupost, siguran sam.

A ti primjeri su ti notorna glupost….cuj moze puci cijev :D

Pa da imam neku garanciju na tu cijev, onda ne bih nista radio sto bi ponistilo to. Ovdje pricamo o bespotrebnim rizicima…
Nisu notorna glupost. Sve u životu nosi rizik, ako nećeš onda najbolje se zatvori u kuću, nemoj izlaziti, nemoj putovati, nemoj mijenjati auto stan, nemoj kredit možeš ostati bez posla štekaj pare, nemoj djecu rizik su, nemoj ništa provedi tako život.
Ja vala neću. Odosmo predaleko. Ja sam naveo kako bi ja možda uradio u toj situaciji, sasvim mi je ok da neko ne uradi.
Auto se i kupuje novo izmedju ostalog i radi garancije, Skoda je nekad bila 2god cini mi se, sada su digli na 5. Realno radi nekih 500-1000KM vise za tih 4god redovnih servisa (petu godinu vec ides gdje hoces jer istice garancija) sanse nema da bih se upustio u bilo kakve akrobacije.
A izmedju ostalog u Skodi su mi rekli da se i AdBlue moze samo kod njih kupovati u garantnom roku, inace isto propada garancija. To mi je malo glupo, jos malo pa ce otvoriti i svoju benzinsku i reci samo ovdje mozes sipat :)
hopi

#3971 Re: Škoda all about

Post by hopi »

skafiskafsnjak wrote: 06/12/2024 12:56 Ma ja. Ne valja sistem ne valja nista …. Pa ne valjate ni vi. Ne mozete cekati da se svi promjene, pa onda eto i vi.

Kao sto sam rekao, zato i jeste takva situacija, jer se gleda drugi i opravdava se postupak
Pa evo vidi, ok hipotetski sam ja problem ako stavim drugu mapu i slični meni. Kako ćeš riješiti taj problem?Ja vidim dvije opcije.
1. Uzdati se u odgovornost pojedinca da to i slične ilegalne stvari ne rade, i da on odlučuje šta je ok i sta nije
2. Napraviti sistem, koji će biti jednak za sve sa jasno definisanim pravima, obavezama, i dakako kaznama ukoliko se prekrši.
Ja malo vise naginjem opciji 2, mada i 1 ima prednosti.
challmander

#3972 Re: Škoda all about

Post by challmander »

rusmir.ba wrote: 05/12/2024 21:13
challmander wrote: 05/12/2024 14:50 Znate li sta o 1.5 TSI motorima? Gledam Octavie kao upgrade, trazimo nesto vece i novije, i stvarno dosta ima Octavia s tim motorom i to relativno su nove sa malim kilometrazama. Je li to motor koji treba izbjegavati?
110kw imas odlicnih i novih i polovnih, 85kw nove samo kako vidim.

Novu ako trazis, a razlika je 5/6.000KM za ove facelift i stare 2god, imas u Porsche extra ponudu. Meni nudili ali meni knap 85kw.

Svi kazu da su ok motori, a i 5g je garancija.
Te sam i gledao, 150ks ali polovne iskljucivo jer ne mozemo priustit nove.
rusmir.ba

#3973 Re: Škoda all about

Post by rusmir.ba »

challmander wrote: 06/12/2024 14:23
rusmir.ba wrote: 05/12/2024 21:13
challmander wrote: 05/12/2024 14:50 Znate li sta o 1.5 TSI motorima? Gledam Octavie kao upgrade, trazimo nesto vece i novije, i stvarno dosta ima Octavia s tim motorom i to relativno su nove sa malim kilometrazama. Je li to motor koji treba izbjegavati?
110kw imas odlicnih i novih i polovnih, 85kw nove samo kako vidim.

Novu ako trazis, a razlika je 5/6.000KM za ove facelift i stare 2god, imas u Porsche extra ponudu. Meni nudili ali meni knap 85kw.

Svi kazu da su ok motori, a i 5g je garancija.
Te sam i gledao, 150ks ali polovne iskljucivo jer ne mozemo priustit nove.
Ono sto sam ja trazio -polovna stara dvije godine 110kW jeftinija oko 1500KM od ove 85KW. Ako neces dodatke (drugu boju, naslanjac za ruke i sl.) dodje ti ista cijena. Ja sam dobio ponude iz 5 auto kuca, oko 41.000KM je nova essence sa bijelom ili plavom bojom. A polovnih na olxu imas mozda par hiljada nize ili cak i skuplje. Racunaj da su i one s garancijom, ali do ove serije je bilo 4god, sada je ipak 5god. Tesko je sad izvagati, ali nije mi jasno kako polovnjaci tako drze cijenu, valjda za one kojima se ne ceka 2-3mj na isporuku pa daj odmah.
rusmir.ba

#3974 Re: Škoda all about

Post by rusmir.ba »

P.S. SAd na OLX imas dobru 110KW, 41.000KM, dosta opreme, to je najjeftinija. Ima i neka 1.4TSI, receno mi da taj motor pokusam zaobici.
canvra888

#3975 Re: Škoda all about

Post by canvra888 »

skafiskafsnjak wrote: 06/12/2024 12:56 Ma ja. Ne valja sistem ne valja nista …. Pa ne valjate ni vi. Ne mozete cekati da se svi promjene, pa onda eto i vi.
Pa eto ti muzara prvi...

Popi qwertyu krv što je dpf otpilio, a i sam vozi auto koje je remapovano, koje zagađuje više nego što bi trebalo, a remap svakako nije nigdje ni upisan/zaveden. I klasika spika "ma ja sam ništa koliko drugi zagađuju".
Post Reply