Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- rovac13
#3951 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zavisi od izolacije.........inverter od 2000km evo u svedskoj grije 100m2 i vise.......ali realno kod nas se tako ne gradi.......ovdje gore ljudi gledaju na izolaciju.
Moja kuca u bosni npr.....sprat u kom zivimo ima 85m2 .......full lagano moze da se grije sa dva uredjaja po 1500km........ili npr 3 fujitsu 07leca po 800km bi bila dovoljna.......8cm stiropor zid....5cm plafon....5cm pod......pvc prozori.
Najbolje uzimati jednu po jednu......koliko god vam neko pomogao tek u svom stanu vidis njenu pravu mogucnost.
Moja kuca u bosni npr.....sprat u kom zivimo ima 85m2 .......full lagano moze da se grije sa dva uredjaja po 1500km........ili npr 3 fujitsu 07leca po 800km bi bila dovoljna.......8cm stiropor zid....5cm plafon....5cm pod......pvc prozori.
Najbolje uzimati jednu po jednu......koliko god vam neko pomogao tek u svom stanu vidis njenu pravu mogucnost.
- rovac13
#3952 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Distortion da ti je ostao taj raspored bilo bi super........jedna klima bi iz sobe 1 okrenuta u sobu 3 lako grijala........a druga bi iz sobe 2 okrenuta ka sobi 4 isto tako.
Posto si to zazidao experimentisi sad.
Gledaj da okreces uredjaj prema vratima da ide dalje........i gledaj da klima ne duva tamo gdje se sjedi.
Posto si to zazidao experimentisi sad.
Gledaj da okreces uredjaj prema vratima da ide dalje........i gledaj da klima ne duva tamo gdje se sjedi.
- Distortion
#3953 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@rovac
U prostoriji 2 na najvecem zidu, to je zid lijevo od prozora je americki plakar i na tom zidu nema mjesta za inverter dok dio iznad prozora nije dovoljan da se stavi inverter pa jedino ostaje zid iznad bracnog kreveta.
U prostoriji 2 inverter bi bio iznad trpezarijskog stola koji se nalazi ispred unutarnje pvc stolarije. Ta strana je bocna strana zgrade (1979 godina izgradnje). Kada se udje u sobu iz hodnika (predsoblja) pravo je garnitura gdje se sjedi.
Kad smo kupovali stan, htjeli smo da od dvosobnog stana napravimo funkcionalan trosoban stan jer smo ovsko dobili djeciju sobu a veliku sobu prosirili i iskoristili je da tu ubacimo kuhinju po mjeri. Grijanje moramo rijesiti na ovaj ilii onaj nacin. Dal prijavit grijanje i placat 12 mjeseci po 90 KM ili se grijat pomocu invertera, treceg nema.
U prostoriji 2 na najvecem zidu, to je zid lijevo od prozora je americki plakar i na tom zidu nema mjesta za inverter dok dio iznad prozora nije dovoljan da se stavi inverter pa jedino ostaje zid iznad bracnog kreveta.
U prostoriji 2 inverter bi bio iznad trpezarijskog stola koji se nalazi ispred unutarnje pvc stolarije. Ta strana je bocna strana zgrade (1979 godina izgradnje). Kada se udje u sobu iz hodnika (predsoblja) pravo je garnitura gdje se sjedi.
Kad smo kupovali stan, htjeli smo da od dvosobnog stana napravimo funkcionalan trosoban stan jer smo ovsko dobili djeciju sobu a veliku sobu prosirili i iskoristili je da tu ubacimo kuhinju po mjeri. Grijanje moramo rijesiti na ovaj ilii onaj nacin. Dal prijavit grijanje i placat 12 mjeseci po 90 KM ili se grijat pomocu invertera, treceg nema.
- nexteen
#3954 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znas kako , raspored jeste malo zjbn , i jedno pravilo u takvim situacijama je da se klime usmere ka vratima , da bi se vazduh koliko toliko progurao u susedne prostorije .. Po meni su ove dve opcije najbolje , s tim da ti bolje znas sta mozes ili ne , i koliko imas mesta za unutrasnju .. Inace unutrasnja jedinica ne mora biti instalirana blize plafonu , ukoliko ti je bitnija za grejanje , ovu drugu koja ce se naci van dnevne , nju mozes postaviti i blize podu , za grejanje je extra ali ne i za hladjenje .. Sedi dobro razmisli jer jednom kad ih postavis , tesko da ces ih pomerati .. Ova slika gde sam je postavio u predsoblju , bila bi extra na nizoj poziciji , zato sto je to mali prostor i ne bi se desilo da dodjes u situaciju da klima dostigne temp , i prestane ili smanji grejanje , vec bi stalno vukla hladniji vazduh s poda i bolje bi grejala .. Duvala bi vise ka decijoj sobi , gde ti je po meni i prioritet grejanja , a ugrejala bi se i spavaca za stepen ili dva slabije .. Isto vazi i za deciju sobu , ispod prosora recimo , bar sto se tice visine instalacije , znaci sedi , vidi sta ti je ciniti .. U dnevnoj je mozes staviti vislje , veci je prostor i nije problem ..
http://www.dodaj.rs/?3e/12H/17mekae0/untitled.png
http://www.dodaj.rs/?35/U/MB9pcRy/untitled.png
http://www.dodaj.rs/?3e/12H/17mekae0/untitled.png
http://www.dodaj.rs/?35/U/MB9pcRy/untitled.png
-
epeco
#3955 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
lerdi wrote:Ima li kakva preporuka za kvalitetan inverter? Treba mi za nekih 30-tak kvadrata stana sa novom stolarijom i solidnom izolacijom.
AWHZ14LB/AOHZ14LB General (Fujitsu) Nocria ispod toga 30 kvadrata Sarajevo ništa!!!
-
epeco
#3956 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja bi ovdje išao sa dvije klime iz serije Luca ,dnevni boravak ASYG14LUCA/AO ,a spavaća sa ASYG09LUCA ,dizajnerska klima noviji model od lece,tj. najljepša klima u svijetu bila 2012 godine po reddotu! Imaš snage u grijanje suma 3.2+5.4kw (4.2+6.0)kw norma što daje i mogućnost maximuma!Distortion wrote:Svakako sam htio da postavim tlocrt stana jer je bitan raspored soba. Ovo je tlocrt stana iz susjedne zgrade a te zgrade su manje vise sve iste sa istim stanovma. Stan je preuredjen, kuhinja je sad po novom djecija soba (ako Bog da kada dodju djeca) jer smo kupovinom stana srusili ostavu koja se naslanjala na balkon i uzeli cca 1,5m2 balkona. Tim smo prosirili dnevnu sobu sa 23 na 26 m2 i opet imamo balkon 3m2 (bio je oko 5m2) koji je zagradjen (vanjska i unutrasnja pvc stolarija petokomorna nova). Po novom razmjestaju u velikoj sobi gdje boravimo imamo kuhinju po mjeri sa trpezarijskim stolom. Sve ostalo je ostalo isto, komotno predsoblje iz kojeg se ulazi u sve sobe.
Da vas ne buni, po novom razmjestaju ulaz u dnevnu iz hodnika prvi desno je ostao isti, dok su druga vrata (moglo se ulaziti iz kuhinje u dnevnu sobu prije ostave) zazidana kao i vrata od ostave da bi se dobio taj ugao za kuhinju u velikoj sobi.
Nemojte da vas buni kvadratura spavace i djecije (po tlocrtu kuhinje koja to vise nije), spavaca je 12,09 m2 a djecija soba 12,50 m2 ali je spavaca uvucenija pa se djecija cini da je manja a nije.
Nadam se da sada imate jasniju sliku rasporeda soba. Inace, komsije kazu da je ta spavaca toplija jer je u sredini zgrade.
Opet sve ovisi kakav komfor želiš u stanu ,ja imam ASYG30LAT4 i 4 unutarnje jedinicE AGYG modeli + podno grijanje kroz pola kuće i cijelu zimu volim kratke rukave nosit po kući!
- nexteen
#3957 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@especo ti zaboravljas jednu stvar , u stanu postoje cevi od daljinskog grejanja koje mu prolaze kroz stan .. znaci nisu samo klime te koje ce grejati stan i zato mu je preporuceno 2x07LEC , ili ako bas hoce moze uzeti 07LEC+12 LLCC ili LM model .. Slazem se sa tobom da je LU model extra , ja ga imam , no ako nema para za vece ulaganje onda mu je ovo preporuka .. A opet i da mislis uzeti LU model , neispaltiva ti je 14-ka jer 12-ka ima skoro pa iste rezulatate na vecim minusima tj kad mu je najpotrebnije ... A opet Nocria jeste extra ali je uvek bolje dve manje klime od jedne , pogotovo sto on ima problem sa pozicijama postavke .. Nocria kod nas kosta 1000e a za te pare bi se recimo moglo uzeti 12LM+07LEC ili pak 2x12LLCC .. @rovacc ima Nocriu pa mu je eto i on predlozio 2x07LEC ili ti bolje receno 2 klime , a da li je 2x07 ili 07+12 to nek sam proceni , zna bolje od nas koliko para ima

Ovo sto ti imas je super stvar , samo kosta puno i vecina to ne moze da priustikao sto sam rekao ima odredjeno pausalno grijanje zbog prolaska vertikalnih cijevi kroz 3 od ukupno 5 prostorija (jedino u hodniku 7m2 i djecijoj 13m2 s tim da su u kupatilu tri vertikalne cijevi koje su vise nego dovoljne za grijanje istog a mozda i hodnika.
- Distortion
#3958 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mislim da bi mi za veliku sobu gdje najvise boravim u kojoj mi je kuhinja po mjeri s trpezarijskim stolom (26m2) odgovarala 12-tka Fujitsu 12LLCC ako grije 30m2. Ta velika soba ima balkon i balkon je ogradjen i vani pvc stolarijom i unutra isto tako vrata+prozori.
Drugi inverter bi bio OK kako je predlozeno u predsoblju ali okrenut da puse prema spavacoj i djecijoj sobi (inverter bi fakticki bio iznad ulaza u dnevnu sobu jer kad se ulazi u predsobolje desno je mali ormaric za odjecu sa vjesalicama i inverter iznad njega bi bio na nezgodnom mjestu tj. nebi imao dovoljno prostora a koliko sam mogao procitati inverter mora imati prostora ispod i iznad).
@nexteen
Na ovoj prvoj slici pozicija invertera u dnevnoj sobi bi bila skoro pa iznad garniture gdje se sjedi pa ne znam koliko je to preporucivo. Mozda malo prema prozoru da pomjerim a i da je lakse i pristupacnije za montazu vanjske jedinice.
Ne znam koliko je dobro u tom slucaju da drugi inverter bude tacno iznad ulaza u dnevnu sobu, naravno mislim da predsoblje a da je okrenut da puse prema spavacoj kupatilu i djecijoj.
09LLCC bi bila OK za to ili?
Kupatilo od 5m2 griju tri cijevi vertikalne i ono svakako nema posebne radijatore kao ostale sobe. Kupatilo se dovoljno zagrijava s ove tri vertikale za koje placam pausal.
U spavacoj i djecijoj (bivsa kuhinja) sobi nema prostora za unutarnju jedinicu iznad prozora. Jedino ostaje desni zid.
Dal je problem instalirati unutarnju jedinicu u predsoblje koja bi bila udaljena cca 6-7m od vanjske?
Hvala na replikama i savjetima!!!
Drugi inverter bi bio OK kako je predlozeno u predsoblju ali okrenut da puse prema spavacoj i djecijoj sobi (inverter bi fakticki bio iznad ulaza u dnevnu sobu jer kad se ulazi u predsobolje desno je mali ormaric za odjecu sa vjesalicama i inverter iznad njega bi bio na nezgodnom mjestu tj. nebi imao dovoljno prostora a koliko sam mogao procitati inverter mora imati prostora ispod i iznad).
@nexteen
Na ovoj prvoj slici pozicija invertera u dnevnoj sobi bi bila skoro pa iznad garniture gdje se sjedi pa ne znam koliko je to preporucivo. Mozda malo prema prozoru da pomjerim a i da je lakse i pristupacnije za montazu vanjske jedinice.
Ne znam koliko je dobro u tom slucaju da drugi inverter bude tacno iznad ulaza u dnevnu sobu, naravno mislim da predsoblje a da je okrenut da puse prema spavacoj kupatilu i djecijoj.
09LLCC bi bila OK za to ili?
Kupatilo od 5m2 griju tri cijevi vertikalne i ono svakako nema posebne radijatore kao ostale sobe. Kupatilo se dovoljno zagrijava s ove tri vertikale za koje placam pausal.
U spavacoj i djecijoj (bivsa kuhinja) sobi nema prostora za unutarnju jedinicu iznad prozora. Jedino ostaje desni zid.
Dal je problem instalirati unutarnju jedinicu u predsoblje koja bi bila udaljena cca 6-7m od vanjske?
Hvala na replikama i savjetima!!!
- nexteen
#3959 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Fujitsu ASYG12LLCC
Pdesign KWh 3,20
SCOP 3,80
Klasa A
Sezonska potrosnja 1179kw
na -7c daje 2,83kw sa COP 2,38
na -15c daje 3,00kw sa COP 2,10
na +7c daje 4,00kw sa COP 3,54
Fujitsu ASYG09LLCC
Pdesign KWh 2.30
SCOP 4.00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 805kw
na -7c daje 2,03kw sa COP 2,52
na -15c daje 2.20kw sa COP 1.68
na +7c daje 3,00kw sa COP 4.05
Nesto je stedljivija 09 , ali i daje manje na vecim minusima , a pretpostavljam da je razlika u ceni izmedju 9 i 12-ke oko 50e .. Znaci vidis sve , sta i koliko na kojim minusima , da li ces 12+09 ili 2x12 , sam proceni jer ti niko ne moze tacno reci sa sigurnoscu sta je najbolje .. Dve 12-ke daju na -15c , 6kw max , a uvek mozes tih par dana ako zaskripi ukljuciti neku grejalicu , cisto da premostis .. Duzina instalacije od 6-7m nije nikakav problem , treba naci manual ali skoro svaki Fujitsu ti je prednapunjen na 15m i tek posle toga se dopunjuje .. Cak sta vise mozda ti klima i bude bolje radila na tu duzinu jer se inace preporucuje minimum 3m .. Znaci ovako , u dnevnoj sobi postavi klimu gde mozes , ovu drugu klimu , e tu je veci problem , ako je postavis visoko tj normalno u predsoblje , mozda bude radila kako treba , a mozda ne , jer ce se predsoblje brzo ugrejati i Fujitsu ce smanjiti duvanje .. Ja da je postavljam u predsoblje gledao bih da postavim klimu blize podu ako je izvodljivo , da vuce hladan vazduh odozdole i onda nije problem .. Znaci dobro razmisli o poziciji klime van dnevne , strujanje vazduha mora biti sto bolje usmereno , ne samo krilcima vec i pozicijom klime . .No ja mislim da bi spustanjem dole u mnogo sprecio problem .. A to nize znaci najmanje ispod nivoa ragastoa , da mozes da uzima sveziji vazduh .. Znas sam bolje od nas sta ti je ciniti , nase je samo da ti kazemo sta mozes da ocekujes .. Ne znam jesam li pokrio sve sto te interesuje , ako nisam pitaj .. Samo jos jedna stvar , jako je bitno da nadjes dobrog instalatera i da se ispostuju osnovne norme dobre instalacije ..
1. duzina instalacije ne manje od 3m
2. vakumiranje sistema
3. svaka cev zasebno izolovana
4. antivibracione gume na spoljnu jedinicu ( ovo je opciono )
Pdesign KWh 3,20
SCOP 3,80
Klasa A
Sezonska potrosnja 1179kw
na -7c daje 2,83kw sa COP 2,38
na -15c daje 3,00kw sa COP 2,10
na +7c daje 4,00kw sa COP 3,54
Fujitsu ASYG09LLCC
Pdesign KWh 2.30
SCOP 4.00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 805kw
na -7c daje 2,03kw sa COP 2,52
na -15c daje 2.20kw sa COP 1.68
na +7c daje 3,00kw sa COP 4.05
Nesto je stedljivija 09 , ali i daje manje na vecim minusima , a pretpostavljam da je razlika u ceni izmedju 9 i 12-ke oko 50e .. Znaci vidis sve , sta i koliko na kojim minusima , da li ces 12+09 ili 2x12 , sam proceni jer ti niko ne moze tacno reci sa sigurnoscu sta je najbolje .. Dve 12-ke daju na -15c , 6kw max , a uvek mozes tih par dana ako zaskripi ukljuciti neku grejalicu , cisto da premostis .. Duzina instalacije od 6-7m nije nikakav problem , treba naci manual ali skoro svaki Fujitsu ti je prednapunjen na 15m i tek posle toga se dopunjuje .. Cak sta vise mozda ti klima i bude bolje radila na tu duzinu jer se inace preporucuje minimum 3m .. Znaci ovako , u dnevnoj sobi postavi klimu gde mozes , ovu drugu klimu , e tu je veci problem , ako je postavis visoko tj normalno u predsoblje , mozda bude radila kako treba , a mozda ne , jer ce se predsoblje brzo ugrejati i Fujitsu ce smanjiti duvanje .. Ja da je postavljam u predsoblje gledao bih da postavim klimu blize podu ako je izvodljivo , da vuce hladan vazduh odozdole i onda nije problem .. Znaci dobro razmisli o poziciji klime van dnevne , strujanje vazduha mora biti sto bolje usmereno , ne samo krilcima vec i pozicijom klime . .No ja mislim da bi spustanjem dole u mnogo sprecio problem .. A to nize znaci najmanje ispod nivoa ragastoa , da mozes da uzima sveziji vazduh .. Znas sam bolje od nas sta ti je ciniti , nase je samo da ti kazemo sta mozes da ocekujes .. Ne znam jesam li pokrio sve sto te interesuje , ako nisam pitaj .. Samo jos jedna stvar , jako je bitno da nadjes dobrog instalatera i da se ispostuju osnovne norme dobre instalacije ..
1. duzina instalacije ne manje od 3m
2. vakumiranje sistema
3. svaka cev zasebno izolovana
4. antivibracione gume na spoljnu jedinicu ( ovo je opciono )
- lerdi
#3960 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Može li mi neko od ovih malo upučenijih reči kakve su ove Daikin klime? Konkretno me interesuje model FTX35JV.
Upratio sam da su Mitsubishi, Fujitsu i Toshiba najbolji ali su i u tom nekom višem rangu po cijeni. Za ovaj Daikin imam neku malo povoljniju opciju pa me interesuje kako su se pokazale.
Upratio sam da su Mitsubishi, Fujitsu i Toshiba najbolji ali su i u tom nekom višem rangu po cijeni. Za ovaj Daikin imam neku malo povoljniju opciju pa me interesuje kako su se pokazale.
- rovac13
#3961 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije istina da su najbolji fuj mit tosh........daikin isto spada u top proizvodjace........samo je bitno dal izaberes jeftini njihov model.......a taj daikin je mislim njihov najslabiji uredjaj.....zato je jeftin......i nije nesto mislim
- lerdi
#3962 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Aha ok. Hvala na odgovoru.rovac13 wrote:Nije istina da su najbolji fuj mit tosh........daikin isto spada u top proizvodjace........samo je bitno dal izaberes jeftini njihov model.......a taj daikin je mislim njihov najslabiji uredjaj.....zato je jeftin......i nije nesto mislim
-
LimaLima1
#3963 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ovaj Daikin-ov uređaj je jedan sasvim korektan uređaj, nije najbolji ali nije ni najslabiji. Energetska klasa A++/A+, grijanje do -15°C, mogučnost spajanja WIFI kontrole itd, itd... Vrlo pouzdan uređaj, proizvodi već dosta dugo sa manjim poboljšanjima, prije svega u efikasnosti. Do ove sezone je bio dosta skup cca 1800 KM, od ove sezone su ga pojeftinili na cca 1200 km (zbog izlaska novog modela).
Omjer cijene i kvaliteta više nego dobar.
-
kakavdanakneiskustvu
#3964 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
kupio stan od 60 kvadrata,grijanje iskljuceno,namjeravam kupiti konvektore,koliko konvektora uzeti,kolike snage?
- rovac13
#3965 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da ne bude da sam pljuvao bezze po uredjaju(nisam pljuvaoLimaLima1 wrote:Ovaj Daikin-ov uređaj je jedan sasvim korektan uređaj, nije najbolji ali nije ni najslabiji. Energetska klasa A++/A+, grijanje do -15°C, mogučnost spajanja WIFI kontrole itd, itd... Vrlo pouzdan uređaj, proizvodi već dosta dugo sa manjim poboljšanjima, prije svega u efikasnosti. Do ove sezone je bio dosta skup cca 1800 KM, od ove sezone su ga pojeftinili na cca 1200 km (zbog izlaska novog modela).
-
dreamliner
#3966 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Po nekom mom iskustvu ti je najisplativije drva, ali naravno pod uslovom da ima neko u kuci da ti lozi redovno vatru... ako ne onda definitivno na struju...
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#3967 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ovo ide jedino, ako imaš vlastitu šumu pod nosem, pa još dobiješ gratis od rodbine koja graniči sa tobom (stabla koja se ionako moraju posjeci...itd).dreamliner wrote:Po nekom mom iskustvu ti je najisplativije drva, ali naravno pod uslovom da ima neko u kuci da ti lozi redovno vatru... ako ne onda definitivno na struju...
Komparacija, ja za 70m2 za 6+ mj, potrošio 290KM struje, neke koje znam za 25m2 potrošili 3,5m2 drveta (3,5x70KM=245KM), većinu dana nije u kući, osim vikenda).
Pa ti vidi koliko je isplativije.
Ne kažem ako, kao ćto rekoh, imaš svoje, pa samo platiš za prevoz i sl.
- rovac13
#3968 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kad imas svoju sumu........pa na proljece ides u sumu obaras drva,pripremas,platis prevoz,rezes,cijepas,pa se cijelo ljeto suše........pa cijelu zimu lozis cistis itd........onda potrosis priblizno kao sa inverterima.
A ako kupujes drva onda je skuplje na drva......iako opet moras lozit cistit i ostalo.
A ako kupujes drva onda je skuplje na drva......iako opet moras lozit cistit i ostalo.
-
sarajevo999999
#3969 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
E cuj molim te 300 maraka za pola godine i to 70 m2. Nisi se ti ni ogrijao druze moj, samo si prezivio zimu. Ako se hoces dobro ugrijati rjesenje je pec na drva, s tim da grijes sprat kuce i moze ti biti 10-12 metara x 60 km. Ali ima mana sto treba drvo unijeti u kucu pa vatru naloziti, kome je i to zahmetli onda struja, nema druge. Svakako sam se grijao i idealna kombinacija 10 metara drva+tona uglja navece da cuva vatru.
-
sarajevo999999
#3970 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Cijena metra drveta ispilanog na cutuk (25 cm) pred tvojom kucom u sumariji nije veca od 70 kmrovac13 wrote:Kad imas svoju sumu........pa na proljece ides u sumu obaras drva,pripremas,platis prevoz,rezes,cijepas,pa se cijelo ljeto suše........pa cijelu zimu lozis cistis itd........onda potrosis priblizno kao sa inverterima.
- rovac13
#3971 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam se grijao na drva.......vec tri godine se grijem na toplotne pumpe.......prva zima me kostala cini mi se oko 230-240KM.........druga oko 260KM........treca zima oko 200 KM.......na 85m2 kuce.
A to da li sam se ogrijao........to je stvar licne prirode.......preko dana je konstantno 24-25*C (radi malca drzim tu temperaturu) a preko noci mozda 21-22
Sa drvima nikad ni blizu toga.
Dok se ja grijem na to......pored mene brat se grije tako kako ti spominjes........ja prolazim drasticno jeftinije.
A to da li sam se ogrijao........to je stvar licne prirode.......preko dana je konstantno 24-25*C (radi malca drzim tu temperaturu) a preko noci mozda 21-22
Sa drvima nikad ni blizu toga.
Dok se ja grijem na to......pored mene brat se grije tako kako ti spominjes........ja prolazim drasticno jeftinije.
-
sarajevo999999
#3972 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Postujem, nema sta. Ipak moje iskustvo je bilo 80 maraka mjesecno upaljen onaj uljni radijator dnevno 8 sati. Najgore sto sam se sledio tu zimu i vise nikad, ne vjerujem struji i dzaba
- rovac13
#3973 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Matematika je cista.........tvoj radijator trosi u prosjeku 4 do 5 puta vise struje od invertera.......tako kaze i specifikacija.....i testiranja.......i iskustva.sarajevo999999 wrote:Postujem, nema sta. Ipak moje iskustvo je bilo 80 maraka mjesecno upaljen onaj uljni radijator dnevno 8 sati. Najgore sto sam se sledio tu zimu i vise nikad, ne vjerujem struji i dzaba
Nije to nista.......da si bio prije 3 zime ovdje na forumu.......kad nas je samo nekoliko grijalo se na ovo.......i kad su svi pljuvali i govorili da lazemo......iako se racuni skenirali itd.......a danas je vec drugacije........mnogi prelaze na toplotne pumpe .
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#3974 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Što me nasmija čovjeksarajevo999999 wrote:E cuj molim te 300 maraka za pola godine i to 70 m2. Nisi se ti ni ogrijao druze moj, samo si prezivio zimu. Ako se hoces dobro ugrijati rjesenje je pec na drva, s tim da grijes sprat kuce i moze ti biti 10-12 metara x 60 km. Ali ima mana sto treba drvo unijeti u kucu pa vatru naloziti, kome je i to zahmetli onda struja, nema druge. Svakako sam se grijao i idealna kombinacija 10 metara drva+tona uglja navece da cuva vatru.
Za Bosanca je i dan-danas auto iz snova VW, tvrdimo da smo pametniji od pola planete, toboze snalazljivi...i da ne nabrajam više.
Znaš kad je neki čovjek vidio Merlina kako se izležava na nekoj Sa planini i dobaci mu "jelde Dino nema nigdje k'o u Bosni?", a ovaj će "to sam i ja mislio dok sam kokuz bio".
-
sarajevo999999
#3975 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Svoj ti pos'opiplica wrote:Što me nasmija čovjeksarajevo999999 wrote:E cuj molim te 300 maraka za pola godine i to 70 m2. Nisi se ti ni ogrijao druze moj, samo si prezivio zimu. Ako se hoces dobro ugrijati rjesenje je pec na drva, s tim da grijes sprat kuce i moze ti biti 10-12 metara x 60 km. Ali ima mana sto treba drvo unijeti u kucu pa vatru naloziti, kome je i to zahmetli onda struja, nema druge. Svakako sam se grijao i idealna kombinacija 10 metara drva+tona uglja navece da cuva vatru.
Za Bosanca je i dan-danas auto iz snova VW, tvrdimo da smo pametniji od pola planete, toboze snalazljivi...i da ne nabrajam više.
Znaš kad je neki čovjek vidio Merlina kako se izležava na nekoj Sa planini i dobaci mu "jelde Dino nema nigdje k'o u Bosni?", a ovaj će "to sam i ja mislio dok sam kokuz bio".