Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Ratarka

#3951 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:Ratarka je profi samo je nama prodala priču da je početnik. :)
Bravo Ratarka (šalim se gore), zavidim ti u pozitivinom smislu. :thumbup:
jesam, skroz, pa svi profi siju grasak ovako i setaju salate po plasteniku :lol: :lol: :lol:
hvala :)
Mu'min

#3952 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ti si Ratarka, prva mobilna baštovanka. :D
Ratarka

#3953 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:Ti si Ratarka, prva mobilna baštovanka. :D
cekaj dok pocnem paradajz seljakat :D
kerima1

#3954 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Mu'min wrote:
kerima1 wrote:Nego de nam reci kakvi su ti paraajzi,imas li problema sa izduzenjem istih?Ja ne znamna sta ce ovim mojim ispasti,izduzili vratove ko da nesto okolo traze hehe.Uskoro cu ih prepikirati pa cu ih sto dublje posaditi.
Paradajzi kako su pikirani sada ne istezuju se više, malo je i temp. snižena.
Rastu dodatni listovi, buketić u glavi. Čekam da ifrezaju kako bi mogo šta početi sijati. npr. kompir. :roll:
Onda cu ja ove moje malce prepikirati sutra insAllah!
Zar mi prije posijasmo nego vi na moru ? :)
kerima1

#3955 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ratarka wrote:
Mu'min wrote:Ti si Ratarka, prva mobilna baštovanka. :D
cekaj dok pocnem paradajz seljakat :D
Meni je vec dokusurilo iznosi unosi sa balkona u kucu.
Mu'min

#3956 Re: Bášča

Post by Mu'min »

kerima1 wrote:Zar mi prije posijasmo nego vi na moru ? :)
Selam Kerima

ne sije ko ima sjemena već ko je naučio a prvi siju samo oni nestrpljivih prstiju. :)
kerima1

#3957 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Mu'min wrote:
Selam Kerima

ne sije ko ima sjemena već ko je naučio a prvi siju samo oni nestrpljivih prstiju. :)
Alejku muselam.
Tako se kaze,ali..
Zar nije vakat bilo sijanju krompira,moji cak smatraju da su i okasnili :-)
Last edited by kerima1 on 14/04/2013 23:28, edited 1 time in total.
armin_jocker

#3958 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

kerima1 wrote:
Mu'min wrote:
Selam Kerima

Tako se kaze,ali..
Zar nije vakat bilo sijanju krompira,moji cak smatraju da su i okasnili :-)
Ja krompir u sarajevu nikad nisam sadio prije prvog maja, a ni moji stariji, mama, rahmetli nana i dedo ...
Senći

#3959 Re: Bášča

Post by Senći »

hrastov žižak wrote:Onaj osjećaj kad opljeveš pola stadiona bijelog luka :lol: Jel iko probao prskat luk herbicidima da spriječi rast korova? Jesu li mnogo štetne te hemikalije, kakav uticaj imaju na kvalitet zemlje?
Nisam probao nikad niti ću, i da nemaju utjecaj na kvalitet zemlje imaju na kvalitet zdravlja.Pomalo smiješno pitanje (Jesu li mnogo štetne te hemikalije) koliko god da su štetne mnogo je kad je zdravlje u pitanju.
hrastov žižak

#3960 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Što je smiješno pitanje? Ko da su sve hemikalije štetne :roll: Sve zavisi od sastava. Mada pretpostavljam da su herbicidi neorganskog sastava, te da su opasniji, dok insekticide možemo napraviti i od biljaka koje rastu oko nas. Zato me i zanima neko stručnije mišljenje, a ne klišej odgovor, "hemikalije su nezdrave i tačka". :)
CvjetnaOaza

#3961 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

hrastov žižak wrote:Onaj osjećaj kad opljeveš pola stadiona bijelog luka :lol: Jel iko probao prskat luk herbicidima da spriječi rast korova? Jesu li mnogo štetne te hemikalije, kakav uticaj imaju na kvalitet zemlje?
Ja nikad nisam ništa prskala, niti mislim to raditi u budućnosti. Hemija je hemija. Bolje ti je imati polovinu od toga, ali da je zdravo. Ja nikad ne bi kupila ni kineski bijeli luk, jer znam da je otrov, tretiran svim i svačim.
Ratarka

#3962 Re: Bášča

Post by Ratarka »

hrastov žižak wrote:Što je smiješno pitanje? Ko da su sve hemikalije štetne :roll: Sve zavisi od sastava. Mada pretpostavljam da su herbicidi neorganskog sastava, te da su opasniji, dok insekticide možemo napraviti i od biljaka koje rastu oko nas. Zato me i zanima neko stručnije mišljenje, a ne klišej odgovor, "hemikalije su nezdrave i tačka". :)
i mene bi ovo zanimalo, zna li neko ima li sta biljno a da djeluje? dje li je vrtlar, on bi to mogo znat...
CvjetnaOaza

#3963 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Mislim da su sva sretstva koja služe za uništenje korova jako štetna za zdravlje (hemikalije unište korov, ostaju u zemlji i onda ih biljke apsorbuju kao hranu). Nisam nigdje našla podatak da je to bezopasno za zdravlje. Čak se preporučuje da se ne upotrebljava ni kad je povrće nekoliko metara udaljeno od mjesta gdje se tretira korov.
kerima1

#3964 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Tako je prskanje nikad,sta fali kopati Hrastov zizak malo sporta 8)
Ja krompir u sarajevu nikad nisam sadio prije prvog maja, a ni moji stariji, mama, rahmetli nana i dedo
Kod vas u Sa.je hladnije,mi ako ne posijemo u aprilu zemlja nam se zasusi i ne rodi slabo.rani krompir sijemo cak u martu.
kerima1

#3965 Re: Bášča

Post by kerima1 »

i mene bi ovo zanimalo, zna li neko ima li sta biljno a da djeluje? dje li je vrtlar, on bi to mogo znat..
Draga Ratarka biljni pripravci samo pospjesuju rast svog bilja,tu ti ne treba Vrtlar imas Kerimu :D
C,Oaza u pravu si to je jaaako stetno isto ti onda dodje kao da jedes kineski onaj zlotvor od luka hehe.
Ratarka

#3966 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:
i mene bi ovo zanimalo, zna li neko ima li sta biljno a da djeluje? dje li je vrtlar, on bi to mogo znat..
Draga Ratarka biljni pripravci samo pospjesuju rast svog bilja,tu ti ne treba Vrtlar imas Kerimu :D
lutka moja :) pa ja sam totalna neznalica, ako ima nesto da ubija baje a da je biljno, mozda moze da zaustavi korov? recimo, procitala sam da ako ima dovoljno zare, nju treba sitno isjeckati i koristiti kao malc, tako nema korova. mozda vrtlar ili neko drugi zna nesto jos efikasnije, bas bi nam dobro doslo :)
hrastov žižak

#3967 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Ma ljudi da znate koliko imam luka ne bi govorili šta fali kopati :lol: Ovo pitam jer možda povećam proizvodnju iduće godine ako uspijem sve prodat. A treba dosta vremena i truda da se sav taj korov skloni. Ipak izgleda da nema bezopasnih herbicida. :x A haj prodaji po većoj cijeni, ko da Bošnju briga jesi li ga ti pljeo ili prsko herbicidom :lol:
kerima1

#3968 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Dok dodje taj cvjecar pitaj Gugleta malo :wink:
kerima1

#3969 Re: Bášča

Post by kerima1 »

hrastov žižak wrote:Ma ljudi da znate koliko imam luka ne bi govorili šta fali kopati :lol: Ovo pitam jer možda povećam proizvodnju iduće godine ako uspijem sve prodat. A treba dosta vremena i truda da se sav taj korov skloni. Ipak izgleda da nema bezopasnih herbicida. :x A haj prodaji po većoj cijeni, ko da Bošnju briga jesi li ga ti pljeo ili prsko herbicidom :lol:
Ja mislila hoces za sebe pa reko"nu coeka hoce se trovati :D Ako je za prodaju prsci jasta neg li,bosnjama samo bitno da nije skupo :lol: (salim se :mrgreen: )
hrastov žižak

#3970 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

ma prsko bi ja, haj što ću narod trovat, al žao mi zemlju zagadit :lol:
Ratarka

#3971 Re: Bášča

Post by Ratarka »

hrastov žižak wrote:ma prsko bi ja, haj što ću narod trovat, al žao mi zemlju zagadit :lol:
a ja se zabavila trazenjem kakvih recepata, hajde onda radi sta hoces, ja sam stavila najlon, ko fol nema korova, pa sam nasla to sa zarom, nisam probala, ali vidim vama dobro i ovako ;-)
kerima1

#3972 Re: Bášča

Post by kerima1 »

hrastov žižak wrote:ma prsko bi ja, haj što ću narod trovat, al žao mi zemlju zagadit :lol:
Jesi stvarno neki ccc :oops: nego potoji opcija da nadjes radnike da ti okopaju luk,nagodis se da ti bue isplatno,uvijek ce se naci ko hoce zaraditi koju sicu.
kerima1

#3973 Re: Bášča

Post by kerima1 »

ali vidim vama dobro i ovako
Kome "vama"? Eh moja Ratarka ja cuvam zaru oko kuce necu je pojesti,reko neka imam za moje bilje da ne prskam otrovima :D :D :D
hrastov žižak

#3974 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Ma šalim se :razz: Kakvi crni radnici, nisam ja feudalac :D Ma ne može se to "na veliko" prodat, a da naplatiš sav trud za to pljevljenje. Jedino pijaca, pa da nađeš neke samosvjesne mušterije koje uzmaju i taj zdravstveni faktor u obzir. Sve je ljudi lako radit oko povrća ali pljeti luk je Sizifov poso :x
Ratarka

#3975 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:
ali vidim vama dobro i ovako
Kome "vama"? Eh moja Ratarka ja cuvam zaru oko kuce necu je pojesti,reko neka imam za moje bilje da ne prskam otrovima :D :D :D
ma opleti ti jednu onu moju pitu sa tom zarom, sto je sigurno sigurno je :-)
Post Reply