Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#3951 Re: Sarajevo Construction

Post by parappa »

DaysleepeR wrote:
strani državljanin preko proxy BH državljana otvori fikitvnu firmu i upiše imovinu. recimo da kupi kuću i da je renovira, uglavnom kešom ili preko stranog računa svejedno. usluge prema inostranstvu koliko ja znam ne podliježu PDV-u. dalje, strani državljanin koji živi u svojoj matičnoj državi nudi u svojoj državi nekretnine u BIH kupcima iz svoje države. ugovor o najmu ili kupoprodajni ugovor se zaključi u matičnoj zemlji. kakav se tu PDV plaća ovoj državi? nikakav.
ali kako se stranac uknjizi kao vlasnik kad se to mora obaviti u bih?
ako je sve uknjizeno na tog proxy bh drzavljana onda su ti arapi ludi i taj proxy ih moze dobro zeznuti.
mutno mi je to sve... ja kao stranac nebi zelio da tako kupujem u jednoj drzavi kao sto je bih
DaysleepeR wrote: što se ne procesuira? ova kompletna arapska histerija je krakoročni državni interes od visokog značaja. žmiri se ne na jedno, nego na oba oka. kad bubble pukne, pašće nekoliko nižih činovnika, barem će imati neko suđenje javno propraćeno. dok se malo razvodni biće neka mala kazna ili oslobađajuća presuda. ostaće građevinske i ostale servisne kompanije sa nenaplaćenim fakturama, bruka raje bez posla i tako dalje. a to je neminovno. lijepo bi bilo spriječiti prije ne bude velika šteta. velika je šteta ako ostane dopola završeno naseljen negdje u sred šume s kojim ništa ne možeš jer je sve predmet spora koji nije zaključen. dan danas u gradu imaš prijeratna gradilišta kojima ništa ne možeš.
šteta će biti ogromna pa eto, brzo će to, znam ko je bio za pa ćućemo se.
neces nas valjda u radne akcije da uklanjamo te nedovrsene gradnje po sumama (i gorama)? :D
Drvosjeca iz Dejcica

#3952 Re: Sarajevo Construction

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

parappa wrote:
saibaba wrote:Sta je ba s vama ljudi ? Dobar dio Arapskih naselja je na totalo bezvrijednim lokacijama. Recimo ovo naselje u tarčinu gdje prave hotel, pa na lokvama, u Blazuju i sl.. Tu se dozvole i rente nisu nista placale samo da se gradi..
Sad kad se prave rezidencijala naselja i vrhunski hoteli ne valja..
Samo ko nema pojma o ekonomiji moze reci da gradjani nemaju koristi od toga.. S tim da se naravno moraju postovati zakoni ali to jedna druga prica koja nije za foruma Construction..
ama nek grade samo nek bude sve uredno i nek placaju porez... kao u drugim drzavama
A kao mi Bosanci i Hercegovci pogotovo su poznati kao uredne platiše poreza i PDV-a. Ned'o Bog da se šta smulja, uveze špirit i proda pod diesel D5, ili uveze zamrznuto meso pa se uvali Turcima koa bosansko svježe, ili uvezu auta kao teretna pa se prodaju kao luksuzna...ma idi bre. :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#3953 Re: Sarajevo Construction

agent_zero wrote:
So What! wrote:
agent_zero wrote:Podržavam samo ono što se gradi za naše obične ljude i građane.

Sve ono što se gradi za ovu našu kvazielitu (ratne profitere) i Arape (tj. arapsku fukaru koja dolazi ovamo, bogati arapi su po Engleskoj, Francuskoj, Španiji...), mogu samo proklinjati za pokoljenja onima koji su to dopustili.

A zemlju prodavati i dozvoliti knjiženje Arapima? To samo lud čovjek/narod može dopustiti.

Nije džabe onaj ludi Milanović nedavno govorio da BiH treba preko reda u EU i na silu je natjerati da uvede EU zakonodavstvo, onda se ovakve stvari nikad ne bi mogle dozvoljavati.
A kako ti zakoni EU dopuštaju Arapima u tim zemljama EU da kupuju nekretine i borave tamo :?:

Dakle sve što neko izgradi vlastitim sredstvima ti ne podržavaš, zanimljivo.
Miješaš kruške i jabuke.

Gdje po tim zapadnim zemljama imaju resorti isključivo za Arape? Ono sijeku se šume i prirodno bogatstvo jedne zemlje da bi tamo neki arap plandovao i bio vlasnik toga? Arapi po EU/GB zakonodavstvu NE MOGU biti vlasnici zemlje!

I apsolutno stojim iza svake riječi koju sam gore napisao, bez obzira koliko tebi i tebi sličnima stvaralo kiselinu u želucu.
A kod nas nedo Bog da ono neko uzme sikirče i posječe drvo bez dozvole. :mrgreen: Jbt, pola države se obogatilo na bespravnoj sječi i eksplataciji šume ali eto problem je ako Arap kupi zemljište i posječe 50 stabala, e to je uništavanje šume. A jebe ti se što je Prenj ogoljen od lokalnih kabadahija u dosluhu sa političarima. Eto kakav smo mi tupav narod.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 22/06/2017 14:04, edited 1 time in total.
parappa

#3954 Re: Sarajevo Construction

Post by parappa »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
parappa wrote:
saibaba wrote:Sta je ba s vama ljudi ? Dobar dio Arapskih naselja je na totalo bezvrijednim lokacijama. Recimo ovo naselje u tarčinu gdje prave hotel, pa na lokvama, u Blazuju i sl.. Tu se dozvole i rente nisu nista placale samo da se gradi..
Sad kad se prave rezidencijala naselja i vrhunski hoteli ne valja..
Samo ko nema pojma o ekonomiji moze reci da gradjani nemaju koristi od toga.. S tim da se naravno moraju postovati zakoni ali to jedna druga prica koja nije za foruma Construction..
ama nek grade samo nek bude sve uredno i nek placaju porez... kao u drugim drzavama
A kao mi Bosanci i Hercegovci pogotovo su poznati kao uredne platiše poreza i PDV-a. Ned'o Bog da se šta smulja, uveze špirit i proda pod diesel D5, ili uveze zamrznuto meso pa se uvali Turcima koa bosansko svježe, ili uvezu auta kao teretna pa se prodaju kao luksuzna...ma idi bre. :mrgreen:
ruzan nakav osjecaj kad te stranac u tvojoj zemlji zakine... ovaj drugi ce vecinu tog na crno zaradjenog bar opet potrositi u bih
Drvosjeca iz Dejcica

#3955 Re: Sarajevo Construction

parappa wrote:
ruzan nakav osjecaj kad te stranac u tvojoj zemlji zakine... ovaj drugi ce vecinu tog na crno zaradjenog bar opet potrositi u bih
Šizofrenija 110%. Zato nam i jeste takvo stanje u društvu i državi općenito zbog takvih šizofrenih razmišljanja i stavova. Isto kao ono...volim da me krade moj Bošnjak/Srbin/Hrvat nego tamo oni. :( Meni je ružan osjećaj svakako, bez obzira ko krade i ja ne mislim da je to bolje ili manje loše. Hoću da kažem da mi strancima generalno nemamo šta prigovoriti jer smo gori od njih. Prvo počistiti vlastitu kuću, urediti društvo i državu, obrazovati naciju pa tek onda možemo nešto prigovarati strancima. Stranci koji dolaze u BiH samo rade isto što i domaći jer domaći ih savjetuju i govore šta i kako. Prema tome nije to Arapa, Turaka i ostalih, do nas je opet. :roll:
DaysleepeR

#3956 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

parappa wrote:
DaysleepeR wrote:
strani državljanin preko proxy BH državljana otvori fikitvnu firmu i upiše imovinu. recimo da kupi kuću i da je renovira, uglavnom kešom ili preko stranog računa svejedno. usluge prema inostranstvu koliko ja znam ne podliježu PDV-u. dalje, strani državljanin koji živi u svojoj matičnoj državi nudi u svojoj državi nekretnine u BIH kupcima iz svoje države. ugovor o najmu ili kupoprodajni ugovor se zaključi u matičnoj zemlji. kakav se tu PDV plaća ovoj državi? nikakav.
ali kako se stranac uknjizi kao vlasnik kad se to mora obaviti u bih?
ako je sve uknjizeno na tog proxy bh drzavljana onda su ti arapi ludi i taj proxy ih moze dobro zeznuti.
mutno mi je to sve... ja kao stranac nebi zelio da tako kupujem u jednoj drzavi kao sto je bih
DaysleepeR wrote: što se ne procesuira? ova kompletna arapska histerija je krakoročni državni interes od visokog značaja. žmiri se ne na jedno, nego na oba oka. kad bubble pukne, pašće nekoliko nižih činovnika, barem će imati neko suđenje javno propraćeno. dok se malo razvodni biće neka mala kazna ili oslobađajuća presuda. ostaće građevinske i ostale servisne kompanije sa nenaplaćenim fakturama, bruka raje bez posla i tako dalje. a to je neminovno. lijepo bi bilo spriječiti prije ne bude velika šteta. velika je šteta ako ostane dopola završeno naseljen negdje u sred šume s kojim ništa ne možeš jer je sve predmet spora koji nije zaključen. dan danas u gradu imaš prijeratna gradilišta kojima ništa ne možeš.
šteta će biti ogromna pa eto, brzo će to, znam ko je bio za pa ćućemo se.
neces nas valjda u radne akcije da uklanjamo te nedovrsene gradnje po sumama (i gorama)? :D
uknjiži imovinu na svoju firmu čiji je vlasnik 100% a za direktora ima bosanca. ne može ga zajebati.
ali sve transakcije i plaćanja idu sa stranih računa. čitaj šta sam postavio. neću te ja ovdje edukovati.
DaysleepeR

#3957 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: A kao mi Bosanci i Hercegovci pogotovo su poznati kao uredne platiše poreza i PDV-a. Ned'o Bog da se šta smulja, uveze špirit i proda pod diesel D5, ili uveze zamrznuto meso pa se uvali Turcima koa bosansko svježe, ili uvezu auta kao teretna pa se prodaju kao luksuzna...ma idi bre. :mrgreen:
mi smo 100% gori, ne tvrdim ja da smo mi bolji. ja samo reagujem na ublehe o prosperitetu za državu, milione u budžet i sl.
neće biti ni miliona ni prosperiteta. nekolicina fizičkih osoba će zaraditi nešto neprijavljenog keša i to je to. siva ekonomija par excellence.
Drvosjeca iz Dejcica

#3958 Re: Sarajevo Construction

DaysleepeR wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: A kao mi Bosanci i Hercegovci pogotovo su poznati kao uredne platiše poreza i PDV-a. Ned'o Bog da se šta smulja, uveze špirit i proda pod diesel D5, ili uveze zamrznuto meso pa se uvali Turcima koa bosansko svježe, ili uvezu auta kao teretna pa se prodaju kao luksuzna...ma idi bre. :mrgreen:
mi smo 100% gori, ne tvrdim ja da smo mi bolji. ja samo reagujem na ublehe o prosperitetu za državu, milione u budžet i sl.
neće biti ni miliona ni prosperiteta. nekolicina fizičkih osoba će zaraditi nešto neprijavljenog keša i to je to. siva ekonomija par excellence.
Slažem se sa tim stavom i to jeste problem ali to je po meni odgovornost države i društva. Evo ti moj primjer...je li normalno da mi je trebalo godinu dana za izvršim kategorizaciju apartmana kojeg rentam turistima? To treba da se završava za pola sata u općini na jednom šalteru. Sve dok su takve glomazne procedure za tako banalne stvari siva ekonomija će biti još veća.
parappa

#3959 Re: Sarajevo Construction

Post by parappa »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
parappa wrote:
Šizofrenija 110%. Zato nam i jeste takvo stanje u društvu i državi općenito zbog takvih šizofrenih razmišljanja i stavova. Isto kao ono...volim da me krade moj Bošnjak/Srbin/Hrvat nego tamo oni. :( Meni je ružan osjećaj svakako, bez obzira ko krade i ja ne mislim da je to bolje ili manje loše. Hoću da kažem da mi strancima generalno nemamo šta prigovoriti jer smo gori od njih. Prvo počistiti vlastitu kuću, urediti društvo i državu, obrazovati naciju pa tek onda možemo nešto prigovarati strancima. Stranci koji dolaze u BiH samo rade isto što i domaći jer domaći ih savjetuju i govore šta i kako. Prema tome nije to Arapa, Turaka i ostalih, do nas je opet. :roll:
moja poenta je na drugom dijelu posta. novac ostaje koliko toliko u drzavi i obrce se.
znaci kad bi morao da biram izmedju dva zla onda biram da me domaci pokradu.

i naravno da je do nas. ja ne opravdavam taj kriminal i mutne radnje koje se ovdje sprovode i bez stranaca.

podloga tj. drzava mora biti slaba kao sto jeste, onda treba voljnih lokalnih politicara i nekih tajkuna. novac za vece projekte cesto dolazi sa strane. to nije samo kod nas tako nego i u drugim zemljama.

mi kao drustvo smo losi, sve sto si gore naveo je tacno i treba nam svega samo ne bjelosvijetskog sljama kojeg ocigledno privlacimo.
ne mislim na turiste ili ozbiljne menadzere iz raznih zemalja (da ne bude samo o arapima) nego na hohstaplere i malverzatore zbog kojih se i stvara ovaj "bubble"
So What!

#3960 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

agent_zero wrote:Miješaš kruške i jabuke.

Gdje po tim zapadnim zemljama imaju resorti isključivo za Arape? Ono sijeku se šume i prirodno bogatstvo jedne zemlje da bi tamo neki arap plandovao i bio vlasnik toga? Arapi po EU/GB zakonodavstvu NE MOGU biti vlasnici zemlje!

I apsolutno stojim iza svake riječi koju sam gore napisao, bez obzira koliko tebi i tebi sličnima stvaralo kiselinu u želucu.
Ne postoji ni u BiH resort isključivo za Arape, postoje resorti kojima su ciljna grupa Arapi, ali ako imaš pare, ništa te ne spriječava da kupiš nekretninu u takvom naselju.

A ako ja miješam, miješaš i ti, jer očigledno da onda Arapi u London ili Pariz odlaze radi luksuza, a u BiH radi odmora.

Mohamed Al-Fayed je jedan od najbogatijih Egipćana, vlasnik je hotela Ritz u Parizu i bviši vlasnik luksuznog šoping centra Harrods u Londonu koje je opet prodao ljudima iz Katara. Živi inače u Ženevi i iako nije izbjeglica, hladno je dobio boravak tamo

Katarci su vlasnici i najvišeg tornja u Zapadnoj Evropi, tačnije sama država Katar, a ona ga je i sagradila. Ovdje se j..e majka Al Šidiju i BBI-u zbog šoping centra i rezidencijalnog naselja, dok Arapi po čitavoj Zapadnoj Evropi kupuju i grade, to je kod nas odjednom problem.

Traže se kao ozbiljne kompanije i investitori, bez obzira što u tim navedenim centrima radi veliki broj ljudi, te iza njih stoje legalne kompanije.

Treba obratiti pažnju na ove Ismailde Ahmede i ekipu koji varaju zemlju, ne prijavljuju prihode, vrše malverzacije. Isto tako treba čuvati i prostor, ne prodavati sve i svašta i paziti, gdje, šta i kako se gradi. Ne dozvoliti samovolju načelnika Ilidže, Vogošće i Hadžića i uspostaviti ozbiljniju kontrolu dolje.
DaysleepeR

#3961 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Slažem se sa tim stavom i to jeste problem ali to je po meni odgovornost države i društva. Evo ti moj primjer...je li normalno da mi je trebalo godinu dana za izvršim kategorizaciju apartmana kojeg rentam turistima? To treba da se završava za pola sata u općini na jednom šalteru. Sve dok su takve glomazne procedure za tako banalne stvari siva ekonomija će biti još veća.
Ova država je kriminalna tvorevina usmjerena protiv poštenog čovjeka. Ali postoji nešto što se zove savjest. Meni savjest ne dopušta da šutim na stvari koje očigledno nisu OK.
DaysleepeR

#3962 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

So What! wrote:
agent_zero wrote:Miješaš kruške i jabuke.

Ne postoji ni u BiH resort isključivo za Arape, postoje resorti kojima su ciljna grupa Arapi, ali ako imaš pare, ništa te ne spriječava da kupiš nekretninu u takvom naselju.

A ako ja miješam, miješaš i ti, jer očigledno da onda Arapi u London ili Pariz odlaze radi luksuza, a u BiH radi odmora.

Mohamed Al-Fayed je jedan od najbogatijih Egipćana, vlasnik je hotela Ritz u Parizu i bviši vlasnik luksuznog šoping centra Harrods u Londonu koje je opet prodao ljudima iz Katara. Živi inače u Ženevi i iako nije izbjeglica, hladno je dobio boravak tamo

Katarci su vlasnici i najvišeg tornja u Zapadnoj Evropi, tačnije sama država Katar, a ona ga je i sagradila. Ovdje se j..e majka Al Šidiju i BBI-u zbog šoping centra i rezidencijalnog naselja, dok Arapi po čitavoj Zapadnoj Evropi kupuju i grade, to je kod nas odjednom problem.

Traže se kao ozbiljne kompanije i investitori, bez obzira što u tim navedenim centrima radi veliki broj ljudi, te iza njih stoje legalne kompanije.

Treba obratiti pažnju na ove Ismailde Ahmede i ekipu koji varaju zemlju, ne prijavljuju prihode, vrše malverzacije. Isto tako treba čuvati i prostor, ne prodavati sve i svašta i paziti, gdje, šta i kako se gradi. Ne dozvoliti samovolju načelnika Ilidže, Vogošće i Hadžića i uspostaviti ozbiljniju kontrolu dolje.
Mohamed Al Fayed je težak 2 milijarde dolara koje je zaradio POSLUJUĆI sa UK. U UK je doselio 1959 godine. A ne 2016. Loš primjer.

Al Šidi ima fantomsku firmu na internetu koja nema nikakvih projekata u onome čime se ovdje bavi. Nema adrese, već je prijavljena na poštansko sanduče. Agrikulturalna firma gradi šoping centre?
Čovjek živi ovdje, pare su mu na kajmanskim otocima, nema nikakvog dokaza da lik nije statista plaćen od strane domaće mafije da se pojavljuje kao strani investitor i pere milijarde donirane ovoj državi u ratu. Imaš ga ja youtube na klipu u ratu gdje prati Halidu Izetbegović dok skuplja zlato po Turskoj. Ti si jako neozbiljan.
So What!

#3963 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

DaysleepeR wrote:
Mohamed Al Fayed je težak 2 milijarde dolara koje je zaradio POSLUJUĆI sa UK. U UK je doselio 1959 godine. A ne 2016. Loš primjer.

Al Šidi ima fantomsku firmu na internetu koja nema nikakvih projekata u onome čime se ovdje bavi. Nema adrese, već je prijavljena na poštansko sanduče. Agrikulturalna firma gradi šoping centre?
Čovjek živi ovdje, pare su mu na kajmanskim otocima, nema nikakvog dokaza da lik nije statista plaćen od strane domaće mafije da se pojavljuje kao strani investitor i pere milijarde donirane ovoj državi u ratu. Imaš ga ja youStube na klipu u ratu gdje prati Halidu Izetbegović dok skuplja zlato po Turskoj. Ti si jako neozbiljan.
Mohamed Al Fayed živi u Ženevi, a ne u UK trenutno. Bio je bogat i prije nego što je došao u UK.

Kaže mi da sam neozbiljan čovjek koji tvrdi da postoji snimak Al Shiddija i Halide Izetbegović kako zlato sakupljaju u Turskoj, a gdje ne ponudi link na isti.

Moraću te razočarati, ali Al Shiddi je stvarna kompanija.

Vlasnici su kompanija SPFN, Rabie Feed Mill, a kroz centralnu kompaniju upravljaju poljoprivrednim područjima u dolinama Al-Dawaser i Al-Jawf.

Sjedište im je u Rijadu, na slici ispod, adresa je Wadi Al Hayat, An Nafal, Riyadh, Saudijska Arabija.

Image

Fazon je što to za naše uslove zvuči smiješno, ali prozivodnja hrane u S. Arabiji je unosan biznis jer se radi o zemlji gdje je obradivo zemljište iznimno rijetko. Ovo su satelitski snimci njihovih poljoprivrednih područja u dolini AL-Dawaser.

Image
Last edited by So What! on 18/07/2017 13:08, edited 3 times in total.
So What!

#3964 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Projekt uređenja i restauracije arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u srijedu, 21. juna 2017. godine na lokalitetu parka Kalin-hadži Alijine džamije, koji se nalazi na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva, održao radni sastanak sa predstavnicima Zavoda za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo i Islamske zajednice u BiH.

Image

Ovom prilikom su utvrđeni daljnji konkretni koraci u realizaciji projekta uređenja i restauracije ovog parka, koji je sada zapušten i služi kao parking stanarima okolnih zgrada.

-Do početka Sarajevo Film Festivala trebamo ovdje imati sređen prostor bez automobila i otpada, sa ograđenim prostorom i sa početkom arheoloških istraživanja i konzervacije iskopina što će za turiste koji posjećuju ovaj grad biti posebno interesantno gledati stručnjake u njihovom poslu. Prije početka ovog procesa oko ovog parka ćemo postaviti privremenu ogradu do stavljanja stalne ograde u skladu sa glavnim projektom kojeg je uradio Zavod za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, objasnio je Ajnadžić.

Ovom prilikom su utvrđeni naredni koraci u realizaciji ovog projekta što podrazumijeva uklanjanje i odvoz na gradsku deponiju viška zemlje koji je preostao u početnim fazama arheoloških istraživanja koje su obavljali saradnici Zemaljskog muzeja BiH i Muzeja grada Sarajeva, zatim uklanjanje bespravno postavljene trafike na ulazu u park, postavljanje privremene ograde oko ovog lokaliteta dok traju istražni radovi. Kako je planirano, arheološka istraživanja i konzervacija će početi na dijelu zemljišta gdje je kao nosilac prava raspolaganja upisana Općina Centar. U međuvremenu će biti pokrenuta procedura za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na ostatku zemljišta arheološkog parka gdje je sada kao nosilac prava raspolaganja upisano Povjerenstvo za stambene poslove Narodnog odbora grada Sarajeva, koji nema pravnog sljednika. U ovom slučaju moguća su dva rješenja - da se i ovaj dio upiše na Općinu Centar ili na Vakufsku direkciju Sarajevo. Zavod za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa KS će biti nadzor i koordinator projekta, a Vakufska direkcija implementator projekta.

Sastanku su u ime Općine Centar prisustvovali savjetnik načelnika za investicije Mustafa Resić, pomoćnik načelnika za imovinsko-pravne odnose i katastar nekretnina Damir Konjičanin zajedno sa saradnicom Vedranom Remović, te Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove, dok je u ime Zavoda za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo bila prisutna v.d. direktora Valida Čelić-Ćemerlić, a u ime Islamske zajednice u BiH sastanku su prisustvovali Esad Karahmet, Huso Salihović i Rijad Demir.

U projekt uređenja i restauracije arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije Općina Centar je do sada uložila finansijska sredstva za izradu izvedbenog projekta revitalizacije arheoloških nalaza, uređenje ovog lokaliteta i za postavljanje zaštitne ograde.
Općina Centar
Cossack

#3965 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

DaysleepeR wrote:
Previše si ti opterečen arapima. Smanji malo sa trovanjem teme.
detroit-mercy

#3967 Re: Sarajevo Construction

Post by detroit-mercy »

Neki dan mi ovaj jedan Francuz sto radi samnom prica kako je citao clanak (francuske novine) o arapskim turistima u BiH. Uglavnom svodi se na to da zbog negativnog publiciteta, homofobije i slicno, arapski turisti se sve vise okrecu ka BiH umjesto Svice, Francuske ili slicnih zemalja. Valjda i ovi turisticki brojevi pokazuju da se ipak osjeti da je povecan interes za BiH od turista sa tih podrucja. Mi imamo jako veliku sansu da postanemo znacajna turististicka destinacija. Ono sto meni bode oci je visoka razina homofobije kod forumskog puka, mada mi ponekad djeluju i kao Dalmatinci, najradje bi da gosti uplate pare ali da se uopste ne pojave :mrgreen: .
DaysleepeR

#3968 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

detroit-mercy wrote:Neki dan mi ovaj jedan Francuz sto radi samnom prica kako je citao clanak (francuske novine) o arapskim turistima u BiH. Uglavnom svodi se na to da zbog negativnog publiciteta, homofobije i slicno, arapski turisti se sve vise okrecu ka BiH umjesto Svice, Francuske ili slicnih zemalja. Valjda i ovi turisticki brojevi pokazuju da se ipak osjeti da je povecan interes za BiH od turista sa tih podrucja. Mi imamo jako veliku sansu da postanemo znacajna turististicka destinacija. Ono sto meni bode oci je visoka razina homofobije kod forumskog puka, mada mi ponekad djeluju i kao Dalmatinci, najradje bi da gosti uplate pare ali da se uopste ne pojave :mrgreen: .
misliš ksenofobije?
O'zone
Globalni moderator

#3969 Re: Sarajevo Construction

Post by O'zone »

Jel se odustalo od projekta muzeja u prostoru stare električne centrale na Skenderiji? Vidjoh jutros članak da se prodaje taj prostor i da su neki arapi već zainteresovani. Mada ne znam šta mogu praviti tamo jer je u pitanju spomenik kulturne baštine i ako se nešto bude gradilo mora biti isto kao i stara građevina.
detroit-mercy

#3970 Re: Sarajevo Construction

Post by detroit-mercy »

DaysleepeR wrote:
detroit-mercy wrote:Neki dan mi ovaj jedan Francuz sto radi samnom prica kako je citao clanak (francuske novine) o arapskim turistima u BiH. Uglavnom svodi se na to da zbog negativnog publiciteta, homofobije i slicno, arapski turisti se sve vise okrecu ka BiH umjesto Svice, Francuske ili slicnih zemalja. Valjda i ovi turisticki brojevi pokazuju da se ipak osjeti da je povecan interes za BiH od turista sa tih podrucja. Mi imamo jako veliku sansu da postanemo znacajna turististicka destinacija. Ono sto meni bode oci je visoka razina homofobije kod forumskog puka, mada mi ponekad djeluju i kao Dalmatinci, najradje bi da gosti uplate pare ali da se uopste ne pojave :mrgreen: .
misliš ksenofobije?
lapsus linguae :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3971 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

DaysleepeR wrote:
misliš ksenofobije?
Mislis fobije na sumnjive kupovine nekretnina?
Haris.ba

#3972 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

O'zone wrote:Jel se odustalo od projekta muzeja u prostoru stare električne centrale na Skenderiji? Vidjoh jutros članak da se prodaje taj prostor i da su neki arapi već zainteresovani. Mada ne znam šta mogu praviti tamo jer je u pitanju spomenik kulturne baštine i ako se nešto bude gradilo mora biti isto kao i stara građevina.
Pa mogu napraviti istu građevinu ko što je bila. Mada je i projekat muzeja podrazumjevao određenu "modernizaciju".

Muzej nije bio loša ideja. Ali, nisu se mogli naći sa parama. Šteta.
JThomas

#3973 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

i novu stambeno-poslovnu zgradu na vrhu te. vuk sit i ovce na broju :mrgreen:
detroit-mercy

#3974 Re: Sarajevo Construction

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
DaysleepeR wrote:
misliš ksenofobije?
Mislis fobije na sumnjive kupovine nekretnina?
Nemislim, mi smo kurcevit narod i za nas bi pravi turisti bili samo oni iz Germanije, Svice, Hamerike ili Engleske. Sve ona boranija, Rumuni, Poljaci, Cesi, to za nas nisu turisi, nego fukara. Ta ce oni, mi im zene po jadranu guzili za zvaku :mrgreen: a sad da mi se kurce po mojoj djedovini. A da ne pricam o ovim drugim narodima/rasama koje mi zbog nekog razloga smatamo inferiornima.
Btw, Arapi nemaju nista sa legalnoscu ili ilegalnoscu gradnje kod nas, sve su to nasi marifetluci :skoljka: .
So What!

#3975 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

O'zone wrote:Jel se odustalo od projekta muzeja u prostoru stare električne centrale na Skenderiji? Vidjoh jutros članak da se prodaje taj prostor i da su neki arapi već zainteresovani. Mada ne znam šta mogu praviti tamo jer je u pitanju spomenik kulturne baštine i ako se nešto bude gradilo mora biti isto kao i stara građevina.
Vlasnik objekta je IRIS Computers, nekadašnja Energoinvestova kompanija. Oni su prije par godina, zemljište koje su dobili isparcelisali, što je vidljivo na katastar.ba i prodaju dio po dio.

Tehnološki muzej bi bio pun pogodak, jer je IRIS pravio zaista respektabilne računare i ona lokacija je iznimno pogodna za takvu zgradu. Predlagana je, mislim, i stara Željeznička stanica na Bistriku kao alternativna lokacija za tu ustanovu. Problem je što to ne može otvoriti privatnik, mislim može, ali neće. To mora da gura Opština, Grad, Kanton, Entitet, Država ...

Najveći udjel u dionicama IRIS je ostvarila tešanjska kompanija Farex koja je uspostavila kontrolu preko fondova koji imaju vlasnički udjel i preko vlastitog udjela.

Sumnjam da će se ti objekti uništiti i vjerovatno će vratiti prvobitni oblik. Recimo sarajevski Apple Store / Macline se nalazi unutar 100 godina star Akademije likovnih umjetnosti i precool izgleda.

Image
Post Reply