IRAN

Post Reply
simpozijum delirijum

#3951 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

Izraelu nista ne fali i moze se lako odbraniti , ali Libija ,Irak ,Somalija ,Jemen, Afganistan i sada Sirija nestaju sa mape ,drzave u haosu i kolapsu sa ogromnim civilnim zrtvama i spremaju isti scenario za Iran
jos jedna friska analiza situacije oko Irana
Americka armija dovlaci poljske bolnice u region ( ocekuju velike gubitke te se spremaju ) , NATO clanice takodjer vrse intenzivne pripreme ( Francuzi i Britanci ) njihovi moderni borbeni avioni takodjer stizu u region ( vrhunski borbeni avioni Eurofajter i Rafal )
Rusi su vec u Sirijskoj pomorskoj bazi Tartus , stite brodove sa municijom za Sirijski rezim i suska o gomilama vojnih instruktora takodjer ...
Iranci takodjer intenzivno treniraju svoje snage uz bojevo gadjanje i testiranje novih sistema ( prije neki dan su zavrsili vjezbu oklopnih jedinica uz granicu sa Afganistanom , znaci nesto planiraju i tom segmentu ka Afganistanu ?)
nimalo nije dobro i nimalo pametno
ja ne zelim placati galon benzina u USA 8 dolara a vi u Evropi ( ako ga budete i imali bez redukcije ) oko 5 eura po litru !
analiza profesionalca sa sve mapama i linkovima ;
http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=28652
Drvosjeca iz Dejcica

#3952 Re: IRAN

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

jefferson wrote:
denzel979 wrote:
harač wrote:lijepo je vidjeti ograđivanje od fašističkih ideja uništenja čitavih država, ali ne i ideologija, ali mislim da nema smisla tvrditi da je ahmedinedžad imao samo ovo drugo na umu
kad smo vec kod toga :arrow: americki predsjednicki kandidat porice da uopce postoji palestinska nacija tj. palestinci, a takvih (politickih) likova je prepun i izrael, pa niko od "demokrata" nije reagovao i rekao da su oni (ameri i izraelci) prijetnja za svjetski mir. sta cemo s njima?! bombardovanje, sankcije, ili nesto trece? ocigledno je da se radi o duplim arsinima tj licemjerstvu.
Zato je americki predsjednicki KANDIDAT, a ne predsjednik drzave!
Ja koliko znam Iran je ugoscavao David Duka-a, carobnjaka KKK, koji negira holokaust, prava crnaca, ono arijevska rasa i sl sranja!
A USA je amnestirala nacističke naučnike direktno odgovorne za holokaust u zamjenu za njihovo znanje pa nikom ništa. I prestani sumanuto braniti najgore zločince modernog doba.
harač

#3953 Re: IRAN

Post by harač »

imao sam dojam da su oni koji su počili srebrenicu ili ruandu najgori zločinci modernog doba, ali izgleda imamo različite standarde :zzzz:
sanaman

#3954 Re: IRAN

Post by sanaman »

simpozijum delirijum wrote:Izraelu nista ne fali i moze se lako odbraniti , ali Libija ,Irak ,Somalija ,Jemen, Afganistan i sada Sirija nestaju sa mape ,drzave u haosu i kolapsu sa ogromnim civilnim zrtvama i spremaju isti scenario za Iran
jos jedna friska analiza situacije oko Irana
Americka armija dovlaci poljske bolnice u region ( ocekuju velike gubitke te se spremaju ) , NATO clanice takodjer vrse intenzivne pripreme ( Francuzi i Britanci ) njihovi moderni borbeni avioni takodjer stizu u region ( vrhunski borbeni avioni Eurofajter i Rafal )
Rusi su vec u Sirijskoj pomorskoj bazi Tartus , stite brodove sa municijom za Sirijski rezim i suska o gomilama vojnih instruktora takodjer ...
Iranci takodjer intenzivno treniraju svoje snage uz bojevo gadjanje i testiranje novih sistema ( prije neki dan su zavrsili vjezbu oklopnih jedinica uz granicu sa Afganistanom , znaci nesto planiraju i tom segmentu ka Afganistanu ?)
nimalo nije dobro i nimalo pametno
ja ne zelim placati galon benzina u USA 8 dolara a vi u Evropi ( ako ga budete i imali bez redukcije ) oko 5 eura po litru !
analiza profesionalca sa sve mapama i linkovima ;
http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=28652

Ameri su vodili paralelno dva rata zadnjih 10 godina konstatno...imali su "samo" (kako ruzno zvuci :( ) manje od 6000 mrtvih americkih drzavljanja...samo radi poredjenja npr. Srbi su imali u BiH ca. 18.000 mrtvih vojnika, svoji na svom, kod kuce, sa boljim MTS-om od Armije, boljom pocetnom pozicijom, boljom logistikom, navodno odlicnim ofirskim kadrom (skolovani po jna akademijama), tako bi Iran mogao da prodje....ja iskreno Boga molim da ne dodje do BILO KAKVOG sukoba, jer jasno ko dan ko ce biti gubitnik. Nevini, civili i Iran. Vratice ih u kamano doba a i da ne znaju odakle su ih vratili :(

Oni koji dizu Iran u nebo ne kotam cemu..nikad nikom nije namjera bila da useta u Teheran, a za vratiti u kameno doba je dobar i Tomahawk, nazalost :(
amoninan

#3955 Re: IRAN

Post by amoninan »

harač wrote:imao sam dojam da su oni koji su počili srebrenicu ili ruandu najgori zločinci modernog doba, ali izgleda imamo različite standarde :zzzz:
Pitaj u Vijetnamu i Kambodži šta oni misle o toj temi. Nisu to dupli standardi, nego, svakom je njegova muka najteža. Niti si ti hodao njihovim cipelama, niti oni tvojima.
Ako već Irak i Afganistan vidiš kroz nešto drugačije leće.
fidoremilienko

#3956 Re: IRAN

Post by fidoremilienko »

Šta fali ako Iran napadne Izrael i satre ih? :) USA to radi "on daily basis" i? :-)
jefferson

#3957 Re: IRAN

Post by jefferson »

fidoremilienko wrote:Šta fali ako Iran napadne Izrael i satre ih? :) USA to radi "on daily basis" i? :-)
Mislim da taj scenario neces gledati iz mnogo razloga!
Drvosjeca iz Dejcica

#3958 Re: IRAN

jefferson wrote:
fidoremilienko wrote:Šta fali ako Iran napadne Izrael i satre ih? :) USA to radi "on daily basis" i? :-)
Mislim da takav scenario nikome ne bi odgovarao ali USA to radi praktično od 1945. godine i to je tragedija cijele ove priče.
denzel979

#3959 Re: IRAN

Post by denzel979 »

jefferson wrote:
denzel979 wrote:
harač wrote:lijepo je vidjeti ograđivanje od fašističkih ideja uništenja čitavih država, ali ne i ideologija, ali mislim da nema smisla tvrditi da je ahmedinedžad imao samo ovo drugo na umu
kad smo vec kod toga :arrow: americki predsjednicki kandidat porice da uopce postoji palestinska nacija tj. palestinci, a takvih (politickih) likova je prepun i izrael, pa niko od "demokrata" nije reagovao i rekao da su oni (ameri i izraelci) prijetnja za svjetski mir. sta cemo s njima?! bombardovanje, sankcije, ili nesto trece? ocigledno je da se radi o duplim arsinima tj licemjerstvu.
Ja koliko znam Iran je ugoscavao David Duka-a, carobnjaka KKK, koji negira holokaust, prava crnaca, ono arijevska rasa i sl sranja!
ne kontam poantu, pa ja i napisah kanditat. nisam ni rekao predsjednik drzave. predsjednika drzave ce svakako, ono na demokratski nacin, izabrati elektori (ostao si mi duzan odgovor u vezi elektora). a mislis da je neka sustinska razlika izmedju predsjednika i kandidata?! sve je to u pet dkg, jer smijernice su zacrtane puno prije, samo je razlika u retorici. sjetimo se samo obamine retorike, na ranu ga privit, tokom predsjednicke utrke i one nakon nje. razlika izmedju njega i busha je jedino u predizbornoj retorici i boji koze. prisjetimo se kennedyja (jedinog americkog predsjednika koji je bio katolik) i njegovog sustinskog ne pridrzavanja zacrtanih smijernica. svi znamo kako je zavrsio (sto bi rekli: "mladost, elan, naiva i ludost").

u vezi davida dukea - odakle je (iz koje zemlje je dosao) da bi bio ugoscen u iranu? lik je amerikanac, politicki oportunista. u svojoj karijeri je, izmedju ostalog, bio i demokratski i republikanski predsjednicki kandidat. dakle, pravi americki "demokrata", cija retorika se razlikuje od obamine, ali stupanjem na predsjednicki polozaj slijedio bi iste zacrtane smijernice koje i obama slijedi (sta mislis da li bi obama u predizbornoj kampanji otvoreno rekao, da ce potpisat uredbu kojom se ljudi mogu zatvarati na osnovu sumnje i drzati zatvorenim bez obaveze provodjenja sudskog postupka?! naravno da ne bi rekao, ali je uradio. a duke bi to i otvoreno rekao i uradio. neka je "demokratski" pa ko koga...ali samo neka je "demokratski". :D
fidoremilienko

#3960 Re: IRAN

Post by fidoremilienko »

jefferson wrote:
Vrlo je vjerovatno da će Iran poraziti i izrael i usa :)
jefferson

#3961 Re: IRAN

Post by jefferson »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
jefferson wrote:
Mislim da takav scenario nikome ne bi odgovarao ali USA to radi praktično do 1945. godine i to je tragedija cijele ove priče.
Ja sam se samo osvrnuo na njegovu opasku da ce Iran "satrati" Izrael.
Tragedija ove price je da ti vjersku ludjaci u iranu koriste svaki nacin da bi odrzali nekakvu teokratiju kojoj ce doci kraj kad tad, nadam se sto brze, i to tako sto ce ih sami iranci poskidat!
Drvosjeca iz Dejcica

#3962 Re: IRAN

jefferson wrote: Ja sam se samo osvrnuo na njegovu opasku da ce Iran "satrati" Izrael.
Tragedija ove price je da ti vjersku ludjaci u iranu koriste svaki nacin da bi odrzali nekakvu teokratiju kojoj ce doci kraj kad tad, nadam se sto brze, i to tako sto ce ih sami iranci poskidat!
Budi siguran da su ovi u Teheranu mnogo manji ludjaci od onih u Tel Avivu ili Washingtonu i Londonu.
jefferson

#3963 Re: IRAN

Post by jefferson »

ne kontam poantu, pa ja i napisah kanditat. nisam ni rekao predsjednik drzave. predsjednika drzave ce svakako, ono na demokratski nacin, izabrati elektori (ostao si mi duzan odgovor u vezi elektora). a mislis da je neka sustinska razlika izmedju predsjednika i kandidata?! sve je to u pet dkg, jer smijernice su zacrtane puno prije, samo je razlika u retorici. sjetimo se samo obamine retorike, na ranu ga privit, tokom predsjednicke utrke i one nakon nje. razlika izmedju njega i busha je jedino u predizbornoj retorici i boji koze. prisjetimo se kennedyja (jedinog americkog predsjednika koji je bio katolik) i njegovog sustinskog ne pridrzavanja zacrtanih smijernica. svi znamo kako je zavrsio (sto bi rekli: "mladost, elan, naiva i ludost").

u vezi davida dukea - odakle je (iz koje zemlje je dosao) da bi bio ugoscen u iranu? lik je amerikanac, politicki oportunista. u svojoj karijeri je, izmedju ostalog, bio i demokratski i republikanski predsjednicki kandidat. dakle, pravi americki "demokrata", cija retorika se razlikuje od obamine, ali stupanjem na predsjednicki polozaj slijedio bi iste zacrtane smijernice koje i obama slijedi (sta mislis da li bi obama u predizbornoj kampanji otvoreno rekao, da ce potpisat uredbu kojom se ljudi mogu zatvarati na osnovu sumnje i drzati zatvorenim bez obaveze provodjenja sudskog postupka?! naravno da ne bi rekao, ali je uradio. a duke bi to i otvoreno rekao i uradio. neka je "demokratski" pa ko koga...ali samo neka je "demokratski". :D
Ne kontam ti nesto pricati o necemu sto zahtjeva poznavanje americke istorije + odbacivanje teorija zavjere!
Teorije zavjere su uvijek dobro zivjele medju ljudima koji uvijek vole da se bave stvarima na koji nemaju uticaj jer to znaci da ne moraju preuzeti odgovornost za to.
Tako se i bivsa drzava raspala jer je CIA minirala proces, jer su nijemci priznali "previse" rano SLO i HR. Uglavnom svaki izgovor se nalazio, samo da se ne bi doslo do cinjenice da je za sranje kriva cijela garnitura politicara od 1984 do 1991.
Tako i sad u BiH za nase stanje su krivi Dodik ovaj ili onaj, pa i za stvar kao sto je ulicna rasvjeta u Olovu.
Ono sto ti hocu reci je da je najlakse reci da je to zacrtano, cionisti, masoni, CIA, itd, i zavrsiti pricu.
Kada odbacis teorije zavjere i sl, onda mozemo pricati.
Do tada, Iran ce dizati tenzije iz jednog ejdinog razloga, cijena barela i punjenje budzeta!
kratak_spoj

#3964 Re: IRAN

Post by kratak_spoj »

jefferson wrote: Ja sam se samo osvrnuo na njegovu opasku da ce Iran "satrati" Izrael.
Budi siguran da su ovi u Teheranu mnogo manji ludjaci od onih u Tel Avivu ili Washingtonu i Londonu.
možda jefferson smatra duge brade opasnijim od dugih zolufa i turbane opasnijim od jevrejskih kapica, šešira i šalova :D
kratak_spoj

#3965 Re: IRAN

Post by kratak_spoj »

jefferson wrote:

Ne kontam ti nesto pricati o necemu sto zahtjeva poznavanje americke istorije + odbacivanje teorija zavjere!
Teorije zavjere su uvijek dobro zivjele medju ljudima koji uvijek vole da se bave stvarima na koji nemaju uticaj jer to znaci da ne moraju preuzeti odgovornost za to.
Tako se i bivsa drzava raspala jer je CIA minirala proces, jer su nijemci priznali "previse" rano SLO i HR. Uglavnom svaki izgovor se nalazio, samo da se ne bi doslo do cinjenice da je za sranje kriva cijela garnitura politicara od 1984 do 1991.
Tako i sad u BiH za nase stanje su krivi Dodik ovaj ili onaj, pa i za stvar kao sto je ulicna rasvjeta u Olovu.
Ono sto ti hocu reci je da je najlakse reci da je to zacrtano, cionisti, masoni, CIA, itd, i zavrsiti pricu.
Do tada, Iran ce dizati tenzije iz jednog ejdinog razloga, cijena barela i punjenje budzeta!
dakle Iran je taj koji diže tenzije !? ?! !? :shock: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jefferson

#3966 Re: IRAN

Post by jefferson »

kratak_spoj wrote:
možda jefferson smatra duge brade opasnijim od dugih zolufa i turbane opasnijim od jevrejskih kapica, šešira i šalova :D
Pricate o toleranciji nekoj a svrstavate sve jevreje u isti kos sa budalama iz Tel Aviva ili islamskim fundamentalistima!
Drvosjeca iz Dejcica

#3967 Re: IRAN

jefferson wrote:Pricate o toleranciji nekoj a svrstavate sve jevreje u isti kos sa budalama iz Tel Aviva ili islamskim fundamentalistima!
Ništa nije tako crno-bijelo kako ti pokušavaš dosta dugo na ovom forumu postaviti. Ja razumijem da ti je ta USA omogućila da se školuješ, dala ti udoban život, kredit, dom i utočište kada ti je bilo najteže ali to nije razlog da se ne udaljiš koji metar i sliku pogledaš sa druge disance a ne samo njene male fragmente. Budala ima na svim stranama koji bi sutra započeli apokalipsu u svijetu ali mislim da je sada Izrael i USA ti koji dižu tenzije a ne Iran.
denzel979

#3968 Re: IRAN

Post by denzel979 »

jefferson wrote:

slobodno mi pricaj, posto sam prilicno siguran da mi poznavanje americke historije ide bolje nego tebi 8-) a ovo boldirano pokazuje tvoj rezon klasicnog predstavnika americkih medijskih konzumenata cnn-a, fox-a, sky-a, star-a, phoenix-a, granade-a, cnbc-a...za tvoju informaciju, nafta i plin ne cine ni 10% bdp-a irana. jos jednom, NITI 10%. e sad, kada ovo znas, objasni mi taj razlog dizanja tenzija :-)
a, posto sporis moju "teoriju zavjere", hajde mi objasni sustinsku razliku obame i w. busha (dakle uporedi mi retorike predizbornih skupova i praksu nakon izbora) ?!
denzel979

#3969 Re: IRAN

Post by denzel979 »

zagazaga wrote:
denzel979 wrote:
slobodno mi pricaj, posto sam prilicno siguran da mi poznavanje americke historije ide bolje nego tebi 8-) a ovo boldirano pokazuje tvoj rezon klasicnog predstavnika americkih medijskih konzumenata cnn-a, fox-a, sky-a, star-a, phoenix-a, granade-a, cnbc-a...za tvoju informaciju, nafta i plin ne cine ni 10% bdp-a irana. jos jednom, NITI 10%. e sad, kada ovo znas, objasni mi taj razlog dizanja tenzija :-)
a, posto sporis moju "teoriju zavjere", hajde mi objasni sustinsku razliku obame i w. busha (dakle uporedi mi retorike predizbornih skupova i praksu nakon izbora) ?!
:roll: :roll:
ne kontam, sta je u navedenom tekstu za :roll: :roll: ?!
zaratustra

#3970 Re: IRAN

Post by zaratustra »

“ Da smo izgubili rat, svima bi nam bilo suđeno kao ratnim zločincima.” (general Curtis LeMay) .... “Mislim da je general u pravu. Ali šta je to što čini da ste nemoralni ako gubite, a niste nemoralni ako dobijate?” (Robert McNamara)

Jednostavno, svijet voli pobjednike.
zaratustra

#3971 Re: IRAN

Post by zaratustra »

Iranske pistacije su najbolje i nakvalitetnije na svijetu. :D
denzel979

#3972 Re: IRAN

Post by denzel979 »

dakle, iranski bdp, prema paritetu kupovne moći, iznosi 830.72 milijardi USD prema mmf-u, 843.86 milijardi usd prema svjetskoj banci (2009.), odnosno 863,5 milijardi usd prema cia-i.prema američkim izvorima iranski izvoz iznosi oko 78.69 milijardi usd, a prema iranskim 94,6 milijarde usd od čega 66,2 milijardi (70%) otpada na naftu i plin odnosno 28,4 milijarde (30%) na ostale proizvode. procjenjuje se da će izvoz potonjih proizvoda premašiti 60 milijardi usd godišnje između 2011. i 2016. godine.

iran je 18. zemlja na svijetu po bdp-u (podatak iz 2010), a sad zamislite gdje bi iran bio da nema sankcija, koje preko 30 godina koce razvoj iranske privrede.
denzel979

#3973 Re: IRAN

Post by denzel979 »

zaratustra wrote:Iranske pistacije su najbolje i nakvalitetnije na svijetu. :D
potpisujem :D
sanaman

#3974 Re: IRAN

Post by sanaman »

denzel979 wrote:dakle, iranski bdp, prema paritetu kupovne moći, iznosi 830.72 milijardi USD prema mmf-u, 843.86 milijardi usd prema svjetskoj banci (2009.), odnosno 863,5 milijardi usd prema cia-i.prema američkim izvorima iranski izvoz iznosi oko 78.69 milijardi usd, a prema iranskim 94,6 milijarde usd od čega 66,2 milijardi (70%) otpada na naftu i plin odnosno 28,4 milijarde (30%) na ostale proizvode. procjenjuje se da će izvoz potonjih proizvoda premašiti 60 milijardi usd godišnje između 2011. i 2016. godine.

iran je 18. zemlja na svijetu po bdp-u (podatak iz 2010), a sad zamislite gdje bi iran bio da nema sankcija, koje preko 30 godina koce razvoj iranske privrede.
Pa zar se sada nisi sam demantovao... kako cijena nafte iranu ne igra ulogu?

Prema tvom postu 70% iranskog izvoza je nafta/plin...to se prodaje za stranu valutu, dolare,eure. Znaci priliv strane valute ulazi na taj nacin. Da bi mogao kupovati one proizvode koje nemas treba ti strana valuta.

Kako ces povecati ovu stranu valutu? Il ce povecati proizvodnju sto ne znaci da ce i cijena skociti ili ces malo zatezati situaciju kako bi cijena skocila a ti napunio svoj dzep.

Ako im uvedu sankcije da ne izvoze naftu/plin...gdje ce namiriti 80 milijardi dolara/deviza? Kako misle placati ono malo robe/proizvoda sto smiju da uvoze? Iranskom valutom?
denzel979

#3975 Re: IRAN

Post by denzel979 »

sanaman wrote:
denzel979 wrote:dakle, iranski bdp, prema paritetu kupovne moći, iznosi 830.72 milijardi USD prema mmf-u, 843.86 milijardi usd prema svjetskoj banci (2009.), odnosno 863,5 milijardi usd prema cia-i.prema američkim izvorima iranski izvoz iznosi oko 78.69 milijardi usd, a prema iranskim 94,6 milijarde usd od čega 66,2 milijardi (70%) otpada na naftu i plin odnosno 28,4 milijarde (30%) na ostale proizvode. procjenjuje se da će izvoz potonjih proizvoda premašiti 60 milijardi usd godišnje između 2011. i 2016. godine.

Pa zar se sada nisi sam demantovao... kako cijena nafte iranu ne igra ulogu?

Prema tvom postu 70% iranskog izvoza je nafta/plin...to se prodaje za stranu valutu, dolare,eure. Znaci priliv strane valute ulazi na taj nacin. Da bi mogao kupovati one proizvode koje nemas treba ti strana valuta.

Kako ces povecati ovu stranu valutu? Il ce povecati proizvodnju sto ne znaci da ce i cijena skociti ili ces malo zatezati situaciju kako bi cijena skocila a ti napunio svoj dzep.

Ako im uvedu sankcije da ne izvoze naftu/plin...gdje ce namiriti 80 milijardi dolara/deviza? Kako misle placati ono malo robe/proizvoda sto smiju da uvoze? Iranskom valutom?
prvo da ti odgovorim, sto bi rekli, cisto ekonomski (jedna od opcija). pogledaj ono sto sam boldirao, a ja cu ti navesti staticki podatak iranskog uvoza: prema američkim izvorima iranski uvoz iznosi oko 58.97 milijardi USD, a prema iranskim izvorima 55 milijardi usd. kada uzmemo u obzir postojecu cifru od 28,4 mrd (2010) usd ostalih proizvoda, sa tendencijom rasta na preko 60 mrd usd, dodjemo na brojku od 80 mrd usd, a ako imamo u vidu da iran ne izvozi naftu iskljucivo u zemlje eu i usa, ostaje nam jos pozamasna cifra od izvoza nafte (ovo pisem pod uvjetom embarga na naftu) + cjelokupni iznos izvoza plina, a da ne govorim o preorjentaciji naftnog trzista, ili prodaje nafte preko trecih zemalja po istoj cijeni, gdje bi te zemlje (posrednice) ostvarivale ekstra profit, a sve bi se odrazilo na moj i tvoj novcanik (posto bi neminovno doslo do rasta cijena naftnih proizvoda). da ne spominjem kinu kao nezajazljivog potrosaca energenata (ovdje je opcija i povecanje proizvodnje nafte, uz postojece cijene). dakle, nema govora da ova zatezazanja idu iranu na ruku. ono, kao: "malo mi je sankcija, moze li jos?". nidje veze. zatezanja mogu ici na ruku samo bjelosvjetskim mesetarima, koji spekulisu cijenom nafte i bez geo-politickih zatezanja.

pitanje za tebe - iranski trgovinski suficit iznosi 20 mrd usd, a poznato ti je koliki je nas (bih) deficit. cime mi placamo robu koju uvozimo?!
Post Reply