ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#3951 Re: ZOBS
nad zoobsom, niti jedan zakon nema tezinu, iz te oblasti, a koji je donesen na nekom nivou.
tako da ukaz zakona rs ukoliko nije usaglasen sa gornjim, ne moze biti jaci od istog
tako da ukaz zakona rs ukoliko nije usaglasen sa gornjim, ne moze biti jaci od istog
- drug_profi
#3952 Re: ZOBS
Mislim da nema suda čak ni u BiH koji bi drugačije presudio.
-
Dzontra_Volta
#3953 Re: ZOBS
Bakir1 wrote:nad zoobsom, niti jedan zakon nema tezinu, iz te oblasti, a koji je donesen na nekom nivou.
Problem je u tome što u ovoj banana državi, ako ti spuca prekršajni nalog, nije problem u tome što ćeš ti vjerovatno lako dokazati da nisi kriv.Vozači u HBŽ-u do jeseni će plaćati manje kazne za prometne prekršaje
https://www.vecernji.ba/vijesti/vozaci- ... je-1184939
Ali to dokazivanje te može koštati skuplje nego kazna. Recimo to za svjetla, ispadne skuplja pita nego tepsija dok odeš na ročište na sud u nekom drugom gradu (recimo u Livno ili Banja Luku), valja ti platiti troškove puta do tamo, uzeti slobodan dan sa posla, a i to ti ne garantuje da će možda sudija imati neko svoje drugo mišljenje.
Kad su donedavno zaustavljali na Bradini sve one koji voze brže od 61 km/h (jer su smatrali da žuta tabla s natpisom "Bradina" znači "naselje", a ne "naseljeno mjesto", pa naplaćivali ljudima kazne jer je kao ograničenje 50 km/h), ja sam znao da tu mogu proletiti 90 km/h i da ne moram odgovarati, ali bih uvijek digao nogu s gasa, jer sam kontao da mi valja uzeti slobodan dan da bih se peglao po sudu u Konjicu i da mi ta egzibicija ne treba.
- Bakir1
#3954 Re: ZOBS
ipak, to ne osporava cinjenicu, da je zoobs majka, a ovi ostali derivati.
to sto neki hoce na silu da imaju svoje zakone, i da pobijaju drzavni, nece moci
to sto neki hoce na silu da imaju svoje zakone, i da pobijaju drzavni, nece moci
-
mrsamras
#3955 Re: ZOBS
Pa nije samo tu takav slucaj, svugdje je ista situacija u BiH, kako bi drugacije napisao kaznuDzontra_Volta wrote:Bakir1 wrote:nad zoobsom, niti jedan zakon nema tezinu, iz te oblasti, a koji je donesen na nekom nivou.
tako da ukaz zakona rs ukoliko nije usaglasen sa gornjim, ne moze biti jaci od istogProblem je u tome što u ovoj banana državi, ako ti spuca prekršajni nalog, nije problem u tome što ćeš ti vjerovatno lako dokazati da nisi kriv.Vozači u HBŽ-u do jeseni će plaćati manje kazne za prometne prekršaje
https://www.vecernji.ba/vijesti/vozaci- ... je-1184939
Ali to dokazivanje te može koštati skuplje nego kazna. Recimo to za svjetla, ispadne skuplja pita nego tepsija dok odeš na ročište na sud u nekom drugom gradu (recimo u Livno ili Banja Luku), valja ti platiti troškove puta do tamo, uzeti slobodan dan sa posla, a i to ti ne garantuje da će možda sudija imati neko svoje drugo mišljenje.
Kad su donedavno zaustavljali na Bradini sve one koji voze brže od 61 km/h (jer su smatrali da žuta tabla s natpisom "Bradina" znači "naselje", a ne "naseljeno mjesto", pa naplaćivali ljudima kazne jer je kao ograničenje 50 km/h), ja sam znao da tu mogu proletiti 90 km/h i da ne moram odgovarati, ali bih uvijek digao nogu s gasa, jer sam kontao da mi valja uzeti slobodan dan da bih se peglao po sudu u Konjicu i da mi ta egzibicija ne treba.
Sve u svemu, zanimljiva tema oko toga naselje i naseljeno mjesto.
Iako se drzim strogo ogranicenja upravo zbog nepotrebnog pelganja, kAko bar malo prodiskutvati sa policijom kad se desi takva situacija, iskustva?
- vješalica
#3956 Re: ZOBS
clan 9 i tacke 32 i 32a objasnjavaju razliku izmedju naselja i naselenog mjesta
supci neobrazovani pojma nemaju a 'provode zakon'
- escobar__
#3957 Re: ZOBS
A gle ovo, na sajtu MUP-a KS je postavljen ZOBS u kom se pominje samo naselje.vješalica wrote:clan 9 i tacke 32 i 32a objasnjavaju razliku izmedju naselja i naselenog mjesta
MUP KS
-
nemezis
#3958 Re: ZOBS
Gdje to stoji na stranici? Na linku http://propisi.ks.gov.ba se mogu naci izmjene zakona. Malo nezgodno za ganjati zakon pa izmjene ali kako vidim sve je navedeno.escobar__ wrote:A gle ovo, na sajtu MUP-a KS je postavljen ZOBS u kom se pominje samo naselje.vješalica wrote:clan 9 i tacke 32 i 32a objasnjavaju razliku izmedju naselja i naselenog mjesta
MUP KS
Evo link za izmjene https://propisi.ks.gov.ba/sites/propisi ... s/8-17.pdf
-
nemezis
#3959 Re: ZOBS
Može tema za diskusiju?
Hronologija zakona o saobracaju i pravilnika i znakovima, vezano za preticanje, ide otprilike ovako.
Zakon definiše, izmedju ostalih, pojmove "motorno vozilo", "vozilo na motorni pogon" i "traktor", prema kojima traktor nije motorno vozilo.
Pravilnik definise znak za zabranu preticanja "motornih vozila" koji se, zbog toga sto traktor nije motorno vozilo, valjda nije odnosio na traktor.
Pravilnik se mijenja na nacin da se riječi "motorno vozilo" mijenja u "vozilo na motorni pogon" čime se znakom zabrane preticanja zabranjuje preticanje "vozila na motorni pogon" te se zabrana odnosi i na traktor.
Zakon se mijenja na nacin da se potpuno brise definicija pojma "vozilo na motorni pogon".
Pravilnik se, koliko znam, nije mijenjao.
Kako sada tumaciti znak "zabrana preticanja vozila na motorni pogon"?
Hronologija zakona o saobracaju i pravilnika i znakovima, vezano za preticanje, ide otprilike ovako.
Zakon definiše, izmedju ostalih, pojmove "motorno vozilo", "vozilo na motorni pogon" i "traktor", prema kojima traktor nije motorno vozilo.
Pravilnik definise znak za zabranu preticanja "motornih vozila" koji se, zbog toga sto traktor nije motorno vozilo, valjda nije odnosio na traktor.
Pravilnik se mijenja na nacin da se riječi "motorno vozilo" mijenja u "vozilo na motorni pogon" čime se znakom zabrane preticanja zabranjuje preticanje "vozila na motorni pogon" te se zabrana odnosi i na traktor.
Zakon se mijenja na nacin da se potpuno brise definicija pojma "vozilo na motorni pogon".
- vješalica
#3960 Re: ZOBS
jadan ne bio procitaj kompletan zoobs iz 2017escobar__ wrote:A gle ovo, na sajtu MUP-a KS je postavljen ZOBS u kom se pominje samo naselje.vješalica wrote:clan 9 i tacke 32 i 32a objasnjavaju razliku izmedju naselja i naselenog mjesta
MUP KS
a ne iz 2006 stari
-
MAN-lion's coach
#3961 Re: ZOBS
Auuunemezis wrote:Može tema za diskusiju?
Udrobio si svašta
Pročitaj vrlo bitni član 9. važećeg ZOOBS-a BiH, pa ćeš vidjeti šta je traktor, šta je radna mašina, putnički automobil itd..., a šta se smatra VOZILOM.
Vozilo ima svoju definiciju, kao i gore navedeni primjeri motornih vozila.
Traktor, radna mašina, putnički automobil, tegljač itd. su MOTORNA vozila.
A nije tačno da nema definicije motorno vozilo, to je tačka 30. člana 9.
Također, i preticanje ima svoju definiciju, i kompletan odjeljak koji tretira tu radnju u saobraćaju. I nigdje, apsolutno nigdje, ne piše "preticanje motornog vozila", nego "preticanje vozila".
Što se tiče tabli:

Last edited by MAN-lion's coach on 04/02/2018 11:45, edited 1 time in total.
- vješalica
#3962 Re: ZOBS
vidis da pojma nema
prica o nekakvoj hronologiji i ne zna ni sta pise
jos malo pa pojednicima moras traziti sam jer se prave mudri toliko da im zakon ne treba
prica o nekakvoj hronologiji i ne zna ni sta pise
jos malo pa pojednicima moras traziti sam jer se prave mudri toliko da im zakon ne treba
-
nemezis
#3963 Re: ZOBS
@MAN-lion's coach, meni nije jasno jesi li ti pročitao uopšte šta sam ja napisao jer iz ovoga što si ti napisao djeluje kao da nisi.
Dakle, ja sam htio ozbiljnu priču gdje bi nešto rekli oni koji su detaljno pročitali relevantne propise a ne dječije nadmudrivanje.
Šta bi ovo trebalo da znači?MAN-lion's coach wrote:Auuu
Udrobio si svašta
Ne razumijem poentu ovog teksta. Ja sam napisao vremenski kako se odvijalo donošenje i mijenjanje propisa a ti meni kažeš da pročitam član 9? Jesi li primijetio da ja u prvoj rečenici kažem da "traktor nije motorno vozilo" i da je to početak? Je li ti palo na pamet da imalo razmisliš o onome što sam napisao? Je li znaš da nekada traktor nije bio "motorno vozilo" nego "vozilo na motorni pogon" i je li znaš u čemu je bila razlika? Sada kada sam ti ovo napisao, pročitaćeš pa ćeš reći da si znao ali iz napisanog je očito da nisi.MAN-lion's coach wrote:Pročitaj vrlo bitni član 9. važećeg ZOOBS-a BiH, pa ćeš vidjeti šta je traktor, šta je radna mašina, putnički automobil itd..., a šta se smatra VOZILOM.
Vozilo ima svoju definiciju, kao i gore navedeni primjeri motornih vozila.
Traktor, radna mašina, putnički automobil, tegljač itd. su MOTORNA vozila.
Gdje sam ja rekao da nema definicije motornog vozila? Ja sam napisaoMAN-lion's coach wrote:A nije tačno da nema definicije motorno vozilo, to je tačka 30. člana 9.
i ne vidim da je tu nešto nejasno jer u članu 9, tačka 82. bila definicija vozila na motorni pogon koja se brisala izmjenama Zakona.Zakon se mijenja na nacin da se potpuno brise definicija pojma "vozilo na motorni pogon".
Je li ti zezaš ili šta? Pišeš da apsolutno nigdje ne piše "preticanje motornog vozila" a postavljaš sliku gdje piše "zabrana pretjecanja svih motornih vozila"? Dakle, ovaj znak koji si postavio se odnosi na zabranu preticanja "motornih vozila" a ne "vozila". Naravno, ni to nije aktuelno o čemu ćemo kasnije. Jesi li ti uopšte pratio gdje pominjem Zakon a gdje Pravilnik?MAN-lion's coach wrote:Također, i preticanje ima svoju definiciju, i kompletan odjeljak koji tretira tu radnju u saobraćaju. I nigdje, apsolutno nigdje, ne piše "preticanje motornog vozila", nego "preticanje vozila".
Nije mi jasno šta ovime želiš reći? Je li znaš, a ja sam upravo to napisao u mom postu, da je taj dio mijenjan i da je termin "motorna vozila" promijenjen u "vozila na motorni pogon"? Znači, taj znak označava cestu gdje je zabranjeno preticanje "vozila na motorni pogon".MAN-lion's coach wrote:Što se tiče tabli:
Dakle, ja sam htio ozbiljnu priču gdje bi nešto rekli oni koji su detaljno pročitali relevantne propise a ne dječije nadmudrivanje.
-
funaki
#3964 Re: ZOBS
Kako onda komentarišeš pravilnik o eko testu na fed. nivou, koji je u suprotnosti sa državnim?Bakir1 wrote:ipak, to ne osporava cinjenicu, da je zoobs majka, a ovi ostali derivati.
- Bakir1
#3965 Re: ZOBS
to je sta? pravilnik? donesen na osnovu cega?funaki wrote:Kako onda komentarišeš pravilnik o eko testu na fed. nivou, koji je u suprotnosti sa državnim?Bakir1 wrote:ipak, to ne osporava cinjenicu, da je zoobs majka, a ovi ostali derivati.
-
funaki
#3966 Re: ZOBS
Samo pitam, kako komentarišeš? Da li možeš to komentarisati?Bakir1 wrote:to je sta? pravilnik? donesen na osnovu cega?funaki wrote:Kako onda komentarišeš pravilnik o eko testu na fed. nivou, koji je u suprotnosti sa državnim?Bakir1 wrote:ipak, to ne osporava cinjenicu, da je zoobs majka, a ovi ostali derivati.
- Bakir1
#3967 Re: ZOBS
procitaj zoobs, pa procitaj ko smije donositi pravilnike i koje i sa cime moraju biti usaglaseni.
ni jedan pravilnik o tehnickim pregledima nije isti u disktriktu i 2 entiteta, to recimo je jedan primjer....
ni jedan pravilnik o tehnickim pregledima nije isti u disktriktu i 2 entiteta, to recimo je jedan primjer....
-
funaki
#3968 Re: ZOBS
Znači, po tebi je sve regularno, ili...Bakir1 wrote:procitaj zoobs, pa procitaj ko smije donositi pravilnike i koje i sa cime moraju biti usaglaseni.
P.S. Pravilnik o tehničkim pregledima je na nivou države, iz zoobs-a, a eko test donio fed. ministar!?!?
- Bakir1
#3969 Re: ZOBS
Opet te pitam na osnovu cega je donesen pravilnik?
Tvrdiš da u rs-u imaju iste vrste tehničkih pregleda i da rs nema svoj pravilnik o Eko testu?
Zanimljivo
Tvrdiš da u rs-u imaju iste vrste tehničkih pregleda i da rs nema svoj pravilnik o Eko testu?
Zanimljivo
-
funaki
#3970 Re: ZOBS
Izbjegavaš odgovore, zanimljivoBakir1 wrote:Opet te pitam na osnovu cega je donesen pravilnik?
Zanimljivo
Možeš li samo odgovoriti, da li je po tebi sve regularno vezano za eko test
- Bakir1
#3971 Re: ZOBS
Hocu ali kada mi kazes odgovor na pitanje koje sam ti postavio 
Kako ti ono kazes? I dalje ne kontas
-
funaki
#3972 Re: ZOBS
Prvo ti odgovoriBakir1 wrote:Hocu ali kada mi kazes odgovor na pitanje koje sam ti postavio
(kontaš ti mnoge stvari, ali ne smiješ ovdje da kažeš
- Bakir1
#3973 Re: ZOBS
Nije ni tebi mahane, a ne znam sto me skriven iza nekog nicka navlačiš na tanak led, glup jesam ali toliko jok ja.
"Nama" je raditi po onome sto propise fed.min. Moje mišljenje se tu završava.
-
funaki
#3974 Re: ZOBS
PoštenoBakir1 wrote:Nije ni tebi mahane, a ne znam sto me skriven iza nekog nicka navlačiš na tanak led, glup jesam ali toliko jok ja.
- Bakir1
#3975 Re: ZOBS
O tome cemo uživo.