Jala Brat & Buba Corelli
Moderator: _BataZiv_0809
- House
#3951 Re: Jala Brat & Buba Corelli
sad slušate album? hahaha 
- House
#3952 Re: Jala Brat & Buba Corelli
ne znam koja je bolja ocam
plodi jala!
- CPT
#3953 Re: Jala Brat & Buba Corelli
jel recenziju napisao prije ili poslije Baje ([VREMENSKI SEPARE: KLASIK PETKOM]zomri wrote:[NOVO] JALA BRAT - 99
"This is a journey into sound..." u uvodu, beat maznut i prerađen iz 2Pacove "Troublesome '96" - sve je odmah jasno. Ne morate ni znati odakle beat potječe da bi znali da imate posla s throwbackom na vrijeme prije trapa, doba kada se rap još nazivao hip hopom, uz sound koji je prva linija američkog rapa napustila na prijelazu tisućljeća ali je zatim, naravno, postao zvukom hip hop čistunstva i pravovjerja diljem kontinentalne Europe u nultima, pa i kasnije (iako ne pratim underground, kladim se da se i dan-danas dosadni 20-godišnji hip hop nerdovi uz ovakve beatove hvalisaju svojom tobožnjom MC-jevskom superiornošću, znate kako to već ide: moja tehnika je smrtonosna, moj flow je pobjedonosan, moje rime su toliko opasne da nemaju niti ime i ozbiljan sam kao kancer kada kažem da ću te sa svojim rimama pregaziti kao Panzer, itd... najgori smorovi, nema gorih!).
A opet, istovremeno, "99" i *nije* throwback jer je retro beat popraćen posve modernim, pjevnim i melodičnim repanjem tipičnim kako za Jalu, tako i trap eru: stvar je duhom bliska onim hip-pop/R&B hitovima s početka nultih sa semplovima hip hop klasika devedesetih, kojima nisu prilazili s pobožnim poštivanjem nego su ih bezočno pelješili u potrazi za catchy motivima, na posvemašnji užas pravovjernih smorova. Pa neka se slobodno zgražaju i nad "99", to mi je duševna hrana!
Ali nema greške, ovo je i dalje prije svega rap koji prije svega funkcionira kao rap, u smislu da nije važno što se kaže nego *kako* se kaže. Ako vam je važno samo što se kaže - ovo će vam biti samo još jedna pjesma o još jednoj ženi koja je fatalna koliko po Jalino srce, toliko i po njegov tekući račun. Ako pak volite rap i njegove folk-derivate, onda ste tu zbog wordplaya poput "Ko što prazni Campari, tako ti prazni konto/ Mazi se, a da nisi ni skonto/ Ostaneš bez svega, a kontaš da si je smoto", tu ste zbog nizanja hooka za hookom, tu ste da bi klimali glavom uz beat kao da je devedeset peta *i* dizali ruke u zrak kao da je Džej. Tu ste jer znate što valja, a ovo ga mnogo, jebeno valja.
OCJENA: 5/5
xKOŽULx![]()
BAJA MALI KNINDŽA - DUNI VJETRE MALO PREKO JETRE (1999)
kakav odron
[VREMENSKI SEPARE: KLASIK PETKOM]
RASTA - AMGVSQ7AUDI (2018.)
OCJENA: KLASIK
xKOŽULx
JAŠAR AHMEDOVSKI - NE BILO MI ŠTO MI MAJKA MISLI (2000.)
xPEĆANACx
BOSANSKI TORNADO - HOĆE ŽENA DA JE STARIJEŠINA (2005.)
OCJENA : KLASIK
xPEĆANACx
- CPT
#3955 Re: Jala Brat & Buba Corelli
preci sa Baje na Jalu je malo.... pogotovo kad prvo postavis kao klasiku tj. standard.zomri wrote:da, i?
- House
#3956 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Industrialyzer wrote:Pa realno 99 je najbolja stvar na albumu
o.d.d.d isto nije loša
- House
#3957 Re: Jala Brat & Buba Corelli
ali kako je uletio klizeći sa ovih par pjesama
respekt, majstore.
respekt, majstore.
-
neon-x
#3958 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Vrhunska demonstracija lirickog zanatstva. Majstorski upakovana pop patetika i trap estetika.
-
dzipalo
#3959 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Samo da nema ovih plesova u ovom kombinezonu/pidjami/sorcu sta je ovo ljudi moji ne mogu gledati spot zbog toga, a pjesma je liricki jedina smislena na citavom albumu. Ostale imaju sve osim teksta (znaju i oni to a isto tako znaju i da prolazineon-x wrote:
Vrhunska demonstracija lirickog zanatstva. Majstorski upakovana pop patetika i trap estetika.
-
BadBoy
#3961 Re: Jala Brat & Buba Corelli
CPT wrote:/quote]
jel recenziju napisao prije ili poslije Baje ([VREMENSKI SEPARE: KLASIK PETKOM]
kakav odron![]()
xKOŽULx
xPEĆANACx
xPEĆANACx
Jarane al što ti znaš fulit' poentu to malo ko zna... Cijela stranica je načelno satiričnog karaktera, ali s ozbirom da to očito rade jako inteligentni ljudi onda često ima i veoma puno istine u onome što napišu.
-
neon-x
#3962 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Ti tekstovi su sastavni dio ove fenomenalne budalastine koja trenutno zari i pali. Ali ova Patek je majstorluk majkemidzipalo wrote:Samo da nema ovih plesova u ovom kombinezonu/pidjami/sorcu sta je ovo ljudi moji ne mogu gledati spot zbog toga, a pjesma je liricki jedina smislena na citavom albumu. Ostale imaju sve osim teksta (znaju i oni to a isto tako znaju i da prolazineon-x wrote:
Vrhunska demonstracija lirickog zanatstva. Majstorski upakovana pop patetika i trap estetika.).
- zomri
#3963 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Ma pusti ga. Ovakvi su mi najdrazi, nista ne citaju a sve znaju.BadBoy wrote:CPT wrote:/quote]
jel recenziju napisao prije ili poslije Baje ([VREMENSKI SEPARE: KLASIK PETKOM]
kakav odron![]()
xKOŽULx
xPEĆANACx
xPEĆANACx
Jarane al što ti znaš fulit' poentu to malo ko zna... Cijela stranica je načelno satiričnog karaktera, ali s ozbirom da to očito rade jako inteligentni ljudi onda često ima i veoma puno istine u onome što napišu.
-
Zoya
#3964 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Sviđa mi se!neon-x wrote:
Šta znači Patek?
- CPT
#3965 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Za razliku od tebe bar sam procitajo (ostale recenizije) i ne radi se o "nacelno satiricnim recenzijama". Pogotovo ako jednu od njih koristis kao referencu. Za nestoBadBoy wrote:CPT wrote:/quote]Jarane al što ti znaš fulit' poentu to malo ko zna... Cijela stranica je načelno satiričnog karaktera, ali s ozbirom da to očito rade jako inteligentni ljudi onda često ima i veoma puno istine u onome što napišu.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3966 Re: Jala Brat & Buba Corelli
neon-x wrote:
pokusao odslusat zaista i odustao poslije minute... samsungove slusalice vrhunske, normalna jacina zvuka, al ja njega nista ne razumijem... jos ukljucen jebeni autotune... ko pijan arap
-
Zoya
#3967 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Niko ne zna šta znači Patek 
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3968 Re: Jala Brat & Buba Corelli
meni to ko ovo zvuci... isto allaha mi... bez zajebancije
-
dzipalo
#3969 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Ja vjerujem da je Jala sposoban napisati puno bolje tekstove od ovih koje trenutno pise, ali jednostavno ovaj zanr muzike je takav da samo hiperprodukcijom mozes postici ovoliku popularnost i zbog toga nema vremena da pise bolje tekstove, s tim da se slazem da i ovi besmisleni odlicno prolaze. Sastavni dio skoro svake pjesme je: par brendova odjece, par brendova luksuznih satova, par brendova luksuznih auta, a ostalo sta god dodas nije ni bitno.neon-x wrote:Ti tekstovi su sastavni dio ove fenomenalne budalastine koja trenutno zari i pali. Ali ova Patek je majstorluk majkemidzipalo wrote: Samo da nema ovih plesova u ovom kombinezonu/pidjami/sorcu sta je ovo ljudi moji ne mogu gledati spot zbog toga, a pjesma je liricki jedina smislena na citavom albumu. Ostale imaju sve osim teksta (znaju i oni to a isto tako znaju i da prolazi).
Nisam ovo ocekivao. Liricki, muzicki, zanrovski, vizualno, sve u bobu pogodjeno jedno spram drugim, ali ipak samosvjesno zadrzan otklon. Ne skidaj mi Patek. Genijalno. Pidjama je samo slag na tortu
I meni je Patek najbolja, Monika jedina neslusljiva, ostale sve dovoljno dobre za ovaj zanr i sve ce vjerovatno biti hitovi (ili vec jesu).
-
dzipalo
#3970 Re: Jala Brat & Buba Corelli
"Na ruci ostavi mi Patek", sta mislis sta bi moglo biti?Zoya wrote:Niko ne zna šta znači Patek
-
Zoya
#3971 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Na ruci? Dodir?dzipalo wrote:"Na ruci ostavi mi Patek", sta mislis sta bi moglo biti?Zoya wrote:Niko ne zna šta znači Patek
- Industrialyzer
#3972 Re: Jala Brat & Buba Corelli
I meni Patek postaje sve bolja pjesma, Zove Vienna mi je vec dosadna
@Zoya Patek Phillipe proizvodjac jeftinih satova
@Zoya Patek Phillipe proizvodjac jeftinih satova
- zomri
#3974 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Patek je jedna za sladokusce sto se kaze, mada nisam siguran da od njega zelim ista osim cistih bangera 
-
dzipalo
#3975 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Brand satova za koji nikad ne bih rekao da ce Jala ili Buba nositi. To je malo 'kulturniji' brand koji ne nosi fudbaleri, rapperi i slicni furaci nego je vise managerski/direktorski fazon. Bar koliko ja znam, mozda se varamZoya wrote:Na ruci? Dodir?dzipalo wrote:"Na ruci ostavi mi Patek", sta mislis sta bi moglo biti?Zoya wrote:Niko ne zna šta znači PatekSat?