Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
Hypo-Alpe-Adria

#3951 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Hypo-Alpe-Adria »

simpozijum delirijum wrote: i PLO je nastao na slican nacin i Arafat rahmetli je bio trazeni terorista, pa sa vremenom i promjenom koncepcije postali su politicki faktor priznat u medjunarodnoj zajednici i skinuta im je etiketa "terorista"
a u ovome vremenu paranoicne histerije oko "terorizma" i propagande vojne mashinerije iz USA (koja usput receno ostvaruje ogroman profit na toj paranoji ) tesko je razluciti izmedju gerilaca i politicke organizacije koja se bori za slobodu svoga naroda ili teroristicke organizacije
Hezbolah je na putu kao PLO, postaju umjereniji, i ponavljam ; ucestvuju u parlamentarnome zivotu Libana kao legalna politicka stranka kojaje dobila glasove na strogo kontroliranim izborima od strane EU i USA
znaci ?
ima sanse za pregovore , jer sve je bolje od rata koji niko ne moze dobiti
Nisi mi odgovorio.
Prvo: Hezbolah je poražen na zadnjim izborima. Znači ner sudjeluje u vladajućoj koaliciji Libanona.

Drugo: Zašto bi Izrael tretirao tu opozicionu stranku u Libanonu na neki poseban način? U libanonu postoji legalno izabran Parlament i vlada, i ne vidim, smisla u vođenju nekakvih ''posebnih pregovora'' s jednom opozicijskom strankom. Zato što je lafo zajebaTa, ili zato što se radi o paramilitarnoj vojnoj organizaciji, na koju libanska vlada nema previše uticaja.

I treće, glavno: Ponavljam: O čemu njih dvoje može pregovarati? O granicama? O ekonomskoj suradnji? Izrael danas nema nikakvih teritorijalnih ili bilo kakvih nesuglasica s vladom u Bejrutu. Ne znam stvarno o čemu može pregovarati s jednom strankom, mimo državnih tijela jedne susjedne države.
simpozijum delirijum

#3952 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by simpozijum delirijum »

Nisi mi odgovorio.
Prvo: Hezbolah je poražen na zadnjim izborima. Znači ner sudjeluje u vladajućoj koaliciji Libanona.

Drugo: Zašto bi Izrael tretirao tu opozicionu stranku u Libanonu na neki poseban način? U libanonu postoji legalno izabran Parlament i vlada, i ne vidim, smisla u vođenju nekakvih ''posebnih pregovora'' s jednom opozicijskom strankom. Zato što je lafo zajebaTa, ili zato što se radi o paramilitarnoj vojnoj organizaciji, na koju libanska vlada nema previše uticaja.

I treće, glavno: Ponavljam: O čemu njih dvoje može pregovarati? O granicama? O ekonomskoj suradnji? Izrael danas nema nikakvih teritorijalnih ili bilo kakvih nesuglasica s vladom u Bejrutu. Ne znam stvarno o čemu može pregovarati s jednom strankom, mimo državnih tijela jedne susjedne države.
ne bih bas rekao da su odnosi izmedju Libana i Izraela bez nesuglasica , Izraelski avioni konstatno povredjuju zracni prostor Libana, farme Sheba (guglaj malo o tome ) su i dalje pod okupacijom Izraela , zbog izvora pitke vode koju Izraelci bez pardona otimaju svim susjedima (okupirana Golanska visoravan takodjer , dok u Izraelu cvjetaju narandze glavni grad Sirije ima redukcije vode )
a ta opoziciona stranka je nalupala Izraelsku vojsku ( i vise nego li Izraelci priznaju ) i najaca je oruzana formacija u Libanu, i ratni bubnjevi se cuju , itekako imaju o cemu pregovarati
callmethebreeeze

#3953 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by callmethebreeeze »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
callmethebreeeze wrote: Evo jedan zanimljiv clanak iz pera jednog od boljih poznavalaca prilika na bliskom istoku. ja mislim da se izrael boji hizbolaha vise nego sto hoce priznati. mislim, 2006 su krenuli u rat s ciljem da ih uniste, ali ne bi kako su planirali.
http://www.independent.co.uk/opinion/co ... 46395.html
Ispalo je još gore po libanonski narod.
Nanešena je ogromna materijalna šteta, mjerena u desetinama milijardi dolara. U sukobu je poginulo najmanje 1500 civila i raseljeno oko milijun Libanonaca.
Što ono kaže onaj vic: Nemoj me Mujo više braniti, života ti.
izrael jeste jaci. to niko ne spori, ali ocito nisu dovoljni jaki. ja nisam ljubitelj ni hamasa, ni hizbolaha, ali oni opstaju zahvaljujuci krizi. i cisto sumnjam da sadasnja politika izraelske vlade dooprinosi poboljsanju stanja. na momente je izrael pravi aparthejd. da mi je neko pricao kako izgleda u hebronu ne bih mu vjerovao, ali sam bio i vidio. a sve to ima veze sa stanjem u regiji. i nije mi jasno zasto izrael ne rijesi spor sa sirijom, na taj nacin bi presjekli put oruzju iz irana.
osa

#3954 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by osa »

callmethebreeeze wrote:
Hypo-Alpe-Adria wrote:
callmethebreeeze wrote: Evo jedan zanimljiv clanak iz pera jednog od boljih poznavalaca prilika na bliskom istoku. ja mislim da se izrael boji hizbolaha vise nego sto hoce priznati. mislim, 2006 su krenuli u rat s ciljem da ih uniste, ali ne bi kako su planirali.
http://www.independent.co.uk/opinion/co ... 46395.html
Ispalo je još gore po libanonski narod.
Nanešena je ogromna materijalna šteta, mjerena u desetinama milijardi dolara. U sukobu je poginulo najmanje 1500 civila i raseljeno oko milijun Libanonaca.
Što ono kaže onaj vic: Nemoj me Mujo više braniti, života ti.
izrael jeste jaci. to niko ne spori, ali ocito nisu dovoljni jaki. ja nisam ljubitelj ni hamasa, ni hizbolaha, ali oni opstaju zahvaljujuci krizi. i cisto sumnjam da sadasnja politika izraelske vlade dooprinosi poboljsanju stanja. na momente je izrael pravi aparthejd. da mi je neko pricao kako izgleda u hebronu ne bih mu vjerovao, ali sam bio i vidio. a sve to ima veze sa stanjem u regiji. i nije mi jasno zasto izrael ne rijesi spor sa sirijom, na taj nacin bi presjekli put oruzju iz irana.
pa postavio sam tekst o tome, planiraju riješiti problem sa sirijom, čim prvi scud krene prema izraelu....
Hypo-Alpe-Adria

#3955 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

simpozijum delirijum wrote:
ne bih bas rekao da su odnosi izmedju Libana i Izraela bez nesuglasica , Izraelski avioni konstatno povredjuju zracni prostor Libana, farme Sheba (guglaj malo o tome ) su i dalje pod okupacijom Izraela , zbog izvora pitke vode koju Izraelci bez pardona otimaju svim susjedima (okupirana Golanska visoravan takodjer , dok u Izraelu cvjetaju narandze glavni grad Sirije ima redukcije vode )
a ta opoziciona stranka je nalupala Izraelsku vojsku ( i vise nego li Izraelci priznaju ) i najaca je oruzana formacija u Libanu, i ratni bubnjevi se cuju , itekako imaju o cemu pregovarati
Opet ništa.
(Znam što su farme Sheba :? )
Ali opet se postavlja pitanje zašto ne pregovara legalna Libanonska vlast. Nije Hezbolah libanska vlada.
To ''nalupavanje'' Izraela je jako mnogo koštalo Liban. Lako se sakriti među obične ljude, žene, djecu i poslije strahovitog razaranja države pričati ''e jesmo ih nalupali'' a svijet osudi Izrael za ''prekomjernu uporabu sile u obračunu s terorizmom''. Još takvih 2-3 ''nalupavanja'' i te će države nestati.
simpozijum delirijum

#3956 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by simpozijum delirijum »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
simpozijum delirijum wrote:
Opet ništa.
(Znam što su farme Sheba :? )
Ali opet se postavlja pitanje zašto ne pregovara legalna Libanonska vlast. Nije Hezbolah libanska vlada.
To ''nalupavanje'' Izraela je jako mnogo koštalo Liban. Lako se sakriti među obične ljude, žene, djecu i poslije strahovitog razaranja države pričati ''e jesmo ih nalupali'' a svijet osudi Izrael za ''prekomjernu uporabu sile u obračunu s terorizmom''. Još takvih 2-3 ''nalupavanja'' i te će države nestati.
gadjanje civilnih ciljeva je ratni zlocin, i usput receno, taj rat 2006 je poceo kada su Izraelska manja vojna jedinica usla u Libanon i naletjeli su na zasjedu Hezbolaha , koji je cuvao sela sa Shi'itskom populacijom
a ne kao sto su zapadni mediji tvrdili da su Hezbolahovi gerilci usli u Izrael i oteli vojnike
(hvala Ruskim i Francuskim obavjestajnim sluzbama :D koji su otkrile istinu )
dakle ?
Izraelci su izazvali taj rat , ocekujuci da ce unistiti Hezbolah za par dana
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 12/06/2023 21:41, edited 3 times in total.
kiky

#3958 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by kiky »

rat 2006 je posljedica ratova od prije ...
sve unazad do sileđijskog naseljavanja židova u palestinu i progona palestinaca sa njihove zemlje i iz njihovih domova
pripadnici hezbolaha su več koja generacija palestinaca koja živi u izbjeglištvu ( liban, u ovom slučaju ) ...
osa

#3959 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by osa »

kiky wrote:rat 2006 je posljedica ratova od prije ...
sve unazad do sileđijskog naseljavanja židova u palestinu i progona palestinaca sa njihove zemlje i iz njihovih domova
pripadnici hezbolaha su več koja generacija palestinaca koja živi u izbjeglištvu ( liban, u ovom slučaju ) ...
zar su pripadnici hezbollaha palestinci, palestinci su suniti a hezbollahje šiitska milicija, ako se ne varam
Hypo-Alpe-Adria

#3960 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Kiky je polupao lončiće. :lol: Valjda je mislio na Hamas.

Al' to ti ga je sve isto.
osa

#3961 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by osa »

Hypo-Alpe-Adria wrote:Kiky je polupao lončiće. :lol: Valjda je mislio na Hamas.

ne mora biti u svijetu kriminala i terorizma sve je moguće, sjećam se da je nekad poznati ljubomir magaš zvani ljuba zemunac bio hrvat a član četničke emigrantske organizacije ravna gora, možda je i ovdje sličan slučaj....
zonbirile

#3962 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by zonbirile »

koliko se sjećam i Obama je tradicionalno palio svjeću na Sabat,a evo i sada čestita Izraelu,a Hilari čak izjavljuje da je i lično dužna pogodovati im.Sve ostalo je luk i voda i šteta žrtava i sirotinje koja uvijek plati cijenu velikih igrača.
Hypo-Alpe-Adria

#3963 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

osa wrote:

ne mora biti u svijetu kriminala i terorizma sve je moguće, sjećam se da je nekad poznati ljubomir magaš zvani ljuba zemunac bio hrvat a član četničke emigrantske organizacije ravna gora, možda je i ovdje sličan slučaj....
Ljubo je bio Hrvat po ocu.
zonbirile
koliko se sjećam i Obama je tradicionalno palio svjeću na Sabat,a evo i sada čestita Izraelu,a Hilari čak izjavljuje da je i lično dužna pogodovati im.Sve ostalo je luk i voda i šteta žrtava i sirotinje koja uvijek plati cijenu velikih igrača
Još će njih Obama redovno paliti u svom mandatu.
Ne može se postati predsjednikom USA bez židovskog blagoslova.
Židovi su toliko inkorporirani u svaku poru američkog života, u cjelokupnu američku politiku, da je to u stvari jedan organizam. Dokle god bude Amerike biće i Izraela.
zonbirile

#3964 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by zonbirile »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
osa wrote:

Ljubo je bio Hrvat po ocu.
zonbirile
koliko se sjećam i Obama je tradicionalno palio svjeću na Sabat,a evo i sada čestita Izraelu,a Hilari čak izjavljuje da je i lično dužna pogodovati im.Sve ostalo je luk i voda i šteta žrtava i sirotinje koja uvijek plati cijenu velikih igrača
Još će njih Obama redovno paliti u svom mandatu.
Ne može se postati predsjednikom USA bez židovskog blagoslova.
Židovi su toliko inkorporirani u svaku poru američkog života, u cjelokupnu američku politiku, da je to u stvari jedan organizam. Dokle god bude Amerike biće i Izraela.
----------------------------------------
istine radi Ameriku je stvorio evropski kapital,a on je u rukama Židova.Ova mala transmisija se uvijek preskoči,znači Židovi i njihov novac.
kiky

#3965 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by kiky »

hypo
nisam polupao lončiće ...
mislio sam na hezbolah ...
hezbolah je vojna organizacija i članovi su uglavnom palestinci ( sad več djeca od ) izbjegli poslije protjerivanja iza silnih ratova sa izraelom ...
nekažem da nema i drugih ...
to što ih finansira iran ili sirija ili ko stigne na drugu stranu ...
probaj napisat šta kako treba ...
u nedostatku normalnih komentara loženje ti jedino ostaje ...

osa
ljudi koji hoče da se vrate svojim kučama nisu teroristi ...
zaboli me iz kojeg ti ugla to gledaš ...
pitaj kolege iz vukovara ili knina dal je njihov povratak kući teroristička akcija ...
zonbirile

#3966 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by zonbirile »

kiky wrote:hypo
hezbolah je vojna organizacija i članovi su uglavnom palestinci ( sad več djeca od ) izbjegli poslije protjerivanja iza silnih ratova sa izraelom ...

osa
pitaj kolege iz vukovara ili knina dal je njihov povratak kući teroristička akcija ...
--------------------------------------------------
nemoj samo krupnih riječi sa prediizbornih skupova lopovskih stranaka.Niko više se vratiti neće u Bosnu,15g od protjerivanja,a ne 70 i više godina.To je realnost,drugo to je već 3 generacija manipulisanih ljudi,koje "braća" niti prihvata niti im omogućava normalan život.Zamisli da su naši širom svijeta po logorima,a ne slobodni ljudi,kojima je realno bolje nego ovde.Doza sentimenta ostaje,ali se i zaboravi,u 3-oj generaciji pogotovo,ako si slobodan i udomljen.Pa cijeli svijet migrira.
kiky

#3967 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by kiky »

no comment ...
osa

#3968 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by osa »

osa
i židovi su se htjeli vratiti kući i njih netko protjera, pitanje je samo vremenske distance, tko da takve priče možeš objesiti mačku o rep, tanka je crta između terotista i mirotvorca, primjer arafat.....
MUNAFIK

#3969 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by MUNAFIK »

osa wrote:
i židovi su se htjeli vratiti kući i njih netko protjera, pitanje je samo vremenske distance, tko da takve priče možeš objesiti mačku o rep, tanka je crta između terotista i mirotvorca, primjer arafat.....
Jel ti ovo ozbiljno :? :? :?
:run:
kiky

#3970 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by kiky »

osa wrote:

osa
moj osa ....
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
osa

#3971 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by osa »

MUNAFIK wrote:
osa wrote:
Jel ti ovo ozbiljno :? :? :?
:run:
za 100 do 200 godina neki će i za povratak arapa reći "jel ti to ozbiljno", doduše ozbiljni ljudi to i danas kažu....
zonbirile

#3972 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by zonbirile »

kiky wrote:no comment ...
-----------------------------------------------
bolje ti je,jer poslije rata iz 48g približan broj je protjeran Židova iz susjednih zemalja i Palestinaca iz Palestine,UN procjene se kreću od 800 000-1 000 000.Palestince su odmah smjestili u logore,uskratili im sva prava ,ogradili žicom i koristili za svoje političke ciljeve.Ovi su "pristali" na igru i igra se igra sa stalnim nazadovanjem i gubitkom po Palestince.Protjerani Židovi su u 90% broju se sjatili u Izrael.To je ta manipulacija narodima odigrana još 48g.Onda se redaju u nizu,masakr u Šatili,ali lokalne milicije propustile Izraelce da pobiju izbjeglice,pa crni septembar u Siriji,kada ih pobiše Sirijci.A Arafat,mnogo fin gospodin svi članovi porodice 12 kom. o tršku PLO u Parizu više decenija,on po smrti na računima 300 mil. dolara i kolekcija sportskih automobila,i ucviljenih dečkića.Tek toliko o neostvarenom Ocu nacije i Nobelovcu.Treba odbaciti simpatije i opravdanu srđbu,ali i sagledati svu bijedu i jad politike na tim prostorima i ne podleći glorifikaciji,pogotovo Očeva.
osa

#3973 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by osa »

zonbirile wrote:
kiky wrote:no comment ...
-----------------------------------------------
bolje ti je,jer poslije rata iz 48g približan broj je protjeran Židova iz susjednih zemalja i Palestinaca iz Palestine,UN procjene se kreću od 800 000-1 000 000.Palestince su odmah smjestili u logore,uskratili im sva prava ,ogradili žicom i koristili za svoje političke ciljeve.Ovi su "pristali" na igru i igra se igra sa stalnim nazadovanjem i gubitkom po Palestince.Protjerani Židovi su u 90% broju se sjatili u Izrael.To je ta manipulacija narodima odigrana još 48g.Onda se redaju u nizu,masakr u Šatili,ali lokalne milicije propustile Izraelce da pobiju izbjeglice,pa crni septembar u Siriji,kada ih pobiše Sirijci.A Arafat,mnogo fin gospodin svi članovi porodice 12 kom. o tršku PLO u Parizu više decenija,on po smrti na računima 300 mil. dolara i kolekcija sportskih automobila,i ucviljenih dečkića.Tek toliko o neostvarenom Ocu nacije i Nobelovcu.Treba odbaciti simpatije i opravdanu srđbu,ali i sagledati svu bijedu i jad politike na tim prostorima i ne podleći glorifikaciji,pogotovo Očeva.
poznati sindrom "uvijek drugi krivi"...
osa

#3974 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by osa »

bogami ni arapska braća nisu bolja...

U tunelu ispod Pojasa Gaze egipatske snage pustile plin i usmrtile četvero Palestinaca

EGIPATSKE snage pustile su plin u tunel ispod Pojasa Gaze koji se koristi za krijumčarenje robe. Palestinska policija je izvijestila da su četvorica Palestinaca umrla od posljedica plina. Egipat pod pritiskom Izraela i SAD-a gradi podzemni zid uzduž granice te drži u tajnosti mnoge druge mjere kojima pokušava spriječiti krijumčarenje robe tunelima.

U odvojenom incidentu jedan Palestinac poginuo je u srijedu kada su izraelske snage otvorile vatru za vrijeme prosvjeda duž granice Pojasa Gaze i Izraela, piše Associated Press.
ahuseino

#3975 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by ahuseino »

osa wrote:bogami ni arapska braća nisu bolja...

U tunelu ispod Pojasa Gaze egipatske snage pustile plin i usmrtile četvero Palestinaca

EGIPATSKE snage pustile su plin u tunel ispod Pojasa Gaze koji se koristi za krijumčarenje robe. Palestinska policija je izvijestila da su četvorica Palestinaca umrla od posljedica plina. Egipat pod pritiskom Izraela i SAD-a gradi podzemni zid uzduž granice te drži u tajnosti mnoge druge mjere kojima pokušava spriječiti krijumčarenje robe tunelima.

U odvojenom incidentu jedan Palestinac poginuo je u srijedu kada su izraelske snage otvorile vatru za vrijeme prosvjeda duž granice Pojasa Gaze i Izraela, piše Associated Press.

Jel' ovo hoce reci da skida odgovornost sa Egipta? :shock:
Locked