ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#3951 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

nad zoobsom, niti jedan zakon nema tezinu, iz te oblasti, a koji je donesen na nekom nivou.
tako da ukaz zakona rs ukoliko nije usaglasen sa gornjim, ne moze biti jaci od istog
drug_profi

#3952 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Mislim da nema suda čak ni u BiH koji bi drugačije presudio.
Dzontra_Volta

#3953 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Bakir1 wrote:nad zoobsom, niti jedan zakon nema tezinu, iz te oblasti, a koji je donesen na nekom nivou.
tako da ukaz zakona rs ukoliko nije usaglasen sa gornjim, ne moze biti jaci od istog
Vozači u HBŽ-u do jeseni će plaćati manje kazne za prometne prekršaje

https://www.vecernji.ba/vijesti/vozaci- ... je-1184939
Problem je u tome što u ovoj banana državi, ako ti spuca prekršajni nalog, nije problem u tome što ćeš ti vjerovatno lako dokazati da nisi kriv.
Ali to dokazivanje te može koštati skuplje nego kazna. Recimo to za svjetla, ispadne skuplja pita nego tepsija dok odeš na ročište na sud u nekom drugom gradu (recimo u Livno ili Banja Luku), valja ti platiti troškove puta do tamo, uzeti slobodan dan sa posla, a i to ti ne garantuje da će možda sudija imati neko svoje drugo mišljenje.
Kad su donedavno zaustavljali na Bradini sve one koji voze brže od 61 km/h (jer su smatrali da žuta tabla s natpisom "Bradina" znači "naselje", a ne "naseljeno mjesto", pa naplaćivali ljudima kazne jer je kao ograničenje 50 km/h), ja sam znao da tu mogu proletiti 90 km/h i da ne moram odgovarati, ali bih uvijek digao nogu s gasa, jer sam kontao da mi valja uzeti slobodan dan da bih se peglao po sudu u Konjicu i da mi ta egzibicija ne treba.
Bakir1

#3954 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

ipak, to ne osporava cinjenicu, da je zoobs majka, a ovi ostali derivati.
to sto neki hoce na silu da imaju svoje zakone, i da pobijaju drzavni, nece moci ;-)
mrsamras

#3955 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

Dzontra_Volta wrote:
Bakir1 wrote:nad zoobsom, niti jedan zakon nema tezinu, iz te oblasti, a koji je donesen na nekom nivou.
Vozači u HBŽ-u do jeseni će plaćati manje kazne za prometne prekršaje

https://www.vecernji.ba/vijesti/vozaci- ... je-1184939
Problem je u tome što u ovoj banana državi, ako ti spuca prekršajni nalog, nije problem u tome što ćeš ti vjerovatno lako dokazati da nisi kriv.
Ali to dokazivanje te može koštati skuplje nego kazna. Recimo to za svjetla, ispadne skuplja pita nego tepsija dok odeš na ročište na sud u nekom drugom gradu (recimo u Livno ili Banja Luku), valja ti platiti troškove puta do tamo, uzeti slobodan dan sa posla, a i to ti ne garantuje da će možda sudija imati neko svoje drugo mišljenje.
Kad su donedavno zaustavljali na Bradini sve one koji voze brže od 61 km/h (jer su smatrali da žuta tabla s natpisom "Bradina" znači "naselje", a ne "naseljeno mjesto", pa naplaćivali ljudima kazne jer je kao ograničenje 50 km/h), ja sam znao da tu mogu proletiti 90 km/h i da ne moram odgovarati, ali bih uvijek digao nogu s gasa, jer sam kontao da mi valja uzeti slobodan dan da bih se peglao po sudu u Konjicu i da mi ta egzibicija ne treba.
Pa nije samo tu takav slucaj, svugdje je ista situacija u BiH, kako bi drugacije napisao kaznu :D
Sve u svemu, zanimljiva tema oko toga naselje i naseljeno mjesto.
Iako se drzim strogo ogranicenja upravo zbog nepotrebnog pelganja, kAko bar malo prodiskutvati sa policijom kad se desi takva situacija, iskustva?
vješalica

#3956 Re: ZOBS

Post by vješalica »

clan 9 i tacke 32 i 32a objasnjavaju razliku izmedju naselja i naselenog mjesta
supci neobrazovani pojma nemaju a 'provode zakon'
escobar__

#3957 Re: ZOBS

Post by escobar__ »

vješalica wrote:clan 9 i tacke 32 i 32a objasnjavaju razliku izmedju naselja i naselenog mjesta
A gle ovo, na sajtu MUP-a KS je postavljen ZOBS u kom se pominje samo naselje.

MUP KS
nemezis

#3958 Re: ZOBS

Post by nemezis »

escobar__ wrote:
vješalica wrote:clan 9 i tacke 32 i 32a objasnjavaju razliku izmedju naselja i naselenog mjesta

MUP KS
Gdje to stoji na stranici? Na linku http://propisi.ks.gov.ba se mogu naci izmjene zakona. Malo nezgodno za ganjati zakon pa izmjene ali kako vidim sve je navedeno.

Evo link za izmjene https://propisi.ks.gov.ba/sites/propisi ... s/8-17.pdf
nemezis

#3959 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Može tema za diskusiju?

Hronologija zakona o saobracaju i pravilnika i znakovima, vezano za preticanje, ide otprilike ovako.
Zakon definiše, izmedju ostalih, pojmove "motorno vozilo", "vozilo na motorni pogon" i "traktor", prema kojima traktor nije motorno vozilo.
Pravilnik definise znak za zabranu preticanja "motornih vozila" koji se, zbog toga sto traktor nije motorno vozilo, valjda nije odnosio na traktor.
Pravilnik se mijenja na nacin da se riječi "motorno vozilo" mijenja u "vozilo na motorni pogon" čime se znakom zabrane preticanja zabranjuje preticanje "vozila na motorni pogon" te se zabrana odnosi i na traktor.
Zakon se mijenja na nacin da se potpuno brise definicija pojma "vozilo na motorni pogon".
Pravilnik se, koliko znam, nije mijenjao.
Kako sada tumaciti znak "zabrana preticanja vozila na motorni pogon"?
vješalica

#3960 Re: ZOBS

Post by vješalica »

escobar__ wrote:

MUP KS
jadan ne bio procitaj kompletan zoobs iz 2017
a ne iz 2006 stari
MAN-lion's coach

#3961 Re: ZOBS

Post by MAN-lion's coach »

nemezis wrote:Može tema za diskusiju?

Hronologija zakona o saobracaju i pravilnika i znakovima, vezano za preticanje, ide otprilike ovako.
Zakon definiše, izmedju ostalih, pojmove "motorno vozilo", "vozilo na motorni pogon" i "traktor", prema kojima traktor nije motorno vozilo.
Pravilnik definise znak za zabranu preticanja "motornih vozila" koji se, zbog toga sto traktor nije motorno vozilo, valjda nije odnosio na traktor.
Pravilnik se mijenja na nacin da se riječi "motorno vozilo" mijenja u "vozilo na motorni pogon" čime se znakom zabrane preticanja zabranjuje preticanje "vozila na motorni pogon" te se zabrana odnosi i na traktor.
Zakon se mijenja na nacin da se potpuno brise definicija pojma "vozilo na motorni pogon".
Pravilnik se, koliko znam, nije mijenjao.
Kako sada tumaciti znak "zabrana preticanja vozila na motorni pogon"?
Auuu
Udrobio si svašta
Pročitaj vrlo bitni član 9. važećeg ZOOBS-a BiH, pa ćeš vidjeti šta je traktor, šta je radna mašina, putnički automobil itd..., a šta se smatra VOZILOM.
Vozilo ima svoju definiciju, kao i gore navedeni primjeri motornih vozila.
Traktor, radna mašina, putnički automobil, tegljač itd. su MOTORNA vozila.
A nije tačno da nema definicije motorno vozilo, to je tačka 30. člana 9.

Također, i preticanje ima svoju definiciju, i kompletan odjeljak koji tretira tu radnju u saobraćaju. I nigdje, apsolutno nigdje, ne piše "preticanje motornog vozila", nego "preticanje vozila".

Što se tiče tabli:
Image
Last edited by MAN-lion's coach on 04/02/2018 11:45, edited 1 time in total.
vješalica

#3962 Re: ZOBS

Post by vješalica »

vidis da pojma nema
prica o nekakvoj hronologiji i ne zna ni sta pise
jos malo pa pojednicima moras traziti sam jer se prave mudri toliko da im zakon ne treba
nemezis

#3963 Re: ZOBS

Post by nemezis »

@MAN-lion's coach, meni nije jasno jesi li ti pročitao uopšte šta sam ja napisao jer iz ovoga što si ti napisao djeluje kao da nisi.
MAN-lion's coach wrote:Auuu
Udrobio si svašta
Šta bi ovo trebalo da znači?
MAN-lion's coach wrote:Pročitaj vrlo bitni član 9. važećeg ZOOBS-a BiH, pa ćeš vidjeti šta je traktor, šta je radna mašina, putnički automobil itd..., a šta se smatra VOZILOM.
Vozilo ima svoju definiciju, kao i gore navedeni primjeri motornih vozila.
Traktor, radna mašina, putnički automobil, tegljač itd. su MOTORNA vozila.
Ne razumijem poentu ovog teksta. Ja sam napisao vremenski kako se odvijalo donošenje i mijenjanje propisa a ti meni kažeš da pročitam član 9? Jesi li primijetio da ja u prvoj rečenici kažem da "traktor nije motorno vozilo" i da je to početak? Je li ti palo na pamet da imalo razmisliš o onome što sam napisao? Je li znaš da nekada traktor nije bio "motorno vozilo" nego "vozilo na motorni pogon" i je li znaš u čemu je bila razlika? Sada kada sam ti ovo napisao, pročitaćeš pa ćeš reći da si znao ali iz napisanog je očito da nisi.
MAN-lion's coach wrote:A nije tačno da nema definicije motorno vozilo, to je tačka 30. člana 9.
Gdje sam ja rekao da nema definicije motornog vozila? Ja sam napisao
i ne vidim da je tu nešto nejasno jer u članu 9, tačka 82. bila definicija vozila na motorni pogon koja se brisala izmjenama Zakona.
MAN-lion's coach wrote:Također, i preticanje ima svoju definiciju, i kompletan odjeljak koji tretira tu radnju u saobraćaju. I nigdje, apsolutno nigdje, ne piše "preticanje motornog vozila", nego "preticanje vozila".
Je li ti zezaš ili šta? Pišeš da apsolutno nigdje ne piše "preticanje motornog vozila" a postavljaš sliku gdje piše "zabrana pretjecanja svih motornih vozila"? Dakle, ovaj znak koji si postavio se odnosi na zabranu preticanja "motornih vozila" a ne "vozila". Naravno, ni to nije aktuelno o čemu ćemo kasnije. Jesi li ti uopšte pratio gdje pominjem Zakon a gdje Pravilnik?
MAN-lion's coach wrote:Što se tiče tabli:
Image
Nije mi jasno šta ovime želiš reći? Je li znaš, a ja sam upravo to napisao u mom postu, da je taj dio mijenjan i da je termin "motorna vozila" promijenjen u "vozila na motorni pogon"? Znači, taj znak označava cestu gdje je zabranjeno preticanje "vozila na motorni pogon".

Dakle, ja sam htio ozbiljnu priču gdje bi nešto rekli oni koji su detaljno pročitali relevantne propise a ne dječije nadmudrivanje.
funaki

#3964 Re: ZOBS

Post by funaki »

Bakir1 wrote:ipak, to ne osporava cinjenicu, da je zoobs majka, a ovi ostali derivati.
to sto neki hoce na silu da imaju svoje zakone, i da pobijaju drzavni, nece moci ;-)
Kako onda komentarišeš pravilnik o eko testu na fed. nivou, koji je u suprotnosti sa državnim? :-)
Bakir1

#3965 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

funaki wrote:
Bakir1 wrote:ipak, to ne osporava cinjenicu, da je zoobs majka, a ovi ostali derivati.
Kako onda komentarišeš pravilnik o eko testu na fed. nivou, koji je u suprotnosti sa državnim? :-)
to je sta? pravilnik? donesen na osnovu cega?
funaki

#3966 Re: ZOBS

Post by funaki »

Bakir1 wrote:
funaki wrote:
to je sta? pravilnik? donesen na osnovu cega?
Samo pitam, kako komentarišeš? Da li možeš to komentarisati?
Bakir1

#3967 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

procitaj zoobs, pa procitaj ko smije donositi pravilnike i koje i sa cime moraju biti usaglaseni.
ni jedan pravilnik o tehnickim pregledima nije isti u disktriktu i 2 entiteta, to recimo je jedan primjer....
funaki

#3968 Re: ZOBS

Post by funaki »

Bakir1 wrote:procitaj zoobs, pa procitaj ko smije donositi pravilnike i koje i sa cime moraju biti usaglaseni.
ni jedan pravilnik o tehnickim pregledima nije isti u disktriktu i 2 entiteta, to recimo je jedan primjer....
Znači, po tebi je sve regularno, ili...

P.S. Pravilnik o tehničkim pregledima je na nivou države, iz zoobs-a, a eko test donio fed. ministar!?!?
Bakir1

#3969 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Opet te pitam na osnovu cega je donesen pravilnik?
Tvrdiš da u rs-u imaju iste vrste tehničkih pregleda i da rs nema svoj pravilnik o Eko testu?
Zanimljivo :D
funaki

#3970 Re: ZOBS

Post by funaki »

Bakir1 wrote:Opet te pitam na osnovu cega je donesen pravilnik?
Tvrdiš da u rs-u imaju iste vrste tehničkih pregleda i da rs nema svoj pravilnik o Eko testu?
Zanimljivo :D
Izbjegavaš odgovore, zanimljivo :D

Možeš li samo odgovoriti, da li je po tebi sve regularno vezano za eko test :D
Bakir1

#3971 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Hocu ali kada mi kazes odgovor na pitanje koje sam ti postavio :D
Kako ti ono kazes? I dalje ne kontas :D
funaki

#3972 Re: ZOBS

Post by funaki »

Bakir1 wrote:Hocu ali kada mi kazes odgovor na pitanje koje sam ti postavio :D
Kako ti ono kazes? I dalje ne kontas :D
Prvo ti odgovori :D

(kontaš ti mnoge stvari, ali ne smiješ ovdje da kažeš :D )
Bakir1

#3973 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Nije ni tebi mahane, a ne znam sto me skriven iza nekog nicka navlačiš na tanak led, glup jesam ali toliko jok ja.
"Nama" je raditi po onome sto propise fed.min. Moje mišljenje se tu završava.
funaki

#3974 Re: ZOBS

Post by funaki »

Bakir1 wrote:Nije ni tebi mahane, a ne znam sto me skriven iza nekog nicka navlačiš na tanak led, glup jesam ali toliko jok ja.
"Nama" je raditi po onome sto propise fed.min. Moje mišljenje se tu završava.
Pošteno :lol:
Bakir1

#3975 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

O tome cemo uživo.
Post Reply