ali kako se stranac uknjizi kao vlasnik kad se to mora obaviti u bih?DaysleepeR wrote:
strani državljanin preko proxy BH državljana otvori fikitvnu firmu i upiše imovinu. recimo da kupi kuću i da je renovira, uglavnom kešom ili preko stranog računa svejedno. usluge prema inostranstvu koliko ja znam ne podliježu PDV-u. dalje, strani državljanin koji živi u svojoj matičnoj državi nudi u svojoj državi nekretnine u BIH kupcima iz svoje države. ugovor o najmu ili kupoprodajni ugovor se zaključi u matičnoj zemlji. kakav se tu PDV plaća ovoj državi? nikakav.
ako je sve uknjizeno na tog proxy bh drzavljana onda su ti arapi ludi i taj proxy ih moze dobro zeznuti.
mutno mi je to sve... ja kao stranac nebi zelio da tako kupujem u jednoj drzavi kao sto je bih
neces nas valjda u radne akcije da uklanjamo te nedovrsene gradnje po sumama (i gorama)?DaysleepeR wrote: što se ne procesuira? ova kompletna arapska histerija je krakoročni državni interes od visokog značaja. žmiri se ne na jedno, nego na oba oka. kad bubble pukne, pašće nekoliko nižih činovnika, barem će imati neko suđenje javno propraćeno. dok se malo razvodni biće neka mala kazna ili oslobađajuća presuda. ostaće građevinske i ostale servisne kompanije sa nenaplaćenim fakturama, bruka raje bez posla i tako dalje. a to je neminovno. lijepo bi bilo spriječiti prije ne bude velika šteta. velika je šteta ako ostane dopola završeno naseljen negdje u sred šume s kojim ništa ne možeš jer je sve predmet spora koji nije zaključen. dan danas u gradu imaš prijeratna gradilišta kojima ništa ne možeš.
šteta će biti ogromna pa eto, brzo će to, znam ko je bio za pa ćućemo se.