Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
andrija2007

#3951 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by andrija2007 »

Danas mi se dogodila velika nevolja , u martu sam naucila da pravim pitu i razvlacim jufku . Sve je bilo u redu dok je bio burek , krompirusa i mijesani , krompir i meso . Danas sam odlucila da napravim tikvenjacu , sve sam lijepo izrezala dodala jaja , pavlaku , razvukla jufke , u momentu kad sam trebala "zarolat " sve mi se pocelo raspadat , u cemu je fol ?
Kako napraviti tikvenjacu a da se ne raspadne , nemam neku veliku brzinu u rukama .
Kraljica_Suza

#3952 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Kraljica_Suza »

Nemoj soliti tikvu odmah, nego tek kad trebas posipati na jufku.

Isto tako vazi i za ostalo sto dodajes uz tikvu, ovdje si nabrojala jaja i pavlaku..
nova_korisnica

#3953 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nova_korisnica »

shipak wrote:Nekad davno sam na ovoj stranici vidjela recept pa ja malo prigalodila, ali da ne tražiš evo ga:
Torta s malinama
Kora: 7 bjelanaca čvrsto umutiti, pa dodati 350 gr šećera, 3 kašike kakaa, i jednu čokoladu za kuhanje isjeckanu na komadiće.
Kora se peče 10 tak minuta na 180, a onda još oko 1 sat na 150 ja pravila u kalupu 28cm.
U principu dobiješ deblju koru koju možeš podijeliti na dvije ali ja sam ostavila ovako može se komotno jesti.

Fil: 7 žumanaca sa 7 kašika šećera pjenasto umutiti, pa još mutiti na pari dok ne pobjeli. Kad se malo ohladi dodati oko pola putera (ja stavila manje).

Fil premazati preko kore.

Odozgo staviti šlag (0,5 litra umućenog slatkog vrhnja) i maline (ili eventualno neko drugo voće)

I ukus je odličan, kora je nešto kao puslica sa komadićima čokolade ma super.

Ja nisam stigla slikati kad se rasjekla, sve se pojelo.

e, ove visnje sam potrosila...ali mama je donijela vec nove :D
sta mislis mogu li se one redati kada budem fil stavljala??? ono malo da stavim da bude i izmedju?? to sa komadicima cokolade mi se posebno svidja :D
a ako nisi stigla slikati, znaci da je dobra bila :D
hvala za recepetic, bice isproban preko vikenda ;)
nova_korisnica

#3954 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nova_korisnica »

Kraljica_Suza wrote:Nemoj soliti tikvu odmah, nego tek kad trebas posipati na jufku.

Isto tako vazi i za ostalo sto dodajes uz tikvu, ovdje si nabrojala jaja i pavlaku..
ma nemoj je nikako soliti :D shala, mislim da moja mama posoli zaljev kasnije...
andrija2007

#3955 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by andrija2007 »

nova_korisnica wrote:
Kraljica_Suza wrote:Nemoj soliti tikvu odmah, nego tek kad trebas posipati na jufku.

ma nemoj je nikako soliti :D shala, mislim da moja mama posoli zaljev kasnije...
Sad nisam sigurna da li sam je solila , samo se sjecam da je lilo na sve strane , cini mi se nikad vise . Nesto razmisljam ako ne posolim tikvu tu je jaje i pavlaka i to je tecno sa soli i bez !
nova_korisnica

#3956 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nova_korisnica »

andrija2007 wrote:
nova_korisnica wrote:

Sad nisam sigurna da li sam je solila , samo se sjecam da je lilo na sve strane , cini mi se nikad vise . Nesto razmisljam ako ne posolim tikvu tu je jaje i pavlaka i to je tecno sa soli i bez !

da nije do omjera?? mislim da ne stavis puno pavlake??? probaj sa manje i probaj da stvarno ne solis nikako...pa kasnije posoli...a za tu pitu mislim da ti i jufka treba biti malo deblja....pa probaj da je razvijes malo deblje bar na krajevima gdje ces posuti tikvu...posavjetovacu se sa mamom kako to ona pravi :D
b.boja

#3957 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by b.boja »

po mom , ta tikvenjaca, trazu da malo prosusis jufke, i ne kontam ovo oko soljenja, ja nju bas osolim i ostavim na cjediljku da se visak vode iscijedi, pa tek onda stavljam pavlaku i ostale zerzevate :D
shipak

#3958 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by shipak »

nova_korisnica wrote: e, ove visnje sam potrosila...ali mama je donijela vec nove :D
sta mislis mogu li se one redati kada budem fil stavljala??? ono malo da stavim da bude i izmedju?? to sa komadicima cokolade mi se posebno svidja :D
a ako nisi stigla slikati, znaci da je dobra bila :D
hvala za recepetic, bice isproban preko vikenda ;)
ma naravno, i ja sam kontala staviti maline ispod šlaga i gore ali nisam imala dovoljno malina pa su onda ostale samo odozgo.
Kraljica_Suza

#3959 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Kraljica_Suza »

andrija2007 wrote:
nova_korisnica wrote:

Citaj sto sam ti napisala. Isto vazi i za jaja i pavlaku - dakle, nemoj NISTA stavljati u tikvu prije nego je trebas posipati na jufku. Tada tikva nece imati vremena da se razmeksa i bude vodena, vec ce biti smotana i u tepsiji.
Ja recimo nemam tih problema, jer umijem da je smotam jako brzo i uopce mi se ne raspadne. :)
MmeDeLafayette

#3960 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by MmeDeLafayette »

hadzinica wrote:
PticaTrkachica wrote:
hadzinica wrote: stavila marscapone, ali ze zeznula jer sam pravila sa jajima, pa varijanta kad se "pece" laganini u rerni... sve je dobro bilo, dok jutros nisam skinula obruc od pleha :(
ma po prvi put sam iskreno tuzna zbog toga sto nesto nije uspjelo.. bila je to rodjendanska torta za mog hadziju...nije nista komentarisao, vidio je s koliko sam ljubavi juce sjedila ispred rerne i gledala...da mi je bar parcence ove torte od boja.b( ribizle su njegovo voce)..e jest mi danas sve naopkao..izvinite...moram nekome da se jadam, a ko ce me razumijeti, nego vi :-)
http://www.coolinarika.com/recept/chees ... ta-od-sira
Provjereno najbolji cheesecake! S tim da umjesto philadelphie moze i abc krem sir. Po vrhu jos želatinastog voca (recimo s višnjama orgazmičnog je ukusa)
Obzirom da sam veliki ljubitelj torti sa sirom, a od famozne epizode prijatelja kad rachel i chandler uzivaju u cheesecake pokusavam naci pravi recept - i napokon sam ga pronasla. Čas posla, a za isto toliko se i pojede :D
:lol: :lol: :lol:
ma definitvno zeznula sa (ne)izborom sira... druga sansa
Eh evo i mene malo na ovoj temi (obozavam kuhati, al nisam stizala i ovdje da postam)
Sto se tice originalnih njemackih kolaca od sira "Käsekuchen" tu nit ide Philadelphia, niti abc-sir heheh :)
Ide tzv. "magerquark" ili kod nas zvani obrani sir, tj. mladi/svježi sir.
Evo i mog recepta

Za prhko tijesto :
250 g brasna
125 g maslaca
1 cajna kasika praska za pecivo
sok od 1/2 limuna
1 jaje
80 g secera

za nadjev
500 g svjezeg sira
1 vrecica instant pudinga
150 g secera
4 jaja
150 g maslaca
1 vanilin secer
korica limuna

Za tijesto, sve sastojke osim maslaca i jaja promijeshati, zatim dodati maslac na listice isjeckan i jaje, te rukom zamijesiti tijesto, ostaviti u frizideru na pola sata, a za to vrijeme spremiti nadjev.
Sir mikserom dobro ulupati da postane kremast. (Savjet* puding mozete razmutiti u pola case jogurta da bi se prilikom pecenja sirna smjesa lijepo napuhala i postala rupicasta). U izradjeni sir dodati puding, secer, vanilin secer i koricu limuna, te izradjivati el. mikserom 10-tak min.
U posebnoj zdjeli izraditi pjenasto maslac, nakon toga u sirnu smjesu dodavati jedno po jedno jaje i tek na kraju maslac dobro umijeshati.
U kalup za torte cca. 26 cm razvuci tijesto i izvuci krajeve do 3 cm. Izliti kremu i peci na 180 C nekih 60-70 min.
Po zelji nema pravila za ove kolace, mozete mu na dno prije kreme dodati visnje iz kompota ili jagode, umutiti u krem isjeckane breskvice ili neko drugo svjeze voce :)
Uskoro i slike, kad budem pravila, ali ovo me bas zaintrigiralo bilo, morala sam pridodati :)
Preporuka za sir :
Najbolje je ako mozete doci do domaceg mladog sira, a ako vec kupujete onda neka to bude Vindija ili Meggle svježi sir.
Lijep pozdrav :)
b.boja

#3961 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by b.boja »

Kraljica_Suza wrote:
Citaj sto sam ti napisala. Isto vazi i za jaja i pavlaku - dakle, nemoj NISTA stavljati u tikvu prije nego je trebas posipati na jufku. Tada tikva nece imati vremena da se razmeksa i bude vodena, vec ce biti smotana i u tepsiji.
Ja recimo nemam tih problema, jer umijem da je smotam jako brzo i uopce mi se ne raspadne. :)
ma vala @kraljice, citaj i ti sta sam ja napisala, po tvom,kad se tikva bude pekla pustice vodu, onada kad pitu budes jela, imat ces i juhu usput
:D
definitivno solite svo povrce koje je puno vode , nek vam odstoji u cjediljki i poslije ih radite kako zelite :D :D :D
p.s. kuham pite od svoje 10 godine :-D magistrirala na pitama :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
p.s.s. zene prisusite jufke, sve ce vam pite biti ljepse, bolje.
Kraljica_Suza

#3962 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Kraljica_Suza »

ma nece imati kad ispustiti vodu dok se pece, kad je vruca rerna sprzi nema njoj mrdanja :lol: jedino se u ustima moze topiti :mrgreen:
b.boja

#3963 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by b.boja »

Kraljica_Suza wrote:ma nece imati kad ispustiti vodu dok se pece, kad je vruca rerna sprzi nema njoj mrdanja :lol: jedino se u ustima moze topiti
vala nek vam se topi, ja nemam problem nikad, nikakav, oko pita, a doticna pita se nece topit u mojim ustima, ni pod razno.... :mrgreen:
zivio burek, kropirusa i zeljanica :thumbup: :-D
covjek_sam_zeno

#3964 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by covjek_sam_zeno »

E, ovako dame moje i domaćice, imam sljedeće:

- juneći rozbart
- zelene paprike
- paradajza
- luka bijelog, crnog
- bosiljka, timjana, ruzmarina
- aleve paprike
- tjesteninu
- mrkvu
- crno poluslatko vino (ždrepčeva)
- paradajiz sos

bio bih jako zahvalan na prijedlozima kako da spremim od spomenutih namirnica (naravno ako nesto ne ide ovdje da izbacim) neko ukusno saftali :D jelo sa tjesteniom ili krompirom (šta je bolje ? :roll: ) , posebno me zanima kako mogu vino iskoristiti u svemu ovome i da li ga iskoristiti, kad se stavlja i koliko se stavlja, hvala lijepo. :)
covjek_sam_zeno

#3965 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

hadzinice :kiss: super objasnjeno i zanimao me je najvise redosljed kad šta ubacivati i ovo mi je super sa mesom da ga ne stavvljam direkt nego da se malo zapeče :thumbup: ...vino je ždrepčeva crno poluslatko-piše gore jel može?? imam široke rezance... sve ću te poslušati.... :D

edit:

evo izgooglo ovu pašticadu da vidim šta je :-) .... pa vidim da ide jabuka , moze li se i to ubaciti?? :roll: da, imam i korjen celera... :D
covjek_sam_zeno

#3966 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

hvala puno indigo :) sad ne znam šta bi :-) oboje mi zvuči super... nemam baš puno luka pa cu vjerovatno ostaviti gulash za neki drugi put ... obožavam ga! :D

cool ti ove kašike :D
sonne08

#3967 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by sonne08 »

neprilagodjena wrote: Moze li se dobiti recept za ovo fino fasirano meso sa jajima :-D :-D
Neprilagodjena, sorry sto si cekala za recept :)

pola kg mljevenog mesa
1 jaje
luk
malo prezle
so, biber i vegata
Luk lagano preprziti, tacnije samo da "ustakli" i izmijesati sa ostalim sastojcima.
Ovu smjesu rastanjiti na foliji, ne pretanko i poredati po njoj 4 kuhana jaja. Potom pazljivo zamotati u rolat i staviti u nauljenu tepsiju. Premazati sa jajetom, koje je prethodno pomjesano sa par kapi ulja. staviti da se pece, a povremeno rolat vaditi i premazivati sa jajetom.
To je to :-D
sonne08

#3968 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by sonne08 »

sjatkamala wrote: sonne08 dal moze recept za ovu tortu i pitu..obadvoje mi se jako svidja kako si napravila...hvala unaprijed :)
Sjatkamala evo konacno i recpta za tortu :D

http://www.coolinarika.com/recept/sah-torta-sa-bananama

A pita kao i sve, razvijes jufku, a za fil koristis spinat, sir, jaja, pavlaka i so.
sonne08

#3969 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by sonne08 »

Rizoto sa lignjama :D

Image

Image
sjatkamala

#3970 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by sjatkamala »

neprilagodjena wrote:
sjatkamala wrote:Cokoladna torta 1
Image
Od ove cokoladne torte ce mi ispasti oci :shock: :shock: ovako super izgleda :-D :-D

Jel tesko napraviti i moze li se dobiti recept :-D :-D

neprilagodjena...izvini sto dugo cekas na moj odgovor i recept tek sad sam vidjela da si trazila recept...trenutno nemam kod sebe recept posto sam na poslu al cu ti izdiktirati kad dodjem kuci...a sto se tice torte uopste nije tesko za napraviti veoma je jednostavno....kao sto rece kad dodjem kuci ili sutra cu ti napisati i reacept...

sonne08 hvala na receptu za tortu...sto se tice pite nisam bila sigurna jel to sa spinatom ili neka druga pa sam pitala te za recept opet ti hvala
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#3971 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ladyblue18 »

Moji prvi pancakes-i u zivotu :mrgreen:

Image

I za cudo nisu ispali toliko lose. :shock: :-D Jos da sam uspjela naci negdje javorov sirup ali sta je tu je. :mrgreen:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#3972 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ladyblue18 »

Gledala, nije bilo. :(
dalmatinka

#3973 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

Ovo je po Indiginom receptu
Image
Image
Image

Prežderala sam se, ne mogu disati :roll: :roll: :roll:
BOSNA JE ZAKON

#3974 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by BOSNA JE ZAKON »

imate li nesto za dorucak, ako moze : brzo, jednostavno i hrannjivo ( nemojte samo namaz )
covjek_sam_zeno

#3975 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

samo da se zahvalim hadzinici i indigo na receptima, kombinovao sam od svakog pomalo :D ... i jelo je bilo savrseno.. nisam stigao slikati :roll:
Post Reply